PS CALINIC BOTOȘĂNEANUL – NOUL ARHIEPISCOP AL SUCEVEI/ Sfândul Sinod „a luat act” de faptul că TOATE BISERICILE ORTODOXE rămân fidele „tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită”

21-07-2020 4 minute Sublinieri

Sursă foto: Basilica

Basilica:

S-a încheiat ședința de lucru a Sfântului Sinod: care sunt hotărârile adoptate?

În ziua de marți, 21 iulie 2020, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În ziua 11 iulie 2020, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a desemnat prin vot secret doi candidaţi pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților:

  • Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor
  • Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuț

În data de 21 iulie a.c.,  Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul cu 30 de voturi din 46 de voturi valid exprimate.

Alte hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:

  1. La solicitarea Episcopiei Devei și Hunedoarei a fost aprobată înființarea unui post de arhiereu-vicar.
  2. A fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc pentru anul 2021, în secțiunea „Zile și date importante”, a Duminicii Mironosițelor (a treia Duminică după Paști) ca Duminica Femeilor creștine și Duminica Familiei Creștine în apropierea zilei de 15 mai.
  3. A fost apreciată declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.
  4. A fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfintei Xenia din Petersburg (24 ianuarie).
  5. Au fost aprobate mai multe texte liturgice: Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului Grabnic ascultătoarea; Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului Potirul nesecat; Acatistul Maicii Domnului „Potolește întristările noastreAcatistul Maicii Domnului  îndrumătoarea și ocrotitoarea copiilor; Acatistul și Paraclisul Sf. Cuv. Paisie Aghioritul (12 iulie); Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei (18 ianuarie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române.
  6. A fost aprobat Regulamentul pentru organizarea și funcționarea Vicariatului Ortodox Ucrainean din Biserica Ortodoxă Română.

Sfântul Sinod a luat act de:

  • răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită;
  • contribuția Patriarhiei Române la sprijinirea persoanelor afectate de pandemia cu COVID-19 pe perioada stării de urgență. Ajutorul cuantificabil financiar oferit de Biserica Ortodoxă Română a fost de 20.896.872 lei;
  • donarea a 4617 tablete și a altor dispozitive electronice oferite elevilor şi cadrelor didactice la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării;
  • aprobarea noului Statut pentru organizarea și funcționarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei de către Ministerul Președinției, al Relațiilor cu Parlamentul și al Memoriei Democratice din Spania;

În perspectiva alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din toamna anului 2020, Sfântul Sinod a reiterat faptul că Biserica Ortodoxă Română rămâne neutră din punct de vedere politic, dar îi îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocși să-și manifeste dreptul la vot având în vedere criterii care vizează realizarea binelui comunitar şi promovarea valorilor creştine în societate.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit tuturor ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române care au sprijinit pe plan local dialogul cu autoritățile și au respectat îndrumările Cancelariei Sfântului Sinod în contextul pandemiei cu noul coronavirus (SARS-COV-2). Sfântul Sinod cere respectarea regulilor sanitare pe toată perioada pandemiei.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Arhiepiscopul ales al Sucevei și Rădăuților, primele declarații

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Au fost 30 de voturi pentru PS Calinic, 16 pentru PS Damaschin și 1 abținere.

După vot, Arhiepiscopul ales al Sucevei și Rădăuților a luat cuvântul aducând mulțumiri și anunțând continuarea și sporirea lucrării Arhiepiscopului Pimen în „dulcea Bucovină”, alături de „vlădica Damaschin”, preoți și credincioși.

„Vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, legiuirile Bisericii precum și hotărârile Sfântului Sinod”, a spus noul arhiepiscop ales.

Declarația integrală:


„Mai întâi mulțumesc Preamilostivului Dumnezeu pentru toate pe care le-am primit în viață. Însă astăzi, îi mulțumesc și pentru că, după aproape trei decenii de slujire în ascultare de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, m-a chemat, precum odinioară pe Petru, prin cei 30 de ierarhi care m-au votat, să arunc mreaja de cealaltă parte a corbăioarei și să vâslesc în marea învolburată a Ortodoxiei din dulcea Bucovină considerată a fi un fel de pământ al făgăduinței românesc.

Preafericirea Voastră, aș vrea să îmi permiteți să vă mulțumesc dintre cele foarte multe, pentru trei motive: în primul rând pentru că în iarna anului 1991 m-ați recomandat Sfântului Sinod în ascultarea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în al doilea rând pentru cei aproape 18 ani de împreună slujire în Arhiepiscopia Iașilor, timp în care ați ctitorit și rectitorit întreaga eparhie prin programul intitulat ‹Nici un sat fără biserică› și în al treilea rând aș vrea să vă mulțumesc pentru că ați binecuvântat înscrierea mea pe lista candidaților eligibili pentru demnitatea de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

De asemenea, îi mulțumesc Părintelui Mitropolit Teofan pentru cei 12 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iașilor, dar și pentru binecuvântarea pe care mi-ați dat-o pentru a candida.

În seria mulțumirilor, aș vrea să-mi permiteți să-mi exprim recunoștința față de membrii Sfântului Sinod care mi-au acordat votul de încredere prin care sunt mandatat să continui, dar să și sporesc lucrarea de vrednică pomenire a Părintelui Arhiepiscop Pimen, strămutat la cele veșnice.

Preafericirea Voastră, Sfințit Sinod, port în suflet cu recunoștință bucuria miilor de slujbe săvârșite în parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor în cele trei decenii de slujire și a construirii celor 400 de biserici, 1000 de case parohiale și sociale în cadrul programului ‹Nici un sat fără biserică›, dar port în suflet, în egală măsură, și satisfacția desființării multor grupări parabisericești care bântuiau prin Eparhia Iașilor.

Pentru a încheia, vă asigur de toată dăruirea mea în slujirea eparhiei pentru care am fost ales și unde împreună cu vlădica Damaschin, cu preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților vom încerca să reparăm mrejele Ortodoxiei care au fost rupte de schismele și dezbinările consumate ca rezultat al libertății de exprimare de după 1989, respectând totodată, cu toată seriozitatea, canoanele rânduite de Sfinții Părinți, legiuirile Bisericii precum și hotărârile Sfântului Sinod.

Și pentru că ați avut două zile (20 iulie – ziua numelui primit la naștere, Ilie, și 22 iulie – ziua de naștere a Patriarhului Daniel, n.r.) și una ați sărbătorit-o liturgic ieri și una va fi mâine, pe care o veți sărbători tot liturgic, vă rog să-mi permiteți să vă doresc ani mulți și buni, cu sănătate de la Dumnezeu”.

PS Calinic Botoșăneanul s-a născut în Iași, în data de 18 noiembrie 1957.

În luna martie a anului 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic. A studiat teologia ortodoxă la Sibiu, apoi cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, la Iași.

În 14 mai 1986 a fost hirotonit diacon în Catedrala mitropolitană din Iași de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, iar la 15 august, în același an, a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii Putna.

În 1990 a fost numit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, stareț al Mănăstirii Râșca. În 25 martie 1991, PS Calinic Botoșăneanul a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iași, în demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PS CALINIC BOTOȘĂNEANUL – NOUL ARHIEPISCOP AL SUCEVEI/ Sfândul Sinod „a luat act” de faptul că TOATE BISERICILE ORTODOXE rămân fidele „tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită”

  1. Dintr-un singur Potir, cu o singură linguriță și cu o singură, regulamentara și sterilă …mască!

  2. Oare ce inseamna acest “a luat act”?
    Intreb la modul serios, poate imi raspunde cineva, pentru ca nu ma duce mintea la nimic.- nici de bine, nici de rau.
    Ma intreb, pt ca sunt preoti romani care impartasesc cu lingurite de unica folosinta, altii “prin turnare”, mai sunt unii care vor sa ne dea Sfantul Trup al Mantuitorului in mana…Dintre acestia, cei mai “revolutionari” mi se par ultimii, pt ca nu stiu cum ar putea impartasi copilasii in felul acesta.

  3. @cititor:

    Da…

  4. Stie cineva daca aceste decizii “a luat act” sint transmise de Arhierei la Preoti? Ce sens au aceste decizii, daca nu sint trimise la TOTI preotii, iar unii preoti vor practica in continuare, metode proprii, fiecare cum vrea?

    Ma intreb daca Patriarhul si Arhiereii stiu de astfel de practici. Consider ca aceste schimbari sint cel mai periculos lucru pentru Biserica. Odata inradacinate, din obisnuinta, oamenii ori isi vor da capul pe spate, ori isi vor intinde miinile, ori vor continua sa doreasca lingurita proprie, chiar si dupa ce covidul trece. Se vor teme de alti covizi care nu au aparut inca sau se vor teme de gripa.

    Va fi extrem de greu de schimbat aceste metode mai tirziu, trebuie sa inceteze acum. Va rog, daca stiti duhovnici sau arhierei care pot avea un impact, va rog apelati pentru sfat. Unde merg eu se practica prin turnare. Am tot tacut, ca am asteptat decizia Sinodului. Am crezut ca daca Patriarhia ia o decizie, parintele se va schimba. In plus, daca practica cu lingurita proprie era mai usor sa am o discutie finuta cu parintele, dar asa e mai greu, pentru ca practic foloseste aceeasi lingurita. Poate nu ar fi rau sa scriem si niste scrisori, cerind Arhiereilor si Patriarhiei sa trimita instiintari la fiecare preot, ca sa inceteze aceste devieri.

    Doamne ajuta!

  5. Consider ca Patriarhia este datoare sa raspunda in mod oficial cu privire la comunicatul din luna mai in care au precizat amanarea impartasirii credinciosilor pana la clarificarea cu alte Biserici Ortodoxe (cea a Greciei, in primul rand) a modului de impartasire in aceasta perioada. Cum raspunsul B.O.G. a fost categoric impotriva oricarei schimbari in modul de impartasire a credinciosilor, la randul ei B.O.R. ar fi trebuit, dpmdv, sa raspunda oficial pe aceeasi linie.

    Acum, prin comunicatul privind alegerea noului arhiepiscop au ales timid sa mentioneze si raspunsul celorlalte Biserici Ortodoxe cu privire la impartasirea credinciosilor. Insa cred ca ar fi foarte folositor un raspuns exclusiv al B.O.R. pe acest subiect care sa fie publicat cat mai puternic in mass-media, pe cat este posibil, si furnizat tuturor slujitorilor altarelor din tara. Iar fiecare ierarh sa dedice cateva minute la Sf. Liturghie de duminica in care sa predice si sa intareasca faptul ca impartasirea cu Sf. Taine nu poate suferi schimbari, in contextul actual.

    Iertati-ma!

  6. @ES
    Mulțumesc de evidențiere! Este clar că în contextul comunicatului PBOR luarea de act este inferioară părții din comunicat ce cuprinde hotărârile Sinodului. Probabil asta va face ca luarea de act să nu se reflecte în hotărâri care să fie comunicate parohiilor și rezultatul concret în parohii să fie o multitudine de practici! Sunt curios tare!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare