“Staţi şi vă uitaţi cu toţii şi nu ştiţi ce vă aşteaptă, uite-i cum râd, or să plângă cu lacrimi amare…”

5-02-2017 47 secunde Sublinieri

oscar-si-nicolae-steinhardt

Undeva în Jurnalul fericirii Nicolae Steinhardt mărturisea că în urmă cu 64 de ani, adică la 30 august 1944, se afla la colţul străzii Olari cu Calea Moşilor, uitându-se alături de alţii la coloanele ruseşti care intrau în Bucureşti, dinspre Colentina:

Stăteam şi eu şi priveam tancurile. Jur că nu râdeam, nu salutam, nu aplaudam, nu exclamam; stăteam şi priveam pur şi simplu, uite-aşa. Mă simt deodată strâns de braţ şi blagoslovit cu un DOBITOCULE pronunţat desluşit şi apăsat – „stai şi te uiţi, tâmpitule, staţi şi vă uitaţi cu toţii şi nu ştiţi ce vă aşteaptă, uite-i cum râd, or să plângă cu lacrimi amare, şi tu la fel… Hai acasă….

Era tatăl său, inginerul şi arhitectul Oscar Steinhardt, participant activ la Primul Război Mondial, rănit la Mărăşti şi decorat cu Virtutea Militară. Dincolo de entuziasmul naiv al celor care vedeau în acele clipe ale zilei de 30 august 1944 semnele încetării războiului, dincolo de entuziasmul otrăvit al oportuniştilor şi al profitorilor de ocazie, evreul Oscar Steinhardt a înţeles că România şi o mare parte a continentului european căzuseră de fapt, cum se spune, din lac în puţ. După ororile fascismului şi ale nazismului, istoria le livra acum la pachet, pentru o lungă perioadă, totalitarismului comunist (…)”.

(via Razvan Ionescu)

Sa meditam impreuna la aceasta secventa, amintindu-ne ca istoria se repeta pentru ca, macar unii dintre noi, sa putem invata ceva din ea.

steinhardt-monah.jpg

Vedeti si:


Categorii

Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la ““Staţi şi vă uitaţi cu toţii şi nu ştiţi ce vă aşteaptă, uite-i cum râd, or să plângă cu lacrimi amare…”

 1. Miercuri seara pe la ora 20.15 am trecut cu troleibuzul prin Piata Romana.
  Pe ambele parti ale Bulevardului ce duce spre Piata Victoria se revarsau valuri de elevi.
  Copii cumsecade, “cu spirit civic” dar infantili in gandire – a doua zi dimineata am asistat involuntar la argumentarea unor elevi de la Liceul Dimitrie Cantemir.

  Poate li se explica acestor mase de teribulisi, ca dupa partea triumfaista a evenimentului, totul se va termina in robie si lacrimi.
  Cruciada copiilor din 1212 este de mare actualitate. S-ar putea identifica si similitudini.

  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cruciada-copiilor-cand-razboi-sunt-trimisi-copii
  http://www.hattrickmania.ro/cruciada-copiilor-miscarile-populare-din-1212/

  Lucian Blaga a scris o piesa de teatru extrem de profunda asupra felului cum sunt corupte sufletele tinere, piesa care trebuie cunoscuta si de parinti si de elevi.
  Oare daca parintii si elevii ar fi intele mesajul acesrei piese ar ma fi prosperat guru Bivolaru ?

  Piesa a fost dramatizata in 1990, si se gaseste si pe internet. Doua adresa unde poate fi ascultata:

  http://teatrulamicrofon.blogspot.ro/2013/05/cruciada-copiilor-de-lucian-blaga.html
  http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/lucian-blaga-cruciada-copiilor

 2. Pai nu ? Istoria se repeta acum pentru “maidanul” romanesc…

 3. RomeoB: Apropo, se mai aude ceva de Bivolaru? L-au prins, l-au adus, si…?

 4. apropo de textul publicat pe karamazov.ro

  ‘Un al treilea atribut definitoriu pentru intelighenția constă în politizarea completă a vieții. Practic, nu mai există nicio felie de viață nereglementată de vreun canon politic.’

  Imi povestea cineva ca a distribuit ieri pe la ora 21,00 fb o fotografie cu niste tarte de lamaie ca sa faca reclama unei rude care are o firma de catering. A fost aspru admonestata de un grup de tineri revolutionari care au luat-o la rost ca in loc sa bifeze condica in Pta Victoriei sta si ‘se piaptana’.

  Democratie in toata regula, nu gluma…

 5. Eu cred ca Becali a pus punctul pe i cand a comparat actuala putere cu lupul pus paznic la oi. Sunt de acord. PSD+ALDE au castigat alegerele imbracati fiind in piei de oaie. Iar acum iata-i cum isi arata coltii.

  Referitor la ce s-a intamplat in urma cu o saptamana, mi-a placut si aceasta comparatie:
  “În istoria recentă, statul român a mai traversat acelaşi soi de teritoriu flagrant cu proprii cetăţeni, nu mai departe de acum şapte decenii, în noaptea de 30 spre 31 decembrie 1947, când rotativele Imprimeriei Naţionale tipăreau de zor proclamarea Republicii Populare Române. Asta deşi, cu o zi înainte, oamenii se culcaseră în Regatul României, fără să aibă habar că peste doar câteva ore se vor trezi „proletari” cu acte în regulă. Mecanismul a fost similar: impunerea unui cadru legislativ restrictiv şi discreţionar, în totală contradicţie cu voinţa populară liber exprimată şi tipul de societate capitalistă adoptat, de comun acord, de către puterea legislativă, executivă şi cea judecătorească, sub tutela Casei Regale. Instaurarea dictaturii „populare”, simbolic denumită astfel de către aparatul de propaganda comunistă, a reprezentat, până acum, un eveniment unic de răsturnare a puterilor separate din stat, prin pârghia legislativă ilegitimă a unui executiv de tip autoritar.” http://kolector.ro/2017/02/01/lovitura-de-baros/

 6. @ ioan:

  Care sunt coltii, ce inseamna putere, cine are cu adevarat putere(a) in Romania?! Daca nici acum nu vedem si nu intelegem…. meritam!

 7. “Sa meditam impreuna la aceasta secventa, amintindu-ne ca istoria se repeta pentru ca, macar unii dintre noi, sa putem invata ceva din ea.”

  Amin.

 8. Din nefericire, nu prea mai este cine sa planga atunci cand isi da seama ca a gresit.
  Vorba ‘ceea: omul destept invata din greselile altora, prostul nici din ale lui.
  Sa nadajduim in mila Domnului!

 9. https://m.activenews.ro/stiri-politic/Un-scenariu-care-se-repeta-Nastase-Ponta-Dragnea-147283

  Am pus linkul de mai sus și aici, chiar dacă l-am pus și dincolo la celălalt articol, pentru că se potrivește și aici. Tot la fel de bine se potrivește și cel cu “cine va fi noul dușman al poporului”, al lui Anghel Buturugă, tot de pe activenews… Noul “dușman al poporului” poate deveni oricare dintre noi…Urmează “Pitești după Pitești” ??? Să nu FIE !!! Dar , parcă nu este o altă alternativă, atât timp cât ne complacem în starea asta de hipnoză în care ne-a adus sistemul postdecembrist (că a fost un singur mod de acțiune din decembrie ’89 încoace), iar noi, în loc să ne întoarcem smeriți la Domnul și să ne cerem iertare, mai degrabă Îi … întoarcem spatele. Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți cei care înțelegem că am greșit enorm și să ne ajute să trecem cu bine, să ne întărească în neputințele noastre, să ne dea “credința și răbdarea sfinților”… Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare