STUDIU: MEDIA SOCIALA (Apple, Google, Facebook, etc.) CENZUREAZA CRESTINII (AFR)

10-10-2011 4 minute Sublinieri

STUDIU: MEDIA SOCIALA CENZUREAZA CRESTINII

Buletin Alianta Familiilor din Romania

Cuvintul “cenzura” ne stirneste simtaminte neplacute. Ne aminteste multora dintre noi de regimul comunist sub care multi am trait. De anii totalitari caracterizati de absenta libertatilor, in special a libertatii cuvintului si de exprimare. Decembrie 1989 a schimbat totul in Romania si in timp cenzura a fost abolita. In mare parte. Cenzura continua sa se manifeste sporadic, uneori mai subtil ori mai viguros. In anii comunismului ne obisnuisem cu autocenzura, evitind sa ne exprimam opiniile in public, sau chiar in confidenta, de teama autoritatilor.

Istoria insa se repeta. Uneori in modalitati stranii. Cenzura oficiala a fost abolita, dar suntem confruntati cu o cenzura de tip nou, una care se manifesta tot in spatiul public, dar care e la fel de detestabila. E vorba de cenzura impusa de media sociala grupurilor care nu se conformeaza vederilor corecte din punct de vedere politic generate si promovate de gigantii care domina spatiul virtual, adica media sociala. Fie ca e vorba de Facebook, Google,  Apple, MySpace, Twitter sau retele de media sociala similare, cenzura practicata de aceste platforme este un fenomen tot mai des intilnit si iritant.

Iar grupurile care mereu pierd in acest joc al cenzurii sunt crestinii, in special cei care promoveaza in spatiul virtual o viziune Biblica a societatii, a normelor de conduita sociala si a institutiilor sociale bazate pe traditia si valorile crestine. Un studiu pe aceasta tema tocmai a fost emis de organizatia americana National Religious Broadcasters (“NRB”) pe 15 septembrie. Infiintata in 1944, NRB promoveaza libertatea exprimarii religioase in spatiul public. Textul in engleza al studiului il aflati aici si are 43 de pagini: http://content.nrb.org/Webdocs/Legal/True%20liberty-in-a-New-Media-Age9-15-11.pdf

Studiul NRB se concentreaza in special asupra cenzurii impuse crestinilor de catre Apple, iTunesApp, Facebook, My Space, Google, Twitter, si alte platforme ale mediei sociale americane. Concluzia studiului este ca ideile crestine si religioase in general sunt in pericol constant de a fi cenzurate de catre acesti giganti ai mediei sociale.

Cenzura se manifesta la patru nivele:

(1) unele dintre aceste organizatii interzic publicarea materialelor cu continut crestin, iar altele au adoptat standarde de publicare care inevitabil duc la cenzura;

(2) cu exceptia lui Twitter, toate celelalte platforme de media sociala aplica standarde de publicare care submineaza perimetrii libertatii de exprimare si a cuvintului stabiliti de Constitutia si Tribunalul Suprem al SUA;

(3) noile companii de medie sociala cedeaza presiunilor grupurilor anticrestine si, dupa cum veti vedea mai jos, sunt dedicate suprimarii ideilor crestine;

(4) daca legiuitorii nu intervin sa reglementeze media sociala, libertatea cuvintului si de exprimare vor continua sa sufere.

Reglementarea mediei sociale insa este o tematica dificila, deoarece garantiile constitutionale a libertatii cuvintului nu se aplica mediei sociale care este de natura privata.

 

Exemple de cenzura

Dintre multele exemple de cenzurare a crestinilor mentionate in studiul NRB redam urmatoarele.  De mai multe ori Apple a eliminat applicatii crestine care afirmau pozitiile Bibliei privind imoralitatea sexuala. De fiecare data Apple a recunoscut in mod specific ca acesta a fost motivul pentru eliminarea aplicatiilor crestine. Un incident s-a petrecut in toamna anului trecut cind Apple a blocat Declaratia Manhattan (The Manhattan Declaration), o Declaratie a consiintei crestine lansata de crestinii americani in toamna anului 2009. (…) Al doilea incident s-a petrecut in martie anul acesta cind Apple a blocat aplicatia lui Exodus International, o organizatie crestina care asista persoanele care doresc sa abandoneze relatiile sexuale cu persoane de acelasi sex. Iar un alt incident s-a produs tot anul acesta in iulie cind Apple a dezactivat aplicatia lui Christian Values Network, o organizatie crestina americana care contribuie financiar la diverse proiecte caritabile, printre care si unele pe care homosexualii le-au etichetat ca fiind “antihomosexuale.”

La rindul lui, Google a refuzat de mai multe ori sa accepte reclame pro-viata, fiind dati in judecata din acest motiv de catre Christian Institute, organizatia avocatilor crestini din Marea Britanie. In SUA a blocat situri electronice crestine care promoveaza vederile biblice privind sexualitatea. In China a blocat situri electronice crestine. In Brazilia a blocat apelul unui pastor evanghelic catre cetateni sa nu voteze candidati cu pozitii pro-avort sau pro-homosexualitate. In martie 2011 Google a adoptat reguli noi care interzic publicarea  reclamelor organizatiilor care “discrimineaza” pe baza de orientare sociala. In plus, in ultimii ani a blocat accesul la siturile electronice ale unor organizatii cetatenesti care promoveaza casatoria barbat-femeie.

Un exemplu de acest fel s-a produs recent in Massachusetts. Un alt tip de cenzura practicat de Google este discriminarea in tarifele impuse pentru reclame. Spre deosebire de alte grupuri, bisericle, grupurile pro-viata sau organizatiile care critica homosexualitatea nu beneficiaza de reduceri de tarife. In China, Google s-a dovedit a fi un pilon de incredere al cenzurii oficiale comuniste chineze.

De necrezut, in cadrul unor audieri recente in congresul american, Google si-a aparat practicile de cenzura afirmind ca “Google respinge valorile Iudeo-Crestine. Google deasemenea respinge reclamele pro-viata care afirma ca “avortul este omucidere.”

*  Nici Facebook nu se lasa mai prejos. Facebook a facut un parteneriat cu activisti homosexuali pentru blocarea afisarii de materiale cu continut “anti-homosexual.Facebook promoveaza homosexualitatea si afisaza programe speciale de autoconstientizare  in homosexualitate. Facebook desemenea restrictioneaza mesajele anti-avort. La fel, MySpace interzice publicarea de materiale “homofobe.” Facebook are 500 de milioane de clienti rezultind intr-o interconectie de comunicatii mai mare decit cea mai mare companie telefonica din lume.

* Impreuna, platformele de medie sociala interzic afisarea materialelor care ar putea fi interpretate ca “hate speech” (adica “incitare la ura”), ori “ofensive sau inflamatorii.” In aceasta categorie intra in primul rind  materialele crestine care dezaproba manifestarile pacatoase. Este de remarcat, insa, ca de-a lungul anilor Tribunalul Suprem SUA a mentinut o pozitie consistenta,  invalidind legile care restring libertatea cuvintului din aceste motive.

* Apple si Comcast deasemenea cenzureaza materiale pe care le evalueaza ca fiind “incorecte” sau nu in intregime “adevarate.” In ambele cazuri Apple si Comcast se erijaza in arbitri unici care determina in mod unilateral ce constituie un material “incorrect” sau nu in intregime “adevarat.” Un exemplu incredibil este blocarea de catre Comcast a accesului publicului la versiunea engleza a Bibliei online, cunoscuta King James Bible.

* Singura exceptie notabila de la aceste norme este Twitter. Twitter a adoptat standarde de afisare identice cu cele stabilite de Tribunalul Suprem SUA privind libertatea de exprimare.

Crestinii si NRB insa nu sunt singurii care atrag atentia asupra cenzurii impuse de media sociala. Chiar si bine-cunoscuta organizatia seculara si anticrestina americana American Civil Liberties Union a emis un raport similar in care exprima ingrijorari similare in Octombrie 2010 (“Network Neutrality 101 – Why the Government Must Act to Preserve the Free and Open Internet.”) http://www.aclu.org/free-speech-technology-and-liberty/network-neutrality-101-why-government-must-act-preserve-free-and- New York Times a facut la fel acum citeva luni.

 

Cine e in spatele acestor campanii de cenzura?

In majoritatea cazurilor homosexualii si miscarile pro-homosexuale. Apple a dezactivat aplicatia lui Manhattan Declaration dupa ce organizatia pro-homosexuala Change.org a strins 7.000 de semnaturi impotriva Declaratiei. Apple a facut la fel dupa ce aceasi organizatie a strins online peste 150.000 de semnaturi impotriva lui Exodus International. Petitiile sunt insotite de amentati din partea grupurilor pro-homosexuale ca vor boicota Apple ori alte platforme de medie sociala daca nu restring mesajele cu continut crestin din aplicatiile lor. La zi, Apple are peste 425.000 de aplicatii, din care pina acuma a blocat doar doua – ambele crestine. Un exemplu similar s-a petrecut in California unde reteaua de hoteluri Hyatt a fost boicotata de homosexuali pentru ca proprietarul companiei a sprijinit financiar referendul constitutional californian din 2008 care a interzis casatoriile homosexuale in California. Asta a costat pe Hyatt 7 milioane de dolari. Exemple de genul acesta sunt foarte multe, iar pe unele dintre ele le mentionam periodic in Buletinul Informativ AFR care apare Martea. (…)

 

Intoleranta fata de crestini

Pe de alta parte exista exemple multiple de intoleranta fata de crestini promovata in media sociala. Media sociala afisaza materiale anti-crestine fara sa le cenzureze. De exemplu, in 2005 Harper’s Magazine, una din cele mai prestigioase publicatii americane, a publicat un atac fara precedent impotriva crestinilor in care ii compara cu Hitler. Iar in 2010 un comentator politic american s-a referit la populatia mexicana a Americii ca fiind niste drogati, prostituati si traficanti in persoane si sclavi. Fara a i se reprosa nimic.

NOTA:

Desigur ca pentru noi nu este nici o noutate si ca doar cine se iluziona asupra internetului si retelelor sociale ar putea fi surprins de un asemenea studiu. Am atras de nenumarate ori atentia asupra rolului strategic pe care internetul il are in configurarea unei noi mentalitati, noi constiinte planetare etc.

Cat priveste retelele sociale, ele sunt un pericol in primul rand in sine, pentru ca, la fel ca si in cazul televizorului, folosirea lor, mai mult sau mai putin excesiva, conduce in timp la serioase tulburari de personalitate. Nici nu mai trebuie sa subliniem ca acestea sunt si excelente instrumente de spionaj, dezinformare si, nu in ultimul rand, de “drogare” tehnologica a populatiei.

Protestantii si catolicii nu au aceeasi atitudine ferma fata de aceste tehnologii; de altfel, Papa Benedict a “binecuvantat” folosirea retelelor sociale si chiar a scris primul tweet al canalului de Twitter al Vaticanului. Ele se folosesc larg si in lumea ortodoxa, fara a fi intr-atat de asumate si folosite sistematic.

Asadar, pentru cine avea nevoie de inca o dovada suplimentara asupra mediei sociale si a intereselor pe care le serveste…


Categorii

1. DIVERSE, Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Studii psiho-sociologice

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “STUDIU: MEDIA SOCIALA (Apple, Google, Facebook, etc.) CENZUREAZA CRESTINII (AFR)

 1. Pingback: NOUA ORDINE RELIGIOASA A LUMII, PANRELIGIA (Ecumenismul inter-religios total) SI TACTICILE FOLOSITE
 2. Pingback: INVIEREA FIICEI LUI IAIR. Predica marturisitoare a PS Sebastian despre luarea in ras a credinciosilor "medievali" care se inchina la moastele sfintilor
 3. Pingback: Ce sunt „retelele de socializare”? « N-am cuvinte…
 4. Pingback: DIALOG CU UN HOMOSEXUAL: despre respingerea CELUILALT, indreptatire, autosuficienta si anti-civismul propagandei gay - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Sodomizarea Americii si a Europei: OBAMA SUSTINE CASATORIILE HOMOSEXUALE IN NUMELE… BIBLIEI, IAR COMISARUL EUROPEAN PT INTERNE INDEAMNA LIDERII STATELOR MEMBRE SA II URMEZE EXEMPLUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: GOOGLE LUPTA PENTRU HOMOSEXUALITATE. “Legalize love”, campania destinata tarilor HOMOFOBE. Strategia gigantului american - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: SUA: MARILE CORPORATII UNITE PENTRU OBTINEREA CASATORIILOR HOMOSEXUALE. Facebook, Google, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Coca-Cola si multe altele... - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. Din pacate nu sunt inca foarte bine ancorat in viata ortodoxa, asa ca nu prea stiam cu ceva vreme in urma in care site-uri ortodoxe sa am incredere. Marturisesc ca la inceput am prins incredere in acest site (inainte de a analiza in timp continutul articolelor) pentru un motiv care poate parea simplu, dar pentru mine este extrem de important – mesajul grafic din josul paginii prin care sunt taiate cu X simbolurile retelelor de socializare.
  Neincrederea mea in aceste retele s-a dezvoltat in urma constatarii unui fenomen – propaganda foarte bine orchestrata pentru facebook (si nu doar). Urmarind un ziar cu subiect economic am constatat ca apareau cu o frecventa uluitoare articole care faceau intr-un fel reclama la facebook, concentrandu-se mai ales pe cresterea actiunilor sale de parca era singura corporatie de pe planeta, sau cel putin una dintre cele mai importante. Apoi s-a organizat o conferinta dedicata modurilor de dezvoltare economica a meseriei mele, iar colegii care au fost au venit cu o singura concluzie importanta care le fusese inoculata de vorbitori – pe viitor cine nu va fi pe facebook, nu va exista profesional. Capacul a fost pus insa de un articol de ziar, aparut acum vreun an: subiectul sau absolut halucinant era in linii mari acela ca in conformitate cu nu stiu ce studiu „stiintific” cei care nu au cont pe facebook nu este recomandat a fi angajati pentru ca probabil au probleme psihice sau cel putin probleme de adaptare sociala. Dincolo de aspectul amuzant, articolul era cutremurator prin asemanarea cu viitoarea obligativitate de a purta semnul fiarei pentru a vinde si a cumpara.
  Ma tem ca in timp vom vedea asta din ce in ce mai des – curente create de nu stim cine, destinate marii mase de oameni si menite sa asigure intr-un fel sau altul manevrarea lor, iar cine nu se va inscrie in ele va fi un ciudat, un neadpatat, un marginalizat.
  Din pacate lumea se duce din ce in ce mai repede pe tobogan, asa ca ar fi bine sa ne intarim acum cat inca mai putem si in special sa ne intarim copiii, sa le deschidem ochii si sa ii pregatim pentru a rezista manipularilor, pentru ca ei vor trebui sa faca fata mai ales spalarii sistematice a creierelor si descrestinarii organizate.

 9. Pingback: “Google-Berg” – FRATIA dintre BILDERBERG si GOOGLE intru guvernarea “transumanista” a lumii, de tip Big Brother – OFICIALIZATA PRIN FUZIUNE? - Recomandari
 10. Pingback: FACEBOOK – NOUA ORDINE MONDIALA A COTIDIANULUI. Documentar romanesc – VIDEO - Recomandari
 11. Pingback: ICE BUCKET CHALLENGE – experiment de snobism “caritabil” prin “social media”. “Ce-ar fi sa contribuim la o cauza nobila pentru ca VREM si nu pentru ca e TRENDY sa fii parte dintr-un ultra-mediatizat joc de domino?”
 12. Pingback: Google isi modifica politica de CONFIDENTIALITATE incepand cu 1 MARTIE. Sensul deciziei + “DOSARUL” PANOPTICONULUI GOOGLE | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: Un text de acuta actualitate: Toleranta şi “corectitudinea politica”: NOUA MILITIE A GANDIRII (“SPIRITUALA”) SI NOUA REEDUCARE TOTALITARA ANTICRESTINA. Directivele staliniste se aplica la litera astazi. Se intorc anii `50? | Cuvâ
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare