Sfântul Sinod a decis să pună început canonizărilor MĂRTURISITORILOR din timpul COMUNISMULUI. Posibila listă a propunerilor preliminare/ Taina Sfântului Botez rămâne NESCHIMBATĂ, spre dezamăgirea presei de propagandă

25-02-2021 2 minute Sublinieri
Sursă foto: Basilica

Basilica:

Sfântul Sinod: Primele decizii din 2021

În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nichifor Horia ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Noul Episcop-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. Hirotonia va avea loc la Iaşi în ziua de duminică, 07 martie 2021.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret și pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Dinculeană ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul. Hirotonia va avea loc la Deva în ziua de duminică, 07 martie 2021.

În cadrul aceleiași ședințe, au mai fost luate următoarele hotărâri:

  • Declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.
  • Începerea demersurilor de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).
  • Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

În acest sens, luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Alte aprobări:

  • Au fost aprobate textele liturgice (slujbaacatistul și paraclisul) pentru cinstirea Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, și a surorii sale Zenovia (30 octombrie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult;
  • A fost aprobat ca, în textul Calendarului creștin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile şi date importante, să fie incluse „Ziua drapelului național” (26 iunie) şi „Ziua imnului național al României” (29 iulie).

O posibilă listă preliminară de lucru pentru propunerile de canonizare:

Arhim. Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim

Pr. Dumitru Stăniloae

Ieroschim. Paisie Olaru, duhovnicul Mănăstirii Sihăstria

Arhim. Cleopa Ilie, starețul Mănăstirii Sihăstria

Arhim. Dometie Manolache, duhovnicul Mănăstirii Râmeț

Arhim. Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus

Arhim. Gherasim Iscu, starețul Mănăstirii Tismana

Protos. Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici

Protos. Calistrat Bobu, duhovnic la Mănăstirea Timișeni

Pr. Ilarion Felea

Pr. Alexandru Baltaga

Protopopul Gheorghe Ivanov

Captură din G4media.ro

Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Sfântul Sinod a decis să pună început canonizărilor MĂRTURISITORILOR din timpul COMUNISMULUI. Posibila listă a propunerilor preliminare/ Taina Sfântului Botez rămâne NESCHIMBATĂ, spre dezamăgirea presei de propagandă

  1. Ei, da!
    Acum știu de ce Dumnezeu îngăduie satanismul asta manifest de la nivelul conducatorilor lumii și ai țariii noastre. Îi mai trezește pe arhierei.

  2. Părintele Ilie Lăcătușu?

  3. Mi-as fi dorit ca pe lista posibila a celor care urmeaza a fi canonizati sa-l vad si pe Valeriu Gafencu. Si pe Parintele Arsenie Boca…

    Se pare ca, totusi, in Sinodul BOR nu sunt prea “multi inalti ierarhi” care sa prefere alpinismul in locul Sfintelor Taine.
    Si nici prea iubitori de vaccinuri, nu se arata.

    Slava Domnului, pentru mila pe care ne-a aratat-o!

  4. https://www.dcnews.ro/radu-tudor-sunt-crestin-ortodox-si-ma-declar-socat-oripilat-de-aceasta-decizie_804354.html

    uite, poate ca ar fi bine sa nu mai fie… ce sa faca Biserica cu un “crestin” oripilat de tainele Bisericii?! …care mai vorbeste si prostii pe unde apuca, cu orele… daca tot i se pare ca, deh, un om asa important ca el are si opinii importante, nu e mai bine sa le aiba in alta parte, anume la biserica aia moderna la care se duce el de obicei?

  5. Dacă nu înțeleg greșit, de acum înainte Botezul la cei mici va fi condiționat într-un fel de verdictul medicului(încă o concesie a statului în Biserică?) privind starea de sănătate a acestora. Și în acest sens am o nelămurire/întrebare: în cazul recent în care bebelușul a murit după Botez, dacă bebelușul oricum ar fi murit în acea perioadă – nu neapărat exact în ziua aceea – dar ne botezat, suferința părinților ar fi fost mai mică sau mai mare? Dar în cazul pruncului, starea lui de după moarte ar fi fost mai bună sau nu dacă murea nebotezat? Pentru că din câte știu eu, mai înainte, copiilor cu probleme părinții le grabeau Botezul tocmai pentru a evita o dramă sufletească mai mare atât pentru ei cât și pentru prunci dar și în speranța însănătoșirii.
    @ Cititor, se pare că cei care pot fi asociați cu legionarii sau cei care au arătat cu degetul spre Ierarhie – atât cea din vremea lor cât și cea viitoare – au șanse mici să ajungă în calendar… Într-adevăr, Valeriu Gafencu care e și numit Sfântul Închisorilor sau Arsenie Boca pe care oamenii deja îl cinstesc ca pe un sfânt… Dar la canonizarea Pr. Arsenie Boca știam că parcă se lucrează deja.

  6. O veste buna, singura in ultimul timp, poate din ultima luna, sau din ultimul an, nici nu mai stiu de cind nu am mai auzit o veste buna!

    Destul de scurta lista, dar e un inceput. Sa-i lumineze Dumnezeu pe arhiereii nostri, sa duca la bun sfirsit canonizarile. Fie ca mila Domnului si a Sfintei Sale Maici sa se revarse peste tara noastra si peste noi toti!

  7. Pt Denis: solicitarea canonizării păr Arsenie a plecat deja de multișor de la Sinodul Mitropolitan către Sfântul Sinod, fiind deci mult mai avansată decât cele menționate pe listă; dar hiba este la unii dintre membrii Sf Sinod.

  8. Pingback: PĂRINTELE GH. HOLBEA în dialog cu Pr. Bogdan Florin VLAICU, Pr. Ciprian GRĂDINARIU, Arhim. Mihail STANCIU și alții despre SFINȚII ÎNCHISORILOR și ACTUALITATEA rezistenței lor împotriva totalitarismului comunist, dar și despre „CEZAR”, COVID
  9. Pingback: PĂRINTELE GH. HOLBEA în dialog cu Pr. Bogdan Florin VLAICU, Pr. Ciprian GRĂDINARU (Belgia), Arhim. Mihail STANCIU și alții despre SFINȚII ÎNCHISORILOR și ACTUALITATEA rezistenței lor împotriva totalitarismului comunist, dar și despre „CEZAR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare