Soros “profeteste”: Uniunea Europeana nu va supravietui crizei euro daca…
- Gandul.info: Miliardarul George Soros avertizează: “Criza din zona euro este într-o FAZĂ LETALĂ. Uniunea NU VA SUPRAVIEŢUI”
Miliardarul american George Soros avertizează, într-un editorial din Financial Times, că recesiunea a luat o “întorsătură urâtă“, iar criza datoriilor suverane din zona euro este departe de a se fi încheiat, ajungând într-o “fază letală“.
Investitorul consideră că dezastrul este iminent, deoarece nu a fost rezolvată problema fundamentală: diferenţa uriaşă dintre economiile ţărilor care se împrumută şi cele care le finanţează. Soros consideră că ţările care au contractat împrumuturi vor rămâne cu creanţe greu de achitat, iar acest lucru anticipează “dezastrul” care va urma.
Miliardarul spune că prima bancă din Europa care şi-a dat seama de acest pericol este Bundesbank, banca centrală a Germaniei, care a început deja să ia măsuri în eventualitatea unui colaps al zonei euro. “Dacă Bundesbank se pune la adăpost, toată lumea va trebui să facă acelaşi lucru“, scrie Soros în editorial.
“Este puţin probabil ca Uniunea Europeană să supravieţuiască.”
“Indiferent dacă moneda euro rezistă sau nu, Europa se confruntă cu o lungă perioadă de stagnare economică. Acest lucru s-a întâmplat şi în America Latină, care a avut zece ani de declin după 1982, sau în Japonia, timp de 25 de ani. Ele au supravieţuit, dar Uniunea Europeană nu este o ţară şi e puţin probabil să supravieţuiască: capcana datoriilor ameninţă să o distrugă“, a explicat Soros.
În editorial, miliardarul de origine maghiară propune şi câteva soluţii pentru ieşirea din colaps. În primul rând, “revizuirea radicală” a normelor din zona euro, pentru că regulile actuale au eşuat. De asemenea, ar fi nevoie şi de o “fiscalitate compactă“, adică înfiinţarea unei Bănci Europene de Investiţii care, prin politicile sale, să reducă decalajul dintre ţările membre.
- Chiazna.ro: Soros si viitorul Europei
A aparut deja in Gandul o frantura despre un articol al lui Soros din Financial Times. Nu-l mai reiau aici, vreau sa ma refer la un discurs al sau avut loc zilele trecute la Berlin. A avut loc la Berlin o mare conferinta de economisti organizata de Institute for New Economic Thinking, inca o organizatie sponsorizata de Soros pentru a impinge lucrurile catre directiile care ii convin lui. (…)
Printre altele Soros a denumit UE ca un fel de “obiect fantastic” care ar fi dus prin atractia lui la entuziasmul dezvoltarii intregului edificiu, proces in care s-au facut unele greseli care se stiau apriori dar nu s-au rezolvat de atunci deoarece … lumea nu era pregatita. Mai precis, este vorba de separarea intre moneda unica si politica fiscala. S-a unificat moneda deoarece oamenii au primit cu bucurie sa foloseasca euro si la Munchen si la Atena, insa unirea fiscala presupunea cedarea suveranitatii totale, lucru pentru care popoarele nu erau pregatite atunci si se incearca acum, insa este prea tarziu.
Mi-a placut insa in discursul lui cat de bine a prezentat hotia nemtilor care au pus umarul la unitatea Europei doar ca sa se unifice pentru ca altfel cine ii lasa pe ei sa realizeze unificarea. Cand a fost vorba de unificare nemtii au dat-o pe Europa: “Germania nu are politica proprie, are politica Europei”. Cand a cazut Lehman Brothers, nemtii deja au inceput sa schimbe placa: “fiecare tara isi va plati oalele sparte, BCE nu va cumpara bondurile statelor”. Care va sa zica, pa-pa unitate europeana, va vedeti de treaba fiecare in parte, noi nu platim. Aceasta inchistare a nemtilor si parasire a viziunii europene se vede insa cel mai bine in politica Bancii Nationale a Germaniei (Bundesbank) si in deciziile Curtii Constitutionale, in ciuda tentativelor lui Merkel.
Mai important insa decat toate este ce a prospus Soros: sa facem din UE un nou “obiect fantastic”. Nu a detaliat, dar a lasat de inteles. Cu alte cuvinte, sa nu lasam procesul de dezintegrare sa continue ci sa cream ceva si mai atragator care sa mobilizeze fortele optimiste si sa dea un suflu nou ideii europene. Cred ca putini au inteles ce intelege Soros prin asta, nu am apucat sa ascult toate prelegerile dar oricum nu am dubii: Soros vrea o unificare si ma intensa si mai rapida, care cu siguranta nu presupune doar preluarea la comun a datoriilor ci si partea a doua: cedarea suveranitatii totale la comun si unitatea totala. De altfel, cel mai probabil el doar a ridicat mingea la fileu, lasand celorlalti acoliti terenul pentru a completa punctele goale lasate de el.
Din fericire, acelasi profesor care a pus problema mentionata mai sus, a pus si un mic semn de intrebare discret: de ce trebuie ca UE sa fie noul obiect fantastic si nu putem avea un alt fel de obiect fantastic, chiar fara ideea europeana. Bineinteles, astfel de idei nu isi vor afla prea multi sustinatori, in ciuda simplitatii si logicii evidente, de ce sa fim inchistati intr-o idee care s-a dovedit nu doar falimentara dar si fara sustinere din partea popoarelor europene, ca sa nu mai vorbesc de istoria tentativelor esuate de unificare.
Legaturi:
- SOROS prezice COLAPS ECONOMIC, razboi intre clasele sociale si LIMITAREA LIBERTATILOR CIVILE
- SOROS ne promite O NOUA CRIZA
- SOROS si alti lideri europeni (Daianu printre ei): “E NECESARA TREZORERIA EUROPEANA, SA SE RENUNTE LA SOLUTIILE NATIONALE”
- “Profeticul” George Soros confirma: ESTE NEVOIE DE O CRIZA PUTERNICA PENTRU O AUTORITATE PAN-EUROPEANA. De ce este agenda eurocratilor una… marxist-leninista?
http://www.chiazna.ro/3435/soros-si-viitorul-europei
http://www.croatiantimes.com/news/Around_the_World/2012-04-15/26423/Quake_Expert:_Earth_Cracking_Up
Uniunea Europeana = O Adunatura de Imprastiati. Sau! O Coclitura imp—–ta.
Iata prelegerea unui grec care a vorbit dupa Soros si vine cu o propunere ca un fel de pas intermediar pana la Europa federala. Pe scurt: BCR preia bondurile statelor dar si bunurile din care sa plateasca datoriile. Nu va obosesc cu alte detalii tehnice, am pus insa bookmark la un minut cu un slide care spune totul: “Direct de-nationalized supervision”
http://youtu.be/ytXgMnm9tHs?t=14m54s
Grecul propune un model de iesire din criza cu institutiile actuale, cu legislatia actuala, dar cu taierea bancilor nationale si trecerea peste guverne in finantarea si monetizarea unor proiecte regionale, cum ar fi cai ferate de mare viteza sau alte investitii majore.