SINDROMUL ITALIA. TRAGEDIA EMIGRARII IN MASA LASA TRAUME PSIHICE: o noua forma de depresie afecteaza mamele care muncesc in strainatate si copiii lasati acasa…

23-01-2018 1 minut Sublinieri

Specialişti ai universităţii italiene Udine se află în aceste zile la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi pentru a studia „sindromul Italia” – o nouă formă de depresie, specifică femeilor care se stabilesc temporar în străinătate şi care se extinde, în mod ocazional, şi la copiii pe care îi lasă acasă. Circa 5% dintre cazurile de depresie internate anual la spitalul ieşean de psihiatrie pot fi încadrate în „sindromul Italia”.

Modul în care femeile din regiunea Moldovei, aflate la muncă în Italia, sunt afectate de despărţirea de familia rămasă în ţară a devenit temă de cercetare pentru specialiştii universităţii italiene Udine. Universitatea italiană a acordat fonduri pentru realizarea unui proiect de cercetare, coordonat de Donatella Cozzi, conferenţiar universitar în antropologie culturală, şi Michaela Marchetti, antropolog, de la aceeaşi instituţie universitară italiană, care se află în aceste zile la Iaşi, la Institutul de Psihiatrie Socola, în încercarea de a analiza fenomenul „sindromului Italia” şi consecinţele lui asupra româncelor care muncesc în Italia şi şi-au lăsat familiile în România. Cei doi coordonatori ai proiectului se vor întâlni cu psihiatrii ieşeni şi vor discuta aspecte patologice la paciente internate în Institut după experienţa de migraţie.

Potrivit directorului medical al Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, prof. univ.dr. Roxana Chiriţă, „sindromul Italia” reprezintă o nouă formă de depresie, specifică femeilor care pleacă la muncă în străinătate şi care se extinde, uneori, şi la copiii rămaşi acasă.

„Foarte mulţi români au ales în ultimele două decenii să emigreze în Vest, pentru un trai mai bun. Una din ţările în care aceş­tia s-au integrat destul de repede şi au reuşit să îşi găsească un loc de muncă este Italia. Însă, odată cu trecerea timpului, această decizie a emigrării scoate la iveală o serie de aspecte negative, în special în rândul femeilor. Îmbunătăţirea situaţiei financiare produce iniţial o stare de optimism şi de mulţumire a întregii familii, însă, după câţiva ani, relaţiile familiale au de suferit, în special din cauza separării îndelungate a mamelor de copii”, a declarat prof.dr. Roxana Chiriţă, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, scopul proiectului este acela de a studia experienţa migraţiei reflectată la întoarcerea în familiile ale căror femei au lucrat în ultimii ani în Italia.

„Sindromul Italia” se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra de obicei ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă. Aceste femei nu reuşesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de ţară. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante şi trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au senzaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de acest sindrom după ce îşi pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate. De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale şi de somn sau modificări de apetit”, a mai declarat prof. Chiriţă.

În astfel de situaţii, femeile se simt foarte obosite, li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate, vorbesc despre lipsa oricăror emoţii, despre o „goliciune” interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept.

Statisticile arată că, în 2016, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost internate 3.384 de femei cu depresie, iar în 2017 – 3.177 femei, în ambii ani câte 5% dintre acestea putând fi încadrat în „sindromul Italia”.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “SINDROMUL ITALIA. TRAGEDIA EMIGRARII IN MASA LASA TRAUME PSIHICE: o noua forma de depresie afecteaza mamele care muncesc in strainatate si copiii lasati acasa…

  1. Pingback: INTERVIU RUSINOS CU PROTOPOTUL ROMÂN DIN SICILIA PROMOVAT SI DE BASILICA. Pentru preotul Nicolae Chilcos, sclavia unor români din Italia e o ”problema exagerata” si, oricum, e din propria lor vina!
  2. Pingback: INTERVIU RUSINOS CU PROTOPOTUL ROMÂN DIN SICILIA PROMOVAT SI DE BASILICA. Pentru preotul Nicolae Chilcos, sclavia unor români din Italia e o ”problema exagerata” si, oricum, e din propria lor vina!
  3. Pingback: INTERVIU RUSINOS CU PROTOPOTUL ROMÂN DIN SICILIA PROMOVAT SI DE BASILICA. Pentru preotul Nicolae Chilcos, sclavia unor români din Italia e o ”problema exagerata” si, oricum, e din propria lor vina!
  4. Vestirea binelui aduce bine: cel mai citit articol al ActiveNews din 2017
    Locul 1: „Vreau să mor acasă”. Pentru a împlini ultima dorință a unei românce, trei italieni au mers cu ambulanța 25 de ore, în continuu (Alexandra Rizea) – 817 948 de vizualizări.
    Dorința unei românce de a muri pe pământul țării acolo unde s-a născut a impresionat la fel de mult precum și jertfa celor trei italieni care au ajutat-o să-și îndeplinească ultima dorință.
    https://www.activenews.ro/stiri-mass-media/Vestirea-binelui-aduce-bine-Top-10-cele-mai-citite-articole-ale-ActiveNews-din-2017-148798

  5. Bietele femei…Am intalnit si eu o romanca la consult la Psihiatrie care fusese in strainatate si care nu mai putea dormi…

  6. Romanii din Italia ar face bine sa se intoarca urgent, urmeaza Itexit!

    Italia : Alegerile din 4 martie „se derulează sub semnul unei triple crize: economică, a migraţiei şi a reprezentării”
    „46% dintre italieni se declară astăzi convinşi că pentru ţara lor ar putea fi mai bine să fie în afara UE”
    46% dintre persoanele intervievate susţin că nutresc un sentiment negativ faţă de imigraţia intraeuropeană.
    Contracţia economică (9% între 2006 şi 2016), povara datoriei (132% din PIB-ul italian), şomajul şi nivelul de taxare contribuie de asemenea la această adversitate.
    https://blacknews.ro/italia-alegerile-4-martie-deruleaza-semnul-triple-crize-economica-migratiei-reprezentarii-studiu/
    Expert warns of ITALEXIT amid rise of anti-EU parties
    THE CEO of William R. Rhodes Global Advisors warned Italy could be the next country to follow the UK outside the EU if the rising eurosceptic sentiment will prevail in the next Italian general election.EU downfall? ‘Italy is the downside’ Expert warns of ITALEXIT amid rise of anti-EU parties
    THE CEO of William R. Rhodes Global Advisors warned Italy could be the next country to follow the UK outside the EU if the rising eurosceptic sentiment will prevail in the next Italian general election.
    https://www.express.co.uk/news/world/919910/Italian-election-March-2018-Italy-general-election-Italexit-European-Union-eurozone
    Bill Rhodes, chief executive officer of William R. Rhodes Global Advisors and author of “Banker to the World,” Warns of Possible Italian Exit From EU After Election
    https://www.youtube.com/watch?v=x0frurBDwSk

    ‘Italians First’: Anti-immigrant sentiment becomes focus as parties chase undecided voters ahead of country’s election
    Right-wing coalition led by Silvio Berlusconi leading in polls, but is short of number required for a working majority
    https://www.express.co.uk/news/world/919819/italy-election-poll-latest-Berlusconi

  7. “Sindromul Italia”: Pentru câteva sute de euro lunar, româncele devin ”slugi” pe viață
    Nicolița: “Făceam schimb cu sora mea. De la noi vorbesc. Şi întotdeauna când pleca de aici mă ruga “Ai grijă de baba!, ai grijă de baba! Să mai facem şi noi nişte bănuţi să mai ajutăm şi noi copiii! Şi a murit sora mea, înaintea babei!”
    Nicolița a intrat într-o depresie. Pentru că în timp ce ea vedea de o bătrână în Italia, i s-a stins şi bărbatul, acasă. Aveau peste 40 de ani de căsnicie.
    Nicolița: ”Şi casa mea s-a terminat! Deci am venit că ploua pe mine, am rezolvat tot acasă, am făcut tot ce se poate face şi acum stă încuiată. Şi nu stă nimeni!”
    Astăzi îşi reproşează că munca de badantă a ţinut-o departe de cei care i-au fost dragi toată viaţa, că nu mai poate da anii înapoi.
    Nicolița: “Lorazepam iau odată o jumătate, când mă culc. Şi dacă nu adorm, mai iau şi jumătatea cealaltă. Am zile când sunt agitată şi nu dorm. Şi asta e Paroxetina, din care nu mai am decât atât, să vorbesc cu doctoriţa să îmi mai dea. Fără ele? Fără ele nu pot să stau. Mereu am avut nevoie de ele, de când am plecat de acasă. Mereu. Acasă, nu!”
    Sunt medicamente prescrise pentru depresie, stări de anxietate şi atac de panică.
    http://incont.stirileprotv.ro/joburi-strainatate/sindromul-italia-pentru-cateva-sute-de-euro-lunar-romancele-devin-slugi-pe-viata-si-pierd-totul-sora-mea.html

  8. “Sindromul Italia” sau “Sindromul Badantelor”
    Aceste femei sunt de fapt generaţia româncelor care au prins în ţară disponibilizările masive. Au plecat din oraşe romaneşti care astăzi mor încet şi sigur. Cele mai multe sunt trecute de 40 de ani.
    De la badante in Italia, romancele ajung la psihiatrie. Specialistii straini au venit in Romania pentru a studia sindromul
    Victoria Mălairău: “M-a terminat psihic, pentru că ridic-o, pune-o în căruţ, pune-o în fotoliu. Nu voia să stea, voia să plece pe picioarele ei şi nu era capabilă, se târa pe fotoliu, dă-mi bastonul, dă-mi bastonul. ”
    Pe nepotul ei nu l-a văzut de 7 ani şi dacă nu ar fi câteva poze trimise de fiică, pe telefon, abia l-ar recunoaşte pe stradă. Familia fiicei s-a mutat în Regatul Unit, iar Victoriţa spune că pentru nepotul ajuns la vârsta adolescenţei, şocul a fost major.
    “Ele nu au un loc al lor, un spaţiu intim doar al lor şi doi trei ani încep să conştientizeze ruptura de familie. La un moment dat ele devin ermetice, se închid în ele.”
    http://protv.md/stiri/international/de-la-badante-in-italia-romancele-ajung-la-psihiatrie-specialistii—2350181.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare