SUA si Japonia SFIDEAZA China, trimitand avioane si nave in zona revendicata de Beijing

29-11-2013 1 minut Sublinieri

Photograph taken on a marine surveillance plane B-3837 shows the disputed islets, known as Senkaku in Japan and Diaoyu in China

  • Mediafax:

Joseph Biden va transmite Chinei “preocupări” privind zona de securitate aeriană

Vicepreşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va transmite Chinei, în cursul vizitei de săptămâna viitoare, “preocupările” Washingtonului privind instituirea zonei de securitate aeriană în Marea Chinei de Est.

“Această vizită în China este o ocazie pentru vicepreşedinte de a discuta direct despre acest dosar cu liderii de la Beijing, de a transmite preocupările şi de a cere clarificări”, a precizat un oficial american.

Anunţul Beijingului privind instituirea zonei de identificare aeriană în Marea Chinei de Est a fost catalogat drept “incendiar” de către CasaAlbă.

Două bombardiere americane de tip B-52 au pătruns în mod neautorizat, marţi, în spaţiul aerian al Chinei, în Marea Chinei de Est. Potrivit unor oficiali americani, cele două avioane de tip B-52 au zburat deasupra Mării Chinei de Est fără a informa Beijingul, contestând direct decizia Chinei de a extinde zona de securitate aeriană.

Avioanele au survolat noua Zonă chineză de identificare aeriană, un spaţiu instituit într-un perimetru disputat între China, Coreea de Sud şi Japonia.

Zilele trecute, Beijingul a extins Zona de identificare aeriană pentru a include Arhipelagul Diaoyu, administrat de Japonia sub numele Senkaku, dar revendicat de China. De asemenea, în Zona extinsă de identificare aeriană este inclus şi Arhipelagul Ieodu, administrat de Coreea de Sud, dar revendicat de China. Oficiali din cadrul Pentagonului avertizaseră că Statele Unite vor contesta direct noua zona de securitate aeriană chineză.

China trimite avioane de vânătoare pentru a monitoriza controversata zonă de securitate aeriană

Forţele aeriene chineze au trimis avioane de vânătoare în noua zonă de securitate instituită în Marea Chinei de Est, un perimetru care include insule revendicate de China, Japonia, Taiwan şi Coreea de Sud, anunţă presa chineză citată de BBC News online.

China a avertizat că toate avioanele, inclusiv cele comerciale, care survolează această zonă trebuie să se identifice şi să transmită planurile de zbor, altfel riscând “măsuri defensive de urgenţă”.

De la instituirea zonei de securitate, Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite au trimis avioane fără a cere permisiunea Chinei.

Colonelul Shen Jinke, un reprezentant al Forţelor Aeriene chineze, a anunţat, joi, că avioane de vânătoare chineze vor efectua misiuni de patrulare de rutină în perimetrul de securitate.

Anunţul Beijingului privind instituirea zonei de identificare aeriană în Marea Chinei de Est a fost catalogat drept “incendiar” de către Casa Albă.

[…] Două bombardiere americane de tip B-52 au pătruns în mod neautorizat, marţi, în spaţiul aerian al Chinei, în Marea Chinei de Est. Potrivit unor oficiali americani, cele două avioane de tip B-52 au zburat deasupra Mării Chinei de Est fără a informa Beijingul, contestând direct decizia Chinei de a extinde zona de securitate aeriană. Avioanele au survolat noua Zonă chineză de identificare aeriană, un spaţiu instituit într-un perimetru disputat între China, Coreea de Sud şi Japonia. Zilele trecute, Beijingul a extins Zona de identificare aeriană pentru a include Arhipelagul Diaoyu, administrat de Japonia sub numele Senkaku, dar revendicat de China. De asemenea, în Zona extinsă de identificare aeriană este inclus şi Arhipelagul Ieodu, administrat de Coreea de Sud, dar revendicat de China. Oficiali din cadrul Pentagonului avertizaseră că Statele Unite vor contesta direct noua zona de securitate aeriană chineză.

Japonia nu va opri misiunile militare de patrulare în Marea Chinei de Est, indiferent de ce vrea China, au afirmat oficiali japonezi, citaţi de CNN.

Anunţul vine după ce China a declarat o zonă de apărare aeriană care pătrunde mult în interiorul mării. În urmă cu două zile acest spaţiu aerian a fost violat de două bombardiere americane, parte a unui exerciţiu tactic.

China spune că este dreptul oricărei ţări să îşi protejeze graniţele şi a dat chiar exemplul Japoniei, care la rândul ei are o zonă de apărare aeriană în aceeaşi mare.


Categorii

1. DIVERSE, China

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “SUA si Japonia SFIDEAZA China, trimitand avioane si nave in zona revendicata de Beijing

  1. ma intreb daca cei care doresc cu orice pret un razboi mondial, vazand ca nu le-a iesit jocul in mediterana, cu siria si iranul, si-au mutat acum tabla de sah in marea chinei de est.

  2. Pretentiile de exclusivitate aeriana, la 800 km de cosatele nationale, pare o pretentie exagerata, mai ales in conditiile in care exista o legislatie internationala.
    Pe de alta parte, China este inconjurata de “portavioane naturale americane”: Taiwan, Japonia, Filipine si un “cap de pod” care se numeste Coreea de Sud. E de inteles frustrarea acetui colos, fosta colonie americano-europeana si japoneza.
    Situatia de fata este rezultatul a secole de colonialism, suportat de un popor care 3 milenii a avut o politica izolationista si neimperialista (cu exceptia Tibetului si a unor teritorii vietnameze in sec al XX lea).

    PS: China nu are decat un portavion si ala cumparat de la rusi; deci se confrunta tantarul cu armasarul iar la capitolul aviate e sub americani cu mult. In momentul de fata nu are cum sa-si impuna ambitiile pe plan militar…

  3. Pingback: SUA e gata sa apere JAPONIA in cazul unui conflict cu CHINA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare