Sensul noilor conditii FMI: CAPITULAREA TOTALA A SUVERANITATII ROMANIEI SI STALCIREA TARII DE CATRE CEI PUTERNICI/ Grecia se revolta impotriva FMI si UE, refuzand sinuciderea dupa modelul romanesc/ CRIZA ALIMENTARA SI SANSELE ROMANIEI. Pretul mancarii bate noi recorduri (Stiri 10-15 februarie 2011)

15-02-2011 18 minute Sublinieri

… “VICTORIA REVOLUTIEI” (puciului) DIN EGIPT – TSUNAMI PENTRU LUMEA ARABA SI INTREAGA LUME. George Soros, “sforar” principal si pentru Egipt?/ “AJUSTAREA” INCEPE SI IN S.U.A. Se incepe tot cu… educatia si sanatatea

…Din agenda noului acord ”preventiv” cu FMI: vinderea ultimelor resurselor strategice energetice, a industriei de aparare, ”liberalizarea” preturilor la energie, scaderea ajutoarelor de incalzire si obligarea tarii la imprumturi scumpe de la banci

Dacă România va rămâne fără producătorii şi distribuitorii de energie de stat, statul român va fi lipsit de componenta logistică a suveranității naționale: va fi lipsit de „spate”, de orice posibilitate de manevră internă şi externă ca urmare a înstrăinării totale a resurselor sale. România va fi, la propriu, la mila intereselor străine, care, pe bună dreptate, nu prea cred în mitologia „casei comune Europene”, atât timp cât interesele naționale ale Germaniei, Franței, Italiei, Rusiei, Marii Britanii, ale Ungariei etc. sunt atât de puternic individualizate. (…)

Prin privatizarea unor companii care gestionează direct şi în bună măsură cadre naționale strategice – în cazul de față rezerva de gaze prin Romgaz, interesul public va fi lipsit de capacitatea de reacție în fața derapajelor intereselor marilor corporații europene care sunt parte a unor geopolitici energetice naționale agresive. Companiile europene din România: EON şi RWE (Germania), GDF (Franța), ENEL (Italia), CEZ (Cehia) sunt în bună măsură corporații de stat care fac geopolitică în această parte de lume, adică sunt factori ai proiecției puterii unor națiuni străine, care nu coincid obiectiv cu interesele poporului român.Mai mult, atât Franța cât mai ales Italia şi Germania, au aranjamente construite cu Gazprom (Rusia) care se află în afara ideologiei Europei Unite privind transparența decizională, comunitatea de interese a statelor membre etc. În această situație, Romgaz, împreună cu CEC, Tarom etc., reprezintă ultimele rezerve de reacție ale statului român în câmpul uriaşei bătălii logistice în care se află lumea pentru controlul resurselor energetice, bancare, respectiv transporturi.

Astfel, presiunea FMI‐ului este exercitată tocmai asupra acestui ultim nivel instituțional al interesului public într‐o țară membră, în sensul demantelării acesteia. Probabil că, folosindu‐se de slăbiciunea materială şi ideatică fără precedent a guvernelor româneşti, această organizație încearcă să şteargă definitiv România de pe harta puterilor regionale europene. Probabil că războiul rece nu s‐a terminat. A propos, noi în ce tabără suntem? Dar dincolo de glumă, ce utilitate are o țară membră NATO, aflată la frontierele NATO, fără spate? Curioasă politica FMI, aici, la frontierele NATO.

  • Ziuaonline:

Guvernul vrea sa scoata la mezat industria de aparare

Daca Guvernul elen a acuzat sambata inspectorii Fondului Monetar International si ai UE ca se amesteca in treburile interne ale tarii, dupa ce acestia au cerut Greciei sa vanda active de stat in valoare de 50 de miliarde de euro, ce credeti ca face cel roman? Sterge datoriile la buget ale firmelor din industria de aparare ca sa le scoata la vanzare. Normal, doar functionarul Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a spus ca Guvernul Boc V trebuie sa reinceapa programul de privatizare a companiilor de stat, ba chiar sa vanda si participatiile minoritare pe care le mai detine la companiile deja privatizate. Guvernul pregateste stergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de aparare, de circa un miliard lei, folosindu-se de o norma UE care permite protejarea interesului militar national si invocand ca executarea silita a bunurilor va afecta volumul capacitatilor de productie pentru aparare, transmite Mediafax. (…)

După ce, în cadrul primului acord cu Ro­mânia, FMI a urmărit în principal să aducă pe cheltuiala statului ro­mân finanţare externă la dispoziţia fir­melor străine din România (rămase în contextul crizei fără finanţare din par­tea mamelor lor din Occident) şi apoi, în mod inevitabil, să impună sta­­tului să se „ajusteze” (prin tăieri de cheltuieli sociale şi majorări de im­­­­pozite) spre a putea plăti această miş­­­care, era interesant de văzut cum va fi „rezolvat” FMI, prin al doilea acord cu România, problema fi­nan­ţă­rii.

Laţul a fost aruncat o dată cu pri­mul acord. României i s-a pus la dispoziţie un împrumut-mamut de 20 miliarde euro, să precizăm din bani publici (căci şi cei de la FMI şi cei de la Comisia Europeană sunt bani pu­blici!). „Pus la dispoziţie” este un fel de a spune, pentru că, de fapt, România a fost obligată să împrumute această sumă imensă echivalând cu ju­mătate din bugetul ţării. Evident, această sumă uriaşă trebuie dată înapoi, grosul venind la plată în 2012 şi 2013. şi, tot evident, România n-are de unde da aceşti bani. Un nou acord cu FMI era deci inevitabil spre a se putea plăti împrumutul însoţitor al primului acord. Stupoare! Se încheie un nou acord, dar nu se pun la dispoziţia statului român sume din bani publici pentru a se plăti în fond o datorie făcută din bani publici.

Acordul este „preventiv”, existând din partea finanţatorilor publici (FMI şi CE) doar sume derizorii la care se poate apela de altfel numai în cazuri de urgenţă. Cu alte cuvinte, pentru a putea plăti, statul român trebuie să apeleze la piaţa privată. Adică scump! Noul acord nu este preventiv pentru ca România să se păzească de cine ştie ce riscuri şi nici pentru că ar fi ajuns la acea stabilitate care ar scuti-o de noi împrumuturi de la FMI, ci pur şi simplu pentru a o obliga să re­cur­gă doar la surse private de fi­nan­ţa­re, bineînţeles spre folosul acestora. Oricâtă încredere internaţională ar fi dobândit România prin acordul cu FMI la spate, finanţarea pe care o poa­te obţine de pe piaţa privată nu poate fi decât cel puţin de două ori mai scumpă decât cea de la FMI-CE. Păi, asta-i treabă?! Este normal, să zicem, a plăti datorii făcute din surse private împrumutându-te tot din surse private.

Dar a plăti datorii contractate din bani publici cu datorii noi angajate din surse private mult mai costisitoare este un joc sordid care nu poate viza decât să te pună la pământ! Bun, se poate admite şi aşa ceva! Căci dacă eşti slab, eşti poate şi nevoit să te închini în faţa celor pu­ter­nici! Dar, dacă eşti deja la pământ, ce mai pot urmări de fapt cei puternici?! Eventual, doar plăcerea în sine de a-l mai stâlci puţin pe cel aflat deja pe jos!

Consecinţe imediate sau pe termen mediu explică probabil, dincolo de această plăcere în sine, de ce s-a apelat la respectiva formulă. Pentru statul român există două surse private la care poate recurge. Pe de o parte, în exterior, aşa-numiţii „investitori” internaţionali care au ales să facă profituri nu indirect din afaceri, ci direct din speculaţii pe curs şi pe dobânzi şi care în rastelul lor au înşirate fanioanele ţărilor de-alde România pe care le-au îngropat. Aceştia constituie sâmburele nociv al capitalului financiar internaţional de unde a izvorât şi actuala criză mondială.

Pe de altă parte, băncile străine din România. Cred că, de la anunţarea noului acord FMI-România, acestea se află într-un perpetuu banchet. Statul român, spre a se finanţa inclusiv pentru a rambursa împrumutul însoţitor al primului acord cu FMI, trebuie să recurgă la credite de la ele şi astfel acestea pot prospera bine mersi în continuare fără a fi nevoie pe mai departe să reia cumva creditarea cu riscuri a eco­no­miei din România. FMI este mare, domn’le! A descoperit cum pot prospera băncile străine din România chiar şi fără economie!

O lume în care carnea, untul şi laptele sunt într-atât de scumpe, încât doar cei mai bogaţi şi le pot permite. Este o previziune sumbră, dar care este foarte probabil să se confirme în următoarele câteva zeci de ani, în condiţiile în care scumpirile alimentelor pe plan mondial nu mai sunt doar o bulă speculativă, ca în 2007-2008, ci se bazează, dacă nu în totalitate, cel puţin într-o mare măsură pe o realitate dură. “Situaţia era foarte diferită în 2008. Ceea ce se întâmplă acum este mult mai generalizat”, susţine Chris Delgado, specialist pe agricultură la Banca Mondială, citat de AFP. Este o realitate în care se suprapun mai multe circumstanţe nefericite. În primul rând, cererea în creştere din China şi India, state care se dezvoltă rapid şi ca tehnologie, şi ca număr de populaţie. Nivelul de trai mai înalt îi face să îşi permită să mănânce mai bine şi să cumpere alimente mai scumpe şi de o calitate mai bună. La aceste ţări se adaugă altele care îşi iau un avânt puternic în această perioadă. Astfel, specialiştii ONU estimează într-un raport că cererea de produse alimentare din import va urca la peste 1.000 miliarde de dolari, în creştere cu 15% comparativ cu anul 2009. Singura dată din istorie când a fost depăşit acest prag a fost anul 2008, când preţurile la produsele alimentare au atins niveluri insuportabile pentru populaţie şi au provocat revolte violente în state precum Camerun, Egipt sau Haiti. Pentru comparaţie, până în anul 2007, valoarea importurilor mondiale de mâncare nu trecea de pragul de 500 miliarde de dolari.

Soluri secătuite

O parte din suprafeţele cultivate în întreaga lume sunt orientate către producţia de biodiesel, datorită unei cereri în creştere pentru acest produs. Peste acestea se suprapun condiţiile meteo nefavorabile din mai multe regiuni producătoare de alimente: seceta severă de anul trecut de la Marea Neagră, ploile abundente din Australia sau vremea nefavorabilă din Argentina. Nu trebuie să excludem nici interesele speculative din explicaţia evoluţiei preţurilor. În plus, scumpirile nu sunt generate doar de schimbările climatice, deşi şi acestea au un impact major, ci şi de faptul că în multe zone solurile sunt epuizate de tehnologiile de producţie cu randamente foarte mari“, ne-a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Preţuri-record

În aceste condiţii, preţurile produselor alimentare bat noi recorduri. Mai ales că şi estimările Ministerului Agriculturii din SUA au fost revizuite în această săptămână, indicând o scădere a stocurilor de porumb până la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani. Prognoza a fost modificata în urma secetei din America de Sud şi a inundaţiilor din Australia, în timp ce recolta din SUA va fi mai redusă. Pe de altă parte, rezervele americane de soia ar ptuea ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, pe fondul cererii mari din partea producătorilor de etanol, se arată într-o analiză a X-Trade Brokers. Porumbul s-a scumpit cu peste 3,4%, ajungând la 7 dolari/buşel, nivel atins ultima dată în iulie 2008. Maximul bulei speculative a fost 7,78 dolari.  “Deşi preţurile sunt încă sub cele atinse în vara anului 2008, nivelurile curente nu sunt deloc confortabile”, spun speciliştii X-Trade Brokers.

Carnea, un lux

În următorii ani se vor produce schimbări foarte mari în structura consumului. “Consumul alimentelor de origine animală ar putea să scadă şi să crească ponderea produselor de origine vegetală. Preţurile la unele produse vor creşte atât de mult încât oamenii se vor orienta către altele”, spune Aurelian Dochia.  Acesta este un scenariu pe termen mediu şi lung. Ce se întâmplă însă pe termen scurt? Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, vineri, că România nu este ameninţată de o criză alimentară, deoarece ţara noastră poate produce mai mult decât consumă. “Cine vorbeşte că România este în pericol de criză alimentară nu cunoaşte realităţile de la noi. Este adevărat că nu cunoaşte nici oamenii dar asta este o altă problemă. România nu trebuie să producă pentru consumul propriu, trebuie să fim printre furnizori pentru că avem această capacitate. Există suprafeţe nelucrate”, a spus ministrul Tabără, citat de Agerpres.

Ce şanse are România

Ministrul agriculturii a spus că, în prezent, mai mult de jumătate din produsele alimentare de pe piaţa românească sunt autohtone, exceptând unele legume şi fructe care nu sunt produse la noi în ţară, de exemplu bananele. “România poate produce hrană pentru 80-100 milioane de oameni nu doar pentru 20 milioane. Avem rezerve extraordinare care trebuie puse în valoare”, a adăugat Valeriu Tabără. În opinia sa, pentru a ajunge la performanţe şi pentru ca România să devină un furnizor important pentru piaţa externă este nevoie de rentabilizarea fermelor şi de gruparea proprietarilor în grupuri mai mari de producători care să lucreze eficient terenurile. Însă chiar dacă are vreo şansă în această bătălie, România riscă să o rateze. Lipsa unei politici publice din partea autorităţilor pe de o parte, dar şi dezinteresul mediului privat autohton de a construi un lanţ agricol eficient pe de altă parte, ne fac foarte vulnerabili în faţa unei potenţiale viitoare crize alimentare.

Nota noastra:

Sunt tot mai multe semnale ca se preconizeaza o politica similara fostei colectivizari comuniste, facuta, evident, cu manusi “europene”, plus cu pretextul ca terenurile agricole sunt lasate in paragina si al crizei alimentare. In plus, actualul ministru al Agriculturii este un promotor infocat si interesat al OMGurilor.

  • Capital:

Intenţia guvernului de a menţine ajutoarele de încălzire doar pentru “persoanele vulnerabile”, artificială şi riscantă

Liga Asociaţiilor de Proprietari – Habitat solicită Guvernului şi Parlamentului României ca noua strategie în domeniul energetic, prevăzută în noul acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru 2011-2013, să fie elaborată în colaborare cu reprezentanţii tuturor părţilor implicate, în special cu reprezentanţii consumatorilor, şi să prevadă un program concret de dezvoltare a capacităţilor de producţie. Potrivit preşedintelui Habitat, Mihai Mereuţă, o măsură care implică un risc important pentru populaţie este angajamentul de a modifica, până în iulie 2011, legislaţia privind ajutoarele pentru încălzire astfel încât doar “cele mai vulnerabile persoane” să beneficieze de aceste sume şi să se realizeze economii “semnificative” la buget. “Pe fondul de raţionalizare a ajutoarelor sociale se dovedeşte intenţia de a face economii la buget şi de a reduce numărul de benficiari prin diminuarea plafoanelor de venituri stabilite pe membru de familie. Aceasta reprezintă o metodă artificială de reducere a ajutoarelor sociale, fiind excluse de fapt persoane care acum un an sau doi erau considerate sărace. Asistăm la tendinţa de a focaliza ajutoarele doar pe persoanele care au venituri sub un dolar pe zi, iar asta înseamnă de fapt că România adoptă standarde de protecţie socială similare celor mai sărace state africane”, a afirmat Mihai Mereuţă, într-un comunicat de presă. (…)

Vreme: e-România, operaţională din vară

Platforma e-România va fi operaţională de la mijlocul anului, a declarat sâmbătă ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Valerian Vreme, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia. Valerian Vreme a spus că în 25 februarie va fi prima depunere online, iar întreprinderile şi persoanele fizice autorizate şi-au cumpărat semnături electronice.(…) Vreme a subliniat că se lucrează la soluţia tehnică şi probabil că banii vor fi accesaţi pentru a dezvolta o reţea de fibră optică în toate zonele ţării, inclusiv, poate, în cătune din Apuseni.‘Dacă ne uităm la politica Uniunii Europene, fiecare cetăţean are dreptul să aibă acces la internet’‘, a arătat ministrul Comunicaţiilor. Valerian Vreme a precizat că unele statistici susţin că doar 10 % din teritoriul României nu este acoperit cu Internet, iar altele au avansat procente de 20-25 %.

Spitalele din România vor avea la dispoziţie, în acest an, fonduri în valoare de 15 milioane de euro pentru proiecte de informatizare, a anunţat, sâmbătă, la Alba Iulia, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme. Acesta a precizat că Ministerul Comunicaţiilor va acorda finanţări de maximum 400.000 de euro pe spital, pentru proiecte de informatizare, în total având disponibile fonduri în valoare de 15 milioane de euro.Informatizarea spitalelor sau a domeniului are două componente. Există e-sănătate central şi este vorba de cele două programe mari, e-fişa pacientului şi e-reţeta electronică, fiind un program de 42 milioane de euro, pe care-l dezvoltăm cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, respectiv este o componentă locală, unde avem 15 milioane de euro cu maximum 400.000 de euro pe spital”, a declarat Valerian Vreme. Cu suma de 15 milioane de euro disponibilă în acest an ar urma să fie finanţate proiecte de informatizare pentru aproximativ 40 de spitale.

Mugur Isărescu este primul nume pe lista candidaţilor. El a mai indeplinit funcţia de premier al României, în perioada 22 decembrie 1999 – 28 decembrie 2000, însa coalitia aflata atunci la putere a pierdut alegerile in noiembrie 2000, iar el s-a intors in functia de guvernator al BNR.

Călin Georgescu este unul dintre numele vehiculate şi în iunie anul trecut ca fiind un posibil înlocuitor tehnocrat al premierului Emil Boc, ale cărui măsuri anticriză le-a criticat. Călin Georgescu  este de 11 ani director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă şi secretar general al reprezentanţei României în selectul Club de la Roma, al cărui preşedinte este guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

  • EvZ:

UE şi FMI „regretă” disputa cu Atena pe tema privatizărilor

Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-au exprimat azi „regretul” pentru disputa creată după ce reprezentanţii finanţatorilor internaţionali ai Greciei au afirmat că guvernul de la Atena trebuie obţină 50 de miliarde de euro din valorificarea unor active ale statului. „Recunoaştem provocările dificile cu care se confruntă economia Greciei şi avem cel mai profund respect pentru eforturile extraordinare depuse de populaţie (…) Este regretabil dacă o impresie greşită a fost creată în oricare moment”, precizează o declaraţie comună a celor creditori. Disputa a fost creată de o declaraţie a reprezentanţilor finanţatorilor internaţionali. Oficialii FMI, CE şi BCE au organizat o conferinţă de presă la sfârşitul inspecţiei lor regulate trimestriale de revizuire a reformelor din Grecia, afirmând că Atena trebuie să obţină 50 de miliarde de euro din valorificarea unor active ale statului şi să accelereze reformele structurale în următoarele luni pentru a menţine pe linia de plutire finanţele ţării. Guvernul de la Atena a reacţionat dur la aceste solicitări. Purtătorul de cuvânt al executivului elen, Giorgos Petalotis, i-a acuzat pe inspectorii internaţionali de amestec în treburile interne ale Greciei şi a considerat inacceptabil comportamentul acestora. Consilierii premierului Georgios Papandreou au precizat ulterior că acesta i-a sunat pe directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi pe comisarul european pentru economie, Olli Rehn, pentru a-şi exprima nemulţumirea.

Premierul grec Georges Papandreou a exclus marti posibilitatea ca Grecia sa-si vanda patrimoniul funciar si imobiliar pentru a rezolva problema datoriilor, pe fondul controverselor declansate in tara de anuntul unui program masiv de privatizari, in valoare de 50 de miliarde de euro, relateaza AFP. “Grecia nu-si va vinde pamantul”, a afirmat Papandreou, in cadrul unei reuniuni dedicate educatiei. Pentru a relansa economia si a plati datoria nationala, care va ajunge la 150% din PIB pana in 2013, vorbim de exploatarea patrimoniului public (…) dar nu trebuie confundata exploatarea cu vanzarea”, a subliniat el. El a anuntat ca guvernul va elabora un proiect de lege care va conditiona orice cesiune a fondului public de votul parlamentului grec. (…)

  • Realitatea.net:

România şi Grecia, singurele ţări din UE cu scădere a economiei în T4 2010 faţă de T4 2009

Faţă de aceeaşi perioadă din 2009, economia României s-a comprimat în cel de-al patrulea trimestru din 2010 cu 0,5%, după Grecia (- 6,6%). Cele mai mari creşteri ale PIB-ului faţă de T4 2009 au fost înregistrate în Estonia (6,6%), urmată de Finlanda (5,8%) şi Lituania (4,4%). (…)

Localnicii din satele mehedinţene beau apă otrăvită

Apa pe care o beau zeci de mii de oameni din localităţile rurale din Mehedinţi este otrăvită cu nitriţi şi nitraţi. Cel mai grav este în satul Valea Copcii care are 200 de suflete. Oamenii sunt disperaţi de indiferenţa autorităţilor, care nu fac nimic să-i ajute, deşi ştiu care este situaţia. (…)

***

Nu cu mult timp în urmă, investitorul american de origine maghiară George Soros a scris un editorial în Washington Post în care scria că președintele american ar trebui să fie atent la dorința egiptenilor, care cer demnitate și democrație. Site-ul hamsayeh.net spune că Soros a făcut această afirmație pentru că el însuși are de câștigat de pe urma plecării lui Hosni Mubarak.

Care este legătura dintre George Soros, Hosni Mubarak și revoluția din Egipt? Site-ul explică faptul că Mohamed ElBaradei, liderul opoziției egiptene este omul lui George Soros. Mai precis, acesta a făcut parte boardul “International Crisis Group”, grup înființat chiar de George Soros.

International Crisis Group se descrie ca fiind o organizație non-guvernamentală, non-profit, independentă, care are ca scop prevenirea conflictelor mortale. Ar fi un regres major dacă Statele Unite i-ar sprijini fie pe preşedintele egiptean Hosni Mubarak, fie pe vicepreşedintele Omar Suleiman pentru a conduce un guvern de tranziţie, a declarat Mohamed ElBaradei. Laureatul premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei a afirmat de curând că nu va candida la preşedinţia Egiptului în cadrul următoarelor alegeri. Supranumit de revista Times “omul care a spart banca Angliei”, Soros este cel care a fost acuzat în 1997 că a prăbuşit moneda Malaieziei, pentru propriile sale tranzacţii. Mai mult, în Thailanda, investitorul nu este cunoscut ca filantrop datorită fundaţiei sale umanitare, dar este branduit ca un “criminal de război economic, care suge sângele oamenilor”.

  • Ziuaveche:

La Cairo a fost puci. Mubarak n-a ştiut că şi-a dat demisia

Revoluţia de pe Nil, un tsunami pentru lumea arabă

Egiptul este teatrul unor sforării transoceanice

  • Gandul:

Cine are cele mai mari şanse să-l înlocuiască pe Mubarak. Ultimele zile la putere ale dictatorului

[Lelia Munteanu]:Egiptul nu e Iran

  • Hotnews:

Rusia: Serghei Lavrov condamna apelurile la revolutie in Orientul Apropiat

Apelurile la revolutie in Orientul Apropiat sunt contraproductive, a declarat marti, la Londra, ministrul rus al Afacerilor Externe, Sergheï Lavrov, citat de AFP. “Suntem convinsi ca toate apelurile la revolte sunt distrugatoare. Rusia a cunoscut mai multe revolutii si este suficient pentru noi. In opinia noastra, ceilalti ar trebui sa evite sa se aventureze“, a precizat seful diplomatiei ruse, in cadrul unei conferinte comune de presa cu omologul sau britanic, William Hague. Ministrul rus a subliniat ca pentru rezolvarea crizei din Orientul Apropiat este necesara incurajarea partilor implicate sa recurga la dialog pentru a gasi solutii reciproc acceptabile. “Esential este sa evitam sa dam sfaturi susceptibile de a trezi caracterul radical”, a concluzionat Lavrov.

VIDEO Secretarul de Stat american, Hilarry Clinton: Iranienii merita aceleasi drepturi ca egiptenii

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, si-a exprimat sprijinul ferm pentru miile de suporteri ai opozitiei care au protestat in Teheran luni, relateaza BBC. Clinton a declarat ca iranienii merita sa aiba “aceleasi drepturi pe care le-au vazut disputate in Egipt” si ca Iranul trebuie sa isi “deschida” sistemul politic.

O persoana a fost impuscata mortal in confruntarile violente dintre protestatari si fortele de ordine, luni, in Teheran, in urma unor manifestatii neautorizate. Potrivit Associated Press, cel putin 3 persoane au fost ranite.  Cateva zeci de oameni au fost retinuti, iar lideri ai opozitiei au fost pusi sub arest la domiciliu.

Multimile adunate si-au exprimat solidaritatea cu miscarile de protest din Tunisia si Egipt, scandand: “Moarte dictatorilor!”

Clinton a declarat ca administratia americana sustine protestatarii “foarte clar si direct”. “Ceea ce vedem ca se intampla in Iran este un testament al curajului poporului iranian, si o condamnare a ipocriziei regimului iranian.”

Clinton a precizat ca SUA are acelasi mesaj pentru autoritatile din Iran ca si pentru fostul presedinte din Egipt. “Suntem impotriva violentei iar guvernul iranian foloseste din nou fortele de securitate si violenta pentru a preveni libera exprimare a ideilor din partea propriului popor. Credem ca trebuie sa existe un angajament sa se deschida sistemul politic din Iran, sa fie auzite vocile opozitiei si ale societatii civile.”

  • EvZ:

Iranul nu permite adunările opoziţiei

Dialog cu iranienii: diplomaţia SUA vorbeşte în farsi pe Twitter

Departamentul de Stat al SUA şi-a deschis duminică un cont în farsi pe Twitter pentru a păstra legătura cu utilizatorii de internet din Iran, notează CNN. „Departamentul de Stat recunoaşte rolul istoric al reţelelor de socializare în rândul iranienilor. Dorim să participăm la dialog”– spune primul text postat pe contul de Twitter al Departamentului de Stat. Twitter în farsi a fost lansat în ajunul acţiunilor de protest organizate azi de opoziţia iraniană, care şi-a chemat simpatizanţii să iasă în stradă, printr-un apel difuzat prin reţelele de socializare şi bloguri. Prin urmare, în textele postate ulterior pe contul de Twitter, Departamentul de Stat a criticat guvernul de la Teheran pentru că a interzis organizarea de demonstraţii. (…)

  • Adevarul:

Presa israeliană: Hosni Mubarak este pe moarte

„Valul mâniei“ zguduie Iranul şi Bahrainul

Plecarea de la putere a lui Mubarak nu a calmat deloc spiritele în Egipt. Locul demonstraţiilor a fost luat de greve. Iranul dă şi el în clocot. Armata este decisă să elibereze, cu orice preţ, Piaţa Tahrir din Cairo, ameninţând demonstranţii cu arestarea. Consiliul militar vrea să interzică orice adunare publică. Mii de poliţişti, mii de agenţi de securitate de la aeroportul din Luxor, mii de constructori, angajaţi din sectorul turistic, cel bancar şi din telecomunicaţii au ieşit ieri în stradă cerând creşterea salariilor, a ajutoarelor sociale şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. (…)

Ofensivă diplomatică turcă

Aflat, în vizită oficială, la Teheran, preşedintele turc, Abdullah Gül (dreapta), a făcut un apel la guvernele din Orientul Mijlociu să îndeplinească toate solicitările populaţiei. Liderul turc a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iranian, Mahmoud Ahmadinejad, chiar în ziua în care manifestaţiile opoziţiei iraniene au fost interzise.

VIDEO Proteste în Iran. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii în Teheran

Ce viitor vine din lumea arabă? Islamism radical, tsunami imigraţionist?

La fel ca in multe alte cazuri asemanatoare, cheia evenimentelor care cutremura astazi Egiptul trebuie cautata pe de-o parte in trecutul recent al acestei tari si in miscarile de placi tectonice care au loc pe plan international ca urmare a crizei economice din 2008-2010, pe de alta. Am scris de mai multe ori ca primele trei valuri ale crizei declansate in anul 2008 – cel financiar, cel economic si cel social – va fi urmat de unul politic. Egiptul era una dintre cele mai slabe verigi ale lantului economic/politic international si, prin urmare, s-a rupt. (…) Crizele anilor ’80 au obligat, atunci, URSS sa incerce – fara succes – sa se reformeze, iar regimurile marioneta din estul si centrul Europei s-au prabusit unul dupa celalalt. Tot asa, actuala criza a aruncat dincolo de limita suportabilitatii paturi largi ale populatiei unor state administrate de regimuri ale caror masti incep sa se fisureze. Iar Egiptul este doar unul dintre exemple. Probabil ca vor urma si altele.

Financial Times: Liderii chinezi par speriaţi de Egipt

Presa americană recunoaşte rolul WikiLeaks în revoltele nord-africane

*

***


  • Antena3:

Blitzkrieg pe bursă: Germania ţinteşte Amsterdam, Bruxelles, Paris, New York

China a devenit a doua mare putere economică din lume

Donald Trump revine cu gânduri serioase pentru candidatura la preşedinţia SUA şi consideră China şi OPEC duşmani

 

  • Adevarul:

Ce a pierdut sistemul bancar în 2010

De unde taie Obama un trilion de dolari

Educaţia şi sănătatea sunt primele domenii vizate. Bugetul NASA a fost îngheţat cinci ani, iar fermierii bogaţi nu vor mai beneficia de subvenţii. Urmează noi taxe şi impozite. Republicanii vor să-i facă zile fripte preşedintelui. Ei consideră că democraţii „cheltuiesc prea mult, împrumută prea mult şi taxează prea mult“. Preşedintele Barack Obama a trimis ieri Congresului un proiect de buget – 3,7 trilioane (3.700 de miliarde) de dolari – ce prevede scăderea cu 2% a cheltuielilor pentru 2012. Totodată, liderul de la Casa Albă şi-a propus ca ţintă reducerea deficitului bugetar cu 1,1 trilioane (1.100 de miliarde) de dolari în următorii 10 ani, în condiţiile în care anul acesta deficitul va atinge un nou record: 1,6 trilioane de dolari, ce reprezintă 10,9% din PIB. Pentru 2012, deficitul este estimat la 1,1 trilioane de dolari. Mai multe programe sociale vor avea de suferit. (…)

Bugetul Pentagonului, cruţat

Cel mai puţin va avea de suferit bugetul apărării. Doar cu 78 de miliarde de dolari, adică 1%, vor fi reduse cheltuielile Pentagonului în următorii cinci ani, pe fondul retragerii complete din Irak până la sfârşitul anului şi micşorarea numărului de trupe din Afganistan. (…) De altfel, bugetul Pentagonului a crescut cu 65 de procente în ultimii 10 ani. Anul viitor vor fi achiziţionate 32 de avioane F-35 din cele 45 planificate pentru anii următori, costul total al achiziţiei fiind de 9 miliarde de dolari. 2,8 miliarde de dolari vor fi alocate pentru cumpărarea de avioane V-22 construite de Boeing şi Bell.

Încep şi SUA să salveze state, după modelul UE?

  • Gandul:

Austeritatea ajunge şi în SUA: Obama anunţă tăieri bugetare de 1.100 miliarde USD

[Bogdan Munteanu]: „Da, putem”…. să reducem cheltuielile, promite Obama

Un raport asupra dinamicii datoriilor publice intr-un orizont de timp de 30 de ani publicat sub umbrela Bancii Reglementarilor Internationale-BIS (un fel de Banca Centrala a Bancilor Centrale), arata ca datoria raportata la PIB va atinge 600% in Japonia, va depasi 500% in Marea Britanie, 400% in Grecia, Statele Unite, Olanda si Franta, se va situa in jur de 300% in Germania, Austria, Spania si Irlanda si intre 250-300% in Portugalia si Italia in ipoteza in care ponderea veniturilor in PIB va ramane la nivelul lui 2011, dobanzile se vor situa la nivelul mediei anilor 1998-2007 iar cresterea economica in termeni reali va fi cea estimata de OECD pentru perioadele post-criza. Ponderea dobanzilor care trebuie platite va urca pana la 27% din PIB in Marea Britanie in acest scenariu. Vedeti mai jos care ar trebui sa fie ajustarile operate in bugetele statelor respective si ce excedent bugetar ar trebui sa obtina fiecare intr-un orizont de timp de 5,10, 20 de ani pentru ca datoriile publice sa revina la nivelul anului 2007 cat si implicatiile pentru pretul bondurilor guvernamentale si detinatorii lor. (…)

Unde e Romania in aceasta ecuatie?

Aparent n-a trebuit sa salvam banci de la faliment, dar datoriile publice tot au crescut pentru ca schema imaginata pentru finantarea sectorului bancar a presupus imprumutul de la FMI in paralel cu eliberarea unei parti din RMO. Cum nivelul rezervelor e totusi inca ridicat in Romania (nu sunt insa doar banii bancilor, sa fim bine intelesi, sunt si banii deponentilor autohtoni) sansele aplicarii inca unei “centuri de siguranta”, bineineles pentru a ne proteja de speculatorii cei rai, nu sunt deloc mici. In conditiile in care fiscalitatea romaneasca asupra muncii e oricum sufocanta (e insa loc de crestere berechet la impozitele pe proprietate si nici cota unica nu e asa de batuta in cuie pe cat pare) a inceput deocamdata sa se vorbeasca despre privatizari sau lichidari ale activelor neperformante ale statului la sugestia FMI, cam ca la sfarsitul anilor ’90, pentru a se face rost de bani la buget. Stiu, presedintele a dat asigurari ca nici Romgazul, nici Hidroelectrica nu se vor vinde… da, dar parca si despre acordul cu FMI spunea initial ca nici nu intra in discutie.

UE a mai scăpat de un val al crizei datoriilor şi caută de ce să se ţină pentru când va veni următorul. Între timp, încearcă să scape de cât mai mult balast. De cealaltă parte a Atlanticului, SUA au, mai-mult-sau-mai-puţin, aceleaşi gen de probleme. Datoria publică a SUA este de 14 trilioane de dolari, peste 96% din PIB, şi va depăşi nivelul PIB în următoarele câteva luni. La sfârşitul lui 2008 era doar 70%, însă au urmat doi ani cu deficite enorme, de peste 10% – 2009 şi 2010. Comparativ, SUA se află într-o situaţie aproape la fel de gravă ca a Greciei.

Ba mai mult, SUA trec prin aceleaşi emoţii financiare ca şi ţările UE, însă deocamdată la un nivel sub-statal. Criza datoriilor municipale a început în ultima jumătate de an, perioadă în care mai mult de 200 de localităţi au declarat falimentul pentru a scăpa de o parte din datorii. Majoritatea sunt oraşe relativ mici, însă fenomenul continuă, iar dintre oraşele mari cele mai vulnerabile sunt Detroit sau chiar Los Angeles.

Vulnerabilitatea ajunge însă chiar la nivel de stat. California se zbate în pragul insolvenţei de mai bine de un an, iar soluţia aleasă a fost cea europeană – austeritatea. EI i se alătură Illinois, New York şi New Jersey pentru a forma trupa CINN, omologul american al PIGS. Spre deosebire de municipalităţi, statele sunt considerate suverane şi nu pot declara falimentul. Practic, asta înseamnă de fapt că povara se transferă direct sau indirect asupra bugetului federal. Din aceste motive, SUA este cam în aceeaşi găleată ca şi Europa. Desigur, există şi diferenţe:

1. Cea mai importantă diferenţă dintre SUA şi Zona Euro este felul în care au ales să-şi rezolve problemele. SUA – prin tipărire de bani, expunându-se la riscul unei inflaţii devastatoare. Zona Euro – prin austeritate, cu riscul de-a se întoarce înapoi în recesiune. Deocamdată, niciun risc nu s-a materializat însă furtuna nu s-a terminat. (…)

  • Logica economica [Bogdan Glavan]:

Liberalizare cu parfum de confiscare inflaționistă

(…) În prezent se vorbește despre liberalizarea prețurilor la gaze. De fapt, ca să fim corecți și intransigenți cu crudul adevăr, este vorba de liberalizarea costurilor (sesizați diferența?). Reprezentantul FMI ne-a spus practic că pierderile companiilor furnizoare trebuie să fie publice, adică acoperite transparent prin prețuri mai mari, nu prin impozite. Că populația și firmele trebuie să plătească „prețul real”. Ați observat știrea:

E.On România consideră că o creştere a preţului gazelor naturale şi a energiei electrice este necesară pentru acoperirea costurilor şi pentru eliminarea presiunii actuale asupra preţurilor.

Și de ce ar trebui să îmi pese de E.On? De ce ar trebui să ascult socialismul ăsta moralizator care în traducere înseamnă „Ce este bine pentru E.On este bine pentru țară”? Sunt de acord cu prețurile libere, în sensul definit de libertatea contractuală între proprietari, dar funcția lor nu este aceea de a acoperi automat costurile cuiva (falimentul nu este exclus pe o piață veritabilă). Deși tocmai asta urmărește reforma „liberală” în sectorul energiei.

Fără supărare, care preț „real”? Da, știu, cutare combinate chimice aparținând unui cutare om de afaceri primesc gaz subvenționat și asta se va termina o dată cu liberalizarea. Perfect, subvențiile sunt un privilegiu, într-o țară liberă nimeni nu merită privilegiat (am observat pentru a n-a oară și că, într-un stat socialisto-corporatist ca al nostru, privilegiile le primesc, din întâmplare, cei bogați). Dar, insist, care preț real? Prețul real nu se poate stabili decât într-o lume de proprietari, nu acolo unde statul face jocurile. O lume de proprietari înseamnă că statul nu mai deține resurse energetice și că oricine poate intra, dacă are chef, în activitatea de producție de energie. Fără birocrație, fără bariere specifice, fără impozitare și subvenționare specială. Fără monopoluri administrate sau găzduite de stat.

Nu se vorbește despre aceste lucruri. Nu-i de mirare. Producția de energie este prea prețioasă pentru ca securiștii de bine – proprietarii de facto actuali – să-i cedeze controlul. Dar experții FMI, imparțiali cum îi știm, au decis că regimul proprietății nu contează câtă vreme facem liberalizarea prețurilor. Curat liberalizare!

Salariul real la două decenii de la Revoluție

24% în două decenii

***



Categorii

Acordul cu FMI, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara, ILIE SERBANESCU, Organisme modificate genetic (OMG), Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Sensul noilor conditii FMI: CAPITULAREA TOTALA A SUVERANITATII ROMANIEI SI STALCIREA TARII DE CATRE CEI PUTERNICI/ Grecia se revolta impotriva FMI si UE, refuzand sinuciderea dupa modelul romanesc/ CRIZA ALIMENTARA SI SANSELE ROMANIEI. Pretul mancarii bate noi recorduri (Stiri 10-15 februarie 2011)

  1. Ah,relatarile astea chiar ca ma otravesc ! Mai ales ca unii le privesc cu nepasare,altii sunt ignoranti,altii sunt detasati de realitatea romaneasca,altii fac din ele lupte de vorbe si in final nu rezulta nici o impotrivire la aceste nenorociri evidente.Se stia de la inceput ca acordul cu FMI va avea un deznodamant urat pentru Romania,insa romanii au inghitit galusca privind cum guvernantii lor joaca si se bat prieteneste pe umar cu “specialistii” FMI.
    Iar daca tot s-au prins in hora cu ei,nu vad marionetele si orizontaloizii astia sa fie in stare sa rupa hora,adica sa nu satisfaca doleantele agentilor globalizarii.
    Soros nu este de origine maghiara(sic!),doar numele ce-i de ea.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARTICOLELE SAPTAMANII (2): “Acordul cu FMI: bilant dramatic” – de Ilie Serbanescu
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii (1): “MAREA DISTRUGERE” – de Eugen Chelemen
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INTRE CINISM SI RAZVRATIRE. Scurta cugetare despre modelul austeritatii, ”miracolul” maghiar si saracia romaneasca
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FMI LOVESTE DIN NOU: suntem dati drept “exemplu de redresare economica”. CE PRESUPUNE LAUDA FMI?/ Rezultatele conditiilor FMI&UE: scumpirea gazului si a energiei/ BANCA MONDIALA ALARMEAZA IAR CU PRIVIRE LA PRE
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FMI LOVESTE DIN NOU: suntem dati drept “exemplu de redresare economica”. CE PRESUPUNE LAUDA FMI?/ Rezultatele conditiilor FMI&UE: scumpirea gazului si a energiei/ BANCA MONDIALA ALARMEAZA IAR CU PRIVIRE LA PRE
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii – Ilie Serbanescu despre cresterea economica promisa de FMI: PROGNOZELE FMI SUNT PURE MINCIUNI
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SFINTI IN ACTUALITATE: SANDU TUDOR (viitorul parinte martir Daniil): “Tot cel umil si sarac trebuie sa plateasca gloaba…”
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial, pentru care a si fost provocata criza. SE AUDE ZANGANITUL ARMELOR? DE CE ROMANIA AR PUTEA FI UNUL DIN PRI
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DICTATURI MALTHUSIENE? SE CONTUREAZA INCA UN SCENARIU: lovituri de stat, dictaturi de forta majora, guverne autoritare pentru aplicarea politicilor dure asupra populatiei. SCURT INVENTAR AL SCENARIILOR DE CRIZA
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Asta era obiectivul: PRIVATIZAREA SANATATII, ADICA MARELE JAF
  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din “profetiile” lui Dr. Doom: ROUBINI VEDE O NOUA CRIZA provocata de problemele Chinei, Japoniei, UE si SUA/ La noi, “maestrul” mason Chirovici ne “consoleaza”: Austeritatea este de lunga
  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Oficial din Ministerul Agriculturii: ROMANIA SE INDREAPTA CU PASI SIGURI SPRE CRIZA ALIMENTARA
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SANTAJUL FOAMETEI: Franta preseaza pentru un acord al G20 asupra agriculturii: ORI GUVERNANTA GLOBALA ASUPRA AGRICULTURII, ORI ”SECOLUL FOAMETEI”
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Prinsi in haosul Marelui Diversionist, intre fumul petardelor si menghina “reformatoare” a cioclilor de la capataiul Romaniei… CE NE MAI RAMANE?
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » COLAPSUL ECONOMIC AL ARGENTINEI SUB DICTATURA FMI: documentarul video integral, subtitrat in romana
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…”
  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » NOUA ORDINE MONDIALA INSEAMNA FOAMETE: ONU, Societe Generale si presa de profil economic umfla sperietoarea foametei ce va sa vina
  19. Pingback: Soros finanteaza miscarea Occupy Wall-Street
  20. Pingback: Profetism dostoievskian “la lucru” (III): “Cine isi blestema trecutul, acela-i de acum al nostru, iata formula noastra!” … sau demascarea “demonilor” Europei -
  21. Pingback: SOROSLEAKS. Editorialista Jerusalem Post despre CAMPANIA LUI SOROS DE CREARE A UNUI HAOS GLOBAL | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: GEORGE SOROS la emisiunea 60 minutes (CBS) in 1998. Patronul “SOCIETATII CIVILE” de pretutindeni prezinta un PROFIL clar de SOCIOPAT | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare