Ancheta DER SPIEGEL din 2010: RECONSTRUCȚIA UNEI ISTERII ÎN MASĂ. Panica gripei porcine din 2009. O lectură instructivă despre „ORGANIZAȚIA MONDIALĂ DE ISTERIE”, scenariile de groază ale pandemiilor și interesele industriei farmaceutice

15-09-2020 12 minute Sublinieri

Captură după: https://www.spiegel.de/international/world/reconstruction-of-a-mass-hysteria-the-swine-flu-panic-of-2009-a-682613-amp.html

DER SPIEGEL

12.03.2010

Reconstrucția unei isterii în masă

Panica gripei porcine din 2009

Gripa porcină a ținut lumea în suspans timp de aproape un an. O campanie masivă de vaccinare a fost organizată pentru a pune capăt pandemiei care a fost anticipată. Dar, după cum s-a dovedit, a fost o tulpină relativ inofensivă a virusului gripal. Cum și de ce a reacționat lumea în exagerat? O reconstrucție.

La început, lucrurile nu arătau prea bine pentru Edgar. Băiatul de cinci ani avea febră mare. Își pierduse pofta de mâncare, gâtul îi ardea și îl durea tot corpul.

Oamenii din satul mexican La Gloria s-au grăbit să dea vina pe porci. Erau de mult convinși că animalele erau un blestem. În orașul Perote din apropiere, jumătate de milion de porci erau îngrășați pentru sacrificare. Vântul purta duhoarea prin străzile înguste ale satelor din jur. Nimeni nu a fost foarte surprins când Edgar Hernandez s-a îmbolnăvit.

Dar apoi, după doar patru zile, băiatul și-a revenit. Boala lui a dispărut la fel de repede pe cât începuse. S-a dovedit a fi nimic mai mult decât gripa, iar oamenii din La Gloria au uitat curând despre asta.

„Băiatul Zero”

Abia câteva săptămâni mai târziu un laborator din Canada a testat un frotiu de mucoasă luat de la băiat. Rezultatele l-au făcut celebru. Edgar nu avea o gripă obișnuită, dar fusese infectat cu un nou tip de agent patogen, virusul gripei porcine. Edgar a intrat în istorie sub numele de niño cero, „băiat zero”, prima persoană care s-a îmbolnăvit de noua ciumă.

Infecția băiatului mexican a fost ușoară, ca majoritatea covârșitoare a milioanelor de cazuri care ar avea loc la nivel mondial în următoarele luni. Noul virus ar fi atras probabil mult mai puțină atenție dacă nu ar fi fost medicina moleculară modernă, cu analizele sale genetice, testele de anticorpi și laboratoarele de referință. Gripa porcină ar fi cucerit lumea și niciun medic nu ar fi observat.

Dar lumea a observat, în mare parte din cauza medicinii de înaltă tehnologie și a industriei vaccinurilor. De la Ebola la SARS până la gripa aviară, epidemiologii, mass-media, medicii și lobby-ul farmaceutic au pregătit în mod sistematic lumea să se aștepte la scenarii catastrofale sumbre și la pericolele unor boli infecțioase noi, amenințătoare.

Niciuna dintre aceste boli nu primește mai multă atenție decât gripa. Cercetătorii din peste 130 de laboratoare din 102 țări sunt în permanență în căutarea de noi agenți patogeni ai gripei. Cariere și instituții întregi și o mulțime de bani depind de rezultatele muncii lor. „Uneori ai senzația că există o întreagă industrie care apropae că așteaptă să apară o pandemie”, spune expertul în gripă, Tom Jefferson, de la o organizație non-profit internațională din domeniul sănătății numită Cochrane Collaboration. “Și tot ce a fost nevoie a fost ca unul dintre acești viruși gripali să facă o mutație pentru a porni mașinăria.”

De cum a apărut, mașinăria a fost pusă în mișcare. Cercetătorii au început să lucreze examinând structura moleculară a virusului. Industria farmaceutică a început să dezvolte vaccinuri. Agențiile guvernamentale au stabilit planuri împotriva unui dezastru. Un singur lucru era ignorat de toată lumea : noul agent patogen era, de fapt, relativ inofensiv.

Cum s-au întâmplat toate acestea?

24 aprilie 2009: sediul OMS la Geneva

La scurt timp după miezul nopții, Keiji Fukuda, specialist în gripă la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a primit un telefon de la Nancy Cox, șeful diviziei de gripă de la Centru pentru Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) din Atlanta.

Fukuda și Cox lucraseră odată împreună în lupta împotriva gripei aviare din Asia. Ambii oameni de știință și-au amintit prea bine cum a apărut criminalul agresiv în Hong Kong. O treime dintre cei infectați cu virus au murit. Până în prezent, Fukuda își menține teama că un agent patogen similar ar putea sări permanent la oameni.

Deci, semnificația potențială a apelului a fost clară pentru Fukuda: începutul unei pandemii devastatoare, în care, potrivit estimărilor OMS, ar putea muri între 2,0 și 7,4 milioane – presupunând că pandemia ar fi fost relativ ușoară. Dar, dacă noul virus s-ar dovedi a fi la fel de agresiv ca cel care a declanșat gripa spaniolă în 1918, numărul morților ar putea ajunge la zeci de milioane.

„Primul lucru pe care l-am gândit a fost: trebuie să acționăm rapid”, spune Fukuda. El l-a sunat imediat pe directorul general al OMS, Margaret Chan, un alt veteran al luptei împotriva gripei aviare. În calitate de director al sănătății din Hong Kong la acea vreme, ea a fost cea care a ordonat sacrificarea tuturor găinilor din oraș.

Specialistul în informatică, Jered Markoff, responsabil al Centrului de Operațiuni Strategice în Sănătate al OMS – cunoscut și sub numele de camera SHOC – a primit un apel la 3:15 dimineața. Markoff a activat camera SHOC de acasă: folosind computerul său personal, a emis comenzile necesare pentru a deschide cele 15 monitoare din mese, pentru a porni computerele și ecranele mari de proiecție montate pe pereți. Apoi a mers la sediul OMS.

În următoarele câteva luni, camera SHOC va servi drept centrul bătăliei mondiale împotriva H1N1, virusul gripei porcine. A fost asigurat personal 24 de ore pe zi, în trei schimburi, cu angajați ai OMS, care foloseau echipamente de videoconferință pentru a comunica cu medicii, oamenii de știință, politicienii și reprezentanți ai industriei din întreaga lume. Știri, diagrame, hărți și statistici au apărut în mod constant pe ecranele de proiecție.

Situația era încă confuză. La început, s-a vorbit despre câteva zeci de morți în Mexic, dar, în curând autoritățile au ajustat numărul în jos la șapte. Experții în epidemie se deplasau într-o zonă științifică gri, plină de informații contradictorii și multe întrebări fără răspuns. Cât de repede se răspândește virusul? Care sunt persoanele cu cel mai mare risc? Vaccinul normal împotriva gripei oferă protecție? Mai ales: Cât de periculos este noul virus?

Pentru a obține cea mai bună evaluare posibilă, directorul general al OMS, Chan, a convocat „Comitetul de urgență”, un grup de 15 experți atent selectați din întreaga lume, pentru o primă teleconferință. „În acea fază timpurie, aveam încă prea puține informații”, spune australianul John Mackenzie, președintele comitetului. „Dar tot ce știam la acea vreme suna alarmant”.

Scenariile cele mai grave

Asta înseamnă că o evoluție foarte ușoară a pandemiei nu a fost nici măcar luată în considerare de la început? În orice caz, eforturile de minimizare a riscurilor nu au fost binevenite, iar OMS a arătat clar că a preferat să își bazeze deciziile pe un scenariu de tipul cel mai rău caz. „Am vrut să supraestimăm, mai degrabă decât să subestimăm situația”, spune Fukuda.

Mackenzie, un alt veteran în lupta împotriva epidemiilor, este obișnuit să vadă probleme la fiecare colț. A lucrat mai mulți ani pentru Centrul de Cercetare Cooperativă Australiană pentru Biosecuritate, unde a fost responsabil de protejarea Australiei de noile boli infecțioase. Când a părăsit Centrul în 2008, a emis un avertisment emfatic cu privire la următoarea pandemie de gripă.

Mai presus de toate, însă, probabil că imaginile îngrozitoare ale gripei aviare au denaturat viziunea experților asupra idiosincraziei noului agent patogen. Viziunea unui virus extrem de agresiv le-a rămas în minte, un virus care, odată ce a început să se răspândească, poate duce la o catastrofă.

Mass-media și-a făcut de asemenea rolul său în stârnirea fricilor. SPIEGEL, de exemplu, a raportat pe larg gripa aviară. Acum a consacrat pe larg un articol despre noul “virus global”, o poveste plină de îngrijorări că agentul patogen al gripei porcine ar putea avea o mutație într-un virus oribil.

Industria farmaceutică a fost deosebit de abilă în a menține vie această viziune. Producătorii de tratamente și vaccinuri împotriva gripei au finanțat chiar un grup de oameni de știință dedicat exclusiv acestei probleme: Grupul științific european de lucru pentru gripă, care a organizat în mod regulat conferințe și reuniuni de experți. Grupul de lobby a fost condus de Albert Osterhaus de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, care a fost, de asemenea, unul dintre cei mai influenți consilieri ai OMS în domeniul vaccinurilor antigripale.

Împreună cu Osterhaus, lui Johannes Löwer i s-a cerut să îi ofere directorului general, Chan, recomandări pe tema vaccinării împotriva gripei porcine. Președintele de atunci al Institutului Paul Ehrlich (PEI), specializat în vaccinuri, este acum convins că el și colegii săi experți au fost probabil prea puternic influențați de scenariile de groază care se învârteau în jurul gripei aviare.Ne așteptam la o adevărată pandemie și ne-am gândit că trebuie să se întâmple. Nimeni nu a sugerat să ne repoziționăm ca abordare”.

27 aprilie 2009:

OMS ridică avertizarea de pandemie la faza 4, ceea ce înseamnă că s-a descoperit transmiterea virusului de la om la om în cel puțin o țară.

28 aprilie 2009:

primele șapte cazuri suspectate de gripă porcină sunt raportate în Germania.

29 aprilie 2009:

OMS ridică avertismentul la fază 5, ultimul nivel înaintea unei pandemii. Cercetătorii gripei sunt încântați. „O pandemie – pentru virologii ca noi, este ca o eclipsă de soare în propria țară pentru astronomi”, spune Markus Eickmann, directorul laboratorului de înaltă securitate BSL-4 din centrul orașului german Marburg.

30 aprilie 2009:

Egiptul începe să omoare toți porcii domestici din țară. Actrița franceză și activista pentru drepturile animalelor Brigitte Bardot îl roagă pe președintele Hosni Mubarak să oprească masacrul în masă, dar apelurile ei nu au succes.

4 mai 2009:

În Mexic, meciurile de fotbal din primele patru ligi din țară au loc fără spectatori. Legiuitorul din statul Saarland din vestul Germaniei impune interzicerea sărutării ca formă de salut.

10 iunie 2009:

OMS a primit rapoarte despre 141 de decese cauzate de gripa porcină. Majoritatea victimelor au condiții de sănătate pre-existente grave. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, evoluția infecției este ușoară. Un pacient recuperat spune unui cotidian german, Süddeutsche Zeitung, „principala mea problemă a fost să găsesc pe cineva care să meargă la cumpărături pentru mine”.

11 iunie 2009, sediul OMS

Comitetul de urgență s-a convocat pentru o altă teleconferință. De data aceasta, discuția s-a concentrat pe întrebări critice: ar trebui OMS să ridice avertismentul la nivel 6? Este gripa porcină o pandemie?

Cei 15 experți din întreaga lume au dezbătut ore în șir. După întâlnire, Chan a declarat presei că virusul este imprevizibil și de neoprit. A fost oficial: o pandemie de gripă a izbucnit pentru prima dată în 41 de ani.

“Cred că am făcut totul bine”, spune președintele comisiei, Mackenzie, privind înapoi. Strict vorbind, afirmația sa este corectă. Conform reglementărilor, faza 6 devine efectivă atunci când un nou virus se răspândește necontrolat în mai multe regiuni ale lumii. Regulamentele nu spun nimic despre gravitatea bolii.

De fapt, marea majoritate a experților în epidemii asociază automat termenul „pandemie” cu viruși cu adevărat agresivi. Pe site-ul OMS, răspunsul la întrebarea „Ce este o pandemie?” a inclus menționarea „unui număr enorm de decese și cazuri de boală” – până pe 4 mai 2009. Atunci un reporter CNN a subliniat discrepanța dintre această descriere și evoluția generală ușoară a gripei porcine. Expresia a fost eliminată prompt.

Aparent, experții germani în boli infecțioase au înțeles greșit definiția oficială a OMS a fazei 6. O epidemie de gripă, conform planului național de pandemie al Germaniei – actualizat în 2007 – este „o situație internațională de lungă durată care implică pierderi substanțiale și care pune în pericol sau distruge mijloacele de trai ale unui număr mare de oameni “.

Situația din 11 iunie 2009 nu corespundea cu aceste descrieri. Criticii se întrebau deja în derâdere dacă OMS avea vreun plan să declare ca pandemie și ultimul focar de răceală. „Uneori, unii dintre noi cred că OMS reprezintă Organizația Mondială de Isterie”, spune Richard Schabas, fostul ofițer medical principal al provinciei Ontario din Canada.

„Reglarea fină” a definiției pandemiei

Când Chan a luat decizia, ea știa că zeci de țări, inclusiv Marea Britanie, China și Japonia, au avertizat împotriva ridicării premature a fazei de avertizare la nivel 6. Ministrul sănătății din Hong Kong a spus: „Sistemul nivelurilor de pandemie trebuie revizuit.” Epidemiologul Mackenzie spune, retrospectiv: „Trebuie să ajustăm faza a 6-a, astfel încât să fie luată în considerare și severitatea bolii”. În mai 2009, chiar OMS însăși a considerat modificarea criteriilor după modul sugerat de Mackenzie, dar apoi s-a răzgândit.

Avertismentele au dispărut. De ce? Pentru că reglementările sunt pur și simplu reglementări? Pentru că oficialii din domeniul sănătății au decis să rămână de partea prudenței? Un lucru este clar, totuși. O terță parte cu legături puternice la Geneva a avut un interes puternic în declararea cât mai rapidă a fazei 6: industria farmaceutică.

„Industria farmaceutică nu a influențat niciuna dintre deciziile noastre”, spune Fukuda. Dar la mijlocul lunii mai, cu aproximativ trei săptămâni înainte ca gripa porcină să fie declarată pandemie, 30 de ânalți reprezentanți ai companiilor farmaceutice s-au întâlnit cu directorul general al OMS Chan și cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki Moon, la sediul OMS. Motivul oficial al reuniunii a fost acela de a discuta despre modalitățile de asigurare a faptului că țărilor în curs de dezvoltare li se va oferi vaccin pandemic. Dar, în acest moment, industria vaccinurilor a fost interesată în principal de o singură temă: decizia de a declara faza 6.

Totul atârna de această decizie. În joc a fost nimic mai puțin decât o mișcare de a furniza către segmente mari din populația lumii un vaccin antigripal. Faza 6 a acționat ca un comutator care ar permite caselor de marcat din industria farmaceutică să sune, fără riscuri. Asta pentru că multe contracte de vaccin pandemic fuseseră deja semnate. Germania, de exemplu, a semnat un acord cu firma britanică GlaxoSmithKline (GSK) în 2007 pentru a cumpăra vaccinul pandemic – imediat ce a fost declarată faza 6. Acest acord ar putea explica de ce profesorul Roy Anderson, un consilier științific cheie al guvernului britanic, a declarat gripa porcină, pandemie pe 1 mai. Ceea ce a neglijat să spună a fost că GSK îi plătea un salariu anual de peste 130.000 de euro (177.000 de dolari).

La mijlocul lunii iunie 2009, șeful diviziei germane a GSK l-a îndemnat pe ministrul sănătății, Ulla Schmidt, „să confirme livrarea prevăzută în contract cât mai curând posibil”. De asemenea, el a cerut ministrului sănătății din estul Turingiei să „furnizeze prompt confirmarea obligatorie a ordinelor contractuale ale statelor germane”. Scrisori similare au fost trimise către alte state germane.

4 iulie 2009:

s-a dezvăluit că Rupert Grint a contractat gripa porcină. „La început am crezut că voi muri”, spune actorul, care l-a interpretat pe Ron Weasley în filmele „Harry Potter”, „dar apoi doar am avut o durere de gât”.

14 iulie 2009:

În Germania, 727 de persoane sunt infectate oficial, dar nu au fost raportate decese.

August 2009:

S-a încheiat sezonul gripal australian. În absența unui vaccin, doar 190 de persoane au murit până la sfârșitul sezonului – un număr semnificativ mai mic decât într-un sezon normal de gripă.

29 august 2009:

Un sondaj SPIEGEL arată că doar 13% dintre germani vor să fie vaccinați.

7 septembrie 2009, Biroul statului Turingia, Berlin

Un summit special în Mohrenstrasse, Berlin. Au sosit miniștrii de stat ai sănătății, unul după altul. Scopul reuniunii a fost de a decide dacă ar trebui comandate mai multe vaccinuri. Toată lumea știa că era sezonul alegerilor la Berlin, iar Ulla Schmidt arătase din plin că „toți cei care vor să fie vaccinați pot fi vaccinați. Mă aștept ca statele să își asuma responsabilitatea”. Ministrul a fost extrem de atent să nu creeze impresia că lipsește populația de ceva.

Era o după-amiază caldă, la sfârșitul verii, dar starea de spirit a întâlnirii era înghețată. „În fața crizei, guvernul federal ne-a pus o presiune masivă pentru a comanda mai multe vaccinuri”, spune Dietrich Wersich, membru al Uniunii Conservatoare Creștine-Democratice (CDU) și senator ân comisia de sănătăte din Hamburg. “Dar a fost clar pentru noi toți că există o disponibilitate foarte mică în rândul populației de a se vaccina.”

Între timp, a izbucnit o dezbatere cu privire la faptul dacă Germania a ales vaccinul greșit, Pandemrix. Acesta conținea un nou tip de agent conceput pentru a-și spori eficacitatea, cunoscut sub numele de adjuvant, care nu a fost supus niciodată la studii pe scară largă la om în legătură cu antigenul gripei porcine. Au fost milioane de oameni pe cale să primească un vaccin care abia fusese testat? “Acesta este un experiment pe scară largă pe poporul german!” a avertizat Wolfgang Becker-Brüser, editor al revistei medicale Arznei-Telegramm.

În teorie, spune fostul președinte al PEI, Löwer, ar fi fost posibil să se aprobe un vaccin împotriva gripei porcine fără adjuvant în Germania. Dar contractele pentru Pandemrix au fost semnate în 2007 și au intrat în vigoare în mod automat atunci când OMS a decis să declare faza 6. Germania era într-o situație fără ieșire.

Miniștrii nemulțumiți ai sănătății de stat au arătat că cele 50 de milioane de doze de vaccin care au fost comandate au costat deja statele jumătate de miliard de euro. A fost cu adevărat necesar să comand mai mult, au întrebat ei?

Miniștrii s-au simțit presați din toate părțile. Pe de o parte, mass-media induceau frica de virus. Ziarul tabloid german Bild, în special, prezenta aproape zilnic noi povești de groază. Pe de altă parte, companiile farmaceutice creșteau presiunea și stabileau constant noi ultimatumuri.

„Sfaturi mizerabile” de la Institutele de Sănătate

Miniștrii care au participat la reuniunea de la Berlin și-au amintit foarte clar modul în care producătorul de medicamente Roche a îndemnat statele germane să cumpere medicamentul pentru gripă Tamiflu. La 30 aprilie, la 15:28, miniștrii primiseră un e-mail de la ministerul sănătății din Turingia, cu subiectul „Urgent: oferta Roche”. În mail se spunea: „Roche tocmai ne-a informat că mai are un inventar de 180.000 de pachete de Tamiflu. Ei pun acest inventar la dispoziția statelor până astăzi la 16:30. În caz contrar, inventarul va fi utilizat pentru a răspunde altor comenzi de la distribuitori, etc.” Totuși, nu au existat rapoarte referitoare la blocaje grave în aprovizionare, în niciun moment.

Experții în boli infecțioase de la Institutul Robert Koch (RKI) și PEI au aplicat, de asemenea, presiuni asupra miniștrilor sănătății. „Am simțit că primim sfaturi mizerabile în acel moment”, spune social-democratul Hermann Schulte-Sasse, membru al Consiliului de Stat din Bremen. „Institutele nu ne-au fost de niciun ajutor în ceea ce privește prevenirea instaurării fricii”.

În schimb, RKI și PEI veneau cu noi cifre alarmante. În iunie, experții au avertizat că Germania s-ar putea aștepta până la 80.000 de decese și „pierderi economice între 15 și 45 miliarde EUR”.

Unul dintre miniștrii sănătății la reuniunea de la Berlin a fost revoltat de faptul că cercetătorii nu le-au spus despre noile studii care sugerează că o singură vaccinare pare să fie suficientă pentru gripa porcină. Dacă era adevărat, statele ar trebui să economisească o mulțime de bani, deoarece cele 50 de milioane de doze pe care le comandaseră deja ar fi suficiente pentru 50 de milioane de oameni, nu doar pentru 25 de milioane de oameni, așa cum ere descris în planul inițial. Comandarea mai multor vaccinuri nu ar fi necesară.

Toate privirile erau îndreptate asupra președintelui RKI, Jörg Hacker. “Probele aleatorii au fost prea puține până acum”, a spus el, încercând să minimizeze problema. A fost o situație pentru care Hacker – om de știință, nu politician – era slab pregătit.

Dacă o singură doză era suficientă, aceasta însemna nu numai că statele se puteau descurca cu mult mai puține vaccinuri; a fost, de asemenea, un indiciu puternic faptul că populația nu era nicidecum la mila virusului. Cu alte cuvinte, pericolele gripei porcine ar fi putut fi mult mai mici decât se credea inițial.

Dar semnalul complet clar nu a ajuns la nimeni din cameră. Miniștrii au fost de acord cu greutate să opteze pentru a cumpăra încă 18 milioane de doze de vaccin de la o altă companie farmaceutică, Novartis.

9 octombrie 2009:

Wolf-Dieter Ludwig, oncolog și președinte al Comisiei pentru medicamente a Asociației Medicale Germană, spune: „Autoritățile sanitare au fost înșelate de o campanie a companiilor farmaceutice, care foloseau în mod clar o presupusă amenințare pentru a face bani.”

21 octombrie 2009:

Un titlu al ziarului BILD, tipărit cu galben toxic, avertizează: „Profesorul specialist în gripă porcină se teme că vor fi 35.000 de morți în Germania!” Numele profesorului este Adolf Windorfer și, când este presat, recunoaște că a primit plăți de la industrie, inclusiv de la GSK și Novartis. Alături de titlul BILD este o reclamă pentru Asociația Germană a Companiilor Farmaceutice.

28 noiembrie 2009:

gripa porcină începe să se disipeze în Germania. Aproape nimeni nu vrea să fie vaccinat.

8 decembrie 2009:

echipajele rutiere engleze rămân fără nisip pentru a împrăștia pe drumurile înghețate ale țării. Paul Flynn, deputat laburist din Parlamentul britanic, propune să se folosească în schimb pastilele Tamiflu nefolosite de guvern. Un studiu realizat de Cochrane Collaboration a arătat că medicamentul împotriva gripei a fost relativ ineficient.

7 ianuarie 2010:

Președintele RKI Hacker, care avertizează asupra unui nou val de gripă, spune: „Vaccinul este încă necesar, deoarece virusul este încă aici”.

26 ianuarie 2010:

Wolfgang Wodarg, membru al parlamentului german, spune Consiliului European de la Strasbourg că „milioane de oameni din întreaga lume au fost vaccinați fără un motiv întemeiat”. Potrivit Wodarg, clasificarea OMS a gripei porcine ca pandemie a adus companiilor farmaceutice venituri suplimentare de 18 miliarde de dolari. Numai vânzările anuale de Tamiflu au crescut cu 435%, la 2,2 miliarde EUR.

5 martie 2010:

statele germane propun vânzarea a 10 milioane de doze din surplusul de doze de vaccin împotriva gripei porcine Pandemrix către Pakistan.

La începutul lunii martie 2010, sediul OMS

Camera SHOC este acum utilizată pentru alte situații de urgență, inclusiv pentru coordonarea ajutorului pentru victimele cutremurului din Haiti. Dar de multe ori camera este goală.

Starea de spirit la OMS a devenit mai puțin tensionată. Biroul de presă nu mai are personal în permanență. Cortul amenajat pentru jurnaliști în parcarea angajaților a dispărut. Specialistul în informatică Jered Markoff nu mai primește apeluri telefonice în toiul nopții. Și expertul în gripă Keiji Fukuda este fericit să-și petreacă timpul pentru hobby-ul său – cântând la violoncel – încă o dată.

Ce a fost această pandemie? A fost totul doar „o bună practică pentru o situație de urgență”, după cum spune Osterhaus, consilierul OMS și lobbyist al industriei? Autoritățile au făcut totul bine, așa cum insistă epidemiologul australian John Mackenzie?

Cu siguranta nu. Nimeni din OMS, RKI sau PEI nu trebuie să se simtă mândru de el însuși. Aceste organizații și-au pierdut mare parte din credibilitate. Când va veni următoarea pandemie, cine le va crede estimările?

Poate că ar fi trebuit să urmeze exemplul lui Ewa Kopacz, ministrul polonez al sănătății. Medicul în vârstă de 53 de ani, membru al Platformei Civice de piață liberă, are reputația de a cocheta cu controversele.

Când a urcat pe podium în parlamentul polonez, Sejm, în timpul dezbaterii despre vaccin, a purtat o rochie roșu aprins – echipamentul ei de luptă. „Ca medic, prima mea obligație este să nu fac rău nimănui”, a spus ea. Din acest motiv, a adăugat ea, Polonia nu va merge pe urmele Europei. “Nu vom cumpăra niciun vaccin împotriva gripei porcine”, a declarat Kopacz pentru Sejm. Politicienii au comentat, dar ministrul sănătății a rămas ferm pe poziție.

“Este datoria mea de a semna acorduri care sunt în interesul polonezilor sau în interesul companiilor farmaceutice?”, a întrebat ea.

Astăzi, Europa îi poate admira hotărârea. Aproximativ 170 de persoane au murit din cauza gripei porcine în Polonia, un număr mult mai mic decât numărul anual de decese atribuibile gripei sezoniere.

O statuie de bronz de 1,3 metri (4’3 “), care cântărește 70 de kilograme, se află acum în piața satului din La Gloria, în munții Mexicului – asemănătoare cu Edgar Hernandez, băiatul minune care a învins prima dată gripa porcină.

PHILIP BETHGE, KATRIN ELGER, JENS GLÜSING, MARKUS GRILL, VERONIKA HACKENBROCH, JAN PUHL, MATHIEU VON ROHR, GERALD TRAUFETTER


Categorii

Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Epidemii, gripa porcina, gripa aviara, e.coli

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare