DUBLA MASURA A EUROCRATILOR: se cauta solutii pentru ca in Spania sa nu fie aceeasi AUSTERITATE ANTI-SOCIALA ca in Grecia. Romania nici macar nu e pomenita…

12-07-2012 3 minute Sublinieri


Liderii UE încearcă în Spania o nouă strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, acordând un termen mai îndelungat pentru reducerea deficitului bugetar, după ce măsurile dure de austeritate au stârnit valuri de proteste şi o nemulţumire profundă în Grecia.

Termenul până la care premierul spaniol Mariano Rajoy trebuie să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB a fost extins cu un an, până în 2014. Guvernul de la Madrid a anunţat recent noi măsuri de austeritate cu un impact de 65 miliarde euro asupra deficitului, precum creşterea TVA de la 18% la 21%, scăderea ajutoarelor de şomaj şi reducerea numărului consilierilor de pe lângă autorităţile locale cu o treime, potrivit unei analize Bloomberg.

Totodată, Europa a acceptat să ridice ţinta de deficit bugetar a Spaniei pentru acest an la 6,3% din PIB, de la 5,3% din PIB, însă au recomandat Madridului să accelereze scăderea indicatorului.

Concesiile acordate Spaniei de UE încurajează speranţele Irlandei şi Portugaliei că ar putea obţine la rândul lor mai mult timp pentru ajustarea finanţelor publice, după ce strategia dură promovată de Germania în cazul Greciei a declanşat mişcări violente împotriva austerităţii.

“Europenii învaţă din propriile greşeli. Băţul este necesar, dar momeala este şi ea de folos”, comentează Christian Schultz, senior economist la Berenberg Bank, Londra, şi fost oficial al Băncii Centrale Europene (BCE).

Acţiunile spaniole au închis miercuri în urcare, iar costurile de finanţare au scăzut pe piaţa secundară.

“Se vede că sunt serioşi. Nu cred că sunt ultimele măsuri pe care le vom vedea, iar Rajoy mai are cu siguranţă cartuşe pe ţeavă”, spune Javier Morillas, profesor de economie internaţională la Universitatea San Pablo din Madrid.

Între timp, Spania finalizează negocierile cu celelalte state din zona euro pentru o linie de finanţare estimată la 100 miliarde euro, destinată recapitalizării sectorului bancar aflat în pragul colapsului după prăbuşirea pieţei imobiliare. Pachetul va cuprinde o restructurare a sistemului bancar spaniol şi va consolida supravegherea internaţională a modului în care se cheltuiesc banii în ţară.

Liderii europeni nu au respins nici posibilitatea de a permite fondurilor de urgenţă ale zonei euro să cumpere obligaţiuni de stat spaniole pentru a scădea costurile de finanţare ale ţării, cât timp Rajoy îşi va respecta angajamentele, printre care se numără transferarea unor prerogative ale Ministerului Economiei către Banca Spaniei şi garantarea independenţei băncii centrale.

Rajoy face presiuni asupra celor 17 guverne regionale din Spania pentru a le determina să contribuie mai mult la scăderea deficitului bugetar. Sănătatea şi educaţia sunt administrate de autorităţile regionale.

Chiar şi după concesiile acceptate de liderii UE, unii economişti se tem că măsurile de austeritate ar putea împinge Spania într-o recesiune prelungită, asemenea Greciei, unde PIB-ul scade constant încă de la sfârşitul anului 2008.

Cu şomajul la 25%, Rajoy se confruntă deja cu furia populaţiei. Protestele minerilor din faţa Ministerului Industriei de la Madrid, care rezistă de şapte săptămâni, au degenerat în ultimele zile în ciocniri cu forţele de ordine. Minerii cer guvernului să reinstituie subvenţiile necesare pentru a menţine industria mineritului pe linia de plutire.

Premierul a anulat şi o deducere de taxe pentru dobânzile creditelor ipotecare, introdusă imediat după ce guvernul a fost învestit pentru a respecta o promisiune electorală. Acum, Rajoy se pregăteşte să propună o lege de sustenabilizare a sistemului public de pensii, după ce a majorat pensiile anul trecut pentru a respecta o altă promisiune.

Noile măsuri de austeritate, anunţate, ieri, de Guvernul de la Madrid, au scos zeci de mii de oameni în stradă în marile oraşe. În capitală, funcţionarii publici au scandat mesaje de protest în timpul negocierilor dintre sindicalişti şi reprezentanţii Executivului. Şi minerii au sosit în capitală, pentru a-şi manifesta nemulţumirilor. Protestele au continuat până târziu în noapte. 

Madrilenii au protestat în faţa biroului Ministerului de Trezorerie şi Administraţie Publică, unde a avut loc o întrevedere între sindicatele funcţionarilor publici şi reprezentanţii Guvernului. Cele două tabere au discutat despre tăierile anunţate de către Executivul spaniol.

Oamenii furioşi au încercat să ajungă la camera unde avea loc întâlnirea, pentru a-şi manifesta nemulţumirile. Între timp, sindicaliştii au părăsit negocierile, fără a ajunge la o înţelegere. 

Şi funcţionarii publici s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului, unde au protestat faţă de noile măsuri de austeritate anunţate de Guvernul spaniol. 

Şi minerii şi-au arătat nemulţumirea faţă de noile tăieri. Cel puţin şase persoane au fost rănite în timpul protestului violent din capitala spaniolă, după ce executivul de la Madrid a anunţat noi creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli în valoare totală de 65 de miliarde de euro pe următorii doi ani şi jumătate, ca măsuri în lupta împotriva crizei financiare.

Nota noastra:

Nu in Grecia a fost aplicata cea mai brutala austeritate, ci in Romania. Pe atunci nimeni nu stia de noi pe la Bruxelles, acum se agita tot aliotmanul popular sa isi scape pionul – Traian Basescu. Pentru eurocrati, un pion e intotdeauna mai valoros decat un popor.

Modul in care UE procedeaza cu Spania este exemplul perfect al dublelor masuri cu care procedeaza eurocratii, ca si al strategiei “batul si morcovul”. Motivele nu sunt deloc legate de costurile sociale imense (si economice, de altfel) ale austeritatii, ci de menajarea guvernului Rajoy, pentru ca este… popular. Si cum popularii europeni sunt pe “faras”, cum din punct de vedere electoral sunt sub presiune si e posibil sa piarda teren tot mai mult, atunci slabesc presiunea asupra Spaniei pentru a avea omul lor la Madrid. Reamintim ca inclusiv presedintele Van Rompuy si seful Comisiei, Barroso, provin tot din randul popularilor europeni.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “DUBLA MASURA A EUROCRATILOR: se cauta solutii pentru ca in Spania sa nu fie aceeasi AUSTERITATE ANTI-SOCIALA ca in Grecia. Romania nici macar nu e pomenita…

  1. Pingback: UE, noua URSS, isi ascute “mecanismele de control”, CALCAND IN PICIOARE SUVERANITATEA ROMANIEI si impunandu-si marioneta zeloasa: TRAIAN BASESCU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare