BIG BROTHERUL AMERICAN SPIONEAZA EUROPA. Si cineva e complice…/ Noam Chomsky: ochelarii Google – modalitate de a DISTRUGE OAMENII/ Google si Apple propun SFARSITUL PAROLELOR si inlocuirea lor cu TEHNOLOGII BIOMETRICE
autor desen: Mohr
Noile dezvăluiri privind activităţile de spionaj ale Agenţiei americane pentru Securitate Naţională care au vizat inclusiv ambasade şi reprezentanţe ale Uniunii Europene din Statele Unite au creat un şoc în rândul aliaţilor europeni şi reacţii – între indignare şi fatalism – ale presei europene.
Pe 30 iunie, Der Spiegel a dezvăluit că reprezentanţa diplomatică a Uniunii Europene de la Washington, precum şi cea de la sediul ONU din New York, alături de unele clădiri ale Consiliului UE şi Consiliului European de la Bruxelles erau vizate de programul de interceptări al NSA numit “Dropmire”. În aceeaşi zi, ziarul The Guardian a relatat că Franţa, Italia şi Grecia figurează printre obiectivele privilegiate de Agenţia americană pentru Securitate Naţională. Această situaţie a stârnit iritarea europenilor, cu o săptămână înainte de începerea negocierilor privind Tratatul transatlantic de liber-schimb (TTIP).
Publicaţia germană Die Welt, care titrează “Germania şi UE în vizorul agenţilor americani”, încearcă să tempereze situaţia. Într-un editorial publicat pe prima pagină, Die Welt scrie că:
nu este plăcut să îţi spionezi prietenii, […] dar astfel de lucruri se întâmplă atât în viaţa privată, cât şi în politică. În viaţa privată, o astfel de situaţie poate conduce la divorţ, însă, în politică, o despărţire nu este decât temporară. Mai devreme sau mai târziu, va fi necesară colaborarea cu celălalt. […] Guvernul german nu le va face reproşuri nici britanicilor, nici americanilor, ci va continua să accepte informaţii [necesare combaterii terorismului] şi să manifeste recunoştinţă, în contextul în care propriile servicii secrete se confruntă cu reduceri bugetare.
În Austria, Die Presse titrează pe prima pagină – “Indignare faţă de Statele Unite: este ca în timpul Războiului Rece”. Cotidianul vienez înţelege indignarea germanilor. Ziarul notează că, în momentul de faţă, Germania este atât “ţap ispăşitor, cât şi obiectul unui atac”, riscând “să ajungă la limită”:
De acum înainte, germanii ştiu că nu sunt decât un “partener de rang terţ” pentru Statele Unite, o ţintă a atacurilor cibernetice, iar NSA nu monitorizează nicio altă ţară europeană la fel de mult ca Germania. În opinia ministrului german al Justiţiei, [Sabine] Leutheusser-Schnarrenberger, aceste activităţi reamintesc de “cele practicate între inamici în timpul Războiului Rece”. Iar Germaniei nu i se poate reproşa nimic.
“Linişte, un prieten de ascultă”, scrie ziarul Corriere della Sera într-un editorial, parafrazând sloganul unui celebru afiş utilizat în campania de propagandă a lui Benito Mussolini. Conform cotidianului de la Milano, care titrează pe prima pagină “Spionajul american, furia Europei”,
dezvăluirile lui Edward Snowden […] spun multe despre modul în care americanii îşi îndreaptă marile urechi electronice asupra propriilor aliaţi. În principal, asupra Germaniei. Acest lucru nu ar trebui să surprindă, dată fiind influenţa economică germană. Agenţii urmăresc mereu traseul banilor. Sintagma “Urmăriţi banii” este cuvântul de ordine. […] Suntem prieteni, desigur, dar, când vine vorba de fonduri, fiecare este pe cont propriu. […] Europa protestează, pe bună dreptate. Solicită explicaţii din partea Statelor Unite pentru toate informaţiile colectate de NSA. Unii reprezentanţi europeni evocă inclusiv posibilitatea unor retorsiuni comerciale. Dar nimeni nu poate nega că guvernele statelor europene, atunci când vor, colaborează cu americanii.
“Big Brother supraveghează Uniunea Europeană”, titrează publicaţia Gazeta Wyborcza, cu sediul la Varşovia. Cotidianul notează că europenii nu acceptă supravegherea electronică la fel de uşor ca americanii, o opinie reflectată chiar şi la nivelul limbajului –
În America, intervenţia statului în viaţa privată este percepută de cetăţeni ca fiind o restricţie asupra libertăţii individuale în scopul garantării securităţii şi combaterii terorismului. Însă, în Europa, viaţa privată este considerată în mod frecvent drept un drept al omului, sfera acesteia putând fi limitată doar ca măsură de ultimă instanţă. Devotamentul faţă de acest principiu este cu atât mai puternic în ţările europene vorbitoare de limbă germană, unde traumele istorice ale totalitarismului nazist şi experienţa comunistă a fostei Republici Democrate Germane sunt încă prezente.
Potrivit publicaţiei El Periódico, “Spionajul Statelor Unite declanşează furie în Europa”. Cotidianul cu sediul la Barcelona notează că:
de acum înainte, relaţiile dintre Statele Unite şi UE sunt grav compromise, după noile dezvăluiri care confirmă că Administraţia americană nu spiona doar comunicaţiile cetăţenilor europeni, ci şi reprezentanţa diplomatică a UE, având drept obiectiv prioritar instituţiile europene. […] Gravitatea dezvăluirilor ar putea forţa liderii europeni să adopte o reacţie mai fermă decât în trecut, [iar] negocierile pe tema acordului de liber-schimb între UE şi SUA probabil vor fi primele victime ale acestui nou abuz de putere american.
La Paris, Le Monde apreciază că “Unchiul Sam se comportă foarte, foarte urât”, reamintind că “există o practică a serviciilor secrete: între prieteni, se realizează ‘un schimb de informaţii’ cel puţin la fel de mare cât sunt ‘activităţile de supraveghere’”. Cu toate acestea, cotidianul consideră just apelul la mobilizare lansat de vicepreşedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar UE pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie:
Cu o uşoară naivitate, Viviane Reding a declarat, duminică 30 iunie, că, “între prieteni, nu se spionează”… […] Doamna Reding are cu atât mai multe motive să protesteze cu cât a fost nevoită să accepte, la presiunile companiilor din Silicon Valley, o flexibilizare a legislaţiei europene privind protecţia datelor private. Această problemă este unul dintre elementele de dispută în negocierile privind acordul de liber-schimb dintre UE şi Statele Unite, care încep săptămâna viitoare.
“Europenii furioşi din cauza acuzaţiilor de spionaj american “ : pentru Financial Times, dezvăluirile “riscă să complice şi mai mult eforturile dificile de semnare a unui acord comercial transatlantic”, înainte de iniţierea negocierilor, săptămâna viitoare, la Washington. Cotidianul economic britanic explică:
Acest acord ar avea nu doar rolul de stimulare a unor economii aflate în stagnare, ci şi de consolidare a relaţiilor UE – SUA pentru o nouă generaţie. […] Însă dezvăluirile apărute în revista germană Der Spiegel ar putea complica lucrurile, inflamând şi mai mult disputele dintre UE şi SUA privind regulile de protecţie a datelor private, aspecte care au fost foarte problematice în ultimii ani.
Scandalul Prism, legat de supravegherea intensa pe care serviciile secrete americane o desfasoara pe internet, capata proportii dupa ce Washington Post publica noi informatii furnizate de Edward Snowdon. Este explicat modul in care NSA a interactionat cu companiile de tehnologie la care au fost montate echipamente prin care autoritatile puteau monitoriza in timp real comportamentul online al celo urmariti.
Noi slide-uri furnizate de Snowdon arata ca in sediile unor companii precum Microsoft, Skype, Google, YouTube; Yahoo, Facebook, AOL, Apple si PalTalk autoritatile au dus echipamente capabile sa colecteze, cu ajutorul experientei acestor giganti web, informatii despre un numar urias de tinte, spre exemplu intr-o singura zi, 5 aprilie, fiind urmarite peste 117.000 inregistrari.
Practic, noile slide-uri facute publice arata ca in programul Prism nu vorbim doar de informatii din trecut care sunt stocate, ci si de monitorizari live ale unor tinte banuite ca ar desfasura acitvitati ce ar pune in pericol securitatea SUA. In functie de compania de tehnologie implicata, aceste monitorizari live pot viza momentele in care tinta isi deschide adresa de e-mail, dar se pot referi si la convorbiri audio online sau mesagerie instant scrisa.
Dezvaluirile arata nu doar ca programul este intr-adevar foarte complex, dar si ca modurile de colaborare dintre guvern si companiile de tehnologie sunt extrem de sofisticate.
In lungul circuit al informatiilor sunt aplicate o serie de filtre automate care sa limiteze pe cat posibil monitorizarea cetatenilor americani si care sa se axeze pe anumiti termeni de cautare care sa duca spre descoperirea unor persoane ce desfasoara activitati care pot pune in pericol siguranta SUA. O serie de filtre sunt aplicate apoi si de NSA, CIA si FBI, dupa ce informatiile ajung de la companiile de tehnologie, la ele, totul pentru a limita cantitatea de informatii despre cetateni americani.
Dezvaluirile nu sunt surprinzatoare, insa vor supara si mai mult atat europenii, care se simt vizati de actiuni ample de supraveghere, insa si americanii devin mai ingrijorati fiindca pot sa fi cazut “victime colaterale” ale unei astfel de actiuni in care sunt monitorizate atat de multe tinte.
Franţa se află printre cele 38 de “ţinte” supravegheate de Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA), potrivit unui document din 2010, scrie The Guardian.
Ambasada Republicii Franceze la Washington şi sediul reprezentanţei franceze la ONU au fost spionate de către NSA prin operaţiunile Wasbah şi Blackfoot. Toate acestea sunt revelate de două documente din 2010 obţinute de The Guardian de la Edward Snowden, fostul consultant pe probleme informatice al NSĂ. Documentele arată că NSA a spionat reprezentanţele diplomatice şi ambasadele a 38 de state.
“Pe lângă adversari ideologici şi state sensibile din Orientul Mijlocfiu, lista include şi misiuni ale UE, ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei, precum şi ale mai multor state aliate ale Americii, precum Japonia, Coreea de Sud, Turcia şi India”, scrie The Guardian, citat de Le Figaro. Documentul prezintă “o gama extraordinară de metode de spionaj utilizate împotriva fiecăreia dintre “ţinte”, plecând de la microfoane ascunse în echipamentele electronice de comunicaţie şi până la branşamente pe cabluri sau interceptarea informaţiilor prin antene speciale”, scrie The Guardian.
Cotidianul britanic confirmă ceea ce a scris sâmbătă revista germană Der Spiegel, şi anume că reprezentanţele UE au fost spionate la Washington şi la ONU. A fost instalat un sistem de interceptare pe un fax al ambasadei UE la Washington, folosit pentru a trimite telegrame la Ministerele de Externe din capitalele europene, arată documentele NSA.
Agenţia americană este interesată şi de sistemele de comunicare din clădirea Justus Lipsius din Bruxelles, care adăposteşte Consiliul European şi unde guvernele din UE deţin birouri de unde efectuează apeluri securizate. Potrivit Der Spiegel, europenii au fost desemnaţi în mod explicit drept “ţinte de atacat”. Operaţiunile urmăreau să strângă date despre disensiunile dintre statele UE.
Potrivit Der Spiegel, SUA au interceptat 500 de milioane de convorbiri telefonice şi pe internet în Germania în fiecare lună, iar în Franţa câte 50 de milioane pe luna. “Aceasta aduce aminte de acţiunile din timpul războiului rece”, a spus ministrul german al Justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Germania a fost ţară cea mai supravegheată de către NSA, în cadrul unor operaţiuni fără precedent inceopand de la dispariţia Stasi şi până acum.
Sursa acestor informaţii, Edward Snowden, s-ar află în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, acolo unde a ajuns fără a deţine paşaport, venind din China. La Moscova a primit propunerea unor deputaţi ruşi de a coopera cu autorităţile pentru a divulga şi mai multe operaţiuni de spionaj ale SUA. Se presupune însă că Snowden va pleca în Venezuela sau Ecuador, două state ostile SUA.
Toate dezvăluirile făcute de Snowden, fie la Hong-Kong, în China, fie la Moscova, vin în momentul în care SUA şi UE au început să negocieze un acord de liber schimb care ar crea cea mai mare piaţă din lume şi care ar dauna grav intereselor comerciale ale Chinei, dar şi a altor state emergente din actualul grup BRICS. Efectul acestor dezvăluiri nu s-a lăsat aşteptat şi mai mulţi oficiali din state UE importante, precum şi europarlamentari au cerut revizuirea poziţiei faţă de semnarea acordului de liber schimb, pentru a nu mai vorbi despte impactul acestor informatii asupra electoratului european. Franţa, ţară spionată de SUA la Washington şi New York, are cea mai dură poziţie în negocierile UE-SUA, ridicând până acum aşa-numită excepţie culturală, care să ferească produsele culturale europene de presiunea celor hollywoodiene.
Ajustabili, 16 GB de memorie flash, 24 de ore de autonomie, afilaj de înaltă rezoluție, sistem Android. Sunt câteva date despre ochelarii pentru realitatea augmentată tot mai intens promovați de Google.
’’Ochelarii Google sunt o modalitate de a distruge oamenii’’, consideră lingvistul Noam Chomsky, într-un mesaj postat pe Twitter.
Utilizatorul poate da comenzi vocale ochelarilor, prin care face afla ce întâlniri are în ziua respectivă și condițiile meteo, paote răspunde unui mesaj primit de la un prieten, poate purta o convorbire prin videochat, poate face o poză pe care o încarcă pe contul de Google+, poate obține îndrumări GPS pentru a ajunge la destinație și este alertat atunci când se apropie de o cunoștință conectată de asemenea la serviciile Google, este alertat dacă serviciile de transport în comun nu funcționeaza normal. Totul printr-um mic display atașat ramei ochelarilor, în dreptul unui, display care integrează funcțiile de mai sus.
Sau poate Chomsky se înșală. Poate că, dimpotrivă, ochelarii îl vor putea proteja pe fericitul posesor de atacuri teroriste, cataclisme naturale, accidente, de interacțiunea cu semenii și natura, de propria singurătate și intimitate, atât timp cât compania furnizoare și partenerul guvernamental îi vor fi mereu alături…Pentru doar 250—500 de dolari.
- Ziarul Financiar: Sfârşitul parolelor se apropie: Google şi Apple lucrează la alternativele viitorului
Google, Apple, Motorola şi alte companii dezvoltă şi propun fiecare alternative mai comode, simple şi accesibile utilizatorilor la vechea modalitate de securizare a informaţiilor personale în lumea virtuală, şi anume combinaţia utilizator-parolă care dă dureri de cap celor care au multiple conturi şi trebuie să memoreze toate parolele, scrie Business Insider.
Gigantul Google propune două variante: identificărea pe baza amprentei sau introducerea unui ID card numit „Yubikeys” în portul USB al calculatorului.
FIDO Alliance („Fast IDentity Online”), un consorţiu care îşi propune eliminarea parolelor şi din care face parte şi PayPal, a realizat un sistem prin care utilizatorii de smartphone-uri se pot identifica prin atingerea ecranului cu vârful degetelor.
„Aceste tehnologii (biometrice – n.r) se apropie de maturitate, având costuri convenabile şi fiind gata de a intra pe piaţa de larg consum”, a spus vice preşedintele FIDO, Ramesh Kesanupalli.
Kesanupalli a declarat că tehnologia FIDO ar putea fi lansată anul aceasta, confirmând predicţia lui David Nahamoo din 2011, unul dintre cei mai remarcaţi cercetători de la IBM, că în cinci ani sistemul utilizator-parolă va fi înlocuit de biometrice.
Apple a înregistat câteva brevete pentru tehnologii de recunoaştere facială şi de scanare a amprentelor.
Regina Dugan, şeful departamentului de cercetare de la Motorola, a propus o soluţie mai futuristă – înghiţirea unei pastile cu microcip şi baterie care se activează în contact cu acidul gastric, emiţând un semnal radio unic.
„Eu înghit în fiecare dimineaţă câte o pastilă cu vitamine. Ce ar fi dacă aş lua o pastilă de autentificare?”, a spus Dugan la conferinţa de tehnologie D11 din California.
Mulţi furnizori de servicii online încep să adopte o metodă de identificare cu două elemente, cerând pe lângă parolă şi răspunsul la o întrebare secretă prestabilită sau un cod primit prin SMS.
Administratori online de parole precum Lastpass, KeePass, 1Password, Dashlane şi recentul serviciu lansat de Apple, iCloud Keychain, au început să apară precum ciupercile. Aceştia promit să păstreze întreaga colecţie de parole a utilizatorului într-un dosar accesibil printr-o parolă master. Însă până când vor exista aceste opţiuni, experţii în securitate recomandă folosirea unor parole cât de lungi posibile, amestecând litere cu numere şi simboluri şi să nu fie folosită aceeaşi parolă pentru mai multe conturi.
- Scandalul PRISM: prima faza a celui de-al TREILEA RAZBOI MONDIAL? Este cazul Snowden un exemplu de RAZBOI ANTI-SISTEM DECLANSAT DE SISTEM?
- BIG BROTHER VREA MAI MULT. Seful securitatii americane NSA: VREM SA COLECTAM SI MAI MULTE DATE!/ Gigantica operatiune de PRELUCRARE A DATELOR PERSONALE [infografic]/ CHINA: alta tinta a SPIONAJULUI INFORMATIC american
- SUPRAVEGHERE FARA FRONTIERE. Harta spionajului american global: GERMANIA, cea mai monitorizata tara din EUROPA?
- MAJORITATEA AMERICANILOR – FERICITA CA E SUPRAVEGHEATA ORWELLIAN!Isterizarea securitara prin “TEROAREA TERORISMULUI” a dat rezultate: sclavii cer si mai multa sclavie si isi arunca intimitatea la cosul istoriei
- Scandal urias in SUA legat de SPIONAREA de catre FBI a utilizatorilor GOOGLE, FACEBOOK si SKYPE. “Ei pot să îţi vadă ideile formându-se pe măsură ce le tastezi”
- NOUA ERA DIGITALA de Eric Schmidt, seful GOOGLE (video)/ YAHOO iti scaneaza CONTINUTUL MAILURILOR!/ Software ORWELLIAN instalat in calculatoare cu pretextul combaterii pirateriei digitale/ TATUAJUL ELECTRONIC ce-ti transforma CORPUL IN PAROLA
interesanta ideea acestui Dugan cu “pastila de autentificare”…
Se pare ca la romani, procesntul celor care sufera de boala mentala a “imaginatiei bolnave”, denumita “scenarita” este mult mai mic decat la americani sau alti occidentali…
Cat de “greu” va fi in viitor SA TE MENTII si sa RAMAI “om normal”, cu o gandire normala, cu o “moralitate” normala si cu o “viziune” NORMALA despre lume si viata…
Pentru crestinii viitorului a trai IN REALITATEA ADEVARULUI, in continuua concentrarea si supraveghere de sine si mentinere a mintii celei “hoinare” in starea de veghe si realista a lui “AICI si ACUM”…va fi tot mai greu, va fi roada unei lupte a mintii interioare si a unui erfort de DISTINGERE a Realului de NONreal…cum rar l-au mai facut crestinii din alte veacuri…
Ca si pana acum lumea “zacea” in inselarea de OBSTE” si in “amagire colectiva” si chiar in “manipulare subtila de masa”, era un fapt pe care il cunosteau nu numai acei crestini “normnali”, si care traiasu si traiesc in “TREZVIE”…DAR, acum evolutia tehnologica accelerata, aduce cu sine o asa “influenta” psihica si mentalo-ideologica de masa incat va fi atat de greu chiar si pentru crestinii TREZITI si prudenti sa se mentinta intr-o stare de “discernamant” si de “distingere si deosebire a duhurilor” (cf. 1 IOAN, cap.4, vers.1 si 1 Timotei, cap.4, vers.1) vigilenta…
Cel mai greu si mai primejdios va fi pentru Copii care acum cresc, care fiind inconjurati de atata tehnologie si de atatea “campuri” psiho-electro-magnetice, si de atatea “tentaii” oferite de internet, vor ajunge de vor confunda lumea virtuala cu adevarata REALITATE,pe care s-ar putea sa aiba “crunta nesansa” sa nu o afle niciodata, fiindca si Domnul Hristos Insusi care a fost “ADEVARAUL INTRUPAT” si DESCOPERIT omenirii a spus ca PUTINI SUNT CEI care AFLA “calea ADEVARULUI” (Evanghelia dupa matei, cap.7, vers.14)…
…dupa care isi vor da seama ca, daca inghiti “pastila de identificare”, in scurt timp va ajunge in canalizare, si ca cel mai bine este sa fie implantata undeva la indemana, pe mana dreapta sau pe frunte…
Ar fi de ras daca n-ar fi de plans. Timpul se scurteaza, sa alergam la Dumnezeu (in Biserica, prin Sfintele Taine, cu ajutorul duhovnicilor) cat mai e la liber, ca sa fim pregatiti pentru vremurile negre cand nu va mai fi.