(update) SANTAJUL FOAMETEI: Franta preseaza pentru un acord al G20 asupra agriculturii: ori guvernanta globala, ori “secolul foametei”

17-06-2011 3 minute Sublinieri

UPDATE

Ministrii Agriculturii din statele membre G20 au ajuns joi, la Paris, la un acord privind un plan de actiune impotriva instabilitatii preturilor la produsele agricole, potrivit Mediafax care citeaza AFP. “Azi e o zi mare, an ajuns la un acord istoric”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez al Agriculturii, a carui tara prezideaza G20. (…)

Ministrul francez al agriculturii, Bruno Le Maire, pregatind terenul pentru o intalnire G20 de saptamana viitoare ce va discuta problemele agricole ale lumii, a declarat, conform Bloomberg (vezi traducerea mai jos) ca ne confruntam cu o alegere drastica: ori guvernanta globala asupra agriculturii, ori ”secolul foametei”. Asadar, iata, mai clar, la ce serveste aceasta sperietoare a crizei alimentare la obtinerea unei guvernante globale si asupra agriculturii. Dupa ce, la intalnirea de acum doi ani, in toiul crizei financiare, G20 a cautat sa intareasca ideea unei guvernante globale financiar-economice, acum a venit randul agriculturii. Apropo de G20 din 2009 (caci despre el e vorba): pe atunci Franta, prin presedintele Sarkozy, a jucat pe aceeasi carte a intaririi si a obtinerii a unui acord maximal asupra ”guvernantei globale”.

Sigur ca important pentru promotorii acestei agende este obtinerea unui acord de principiu – chiar daca asta nu va insemna si imediat ceva institutional. Insa important e ca tarile sa accepte ideea de guvernanta globala si apoi, dupa cum stim deja, bulgarele institutional de zapada se va rostogoli capatand o proportie tot mai mare – pe model european.

Si chiar daca nu s-ar obtine acest acord de principiu – important este sa fie intiparita in opinia publica mondiala ideea ca… nu mai avem de ales. Murim de foame daca nu acceptam sa cedam orice forma de suveranitate… Ideea, ”insamantata” acum, va da roadele asteptate mai tarziu, cand vor fi culese de cel care va intruchipa liderul capabil sa si aplice aceste ”solutii”, liderul capabil, nu-i asa, sa scoata tarile din ”egoismul” lor si sa le solidarizeze. Cu pretul recunoasterii lui drept ”unicul”.

In fine, revenind la subiect: ca sa ne facem o idee ce ar putea insemna acest acord, sa ne aducem aminte de decizia recenta a Rusiei de a bloca exporturile de cereale din cauza penuriei interne provocata de incendii. Ei bine, in conditiile acordului de care face vorbire Le Maire, o asemenea decizie suverana nu ar mai fi posibila. De altfel, ministrul francez admite ca in chestiune se va afla tocmai suveranitatea nationala. Din acest motiv, atingerea acestui acord nu pare, totusi, foarte posibila deocamdata , avand in vedere interesele Rusiei si Chinei. Dar iata ca si pe frontul agricol suveranitatea nationala se afla sub asediu din partea fortelor globaliste.

E de remarcat ca problema organismelor modificate genetic inca nu s-a pus – cel putin pe moment si cel putin pe fata – si nu face subiectul principal al acordului. Dar este aproape sigur, dupa cate semnale s-au dat pana acum, ca se intentioneaza nimic altceva decat promovarea OMG-urilor – eventual, dupa ce un astfel de acord ar fi atins. In orice caz, ministrul Le Maire pare a fi un adept al OMG, avand in vedere ca a acordat, in 2010, o autorizatie de reluare a unor culturi experimentale transgenice in Alsacia, conform Greenpeace.

Grupul celor 20 trebuie sa atinga un acord la intalnirea ministrilor agriculturii din Paris, ce va avea loc saptamana viitoare, pentru a evita ca secolul 21 sa devina ”un secol al foametei”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul agriculturii din Franta.  Franta, presedintele G20 din acest an, propune o baza de date comuna asupra stocurilor de alimente si asupra recoltelor, un forum asupra restrictiilor asupra exportului, stocuri de urgenta pentru tari ce se confrunta cu deficiente in alimente si reglementare pentru a reduce fluctuatiile de preturi la marfuri, a mai spus Le Maire.

”Daca nu suntem capabili sa cooperam, ne indreptam spre o criza majora a alimentelor”, a spus Le Maire astazi. G20 are responsabilitatea pentru securitatea alimentara, iar lumea ”nu va intelege” daca tarile nu vor putea atinge un acord, a mai adaugat.  (…) ”Criza nu este maine, criza este acum”, a spus Le Maire la o conferinta a organizatiilor agricole internationale din capitala Frantei. ”Nu stim cum sa hranim in mod corect populatia. Suntem, de aceea, cu totii responsabili pentru a gasi o solutie”.

Decizii Cruciale

Toate tarile din G20 vor trebui sa isi asume responsabilitatea de a lua decizii cruciale pentru agricultura lumii”, a spus Le Maire. Guvernele pot alege ori ”solidaritate internationala”, ori ”egoism”, a adaugat ministrul francez. Cele trei puncte ”sensibile in mod special” de pe agenda pe care Franta o va propune in cadrul G20 sunt transparenta stocurilor si a productiei, ”deoarece ridica mari intrebari asupra suveranitatii nationale”, precum si reglementarile financiare ale marfurilor alimentare de pe piete si restrictiile puse exporturilor, a spus Le Maire.

”Chinezii considera ca a fi transparent asupra productiei si stocurilor, cand ai 1,4 bilioane de oameni de hranit, risca sa arate lumii o slabiciune sau o dificultate in acest sens”, a declarat oficialul. ”Tarile europene, in ceea ce priveste transparenta, nu sunt elevi buni. Multi nu vor sa isi dezvaluie stocurile.”

La inceputul negocierilor, acum un an, Marea Britanie si Australia aveau rezerve fata de o reglementare a pietei, SUA era ingrijorata ca fondurile de urgenta de alimente ar putea afecta propria capacitate de a exporta, iar Brazilia si Argentina erau preocupate ca natiunile G20 incearca sa reglementeze preturile, a aratat acelasi.

Nu exista garantii

”Un acord este posibil dar acest acord nu este deloc garantat”, a spus Le Maire. ”Negociem 24h din 24 pentru a smulge acest acord pana pe 23 iunie. Am spus in mod intentionat ”sa smulgem”, pentru ca a fost dificil”. ”Negociem fiecare cuvant. Fiecare cuvant este negociat timp de ore.”

Le Maire a spus ca nu e loc de un acord partial si ca nu vor mai exista negocieri dupa saptamana viitoare, inainte de o intrunire G20 a sefilor de stat de mai tarziu, anul acesta. ”Exista un moment cand ori ai un acord total, ori nu ai acord de loc”, a spus ministrul. ”Nu va exista o a doua intalnire. Va fi ori fum alb, ori fum negru, nu e posibil un acord final”, a spus Le Maire referindu-se la semnalul prin care se transmite daca a fost ales sau nu papa.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a tras o linie rosie cerand un text de substanta, conform ministrului. Acordul G20 ar trebui sa fie un prim pas ”catre o guvernanta globala a agriculturii”, a spus ministrul. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Criza preturilor, criza alimentara, Opinii, analize, Organisme modificate genetic (OMG)

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “(update) SANTAJUL FOAMETEI: Franta preseaza pentru un acord al G20 asupra agriculturii: ori guvernanta globala, ori “secolul foametei”

  1. Din nefericire pentru umanitate organismele modificate genetic urmeaza sa fie una dintre armele principale de control al populatiei.

    Anul trecut am fost implicat ca voluntar in organizarea celei de-a 6-a editii a Cnferintei zonelor fara organsime modificate genetic, ce s-a tinut la Brussels si Gent.

    Au fost prezenti doar cei care cunosc fenomenul, in majoritatea fermieri (mai mult de jumatate erau din Germania).

    Am intrebat aproape disperat: unde e presa??? De ce nu sunt prezenti? Degeaba este informat si se zbate un pumn de oameni daca 6 miliarde is tinuti in bezna. Mi s-a raspuns ca nu aveau cum sa cheme presa ca acum se discutau noile metode de actiune impotriva omg!???? Fara infromarea oamenilor “actiunile” astea is doar un mare balon de sapun.

    Au fost cateva aspecte care pentru mine mi s-au parut dubioase: prima zi s-a desfasurat in una din salile parlamentului european!????

    Degeaba se zbat ei (incep sa cred ca e de ochii lumii, se fac si ei ca is contra) cand deciziile le ia tot lupul care vaneaza oile. Stau la cheremul noii uniuni sovietice.

    Am vazut un taran francez care incerca aproape disperat sa explice ca s-a ajuns in situatie ca un taran nu stie daca are DREPTUL sa cultive anumite plante pentru ca MONSTRII DIN UMBRA, in special monsanto, au reusit sa devina PROPRIETARI pe un numar semnfificant de plante (seminte) iar taranii au ajuns in situatia sa intre in ilegalitate doar pentru ca vor sa cultive plantele lasate de Dumnezeu. Monsanto a ajuns proprietar nu numai pe “inventiile lor mutante” CI CHIAR SI PE SEMINTELE LASATE DE DUMNEZEU.

    E incredibil ce se intampla. A ajuns anormalul sa fie normal.

    Se vorbea la modul serios de ZONA TAMPON intre o cultura modificata genetic si una normala de cateva sute de metri de parca polenul nu poate zbura peste kilometri buni dus de vant sau insecte. Numai aberatii care au devenit subiecte de discutie :(((

    Alta bazaconie, din pacate adevarata, e faptul ca au reusit sa faca o lege mondiala prin care orice om de pe pamant poate fi dat in judecata de monsanto si restul “proprietarilor de semine modificate genetic” DACA PE CULTURILE SALE SE AFLA PLANTE MODIFICATE GENETIC CHIAR DACA contaminarea s-a facut prin polenizarea naturala: vant sau insecte. ESTE ABERANT!!! Din pacate adevarat!

    Plus ca albinele, si insectele in general, sunt afectate de aceste otravuri. Cand o sa dispara albinele……o sa avem mari probleme.

    Is multe anormalitati pe care oamenii de rand nu le stiu iar in felul asta nu putem avea nici o reactie.

    Alta lege le da dreptul ca produsele care contin ingrediente modificate genetic sa nu fie inscriptionate pe ambalaj. Numai enormitati.

    DUmenzeu sa ne ajute! Numai la El e scaparea noastra!

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…”
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » NOUA ORDINE MONDIALA INSEAMNA FOAMETE: ONU, Societe Generale si presa de profil economic umfla subiectul foametei ce va sa vina
  4. Pingback: Ce ascunde avertismenul Frantei privitor la RISCUL UNEI CRIZE ALEIMENTARE IN EUROPA?
  5. Pingback: SFARSITUL TARANULUI ROMAN prin distrugerea micii proprietati agricole. Cum se pune la cale, in forme mascate, EXPROPRIEREA TARANILOR in favoarea MARILOR LATIFUNDIARI (I)
  6. Pingback: NEOIOBAGIE IN SECOLUL XXI (II). In plus: in Vest, pamantul arabil este chestiune de SECURITATE NATIONALA. La noi, 1 milion de hectare sunt deja instrainate (video - "IN PREMIERA")
  7. Pingback: STAT EUROPEAN TOTALITAR (DE TIP URSS) SI APOI GUVERN MONDIAL: obiectivul crizei generate artificial - considera un economist leton - ARTICOLUL SAPTAMANII
  8. Pingback: ONU recomanda statelor membre sa-si faca STOCURI DE ALIMENTE/ Geopolitica cereralelor - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare