Update 26 iunie: CRESTE TVA LA 24%! Ministrul Finantelor: “Nu este o masura buna pt. Romania, este apocalipsa taxelor”. Varujan Pambuccian: “Putem sa plecam cu totii linistiti in mormant”. CHIAR ASA? (STIRI 24-26 IUNIE 2010)

25-06-2010 25 minute Sublinieri

UPDATE

Guvernul a decis: TVA-ul a fost majorat la 24%

GUVERNUL CREŞTE TVA LA 24 LA SUTĂ. Boc: ”E cea mai bună soluţie dintre toate celelalte’‘. Vlădescu:”Nu e o măsură bună pentru România. Sunt dezamăgit”. Urmează un val de scumpiri

Sebastian Vladescu:

Dincolo de calmul pe care l-a acţionat prim-ministrul nu pot să-mi ascund profunda dezamăgire că astăzi majorăm TVA-ul.

• Am avut un program în care făceam chirurgie,operam acolo unde erau excesele, unde bugetul României o luase razna şi acest lucru nu ne-a fost permis.

• În loc să putem face acest lucru, care este un atribut al Guvernului, această capacitate ne-a fost luată şi suntem în situaţia de a majora taxele. Aţi spus-o dumneavoastră: Apocalipsa Taxelor.

Nu cred că este bine pentru România, nu cred că este bine pentru români.

• Este o măsură pe care nu ne-am dorit-o, este o măsură pe care o luăm pentru a asigura stabilitatea macroeconomică.

• Măsurile bune erau acelea, aceasta nu este o măsură bună, dar ne asigură stabilitatea.

Producătorii anunţă preţuri la alimente mai mari cu cel puţin 5%

UPDATE 1 cum ”prevad” oficiali ai puterii si ai BNR dezastrul economic si comentariul nostru asupra situatiei.

UPDATE 2 – explicatia deciziei CEDO privind dreptul la casatorie si cum este el definit de statele membre UE .

Vezi amanunte in cuprinsul postarii linkurile noi si in comentariile noastre.

***

  • Gandul:

Cristian Tudor POPESCU despre noua Strategie de Apărare: „Nu-mi place cum arată azi presa, dar e nejustificat să vorbeşti de presă ca de un pericol“

[Cristian Tudor Popescu]: Un glonţ pentru presă

Dincolo de comicul grotesc al situaţiei, zace o obsesie care vine direct din adâncul deceniilor de dictatură comunistă: încadrarea a tot ce nu convine Puterii la capitolul cel mai înalt şi grav cu putinţă: uneltirea împotriva ordinii sociale, trădarea de ţară, atentatul la siguranţa naţională. (Întrebat dacă presa e un pericol pentru siguranţa naţională, Boc n-a spus nu.) Că vorbim de presă: îţi împachetai un sendviş cu slănină într-un ziar cu poza lui Stalin, aruncai ziarul la coş şi canalul te mânca, în calitate de duşman al poporului.

Sebastian Lăzăroiu spune, pentru Gândul, cum şi-a pierdut NATO încrederea în România din cauza minciunii trusturilor că fratele lui Băsescu face trafic de armament

PREŞEDINŢIA: CE CAMPANII DE PRESĂ AU „VULNERABILIZAT“ SECURITATEA NAŢIONALĂ

Nota noastra: In ce masura va mai fi legala, in viitorul apropiat, opinia critica fata de angajamentele (si aranjamentele) NATO, UE si SUA, avand in vedere modul in care s-au definit amenintarile la adresa securitatii nationale?

Mihai Gotiu: Cristian Preda, cenzurat de PD-L. Ce a rămas după Napoleon și ce rămâne după Băsescu (II)

Iulian Leca: Domnule presedinte, va uitati prea mult la televizor! Luati o pauza, va vindecati si apoi puteti sa va ocupati de criza!

Domnule Basescu, domnule Boc, ati devenit dependenti de televizor si presa. Traiti din ea, viata voastra este pe si pentru ecran. Ati devenit niste mici monstri, vedetele inchipuite ale zilei, va treziti si va culcati cu ochii umflati de privit propriile figuri la televizor. V-au imbolnavit mogulii si v-au transformat chiar pe voi insiva in amenintari la adresa statului 🙂 Ati inventat un pericol care nu exista. Actiunile presei proaste si dusmanoase la adresa statului mor singure, daca atacurile ei devin obsedante si nu se bazeaza pe nicio realitate. Iar din moment ce duce “campanii”, fie ele si “la comanda”, iar acestea sunt urmarite, au succes si, in acelasi timp, deranjeaza Puterea, inseamna ca ele contin macar un sambure de adevar. Credibilitatea presei nu este data si nici luata de nimeni decat de ea insasi, iar doar aceasta poate afecta cu adevarat siguranta nationala. […]

  • Realitatea.net:

Un tânăr care l-a insultat pe Nicolas Sarkozy, condamnat la muncă în folosul comunităţii

Presa germană: Băsescu e un fel de Putin al României

Măsurile de austeritate impuse de criza economică alimentează xenofobia şi ajută partidele extremiste, a căror popularitate este în creştere, avertizează un raport prezentat joi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, relatează RRA citat de RADOR.

(…)

Europarlamentarul român Titus Corlăţean a susţinut documentul care atrage atenţia asupra evoluţiei situaţiei în Ungaria, unde partidul de extremă-dreapta Jobbik a ajuns la putere prin exploatarea reacţiei la măsurile anticriză.

Eu am intervenit pentru a sublinia faptul că acest risc este real, ne interesează pe noi, nu doar în România, ci în Europa Centrală, atrăgând atenţia asupra recentei legi adoptate de Parlamentul maghiar, la propunerea Jobbik şi a FIDESZ – partidele care deţin practic puterea, de fapt, în Ungaria, în clipa de faţă – pe tema simbolisticii Trianonului”, a declarat Corlăţean.

“O lege care, în expunerea de motive, face referire la Tratatul de pace de la Trianon ca dictat, care ar fi o sursă de tensiune în Europa Centrală şi care, în acelaşi timp, nu a permis încă atingerea obiectivelor de autodeterminare a comunităţilor maghiare din jurul Ungariei, deci şi din România. Eu am atras atenţia şi am lansat un semnal politic extrem de serios, în condiţiile în care în acelaşi Parlament un amendament al socialiştilor ungari, care nu făcea decât să reitereze principiul inviolabilităţii frontierelor, fusese respins de majoritatea guvernamentală de dreapta din Ungaria şi de acest partid extremist Jobbik“, a adăugat el.

“Intervenţia mea a fost bine primită de raportori şi de marea majoritate a membrilor parlamentului de la Strasbourg, mai puţin, poate, de acei parlamentari extremişti din delegaţia ungară, care, de altfel, mi-au şi reproşat după reuniune acest lucru. Eu am adăugat nişte lucruri care nu erau cunoscute aici, la Strabourg, şi, de altfel, am primit aprecieri din partea mai multor membri ai APCE din alte state membre. Este clar o îngrijorare a parlamentarilor progresişti din Europa faţă de aceste tentaţii extremiste, populiste, care se hrănesc din nemulţumirea oamenilor în perioadă de criză economică”, a subliniat europarlamentarul.

“Rapoartele adoptate de APCE cu această ocazie conţin nişte propuneri extrem de concrete, conţin un mecanism de monitorizare şi de supraveghere a modului în care evoluează aceste tentaţii politice extremiste, populiste. Sunt prevăzute nişte mecanisme parlamentare de supraveghere şi există un raport care va fi prezentat peste câteva luni, în continuarea acestui raport. Deci, este clar că se menţine o atenţie şi o presiune politică din partea Consiliului Europei, care să diminueze, dacă nu să elimine – ceea ce e mai greu… să diminueze, în orice caz, succesul politic electoral al partidelor extremiste din Europa”, a dat asigurări Corlăţean.

  • Gandul:

Udrea: România ar putea fi reîmpărţită în regiuni de dezvoltare după 2013

Boc: „Nu vom putea avea niciun fel de structură cu componentă federală în România, prin care să putem vorbi ca în Germania de landuri, sau ca în America de state”

Un lucru trebuie să fie foarte clar: regiunile nu trebuie privite ca regiuni cu conţinut etnic, pentru că atunci am denatura sensul discuţiei despre reorganizarea administrativ-teritorială a României”, a declarat, joi, premierul Emil Boc, în cadrul unei dezbateri pe tema restructurării statului.

Premierul a arătat că regiunile trebuie să fie “unităţi administrativ-teritoriale care să răspundă nevoilor României”, iar dacă politicienii ajung la concluzia că regiunea trebuie să aibă statut juridic, atunci trebuie revizuită Constituţia, deoarece forma sa actuală prevede organizarea teritoriului sub formă de judeţe, municipii, oraşe şi comune. “Avem Constituţia României, care este principalul element de reper atunci când pornim orice discuţie despre reorganizarea administrativ – teritorială în plan regional. Constituţia, în acest moment, este foarte clară: România este stat naţional unitar. Nu vom putea avea niciun fel de structură cu componentă federală în România, prin care să putem vorbi ca în Germania de landuri, sau ca în America de state”, a declarat Boc.

Invitat la dezbatere, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a subliniat că regiunile de dezvoltare ar trebui să aibă competenţe administrative: “Experienţa internaţională a statelor descentralizate, dar şi cea românească, arată că unităţile administrativ-teritoriale cu mai puţin de 5000 de locuitori nu pot fi gestionari optimi ai serviciilor publice descentralizate, iar absorbţia fondurilor europene este îngreunată de lipsa capacităţii administrative. Regiunile ar trebui să aibă şi capacitatea de a elabora planuri de dezvoltare impozabile autorităţilor locale şi pe baza cărora să fie selectate proiectele. Asta presupune să dobândească competenţe administrative. Deci, clar, discutăm de Constituţie. Trebuie să discutăm şi despre ea, dacă vrem să facem lucrurile bine”.

Blaga, descentralizarea şi ideea simplă a Secuimii

Nota noastra: Tocmai ce ne miram ca presiunile pentru autonomie din Tinutul Secuiesc si atitudinea tot mai ofensiva a guvernului maghiar nu au fost apreciate drept amenintari in Sttrategia pentru Securitate Nationala a CSAT. Acum se pare ca primim atat o confirmare cat si un raspuns pentru aceasta “abordare”: conform premierului Emil Boc si min. de Interne Vasile Blaga, se pune in discutie, in preconizata impartire pe regiuni administrative a Romaniei, modificarea Constitutiei, anume chiar a articolului referitor la existenta statului “national si unitar“. Lucrul este mai grav decat pare, deoarece se are in vedere, practic, “discutia despre Constitutie” (adica modificarea ei) tocmai in articolele cele mai importante ale sale, cele referitoare la caracterul statului, si care sunt, atentie, explicit mentionate printre cele care NU POT FI SUPUSE REVIZUIRII, asa cum se arata in Titlul VII al Constitutiei, art. 152 alin. 1, limita revizuirii:

(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.

E adevarat ca de ani buni de zile Constitutia e terfelita si jucata in picioare de facto, dar e pentru prima oara cand se se pune problema modificarii de jure a unor articole oprite de la revizuire! La fel de adevarat este ca regionalizarea e o politica tipic europeana, fiind una din modalitatile de slabire din interior, de jos, a statului national. Astfel, daca de sus se impus reguli din ce in ce mai restrictive fata de suveranitatea nationala, de jos se purcede la fragmentarea statului national. Se deschide, in plus, prin punerea in discutie a articolelor esentiale ale Constitutiei, o adevarata Cutie a Pandorei deoarece, odata cu acceptarea revizuirii articolelor respective, ce mai poate impiedica autonomia maghiara? Asigurarile premierului legate de neaplicarea criteriului etnic sunt apa de ploaie – odata ce nu mai exista organizarea nationala si unitara a statului roman, regiunile vor fi oricum autonome. Si, evident, vor exista regiuni cu populatie majoritara maghiara. Sa ne asteptam, oare, si la revizuiri privind celelalte articole oprite de la modificare?:

(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

(3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

Pana la urma, poate vor decide ca e prea complicata revizuirea si vor face o Constitutie noua, asa cum regele Carol al II-le, in 1938, a a suprimat Constitutia din 1923 si a creat una noua, instituind regimul sau dictatorial cu partid unic de nuanta fascista.

“Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie”

Preşedintele UDMR a precizat că o eventuală reorganizare din punct de vedere administrativ va fi una logică şi raţională dacă s-ar ţine cont de faptul că există zone tradiţionale, cu o anumită componenţă etnică. Marko Bela a precizat că în cadrul actualei împărţiri administrativ-teritoriale, una dintre probleme a fost că, în mod artificial, “anumite zone tradiţionale au fost tăiate în două, au fost lipite la alte zone pentru a evita să aibă o anumită componenţă etnică”. “De exemplu, Ţinutul Secuiesc nu e o invenţie, există şi cei care nu recunosc acest lucru şi cei care vor să evite existenţa Ţinutului Secuiesc nu recunosc realitatea. Nu se poate ca cineva să evite anumite realităţi etnice. În România există comunităţi etnice, una foarte mare şi anume maghiarii, şi oricine trebuie să ia act de acest lucru”, a subliniat preşedintele UDMR. Pe de altă parte, el a arătat că mai curând sau mai târziu va fi nevoie de o reorganizare administrativ-teritorială a României Marko a spus că actualele judeţe, în perspectivă, nu corespund unor criterii economice sau de dezvoltare infrastructurală. “În acest moment, marea noastră provocare este ca în cadrul actualelor unităţi administrativ-teritoriale să ducem până la capăt o descentralizare profundă şi o reformă a întregii administraţii din România, ceea ce ar presupune reduceri, desfiinţări, comasări şi raţionalizări”, a mai afirmat liderul UDMR, citat de Mediafax.

Trocul politic al guvernului Boc:

UDMR a inceput sa carteasca fata de masurile de austeritate si suprataxarea populatiei * Uniunea risca sa isi piarda electoratul * In schimbul voturilor formatiunii, Guvernul Boc da la schimb regionalizarea Romaniei * Boc a afirmat ca Romania trebuie urgent regionalizata * Legea regiunilor, propusa de UDMR a trecut de Parlament in februarie prin acord tacit si lipsa de cvorum

Partenerii la guvernare incearca tot felul de solutii sa detensioneze situatia interna. Cei de la UDMR nu mai par atat de dispusi sa treaca prin parlament orice furnizeaza Guvernul Boc, prin legile de austeritate, deoarece maghiarii risca sa-si piarda popularitatea in propriul electorat. Cei de la UDMR, ca si cei de la UNPR au declarat ca au votat masurile doar pentru acest an. Numai ca intentia guvernului este sa prelungeasca taierea pensiilor si salariilor si in 2011, masura camuflata in noul buget, dar si prin reglementarile Legiilor Pensiilor si Salarizarii, ce vor fi propuse de la 1 ianuarie 2011. Peste toate, nu este exclus ca in toamna sa se intervina cu alte masuri de suprataxare a populatiei, dar si ample disponibilizari. PDL incearca, asadar, sa imbuneze UDMR, propunand un troc. Iar acesta este bazat pe regionalizarea Romaniei. Premierul Emil Boc a declarat joi, dupa discutii cu partenerii la guvernare, că este nevoie de o reorganizarea administrativ-teritorială a României, impusă de calitatea de stat membru al UE, în perspectiva utilizării fondurilor europene, având în vedere că bugetul comunitar este structurat pe o dezvoltare regională. Primul ministru a precizat însă că orice discuţie privind reorganizarea trebuie să aibă în vedere Constituţia României. “Este nevoie – în opinia premierului Boc – de un acord politic în acest sens. Un astfel de demers are nevoie de votul a două treimi în parlament.” Este exact ce am comentat mai devreme. UDMR va vota masurile de austeritate, primind la schimb euroregiunile, intre care si Haghita – Covasna – Mures, regiunile devenind, conform cerintelor UE autonome, cu un soi de “parlament propriu”, administrare proprie, care se bazeaza in principal pe sistemul etnic, si care poate da socoteala direct Parlamentului European in privinta accesarii de fonduri europene, cum este precizat in statutul de dezvoltare al euroregiunilor. De altfel, cei de la UDMR au si castigat pe jumatate, printr-un proiect de lege al euroregiunilor din Romania, care a trecut de Parlament prin “tradarea PDL”, cum a fost comentata la acea vreme in presa. Proiectul UDMR de formare a regiunilor din Romania si reducerea lor de la 16 la 8 a trecut de Parlament prin aprobare tacita, datorita lipsei de cvorum. Senatorii PSD au acuzat imediat PDL ca proiectul a trecut printr-o manevra a grupului si ca este pretul intrarii UDMR la guvernare, dar si pentru votul maghiarimii acordat lui Traian Basescu in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Ca reactie, destul de slaba, insa, la intentia lui Emil Boc, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a subliniat că dubla subordonare, aşa cum este în prezent, ar trebui eliminată şi ar trebui stabilite foarte clar relaţiile dintre structurile naţionale de decizie şi cele regionale. Numai ca orice ar vrea Mircea Geoana, dupa ce legea regiunilor, aprobata tacit, va intra in vigoare, regiunile trebuie structurate dupa cerintele UE. Deci declaratiile pe care le-au dat liderii UDMR in ziarele maghiare imediat dupa ce legea a trecut de Parlament, ca o victorie a maghiarilor si un prim pas spre autonomie teritoriala bazata pe criterii etnice, incep sa capete contur. Si cum mortul de la groapa nu se mai poate intoarce, macar sa fie folosit ca troc politic.

***

  • Ziua online:

Moldova a declarat 28 iunie Ziua de ocupatie sovietica si cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria

Rusia: Decretul semnat de Ghimpu distruge pacea de pe Nistru. Presedintele Moldovei: 28 iunie ramane Ziua ocupatiei sovietice

Tiraspolul: Romania ar face bine sa nu se amestece in treburi care nu o privesc

  • Antena3:

Moscova: UE este vinovată de nerezolvarea conflictului transnistrean

Jurnaliştii ruşi: Moscova, sursă de ameninţare pentru România

… Rusia va schimba Flota de la Marea Neagră. Medvedev ar putea candida la preşedinţia Rusiei

Rusia a decis să îşi reviziuască complet vechea Flotă de la Marea Neagră până în 2020, iar primul vas va începe a fi construit încă din acest an. Amiralul Vladimir Vîsoţi, comandantul marinei ruse, declara că Flota de la Marea Neagră va primi 15 nave noi în următorii 10 ani, iar vasele de război vor fi într-un raport de doi la unu cu submarinele. Aceste nave sunt incluse în programul de dotare al armatei, ce urmează a fi aprobat în această toamnă. Preşedintele rus a aprobat programul în valoare de 419.3 miliarde de dolari, explică Vedomosti. De fapt Flota rusă de la Marea Neagră va fi complet modernizată. […]

Medvedev: Rusia şi Georgia nu vor restabili relaţiile cât timp Saakaşvili este preşedinte

Pactul Berlin-Moscova pecetluit la Paris. Romania se bucura

Isterie la Kiev: Romania vrea sa anexeze Basarabia, Transnistria si o parte din Ucraina

***


Teheranul a declarat stare de razboi la frontiera sa de nord – vest, fortele Garzilor Revolutionare fiind comasate in regiunea Marii Caspice, informeaza agentia Debka. Autoritatile de la Teheran sustin ca Statele Unite si Israelul se pregatesc sa atace instalatiile nucleare iraniene, fortele militare ale celor doua state fiind concentrate in bazele militare si aeriene din Azerbaidjan. Anuntul a fost facut marti, de generalul de brigada Mehdi Moini, comandantul Garzilor Revolutionare din zona, care a precizat ca “mobilizarea este un raspuns la prezenta trupelor americane si israeliene la granita de vest”. Moini a adugat ca o serie de state din vest alimenteza conflictele etnice pentru a destabiliza situatia din regiune. Conform agentiei Debka, o serie de surse iraniene au indicat ca in ultimele zile, Israelul ar fi transferat in secret un numar mare de bombardiere cu reactie in bazele din Azerbadjan, prin Georgia, iar forte speciale americane sunt concentrate si ele in zona, fiind pregatite pentru a declansa un atac impotriva Iranului.

  • Antena3:

Iran: Vom negocia de o asemenea manieră că Occidentul va regreta sancţiunile

Fidel Castro: SUA şi Israel vor ataca Iranul, ceea ce va declanşa un război în Coreea

Israel: Flotilele încearcă să aducă arme în Gaza

Comandantul trupelor NATO în Afganistan ar putea fi demis în urma unui interviu într-o revistă

Comandantul trupelor SUA şi NATO din Afganistan, schimbat din funcţie

Lech Walesa se implică în campania prezidenţială din Polonia

  • Adevarul:

Smolensk: Declaraţii contradictorii oferite anchetatorilor ruşi de un controlor de trafic

Românii din Timoc dau Serbia în judecată

***


Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu consacră dreptul la mariaj homosexual şi fiecare stat este liber să legifereze cum i se pare bine în această chestiune, a estimat joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), respingând cazul a doi homosexuali austrieci dornici să se căsătorească, relatează AFP, potrivit Agerpres. ”Autorităţile naţionale sunt mai bine plasate pentru a aprecia nevoile sociale în această chestiune şi de a răspunde, deoarece mariajul are conotaţii sociale şi culturale profund ancorate care diferă mult de la o societate la alta”, au estimat judecătorii.

CEDO a fost sesizată de către Horst Michael Schalk (48 de ani) şi partenerul acestuia Johann Franz Kopf (50 de ani), care locuiesc la Viena. Cei doi homosexuali se luptă în zadar din 2002 cu justiţia pentru a se căsători. Pentru aceasta, ei au ajuns până la Curtea Constituţională, care nu le-a dat dreptate.

În cadrul unei audieri la CEDO în februarie 2010, ei au subliniat că noua lege privind uniunile homosexuale în Austria, în vigoare de la 1 ianuarie a.c., nu le dă dreptul să adopte copii şi că este prin urmare discriminatorie.

AFP precizează că cel puţin 21 din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei preconizează sau au deja legi privind uniunile civile dintre persoane de acelaşi sex. Şase state autorizează mariajul homosexual.

Consiliul Europei se opune interzicerii valului musulman

De ce afecteaza e-mailul relatiile off-line

Veche de peste 100 de ani, controversa privind originea omului reuşeşte şi astăzi să dea naştere unor vii dezbateri în toată lumea. „Omul se trage din maimuţă“, teoria acceptată ca adevăr universal până de curând e tot mai contestată în lumea academică mondială. La peste 100 de ani de când Charles Darwin răsturna supremaţia religiei în şcoli, teoria creaţionistă pare să îi seducă pe tot mai mulţi intelectuali de vârf. Dezbaterile academice susţinute sunt însă destul de rare, iar cursurile în care sunt prezentate ambele teorii privind originea omului, şi mai şi. Doar una dintre Universităţile de Medicină şi Farmacie din România, cea de la Iaşi, găzduieşte un curs care abordează şi teoria creaţionistă. Iar acest curs este unul nou, a pornit abia în anul universitar 2009-2010, mărturiseşte rectorul Vasile Astărăstoaie.

Tot el spune ca respectivul curs, la care pot veni studenţi din toţi anii, “a avut mare succes, nu mai puţin de 180 de participanţi. Cursul va fi continuat şi în anul universitar următor”. Rectorul Astărăstoaie însuşi se numără printre savanţii care nu sunt pe deplin convinşi de teoria evoluţionismului şi spune că abordarea creaţionismului trebuie să fie opţiunea fiecărui profesor universitar.“Evoluţionismul are multe verigi slabe, care ar putea fi acoperite de creaţionism. După o epocă de secularizare excesivă, inclusiv de «scienticism», ar trebui să ne întoarcem la un model în care ştiinţa să aibă şi conştiinţă, iar libertatea de opinie să fie acceptată. Prea mult timp s-a spus că ştiinţa rezolvă tot şi că tot ce e posibil din punct de vedere ştiinţific este şi acceptabil moral. Dar nu am realiza decât o societate lipsită de spiritualitate”, spune rectorul UMF Iaşi.

Teorii absente la curs

Medicina bucureşteană, “Carol Davila”, nu găzduieşte un astfel de curs. Nici Universitatea de Medicină din Craiova şi nici cea din Timişoara. Rectorul bănăţean, Ştefan Drăgulescu, se declară însă „adeptul libertăţii academice şi nu împotriva acestor discuţii, atât timp cât sunt făcute de o minte normală“. Studenţii sunt, la rândul lor, interesaţi de controversă, dar nu cred că au de pierdut pentru că dezbaterea e absentă în cursuri. Ioana Goganău, vicepreşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, e de părere că niciuna dintre cele două teorii privind originea omului nu o demontează cu totul pe cealaltă. “Se mai întâmplă să discutăm despre creaţionism şi darwinism, e o discuţie care ne interesează pe mulţi. Noi, la cursuri, ne concentrăm însă pe starea biologică a omului. Controversa ar fi un subiect mai curând pentru timpul liber. “

Inventatorul RMN-ului acuză: discriminare

În SUA, creaţionismul poate fi tabu. Nu puţine au fost cazurile de universitari îndepărtaţi din mediul academic, după ce au pus la îndoială teoria evoluţiei. Poate cel mai grăitor exemplu ar fi cel al cercetătorului Raymond Damadian, inventatorul investigaţiei moderne RMN – Rezonanţă Magnetică Nucleară. El susţine că ar fi fost umilit de colegi după ce a scris articole în reviste creştine (Christianity Today) ori să vorbească la curs despre slăbiciunile teoriei lui Darwin. Damadian e convins că din acelaşi motiv i s-a retras nominalizarea pentru premiul Nobel în medicină, în 2003. Ironic, în acel an premiul a fost acordat unor savanţi care îmbunătăţiseră aparatul RMN.

Inundaţii puternice în Ucraina: mii de case au fost inundate VIDEO

Europa şi Rusia îşi unesc forţele pentru a apăra Terra de asteroizi

***

  • Gandul:

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A BLOCAT TĂIEREA PENSIILOR, SALARIILE BUGETARILOR SCAD CU 25%. Cum explică un judecător al CC decizia

BANCA NATIONALA: “DE AICI ÎNCOLO TOATE MĂSURILE SUNT DRAMATICE”

Vlădescu despre pensii: Impozitarea tuturor veniturilor e o necesitate absolută. La un moment dat se va întâmpla

INTERVIU EXCLUSIV- CUM S-A NEGOCIAT PLANUL B. Lider al Coaliţiei: „pe oricare dintre variante mergem putem să plecăm cu toţii liniştiţi în mormânt”

Varujan Pambuccian: “O să murim exact cum moare broasca care fierbe încet la foc mic şi nu-şi să seama că este fiartă”

Interviu la cald cu liderul grupului minorităţilor naţionale, care a aşteptat în Palatul Victoria peste 8 ore şedinţa Coaliţiei în care să se aprobe “Planul B”

Ce aţi discutat?

V.P.: “Nu am ajuns la nicio concluzie. Singura variantă care ne-a mai rămas este să presăm pe economie. Am mai existat o ipoteză, pe care am susţinut-o: să taxăm pensiile cu 16%, cu cota unică, dar nu a acceptat-o absolut nicio formaţiune politică. Este imposibil de luat în conjuctura actuală şi asta e viaţa. Deci, singura soluţie în momentul de faţă, indiferent prin ce metodă este ca aceşti 1,5 miliarde de euro se duce pe economia reală, ceea ce este o nenorocire. Abia acum este o nenorocire. Deci, în clipa asta, România se îndreaptă după părerea mea, în cam un an- indiferent care va fi variantele: majorarea TVA-ului, majorarea TVA-ului şi a cotei unice, majorarea cotei unice, majorarea cotelor de contribuţie la fondurile astea nenorocite care sunt deficitare de peste 10 ani- spre dezastru. Noi stăm pe o bombă cu ceas, care sunt fondurile sociale. Şi acuma explodează bomba aia, acuma a explodat. Deci, pe oricare dintre variante mergem, banii ăştia vor presa pe economia reală şi cu asta putem să plecăm cu toţii liniştiţi în mormânt.

Ce variantă propusă de România va intra în boardul FMI?

V.P.: “Au fost făcute toate calculele cu putinţă. E a treia oară când le facem. Concluzia este simplă,pentru că dacă nu duci lucrurile astea ai două variante: să le duci pe populaţie, să afectezi indirect economia sau să le duci direct pe economie, să o afectezi direct. Varianta cu dusul pe populaţie şi să afectezi indirect economia s-a epuizat astăzi (vineri- n.r.), odată cu decizia Curţii Constituţionale. Ce a rămas este să afectezi direct economia, ceea ce este foarte, foarte, foarte rău.
Oricare dintre măsurile pe care le propusesem eu de redresare nu mai pot fi luate în clipa asta pentru că în momentul de faţă ai nevoie de tot felul de pârghii ca să acoperi un deficit pe care eu nu îl aveam în calcul. Or, practic, după părerea mea sinceră, noi nu mai aveam soluţie de ieşire din dezastru.

Când vă mai întâlniţi în Coaliţie ca să discutaţi “Planul B”?

V.P.: “O să ne întâlnim în continuu în perioada asta. O să adoptăm una dintre soluţiile greşite pentru că nu mai avem soluţia corectă şi o să murim exact cum moare broasca care fierbe încet la foc mic şi nu-şi să seama că este fiartă şi nu mai are capacitate din cauza asta să sară afară.

Dar pe ce cifre concrete s-a discutat în seara asta?

V.P.: “Am calculat implicaţiile fiecărei creşteri cu un punct procentual a fiecăreia dintre resurse care sunt trei: TVA, cotă unică- pe care o putem şi sparge în două: impozit pe salariu şi impozit pe profit- şi cotele de asigurări- CAS, CASS şi şomaj. Luând în calcul şi ce se va întâmpla foarte curând, căci deficitul în fondul de şomaj va creşte galopant odată cu venirea românilor din Spania şi Italia, oricare dintre astea trei am merge în momentul de faţă sau pe orice combinaţie dintre ele, noi tot trebuie să presăm cu deficitul pe care îl avem pe economia reală şi nu indirect. Căci decizia a luat-o astăzi, în numele tuturor, Curtea Constituţională: nu mai presăm pe economie indirect, ci direct. Asta este, pur economic discutând, decizia CCR”

Mâine de dimineaţă Guvernul se va reuni pentru a aproba care dintre variantele de lucru?

V.P.: “În continuare în noaptea asta se fac calcule pe toate combinaţiile posibile.S-a luat în calcul inclusiv ideea impozitului progresiv, absolut toate nebuniile s-au calculat astăzi, tot ce este imaginabil omeneşte s-a calculat. Şi apoi, în noaptea asta,urmează să se construiască pe câteva scenarii, complexele de măsuri. Cea mai simplă, şi probabil cea care ar afecta cel mai puţin, ar fi majorarea TVA-ului la 25%. Şi cum? Adică necombinată cu nimic. Dar este suficientă măsura asta ca să te pună la pământ într-un an de acum. La pământ înseamnă următorul lucru: nu mai ai bani să plăteşti salariile bugetarilor şi pensiile şi nu te împrumută nici dracu. Asta înseamnă la pământ.

SPECIAL – CUM SE TRADUCE CREŞTEREA TAXELOR: Preţurile explodează, firmele dau faliment, inflaţia sare în aer

SPECIAL – JUDECĂTORUL CARE A BLOCAT TĂIEREA PENSIILOR ESTE UN FOST PARLAMENTAR AL PUTERII

SPECIAL: Moody’s: Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta cu FMI

SPECIAL: LUCIAN CROITORU, BNR, PENTRU GÂNDUL: Creşterea taxelor nu garantează venituri mai mari la buget şi nu rezolvă problema României pe partea de cheltuieli

Nota noastra:

Greu de inteles isteria panicata ce transpare abia acum din declaratiile unor oficiali ai puterii si ai BNR. Avand in vedere ca tot din cercurile lor veneau afirmatii legate de o posibila crestere a taxelor, de concedieri din ce in ce mai extinse din aparatul bugetar si de nevoia unor noi imprumuturi de la FMI si ca toat acestea erau preconizate in conditiile in care se pornea de la taierea salariilor si a pensiilor (asadar, taxele ar fi crescut ORICUM in viitorul foarte apropiat), atunci aceasta reactie vehementa si panicata nu isi gaseste justificarea. Oare salvarea Romaniei statea in taierea pensiilor, adica a 1,6 miliarde euro din cheltuielile bugetare? Doar atat ne desparte de iadul crizei ”adevarate”? Brusc, toata lumea a uitat de consecintele negative si mai mult decat negative (se vorbea despre omorarea unor oameni chiar) ale taierii pensiilor, consecinte ce s-ar fi tradus si in economia privata, prin reducerea consumului, scaderea productiei, somaj etc.

Ca taxele oricum ar fi crescut a fost aratat de numerosi economisti si analisti ai domeniului: bani la buget nu sunt, imprumuturile sunt greu de obtinut si costa si ele din ce in ce mai mult (si oricum merg in alta parte, la bancile straine din tara, dupa cum a aratat Ilie Serbanescu), iar Romania este obligata, prin acordul cu FMI care inglobeaza si UE si BM, la aplicarea unor masuri care sufoca economia si paralizeaza societatea. Masuri aberante, de vreme ce datoria publica a tarii nici nu se compara cu cea a altor tari (Grecia, Spania, Italia etc.). Asadar, nu datoria publica, nici macar deficitul bugetar (ce tara din Europa nu are deficit bugetar!?) nu reprezinta motivele actualelor masuri – ci doar acordul cu FMI (si cu UE si BM, ceea ce nu se prea spune, desi negocierile se duc si cu Bruxelles-lul) la care s-au angajat actualii conducatori ai tarii, platind nu se stie ce pret… E adevarat ca si slabiciunea endemica a economiei noastre a ”ajutat” la acest deznodamant. Asistam la o mare scena de teatru in care BNR si oficialii puterii joaca rolul de bocitoare care duc mortul la groapa. De fapt, s-au deghizat in acest rol ca sa nu se vada, cumva, ca ei au provocat decesul mortului…

  • Voxpublica:

Pambuccian nu va vota noile masuri de austeritate, dar le va cere colegilor de la minoritati sa o faca (audio)

Mihai Gotiu: Traian Radu Ungureanu l-a trădat pe Basescu ;)! Atacul la CCR

  • Ideea că tăierea din pensii ar fi scos țara din criză e falsă: tăierea din pensii nu ar fi făcut decât să amâne măsurile de majorare a taxelor; scăderea veniturilor și, implicit, a consumului, nu are cum să ducă la creștere economică, ci la contragere a economiei;
  • Asta cu atât mai mult cu cât banii care ar fi fost economisiți erau destinați tot pentru a acoperi deficitul bugetar, nu pentru investiții publice;
  • România nu este (încă) într-o situație disperată. Rezervele valutare ale BNR (de 32,4 miliarde de euro) se apropie de maximul istoric. Ele acoperă de zece ori valoarea lunară a importurilor, în condițiile în care, conform teoriei, un nivel confortabil al rezervei valutare trebuie să acopere șase luni de importuri; așadar invocarea unei situații de excepționalitate, care ar justifica o măsură disperată – cum e tăierea din pensii – nu are acoperire;
  • Disperat (să rămână la putere) este doar Guvernul Boc, din cauza incompetenței lui de a găsi și oferi soluții care să nu ducă România într-o situație cu adevărat disperată;
  • Ideea conform căreia ”dacă nu v-a convenit să sufere doar unii, acum o să suferiți toți” este nu doar nereală (oricum am fi suferit toți din cauza contragerii economiei), dar și de o imoralitate și de un cinism istoric;
  • Nu în ultimul rând (poate chiar în primul rând), calitatea vieții nu se stabilește doar în funcție de criteriul economic. Unul dintre cei mai importanți indicatori ai calității vieții este securitatea socială. Iar securitatea socială depinde de siguranța că legile sunt respectate și nu sunt încălcate discreționar și de faptul că statul este capabil să-și respecte obligațiile asumate față de cetățenii săi.

Iulian Leca: Solidari pana la moarte

Videanu a sustinut, de fiecare data cand a fost intrebat, ca ne revenim, ca iesim din criza, ca suntem in plina crestere economica… La fel si Boc. La fel toti. Pana cand au vazut ca de fapt am ramas atarnati de un fir de ata. Un bolovan de 22 de milioane de saraci indatorati, panicati, orbacaind prin intuneric, manati de un Guvern ametit de propria prostie si incompetenta.

Cand ei nu pot, cand ei nu mai stiu, cand ei nu vor si se declara depasiti, atunci ni se cer noua solutii, atunci suntem luati noi la rost, ni se spune ca suntem arhanghelii apocalipsei, inconstientii neamului si pericolele societatii si suntem somati sa venim cu solutii in locul lor sau, daca nu, sa tacem in solidaritatea foamei si a durerii pana la moarte.

Laura Cernahoschi: …Pohta ce-am pohtit? Adică noi suntem de vină că guvernanţii sunt idioţi? Da, probabil că suntem!

E strigătoare la cer această bucurie de răul altuia, o ilustrare tipică a conceptului de Schadenfreude: “aţi văzut? N-aţi vrut să scadă pensiile, acum o să suferiţi cu toţii, na!”. Da, asta ne-am dorit: un guvern de incompentenţi, care nu e în stare să-şi scadă propriile cheltuieli şi care nu e în stare nici măcar să redacteze o lege care să nu fie ilegală. Deşi toate precedentele din lume arătau că reducerea pensiilor nu are cum să stea în picioare. Un executiv de idioţi care s-au trezit acum surprinşi cu pantalonii în vine şi nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa, dacă nu pot să pună deficitul bugetar în cârca unor moşnegi şi a unor babe care şi-aşa îşi drămuiesc medicamentele să le ţină până vor muri de foame. Să fugă din nou repejor la Snagov, să le zică tati de la Cotroceni ce să facă! Nici EBA nu e aşa dependentă de tată-său ca Boc… Nici FMI-ul nu s-a mai confruntat vreodată cu aşa ceva, sunt convinsă, să îşi amâne şedinţa din cauza incompetenţei unui guvern. Noi suntem de vină, aşa e, că ei au acordat contracte ginerilor, cumnatelor şi prietenilor de pahar, aşa că vom plăti TVA mai mare. Asta am pohtit, ca la iarnă profesorii să îngheţe în case, că nu or să aibă bani, din salariul scăzut cu 25%, din alea 10 milioane cât aveau până acum, să plătească gazele care nu vor mai fi subvenţionate. Cărţi pentru profesori? Pe foc cu ele, şi aşa vor fi cu 5% mai scumpe, de la TVA! Sunt energie calorică. Ziare? La ce folosesc? Oricum duc campanii mincinoase care reprezintă vulnerabilităţi la adresa statului, acest stat minunat care este statul român. Dar, fireşte, nu e nimic anormal ca presa să apară în strategia de apărare a ţării ca vulnerabilitate. E absolut normal, iar ameninţarea dictaturii este doar în capul nostru. […]

  • Standard:

Lucian Davidescu: TVA creşte, cota unică stă. “Scenariul neîncrederii” a fost o minciună bună.

Bogdan Glavan: Decizia Curții Constituționale: ce am avut și ce am pierdut

(…) Impresia indusă publicului este aceea că am avut o ultimă șansă de a înscrie în prelungirile meciului cu criza, pe care am ratat-o grație unor ju(de)cători care au cam absentat de la antrenamentul economic.

De fapt, nu am pierdut nimic pentru că nu am avut nimic. Ni se spune că am ratat încasarea tranșei de la FMI și că riscul de țară a crescut. Dar ce reprezentau banii de la FMI? Ce reprezintă FMI? O instituție care cauționează activitatea guvernului și care transmite investitorilor străini că mai pot împrumuta statul deoarece, la o adică, ea poate să îi salveze în limita a 20 de miliarde de euro. Ce înseamnă asta? Nimic bun pentru majoritatea românilor. Aceștia sunt bani pe care îi împrumutăm ca să plătim salarii și pensii, să investim în construcția de autostrăzi la un preț de n ori mai mare decât cel normal (unde 1 < n < 10) și să acoperim pierderile băncilor care au dat credit cu buletinul. Orice națiune care procedează așa este în drum spre faliment.

Există naivi care cred că FMI veghează la respectarea unor politici „corecte” – indiferent ce interpretare dăm termenului, că ora exactă în materie de „stabilitate macroeconomică” se dă din boardul Fondului. Dacă FMI și-ar fi făcut meseria pe care documentele oficiale ale statului o presupun, atunci omenirea nu ar mai fi cunoscut crize sau crizele ar fi fost mai rare. Așa cum orice pasionat al economiei mondiale știe însă, în ultimele decenii crizele au luat continentele la rând făcând praf mai întâi America Latină, apoi Asia și acum Europa (nu am știut unde să încadrez Rusia și Turcia) lovind profund chiar și economiile dezvoltate. Dacă luăm de bună teza că îndatorirea FMI este să vegheze la stabilitatea valutară internațională, atunci Fondul a eșuat lamentabil. Dar eu cred că nu trebuie să luăm de bună această definiție eroică a unei instituții publice („multilaterale” = la mare distanță de controlul contribuabilului), ci să acceptăm realist faptul că FMI nu a făcut altceva decât să asigure spatele finanței internaționale în investițiile pe care le-a operat îndeosebi în țările în dezvoltare, cultivând intensiv și extensiv fenomenul hazardului moral; căpătăm astfel atât o explicație a crizelor cât și a a perpetuării activității unei instituții altminteri complet inutilă.

Așadar, ce se poate întâmpla cel mai rău dacă guvernul nu face pe plac Fondului? Guvernul va rămâne fără bani, deoarece cheltuielile publice nu pot fi finanțate decât din exterior, iar cum Fondul își va retrage mâna protectoare investitorii străini vor înțelege că nu e cazul să se mai aventureze în România – fiindcă dacă o fac, o fac pe banii lor. Deci, guvernul va rămâne fără bani. Dar guvernul oricum nu are bani! Iar dacă acceptă derularea în continuare a acordului cu FMI nu va avea bani în viitor pentru rambursarea datoriei. Consumul pe credit nu e sustenabil, cum ziceam. Tot ce realizăm prin acordul cu FMI este amânarea crizei. Nu trebuie să te chemi economist, jurist, „expert” sau altfel pentru a înțelege cum stă treaba; trebui să asculți vocea rațiunii.

Politicile la care recurge guvernul și pe care le solicită FMI nu reprezinta altceva decât extinderea bazei de impozitare și intensificarea impozitarii, într-o economie vlăguită și asupra unei populații care detestă să mai plătească biruri. După unele estimări 2 milioane de români, adică o treime din forța de muncă, lucrează la negru; când pun pompa de benzină în rezervor curg accize și un strop de carburant; din produsul muncii mele circa jumătate se duce în buzunarele sparte ale statului înainte să apuc să cumpăr ceva; dacă economisesc și depun bani la bancă, datorită politicii fiscale și monetare mă aleg cu ≈ 0 dobândă reală. Creșterea fiscalității – fie prin TVA (inflație), fie prin impozite pe muncă – a depășit pragul sustenabilității și nu va face decât să toarne mai mult nisip în angrenajul economiei și, în consecință, să agraveze situația finanțelor publice.

Și noi ne văităm că rămâne statul fără bani?! Statul pierde bani non-stop, ce motiv ar avea vreodată să meargă pe excedent?! Cu puține înțelepciune, ne-am da seamă că ceea ce avem de făcut este tocmai să evităm acest lucru, adică să reducem cât mai mult cu putință resursele la care are acces statul. Problema fundamentală este că statul are prea mulți, nu prea puțini bani.

Comentați la sursă: Logica economică – combate neînţelegerile şi sofismele care populează spaţiul mediatic, în domeniul socio-economic.

  • Hotnews:

Patronate si oameni de afaceri: Majorarea TVA va duce la cresterea preturilor, inflatie, scaderea puterii de cumparare, somaj si evaziune fiscala

BNR: Cresterea TVA merge direct in buzunarele cetateanului… Nu va trece mult timp si vom rediscuta despre pensii

El a reiterat ca orice majorare de taxe nu va limita deficitul, iar disponibilizarea personalului in exces si ajustarea salariilor va trebui oricum realizata. In opinia oficialului BNR, masurile de austeritate aveau mult mai multa “compasiune sociala”, iar problema pensiilor va trebui oricum rezolvata si amanarea nu va insemna decat masuri si mai dure.
“Nu va trece mult timp si vom rediscuta despre pensii, pentru ca nu s-a rezolvat problema nesustenabilitatii sistemului de pensii”, a aratat consilierul guvernatorului BNR.

Cresterea TVA si inflatia

Ceea ce este jenant este ca tocmai reprezentanti ai BNR, gen Adrian Vasilescu/Lucian Croitoru creează asteptari inflationiste de 10%-12%, fara sa explice de unde au scos cifrele respective.

In Ungaria, o crestere de 5 puncte procentuale a TVA a dus la o crestere de 2 pp a inflatiei; pacat ca Banca Nationala a Ungariei nu a avut niste raspandaci de serviciu, care de dragul a 15 minute de faima sa arunce cu predictiile catastrofale in populatie.

Consilier guvernamental: Restructurarea aparatului bugetar nu presupune neaparat disponibilizarea a 25% dintre angajati

in urma rectificarii bugetare, care urmeaza sa aiba loc in luna iulie sau in august, ministerele vor primi cu 25% mai putin la fondul de salarii, motiv pentru care institutiile respective trebuie sa-si reconfigureze organigramele, astfel incat sa se incadreze in aceste reduceri.

Efectele cresterii TVA. De la sfarsitul lumii la acceptarea situatiei, trecand prin niste calcule de D.P. Dan Popa’s Weblog

  • Jurnalul national:

Creşterea TVA, bătută în cuie, Guvernul analizează concedieri masive în rândul bugetarilor

Ilie Serbanescu: Romania poate sa-si declare falimentul

  • Money.ro:

Mediul de afaceri: Populaţia va mânca cu până la 25% mai puţin, firmele concediază sau intră în faliment

Ernst&Young: Austeritatea românească ridică spectrul unei crize de tip grecesc

Guvernul a renunţat la reintroducerea accizelor pe parfumuri, bijuterii, cristaluri, haine de blană şi iahturi, după ce Comisia Europeană a avertizat că măsura încalcă normele europene.

  • Gandul:

Lazea, BNR, în emisiune la Pro TV: 345.000 de bugetari ar trebui concediaţi

Întrebat câţi bugetari ar trebui concediaţi, Lazea a evitat să dea explicit cifra, însă a precizat că este vorba de un sfert dintre cei 1,38 milioane de salariaţi din acest domeniu. Făcând un calcul simplu, rezultă că 345.000 de bugetari ar trebui să plece pentru ca cei rămaşi să poată primi salariile din acest an.

Un parlamentar britanic le dă sfaturi cetăţenilor afectaţi de tăierile bugetare: Îmbrăcaţi-vă mai gros şi mâncaţi legume

Parlamentarul britanic John Redwood a stârnit controverse aprinse după ce, pe blogul sau, a dat o serie de sfaturi de “supravieţuire” pentru cetăţenii afectaţi de tăierile bugetare şi creşterea taxelor.

Dacă aveţi venituri mici, o reducere a cheltuielilor personale este, desigur, dificilă sau imposibilă. Dacă aveţi venituri medii, care tocmai au fost tăiate cu 10%, aveţi o mulţime de opţiuni. Mergeţi în vacanţă în ţară şi nu mai plecaţi în străinătate. Mâncaţi acasă şi nu mai mergeţi la restaurant. Vindeţi-vă maşina şi luaţi alta mai ieftină. Uitaţi de mâncarea scumpă şi suplimentaţi meniul şi cu ceva legume.
Redescoperiţi televizorul şi nu mai ieşiţi atât de mult în oraş. Puteţi să reduceţi căldura din casă şi să purtaţi un pulover în plus”, sunt doar câteva din sfaturile oferite de John Redwood.

Aceste mesaje au fost postate în acelaşi timp în care prim-ministrul David Cameron şi adjunctul său Nick Clegg au trimis o scrisoare deschisă către cele şase milioane de bugetari afectaţi de tăieri salariale şi taxe mărite, în care li se cerea sfatul pentru a găsi metode valabile de reducere a cheltuielilor.

Ce înseamnă de fapt tăierile bugetare în Marea Britanie

Ideile de economisire venite din partea politicienilor continuă să stârnească însă controverse. Ministrul Justiţiei, Kenneth Clarke, a propus ca mai puţini infractori să fie încarceraţi, iar unii dintre cei care sunt deja încarceraţi să fie eliberaţi. Totul pentru a fi redus bugetul de 2,2 miliarde de lire sterline pe care îl au puşcăriile din Marea Britanie.

Chiar dacă măsura aceasta nu va fi luată, planurile rămân alarmante cel puţin pentru angajaţii care lucrează în domeniul Justiţiei. Multe din tribunalele din Marea Britanie urmează să fie închise. De asemenea, 35.000 de posturi de poliţie ar putea să fie suprimate, ceea ce ar fi cea mai severă reducere de posturi de la al Doilea Război Mondial şi până acum. Mai mult, 20.000 de angajaţi civili ai poliţiei şi 4.000 de poliţişti comunitari îşi vor pierde slujbele.

Ministrul Poliţiei, Nick Herbert, a declarat însă că nu numărul de poliţişti sau de tribunale contează, ci eficienţa de care dau dovadă. (D.R.)

Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor publice riscă să distrugă proiectul european

N.n.: cata grija are speculatorul Soros de proiectul european…

După stabilizarea crizei, unii au început să se descurce mai bine decât alţii. De la ţări la corporaţii, ritmul de ieşire din criză e diferit, în funcţie de punctele forte şi vulnerabilităţile fie­căruia. Jurnalul Naţional vă pre­zin­tă care sunt câştigătorii şi care sunt pierzătorii crizei. Astăzi, faza pe ţări. Surprizele apar exact de unde te aştepţi mai puţin.

SUA, Uniunea Europeană şi Ja­po­nia, cele mai stabile şi mai puternice economii, bastioane ale securi­tă­ţii banilor, sunt printre cele mai lo­vi­te. UE are de-a face cu ravagiile da­to­riilor statelor din flancul sudic al zo­nei euro, Grecia, Portugalia, Spa­nia, Italia. La polul celălalt, Japonia suferă din cauza aprecierii yenului, ceea ce scumpeşte exporturile. Pe lângă mult-lăudatele China şi India, o serie de alte state se dovedesc adevăraţi performeri ai crizei, cum ar fi Coreea de Sud şi Brazilia….

[…] În continuarea imaginii m-aş opri la un capitol special: gardienii. Am văzut că în CSAT se vorbeşte despre sclavii care nu se mai înmulţesc cu spor, despre sclavii care ameninţă echilibrul prin presă, despre sclavii needucaţi. Dar nimic despre iminentul dezechilibru provocat de o pătură activă îndatorată pînă la refuz, după o campanie de creditare amplă în perioada de “creştere economică” (de fapt un al doilea val colonizator, după privatizarea din 90) a României. Toată lumea în rest se ocupă de previziuni economice, cifre, previziuni politice. Chestiuni light. Previziunile sînt lîngă noi. Şi sînt pentru 2010… Să remarcăm aşadar prezenţa din ce în ce mai apăsătoare a gardienilor glamour. Am mai spus aici că una dintre cele mai clare probleme ale spaţiului public românesc este prezenţa apăsătoare a firmelor de securitate private, care mai de care mai colorate, mai parcate în locuri vizibile. Simpla lor prezenţă la fiecare colţ de stradă mie îmi pare ilegală – pentru că unii au mai mult decît “obiectivul” de păzit – ei doar stau în stradă, să fie văzuţi. Avem poliţie, jandarmerie pe care îi plătim, au voie să patruleze, să păzească. Or, eu văd pînă acasă mai multe hummeruri şi suvuri şi băieţi albaştri cu muşchi şi pulan decît uniforme de jandarm. Ei bine, au început deja să fie probleme, bani de recuperat, datorii neachitate, bodigarzii vor intra (pe lîngă contracte aiurea cu statul, păzit metrou şi bănci) în pîine cu adevărat. Firmele de executare se simt ca peştele în apă, domni în costum vor fi însoţiţi de băieţi cu muşchi, iar eu zic că abia ăsta va fi un peisaj apocaliptic etrem de familiar în următoarea perioadă. Noii gardieni umblă cîte doi, unul cu arme, unul cu hîrtii de semnat în mînă. Dacă e ceva de reglementat şi de anticipat acum, inclusiv din partea băieţilor ăia din CSAT, este grija pentru drepturile cetăţeanului. Pentru că va începe un rai al abuzurilor: bunuri vîndute la subpreţ, carteluri de executori, abuz procedural. Aşa cum a fost un rai al creditului cu o mie de comisioane şi o mie de feluri de păcăli cetăţeni needucaţi economic, urmează un rai al executării. Din păcate statului îi e frică pentru propria piele şi, după regula clasică, nu a făcut în ultimii ani, de criză, decît să-şi ţină aproape o parte din privaţi pentru o conlucrare perfectă.

Atentat cu bombă la Atena, soldat cu moartea unui înalt funcţionar grec

Proteste de proporţii în Franţa faţă de proiectul de reformă a pensiilor

Sute de mii de francezi şi italieni au ieşit în stradă din cauza măsurilor anti-criză…

Merkel respinge avertismentele lui Obama despre reducerea cheltuielilor


Categorii

Acordul cu FMI, Al treilea razboi mondial, Criza mondiala, Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “Update 26 iunie: CRESTE TVA LA 24%! Ministrul Finantelor: “Nu este o masura buna pt. Romania, este apocalipsa taxelor”. Varujan Pambuccian: “Putem sa plecam cu totii linistiti in mormant”. CHIAR ASA? (STIRI 24-26 IUNIE 2010)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. @adm.
    felicitari pentru excelenta prezentare a contra-argumentelor cu privire la ratiunile crizei si masurile care s-au luat apropo de taieri de pensii si reduceri de salarii.
    Este un exemplu perfect de criza artificiala, scoasa din nimic sau din aproape nimic.

    Stiu ca laudele nu sint constructive dar…am simitit nevoia sa va spun asta, tocmai pentru ca pe prea multe alte site-uri se vorbeste din burta, ne-argumentat si asta este si motivul pentru care cei ce citesc nu sint convinsi si tot mai accepta argumentele puterii.

  2. @admin: bine punctat.
    si totusi, oi fi eu nebun in nadejdiile mele…insa imi aduc aminte ca ceea ce ii imposibil la omul ala vechi, e posibil la Dumnezeu. Sa cerem si ni se va da.

    Si imi mai aduc aminte de cuvantul acesta:

    “De veti avea credintã cât un grãunte de mustar, veti zice muntelui acestuia – mutã-­te de aici dincolo, si se va muta!”

    Sa mai trecem un pic si pe la Parintele Teofil, parca prea repede il uitam: http://www.nistea.com/tin03.html

  3. Acum am citit ce ati scris – apropo de Rusia, Dostioevski si sansele de a mai iesi din catastrofa.

    Este foarte deprimant. Si deprimant este putin spus. Nici eu nu mai cred intr-o sansa de revenire, de aminare adica. Pentru ca despre asta vorbim si totusi…sincer anumite lucruri imi scapa intelegerii mele umane si deci limitate.

    Intre cele doua razboaie am dat o elita extraordinara, mai ales tineret. Elita asta a murit in chinuri inimaginabile in inchisorile comuniste. Multi, foarte multi dintre ei au devenit martiri si foarte probabil martiri mai mari decit cei din vechime, tocmai si pentru ca torturile au fost mult mai dure, mai rafinate si mai indelungate.Experimentul Pitesti a fost NUMAI in Romania, nici macar in Rusia.

    Stiu, ca la un moment dat am spus ca intre aceasta elita si media societatii este o diferenta foarte mare…..dar totusi oare chiar ATIT de MARE sa fi fost diferenta asta? Din acei barbati si femei de un curaj extraordinar, de o credinta uriasa, de o daruire si o noblete sufleteasca mare cu care au intrat deja in inchisoare si care apoi au crescut si s-au transformat inca si mai mult ce a mai ramas in urma lor? Ma refer la result populatiei, la medie??? Cit de fantastica, izbitoare mult prea izbitoare, aproape caricaturala este diferenta intre curajul acestor tineri si tinere si frica de iepuri corciti a unor barbati care la o coada de gaini le e frica sa se ia de niste tiganci cu fuste care s-au bagat in fata (si aici nu e vorba de politia mina-n mina cu tiganii ci de o reactie a strazii pur si simplu), cit de mare poate sa fie diferenta intre aceia care au refuzat sa-si toarne colegii cu pretul unor torturi cumplite aduse pina la nebunie si nenumaratii turnatori, unii chiar de circumstanta, alesi dintre proprii prieteni (si nu vorbesc numai de perioada pre90 ci si post 90)gata sa sara plini de avint la cel mai mic avantaj si sa te calce in picioare fara nici un fel de scrupul, sa tradaze, sa minta ….fara sa fie de fapt nevoie, fara sa le fii dusman, fara sa fie amenintati cu adevarat de ceva. Si sint atit de multi atit de incredibil de multi (si stiu ce vorbesc din proprie experienta post 90, ceva absolut paranoic dar real din pacate si unul din motivele plecarii mele). De ce dragostea de tara, de popor si de traditie a acelor oameni interbelici a lasat in loc niste indivizi gata sa scuipe otrava impotriva propriului popor si al propriei tari pentru o bursa in strainate si 500 de euro la salariu, asa cum nimeni, in nici o tara fosta comunista nu o face? DE CE?? Ce reactie chimica secreta s-a declansat dupa disparitia acelei elite interbelice in acest popor nenorocit? De ce atit de uriasa diferenta, dupa cum spuneam caricaturala, te-ar face sa rizi daca nu e de plins cu hohote, intre aceste virfuri si majoritatea? De ce Doamne, de ce???!!! De ce asa?! De ce in halul asta? Pina si comunismul de la noi a fost mai dur decit in alte parti, datorita oamenilor, a acelor indivizi care faceau chiar mai mult decit li se cerea (pe timpul lui Ceausescu). Este atit de amar, atit de amar. Si este inca si mai amar ca la o virsta inca tinara sa vorbesc cu amarciunea cu care vorbeste propria mea mama de citiva ani.

  4. @petra:

    Nu e vorba doar de elita aici. De altfel, e destul de prost pusa problema atunci cand ne referim la rolul elitei. Chiar si in interbelic, sa nu credeti cumva ca elita a avut un rol constructiv. Dimpotriva. Elita politica si intelectuala a avut un rol foarte nociv. Elitele politice si administrative au distrus comunitatile traditionale ale satului romanesc prin opera lor de ”modernizare” si cele intelectuale au secularizat societatea pentru progres. Desigur, o parte a acestei elite, insa una minoritara, a redescoperit, dupa o lunga intunecare (cam de la momentul pasoptist incoace), ortodoxia si viata traditionala. Insa au descoperit-o prea tarziu si erau prea putini. Diferenta dintre elita de atunci si cea de acum consta totusi in anvergura culturala (cat de cat…), in diferentierea de clasa (social si cultural) si obiectivele pe care le aveau – ei voiau sa dezvolte o burghezie nationala, autohtona, progresista iar mijlocul era tot prin distrugerea lumii vechi – prin reforme si modernizare. Conducatorii de astazi nu au nici anvergura culturala, nici clasa (la figurat si la propriu) si nici macar nu au un obiectiv, fie el asa, generic, de dezvoltare a (orice) autohton. Ei vor doar sa fie stapanii bastinasi ai coloniei.

    Un al doilea motiv pentru care nu e prea potrivit accentul pe rolul elitei, in general, este ca… nu elita e importanta. Elita nu face doi bani. Eventual se infumureaza pentru rolul de cap si calauzitor pe care, in virtutea meritelor, si-l vede propriu siesi. Crestinii nu au elite, ci au pe unii care vor sa slujeasca mai mult aproapelui lor. Nu au merite, ci au slabiciuni (pentru Hristos). Nu elitele, asadar, ci omul, omul cel nou al lui Hristos, fie el taran sau intelectual.

    In fine, revenind la dimensiunea istorica a subiectului – in interbelic firava elita traditionalista avea un corespondent in omul traditional de la sat. Existau ample spatii nedefrisate (la propriu si la figurat) ale satelor, existau gospodarii care produceau strict autarhic – imbracaminte, hrana, ustensile, etc., totul era produs acasa (home-made, cum ar veni) si nu pentru comert, ci pentru auto-sustinere. Noi nu constientizam ce diferenta uriasa era intre satul interbelic si cel contemporan. Ei bine, talpa oricarei societati care ar vrea sa isi pastreze coloana vertebrala nu este in primul rand elita – pentru ca e usor sa scapi de elita, o bagi toata intr-un avion care trebuie sa aterizeze pe timp de ceata, de exemplu – ci este omul de rand. Daca omul acela traieste in coordonate traditionale sau nu cumva a fost deja modernizat, reeducat, smuls din cadrele stramosesti si pus pe drumuri, navetist, sau precupet, sau urbanizat recent, sau migrator in tari straine. Or procesul acesta de destructurare a satului romanesc a inceput hat din sec. XIX, din ce in ce mai accelerat in sec. XX si culminand cu comunismul. Asadar, explicatia pentru starea jalnica de lucruri de acum este mai complicata, tine de o prefacere in rau de durata lunga a societatii romanesti, si nu se rezuma doar la problema elitei.

  5. @Petra

    Zilele trecute in curtea institutiei in care muncesc s-a pripasit un caine, un dog german; se vedea ca avusese stapan dar ca ceva s-a intamplat si a ajuns in strada.
    Era rau, de fapt inrait , chiar cand ii dadeai sa manance- musca la propriu mana care ii dadea de mancare- dar avea in privirea aproape omeneasca atata suferinta…
    Nu intelegea ce se intamplase cu el! Intuiam in sufletul lui si umilinta si dorul dupa stapan si … fronda! Ceva de genul : Nu imi pasa ce mi se mai intampla! Mi-a fost de ajuns”. Dar oamenii nu l-au suportat!
    Au chemat pe cei de la ecarisaj si l-au luat la un adapost! M-a durut f tare!
    Oamenii si-au rezolvat problema! S-au protejat de muscaturi , si-au protejat linistea.

    Intelegeti ce vreti din aceasta istorioara.
    Personal ma simt solidara cu tot “poporul nenorocit” din care simt ca fac parte si eu! Mai mult, voi fi judecata in cadrul neamului meu nenorocit! Ce sa facem?

  6. @petra comentariul tau imi dovedeste ca desi esti plecata din tara esti totusi romanca. Nu am auzit romani care sa-si laude poporul.

  7. @ Silvia:

    Ce ar fi de laudat totusi, aici? Ce nu e adevarat sau ce anume te-a deranjat? Incearca sa mai recitesti comentariul Petrei, mai atent.

    @ Ana:

    Pai ce sa facem? Sa ne asumam si sa plangem.

  8. @admin: de laudat ar fi faptul ca Dumnezeu nu ne-a parasit. iara mie asta imi da curaj si indrasneala.
    acestea fiind spuse: sa ne asumam si sa bem paharul amarului pana la capat.

    sa plangem? da, dara cu lacrimi de pocainta si nu sa ne plangem de mila si sa ne spunem intre noi: “nu mai e nimic de facut”.

    Oare am facut tot ceea ce tine de noi ca sa ne curatim casa de sobolani?? Eu cred ca nu.

  9. @ Alin:

    Da, la acelasi plans ne-am referit si noi. Daca te referi la casa launtrica invadata de patimi, de acord. Mai sus de atat nu e al nostru, iar elanurile si heirupismele utopizante ne ajuta doar sa fugim de prima curatenie.

  10. Hmm, sigur ca in primul rand ma refer la casa launtrica dar nu numai!

    Si, in acest context, am o intrebare pentru voi: miscarea ce l-a avut drept patron spiritual pe Arhanghelul Mihail a fost un elan utopic si utopizant?

  11. @ Alin:

    Ghiseul pentru provocari s-a inchis pentru astazi, iarta-ne. Incearca in alta parte mai degraba.

  12. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/06/23/parintele-iustin-tot-erezie-este-sa-desparti-si-de-trupul-bisericii-cum-e-cazul-stilistilor/

    – Si cei care nu cred in aceasta fal­si­tate a pacii lor cum sa se opuna?

    – Nu ai cum te opune. Daca te revolti si iesi in strada impotriva lor, tot jocul lor il faci. Majori­tatea revoltelor de azi ori sunt manevrate tot de ei, ori au grija ei sa isi infil­treze oamenii lor ca sa le deturneze ros­tul. Si nici nu stim de fapt impotriva cui ne razvra­tim si protes­tam. Noi avem impre­sia ca Europa are un sis­tem demo­c­ra­tic la baza, dar Europa este tot sovi­eti­zata, o Europa sovi­et­ica. Este ace­lasi mare lagar sovi­etic al Moscovei decat cu alta sapca, iar din­colo, in Occi­dent, avem de-a face cu lagarul cap­i­tal­is­mu­lui. In aparenta, intre rusi si amer­i­cani pare a fi o diferenta polit­ica si eco­nom­ica, dar in spatele lor este un sin­gur stapan, care atunci cand isi va desavarsi put­erea asupra tuturor statelor, se va incorona drept conducatorul lumii si nu va fi altul decat marele antihrist. Aceasta put­ere diri­jeaza si con­troleaza totul pana la pre­tul unei paini, totul e con­tro­lat. De aceea si vor sa puna aceste cipuri elec­tron­ice, ca sa te controleze si pe tine, nu numai painea pe care o mananci.

    – Am citit ca unele state europene se opun imple­men­tarii cipurilor in actele de iden­ti­tate. Cre­deti ca atunci cand tara aceasta va imbratisa toate principi­ile sis­temu­lui antihris­tic, pen­tru ca prac­tic noi sun­tem o tara usor de manevrat, nein­sem­nata eco­nomic, – cre­deti ca e bine sa fugim in alta cetate care sa ne dea posi­bil­i­tatea sa alegem legea lui Dumnezeu?

    Dar unde sa fugi? Este si asta o alta inse­la­to­rie de a lor, de a se opune chipurile actelor bio­met­rice, dar pana la urma tot le vor intro­duce. Sa nu cumva sa fugi de aici de urs si sa dai din­colo de mama ursu­lui. Fac si ei asa, un fel de pro­pa­ganda ca sa apara ca sunt in viata polit­ica altceva decat sunt de fapt. La ora actu­ala nu tre­buie sa ne mai incre­dem in niciun sis­tem politic sau eco­nomic. Nu, sa nu ne facem iluzii desarte. Unde sa te duci? Ca tot lagar e peste tot, doar ca pare ca e mai bun, dar e aceeasi amaraciune.

    Sa crezi ca un sis­tem politic sau economic te mai poate izbavi, este o mare inse­lare… Nu mai avem alta solu­tie decat rugaciunea… Daca nu vom avea rugaci­une cu strapun­gerea inimii, nu vom rezista la tot atacul psi­ho­logic”.

  13. @admin:

    iertare, dar nu cred ca ati inteles sensul intrebarii mele desi am specificat clar ca e pusa in contextul comentariului dumneavoastra. Era o intrebare simpla, fara nici o urma de provocare, ce isi cerea un raspuns la fel de simplu.

    Si ca sa clarificam situatia voi specifica mai clar. Spuneti ca mai sus de casa noastra launtrica nu mai e loc de noi si totul e un elan utopic si utopizant pe deasupra.

    Fara a desconsidera catusi de putin necesitatea aplecarii catre cele launtrice si catre rugaciune, mi se pare ca uitati totusi aspectul nostru omenesc. Zic omenesc si nu lumesc – pentru evitarea altor confuzii.

    V-am pus intrebarea legata de miscarea respectiva pentru ca, judecand dupa masura propusa de dumneavoastra, o atari miscare ar fi trebuit sa fi fost utopica si profund lipsita de orice roade folositoare. Istoria ne-a dovedit insa ca nu s-a intamplat deloc asa!
    Roadele au fost mii si mii de mucenici si sfinti. Roadele au fost si mostenirea lasata de acestia, invataturile lor pentru noi, cei ce le urmam lor (acelor inaintasi).
    Astfel incat, scoaterea din ecuatie a implicarii noastre in viata cetatii este, dupa mine, o eroare la fel de mare ca scoaterea rugaciunii din viata noastra.
    Si ca sa clarific si aspectul implicarii: nu inteleg prin implicare necesitatea implicarii in cadrul unui sistem/grupari/miscari. Inteleg ceea ce intelegea si ne invatata Valeriu Gafencu.

    Si pentru ca tot am ajuns la rugaciune…imi pare ca unii inteleg rugaciunea mai mult ca un ritual si mai putin decat ceea ce este in esenta: convorbire cu Dumnezeu.
    Rugati-va neincetat! Oare acest indemn ne indreapta ca singura activitate si implicare a noastra in viata cetatii sa fie rugaciunea ca ritual? Nu prea cred. Cred ca nu va este necunoscuta pilda celor doi monahi referitoare la rugaciunea neincetata si daca imi aduc bine aminte cel ce se ruga neincetat era cel care participa si in planul uman la activitati.

    Parcurgeam aseara predica la Duminica I, a lui Nichifor Teotokos, arhiepiscopul Astrahanului si Stravopolisului, din Evanghelia Sfantului Luca (Luca 5, 1-11), despre tinerea poruncilor dumnezeiesti pentru dobandirea si a bunurilor pamantesti. Pag. 246, in cartea Predici ale Sfintilor Parinti la duminicile de peste an (Ed. Egumenita)…va invit sa o lecturati.

    —-

    in alta ordine de idei mi se pare ca atari replica a dumneavoastra, acuzatoare la adresa mea nu isi avea locul nicicum.

    in cazul in care considerati ca scopul meu era o provocare alegeati sa o ignorati. era foarte simplu.

    sau sa ii raspundeti fara a fi incriminatori la adresa mea intrucat nu aveti de unde sa stiti ce a stat in spatele replicii mele, provocare au ba. mai ales ca, fiind vorba de site-ul dumneavoastra, puteati foarte bine sa nu aprobati comentariul si nu ar fi fost nici o suparare.
    insa, rogu-va nu mi cereti, tocmai dumneavoastra, sa fiu corect politic si sa formulez numai anumite tipuri de remarci sau intrebari.

    Doamne ajuta!

  14. Banuiam eu ca nu se va intelege chiar foarte bine ce am spus. Si vbanuiam ca totul se va invirti in jurul cuvintului elite, pe care l-am folosit aici cu un alt sens decit cel cu care sintem obisnuiti. Elite in contextul asta inseamna toti aceia care au reusit, spiritual vorbind, sa se ridice la niste standarde putin atinse in istoria crestinismului in conditii la fel de speciale. Adica nu e vorba aici de elite politice sau intelectuale. Cei care au murit in inchisorile comuniste veneau din cele mai diferite straturi sociale cu educatii diferite cu mentalitati diferite din zone diferite,multi erau niste copii, elevi de liceu. NU ma refeream la elitele conducatoare. Tot folosind termenul de elite insensul negativ datorita celor care ne conduc la ora actuala ne e greu sa ne desprindem de el. Si in contextul asta trebuie sa va contrazic: aceste elite (despre care vorbesc eu) conteaza, sau ar trebui sa conteze enorm, fie si numai pentru faptul ca se roaga pentru noi acolo sus.

    Cit despre ceea ce spuneam apropo de lipsa mult prea mare de patriotism, de lasitatea si tradarea care a atins proportii cu care noi ne confruntam la ora actuala, chiar nu inteleg ce e ne-adevarat in asta?? Pentru ca, vedeti voi, trebuie privit in context, adica in contextul altor popoare din jurul noastru cu o istorie relative asemanatoare. Am stat destul de mult p-afara ca sa vad si sa compar. Noi iesim in evidenta, fata de celelalte popoare printr-un mecanism de auto-distrugere care s-a declansat dupa 90 dar care s-a amorsat mai demult. Ce inseamna mecanism de auto-dsitrugere:
    1.Dezbinarea interna, nivelul de invidie patologica pe care l-am atins, noi intre noi, chiar si atunci cind era evident ca lucra impotriva interesului comun (sa nu -mi spuneti ca si la altii e la fel: NU nu este la fel, nu este la acelasi nivel, si mai lasati-ma cu exemplele izolate…ramin exemple izolate. Nu doar o data am auzit romani care sa spuna ca se feresc de proprii co-nationali cind sint in strainatate tocmai din motivele de mai sus, eu insumi numarindu-ma mai acum ceva timp printre acestia. Da, sigur sint comunitati de romani cit de cit unite, dar unde s-a mai vazut acest fenomen ca unui roman sa-i fie teama, scirba sau sa fie suspicios sa se intilneasca cu un alt roman ….in strainate fiind! La care natie din lumea asta???? Va spun eu, la nici una (cel putin din Europa)

    2. Anti nationalismul , guduraturile lipsite de orice logica, imbecile pentru tot ceea ce vine din occident si care se poate vedea de la vladica la opinca. Sigur, si la alte popoare fascinatia pentru occident, “moftul” occidental al aristocratiei ruse de exemplu si infiltrarile masonice au facut ravagii DAR NU CA PE LA NOI!! Si este mai mult decit evident. Uitati-va la Bulgari, uitati-va la greci, uitati-va la polonezi care au fost facuti praf in al doilea razboi si tot asa.Si ma refer la ce se intimpla acum.,
    Cit despre neam “nenorocit”. Pai da, sigur ca sintem un neam cu adevarat nenorocit din doua motive: am avut parte de foarte multe nenorociri, inclusiv ce se intimpla acum si, doi, ne-am atras, pina la un punct nenorocirile pe capul nostru si cu minutele noastre,adica altii ne-au pus scaunul incins sub noi, dar noi, cei dintre noi, au pus carbuni si l-au incins pina la explozie.

    Probabil ca va inchipuiti ca sint anti-roman si anti-Romania. Din contra, tocmai pentru ca ma doare si pentru ca simt o mare frustrare in legatura cu ceea ce se intimpla spun lucrurile astea. Sint solidara cu poporul asta. Sigur ca sint. Chiar si prin faptul ca ma afecteaza ceea ce se intimpla, dar asta nu inseamna ca trebuie sa cad in cealalta parte, sa idealizez.Oricum rufele murdare se spala in familie si de bine-de rau vorbesc cu niste romani. Fata de straini n-as face prostia sa spun lucrurile astea.

    Probabil ca raspunsul la ceea ce am spus eu acuma este: Bine, asa o fi , si? Ce-oi fi vrind acuma? Astea-s niste lamentari care cad in gol, ne-economice. Oare? Oare n=ar fi cazul sa fim constienti de anumite scaderi ale noastre ca popor in loc sa “fim solidari” in …ce? In inconstienta? In necaz, da. In inconstienta nu.

  15. @Alin: nu am inteles si nici acum nu intelegem legatura dintre ce discutam noi si, hodoronc-tronc, cat de utopica am considera noi sa fie ”miscarea ce l-a avut drept patron spiritual pe Arhanghelul Mihail”. Ne pare rau, insa riscam sa zanganim vorbe goale pe subiecte complexe si care cu greu pot fi comparate. Pai este o mare, mare diferenta intre timpul si contextul istoric in care a luat forma Miscarea Legionara si timpul istoric pe care il traim noi. La fel cum afirmam in alt comentariu, tot de aici, aproape ca e vorba de doua lumi paralele. Ah, ca se pot gasi corespondente, se pot trage invataminte, asta este altceva. Acestea se gasesc din destul in cartea document a lui Ioan Ianolide, Intoarcerea la Hristos. Cine vrea sa inteleaga, sa inteleaga de acolo.
    La fel riscam sa transformam discutia in zanganit de vorbe goale si in ce priveste rugaciunea. Nu mai bine o facem decat sa despicam firul in 4 pe marginea ei?

  16. @Petra: Cred ca ai citit doar o parte din comentariul anterior, sau ai citit mai neatent. Ce am spus acolo este ca problema nu se reduce nicidecum la elite, de orice fel ar fi ele. Ci la tipul de om produs de societate. Acum traieste un alt om decat traia in interbelic, in partile inca neafectate de modernism si reeducare ale societatii romanesti.

  17. @admin: inteleg punctul dumneavoastra de vedere.

    Este o mare diferenta intre timpul si contextul ISTORIC, perfect de acord. Insa legatura nu este data de evenimente petrecute la scara istorico-temporala (nu e aci locul pentru asa ceva oricum) ci la scara duhovniceasca, daca vreti.

    Sesizez, si nu cred ca sunt singurul, nenumarate reintoarceri catre Dumnezeu, mai ales in randul tinerilor. Drumul lor, ca si al nostru al tuturor, este drumul pocaintei. Dara pentru a apuca pe drumul acesta e nevoie de a cunuoaste ce este pocainta. Sunt multi care se trezesc si simt ca trebuie sa faca ceva, cu ei si cu cele din jurul lor.
    Acestora, mai ales celor tineri, in care – dincolo de iadul in care se afla, fie interior, fie exterior – pulseaza viata si exista o dorinta teribila de viata, nu le puteti oferi numai indemnuri la rugaciune, sa ma iertati. Mai ales ca multi inca nici nu inteleg ce este rugaciunea, inca nu sunt acolo. Spuneti-le acestora ca nu mai e nimic de facut si i-ati pierdut!

    Despicam firul in patru? Pai sa presupunem ca sunt unul dintre ei si incerc sa pricep si sa inteleg una alta. Si dumneavoastra mi-o taiati scurt, pentru ca “despicam firul in patru”?? Inca o data, iertare, dara se pare ca nu sunteti atenti la ce se intampla cu mine.
    Nu toti sunt la acelasi nivel, fiecare cale e diferita, “fiecare om este o alta mantuire, fiecare suflet este un alt aspect al chipului lui Dumnezeu, care nu a mai fost niciodata in istorie si in toata creatia, si niciodata nu va mai fi”.
    Eu imi TRAIESC sbaterile si vin si ma adresez dumneavoastra ca unora care cunosc mai multe decat mine, intreb, cercetez, analizez, gresesc, iar intreb, iar citesc, iar si iar si iar…si tocmai pentru ca TRAIESC acut toate astea ma lovesc cu atat mai mult cuvintele pe care le scapati cu atata usurinta. Indoiala dumneavoastra pe care o proiectati asupra mea si pe care o gasesc neavenita pentru ca intrebarile mele vin dintr-o sinceritate a cautarii pe care, de cele mai multe ori, o gasesc murdarita de boala asta a suspiciunii, a indoielii paranoide pe care o regasesc in blogosfera “ortodoxa”.

    V-ati asumat o responsabilitate cu acest site. Ati ridicat sabia cuvantului. Asa ca eu va cer sa v-o asumati in tot ceea ce faceti si scriti aci, fie in articole, fie in raspunsurile dumneavoastra la comentarii.

    Mai bine tacere decat semanarea semintei indoielii si a suspiciunii.

    —-

    Si va mai spun un lucru: nu subestimati puterea de renastere a omului prin pocainta – putere care a facut din cei mai mari pacatosi, sfinti. Nu subestimati puterea lui Dumnezeu care din pietrii ar putea sa scoata altii ca noi, daca ar vrea.
    Alte vremi, spuneti, alte timpuri, alt context istoric…huh, ma tem ca pre Dumnezeu nu il putem totusi cobora printre contexte, vremi si timpuri, fratilor.

    Spuneti: “Nu mai avem timp sa reinventam lumea si trebuie sa fim realisti: nu avem forta duhovniceasca sa intoarcem lumea, oamenii, la ordinea fireasca a lucrurilor. Raul are o forta penetranta cum nu a avut-o niciodata in istorie pana acum…”

    Iar eu va spui ca pierdeti din vedere esentialul cand prezentati o atare viziune. Ati uitat oare sa mai indrasniti? Ati uitat oare de care parte va aflati? Ati abandonat?
    Ca mie asa mi se pare citind asa fraze. Si tin sa va reamintesc ca, spre exemplu, lui Ioan Ianolide nu i se parea chiar asa!

    Sa ma iertati pentru ca intrat fiind in casa dumneavoastra, am radicat vocea, v-am tulburat linistile si v-am indoit sufletele.
    Insa cetiti bine ce am avut de spus ca eu n-am vorbit pentru ca mi place sa ma aud vorbind sau de dragul de a juca cuvintele si a despica firele la nesfarsit.
    Ma intorc la ale mele acum, ajunge zilei rautatea ei.

    Domnul fie cu voi, fratilor.

  18. @Alin: Pentru cei tineri care abia ce au descoperit credinta, cred ca statul nesfarsit la internet, navigand prin blogosfera si participand la lupte virtuale, nu este un mare bine. Acest gen de activitate se potriveste celor care s-au maturizat un picut si care stiu sa faca deosebirea intre fantasme si realitate, intre un mediu folosit conjunctural (internetul) pentru transmiterea unor cuvinte si viata reala, duhovniceasca. Unui astfel de tanar cred ca i s-ar potrivi folosirea cumpanita a internetului, limitarea navigarii pe cateva pagini de certa folosinta, sub indrumarea duhovnicului sau/si a unor frati mai mari, citirea deasa din cartile sfintilor parinti, participarea la viata Bisericii si implicarea in diferitele nevoi si trebuinte ale celor din Biserica. Sunt din destul, cine vrea actiune gaseste ce sa faca, in mod cert! Intotdeauna e nevoie de o mana de ajutor undeva. Acum, daca respectiva implicare nu se ridica la inaltimea unor visuri legate de schimbarea lumii, e altceva…

    Asadar, este de facut! Dar noi spunem si repetam ca nu este nimic de facut pe plan mare, pe plan social-politic-economic! Numai launtric si, ca o consecinta, in jurul tau, fata dde aproapele concret. Cine nu incearca, intr-un mod adecvat, sa spuna aceasta cuiva, cred ca se face vinovat pentru ca primejduieste mantuirea fratelui sau. Dumnezeu i-a spus lui Ieremia ca ii va cere sangele israelitilor din mainile lui daca nu le va profeti dupa Voia Sa. Acelasi lucru se intampla si acum – ne-am face vinovati, noi, astia care ne dam seama cat de cat cum stau lucrurile, prin mila lui Dumnezeu, vocea parintilor si nu prin vreun merit al cuiva – ne-am face, asadar, vinovati sa ii incurajam sa aiba visuri desarte si elanuri revolutionare, incurajandu-i sa pice in plasa pescuitorilor de ape tulburi, zelotistilor infocati, agitatorilor de profesie. Sau credeti cumva ca amagirile vor veni cu chip respingator? NU! Vor veni purtand chipul cel mai nobil, cel mai atragator, cel mai altruist cu putinta! Desigur, va fi un simulacru, insa cine traieste in fantasma, cum sa isi dea seama de simulacru daca nu are simtul realitatii?
    Repetam: vai de cel/cei care cred ca mai pot schimba lumea! Fericit este cel care se schimba pe sine insusi intru pocainta si dobandeste dragostea de aproapele!

  19. @admin: multumesc pentru raspunsuri. pentru mine sunt destul de clare multe din cele spuse de voi. eu unul nu mai sunt chiar atat de tanar insa am vrut doar sa subliniez cateva fatete ale aceleasi realitati de care vorbiti.

    ——

    M-am tot gandit vreun ceas daca sa zic au ba si aceasta dara am sa o fac (si va las sa decideti daca e numai pentru ochii dumneavoastra sau poate fi publicata fara riscul de a-l rani pe acel tanar la care ma voi referi): in ceea ce priveste sfatul acela pentru tineri, eh, bine ar fi daca l-ati da mai departe – si daca ati trata problema intr-un articol special pentru tineri – catre Pustnicul Digital in loc sa il incurajati preluandu-i articolele in sectiunea dumneavoastra de stiri. Ravna sa e de apreciat insa este foarte tanar, recent trezit si necopt pentru a sesiza pericolul la care se expune si ii expune si pe altii. L-as fi vazut colaborand cu cineva ca dumneavoastra si nu incercand ceva pe cont propriu.

    Over and out.

  20. @ Alin:

    Unde a gresit sau greseste grav “Pustnicul digital’ in materialele sau ideile sale? Eventual poti sa ne scrii pe mail si sa-i spui si personal parerea ta, pe blogul sau, ca sa nu facem aici un caz.

  21. @ Alin:

    si tocmai pentru ca TRAIESC acut toate astea ma lovesc cu atat mai mult cuvintele pe care le scapati cu atata usurinta. Indoiala dumneavoastra pe care o proiectati asupra mea si pe care o gasesc neavenita pentru ca intrebarile mele vin dintr-o sinceritate a cautarii pe care, de cele mai multe ori, o gasesc murdarita de boala asta a suspiciunii, a indoielii paranoide pe care o regasesc in blogosfera “ortodoxa”.

    V-ati asumat o responsabilitate cu acest site. Ati ridicat sabia cuvantului. Asa ca eu va cer sa v-o asumati in tot ceea ce faceti si scriti aci, fie in articole, fie in raspunsurile dumneavoastra la comentarii.

    Mai bine tacere decat semanarea semintei indoielii si a suspiciunii.

    Te rugam sa ne ierti pentru cuvintele scapate cu usurinta care te-au ranit.

    Da, din pacate exista acest climat de neincredere in plan virtual si cred ca poti intelege asta, mai ales daca aduci in discutie subiecte precum ML, care nu pot sa nu genereze scandal, orice pareri s-ar exprima. Dar si dincolo de asta, am acordat de atatea ori incredere aici si am incasat-o apoi rau de tot. Incercam sa ne mai ferim, cand mirosim ceva. Poate si gresim. Dar au fost enorm de multe provocari in ultima vreme pe site. Iar cei mai multi, culmea, sar in sur de doi metri daca le stergi sau le ignori mesajul. De data asta am ales sa raspundem. Se putea intelege motivul refuzului, zicem noi.

    Pentru partea a doua… citeste, te rugam, cuvintele Parintilor, lasa parerile noastre, daca nu ne poti primi argumentele. Am dat niste citate de la p. Justin, dar ca ele sunt si multe altele, de la parintele Rafail pana la parintele Selafiil, de la parintele Dionisie pana la Cuviosul Seraphim Rose, etc, etc. Citesti de ceva timp siteul nostru, nu? Deci de ce nu primim si nu credem cuvantului Duhului si tot ne indaratnicim sa ne impunem voia noastra? Iarta-ne daca ti se pare dura intrebarea… Dar este raspunsul la:

    Ati uitat oare sa mai indrasniti? Ati uitat oare de care parte va aflati? Ati abandonat?

    Parintii sfinti au uitat, au abandonat, le e frica?!?!

    Vom publica saptamana ce vine, vrand Domnul, ceva pe tema asta.

    Da, nu numai rugaciune, dar actiune fiecare unde este, la locul lui, cu cei apropiati ai lui. Marturisire cu discernamant. Dragoste, jertfa. Cum zicea si fratele co-admin: AVEM CE FACE. Sa nu fugim de cele mici, ca sa cautam in cele mai presus de noi.

    Domnul fie si cu tine, frate! Iarta-ne!

  22. @admin:
    De laudat este ca exista si oameni ca voi si credeti-ma ca au existat mereu.
    In rest s-au spus prea multe de rau despre noi romanii si prea putine de bine, mai sunt si oameni cumsecade pe aici.
    Eu va multumesc ca existati.

  23. Tot am observat de ceva timp ca lumea, din cauza deznadejdii, se intreaba ce mai are de facut in afara de rugaciune (care se si da ca exemplu), sperand ca de undeva vine o scapare…lumeasca. Idei revolutionare, heirupisme de tot felul, care au la baza ideea ca nu trebuie sa ne lasam batuti.
    Ei bine, in realitate omul care s-a decis sa lupte cu patimile, cu ispitele, nu-i mai trebuie nicio revolutie. I-ajunge lupta asta, care nu este nici pe departe de neglijat.
    “O lupta-i viata, deci te lupta”, dar depinde si cu cine te lupti, caci poti sa te lupti si cu “morile de vant”…

  24. Pingback: Îndemn la vedere duhovnicească – consideraţii asupra evenimentelor contemporane « N-am cuvinte…
  25. @petra:

    Daca toti cei care gandesc ca tine, si sunt oameni responsabili, si foarte constienti de ceea ce se intampla in jurul lor, pleaca totusi din tara, atunci sa nu ne mai miram ca in Romania situatia se schimba pe zi ce trece, tot mai mult in rau.

    In elita a acestei tari este inclus orice crestin ortodox marturisitor. Din punctul acesta de vedere, elitele pot apartine ORICAREI paturi sociale. S-a dovedit insa, ca de-a lungul timpului, intelectualii au fost, din pacate, primii in a asimila influente straine, si care au fost cei mai coruptibili la nivelul credintei si constiitei lor de crestini.

    Apropo de cei care au avut o moarte martirica in inchisorile comuniste. Unii dintre ei, dupa ce au ajuns sa treaca prin acele chinuri cumplite si experimente subumane, si-au dat seama ca idealurile de reincrestinare a tarii pe care le avusesera inainte de venirea comunismului, erau puse intr-un mod, sa-i zicem, idealist. Inflacararea si dorinta de a schimba lucrurile in bine, ii facuse sa fie un pic cam mandri. Asta nu o spun eu. A spus-o parca Ioan Ianolide, intr-una din cartile sale. Imi pare rau, dar nu mai stiu exact. In orice caz cam asta era ideea.

    Cei 12 Apostoli au fost alesi de Hristos dintre oamenii cei mai umili si mai saraci, dar in acelasi timp erau cei mai smeriti si mai curati la suflet.

  26. @admin:

    Cam asa e cu elitele. Sfantul Spiridon, din cate stiu eu, a fost pastor de oi, chiar daca a ajuns Ierarh ulterior. Pastrand proportiile, si parintele Cleopa si-a desavarsit cultura din Filocalii si din Sfintii Parinti, fiind si el pastorul oilor manastirii.

    La fel si cu satul romanesc, asa este. Comunistii au reusit sa distruga satul romanesc nu numai fizic, ci si cu tot ceea ce a insemnat incarcatura sa spirituala, de traditii, de obiceiuri, si nu in ultimul rand sa desfiinteze autonomia in care acesta functiona, pentru ca, asa cum ati spus, se puteau produce aproape toate cele de care avea omul nevoie: hrana, imbracamintea, materialele de constructii, carutele, si diversele unelte. Toate acestea au facut ca sa se pastreze nealterata independenta satului, si sa-l puna la adapost de influentele exterioare apusene, ale popoarelor migratoare, ale turcilor si multe altele. La nevoie taranii se refugiau in munti si in paduri, pana ce trecea primejdia. Care invadator ar fi avut curajul ca sa-i atace in acele locuri inaccesibile?
    Existau si targurile periodice unde, de cele mai multe ori functiona trocul, deci nu se folosea plata in bani. Acolo, la sat, s-a pastrat nealterata credinta, si mai ales comuniunea credinciosilor, care se ajutau reciproc si isi impartaseau necazurile si bucuriile in comunitate, in jurul bisericii, si al lui Hristos. Exista mai putin egoism, existau mai putine interese meschine, si nu se inventase inca cuvantul smecher. Omul mergea spre mantuire aproape luat de valul comunitatii crestine in care traia. A nu te impartasi era o rusine, si te stia tot satul, asa ca, vrand nevrand trebuia sa te spovedesti si sa o apuci din nou pe calea cea buna.

    Cuvantul taran poate nu intamplator a capatat in ultimul timp un sens negativ. S-a cautat sa se ia in deradere cu buna stiinta partea cea mai nobila a populatiei romanesti, cea care a opus rezistenta tuturor invaziilor si incercarilor de cucerire si de ingenunchiere a tarii. Cu taranii razesi Stefan cel Mare si Sfant a aparat Moldova, tarani care au fost rasplatati cu pamanturi mai apoi de catre voievod.

    Asa cum ati spus, coloana vertebrala a tarii A FOST satul romanesc. Distugerea lui o fi inceput de pe la 1848, dar loviturile de gratie au fost date prin naveta si apoi prin “migrarea” masiva si definitiva din timpul comunismului a taranului la oras, care a golit satele si a dezradacinat omul de pamantul in care se nascuse, si prin emigrarea postcomunista in alte tari, fenomen fara precedent in istoria tarii, care l-a dezradacinat de cele mai multe ori definitiv pe roman, de pamantul natal.

    Cand un ulcior se sparge, chiar daca lipesti cioburile la loc, nu mai poate redeveni ceea ce a fost.

  27. @petra:

    Inca ceva. Ma gandesc ca poate suntem incercati cu pacatul dezbinarii pentru multele si feluritele noastre ALTE pacate. Poate fi si asta un mijloc de smerire pana la urma, macar pentru unii dintre noi.
    Alta posibila explicatie ar fi ca noi, ca tara ortodoxa, pentru a se slabi credinta noastra dreapta, cel rau face tot posibilul de a baga zazanie, pentru ca astfel, roadele credintei atatea cate sunt ele, chiar putine fiind, sa se risipeasca. Sa NU fie asa! Cred ca si celelalte tari ortodoxe sunt incercate, fiecare in felul ei specific. Stim ce s-a intamplat cu sarbii … In Bulgaria credinta a slabit foarte mult, si exista foarte putine manastiri, si nu vreau sa spun mai mult. Si Antiohia era un centru crestin puternic si Constantinopolul. Cum se prezinta situatia in ziua de astazi? Mi-e si frica sa ma gandesc …

  28. @azucena
    chiar daca ai dreptate….pina la un punct, sa nu idealizam anumite lucruri. Iar chestia cu demolarea satului si a traditiilor este un fenomen care s-a petrecut peste tot, nu doar la noi. Fenomenul pasoptist n-a fost numai la noi,dupa cum se stie, a fost de-a lungul si d-ea latul Europei ca si eliberarea iobagilor, ca si secularizarea treptata a statului, ca si saracirea treptata si scoaterea la periferia politica a elitelor aristocratice de atunci (asta s-a petrecut peste tot in diverse viteze cu diverse nuante s.a.m.d.) dar fenomenul a fost cam acelasi si declansat mai mult sau mai putin de aceleasi forte, asa ca d-asta spun ca trebuie sa vedem lucrurile in context si prin comparatie.

    Cit despre elite, inca o data, nu m-am referit la elitele intelectuale ci la cele spirituale, dar, da, asa este, cei mai “trainici tradatori” si cei mai periculosi s-au ales dintre intelectuali, sa nu uitam insa ca deja in perioada interbelica unii dintre asa-zisii intelectuali nu erau romani ci evrei.

    Cit despre plecatul din tara…..stii, asta este de la caz la caz. Hai sa spunem ca in cazul meu lucrurile au fost ceva mai complicate decit o simpla cautare a unui trai decent si, hai s-o lasam aici, adica balta.

  29. @azucena
    apropo de ultimul mesaj:
    da,vorba aia, dracul bate mai tare in cetatea care e mai puternica. Inevitabil.

  30. Interesant este ca si eu mi-am pus problema, in ultima vreme, a existentei unei elite crestine. Concluzia la care am ajuns este ca elitismul nu este compatibil cu crestinismul. (o buna explicatie a dat-o si admin).
    Crestinii au modele de urmat, care sunt sfintii, dar cei care sunt inca in viata nu pot fi numiti inca sfinti, desi au un mod de vietuire care ii recomanda astfel. Exista insa printre crestini unii, care, oarecum fortat, vor sa-si impuna un stil de viata care sa-i recomande ca fiind “buni crestini” (o elita intr-un final), insa problema vine acolo cand ei se delimiteaza de restul, de ceea ce pare o talpa a crestinatatii. Sunt unii deci, cu care poti sa stai de vorba (de la egal, la egal, amical) numai daca ai si tu niste studii teologice; altii, care se definesc ca fiind profund traditionalisti; altii daca au facut turul marilor duhovnici si a mai marilor Bisericii; unii care vor numai ei sa faca ceva pentru Biserica si ii indeparteaza pe altii pentru a scoate in evidenta maretele lor fapte, etc…

    Asadar ar fi de remarcat diferenta intre, ceea ce numesc eu “elita a crestinatatii” si despre care am vorbit doar un pic mai inainte, si cei care intr-adevar sunt floarea crestinatatii, cei care prin modul lor de vietuire vor sa-L urmeze pe Hristos.

  31. @ Roman Ortodox in Franta:

    Ceea ce descrii se cheama, pana la urma, cel putin de la Evanghelii citire, fariseism si macar teoretic toata lumea stie ca aceasta cale nu duce la mantuire. Dar trebuie sa avem grija si in partea cealalta, fiindca exista si acel “iesiti din mijlocul lor si osebiti-va – zice Domnul – si de nimic necurat sa nu va atingeti”, sau de acel: “Nu iubiţi lumea, nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este întru el”.

    Crestinul chiar este chemat sa fie “sarea pamantului” si “lumina lumii”, este chemat sa se departeze si sa fuga de lumea pacatului, sa tinda la vietuirea duhovniceasca, sa-si implineasca chemarea adevarata. Exista riscul ca, dintr-o gresit inteleasa (psihologica) “smerenie”, omul sa ajunga sa considere ca nu poate si nu trebuie sa fie altfel decat “toata lumea” si sa ignore sau sa uite care este scopul pentru care a fost adus la existenta si pentru care Fiul lui Dumnezeu S-a facut Om si a murit pentru el. Fugin de elitism, omul poate cadea in laxism, se poate lasa in voia firii cazute, poate sa-si indreptateasca usor inclinarea de a urma curentul general si necautarea a ceva mai profund si mai inalt, scaldarea in caldicism, plafonarea in viata lumeasca.

    Despre aceasta vorbeste cel mai bine Cuviosul Sofronie Saharov, pe care il vom pomeni in curand (11 iulie):

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/06/02/ne-mai-stim-chemarea-adevarata-o-mai-luam-in-serios/

    prin faptul că se socotesc pe sine mai prejos decât Hristos, oamenii în realitate (să nu vă pară aceasta o exagerare) refuză a-I urma pe Golgotha“

    A micşora în conştiinţa noastră ideea cea mai nainte de veci a Tatălui pentru om nu este dovadă de smerenie, ci de rătăcire; şi mai mult decât aceasta – un mare păcat.

    mincinoasa smerenie: „aceasta nu este pentru mine”...

    Dar chemarea cea inalta a lui Hristos inseamna intai de toate o chemare la pocainta totala, la parasirea Egiptului pacatului, al valului modelor lumii. Fiindca spuneai si deunazi, in alt comentariu, ceva legat de mantuirea prin “fapte” versus cea prin “credinta”, in realitate nu exista o polaritate, un conflict. Fiindca in Legea cea Noua, noi nu mai avem “faptele legii”, ci faptele evanghelice, avem poruncile care incep cu: “Fericiti cei saraci cu duhul, … cei ce plang…”. Acest gen de “fapte” cere in primul rand Dumnezeu de la noi, iar cine merge pe calea lor in mod real nu poate sa se considere in vreun fel vreo “elita”, nici sa dispretuiasca pe ceilalti. Elitismul este incompatibil cu duhul pocaintei. Dar pocainta adevarata aduce si toate celelalte “fapte bune”, aduce schimbarea vietii. Asa ca nu se pune nici problema cantonarii in morala “faptelor”, dar nici problema lipsei lor de necesitate. Ca “vom fi judecati dupa faptele noastre” scrie in toata Scriptura si nu poate fi dat la o parte. Doar ca trebuie sa intelegem corect care fapte anume, izvorate din ce anume si impregnate de care duh.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/11/30/ce-poate-sa-inseamna-porunca-la-dumnezeul-iubire-vrem-sa-fim-oamenii-cei-mai-ce-din-cimitir/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/12/01/parintele-rafail-noica-cuvantul-pe-care-l-pazesc-pe-mine-ma-pazeste/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/01/13/parintele-rafail-noica-bogatia-si-suficienta-dusmanii-pocaintei/

    Dincolo de aceasta, pe un cu totul alt plan, din punct de vedere politic, cultural, social are sens notiunea de “elite”, numai ca elita nu este cea care se pretinde astfel, ci cea care, punandu-se in slujba tarii, aduce roade bune pentru aceasta, indeplineste un rol in formarea si/sau in salvarea neamului. Dar si aici, daca intervine insasi trufia propriei “misiuni” istorice, ambitia si autosuficienta, atunci totul se prabuseste, chiar si cand pornirea este plina de cele mai bune intentii. Cu atat mai sigura este prabusirea atunci cand nu se are in vedere razboiul nevazut, duhovnicesc, lucrarea launtrica, si se pedaleaza numai pe lupta cu dusmanii vazuti. Cu atat mai sigura cand se venereaza si se idolatrizeaza un om, Liderul, oricat de inzestrat cu harisme (si charisma) ar fi acela… Sau cu atat mai mult cu cat este mai inzestrat!

    Ca asa s-a intamplat si la noi, o spun atat parintele Calciu, cat si Sfantul Valeriu:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/12/08/parintele-calciu-despre-experimentul-satanic-de-la-pitesti-tinta-a-fost-sufletul-nostru-dar-ultima-batalie-a-fost-castigata-de-dumnezeu/

    “Cred ca a ingaduit Dumnezeu caderea pentru ca noi ne socoteam tari pe noi insine, ne socoteam foarte tari. Aveam o educatie a suferintei mai mult decat altii. Noi eram pregatiti pentru suferinta, spusesem cuvinte mari in privinta asta. Si Dumnezeu a ingaduit caderea ca sa ne arate cat suntem de slabi si sa iesim mai buni. Si eu cred ca am iesit mai buni”.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/06/12/valeriu-gafencu-de-la-abstractul-idealismului-la-plinatatea-sfinteniei/

    “Unii l-au admirat, altii l-au acuzat, dar foarte putini l-au inteles. Valeriu soca prin constiinta pacatului, pe care il marturisea cu umilinta la modul personal si colectiv, intr-o vreme in care noi, desi eram crestini, nu aveam inca o adevarata viata duhovniceasca. Orgoliul se ascundea in noi sub mantia tainica a “onoarei” si a fost o lupta grea pana cand asa-zisa “demnitate” si “onoare” s-au induhovnicit, trecand prin baia curatirii”.

    “La început a fost greu de tot. Dumnezeu însă, a fost mereu cu mine. Nu m-a părăsit nici o clipă. Am început să înfrunt suferinţele trupului şi, încet, încet, am început a gusta din bucuriile noi. Am văzut că sunt un om păcătos. M-am cutremurat de păcatele mele, de neputinţa mea. Mi-am data seama atunci că eu, care doream cu toată inima o lume Ideală, eu însumi, eram un păcătos. Deci, mai întâi trebuia să devin eu, om curat, un om nou. Şi am început să mă lupt cu răul din mine. Încet, încet, a coborât în mine lumina adevărului. Am început să trăiesc fericirea, în suferinţă. Şi golul din inima mea, pe care eu aşteptam să mi-l umple iubirea iubitei mele, l-a umplut Hristos, Iubirea cea Mare. Şi am înţeles atunci că: “Mare cu adevărat este cel care are dragoste mare…” ”Mare cu adevărat este cel ce se vede pe sine mic“.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/02/18/sfantul-marturisitor-valeriu-gafencu-sau-evanghelia-scrisa-in-duh-si-in-carne-pana-la-ultima-slova/

    Dat fiind regimul de teroare, mâncarea îngrozitoare, cazarea sufocantă, lipsa de aer şi de contacte cu lumea, tinerii, cu entuziasmul lor caracteristic, au declarat greva foamei şi au făcut oarecare vâlvă. Valeriu s-a opus, intrând în conflict cu ei. Le-a spus:

    – Aici suntem deţinuţi şi numai pe căi legale şi paşnice putem să obţinem nişte drepturi, căci represaliile posibile pot să fie foarte grave pentru noi. Atât legea cât şi puterea sunt în mâinile autorităţilor. Să ne rugăm lui Dumnezeu ca să putem rezista.

    I s-a răspuns:

    – Nu pot ei să ne dea suferinţă atât cât putem răbda noi!

    – Să nu ispitim, le-a zis Valeriu, să nu ne trufim. Tot omul are o limită a suportabilului. Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să nu mai putem suporta!

    – Eşti defetist! Eşti blazat! Eşti un resemnat! Eşti un învins!

    La toate acestea Valeriu a răspuns senin şi convingător, dar nu a fost ascultat.

    – Port cu mine o imensă suferinţă, le-a explicat el, din care cu ajutorul lui Dumnezeu am ieşit curat. Experienţa trecutului ma face să fiu prevăzător. Acum încă nu este greu. Am mare credinţa şi nădejde, dar mă mişc cu înţelepciune, pentru a ajunge la tinta.

    In scurt timp am fost chemat, împreună cu alţi deţinuţi mai vechi, de directorul penitenciarului, care ne-a spus:

    – Potoliţi-i! Fiţi calmi, căci nici nu ştiţi ce vi se pregăteşte. Chiar de aţi fi de fier, şi tot veţi fi înmuiaţi!

    Nu pricepeam exact ce voia să spună directorul, dar mai târziu am văzut că avea dreptate. Realitatea din Piteşti a depăşit nu numai aşteptările noastre, ci şi toată fantezia literaturii universale.

  32. @ admin

    Da, asa este strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află. (Matei 7,14) Sunt bine venite completarile, care prin acuitatea lor, abordeaza si alte aspecte, pe care eu nu le-am atins. Multumesc si pentru link-urile date, cu care am gasit mult mai bine conturat ceea ce incercam sa exprim.

    Si cu adevarat este de subliniat ca pocainta este cea care ne duce la calea cea buna. Pocainta pentru faptele noastre care nu sunt in acord cu Legea Evanghelica. Tocmai de aceia mi s-a parut important sa leg faptele de credinta, ca o mica completare a pildei din articolul publicat , si nu am avut intentia sa vorbesc despre mantuirea prin “fapte” versus cea prin “credinta”. Caci Ce folos, fraţii mei, dacă zice cineva că are credinţă, iar fapte nu are? Oare credinţa poate să-l mântuiască? (Iacov 2,14). Aşa şi cu credinţa: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăşi. (Iacov 2,17).
    Judecata omului se face dupa fapte, asa cum ne arata intreaga Evanghelie, dar omul, nu ia dincolo numai faptele sale. Aicea am incercat sa fac diferenta. Valiza nu este goala. (Este in cel mai rau caz cutia Pandorei).Atat Iadul cat si Raiul putem sa ni-l castigam din viata aceasta.

  33. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AUTONOMIA: MAREA PRIORITATE PENTRU UDMR IN URMATORII ANI. Imnul Ungariei si al Tinutului Secuiesc, cantate la Congresul UDMR
  34. Pingback: DE CE UN CRESTIN CARE ISI IUBESTE TARA TREBUIE SA VOTEZE ASTAZI LA REFERENDUM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare