Sondaje recente despre CREDINTA si PRACTICA RELIGIOASA a românilor legata de PAŞTI/ Scandal diplomatic intre TURCIA si VATICAN dupa ce Papa Francisc denunta “GENOCIDUL ARMEAN”/ Presedintele Ucrainei a facut Pastele la “PATRIARHUL” NECANONIC FILARET/ Lupte si obuze si de inviere in DONBASS
- DCNEWS:
SONDAJ AVANGARDE PAȘTI. Marius Pieleanu: Care este cea mai importantă informație
AVANGARDE a realizat un sondaj despre cum percep și petrec românii Sfintele Paști.
SONDAJ AVANGARDE PAȘTI 2015. 70% dintre respondenți cred în învierea lui Iisus Hristos, iar 16% nu cred, 11% nu pot aprecia.
SONDAJ AVANGARDE PAȘTI 2015. 82% declară că ei cred în Dumnezeu, 9% nu cred și 7% nu pot aprecia.
SONDAJ AVANGARDE PAȘTI 2015. Pentru 51% dintre români, Sărbătorile Pascale sunt foarte importante și pentru 34% sunt importante. Puțin importante sunt pentru 10%.
SONDAJ AVANGARDE PAȘTI 2015. Pentru 27% dintre respondenți, banii nu au fost suficienți pentru masa de Paște și 66% nu și-au cumpărat ceva nou de Paște, cum spune tradiția.
SONDAJ AVANGARDE PAȘTI 2015. 51% obișnuiesc să țină post, iar anul acesta au ținut post 47%. 65% sărbătoresc prima zi de Paști acasă și 30% la rude. 56% dintre români mănâncă miel, 40% consideră că este un act de cruzime.
SONDAJ AVANGARDE PAȘTI 2015. Întrebat de Dana Grecu, care este cea mai importantă informație a sondajului, sociologul Marius Pieleanu a răspuns că “românii nu s-au îndepărtat de credință și de Dumnezeu. Ne-am fi așteptat la asta, pentru că este o dinamică europeană, pe un proces de evoluție spre laicizare, dar românii, într-o proporție foarte mare, cred în Dumnezeu, merg la biserică, respectă tradițiile de Paște, fac un efort financiar semnificativ”.
SONDAJ AVANGARDE PAȘTI 2015. Sondajul a fost realizat pe 700 de persoane, iar marja de eroare este de 3,7%.
SONDAJ IRES PAȘTI. Credința și pregătirile românilor de Paști, în procente
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un sondaj despre principiile și comportamentul românilor de Sărbătorile Pascale.
Jumătate dintre respondenți cred că direcția în care se îndreaptă țara este una greșită, în timp ce 40% cred că direcția este bună. Oamenii sunt mai optimiști. În 2011, 80% vedeau țara în direcția greșită, și-n 2013, 69%.
Bani de Paști
39% dintre respondenți spun că le vor ajunge banii pentru Sărbătorile Pascale. Aproape jumătate dintre cei chestionați cred că în acest an vor cheltui la fel ca și anii trecuți pentru sărbătorile pascale. 4 din 10 respondenți spun că suma alocată pentru acest an se situează între 100 și 500 de lei, iar aproape un sfert dintre cei chestionați declară că vor cheltui între 501 și 1000 de lei. 11% dintre participanții la acest studiu susțin că bugetul familiei pentru acest an se situează între 1001 și 1500 de lei.
Religia și post
9 români din 10 se autoapreciază ca fiind religioși. Trei sferturi dintre participanții la studiu declară că obișnuiesc să meargă la biserică. 67% sunt de părere că sărbătorile pascale ar trebui să fie sărbătorite la aceeași dată atât de catolici, cât și de ortodocși. Două treimi dintre cei chestionați susțin că țin postul Paștilor: 1 din 10 respondenți reușesc să țină post întreaga perioadă, 43% spun că postesc doar câteva zile (miercuri și/sau vineri), iar 12% postesc în Vinerea Mare. O treime dintre cei chestionați nu obișnuiesc să postească.
Lumina Sfântă
80% dintre participanții la acest studiu spun că obișnuiesc să participe la slujba de Înviere. Trei sferturi dintre aceștia susțin că vor merge și în acest an la slujba de Înviere. Cât privește slujba din Duminica de Paști, 61% spun că obișnuiesc să participe. 8 din 10 respondenți declară că vor merge în acest an să ia paști.
1 din 10 români respondenți nu cunoaște semnificația
Aproape toți cei chestionați spun să sărbătoresc Paștile, însă unul din 10 respondenți nu cunosc semnificația acestei sărbători. În timp ce 82% spun că de Paști se sărbătorește învierea lui Hristos, 7% cred că sărbătorim nașterea lui Isus Hristos, 3% dau alt răspuns, iar 4% nu știu sau nu își amintesc.
Concediu de Paști
Un sfert dintre români au concediu de Paști în acest an (26%). 82% spun că vor sta acasă de Paști și doar 4% spun că vor pleca într-o excursie. 1 din 10 respondenți vor sta acasă, dar vor merge și în vizite. Peste 60% dintre cei chestionați vor primi musafiri în zilele de Paști. Printre cei primiți în vizită se află membri ai familiei (51%), rude (32%), prieteni apropiați (27%).
55% dintre respondenți spun că în acest an vor cumpăra cadouri de Paști pentru cei dragi. 44% nu vor face acest lucru. Jumătate dintre respondenți susțin că, uneori, de sărbători obișnuiesc să ajute persoane nevoiașe sau să doneze bani. 29% spun că fac aceste gesturi de fiecare dată. 66% declară că intenționează să facă acte caritabile și în acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale.
- Hotnews:
Papa Francisc a folosit duminica, in cadrul slujbei solemne din Bazilica Sfantul Petru din Roma, termenul “genocid” pentru masacrul armenilor din urma cu o suta de ani, riscand sa perturbe puternic relatiile diplomatice ale papalitatii cu Turcia, transmite AFP.
“In secolul trecut, familia noastra umana a traversat 3 tragedii masive si fara precedent. Prima, care este in general considerata drept <<primul genocid din secolul al XX-lea>> a lovit poporul armean”, a declarat suvernaul pontif, citand un document semnat in 2001 de catre Papa Ioan Paul al II-lea si patriarhul armean.“Celelalte doua au fost cele comise de nazism si de catre stalinism. Iar mai recent, de alte exterminari in masa, precum cele din Cambogia, din Rwanda, din Burundi, din Bosnia”, a adaugat papa Francisc.
Suveranul pontif a vorbit in deschiderea unei slujbe in memoria armenilor masacrati intre 1915 si 1917, tinuta impreuna cu patriarhul armean Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean si in prezenta presedintelui tarii, Serzh Sargsyan.
Chiar daca papa Ioan Paul al II-lea a folosit termenul in 2000 intr-un document comun iar Jorge Bergoglio l-a utilizat de mai multe ori inainte de a deveni papa, in urma cu doi ani, si apoi o data intr-un context privat, este pentru prima data cand acest cuvant este pronuntat public de principalul reprezentant al Vaticanului.
Armenii estimeaza ca 1,5 milioane de membri ai comunitatii lor au fost ucisi intre 1915-1917, la sfarsitul Imperiului Otoman. Numerosi istorici si o duzina de tari, inclusiv Franta, Italia si Rusia, au recunoscut genocidul.
La randul ei, Turcia sustine ca a fost vorba despre un razboi civil in care in jur de 500.000 de armeni, dar si numerosi turci, au murit.
Turcia il convoaca pe reprezentantul Vaticanului, dupa ce papa Francisc a evocat genocidul armean
Turcia l-a convocat duminica pe reprezentantul Vaticanului la Ankara pentru a oferi explicatii in legatura cu afirmatiile facute in aceeasi zi de papa Francisc, care a pronuntat pentru prima data termenul de ”genocid”, vorbind despre masacrul armenilor de acum 100 de ani, au anuntat posturile turce de televiziune. Reprezentantul Vaticanului a fost convocat la sediul Ministerului de Externe de la Ankara, au precizat canalele NTV si CNN-Turk, potrivit Agerpres.
[…] Armenii estimeaza ca 1,5 milioane de membri ai comunitatii lor au fost ucisi intre 1915-1917, la sfarsitul Imperiului Otoman. Numerosi istorici si o duzina de tari, inclusiv Franta, Italia si Rusia, au recunoscut genocidul.
La randul ei, Turcia sustine ca a fost vorba despre un razboi civil in care in jur de 500.000 de armeni, dar si numerosi turci, au murit.
Liderii bisericilor rusa si ucraineana au indemnat la pace in Ucraina in noaptea de Inviere
Conducatorii bisericilor rusa si ucraineana s-au rugat, la Moscova si la Kiev, in prezenta liderilor celor doua tari si a numerosi credinciosi, in timpul slujbei de Paste, pentru pace in Ucraina.
Liderii rusi si ucraineni, divizati din cauza conflictului din Donbas, au fost uniti, totusi, prin participarea lor, chiar daca separat, la ceremoniile care marcheaza credinta invierii lui Hristos, informeaza Mediafax citand Euronews.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril a oficiat slujba principala in capitala rusa, la care au fost prezenti aproximativ 7.000 de credinciosi, carora le-a fost adusa lumina de la Ierusalim. El s-a rugat pentru pace in Ucraina.
Focul Sacru este aprins in fiecare an in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim cu o zi inainte de Pastele orotodox si este considerat de credinciosii ortocsi un miracol.
La Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova au fost prezenti presedintele Vladimir Putin, premierul Dmitri Medvedev si sotia sa Svetlana, care au sarbatorit Pastele impreuna cu credinciosii ortodocsi din intreaga lume, inclusiv presedintele ucrainean Petro Porosenko.
Seful statului ucrainean a participat la slujba de la Catedrala Volodimirski de la Kiev, oficiata de Patriarhul Filaret.
Liderul religios ucrainean s-a rugat la randul sau pentru pace, declarandu-se “sigur ca Dumnezeu ne va trimite victoria asupra agresiunii”.
Sarbatorirea Pastelui reprezinta pentru ucraineni un moment pretios, in mijlocul unui conflict soldat cu peste 6.000 de morti.
Pe de alta parte, fortele nationale ucrainene si rebelii prorusi au luptat in noaptea de afirma ambele parti, citate de agentia rusa de stat Tass.
“Astazi, in aceasta noapte sfanta, doua companii ale infanteriei ucrainene au lansat un atac la Zhabunki, la marginea aeroportului din Donetk. A avut loc o confruntare directa, iar atacul a fost respins. Nu exista victime in randul nostru”, au anuntat insurgentii prorusi.
Cartierul general al operatiunii militare ucrainene in estul tarii a anuntat duminica, anterior, ca pozitii ale armatei au fost bombardate de 18 ori sambata seara si in noaptea de sambata spre duminica.
Mai multe obuze au cazut duminica, in ziua Pastelui ortodox, asupra unui spital din Donetsk, bastion al separatistilor prorusi din estul Ucrainei, in pofida armistitiului intrat in vigoare de mai bine de doua luni, au anuntat autoritatile rebele locale, precizand ca nu se inregistreaza victime, potrivit AFP.
“Patru obuze de mortiere au cazut asupra spitalului nr. 21 duminica dimineata. Trei au explodat in incinta spitalului, unul a cazut pe acoperis si nu a explodat”, a declarat Ivan Prikodko, seful administratiei districtului Kuibicevski, la vest de Donetsk, potrivit site-ului oficial al conducerii separatiste.El a afirmat ca tirurile au venit dinspre Piski, localitate aflata sub controlul fortelor ucrainene, im apropiere de ruinele aeroportului din Donetsk, intrat in luna ianuarie sub controlul rebelilor.
“Daunele sunt nesemnificative, iar bombardamentul nu a provocat victime”, a declarat pentru AFP Iuliana Bedilo, purtatorul de cuvant rebel pentru securitatea civila.
In pofida armistitiului instaurat pe 15 februarie, respectat in linii mari, lupt sporadice au avut loc in estul separatist prorus al Ucrainei, mai ales in jurul aeroportului din Donetsk si in satul Chirokin, aflat la 10 km distanta de portul strategic Mariopol, ultimul mare oras din zona de conflict aflat sub controlul Kievului.
Misiunea de supraveghere a OSCE, prezenta in zona de conflict, a raportat “reluarea luptelor, sambata seara, la Chirokin, dupa 3 zile de calm”, se arata intr-un comunicat de presa transmis duminica.
Românii cred în Dumnezeu. Mai exact nu se declară necredincioși și cu atât mai puțin, dușmani ai lui Dumnezeu, nu sunt defăimatori ai credinței.
Da. Românii nu au ce au apusenii… . Și apusul, nu a înțeles nimic din asta.
Românii au fost sub jugul stapânirilor străine cam totdeauna. Românul nu se simte liber și nu este liber. Românul nu este stăpân la el în țară, la el în societate, la el în familie, la el în casă. I se impune cele străine și i se pune jugul stăpânirii straine în toate acestea. Românul este disprețuit pentru ce este, pentru ce a fost, pentru ce crede, pentru ce alege, de strain și de iudele din neamul sau care slujesc stapânirilor straine, de vânzâtorii de mamă, de neam, de glie și de credință.
Românul gândește prin ce traiește. Și… trâiește toate câte am spus. Românului i s-a dau, pus și impus, drumul crucii, jugul, birul… și libertatea de a fi nimic.
Românul crede, pentru ca a fost forțat sa fie smerit.Pentru ca știe câ este singur, pentru că jugul atâtor stapâni la facut, nu sa înțeleagă neapărat, ci sa simtă. Și simte că ce i se promite, ce i se dă, ce i se aduce și impune, este tot ce a mai fost, tot jug și sclavie. Simte ca politica, știința, umanismul însași, nu sunt ce i se spune că sunt și ce ar trebui sa fie, ci instrumente și unelte ale stàpânilor. Simte deasemeni, că Hristos nu poate fi asta și nu poate fi folosit pentru asta. Cà ortodoxia e a lui, a românului, că este inima lui, firea lui, și că ortodoxia este și sensul vieții lui, și mângâierea lui. Hristos nu a venit ca stăpân ci ca prieten, ca frate, ca Dumnezeu iposibil de îțeles din oricare altă postură, de cât cea a smereniei.
Dacă ești Tu Hristos, coboară-te de pe cruce, ca să credem în tine… i-au cerut raționaliștii…
Pentru ei Dumnezeu, doar așa poate fi înțeles. Erau liberi, erau stăpânii și răstignitorii Lui.
Tâlharul era și el răstignit (pe drept), și a înțeles pe Dumnezeu, a înțeles ce raționaliștii liberi, nu puteau înțelege.
Ce ar fi fost și însemnat coborârea de pe Cruce (la cerere), a Domnului ? Ceva ce rațiunea ar fi disecat, explicat (și disprețuit) mai târziu.
Dumnezeu nu poate fi niciodată, ce cred raționaliștii. Misiunea Domnului a devenit sută la sută divină din momentul acela. Nu a mai fost divino-umanà. A cobirât la Iad, a slobozit pe cei legați din temnița morții, a călcat cu moartea pe moaerte, A Inviat din morți…
Coboară-te de pa cruce… adica… vino și fii ca noi, ràmâi ca noi, vino în tabăra noaatră, fii de partea noastră…
Românul simte cu inima, pentru jugul strainilor îl face să simtă, să înțeleagă ce apusul nu poate să înțeleagă. Singurul care îl înțekege, este Hristos, singurul care este smerit este Hristos, singurul care nu-l trădează, nu-l vinde, care-i dă nădejde, sens și putere estw Hristos. Când românul nu mai are pe nimeni și nu mai are nimic simte și știe că îl are pe Hristos cu el.
Da. Românii cred. Pentru că doar prin credință rămân oaneni, rămân demni, rămân valori adevărate.
Sunt fericit că m-am născut în acest popor capabil sâ simtă, ce nu simt cele mai mărețe și mai lăudate popoare
Minunate si adevarate cuvinte!Domnul Cel Rastignit si Inviat sa ocroteasca poporul roman si lumea intrega de tavalugul raului ,ce-si face tot mai acut simtita prezenta!Hristos a Inviat!!!
Astfel de sondaje sunt cam la limita legii avand in vedere ca nimeni nu poate fi chestionat cu privire la apartenenta religioasa, chiar la referendum asemenea intrebari erau optionale.
Sunt foarte nocive pentru ca sunt folosite impotriva romanului si se sondeaza de fapt Eficienta mijloacelor de dezinformare si a mesajelor diversioniste, pentru a-si pregati viitoarele strategii si pt a-si justifica lovelele.
Sunt nocive si pentru ca ele in sine dezinformeaza conform primului sondaj doar 82% din romani declara ca ei cred in Dumnezeu,in realitate insa doar populatia crestina cu (tot cu secte) depaseste 92% a se vedea si cererile pt ora de religie sau rezultatele referendumului.
Plus altele gen : peste 10% nu cunosc ce sarbatoresc, rezulta romanii sunt superstitiosi, inculti…
Pe langa asta iar vor fi folosite pt a arata ”inapoierea” romanului, ca doar in Occident fenomenul de laicizare e mai accentuat nu’ ?
Apoi toate deductiile ca romanii sunt crestini deci se opun parteneriatelor civile, sunt homofobi si altele si uite cum din aproape in aproape niste sondaje aparent inocente ajung sa dauneze.
De fapt cele doua institute de sondare au fost falimentare chiar la ultimile prezidentiale deci marja de eroare este mare peste 5 procente.
http://adevarul.ro/news/societate/sondaje-religiozitatea-scadere-romanii-studii-medii-doua-mai-bisericosi-decat-cei-studii-superioare-1_552fe519cfbe376e353085b5/index.html