Articolele saptamanii: SUA SI RAZBOIUL. Sau un posibil raspuns la intrebarea: Ce cauta americanii in Libia, Irak, Afganistan, Kosovo s.a.m.d.?

8-04-2011 2 minute Sublinieri

Statele Unite au inceput cu 13 colonii mici si vulnerabile, agatate de coasta estica a continentului nord-american. In secolul care a urmat, cele 13 state s-au extins pana in capatul celalalt al continentului, subjugand si exterminand populatiile bastinase si smulgand Texasul, New Mexico, Arizona si California din posesia Mexicului. A urmat un razboi civil, anexarea unor colonii modeste si o prezenta intarziata in ambele Razboaie Mondiale.

De cand a devenit o mare putere, la cumpana dintre secolele 19 si 20, SUA a fost implicata in mai mult de zece razboaie importante si a intervenit militar de nenumarate ori. In 2008, americanii l-au ales pe Barack Obama in fruntea Statelor Unite pentru ca au crezut ca noul presedinte va avea o gandire diferita de cea a predecesorului sau, mai ales in ceea ce priveste implicarea in conflicte militare. Era clar pentru toata lumea ca George W. Bush lansase un razboi inutil in Irak, o eroare pe care a amplificat-o prin proasta administrare a situatiei. In consecinta, electoratul american s-a indreptat catre candidatul care se opunea razboiului din Iraq.

Mai presus de orice, americanii au crezut ca Obama va fi mai intelept in alegerea situatiilor care necesita forta. La fel au crezut si norvegienii care i-au acordat Premiul Nobel pentru pace, nu pentru ceva ce facuse ci pentru ceva ce sperau ca n-o sa faca in viitor. Doi ani mai tarziu, soldatii americani s-au vazut tarati inapoi in transee. De cand a preluat functia de presedinte, Obama a marit implicarea SUA in Afghanistan si a lansat un nou razboi impotriva Libiei. Ca si in Irak, scopul adevarat al interventiei este schimbarea regimului cu forta armelor de foc. La inceput, toata lumea credea ca armele vor sta in mainile europenilor sau in cele ale rebelilor, care au si inceput exportul de titei.

Pe masura ce conflictul se prelungeste, este din ce in ce mai clar ca inlaturarea lui Gaddafi nu se poate face fara interventia directa a fortelor armate americane si a agentilor CIA. Ramane de vazut daca deschiderea focului in Libia va duce la plecarea tiranului Gaddafi. Intrebarea pe care si-o pun cei de la Foreign Policy este “de ce SUA continua sa lupte in razboaie inutile”.

Iata si cateva motive demne de luat in calcul.

Pentru ca poate

Cel mai evident motiv care alimenteaza prezenta Statelor Unite pe diversele teatre de razboi este faptul ca are o forta militara remarcabila, mai ales in comparatie cu micile puteri, asa cum este Libia. Cand ai sute de avioane, bombe inteligente si rachete ghidate, toata lumea arata ca o tinta. Asa ca atunci cand apar probleme undeva pe glob, este greu sa rezisti tentatiei de a face “ceva”. Ca si cel pe care l-a inlocuit, Obama isi justifica interventia invocand locul special al Americii, “aparatoarea democratiei”, in lume.

Pentru ca nu are inamici seriosi

Dupa terminarea Razboiului Rece, America s-a vazut intr-o pozitie sigura. Nu mai exista alte mari puteri in emisfera vestica. Nu exista competitori directi deocamdata, desi China ar putea sa devina unul curand. Si nu exista o tara in lume care sa se poata gandi la a lansa un atac asupra americanilor, fara a se gandi mai intai la propria distrugere. Atacurile teroriste sunt o problema majora, insa pericolul este de multe exagerat, in parte pentru a servi drept pretext in invaziile altor tari.

Voluntariatul

Prin limitarea serviciului militar la oamenii care se ofera voluntari, opozitia care venea din partea opiniei publice este mai usor de combatut. Cu greu ar mai fi putut Obama sau Bush sa inceapa razboaie in Irak si Afghanistan daca tinerii americani trimisi pe front erau obligati sa se prezinte la recrutare, daca fiii bancherilor de pe Wall Street erau suiti in avioane de transport militar si parasutati in mijlocul razboiului.

Politica externa

La Washington, politica externa este dominata fie de neconservatori, fie de “interventionistii liberali” care traiesc cu ideea ca SUA este o natiune indispensabila si ca trebuie sa rezolve cat mai multe probleme globale posibile. Viziunea inteventionista este dezvoltata, promulgata si aparata de o retea de think tank-uri, comisii si agentii guvernamentale care, desi nu sunt intru totul de acord, sustin un singur lucru: SUA trebuie sa-si foloseasca puterea. Sustinatorii razboaielor, cei care-si desfasoara activitatea in Washington, nu vor suferi penalizari daca un razboi nu se termina cu SUA invingatoare.

In cel mai rau caz, la sfarsitul mandatului se vor intoarce in institutiile de unde s-au ridicat.

Congresul a cedat puterea

Puterea de a declara razboi revine, prin constitutie, Congresului american si nu presedintelui. Cu toate astea, de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace, presedintii Statelor Unite nu au avut nicio problema in a ordona fortelor americane sa atace alte state, si abia apoi sa vina in fata Congresului.

In practica, puterea militara s-a mutat in bratele presedintelui, inconjurat de consilieri ambitiosi.

Articol de Andrei Ciltaru

Nota noastra:

Evident, ce e mai important nu este atins in acest articol destul de general. Daca sunt furnizati cativa factori care explica de ce SUA este o putere imperiala in adevaratul sens al cuvantului, lipseste un raspuns la intrebarea CE urmaresc acele think-thankuri si agentii guvernamentale care ofera justificarea ideologica pentru implicarea SUA in teatre de razboi. Acest CE insemnand, practic, o agenda geopolitica cu numeroase ramificatii.

Aceasta agenda, in prezent, pare ca este legata de o reconfigurare radicala a lumii, de macinarea actualului status quo international si de inaugurarea unei perioade de tranzitie catre ALTCEVA. Numit de unii drept Noua Ordine Mondiala, sintagma care spune totul si nimic, acest “altceva” inseamna, de fapt, aruncarea lumii intr-un haos geopolitic, economic si social care va duce intr-un final la coacerea conditiilor concrete (caci cele duhovnicesti exista deja) pentru instaurarea imparatiei lui Antihrist. Pana atunci, insa, mai sunt alte etape de parcurs si alte profetii din Apocalipsa de implinit. Pana atunci, se va produce si al treilea razboi mondial, consecinta directa a actiunilor SUA de pana acum si din viitorul apropiat.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, America, Articolele saptamanii, Irak, Kosovo, Serbia, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Articolele saptamanii: SUA SI RAZBOIUL. Sau un posibil raspuns la intrebarea: Ce cauta americanii in Libia, Irak, Afganistan, Kosovo s.a.m.d.?

  1. As mai adauga la cele spuse de mai sus si o alta componenta desi secundara , dar foarte importanta in economia problemei .

    Foarte mult armament american extrem de sofisticat care a costat foarte multi bani , se apropie de perioada de expirare . Si este pacat s-a arunci asa tehnologie de top la fier vechi , mai ales cand ai niste rivali care se cred invincibili . Si asa s-a ales solutia cea mai convenabila pentru politic , cat si pentru complexul militar industrial . Asfel au ajuns unii poligon de tragere , pardon am vrut sa zic groapa de amortizare a unor cheltuieli trecute . O simbioza perfecta intre politic , financiar , militar , aliati etc . Oare nu sunt cam multi pentru o cauza asa de mica ? , sau cauza nu este mica de loc ? .

  2. Americanii au acum alte probleme pe cap, cum ar fi bugetul ce trebuia adoptat până astăzi cel târziu. Se pare că au prelungit iar termenul limită, dar între timp, pe net a explodat ştirea cum că primii care Nu vor fi plătiţi vor fi soldaţii home+abroad; printre multele articole de genul acesta: http://www.armytimes.com/news/2011/03/military-contingency-plan-government-shutdown-031111w/ . Dincolo de ştire în sine, nu reuşesc să înţeleg de ce tocmai această ştire este prezentată ca fiind principalul efect a eventualei căderi a guvernului american. Doamne ajută!

  3. Răspunsul pentru nelămurirea mea: Politics as ususal : http://biggovernment.com/mikeflynn/2011/04/07/obama-ill-shut-down-the-government-and-suspend-military-pay/.
    Aceste lucruri sunt detalii, ce nu au legătură cu postul nostru. Spor şi credinţă în toate!

  4. http://www.money.ro/guvernul-american-se-pregateste-de-shut-down_920176.html

    Guvernul american se pregăteşte de shut-down

    În cazul în care Congresul american nu reuşeşte să adopte un buget al cheltuielilor până vineri, guvernul federal se va închide. Sună apocaliptic, însă cu fiecare zi şi fiecare eşec al negocierilor, scenariul pare tot mai aproape de realitate. Termenul limită: 8 aprilie 2011
    Parlamentarii americani au tot incercat sa ajunga la un compromis care sa stabileasca nivelul de cheltuieli federale din urmatoarele sase luni. Aceste negocieri au continuat si ieri, insa blocajul pare sa se mentina, scrie CNN Money. Democraţii vor să reducă cheltuielile bugetului federal cu 33 miliarde dolari, în timp ce republicanii vor “tăieri” mult mai drastice: 61 miliarde dolari.

    In incercarea de a rezolva situatia tensionata, Presedintele SUA, Barack Obama si-a facut aparitia la briefing-ul de presa, insa fara niciun succes. Se pare ca republicanii si democratii sunt foarte departe de a ajunge la un consens. Cum timpul se scurge, shut-down-ul guvernului devine din ce in ce mai plauzibil.

    “Ultimul lucru de care avem nevoie este o paralizie provocată de o întrerupere” a serviciilor administraţiei ce s-ar putea profila de vineri, a declarat Obama în timpul unei apariţii surpriză în sala de presă a Casei Albe. Marţi, Obama i-a primit în Biroul Oval pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi pe şeful majorităţii democrate în Senat, Harry Reid, pentru a încerca să scoată din impas discuţiile bugetare.

    Biroul lui Boehner a afirmat că această discuţie nu a dus la niciun acord. Potrivit aceleiaşi surse, Boehner “i-a spus preşedintelui că nu va fi lăsată Camera să aleagă între două opţiuni rele pentru naţiune”, adică un buget fără “reduceri reale în cheltuieli”sau “o paralizie a guvernului din cauza lipsei de acţiune a Senatului”. Dar Obama i-a făcut responsabili de impasul actual pe republicani şi a avertizat că persistenţa unui dezacord asupra bugetului ar fi “de neiertat” în momentul când economia SUA iese dificil din cea mai gravă criză de după anii 1930.

    Cat ar dura shut down-ul

    Desi este destul de greu de spus, putem mentiona insa aici faptul ca intre anii 1977 si 1980 au existat sase astfel de opriri ale guvernului si au durat intre 8 si 17 zile.

    Inca noua blocaje au existat si intre 1990 si 1995 si niciuna nu a durat mai mult de 3 zile.

    Ce se opreşte şi ce funcţionează

    Cu excepţia shut-down-ului din 1995 din timpul administraţiei Clinton care a avut două etape, au mai existat 10 situaţii de blocare a activităţii guvernului federal.

    Toate activităţile care ţin de Guvernul Federal se vor opri, cu următoarele excepţii: Securitatea naţională, serviciile medicale de urgenţă, controlul traficului aerian, Garda Naţională şi Comandamentele pentru situaţii de urgenţă şi dezastre naturale, misiunile militare, producţia de energie electrică, punctele vamale, serviciile de emigrare din aeroporturi şi închisorile. Nu se vor mai emite paşapoarte şi nu se vor mai procesa aplicaţiile pentru viză SUA.

    Ce s-a întâmplat la ultimul shut-down

    Ultima dată acest lucru s-a întâmplatîn timpul administraţiei Clinton când 800.000 de bugetari au fost trimişi acasă în prima fază de shut-down, iar în cea de a doua etapă, încă 284.000 de angajaţi federali.
    Centrul de cercetare, centrul de medicină şi prevenirea bolilor au fost şi ele oprite.
    Peste 30.000 de cereri de viză au fost blocate în fiecare zi
    200.000 de aplicaţii pentru eliberarea paşapoartelor au fost amânate

    De data aceasta, nu este clar câţi angajaţi ai Guvernului vor fi trimişi acasă, mai ales că fiecare agenţie guvernamentală are propriul algoritm.

    Pierderi

    Angajaţii guvernamentali nu vor fi plătiţi în perioada de shut-down
    După ce activitatea se va relua, ei vor fi plătiţi retroactiv. Adică vor fi plătiţi pentru că au stat acasă
    În acest timp nu au voie să folosească telefonul şi e-mailul de serviciu
    Angajaţilor nu li se permite să lucreze pe perioada shut-down-ului la alt angajator sau în orice al domeniu.
    Bugetarii care vor lucra la alt loc de muncă în această perioadă riscă o amendă de la 5.000 de dolari până la 2 ani de închisoare.
    Parcurile naţionale, rezervaţiile naturale, toate monumentele şi muzeele din Washington D.C. vor fi închise
    În timpul blocării activităţii guvernului federal din 1995-1996, specialiştii au estimat pierderi de 1,25 miliarde dolari.

  5. http://www.money.ro/sua-ar-putea-intra-peste-cateva-ore-in-shut-down_923401.html

    SUA ar putea intra peste câteva ore în “shut down”

    SUA ar putea intra vineri la miezul nopţii (sâmbătă, ora 7.00, ora României) în procedură de “închidere guvernamentală”, o situaţie de blocaj ce ar trimite în şomaj tehnic sute de mii de bugetari şi care ar duce inclusiv la închiderea ambasadelor şi consulatelor americane.

    Situaţia ar interveni în cazul eşecului negocierilor dintre Casa Albă şi liderii Congresului pe tema bugetului pe 2011. Cele două părţi mai au la dispoziţie doar câteva ore – până vineri la miezul nopţii, ora locală (sâmbătă, ora 7.00, ora României) – pentru a ajunge la un acord.

    “Închiderea guvernamentală” nu este fără precedent. Ultima dată s-a întâmplat în 1995 şi 1996, în timpul administraţiei lui Bill Clinton, când, la fel ca în prezent, Congresul avea majoritate republicană, iar preşedintele era democrat.

    Preşedintele Barack Obama şi liderii Congresului nu au reuşit să ajungă la un consens asupra bugetului nici după discuţii terminate joi târziu în noapte. Negocierile continuau furibund, vineri, în speranţa că nu se va ajunge la “închiderea” guvernului federal.

    “Nu sunt pregătit să-mi exprim un vast optimism, dar cred că azi suntem mai avansaţi decât ieri”, le-a spus Obama reporterilor, joi seara, după întâlnirea cu şeful Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, şi cu liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid.

    “Din păcate nu există încă o înţelegere”, a declarat vineri la NBC democratul Steny Hoyer, nr.2 în Camera Reprezentanţilor. “Cred că suntem foarte aproape. Cred că am parcurs 70% din drum, în termeni de bani. Încercăm să ajungem la un compromis”, a spus politicianul democrat.

    La rândul său, liderul majorităţii din Senat, Harry Reid, a anunţat vineri că singurul punct litigios care a rămas se leagă de avorturi. “Chestiunea se leagă de sănătatea femeilor. Tot restul s-a rezolvat. Tot”, a spus Reid. “Este o bătălie ideologică. Nu are nimic a face cu integritatea fiscală a acestei ţări”, a subliniat democratul.

    Republicanii doresc ca programele de control al naşterilor (cum ar fi Planned Parenthood) să nu mai fie finanţate de la buget. Democraţii spun că aceasta ar afecta controlul bolilor venerice sau tratamentul cancerului.

    Un purtător de cuvânt al speaker-ului Camerei Reprezentanţilor a replicat imediat: “Nimic nu e decis până când nu e totul decis, cea mai mare problemă rămâne tăierea cheltuielilor. Americanii vor să fie tăiate cheltuielile pentru a ajuta sectorul privat să creeze locuri de muncă – iar democraţii care conduc la Washingon nu vor”, a punctat Michael Steel.

    Republicanii vor ca reducerile cheltuielilor să fie de 33 până la 40 de miliarde de dolari pentru restul acestui an fiscal (care se încheie la 30 septembrie) dintr-un buget federal general de aproape 3.700 de miliarde de dolari.

    În lipsa unui acord privind cheltuielile în următoarele şase luni, banii care sunt alocaţi guvernului se termină vineri la miezul nopţii şi mai multe agenţii şi servicii ar urma să fie închise, cel puţin parţial. O asemenea evoluţie ar trimite în şomaj tehnic circa 800.000 de funcţionari guvernamentali şi ar afecta economia şi-aşa fragilă, comportând totodată riscuri politice atât pentru democraţi, cât şi pentru republicani, cărora alegătorii le-ar putea sancţiona incapacitatea de a ajunge la un compromis.

    “Închiderea” serviciilor guvernamentale ar dura până când republicanii şi democraţii fie îşi rezolvă divergenţele, fie votează o rezoluţie pentru o finanţare temporară.

    Serviciile vitale, cum ar fi apărarea naţională, forţele de ordine, urgenţele medicale şi controlul traficului aerian vor funcţiona însă în continuare. Congresmenii vor continua să fie plăţiţi în eventualitatea unei “închideri” guvernamentale.

    Hoyer a declarat vineri pentru CNN că democraţii vor insista pentru o rezoluţie de finanţare temporară de o săptămână, pentru a acorda mai mult timp negocierilor.

    Important mai trebuie sa fie avortul si finantarea Planet Parenhood, vestita cloaca pro-avort si pro-prostitutie, de risca democratii blocajul aproape total pentru asa ceva…

  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SUA IN SHUT DOWN? Administratia federala aproape de blocaj cvasi-total datorita negocierilor dure pe marginea bugetului. DE ”DRAGUL” AVORTULUI, DEMOCRATII LUI OBAMA SUNT GATA SA PUNA PE BUTUCI IMPERIUL AMERICAN
  7. Pingback: Dupa 4 luni, RAZBOIUL DIN LIBIA, UN ESEC AL NATO?/ RUSIA isi continua criticile la adresa celor care sustin rebelii
  8. Pingback: PUTIN CRITICA ECONOMIA DE PARAZIT A SUA. Circus americanus sau cum se naste un nou URSS/ Cipru: inca o tara ortodoxa care ar putea fi ”salvata” de UE si FMI, Spania si Italia stau si ele la coada/ Soros se retrage din afaceri. De ce?/ LA NOI, JEFFREY
  9. Pingback: Nu exista alte iesiri din criza mondiala: INFLATIE SAU RAZBOI! SAU... AMANDOUA LA UN LOC - arata economistii Ilie Serbanescu si Liviu Voinea (VIDEO)
  10. Pingback: "Razboiul e indispensabil economiilor din Vestul Europei". STUDIU DE CAZ: PETROLUL, "COMBUSTIBILUL" RAZBOIULUI DIN LIBIA
  11. Pingback: INSCENARILE INCREDIBILE ALE RAZBOIULUI DE "ELIBERARE" DIN LIBIA - o regie mediatica cvasitotala!
  12. Articol foarte bun si cred ca America este parte dintr-o moştenire imperial şi colonialismului în Anglia. Dar, în general, preia rolul că, odată ce a fost la Roma, Grecia, Franţa, Marea Britanie şi Germania nazistă. Punct de vedere istoric, omenirea a incercat sa domine alte popoare, culturi şi de impunere a supremaţia lor asupra celor slabi, cred că aceasta este o altă parte a istoriei, care la un moment dat pot fi anulate.

  13. Pingback: ADEVARUL DESPRE 11 SEPTEMBRIE 2001: Dovezi imbatabile despre FALSITATEA VARIANTEI OFICIALE a "atacului terorist". FAPTE, NU TEORII ALE CONSPIRATIEI
  14. Pingback: KOSOVO, DEMOCRATIE A L'AMERICAINE
  15. Pingback: NOUA ORDINE AMERICANA TORTUREAZA: metodele de tortura folosite in Afganistan
  16. Pingback: SUA - STAT POLITIENESC DE TIP LUMEA A TREIA
  17. Pingback: SFARSITUL LIBERTATII IN SUA SI DICTATURA MILITARA LA ORIZONT? Proiect legislativ in SUA ce ar autoriza DETENTIA MILITARA fara mandat a civililor din intreaga lume!
  18. Pingback: Barack Obama a ratificat RETINEREA CIVILILOR DE CATRE ARMATA, FARA MANDAT SI PROCES, doar pentru SUSPICIUNEA de “TERORISM” - Razboi întru Cuvânt
  19. Pingback: Inchisorile secrete ale CIA (I): NOUL EXPERIMENT PITESTI la care ROMANIA ia parte - Razboi întru Cuvânt
  20. Pingback: SUA vor sa creeze SOLDATUL MODIFICAT GENETIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Pentru cine lupta si mor militarii români in Afganistan? [VIDEO] - Recomandari
  22. Pingback: Inchisorile secrete ale CIA (II): “DEMASCAREA”: principiul TORTURILOR FOLOSITE CU PRETEXTUL RAZBOIULUI IMPOTRIVA TERORISMULUI - Recomandari
  23. Pingback: “MOMENTUL ADEVARULUI PENTRU RUSIA”. SUA si tarile occidentale declara Rusia VINOVATA pentru doborarea AVIONULUI din Ucraina/ Mircea Cosea: “Acest episod tragic face parte dintr-un scenariu de schimbare a raporturilor de forta in lume si
  24. Pingback: RAZBOAIELE MURDARE: LUMEA ESTE UN CAMP DE LUPTA – film documentar. Cum se transforma SUA intr-o dictatura fascista prin excesele “razboiului impotriva terorii” - Recomandari
  25. Pingback: Al Qaeda si POLITICILE FRICII in noua ordine mondiala. Complexul militaro-industrial si PAX AMERICANA: razboiul e pace si tortura binefacere [documentare VIDEO] - Recomandari
  26. Pingback: 10 ZILE PANA LA RAZBOI [VIDEO]. Docudrama BBC despre MINCIUNILE care au dus la INVADAREA IRAKULUI in 2003 - Recomandari
  27. Pingback: Din “succesele” razboiului impotriva terorismului: 1,3 MILIOANE DE CIVILI UCISI si aparitia STATULUI ISLAMIC | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare