Gest incalificabil al sefului NATO: acuza organizatiile ECOLOGISTE anti-gaze de sist ca sunt MANIPULATE de RUSIA/ Studiu al INSTITUTULUI de GEOLOGIE: fracturarea hidraulica poate antrena CONSECINTE CATASTROFALE

19-06-2014 2 minute Sublinieri

rasmussen-fogh-anders.si

Moscova colaboreaza in secret cu organizatiile de mediu care fac campanie impotriva fracturarii hidraulice, intr-o incercare de a mentine dependenta Europei de importurile de gaze din Rusia, a declarat joi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de The Guardian.

Intr-o declaratie sustinuta la Institutul Regal pentru Afaceri Internationale (Chatham House), un think-tank cu sediul la Londra, Rasmussen a afirmat ca Rusia a dezvoltat o sofisticata campanie de dezinformare menita sa submineze incercarile de a exploata surse alternative de energie, precum gazele de sist.

“Am intalnit aliati care pot confirma ca Rusia, ca parte a sofisticatelor sale operatiuni de informare si dezinformare, s-a implicat activ impreuna cu asa-numitele organizatii neguvernamentale – acele organizatii de mediu ce duc campanii impotriva gazelor de sist – pentru a mentine dependenta Europei de importurile de gaz rusesc. Asta e interpretarea mea”, a spus el.

Rasmussen nu a precizat insa ce forma a luat implicarea Rusiei alaturi de ecologisti sau daca grupurile vizate stiau ca au de-a face cu agenti ai Moscovei.

Nota noastra:

Drept orice comentariu… redam acest comentariu al unui cititor al Hotnews:

Chiar daca ar fi adevarat, asta inseamna cumva ca exploatarea gazelor de sist nu e periculoasa? Inseamna cumva ca e o tehnologie cu riscuri acceptabile?? Ce-ar trebui sa facem noi, sa ne otravim apele doar ca sa facem in ciuda Rusiei???

Pana cand nu exista un consens referitor la gradul de risc al fracking-ului, toate povestile astea cu Rusia sunt perdele de fum. Da, daca va exista consens ca riscurile sunt minime, atunci putem sa ne intrebam cine se pune de-a curmezisul si de ce. Dar deocamdata acest consens nu exista: sunt destule tari unde s-a decis sa se interzica sau sa se mai asteapte. Ba dimpotriva, se cam contureaza un consens in directia opusa (ca fracking-ul e prea daunator si nu merita, cu tehnologia actuala).

Si ce (…) are NATO cu mediul inconjurator?? Treaba lor e sa ne protejeze de amenintari militare (inclusiv din partea Rusiei), nu sa faca lobby pentru Chevron si altii asemenea!

Daca am aplica grila de “interpretare” a lui Rasmussen ar rezulta lucruri amuzante, cum ar fi ca publicatia americana online Epoch Times, care are, pe deasupra, scopul cvasi-declarat (si strategic) de a contracara propagandistic China comunista, ar fi, de fapt, finantata de Moscova… Altfel, cum sa explicam materialele virulent anti-fracturare hidraulica, in care sunt citati, ca sa vezi, activisti…americani, publicate constant pe acest site?!

Dar geologii din Ohio, SUA, tot de Moscova au fost finantati in studiile lor despre corelatia dintre fracturare hidraulica si cutremure? Mai sa fie… cam coruptibili americanii, atunci. Sau, poate, “interpretarea” lui Rasmussen e cam manipulatorie, cumva?

Militanţii antişist din România resping acuzaţia de colaborare cu Rusia, lansată de secretarul general al NATO. Anders Fogh Rasmussen a declarat recent, fără să se refere la o ţară anume, că Rusia colaborează în secret cu organizaţiile de mediu care fac campanie împotriva fracturării hidraulice, informează HotNews, care citează The Guardian.

Preşedintele Mişcării de Rezistenţă Pungeşti, Constantin Pâslaru, spune la RFI că declaraţia lui Rasmussen este “o aberaţie“.

Secretarul general al NATO crede că prin colaborarea cu ONG-urile antişist, Moscova încearcă să menţină dependenţa Europei de importurile de gaze din Rusia.

Constantin Pâslaru îl contrazice pe Anders Fogh Rasmussen: “Cel puţin noi, România, la ora actuală, ceea ce importăm din Rusia este între 2% şi 4%, dacă nu mă înşel, 2% pentru uzul consumatorilor domestici şi 4% pentru industrie. Nu-i ajunge lui Putin nici de-o votcă ceea ce ne exportă nouă în România!“.

Preşedintele Mişcării de Rezistenţă Pungeşti precizează că militanţii antişist din România nu sunt finanţaţi de Rusia, ci de rude şi prieteni: Cei care ne finanţează sunt rude apropiate. Mama mea m-a ajutat, fratele meu. Noi avem conturile la vedere. Maximul de donaţii pe care le-am primit până în prezent a fost undeva la 30 de milioane şi avem 310 milioane plătiţi numai pentru avocaţi până în prezent. Din eforturile noastre, din bani personali (…), ne-au ajutat prietenii, oameni care cred şi de multe ori ne mai ajută câte cineva cu 100 de lei“.

Exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică ar putea avea consecinţe catastrofale pe termen mediu şi lung, este una dintre concluziile unei lucrări pe această temă, elaborată de către Mircea Ţicleanu, Radu Nicolescu, Adriana Ion şi care urmează să fie prezentată, luni, în cadrul unei conferinţe internaţionale la Albena (Bulgaria).

Mircea Ţicleanu este directorul ştiinţific al Institutului de Geologie şi susţine că activitatea de cercetare pentru lucrarea “Exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică – o metodă cu posibile consecinţe catastrofale pe termen mediu şi lung” a demarat în 2012 la solicitarea Ministerului Mediului.

Potrivit acestuia, studiul arată că exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică este o acţiune agresivă antropică a mediului geologic cu consecinţe severe şi chiar catastrofice într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat.

De asemenea, acesta susţine că o consecinţă a aplicării acestei metode este conversia unei mari cantităţi de apă dulce (potabilă/industrială) în fluid toxic, contaminat, iar arealul (subsolul) afectat de exploatare nu mai poate fi explorat ulterior în alte scopuri.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Gest incalificabil al sefului NATO: acuza organizatiile ECOLOGISTE anti-gaze de sist ca sunt MANIPULATE de RUSIA/ Studiu al INSTITUTULUI de GEOLOGIE: fracturarea hidraulica poate antrena CONSECINTE CATASTROFALE

 1. Problema se pune de ce iudele romanesti iar ne-au vandut. Astia ne calca in picioare inaintea americanilor.

 2. aici ipocrizia si penibilul au ajuns la cote inimaginabile, sa bagi rusia tap ispasitor este sub orice critica, aceasta din urma a ajuns acum pe post de paravan pt. matrapazlicurile unora

 3. COMUNICAT – Asociația România Fără Ei –
  20 Iunie 2014

  Reacție la afirmațiile Secretarului General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, privind presupusa colaborare dintre ONG-urile care desfășoara campanii împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică de mare volum și Federația Rusă
  http://stopfracturare.ro/reactie-la-afirmatiile-secretarului-general-al-nato-anders-fogh-rasmussen-privind-presupusa-colaborare-dintre-ong-urile-care-desfasoara-campanii-impotriva-exploatarii-gazelor-de-sist-prin-fracturare/
  Pe acest site am publicat si traducerea scrisorii deschise adresate secretarului general al NATO de catre asociatiile si ong+urile europene.

  Asociatiile europene, revoltate de declaratia secretarului general al NATO, ii dau replica
  http://www.naturalgaseurope.com/nato-environmental-groups-fracking-shale-gas

  Activistii din Germania, semnatari ai Resolutiei Korbach, publica si ei scrisoarea deschisa adreasta lui AF Rasmussen
  http://www.resolution-korbach.org/aktuell/open-letter-to-rasmussen/

 4. Directorul stiintific al IGR, dr. Mircea Ticleanu, susţine că “Problema este că aproape 90% din fluidele toxice rezultate în urma fracturării rămân captive în subteran şi trebuie luat în calcul faptul că acestea pot contamina straturile de sol aflate deasupra gazelor de şist. Pe termen scurt, aceste lichide au dus la poluarea apele potabile din zonele exploatate şi s-a produs o acţiune distructivă asupra mediului geologic. De asemenea, a fost înregistrată o schimbare de echilibru dinamic induse de marile cantităţi de gaze captate prin sondele de exploatare, ca atunci când scoţi cărămizile din fundaţia unei case”
  Inregistrarea conferintei de la Muzeul National de Geologie:
  https://www.youtube.com/watch?v=Miuf4ixX0E8&feature=youtu.be

 5. Pingback: Institutul Geologic al Romaniei: Conferinta “Exploatarea gazelor de sist prin FRACTURARE HIDRAULICA – posibile consecinte CATASTROFALE” [VIDEO INTEGRAL] - Recomandari
 6. Der Spiegel titreaza:

  Secretarul general al NATO Rasmussen acuză mișcarea anti-fracking Europa, ca este infiltrata de Kremlin. Dar adversarii gazelor de șist nu au suportat asta: Într-o scrisoare din partea a 45 de inițiative din zece țări, ei asteapta – o dovadă sau o scuză.

  Ecologiștii din Europa nu au mai fost de mult timp asa uniți în furia lor cu privire la modul în care Anders Fogh Rasmussen a vorbit. După ce secretarul general al NATO a declarat că Rusia s-a infiltrat în mișcarea anti-fracking din Europa, acum 45 de organizații comunitare din zece state asteapta dovezile lui Rasmussen pentru afirmațiile sale.

  “În activitatea sa NATO s-a bazat puternic pe colectarea de informații detaliate și precise, sperăm că afirmațiile extraordinare sunt susținute de dovezi extraordinare”, se spune în scrisoarea deschisă. “Noi, prin urmare, facem apel la […] sã furnizeze fie dovada acestor acuzații sau să își ceară scuze în mod public pentru această afirmație falsă.”

  Rasmussen a declarat joi ca aliații i-au spus, “că Rusia, ca parte a activităților sale de informare și dezinformare sofisticate e implicata activ cu așa-numitele organizații non-guvernamentale -. Organizațiile de mediu, in acțiunea împotriva producției de gaze de șist”. Scopul guvernului de la Moscova este de a menține “dependența Europei de gazul rusesc importat din Rusia.”

  Adversarii frackingului sunt indignați

  De ani multi s-au intetit discuțiile în Europa despre producția de gaze de șist, care ar putea fi crescuta în mod semnificativ prin utilizarea de noi tehnologii. Susținătorii arata catre SUA, care a depășit Rusia, devenind cel mai mare producător de gaze naturale folosind fracking-ul. Oponenții se tem de un impact major asupra apelor subterane și a apei potabile, precum și de distrugerea naturii și a peisajului. Ei s-au organizat în sute de grupuri de protest de pe continent. Remarcile lui Rasmussen că Kremlinul le ghideaza, ar face ca Europa sa-i priveasca pe ei pentru indignare.

  “Aceste acuzații nu sunt noi, dar au existat pana acum doar ca zvonuri fara substanta, insidioase,” afirmă scrisoarea asociațiilor din Germania, Spania, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Franța, Belgia, Suedia, România și Republica Cehă, adresata lui Rasmussen. “Autoritățile europene, cum ar fi Comisia UE și oameni de știință din întreaga lume, au publicat mai multe studii care indică riscurile ridicate ale industriei de fracking. Crede Generalul Rasmussen că aceste instituții și indivizi sunt toate manipulate de ruși?”

  ONG clasificate ca dușmani ai statului

  Parlamentarii cer acum o explicație. Liderul grupului Partidului Verde din Camera Deputaților olandeză, Liesbeth van Tongeren, a anunțat că va trimite o invitatie catre Ministrul de Externe, Frans Timmermans, marți, pentru o declarație în plen despre declarațiile lui Rasmussen.

  Purtătorul de cuvânt pentru politică europeană al Partidului Verde din Bundestag, Manuel Sarrazin, planifica o întrebare parlamentară. Guvernul federal ar trebui să ia o poziție cu privire la acuzațiile lui Rasmussen – și să explice dacă politicienii lor au raportat Secretarului General al NATO, ca Rusia ar fi in spatele organizațiilor de mediu. “E foarte simplu sa clasifici aceste ONG-uri ca dușmani ai statului, ca se situeaza de partea lui Putin la un moment dat. Avem nevoie în democrația noastră de discurs politic”, a declarat Sarrazin pentru Der Spiegel.

  NATO deja s-a distanțat precaut vineri de Rasmussen și a spus că secretarul general și-a exprimat o poziție personală, nu pe cele ale Alianței. Mandatul danezului se termină la sfârșitul lunii septembrie. http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/fracking-gegner-streiten-mit-nato-chef-rasmussen-ueber-unterwanderung-a-976657.html

 7. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? CUm a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii ar fi finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
 8. Pingback: Presa de propaganda, grupuri de lobby, liste negre. CUM IGNORA NEW YORK TIMES REALITATEA IN FAVOAREA “RELATARILOR” DESPRE PRESUPUSA FINANTARE RUSEASCA A PROTESTELOR DE LA PUNGESTI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare