Oficial al serviciilor secrete americane: SPIONAREA LIDERILOR STRAINI, UN ”PRINCIPIU FUNDAMENTAL”/ Strategia de PR prin care SUA combate dezvaluirile despre programele sale de supraveghere globala: NU DOAR AMERICA E REA, TOTI SUNT RAI

30-10-2013 9 minute Sublinieri

File photo of U.S. President Obama and German Chancellor Merkel holding a joint news conference in Berlin

 • Mediafax:

James Clapper: Spionarea liderilor străini este un “principiu” al serviciilor de informaţii. Este indispensabil să ştim care le sunt intenţiile

Cunoaşterea intenţiilor liderilor străini este un “principiu fundamental” pentru orice serviciu de informaţii, a apreciat marţi directorul comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI) James Clapper, fără a evoca o eventuală interceptare a comunicaţiilor Angelei Merkel.

Timp de 50 de ani de când lucrez în informaţii, a cunoaşte intenţiile liderilor este un principiu fundamental pentru ceea ce încercăm să colectăm şi să analizăm”, a recunoscut acesta în cadrul unei audieri în faţa comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Este vorba mai ales de “a determina dacă ceea ce spun corespunde cu ceea ce se întâmplă. Este indispensabil pentru noi să ştim încotro merge ţara, care le este politica, cum are consecinţe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii”a explicat Clapper, care supervizează 16 agenţii de informaţii americane, printre care şi NSA care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor.

Dezvăluirea spionajului de amploare realizat de NSA în Europa a declanşat un scandal diplomatic în capitalele europene, mai ales în Germania, unde dezvăluirile privind ascultarea telefonului mobil al cancelarului au şocat.

Întrebat de un ales dacă state “aliate” realizează sau au realizat activităţi de spionaj la adresa Statelor Unite şi a liderilor săi, James Clapper şi directorul NSA, generalul Keith Alexander au răspuns afirmativ.

Ca răspuns la o altă întrebare, Clapper a lăsat să se înţeleagă că membrii delegaţiei de europarlamentari aflaţi în vizită la Washington pentru a cere socoteală administraţiei americane privind activităţile de spionaj în Uniunea Europeană ar putea să nu cunoască acţiunile serviciilor de informaţii ale propriilor state.

“Deseori oamenii politici, care au fost şi care vor veni, nu sunt familiari cu modul exact în care operaţiunile de informaţii sunt executate. Şi aş adăuga că nu există nicio altă ţară în lume unde să existe acelaşi grad de supervizare a serviciilor de informaţii ca a noastră”, a declarat acesta în faţa parlamentarilor care se ocupă de controlul comunităţii de informaţii americane.

Director NSA: Interceptările erau efectuate de servicii europene şi transmise Statelor Unite

Servicii secrete europene au efectuat interceptări în state europene şi au transmis informaţiile Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională, afirmă directorul NSA, Keith Alexander, explicând că ipotezele prezentate de ziarele Le Monde, L’Espresso şi El Mundo sunt “total false”.

“Dezvăluirile făcute de publicaţiile Le Monde, El Mundo şi L’Espressodespre interceptarea comunicaţiilor cetăţenilor keithalexandeereuropeni de către NSA sunt total false”, a spus generalul Keith Alexander.

“Pentru a fi perfect clar, noi nu am colectat informaţii despre cetăţeni europeni; informaţiile au fost furnizate NSA de parteneri europeni”, a explicat generalul Alexander în cursul audierilor în Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Wall Street Journal: Operaţiunile de interceptare atribuite NSA au fost efectuate de servicii europene

Operaţiunile de interceptare a comunicaţiilor atribuite Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA) în Franţa şi Spania au fost efectuate de serviciile de spionaj din ţările respective, afirmă oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal.

“Interceptările efectuate de servicii europene de spionaj (…) erau transmise NSA”, ca parte a eforturilor de protejare a cetăţenilor de ameninţarea terorismului, explică oficiali americani, citaţi de publicaţia Wall Street Journal.

NSA, Ministerul spaniol de Externe şi ambasada Franţei la Washington au refuzat să comenteze aceste informaţii.

Noile dezvăluiri par să invalideze versiunea prezentată în ultimele zile de presa europeană privind amploarea activităţilor serviciilor americane de spionaj.

Publicaţii europene au relatat, citând documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, că serviciile americane de spionaj au interceptat zeci de milioane de conversaţii telefonice în ţări precum Franţa şi Spania, inclusiv comunicaţiile unor lideri ai ţărilor europene, precum cancelarul german Angela Merkel.

Serviciul german de informaţii externe BND neagă că spionează SUA pe teritoriul american

Şeful serviciului german de informaţii externe BND Gerhard Schindler a dezminţit miercuri, pentru săptămânalul Die Zeit, afirmaţiile omologului său american potrivit cărora Germania ar spiona Statele Unite pe teritoriul american.

Nu există operaţiuni de supraveghere a telecomunicaţiilor efectuate de la ambasada germană la Washington, a subliniat Schindler, directorul BND, pentru ediţia online a publicaţiei Die Zeit.

Directorul Serviciilor Naţionale americane de Informaţii (DNI) James Clapper şi directorul NSA, generalul Keith Alexander, au declarat marţi, într-o audiere în Congres, că ţări “aliate” Statelor Unite desfăşoară sau au desfăşurat activităţi de spionaj împotriva Statelor Unite.

O delegaţie a Cancelariei şi serviciilor de informaţii germane urmează să se întâlnească miercuri, la Washington, cu reprezentanţi ai Guvernului american, în urma dezvăluirilor despre spionarea comunicaţiilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel, potrivit agenţiei de presă DPA.

Guvernul german vrea să încheie pe termen mediu un acord cu americanii, prin care aceştia să se angajeze să renunţe să spioneze Guvernul sau reprezentanţe diplomatice germane, potrivit aceleiaşi surse.

Statele Unite au respins în mod categoric, marţi, acuzaţii recente privind interceptarea comunicaţiilor în Europa de către serviciile lor de spionaj, afirmând că aceste date le-au fost furnizate de către agenţii de informaţii europene.

Dezvăluirile ziarelor francez Le Monde, spaniol El Mundo şi italian L’Espresso despre interceptarea comunicaţiilor cetăţenilor europeni de către NSA sunt “complet false”, a oferit asigurări generalul Alexander, sub jurământ, în audierile din Congres.

Fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat la orginea dezvăluirilor care au produs un scandal cu privire la programul de spionaj american, a dat deja asigurări într-un interviu publicat de revista germană Der Spiegel în iulie că agenţi din cadrul Agenţiei americane Naţionale pentru Securitate (NSA) “lucrează mână-n mână cu germanii şi cu cea mai mare parte a celorlalte state occidentale”.

Cine-şi imaginează că preşedintele Obama va cere scuze Angelei Merkel pentru inacceptabila ascultare a telefonului ei mobil de către NSA riscă nu numai să-şi vadă înşelate aşteptările, ci şi să i se rîdă în nas şi să fie luat peste picior de cei care deunăzi aflau din spusele lui James Andrew Lewis că Statele Unite vor asculta pe mai departe telefonul şefei guvernului german.

Expertul american al serviciilor secrete, răspunzînd întrebărilor publicaţiei „Wirtschaftswoche”, menţionează că şi China şi Rusia o spionează pe cea mai puternică femeie a lumii. Că cele două state nu sunt deloc prietenii Germaniei, ci doar parteneri de afaceri contează prea puţin în ochii lui Lewis, care-i recomandă doamnei Merkel că ar fi preferabil să-şi securizeze telefonul, în loc să se îngrozeascăde vigilenţa scrutătoare a prietenilor de peste Ocean.

Specialistul american intervievat merge şi mai departe cu raţionamentul şi pleacă de la premisa că Merkel ar fi ştiut că este ascultată de NSA, dar că în acelaşi timp Snowden, deşi are informaţii şi despre ceea ce fac şi ştiu alte servicii secrete, nu suflă o vorbă. De ce? Pentru că, dacă ar face-o, ar contrazice teza pusă în circulaţie de adversarii libertăţii şi edward-snowden-390x285democraţiei cum că America este cea rea. Or, afirmă Lewis, America nu este rea, toţi sunt răi.

Afirmaţia nu numai că relativizează abuzivele practici ale NSA, ci îi exonerează atît pe spioni cît şi pe responsabilii politici sub a căror autoritate aceştia se află. Apoi, serviciile secrete americane nu interceptează tot ce aud din indiferent ce direcţie, concentrîndu-se doar asupra ţărilor care au legături cu terorismul. Stupefiat, intervievatorul întreabă cum de poate fi plasată Germania pe „axa răului”, tocmai ea, care este un bun partener al Americii. Este adevărat, concede Lewis, dar, pe lîngă Angela Merkel, pe care o admiră personal, există şi dintre aceia care fac Germania suspectă.

Motivele? Gerhard Schröder a avut un cu totul alt caracter. Iar concernul Siemens furnizează material de construcţie Iranului pentru centralele sale nucleare. Germania, mai precizează Lewis, ar fi zădărnicit în Uniunea Europeană spionarea Chinei de către NSA, deşi Statele Unite întrevăd în spionajul economic practicat de Beijing un mare pericol pentru economia mondială şi pentru securitate.

America, pasămite, supraveghează întreprinderile străine doar din raţiuni de securitate sau cînd există bănuieli de corupţie şi nicidecum din interese economice. James Andrew Lewis îşi să seama cît de puţin plauzibilă este această ipoteză şi se simte dator să puncteze retoric enunţul, formulînd întrebarea „cui am putea să-i transmitem informaţii despre BMW?”

Cu alte cuvinte, ştim totul, dar nu spunem nimănui nimic. Deocamdată. Numai că informaţiile înseamnă putere şi, la un caz, pac la Războiu’.

Începând din luna iunie, o dată cu revelațiile publicate de cotidianul britanic de centru-stânga The Guardian, activitățile de spionaj electronic ale caracatiței americane NSA fac înconjurul lumii: 35 de lideri mondiali interceptați timp de ani de zile de către spionajul american, zeci de milioane de apeluri telefonice ale cetățenilor din statele europene aliate ale SUA, interceptate, deopotrivă cu convorbirile celor din state precum Pakistan, China sau Venezuela și cu discuțiile din chiar sediul Consiliului European.

Ambasadorii americani de la Berlin și Paris au fost convocați la ministerele de Externe din cele două state aliate. Luni, a venit rândul Spaniei să-l convoace pe ambasadorul SUA, la cererea premierului Mariano Rajoy. Gestul vine după dezvaluirile făcute de El Mundo, potrivit cărora peste 60 de milioane de convorbiri ale spaniolilor au fost interceptate de NSA în cursul anului 2012. Aceste practici, dacă se vor dovedi a fi reale, sunt nepotrivite si inacceptabile între state aliate și prietene”, a spus ministrul spaniol de Externe.

Este o reacție similară celei avute de cancelarul Angela Merkel (vizată de interceptările americane timp de aproape un deceniu) și de președintele francez Francois Hollande, cu ocazia Consiliului European de pe 24-25 octombrie. Cei doi au căzut de accord pentru elaborarea unui ”cadru comun de cooperare cu SUA”, până la finalul lui 2013. Principiile acestul cadru: ”Nu supraveghem telefoanele mobile ale persoanelor cu care ne întâlnim la summituri internaționale, iar, dacă recurgem la supravegherea comunicațiilor, ne informăm reciproc si nu stocăm pe termen nelimitat datele, pentru a nu pune în pericol libertățile fundamentale”, după cum s-a exprimat Francois Hollande.

Bundestagul a anunțat o întrunire pe 18 noiembrie, pentru a discuta despre afacerea interceptărilor NSA, iar pe 28 octombrie, o delegație de europarlamentari s-a deplasat la Washington, pentru a se informa despre activitățile agenției americane.

Pusă cu spatele la zid de reacția aliatilor europeni, dar și de cea a Braziliei sau Mexicului, Casa Albă a anunțat o ”reevaluare” a operațiunilor NSA.”Noi dăm indicații NSA, dar în acești ultimi ani am văzut cum capacitățile lor se extind și se dezvoltă. Este motivul pentru care am inițiat o reevaluare a acestor operațiuni”, a spus Obama.

Când cenzura devine ”responsabilitate socială”

Scandalul interceptărilor americane nu se limitează însă la debutul unei potențiale crize între aliați, ci și la măsuri fără precedent împotriva presei.

Guvernul Marii Britanii a făcut presiuni asupra The Guardian, pentru a nu publica dezvaluiri ce pot aduce atingere securității SUA și Marii Britanii. Ziariștii au fost nevoiți să distrugă hard disk-uri în prezența autorităților. Apoi, partenerul jurnalistului The Guardian Glenn Greenwald a fost reținut la Londra și interogat aproape 24 de ore. Greenwald trăiește la Rio de Janeiro și a funcționat ca intermediar intre Edward Snowden și marile cotidiane Le Monde, Der Spiegel si The Guardian. Mai nou, el a acordat exclusivitate pentru El Mundo în ce privește interceptările efectuate de NSA în Spania. Mai mult, premierul britanic David Cameron a cerut, pe 28 octombrie, marilor ziare britanice să demonstreze ”responsabilitate socială”. Ce înseamnă aceasta? Să nu mai publice dezvăluirile provenind de la Edward Snowden. Ce se va întâmpla dacă ”recomandarea” lui Cameron nu va fi respectată? „Nu vreau sa utilizez „D-notices” (interdictie de publicare, n.r.) sau alte masuri mai radicale. Cred ca e mai bine sa facem un apel la responsabilitatea sociala a ziarelor”, a spus premierul unuia dintre cele mai democratice state din lume.

Asadar, s-ar putea concluziona că scandalul iscat de dezvăluirile lui Edward Snowden ajung să releve cinismul guvernelor democratice, limitările libertății presei, dezgustul cetățenilor și revolta liderilor statelor aliate SUA, care își trimit parlamentarii pentru a se informa despre activitatea spionajului american…

Dubla ipocrizie a europenilor

Totul nu este decat o jalnică comedie, scriu Liberation, Il Tempo, sau Il Sole-24 ore. Furia nu a explodat nicidecum in Consiliul European. Reacția lui Merkel si Holande nu este decât o încercare de a drapa realitatea și de a reasigura electoratul european, lăsând însă ca lucrurile să meargă înainte, ca NSA să intercepteze sute de milioane de convorbiri și să le stocheze în grotele securizate din Nevada. Reacția aliaților europeni este una cât se poate de ipocrită. Spre deosebire de Brazilia, statele UE nu au luat vreo măsură concretă împotriva spionajului practicat de NSA. Și nici macar nu au catadicsit sa ia în considerare cererile de azil de puse de Snowden, lăsându-l în mâinile serviciilor de informații ale Rusiei. Singura măsură concretă la îndemâna UE ar fi, în opinia Liberation, suspendarea acordului SWIFT (de transfer a datelor bancare ale europenilor în SUA). Majoritatea statelor UE ar fi favorabiole, însă Marea Britanie, Olanda și Irlanda se opun, fapt pentru care acordul va functiona, în mod garantat, cel puțin până în 2015.

”Discuțiile liderilor europeni despre scandalul NSA sunt aiureli. Iar cât privește Italia, situația este grotescă. Sistemul Palantir, versiunea demilitarizată a sistemului PRISM, este cunsocută de agențiile italiene și de comisia parlamentară de control a activităților serviciilor speciale, unde cel putin un parlamentar poate fi un fost membru al serviciilor secrete. Controlor și controlat depotrivă”, scrie Il Tempo.

Iar revoltații lideri europeni ce se întâlnesc la Bruxelles sunt ipocriți nu numai în fața propriilor cetățeni, ci și în fața aliaților de peste Atlantic. Iată ce scrie Stewart Baker, fost asistent pentru politică externă la Departamentul Securității Interne, în timpul președintelui George W. Bush, într-un articol intitulat ”Aliații nu sunt întotdeauna prieteni”:

”Președintele SUA și administrația sa sunt ținta serviciilor de informații din aproape toate statele, inclusiv din cele care acum se plâng cel mai mult. Aceasta este viața și astfel sunt relațiile internaționale. Ca și cancelar, Angela Merkel știa asta foarte bine. A vizitat China chiar imediat după dezvăluirea războiului cibernetic dus de Beijing, dar a reușit să zâmbească și să laude relațiile ”deschise și contructive” dintre cele două țări (…) În urmă cu zece ani, când SUA au pornit războiul împotriva Irakului, Franța și Germania nu au fost aliații noștri. Nu au fost nici măcar neutre. Au lucrat activ cu Rusia și China, pentru a împeidica intervenția SUA. Oare nu ar putea ele ataca din nou interesele SUA în viitor – în negocierile comerciale, cele privind încălzirea climatică sau Siria, Libia sau Iranul?”

Și aici se mai pot adăuga și relatiile militare tot mai puternice dintre Rusia și Franta, cu ultima livrand Moscovei (pentru prima dată când un stat NATO decide astfel) nave de desant Mistral și tehnologia aferentă. Și să nu uităm că Gerhard Schroeder, cancelarul german care a contrat intervenția SUA în Irak, a intrat apoi pe statele de plată ale Gazprom, la fel cum fostul sef al FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn este acum plătit de rușii de la Rosneft (compaie condusă de un fost colonel KGB). Sunt suficiente motive pentru a intercepta convorbirile liderilor europeni?, se întreabă fostul oficial SUA.

Presa americană, dar și publicatii din Marea Britanie sau Italia, merge pe aceeași interpretare și subliniază un fapt ce parca mult prea des este uitat. Cine este sursa întregului scandal dintre aliații nord-atlantici și care este contextul în care acesta se produce?

Edward Snowden nu a fost agent al serviciilor secrete americane, ci un angajat al unui subcontractor, o persoană pe mâna căreia nu puteau intra informații dintre cele mai sensibile. Acum, Snowden este ”ostaticul” lui Vladimir Putin, scrie Il Tempo. ”GRU, serviciul militar de informații al Rusiei, l-a descărcat informativ pe Snowden încă din perioada în care acesta se afla pe aeroportul din Moscova, pentru a afla dacă nu este un cal troian, înainte de a-l primi în țară. Când vorbim despre servicii secrete, este întotdeauna dificil să ne dăm seama care este scopul real al unor dezvăluiri”, scrie Il Tempo, făcând referire la modul în care Moscova poate selecta informațiile deținute de Snowden pentru a bloca fie relansarea relațiilor SUA-Iran, fie negocierea acordului istoric de liber schimb dintre SUA și UE.

Spionajul, mereu un domeniu de viitor

Dincolo de limitarea libertății presei, a cetățenilor, fie ei și lideri mondiali, ”când scandalul ascultărilor și contra-ascultărilor se va încheia, spionajul va rămâne calea pe care lumea o va urma”, concluzionează Stewart Baker in New York Times. Iar că așa vor sta lucrurile o demonstrează și afacerea WikiLeaks: sursa Bradley Manning își ispășește o pedeapsă de 35 de ani de închisoare în SUA, în timp ce ”răspândacul” Julian Assange trăiește de un an și jumătate refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra, aceasta dupa ce a realizat mai multe emisiuni pentru… Russia Today, unul dintre organele de presă ale Kremlinului. În fapt, scandalul WikiLeaks a facut necesară conceperea unei noi „arhitecturi de securitate”, care să facă mai dificilă descoperirea secreteloer Statelor Unite, dupa cum a spus directorul comunităţii de informaţii a SUA, James Clapper, în ianuarie 2012. Paradoxul afacerii WikLeaks este că produsul a ceea ce s-a vrut o campanie pentru transparenţă nu este decât o secretomanie şi mai mare a guvernului american.

Puțin probabil ca ”revizuirea” activității NSA anunțată, luni, de Barack Obama va avea un alt rezultat decât o și mai mare opacitate.

Cât despre cazul Snowden, Il Tempo observă o mare similaritate cu cel al fizicianului Klaus Fuchs, arestat în 1950 pentru că a transmis URSS-ului planurile bombei cu hidrogen, o invenție care menținea dominația totală a SUA în lumea postbelică. ”URSS-ul dorea să elimine acest handicap și au făcut tot ce le-a stat în putință pentru aceasta, însă niciodată până acolo încat să incline o balanță a invențiilor în domeniul nuclear, unele care, până la urmă, au oferit lumii pace și apă caldă până în ziua de azi.”


Categorii

1. DIVERSE, America, Era Big Brother, Germania, Panopticon, Servicii secrete, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Oficial al serviciilor secrete americane: SPIONAREA LIDERILOR STRAINI, UN ”PRINCIPIU FUNDAMENTAL”/ Strategia de PR prin care SUA combate dezvaluirile despre programele sale de supraveghere globala: NU DOAR AMERICA E REA, TOTI SUNT RAI

 1. “Fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat la orginea dezvăluirilor care au produs un scandal cu privire la programul de spionaj american, a dat deja asigurări într-un interviu publicat de revista germană Der Spiegel în iulie că agenţi din cadrul Agenţiei americane Naţionale pentru Securitate (NSA) “lucrează mână-n mână cu germanii şi cu cea mai mare parte a celorlalte state occidentale”.”
  Concluzie(traducere): serviciile secrete ale statelor occidentale sunt penetrate si controlate de serviciile secrete SUA, asa cum era situatia in fostul lagar socialist, unde penetrarea si controlul erau facute de serviciile secrete din URSS.
  Politicienii care se scandalizeaza de operatiile NSA dezvaluite in masmedia sunt naivi sau ipocriti.

 2. SUA lasa de banuit ca STIE…tot. (sigur plebea din tribune striga si aplauda la spectacol, dar in culise “ascultatii” isi pun intrebari serioase despre micile lor secrete). SI nu doar ca nu cedeaza sau face pasi inapoi, dar SUA avertizeaza si ameninta discret.

  Asa mai aflam si noi ca infiltrarea KGB din Franta si Germania ajunge destul de sus…si ca Americii nu-i prea place. Ce bine ne-ar prinde si noua acum o retea de autostrazi….

 3. Pingback: Scandalul spionajului american explodeaza. 20 TARI EUROPENE COOPEREAZA CU NSA, PAPA FRANCISC INTERCEPTAT, BAZELE DE DATE YAHOO SI GMAIL LA DISPOZITIA SERVICIILOR SECRETE SUA - Recomandari
 4. Pingback: Scandalul spionajului american explodeaza. 20 TARI EUROPENE COOPEREAZA CU NSA, PAPA FRANCISC INTERCEPTAT, BAZELE DE DATE ALE YAHOO SI GOOGLE LA DISPOZITIA SERVICIILOR SECRETE SUA - Recomandari
 5. Pingback: Reactia komisaresei REDING la scandalul NSA: CREAREA UNUI SERVICIU SECRET EUROPEAN! SUPRAVEGHEREA EUROPEANA exista deja: serviciile secrete din vest copereaza pentru monitorizarea telefoanelor si a internetului/ SNOWDEN: “SPIONAJUL AMENINTA LIBERTAT
 6. Pingback: Noi dezvaluiri in scandalul SPIONAJULUI NSA. “Este mai grav decat va puteti inchipui”/ “CINE ASAZA SECURITATEA DEASUPRA LIBERTATII NU O MERITA NICI PE UNA NICI PE CEALALTA” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare