SEFII SERVICIILOR SECRETE din Polonia si-au dat demisia dupa ce au fost acuzati de “POLITIE POLITICA” de noul premier conservator. Detronarea sefilor SERVICIILOR SECRETE este vazuta drept … TOTALITARISM!

21-11-2015 3 minute Sublinieri

În Polonia, toţi cei patru şefi ai serviciilor de informaţii şi contrainformaţii, civile şi militare, au demisionat la cererea noului premier.

Plecarea lor din funcţii a fost aprobată de comisia parlamentară specială de control, care s-a reunit de urgenţă în cursul nopţii trecute.

Schimbarea vine la doar trei zile de la instalarea guvernului eurosceptic de la Varşovia.

Conform noului ministru de externe, activitatea celor patru şefi de servicii secrete constituia o amenințare mai mare pentru Polonia decât amenințările venite din străinătate. Oficialul de la Varşovia a mai spus şi că aceştia nu şi-au dovedit eficienţa. Opoziţia vorbeşte însă despre o lovitură de forță care va crea o situație periculoasă pentru stat.

Știrea zilei, dacă nu chiar știrea anului, vine din Polonia. Trecută cu vederea de Presa noastră de ofițeri acoperiți, colaboratori și lingători de la blide ai Serviciilor noastre secrete, știrea sună astfel în varianta Agerpres:

„Șefii celor patru servicii de informații și contrainformații din Polonia au plecat din funcții, a anunțat joi șeful comisiei parlamentare responsabile cu supravegherea acestor instituții, Marek Opiola, la doar trei zile de la instalarea guvernului conservator și eurosceptic format de Partidul Lege și Justiție (PiS), transmite AFP.

Reunită în cursul nopții, comisia a aprobat propunerea de plecare din funcții, prezentată de noul prim-ministru Beata Szydlo, ‘la cererea’ celor patru responsabili vizați — șefii celor două servicii civile, Agenția de Informații (AW) și Agenția de Securitate Internă (ABW), și ai celor două militare, Serviciul de Informații Militare și Serviciul de Contraspionaj militar, a precizat Marek Opiola.

‘Munca responsabililor demisionari în funcțiile lor constituia o amenințare mai importantă decât amenințările venite din străinătate’, a comentat noul ministru de externe, Witold Waszczykowski, plecarea celor patru responsabili, la postul de televiziune privat TVN24. ‘Nu vorbesc despre toți, dar, de-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult ca o poliție politică față de politicienii polonezi decât ca o instituție însărcinată să apere interesele Poloniei împotriva acțiunilor din exterior’, a adăugat el, precizând că ‘nu este vorba despre o răzbunare, ci despre o despărțire de oameni care nu și-au dovedit eficiența’.”

De precizat că AW e corespondentul SIE din România, iar ABW, al SRI.
Amîndouă aceste Servicii secrete depind în Polonia de primul ministru.
Demisia șefilor de Servicii secrete la venirea unui nou Guvern mi se pare normală într-o democrație consolidată precum cea din Polonia.

La noi a fost nevoie de un întreg tărăboi, creat, desigur, artificial, pentru ca George Maior să demisioneze. Nu s-a întors însă la catedră, cum ar fi fost normal dacă ar fi demisionat pe bune, ci s-a pricopsit cu funcția de ambasador al României la Washington, semn că și-a negociat cu Klaus Iohannis o nouă funcție, poate mai importantă decît cea de șef la SRI.

Cît despre ceilalți ștabi ai numeroaselor noastre servicii secrete, aceștia s-au pus la dispoziție noului Jupîn, cu rețele cu tot.
Uriașa Diversiune care a fost formarea Guvernului Meu al lui Klaus Iohannis ne arată că puterea Poliției Politice prezidențiale, întruchipate în România de Serviciile secrete, e e la fel de mare ca și pe vremea lui Traian Băsescu.

Nu demisia șefilor de servicii secrete din Polonia mi se pare știrea zilei și chiar a anului, ci precizările noului ministru de Externe privind motivele pentru care acești ștabi și-au dat demisia.
De fapt ei au fost constrînși să demisioneze după ce Serviciile secrete, SRI-ul lor mai ales, s-au„comportat mai mult ca o poliție politică față de politicienii polonezi decât ca o instituție însărcinată să apere interesele Poloniei împotriva acțiunilor din exterior”.

Credeți că în România s-ar putea întîmpla așa ceva?
Ca serviciile secrete să fie denunțate public pentru c-au făcut poliție politică față de politicienii, de jurnaliștii, de oamenii de afaceri care s-au manifestat ca adversari ai lui Președintelui?
Cînd credeți că se va întîmpla acest lucru și la noi?

Nota noastra

In Polonia alegerile au fost castigate, atat la nivel de presedinitie, cat si la nivel de guvern, de formatiunea politica eurosceptica si conservatoare condus de Jaroslaw Kaczynski (fratele fostului presedinte polonez decedat in accidentul de la Smolensk).

Iata ca una din primele lor actiuni a fost provocarea demisiei sefilor serviciilor secrete, acuzati de …politie politica!

Relevant este, insa, modul in care a reactionat nu doar opozitia din Polonia, ci si cum este reflectat evenimentul pe hotnews.ro: Polonia, un nou exemplu de “democratie totalitara unde dreptatea este intotdeauna de partea majoritatii”: Guvernul conservator schimba sefii serviciilor secrete si judecatori ai Tribunalului constitutional

Hotnews citeaza un politolog polonez:

Politologul Kazimierz Kik afirma ca “actiunea PIS nu incalca legea, dar creaza riscul unei folosiri a serviciilor speciale in scopuri politice, intr-o tara unde serviciile sunt deja supra-prezente in viata publica”.

Problema Hotnews nu este, insa, prezenta prea mare a serviciilor in viata publica si nu acesta este accentul pus de portalul oficios, ci ideea schimbarii unei garnituri anume de sefi. Nu politica politica deranjeaza, cu alte cuvinte, ci faptul ca unele guverne indraznesc sa rupa anumite dependente strategice si sa isi creeze o oarecare autonomie locala.

Altfel spus, intelegem ca “democratia” este acolo unde e asigurata prezenta masiva a serviciilor in viata publica, unde liderii acestora sunt intangibili si adevaratii garanti ai statului de drept. In schimb, oriunde se atenteaza la acest aranjament de putere, in care societatea, care este condusa, de fapt, de “institutiile de forta”, nu de cele care dau socoteala prin vot, avem de-a face, conform acestor jurnalisti orwellieni, cu “democratie totalitara“.

Mai nou, conducerea prin vot si prin majoritati parlamentare e totalitarism… 

Guvernul eurosceptic instalat acum, in Polonia, nu e comparabil cu guvernul Orban dpdv geopolitic. Polonia este categoric anti-Rusia, asadar aceste miscari nu vor pune probleme orientarii sale externe. Este de vazut, insa, cata autonomie va permite Hegemonul. Oricum, pare ca polonezii conservatori nu s-au invatat minte dupa Smolensk…


Categorii

1. DIVERSE, Polonia, Servicii secrete, Stat politienesc, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SEFII SERVICIILOR SECRETE din Polonia si-au dat demisia dupa ce au fost acuzati de “POLITIE POLITICA” de noul premier conservator. Detronarea sefilor SERVICIILOR SECRETE este vazuta drept … TOTALITARISM!

  1. Pingback: NATO trimite SISTEME ANTIAERIENE in TURCIA/ RUSIA: rachetele rusesti pot PENETRA SCUTUL ANTIRACHETA din Polonia si Romania/ REPLICI INTRE POLONIA SI GERMANIA. Martin Schulz acuza o “LOVITURA DE STAT” din cauza schimbarii sefilor SERVICIILOR SE
  2. Pingback: POLONIA, O NATIUNE DEMNA FATA CU DIKTATUL EUROPEAN: “Cine vrea să își păstreze atributele statalității, este imediat diabolizat de Sistem. Pentru că MARELE PLAN GLOBALIST NU SUPORTA ABATERI DE LA PROGRAM”. Martin Schulz acuza noul guver
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare