ACCESUL LA BISERICĂ DE PAȘTI permis până la ora 02.00? Patriarhia: credincioșii NU vor fi vânați pentru amenzi, slujba se va desfășura după rânduială/ IPS TEODOSIE protestează: „Orele n-au logică. Suntem sub ocupație?”/ Premierul CÎȚU cere sprijinul preoților în CAMPANIA DE VACCINARE, în urma întâlnirii privind noaptea de Înviere

25-03-2021 2 minute Sublinieri

Hotnews:

Liber la slujba de Paște. Circulația va fi permisă între orele 20.00-02.00 – decizie a Guvernului

Circulația va fi permisă în noaptea de Paște până la ora 02.00, astfel încât oamenii să poată merge la slujba de Înviere, a decis joi Guvernul.

Potrivit Hotărârii de Guvern, adoptate la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în noaptea de 3 spre 4 aprilie va fi permisă circulația între orele 20.00-02.00 pentru participarea la slujbele de Paștele catolic.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că aceleași reguli vor fi aplicate și pentru Paștele ortodox, care se sărbătorește în 2 mai, dar aceste reglementări nu au fost cuprinse în această hotărâre de guvern, urmând să fie adoptat un alt act normativ, înaintea Paștelui.

“Nu se pune nicio discuție de a limita participarea la slujba de Paște. Ora 02.00, ora 03.00, se va discuta când vom da hotărârea de guvern, dar nu se pune problema ca oamenii să nu meargă la slujbă”, a spus Arafat.

De asemenea, actul normativ adoptat joi prevede că sâmbătă și duminică (26,27 martie) se va permite circulația până la ora 22.00 pentru sărbătoarea Pesah.

În acest an, Paștele catolic este în 4 aprilie, iar Paștele ortodox, în 2 mai.

Jurnalul.ro:

Patriarhia, despre restricții ridicate până la ora 2, de Paști: Credincioșii nu vor fi vânați

Slujba de Înviere începe și se termină la ore diferite în bisericile ortodoxe și în cele catolice, motiv pentru care Patriarhia anunță că participanții se vor putea întoarce acasă „fără să fie vânați și amendați pe străzi”, iar slujba va fi oficiată conform rânduielii.

Patriarhia Română transmite, joi seara, că, în legătură cu neînțelegerea legată de intervalul orar al ridicării restricțiilor de circulație din noaptea de Înviere au fost speculate unele neînțelegeri, pe care le clarifică.

„Slujba Învierii începe și se termină la ore diferite în bisericile catolice și ortodoxe. În cele din urmă ea se desfășoară între orele 0.00 și cel târziu 4.00”, spun reprezentanții Patriarhiei.

Astfel, creștinii se vor putea întoarce acasă la finalul slujbei, „fără să fie vânați sau amendați pe străzi”.

„Ține de elementara evidență că, în contextul oficial explicat deja de autorități și cultele religioase care au avut azi un dialog onest și fertil, participanții la această slujbă din cea mai sfântă noapte pentru creștini se vor putea întoarce la casele lor fără să fie vânați și amendați pe străzi, iar slujba în sine va fi oficiată conform rânduielii sale firești”, anunță Patriarhia.

Astfel, conform sursei citate, ora 2.00 este unul dintre reperele orare ale ridicării temporare a restricțiilor în noapte de Paști a creștinilor catolici, a căror slujbă de Înviere începe și se termină mai devreme decât cea ortodoxă.

Reperele orare referitoare la slujba de Înviere a credincioșilor ortodocși vor fi comunicate la timp, mai arată sursa citată.

Arhiepiscopia Tomisului:

Suntem sub ocupație?! – IPS Teodosie

Restricțiile de Paște rănesc sufletele credincioșilor. Nu trebuie să fim atacați în credința noastră. Dumnezeu nu poate fi restricționat. Orice, până la Dumnezeu. Sperăm să fim ascultați. Nici turcii, nici comuniștii n-au făcut așa ceva. Orele n-au logică. Cine o să ne alunge? Suntem sub ocupație?! De ce să ni se pună sabia? Dacă la farmacie avem voie, trebuie să mergem și pentru suflet. Sufletul e superior trupului. Rog credincioșii să se roage pentru luminarea conducătorilor noștri. Eu nu pornesc război, ci apăr credința pe care sunt dator să o apăr. Să avem liniște în post, nu zvonuri și săgeți. Respectul să fie reciproc.

IPS Teodosie a fost prezent în emisiunea “Decisiv” este realizată de Cătălina Porumbel la Antena 3

R3Media:

Premierul Cîțu despre noaptea de Înviere: Adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație. Fac apel la preoți să sprijine campania de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a explicat cum se va proceda în noaptea de Înviere, astfel încât românii să meargă la cea mai importantă sărbătoare a creștinătății.

Comunicatul vine după ce mai multe surse au anunțat că se va putea merge la slujba de Înviere în acest an.

„Am avut astăzi o întâlnire extrem de utilă cu reprezentanții cultelor religioase din România. Am discutat soluții pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care întâmpină în perioada următoare Sărbătorile Pascale, sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, să o facă în condiții de siguranță sanitară. Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători. Soluția spre care mergem este să adaptăm intervalul orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile proprii fiecărui cult religios, evident, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară”, afirmă Cîțu, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, premierul afirmă că „discuția de astăzi mi-a confirmat că există deplină înțelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sănătatea populației. Colaborarea și comunicarea reprezintă calea cea mai bună pentru respectarea libertății religioase, chiar și în condițiile epidemiologice actuale”.

„În același timp, am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus”, a subliniat Florin Cîțu.

 


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, IPS Teodosie Petrescu, Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “ACCESUL LA BISERICĂ DE PAȘTI permis până la ora 02.00? Patriarhia: credincioșii NU vor fi vânați pentru amenzi, slujba se va desfășura după rânduială/ IPS TEODOSIE protestează: „Orele n-au logică. Suntem sub ocupație?”/ Premierul CÎȚU cere sprijinul preoților în CAMPANIA DE VACCINARE, în urma întâlnirii privind noaptea de Înviere

  1. Comisarul șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română, a vorbit, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, despre importanța organizării slujbelor religioase, în contextul restricțiilor impuse de pandemie.

    „Am văzut în spațiul public diferite opinii și oamenii nu mai știu ce să priceapă, referitor la organizarea slujbelor religioase. Vreau să spun foarte clar! România este un stat modern, România funcționează după legi și după Constituție. În conformitate cu Constituția României, în articolul 29, aliniatul 1, se spune că libertatea credințelor religioase nu poate fi îngrădită sub nicio formă. În aliniatul 3 se spune următorul lucru – cultele religioase sunt libere și se organizează potrivit statutelor proprii, în condițiile legii. Și mai mult decât atât, în aliniatul 5, cultele religioase sunt autonome față de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în spitale, penitenciare și în orfelinate. Adică, statul nu numai că nu îngrădește libertatea credinței religioase, dar se obligă și prin Constituție să ajute cultele religioase.

    Noi nu putem niciodată să intervenim în tradițiile și ritualurile bisericii
    Pentru că, de-a lungul timpului, s-a vorbit de bani, că trebuie dați către Biserică și așa mai departe. Păi, banii vin de la oameni, vin din impozitele colectate de stat. Deci, statul nu dă niște bani de undeva din cer, statul dă bani de la creștini ortodocși, care, în conformitate cu Constituția României, ajută cultul din care fac parte. La fel catolicii și tot ceilalți. Orice stat normal din lumea asta face ce face statul român. Mai departe, noi nu putem niciodată să intervenim în tradițiile și ritualurile bisericii. Ritualul bisericii, slujbele au fost stabilite prin sfintele canoane, de mii de ani, nu putem noi să intervenim. Prin urmare, noi credincioșii suntem beneficiari ai slujbelor pe care preoții le fac pentru oameni. Menirea bisericii, și aici este fundamentul, este să transmită cuvântul lui Dumnezeu – Evanghelia. Dacă acesta nu se transmite, atunci întreg acest proces nu se realizează. Iar procesul nu a fost stabilit de laici, ci prin sfintele canoane, ca urmare a sfintelor învățături primite de la Dumnezeu Adică, este dincolo de noi.

    Interzicerea participării la slujbele religioase nu o pot realiza laicii, ci numai Biserica poate dispune, pentru că noi nu știm, ca laici, cât durează slujba. Noi doar mergem la biserică să primim învățătura lui Dumnezeu.”, a declarat Christian Ciocan, pentru DC NEWS. Publicat pe: 28 Martie

    Sursa: https://m.dcnews.ro/ce-urmeaza-de-pasti-in-bisericile-din-romania-christian-ciocan-vreau-sa-spun-foarte-clar_810614.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare