Seismologul Mircea Radulian: AM INTRAT INTR-O PERIOADA DE CUTREMURE MARI

12-04-2012 2 minute Sublinieri


Din anul 2000, activitatea seismică pe Pământ s-a intensificat, după ce perioada cuprinsă între 1970 – 2000 fusese una calmă, spune directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Mircea Radulian.  “Cutremure de peste şase grade au loc în fiecare zi, sau odată la două zile, nu sunt evenimente neobişnuite. Totuşi, cele de peste opt grade sunt mai rare, cam unul pe an. Am observat însă o intensificare a activităţii seismice după anul 2000. A mai fost o astfel de perioadă la începutul secolului XX, urmată de o perioadă calmă, între 1970 şi 2000, 2000 şi ceva”, a spus Radulian pentru REALITATEA.NET.

Statistica confirmă: doar 7 cutremure de peste 8 între 1970 şi 2000. 14 între 2001 şi 2012

Spusele lui Mircea Radulian sunt confirmate de istoria seismică. Între 1970 şi 2000 au fost doar şapte cutremure cu o magnitudine mai mare sau egală cu 8 şi niciun cutremur cu magnitudine mai mare de 9. În schimb, din 2001 până astăzi (în 11 ani şi jumătate) au avut loc 14 astfel de seisme, dintre care două peste 9 grade.

Ultimul a avut loc chiar ieri, la 500 de kilometri de coasta indoneziană, în Oceanul Indian, într-o zonă extrem de activă seismic. Magnitudinea de moment a cutremurului a fost 8 (pentru cutremurele mai mari de opt, seismologii nu folosesc, de regulă, scară Richter, ci această magnitudine de moment).

Cutremurul din Indonezia. “Vor fi replici în continuare. Poate chiar peste 7″

Despre acest cutremur, Radulian spune că ar trebui “să mai aşteptăm replici”. “Poate chiar una de 7 grade. Aria de rupere de după acest cutremur este de câteva sute de kilometri. Acolo ar putea apărea replicile. Totuşi, distanţa faţă de ţărm rămâne mare. Un cutremur de 7 grade ar putea provoca tsunami, însă eu cred că nu se va întâmpla asta”, a spus Radulian.

Într-adevăr, la scurt timp după dialogul purtat de REALITATEA.NET cu Mircea Radulian, o replică cu magnitudinea 5.0 a cutremurul indonezian de ieri a avut loc în Oceanul Indian.

Replicile sunt aşteptate astăzi şi în următoarele zile. Deşi mai mulţi factori influenţează mărimea ariei de rupere, cel mai importante dintre aceştia este magnitudinea cutremurului. În timp ce în largul indoneziei vorbim de “câteva sute de kilometri”, în cazul României, la un puternic cutremur vrâncean, această arie ar fi de 70 de kilometri, exemplifică Radulian.

Cutremur devastator în Indonezia

Bilanţul cutremurului din Indonezia: 5 morţi

Cutremure mari în Indonezia, Mexic, California, la foc automat. “Nu sunt influenţate unele de altele”

Trebuie spus că diferenţa între un cutremur de 6 grade şi unul de 7, de exemplu, este uriaşă. “Din punct de vedere al energiei eliberate, cel de 7 este de 30 de ori mai puternic“, spune Radulian.

Cutremure puternice au avut loc recent în Indonezia, Mexic şi California. Totuşi, spune Radulian, aceste evenimente nu s-au influenţat unele pe altele. “Nu putem vorbi de o relaţie de cauzalitate între ele. Desigur, dacă privim la o scară mai mare, există ceva în comun. Dar un cutremur de astăzi din Indonezia nu influenţează producerea unuia mâine în California”. În această dimineaţă, două cutremure cu magnitudine de peste 6,5 au avut loc în California.

CUTREMUR după cutremur în Mexic. Vestul ţării zguduit în interval de 10 minute

Cutremur mare în România. Dar cât de mare?

Unii seismologi cred că şi România va fi afectată de un cutremur puternic, în viitorul apropiat. În 2012 sau 2013, în Vrancea va avea loc un cutremur mediu de 6,3 – 7,1 grade Richter, estimează seismologul român George Purcaru, cel care deţine şi un interesant record: cea mai exactă predicţie din lume. O estimare asemănătoare are şi fostul director al INFP, Gheorge Mărmureanu.

Într-un interviu acordat REALITATEA.NET în urmă cu câteva luni, Radulian se declara însă sceptic în privinţa previziunii colegului Purcaru. “Dânsul are un model statistic, bazat pe cicluri seimice. Eu sunt foarte sceptic. E un proces mult prea complicat pentru a-l încadra într-un model atât de simplu.  spune cercetătorul. Nu zic că nu ar putea să apară, mai ales unul de 6 grade. Dacă ne luăm după statistică, cutremurul de 6 grade ar trebui să se producă în viitorul apropiat”.

Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu, un cutremur vrâncean cu magnitudinea mai mică de 7 grade pe scara Richter nu ar avea efecte devastatoare asupra României.

Cutremurele din România: puternic în 2012, foarte puternic în 2040. CÂT DE PRECISĂ e predicţia


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Seismologul Mircea Radulian: AM INTRAT INTR-O PERIOADA DE CUTREMURE MARI

  1. Pingback: CUTREMURUL DIN 4 MARTIE 1977 (video "In premiera" si marturii) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: CUTREMURE PUTERNICE in China si Iran [VIDEO]. Mircea Radulian de la Institutul de Fizica a Pamantului considera ca va urma si la noi un VAL DE CUTREMURE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: SEISME FARA PRECEDENT AMENINTA EUROPA. Romania este pe harta de RISC MAXIM - Recomandari
  4. Pingback: PREMIERUL PONTA FACE PLANURI DE STRAMUTARE PENTRU LOCUITORII DIN IZVOARELE/ Primarul Oprescu se pregateste de un mare dezastru in Bucuresti sapand puţuri in scolile care vor servi drept tabere de sinistrati - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare