Asa sa inceapa ultimul razboi mondial? TURCIA ACUZA UN ATAC CU OBUZE AL SIRIEI, REPLICAND CU BOMBARDAMENTE (video)

3-10-2012 4 minute Sublinieri

Cel putin cinci persoane au murit si alte noua au fost ranite miercuri in Turcia, intr-un atac cu obuze lansate din Siria, intr-o zona situata la frontiera dintre cele doua state. In replica, Ankara a bombardat tinte situate pe teritoriul sirian, anunta AFP. Tarile membre NATO se vor reuni de urgenta, a anuntat premierul turc Recep Tayyip Erdogan intr-un comunicat.

De asemenea, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a discutat prin telefon cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon, dupa atacul cu obuze lansat din Siria spre teritoriul Turciei.

UPDATE 23:10: Conform surselor diplomatice, reuniunea de urgenta a Consiliului NATO a inceput.

UPDATE 22:50: Consiliul NATO, format din ambasadorii celor 28 de state membre ale Aliantei, urmeaza sa se reuneasca de urgenta miercuri seara, la cererea Turciei, au declarat surse diplomatice citate de AFP.

Turcia a atacat teritoriul sirian, după ce mai multe rachete ce proveneau din Siria au provocat moartea a cel puţin cinci persoane într-un oraş turc de lângă graniţă. Autorităţile de la Ankara au solicitat întrunirea de urgenţă a NATO pentru a pune capăt conflictului. Atacul a avut loc în jurul orei 23, ora României. Mai multe rachete siriene au lovit un orăşel turc de graniţă. În scurt timp, a venit şi confirmarea oficială.

În doar câteva ore de la atacul sirian, armata turcă a ripostat, atacând câteva ţinte de pe teritoriul sirian.

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi trei copii, în atacul lansat de către sirieni asupra oraşului Akcakale, din sud-estul Turciei, situat în apropiere de graniţa cu Siria. Este cel mai grav incident între Turcia şi Siria, de la începutul revoltei populare îndreptate împotriva regimului sirian condus de Bashar al Assad.

Victime au existat şi în tabăra sirienilor. Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), “mai mulţi soldaţi sirieni” au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziţie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, în apropiere de Tall al-Abyad.

Reacţiile lumii internaţionale nu s-au lăsat aşteptate. Reprezentată în cadrul reuniunii de urgenţă a ONU, România şi-a exprimat o poziţie de solidaritate cu Turcia.

La finalul întrevederii, Organizaţia Atlanticului de Nord a reiterat că nu are nicio intenţie să intervină în Siria, însă că este pregătită să apere Turcia, dacă acest lucru este necesar.

Ban Ki-moon (n.r. Secretarul General al Naţiunilor Unite) a declarat că acest atac arată că revolta din Siria ameninţă nu doar siguranţa poporului sirian, ci şi cea a vecinilor săi.

Reacţiile oficialilor de la Washington nu s-au lăsat aşteptate.

HILLARY CLINTON, secretar american de Stat: “Suntem revoltaţi că sirienii au deschis focul peste graniţă şi regretăm pierderea de vieţi omeneşti de partea turcă”.

Conflictul dintre Siria şi Turcia a început în urmă cu câteva luni. În iunie, Siria a doborât un avion de vânătoare turc.

Şi România, membru NATO din 2004, a fost reprezentată la reuniunea de urgenţă a Organizaţiei Atlanticului de Nord.

RADU TUDOR, analist militar: “Reprezentantul nostru acolo, ambasadorul Sorin Ducaru, a exprimat o poziţie din partea României în urma unor consultări aici la nivel înalt, la Bucureşti cu preşedintele cu minintrul de externe, prim-ministrul, cu ministrul apărării şi a exprimat o poziţie, aşa cum era şi firesc, de solidaritate cu Turcia”.

Reprezentanţii regimului de la Damasc au declarat că investighează sursa atacului comis asupra teritoriului turc. Totodată, au solicitat Turciei să oprească bombardamentele lansate asupra teritoriului sirian.

  • Mediafax: 
UPDATE:

CONFLICTUL TURCIA-SIRIA: Armata Turcă a bombardat ţinte situate pe teritoriul sirian. Reuniunea NATO a început la Bruxelles

(…) Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate din partea forţelor noastre armate (…), care au bombardat, de-a lungul frontierei, ţinte identificate pe radar”, a precizat Erdogan într-un comunicat.

“Turcia nu va lăsa niciodată nepedepsite asemenea provocări din partea regimului sirian, care ameninţă securitatea noastră naţională, cu respectarea dreptului internaţional şi regulilor de intervenţie”, a adăugat el.

Şeful Guvernului turc a anunţat totodată că ministrul său de Externe Ahmet Davutoglu s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi că “el a decis ca NATO îşi reuneşte Consiliul foarte curând”.

Joi [Miercuri] după-amiază mai multe obuze lansate de pe teritoriul sirian au lovit o localitate turcă de la frontieră, Akçakale, omorând cinci civili şi rănind aproximativ alţi zece, potrivit unui bilanţ prezentat de către guvernatorul proviniciei Sanliurfa, Celalettin Guvenc.

Acest incident între Turcia şi Siria este cel mai grav de la cel în cursul căruia apărarea siriană antiaeriană a doborât, în iunie, un avion militar turc.

Atacul cu obuze care a avut loc miercuri la frontiera dintre Turcia şi Siria este “un incident foarte grav“, avertizează vicepremierul turc Besir Atalay, citat de AFP, potrivit Mediafax.

“Este vorba de un incident foarte grav, care depăşeşte orice limită”, a declarat Atalay într-o declaraţie difuzată de televiziunile turce.

Cel puţin cinci persoane au murit şi alte nouă au fost rănite în Turcia, într-un atac cu obuze lansate din Siria, într-o zonă situată la frontiera dintre cele două state.

Potrivit ziarului Hurriyet, incidentul a avut loc în districtul Akçakale din regiunea Şanlıurfa, la frontiera cu Siria.

Obuzele au lovit un imobil de locuit, iar printre persoanele decedate se numără un copil în vârstă de şase ani. Doi dintre răniţi sunt agenţi de poliţie.

Statele Unite şi NATO au condamnat vehement atacul cu obuze lansat din Siria spre teritoriul turc, soldat cu cinci morţi, informează AFP. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi-a exprimat “indignarea” în legătură cu incidentul produs la frontiera dintre Siria şi Turcia.

La rândul său, Alianţa Nord-Atlantică a condamnat “cu fermitate” atacul cu obuze de pe teritoriul Turciei. Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a discutat prin telefon cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon, după atacul cu obuze lansat din Siria spre teritoriul Turciei, soldat cu cel puţin cinci morţi.

Ministrul de Externe turc l-a contactat şi pe emisarul ONU şi al Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi. Cel puţin cinci persoane au murit şi alte nouă au fost rănite în Turcia, într-un atac cu obuze lansate din Siria, într-o zonă situată la frontiera dintre cele două state.

Potrivit ziarului Hurriyet, incidentul a avut loc în districtul Akçakale din regiunea Şanlıurfa, la frontiera cu Siria. Obuzele au lovit un imobil de locuit, iar printre persoanele decedate se numără un copil în vârstă de şase ani. Doi dintre răniţi sunt agenţi de poliţie.



Categorii

Al treilea razboi mondial, Siria, SUA versus Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Asa sa inceapa ultimul razboi mondial? TURCIA ACUZA UN ATAC CU OBUZE AL SIRIEI, REPLICAND CU BOMBARDAMENTE (video)

  1. Probabil ca Turcii au tras in ei insisi, ca doar in ultimul secol cam toate razboaiele au inceput pe principiul: “victima” ataca “agresorul”

  2. Ceea ce nu inteleg eu, si nu am gasit pe niciunde, este motivul pt. asa-zisul bombardament al Siriei. Le-a venit lor, asa, sa trimita un obuz intr-un bloc ? De ce ar face asa ceva ?

  3. @ Lucian:

    Pai pare-se ca nici nu au trimis tocmai ei, din cate intelegem.

  4. http://www.hotnews.ro/stiri-international-13348682-turcia-continua-bombardamentele-asupra-siriei-declaratie-consiliului-securitate-onu-fost-blocata-miercuri-seara-ultima-clipa-rusia.htm

    @Lucian:

    Siria nu avea niciun motiv sa inceapa astfel de operatiuni militare, in conditiile in care stie foarte clar care ar fi urmarile. Nu putem privi incidentul decat in mod similar celui prin care Germania a atacat Polonia marcand debutul razboiului mondial – adica un pretext fabricat tot de agresor (Ankara). Sigur ca opinia publica sau, mai degraba, mass-media internationala, este deja setata pentru manipulare si nimeni nu pune la indoiala sau nu vede drept aberanta o astfel de initiativa din partea Damascului.

  5. Dupa Siria si Iran ,NATO si SCO ( Tratatul de la Shanghai) vor ramane fata in fata pentru Games Over. Gorbaciov a reusit cedand in fata lui Reagan sa amane deznodamantul acestei inevitabile confruntari. Iata ca Ultimul Razboi Mondial nu mai are rabdare. Istoria civilizatiei umane este doar o roata care se tot invarte . Pana cand ?

  6. @ admin

    Mda, cam ciudate si precipitate lucrurile.

    Mi se pare, insa, cam devreme pt. a judeca daca acest gest se incadreaza in randul celor generatoare de conflagratii mondiale.

    Sa speram totusi ca nu …

  7. @Lucian:

    Este o similaritate a genului de incident si o similaritate a unor tensiuni internationale. Asta nu inseamna, insa, ca acum sau de aici va porni un alt razboi mondial. Sunt si alti factori, si daca Siria nu va raspunde deloc provocarilor, sau daca totusi Rusia si China se vor opune in continuare in Consiliul ONU, iar opinia publica din Turcia nu va fi intaratata spre razboi, atunci va fi doar inca un incident ca cel recent cu avionul.

  8. Parlamentul turc a adoptat joi o motiune a guvernului care autorizeaza armata sa desfasoare “daca este nevoie” operatiuni in Siria, dar un oficial al guvernului de la Ankara a precizat imediat ca Turcia nu are intentia sa intre in razboi cu vecinul sau, scrie AFP.

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-13349709-turcia-parlamentul-autorizeaza-armata-desfasoara-operatiuni-militare-siria-daca-este-nevoie.htm

  9. Vă amintiţi *artitmetica* profeţiei greceşti contemporane ???
    Ursul – Semiluna = Semiluna praf şi pulbere;
    Ursul Mare şi Tare – Impăratul miazănoaptei = Remiză
    Ursul Mare şi Tare – (Impăratul miazănoaptei + Vulturul teutonic + Roşu Soare Răsare + Galbena gutuie ) = Ursul praf şi pulbere.
    Acestea fiind doar *faza calificărilor* pentru *finala* cu aH :
    aH (triunghurile suprapuse) + All Blacks (tot ce a mai rămas din cei de mai sus) – (IiH + All Whites + All Saints) = aH + All Blacks prăjiţi forever.
    Urmează *decernarea premiilor* :
    All Blacks ia stânga-jos-jos;
    All Whites + All Saints ia dreapta sus-sus(împreuna cu IiH).
    Happy end (in sfârsit, după un meci de 7520 de ani !!!!)
    Să nu vă supăraţi frăţiori, da’nu-i nimica de şagă în toate cestea…e doar un alt fel de vorvire.
    Domnul să ne ierte !

  10. @Max:

    Nu ne pasioneaza cimiliturologia…

  11. @ Max

    Ti se pare interesant sa te maimutaresti asa ?

  12. Însă, deocamdată nu este clar cine anume a tras tirurile de mortiere din Siria în Turcia. Degetul acuzator s-a îndreptat automat spre regimul lui Bashar al Assad, mai ales că nu a fost prima dată când războiul din Siria s-a extins, cu incidente, în zona de graniţă a Turciei. Numai că regimul Assad nu este singurul înarmat în conflictul sirian. Este vorba despre o multitudine de grupări care se reclamă a fi de opoziţie, unele dintre acestea nefiind nici măcar siriene, ci formate din luptători străini, majoritatea provenind din mişcări islamiste radicale. Mai multe servicii de informaţii au tras semnale de alarmă în legătură cu faptul că Siria a devenit deja un paradis al luptătorilor islamişti radicali în căutarea unei cauze sau gata să servească, cel puţin potrivit serviciior secrete ruse, cauza unor actori politici regionali care vor să vadă instalat la Damasc un regim mult mai confortabil decât cel secularist baathist, de orientare socialist, al preşedintelui Bashar al Assad. Printre statele care ar avea de profitat prin căderea lui Bashar al Assad au fost deseori menţionate Arabia Saudită, Qatar şi alte state ale Golfului,c are de altfel, sunt văzute şi ca principali beneficiari ai primăverii arabe din Egipt sau Tunisia. Nu este exclus ca tirul de mortiere să fi fost opera unor astfel de grupări care au tot interesul să arunce Turcia împotriva regimului Assad, în condiţiile în care lupta lor de gueriila, deşi provoacă pagube regimului la putere, nu pare să aibă şi rezultatul dorit de a-l determina pe preşedintele Assad să plece din ţară.

    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/turcia-si-siria-in-prag-de-razboi-85430.html

  13. ce frumoasa e pozitia diplomatilor nostri fata de prietenii din vechime, turcii!

    asta e sigur o porcarie contra-facuta, ce oameni cat de cat zdraveni ar provoca dusmanul cand ei au probleme interne si abia se tin pe picioare? Inseamna ca planificatorii isi pierd rabdarea cu Siria si vor sa precipite lucrurile putin.

  14. Mulţi socotesc proorocia
    Ca pe o falsă’ameninţare
    Menită doar să înspăimânte,
    (Nu să ne ceară îndreptare).

    Mulţi le socot texte naive
    Şi’ameninţări (ne-inspirate)
    Rostite de creştini fanatici
    Ce sunt cu minţile… departe.

    Mulţi văd progresul omenirii
    Mergând spre bine, (nu spre rău)
    Şi-un “adevăr” mai convenabil
    (Ca cel rostit de Dumnezeu).

    Mulţi văd în viitor, succesul
    Şi împlinirea viselor
    Şi nicidecum sfârşitul lumii
    Şi judecata tuturor.

    Privim spre viitor prin pofte
    Şi nu prin Adevărul sfânt,
    (Cu iadul nuclear la creştet,
    Creiat de noi, pentru… pământ).

    Un viitor al semeţiei
    Şi al ,, beţiei’’ omeneşti
    Ce luciferic nu acceptă
    Cuvintele dumnezeieşti.

    Mulţi nu văd răul omenirii,
    Care refuză tot ce-i sfânt
    Şi nu’nţeleg cum egoismul
    Distruge viaţa pe pământ,

    Cum fără Adevărul sacru
    Distrugem tot, (prin ce zidim)
    În duhul trufaş, (luciferic)
    Şi-n relele ce le trăim.

    Iadul cultivă azi în oameni
    Patimi ce nu au fost nicicând,
    Ce sorb şi viaţa şi lumina
    Şi dragostea de pe pământ.

    Mulţi socotesc proorocia
    Ca pe o falsă’ameniţare
    (Şi nu rachetele ce’aşteptă
    Numai comanda de lansare).

    Tot ce-au vestit în duh profeţii
    Curând,curând le vom trăi,
    Dar orbi şi înrobiţi de patimi
    Foarte puţini ne vor trezi.

    E timp de sinceră căinţă
    De post sever, de rugăciune
    De spovedania curată
    Şi lepădările de lume.

    Doar prin Hristos, pe calea crucii
    Şi-n cea mai sfântă pocăinţă
    Ne izbăvim de înşelarea
    Cea nou pătrunsă (şi-n credinţă).

  15. http://www.evz.ro/detalii/stiri/Turcia-bombardat-se-pregtete-de-rzboi-1004107.html

    UPDATE 3. Cotidianul “Hurriyet” a publicat astăzi un sondaj potrivit căruia turcii se opun categoric unei intervenții militare a armatei în teritoriile siriene de la granița cu Turcia.

    Astfel, 76% dintre cei intervievaţi s-au declarat împotriva unei intervenţii militare a Turciei în Siria, doar 16% dintre ei aprobând o astfel de operaţiune. De asemenea, 56% dintre cei chestionați s-au declarat nemulţumiţi de atitudinea guvernului de la Ankara faţă de conflictul sirian.

    În ceea ce-i privește pe refugiaţii sirieni, 52% dintre turci s-au manifestat împotriva primirii lor pe teritoriul Turciei, o poziţie favorabilă adăpostirii acestora având 42% dintre ei.

  16. Lelia MUNTEANU despre situatia din zona, intr-un slalom interesant de citit. Enjoi.

    Erdogan Magnificul: “Care pace”?

    Ca să putem pricepe cum vor evolua relaţiile turco-siriene, într-o regiune în care steagurile false şi zvonurile împiedică fatal vizibilitatea, trebuie să încercăm un slalom printre lungi paranteze.

    http://www.gandul.info/puterea-gandului/erdogan-magnificul-care-pace-10169381

  17. Pingback: TURCIA VS SIRIA: Erdogan Magnificul, RAZBOIUL TOTAL, pacea si dezinformarea - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: ERDOGAN: TURCIA TREBUIE SA FIE GATA DE RAZBOI/ SUA si Israel iau in considerare RAIDURI PUNCTUALE asupra IRANULUI/ Mitt Romney vrea sa fie mai DUR cu RUSIA si CHINA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: ERDOGAN rezista scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE. Prima reactie fata de opozantii sai politici: “A VENIT TIMPUL SA-I ELIMINAM”/ Inregistrare cu oficiali turci care au PLANIFICAT un ATAC pentru a PROVOCA RAZBOIUL cu SIRIA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare