TENSIUNI INTRE TURCIA SI RUSIA pe tema unui transport aerian de la Moscova la Damasc. ERDOGAN ACUZA, PUTIN AMANA

12-10-2012 3 minute Sublinieri

Pasagerii de la bordul avionului sirian, interceptat de aparatele de vânătoare turceşti, susţin că au fost obligaţi să semneze documente, din care să reiasă că avionul a efectuat o aterizare de urgenţă, iar armata turcă nu a fost implicată în acest incident.

Patru persoane au fost bătute, doi pasageri şi doi membri ai echipajului, fiind forţaţi să semneze nişte hârtii. Nu ştiam ce scria şi ne temeam de soarta căpitanului. El a fost luat dintre noi şi l-au ameninţat că-l vor aresta dacă nu declară şi semnează că a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă“, a povestit Sherin Azis, o însoţitoare de bord.

Fatima al-Saman, o pasageră a cursei Moscova-Damasc, confirmă şi ea că turcii l-au obligat pe căpitan să spună că nu a fost implicat nici un avion militar, în aterizarea forţată de pe Aeroportul din Ankara. “Dacă nu eram de acord cu condiţiile impuse de ei, ne-au spus că-l vor lua ostatic pe căpitanul avionului...Imediat după aterizare, avionul nostru a fost înconjurat de militari mascaţi, care au scos toate bagajele din cală. Au cotrobăit într-o cutie plină cu documente şi diverse obiecte, care se pare că aparţinea unui om de afaceri. Ei căutau arme, rachete, dar era evident că erau dezamăgiţi atunci când nu au găsit ce-şi doreau“, a continuat istorisirea pasagerei.

Consulatul rus nu a reuşit să ajungă la noi. Am sunat şi ne-au spus că reprezentanţii ambasadei noastre (ruse) nu au voie să intre în această zonă. Ne simţeam ignoraţi, nu aveam nici o explicaţie. Turci se concentrau mai mult pe bagajele noastre decât să ne ofere vreo informaţie“, a mai spus un cetăţean rus, aflat şi el la bordul acestui avion.

Miercuri seară, avioane militare turceşti au forţat un avion de pasageri sirian, să aterizeze în Ankara. Aparatul, un Airbus A320, care efactua o cursă regulată între Moscova şi Damasc, era suspectat că ar transporta echipament militar destinat forţelor siriene. După cinci ore de inspecţie amănunţită la sol, echipajului i s-a permis să decoleze spre destinaţia iniţială, cu toţi cei 30 de pasageri aflaţi la bord.

Unele surse, din media centrală de la Ankara, susţin că la bordul avionului a fost găsită aparatură electrotehnică de comunicare militară, în timp ce postul NTV a relatat că într-un din bagaje s-a găsit un obiect, care ar putea fi un subansamblu al unei rachete.

Ministerul de Externe de la Moscova şi-a manifestat neliniştea referitoare la felul în care au fost trataţi pasagerii ruşi: “Am fost îngrijoraţi că viaţa şi siguranţa celor 17 cetăţeni ruşi a fost pusă în pericol. Am aflat despre acest incident dim media electronică. Omologii turcii nu ne-au oferit nici o informaţie despre acest incident regretabil, a declarat Alexander Lukashevich, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse.

Avionul de linie sirian, care efectua o cursă Moscova-Damasc şi care a fost interceptat miercuri seara în spaţiul aerian turc, transporta “muniţii” şi material militar cu destinaţia Damasc, a afirmat joi premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează Mediafax.

În timpul unui discurs televizat, Erdogan a declarat că încărcătura acestui Airbus conţinea “echipamente şi muniţii destinate Ministerului sirian al Apărării” provenind de la un fabricant rus de material militar. Şeful Guvernului de la Ankara nu a precizat numele furnizorului rus, dar a indicat că ar fi vorba de echivalentul rus al unui fabricant turc care furnizează cea mai mare parte a echipamentului armatei Turciei.

Erdogan nu a precizat de unde provine informaţia în baza căreia autorităţile turce au interceptat avionul companiei Syrian Air şi l-au obligat să aterizeze pe aeroportul din Ankara. Materialul confiscat cu ocazia escalei forţate era în continuare examinat meticulos joi de către autorităţile turce competente, a anunţat Erdogan.

În urma acestui incident, Ministerul rus de Externe a anunţat joi că a solicitat Turciei explicaţii privind interceptarea avionului sirian şi a acuzat Ankara că a “pus în pericol pasagerii” ruşi. Autorităţile ruse au negat prezenţa unor arme la bord. La rândul său, Damascul a apreciat că incidentul a fost “un semn suplimentar al politicii ostile duse de către Guvernul” turc la adresa sa.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a amânat pe termen nedeterminat vizita prevăzută la Ankara, pe fondul tensiunilor bilaterale după ce Turcia a interceptat un avion sirian care venea de la Moscova, informează AFP.

“Vizita a fost amânată, vom stabili data ulterior”, a declarat Peskov, fără a preciza cauzele acestei decizii. Presa rusă a speculat că vizita ar fi fost anulată din cauza interceptării cursei Moscova-Damasc de către Forţele Aeriene turce. “Vizita va avea loc”, a subliniat Peskov.

Autorităţile siriene l-au acuzat joi pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan că “minte” cu privire la armele confiscate de la bordul unui avion de linie sirian care venea de la Moscova şi a fost interceptat de Turcia.

“Premierul turc continuă seria sa de declaraţii false care vizează justificarea comportamentului ostil al guvernului său faţă de Siria”, a apreciat ministerul sirian al Afacerilor Externe într-un comunicat, dezminţind din nou prezenţa armelor la bordul avionului.

“Aceste acuzaţii sunt false şi sunt lipsite de orice fundament“, a declarat ministerul.

“Avionul nu transporta niciun fel de material interzis şi nicio armă. Partea care a încălcat legile şi tratatele internaţionale din domeniul aviaţiei civile este Turcia care a pus în pericol pasageri civili prin apropierea aparatelor militare (avioanelor lor) fără avertisment”, a adăugat acesta.

Ministerul de Interne a afirmat într-un comunicat difuzat de televiziunea de stat că declaraţiile lui Erdogan nu sunt “credibile” şi “îl provoacă să arate aceste echipamente şi muniţii confiscate pentru a dovedi ceea ce spune, măcar în faţa poporului său”.

La Ankara, Erdogan a declarat că încărcătura avionului includea “echipament şi muniţie cu destinaţia ministerului sirian al Apărării”, provenind de la un fabricant rus de materiale militare.

Acesta nu a precizat originea informaţiilor care le-a determinat pe autorităţile turce să intercepteze avionul companiei Syrian Air.

Materialul confiscat de Turcia cu ocazia acestei escale forţate era încă examinat în detaliu joi seară de către autorităţile turce competente, a declarat Erdogan.

Autorităţile ruse au negat, de asemenea, prezenţa la bord a armelor.


Categorii

1. DIVERSE, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “TENSIUNI INTRE TURCIA SI RUSIA pe tema unui transport aerian de la Moscova la Damasc. ERDOGAN ACUZA, PUTIN AMANA

  1. Fierbe de să dea în foc oala cu coliva Turciei….

  2. Pingback: Siria: conflictul se extinde. ISRAEL a atacat pozitii ale artileriei armatei siriene/ NATO alaturi de Turcia - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Rusia ar admite ca REGIMUL ASSAD pierde tot mai mult teren in fata “REBELILOR” din SIRIA/ Noua STRATEGIE de politica externa a KREMLINULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare