SUA IN SHUT DOWN? Administratia federala aproape de blocaj cvasi-total din cauza negocierilor dure pe marginea bugetului. DE ”DRAGUL” AVORTULUI, DEMOCRATII LUI OBAMA SUNT GATA SA PUNA PE BUTUCI IMPERIUL AMERICAN

8-04-2011 4 minute Sublinieri

 • Money.ro:

UPDATEGuvernul SUA evită shut-down-ul. Republicanii şi democraţii au ajuns la un compromis

Guvernul american se pregăteşte de shut-down

În cazul în care Congresul american nu reuşeşte să adopte un buget al cheltuielilor până vineri, guvernul federal se va închide. Sună apocaliptic, însă cu fiecare zi şi fiecare eşec al negocierilor, scenariul pare tot mai aproape de realitate. Termenul limită: 8 aprilie 2011
Parlamentarii americani au tot incercat sa ajunga la un compromis care sa stabileasca nivelul de cheltuieli federale din urmatoarele sase luni. Aceste negocieri au continuat si ieri, insa blocajul pare sa se mentina, scrie CNN Money. Democraţii vor să reducă cheltuielile bugetului federal cu 33 miliarde dolari, în timp ce republicanii vor “tăieri” mult mai drastice: 61 miliarde dolari.

In incercarea de a rezolva situatia tensionata, Presedintele SUA, Barack Obama si-a facut aparitia la briefing-ul de presa, insa fara niciun succes. Se pare ca republicanii si democratii sunt foarte departe de a ajunge la un consens. Cum timpul se scurge, shut-down-ul guvernului devine din ce in ce mai plauzibil.

“Ultimul lucru de care avem nevoie este o paralizie provocată de o întrerupere” a serviciilor administraţiei ce s-ar putea profila de vineri, a declarat Obama în timpul unei apariţii surpriză în sala de presă a Casei Albe. Marţi, Obama i-a primit în Biroul Oval pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi pe şeful majorităţii democrate în Senat, Harry Reid, pentru a încerca să scoată din impas discuţiile bugetare.

Biroul lui Boehner a afirmat că această discuţie nu a dus la niciun acord. Potrivit aceleiaşi surse, Boehner “i-a spus preşedintelui că nu va fi lăsată Camera să aleagă între două opţiuni rele pentru naţiune”, adică un buget fără “reduceri reale în cheltuieli” sau “o paralizie a guvernului din cauza lipsei de acţiune a Senatului”. Dar Obama i-a făcut responsabili de impasul actual pe republicani şi a avertizat că persistenţa unui dezacord asupra bugetului ar fi “de neiertat” în momentul când economia SUA iese dificil din cea mai gravă criză de după anii 1930.

Cat ar dura shut down-ul

Desi este destul de greu de spus, putem mentiona insa aici faptul ca intre anii 1977 si 1980 au existat sase astfel de opriri ale guvernului si au durat intre 8 si 17 zile.

Inca noua blocaje au existat si intre 1990 si 1995 si niciuna nu a durat mai mult de 3 zile.

Ce se opreşte şi ce funcţionează

Cu excepţia shut-down-ului din 1995 din timpul administraţiei Clinton care a avut două etape, au mai existat 10 situaţii de blocare a activităţii guvernului federal.

Toate activităţile care ţin de Guvernul Federal se vor opri, cu următoarele excepţii: Securitatea naţională, serviciile medicale de urgenţă, controlul traficului aerian, Garda Naţională şi Comandamentele pentru situaţii de urgenţă şi dezastre naturale, misiunile militare, producţia de energie electrică, punctele vamale, serviciile de emigrare din aeroporturi şi închisorile. Nu se vor mai emite paşapoarte şi nu se vor mai procesa aplicaţiile pentru viză SUA.

Ce s-a întâmplat la ultimul shut-down

Ultima dată acest lucru s-a întâmplatîn timpul administraţiei Clinton când 800.000 de bugetari au fost trimişi acasă în prima fază de shut-down, iar în cea de a doua etapă, încă 284.000 de angajaţi federali.
Centrul de cercetare, centrul de medicină şi prevenirea bolilor au fost şi ele oprite.
Peste 30.000 de cereri de viză au fost blocate în fiecare zi
200.000 de aplicaţii pentru eliberarea paşapoartelor au fost amânate

De data aceasta, nu este clar câţi angajaţi ai Guvernului vor fi trimişi acasă, mai ales că fiecare agenţie guvernamentală are propriul algoritm.

Pierderi

Angajaţii guvernamentali nu vor fi plătiţi în perioada de shut-down
După ce activitatea se va relua, ei vor fi plătiţi retroactiv. Adică vor fi plătiţi pentru că au stat acasă
În acest timp nu au voie să folosească telefonul şi e-mailul de serviciu
Angajaţilor nu li se permite să lucreze pe perioada shut-down-ului la alt angajator sau în orice al domeniu.
Bugetarii care vor lucra la alt loc de muncă în această perioadă riscă o amendă de la 5.000 de dolari până la 2 ani de închisoare.
Parcurile naţionale, rezervaţiile naturale, toate monumentele şi muzeele din Washington D.C. vor fi închise
În timpul blocării activităţii guvernului federal din 1995-1996, specialiştii au estimat pierderi de 1,25 miliarde dolari.

SUA ar putea intra peste câteva ore în “shut down”

SUA ar putea intra vineri la miezul nopţii (sâmbătă, ora 7.00, ora României) în procedură de “închidere guvernamentală”, o situaţie de blocaj ce ar trimite în şomaj tehnic sute de mii de bugetari şi care ar duce inclusiv la închiderea ambasadelor şi consulatelor americane. Situaţia ar interveni în cazul eşecului negocierilor dintre Casa Albă şi liderii Congresului pe tema bugetului pe 2011. Cele două părţi mai au la dispoziţie doar câteva ore – până vineri la miezul nopţii, ora locală (sâmbătă, ora 7.00, ora României) – pentru a ajunge la un acord.

“Închiderea guvernamentală” nu este fără precedent. Ultima dată s-a întâmplat în 1995 şi 1996, în timpul administraţiei lui Bill Clinton, când, la fel ca în prezent, Congresul avea majoritate republicană, iar preşedintele era democrat. Preşedintele Barack Obama şi liderii Congresului nu au reuşit să ajungă la un consens asupra bugetului nici după discuţii terminate joi târziu în noapte. Negocierile continuau furibund, vineri, în speranţa că nu se va ajunge la “închiderea” guvernului federal.

John Boehner

“Nu sunt pregătit să-mi exprim un vast optimism, dar cred că azi suntem mai avansaţi decât ieri”, le-a spus Obama reporterilor, joi seara, după întâlnirea cu şeful Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, şi cu liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid.

“Din păcate nu există încă o înţelegere”, a declarat vineri la NBC democratul Steny Hoyer, nr.2 în Camera Reprezentanţilor. “Cred că suntem foarte aproape. Cred că am parcurs 70% din drum, în termeni de bani. Încercăm să ajungem la un compromis”, a spus politicianul democrat. La rândul său, liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, a anunţat vineri că singurul punct litigios care a rămas se leagă de avorturi. “Chestiunea se leagă de sănătatea femeilor. Tot restul s-a rezolvat. Tot”, a spus Reid. “Este o bătălie ideologică. Nu are nimic a face cu integritatea fiscală a acestei ţări”, a subliniat democratul.

Harry Reid

Republicanii doresc ca programele de control al naşterilor (cum ar fi Planned Parenthood) să nu mai fie finanţate de la buget. Democraţii spun că aceasta ar afecta controlul bolilor venerice sau tratamentul cancerului.

Un purtător de cuvânt al speaker-ului Camerei Reprezentanţilor a replicat imediat: “Nimic nu e decis până când nu e totul decis, cea mai mare problemă rămâne tăierea cheltuielilor. Americanii vor să fie tăiate cheltuielile pentru a ajuta sectorul privat să creeze locuri de muncă – iar democraţii care conduc la Washingon nu vor”, a punctat Michael Steel.

Republicanii vor ca reducerile cheltuielilor să fie de 33 până la 40 de miliarde de dolari pentru restul acestui an fiscal (care se încheie la 30 septembrie) dintr-un buget federal general de aproape 3.700 de miliarde de dolari. În lipsa unui acord privind cheltuielile în următoarele şase luni, banii care sunt alocaţi guvernului se termină vineri la miezul nopţii şi mai multe agenţii şi servicii ar urma să fie închise, cel puţin parţial. O asemenea evoluţie ar trimite în şomaj tehnic circa 800.000 de funcţionari guvernamentali şi ar afecta economia şi-aşa fragilă, comportând totodată riscuri politice atât pentru democraţi, cât şi pentru republicani, cărora alegătorii le-ar putea sancţiona incapacitatea de a ajunge la un compromis.

“Închiderea” serviciilor guvernamentale ar dura până când republicanii şi democraţii fie îşi rezolvă divergenţele, fie votează o rezoluţie pentru o finanţare temporară. Serviciile vitale, cum ar fi apărarea naţională, forţele de ordine, urgenţele medicale şi controlul traficului aerian vor funcţiona însă în continuare. Congresmenii vor continua să fie plăţiţi în eventualitatea unei “închideri” guvernamentale. Hoyer a declarat vineri pentru CNN că democraţii vor insista pentru o rezoluţie de finanţare temporară de o săptămână, pentru a acorda mai mult timp negocierilor.

Nota noastra:

Asadar, democratii lui Obama sunt dispusi sa arunce tara in blocaj doar ca sa pastreze fondurile bugetare federale pentru avort si pentru Planet Parenhood, care tocmai a fost vadita a fi o parghie pentru promovarea avortului, pedofiliei si prostitutiei:

A se vedea si:

Articolele saptamanii: SUA SI RAZBOIUL. Sau un posibil raspuns la intrebarea: Ce cauta americanii in Libia, Irak, Afganistan, Kosovo s.a.m.d.?

ARTICOLELE SAPTAMANII (1): Prabusirea uriasului si criza cea adevarata

 


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “SUA IN SHUT DOWN? Administratia federala aproape de blocaj cvasi-total din cauza negocierilor dure pe marginea bugetului. DE ”DRAGUL” AVORTULUI, DEMOCRATII LUI OBAMA SUNT GATA SA PUNA PE BUTUCI IMPERIUL AMERICAN

 1. Si daca blocajul continua mai multe zile , intentionat s-au nu , presedintele Barack Obama la nevoie poate declara legea martiala . Sper ca scandalul dintre democrati s-au republicani sa nu fie doar pretextul pentru altceva bine planificat anterior . Ar fi de luat in calcul posibilitatea ca in cateva luni tara s-a intre in falimen iar preventiv presedintele ar actiona mai din timp folosinduse de acest motiv .

 2. Cred că iar m-am zăpăcit eu din pricina puţinei mele credinţe şi am impresia că toată lumea se gândeşte la ce mă gândesc şi eu. Să nu fie! Cred totuşi că mă precipit ca de obicei, însă chiar şi aşa, cu siguranţă blocajul nu este provocat de avorturi şi PP, oricât se mistuie săracii politicieni să le îmbrace în straie ideologice. Om trăi şi om vedea.. Doamne miluieşte-mă pe mine păcătosul şi nu mă lăsa în voia voii mele!

 3. @Agache Vlad:

  Dar de ce anume crezi ca e legat?

 4. Nu prea aş vrea să mă avânt în explicaţii, de teamă să nu se dea pe faţă întreaga mea fire de diletant entuziast şi să pun la încercare răbdarea celor ce citesc aceste pagini, făcându-mă o dată în plus motiv de cădere pentru aproapele meu. Deşi în lumina statisticilor prezentate chiar şi în buletinul AFR, avorturile sunt într-un minim istoric, iar tinerii care se declară abstinenţi la o valoare ridicată, totuşi mi se pare prea mic ciotul de care s-a împiedicat întreg aliotmanul. Aş crede că există raţiuni electorale şi unele economice concrete, care au un rol mai important, dar care nu pot fi aduse în prim-plan la fel de uşor. Întrucât nu prea mă pricep să gândesc de unul singur, voi încerca să revin cu câteva linkuri lămuritoare. Deşi nu aş vrea să ajungă în această perioadă un astfel de subiect, temă de studiu exhaustiv. Îmi cer iertare pentru vorba lungă! Doamne ajută!

 5. Se pare ca pretul platit pentru ca SUA sa nu intre in blocaj a fost legat tocmai de avort, finantarile publice mentinandu-se, inclusiv pentru Planet Parenthood:

  Faced with a looming government shutdown and stonewalling by the Obama administration, Republicans on Friday night lost the battle to de-fund Planned Parenthood in the federal budget bill.
  http://www.lifesitenews.com/news/never-never-never-defund-planned-parenthood-budget-deal-keeps-pp-funding-gu?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+LifesitenewscomLatestHeadlines+%28LifeSiteNews.com+Latest+Headlines%29

  House Republicans are preparing to abandon the historic fight to defund abortion giant Planned Parenthood under immense political pressure, say reports citing bipartisan sources on Capitol Hill Friday evening.
  http://www.lifesitenews.com/news/gop-has-abandoned-fight-to-defund-planned-parenthood-reports?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+LifesitenewscomLatestHeadlines+%28LifeSiteNews.com+Latest+Headlines%29

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare