ROMANIA ISI VINDE SI SUVERANITATEA ALIMENTARA. De la 1 ianuarie: ELIMINAREA ORICAREI RESTRICTII PENTRU STRAINII CE VOR SA CUMPERE TERENURI AGRICOLE
Străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România, fără restricţii, de anul viitor. În prezent, cetăţenii străinii care vor să achiziţioneze pământ în România trebuie să înfiinţeze o firmă persoană juridică română. În schimb, un proiect de Lege al Ministerului Agriculturii prevede că cetăţenii români, în primul rând arendaşii locali, vecinii, tinerii cu vârste de până la 40 de ani, dar şi statul, printr-o agenţie specială, vor avea prioritate la cumpărare. Proiectul urmează să fie aprobat în această săptămână de către Executiv. Din proiectul de lege au dispărut condiţiile referitoare la cumpărarea a cel mult 100 de hectare şi la experienţa obligatorie în agricultură de cel puţin cinci ani. Cine vrea să vândă teren agricol trebuie să anunţe primăria şi să plătească o taxă. Apoi, primăria îi va notifica pe toţi cei care au drept de preempţiune şi va afişa oferta de vânzare a terenului agricol. Dacă în termen de 30 de zile cei notificaţi nu dau niciun răspuns, terenul poate fi vândut oricui.
Statul elimina restrictiile impuse in prezent cetatenilor straini care vor sa cumpere terenuri agricole, dupa 1 ianuarie, inclusiv obligatia de a avea experienta in agricultura, dar pastreaza prevederea privind dreptul de preemptiune al cetatenilor romani, potrivit unui proiect de lege. Guvernul renuntase recent la intentia de a limita la 100 de hectare suprafata de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean roman sau din alt stat UE, dar mentinuse insa conditiile la cumparare privind cunostintele in domeniul agricol si perioada minima de cinci ani de activitate in acest sector. “Si aceste restrictii au fost eliminate, mentinandu-se insa dreptul de preemptiune la achizitia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice si a tinerilor cu varste de pana la 40 de ani care au activitati agricole in localitatea in care se afla respectivul teren agricol”, au declarat agentiei Mediafax surse din Ministerul Agriculturii. Masurile sunt prevazute intr-un proiect de Lege privind reglementarea vanzarii-cumpararii terenurilor agricole de catre persoane fizice. Potrivit surselor citate, proiectul va fi discutat in sedinta de Guvern de miercuri. Totodata, Agentia Domeniilor Statului se transforma in Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. In momentul in care va primi o oferta de la un cetatean strain, vanzatorul este obligat sa mearga la primarie cu o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol. Cererea va fi insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru teren, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si documentele cadastrale. Potrivit surselor citate, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa introduca o taxa fixa pe care sa o plateasca vanzatorul la primarie, pentru gestionarea actelor si demersurilor de catre functionarii statului. Daca in termen de 30 de zile nu cumpara nimeni, terenul poate fi vandut cetateanului strain. Piata funciara va fi liberalizata la 1 ianuarie 2014, data de la care si cetatenii straini pot cumpara teren agricol in Romania. In prezent, strainii care vor sa achizitioneze pamant in Romania trebuie sa infiinteze o firma persoana juridica romana. Conform datelor reprezentantilor Ministerului Agriculturii, strainii detin in prezent prin intermediul unor firme aproximativ 7-800.000 de hectare de teren agricol in Romania.
- Realitatea.net (19 octombrie): UE dă o lovitură României: Străinii, undă verde să cumpere nestingheriți teren agricol
Reprezentantii Uniunii Europene au respins proiectul Romaniei ce prevedea limitarea vanzarii si cumpararii de terenuri agricole de catre persoane fizice la 100 de hectare, motivand ca aceeasi limita nu se aplica si companiilor. Ministerul Agriculturii a dorit sa ia aceasta masura pentru ca strainii sa opreasca avantul strainilor care vor sa achizitioneze pamant pentru agricultura, dupa liberalizarea pietei, care va avea loc la 1 ianuarie 2014, scrie ziare.com. In plus, oficialii europeni nu sunt de acord nici cu obligatia de a avea cinci ani experienta de profil pentru cei care fac investitii, deoarece ii dezavantajeaza pe tinerii care doresc sa se mute in mediul rural. De altfel, UE a respins si crearea unei institutii care sa intervina in relatia dintre cumparator si vanzator si sa avizeze pretul si tranzactia. In consecinta, strainii pot cumpara “la liber” terenuri agricole in Romania, iar sansele pentru realizarea unui nou proiect legislativ pe aceasta tema sunt mici, deoarece noi suntem cei care cerem bani de la UE, sustin reprezentantii ministerului de resort. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat in repetate randuri ca statul va lua unele masuri, in 2013, pentru a limita cumpararile de teren de catre straini, dupa liberalizarea pietei, la 1 ianuarie 2014, stipulata in Tratatul de aderare la UE. In prezent, strainii pot cumpara terenuri in Romania daca infiinteaza o firma.
- Hotnews: Sofia propune prelungirea interdictiei cumpararii terenurilor de catre straini, riscand sanctiuni UE
Parlamentul bulgar a prelungit marti, cu sase ani, pana in 2020, interdictia impusa strainilor de a cumpara terenuri in Bulgaria, un proiect simbolic al partidului ultranationalist Ataka care ar putea atrage sanctiuni din partea Uniunii Europene, scrie Mediafax citand AFP. Dintre cei 221 de parlamentari prezenti in sala, 171 au votat in favoarea textului – 23 de deputati Ataka, 89 de membri GERB si 59 de deputati socialisti. In contextul aderarii la Uniunea Europeana, Bulgaria a modificat Constitutia, permitand achizitionarea de terenuri de catre straini. Moratoriul privind achizitia de terenuri urma sa expire pe 1 ianuarie 2014, astfel ca Ataka a introdus un amendament. Conform textului adoptat in Parlament, moratoriul va fi prelungit pana pe 1 ianuarie 2020. “Bulgaria va avea grave probleme cu imaginea sa europeana. Bulgaria moderna nu trebuie sa isi axeze politicile pe populism”, a reactionat presedintele socialist al Parlamentului de la Sofia, Mihail Mikov. Un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Chantal Hughes, a declarat ca prelungirea interdictiei nu este posibila. Partidul minoritatii turce, MDL, care sustine alaturi de socialisti Guvernul condus de tehnocratul Plamen Oresarski, a declarat ca va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu aceasta masura legislativa. Meglena Kuneva, coordonatoarea negocierilor pentru aderarea Bulgariei la UE, a avertizat ca Sofia risca sanctiuni europene, amintind ca Bruxellesul a refuzat initiativa Romaniei de amanare a achizitionarii terenurilor de catre straini.
Nota noastra:
Este semnificativ cum, in ultimele stiri care anunta renuntarea la restrictiile relative puse vanzarii de terenuri agricole strainilor nu mai era specificat cine anume a facut presiuni ca acestea sa fie inlaturate: UNIUNEA EUROPEANA. Ca si in cazul liberalizarii preturilor la energie si gaze, ca si in cazul privatizarilor a orice si oricum, ca si in cazul vinderii pe nimic a resurselor minerale, de la aur la gaze, asistam si aici la aceeasi schema: conditii impuse Romaniei prin intermediul unor instante supranationale de catre diferite cercuri de interese/corporatii/state nationale din occident.
Interesant si modul in care au procedat bulgarii, incercand, probabil, o negociere de pe pozitii mai tari: au aprobat un proiect de lege care pur si simplu prelungea interdictia pana in 2020, fara sa mai ceara vreo “parere” de la UE (caci “parerea” se stie deja). Ai nostri, mai “europeni” dupa cum ii stim, s-au gandit sa mearga cu petitii la cei care au impus de la “bun” inceput acest jaf.
Extrem de prost a picat si incidentul achizitiei funciare a presedintelui Traian Basescu. Dincolo de aspectele care au fost in atentia presei, achizitia in sine, facuta in preajma ridicarii restrictiei, da un semnal foarte ambiguu pe care nu stii cum sa-l iei: a cumparat terenuri cat a mai apucat, constient fiind ca dupa aceea nu vor mai fi disponibile? a cumparat cu un pret mai mic pentru a-l revinde apoi cand preturile vor urca? a vrut sa dea un semnal romanilor ca e cazul sa cumpere pamantul ca altfel vin strainii sa-l ia? (in acest caz, e un semnal degeaba, pentru ca, asa cum el insusi a spus, conditiile de creditare sunt prea grele chiar si pentru un salariu de presedinte al Romaniei si nu toti romanii au fiice notar!).
Cat despre amenintarea in sine, daca cineva crede ca suntem alarmisti, sa se uite peste cifrele si materialele de mai jos: strainii deja sunt foarte prezenti pe piata funciara din Romania si detin spre 1 milion de hectare de terenuri arabile! Ceea ce este foarte mult, asta in conditii de restrictii. Ce se va intampla de la 1 ianuarie incolo?! De ce exista acest interes major fata de terenurile romanesti? Aceasta nu ar fi nicio surpriza: agricultura este atat o necesitate strategica ce tine de resursele vitale ale unei natiuni (suveranitatea alimentara) cat si o buna afacere, fie ca vorbim despre agricultura bio, fie de cea diametral opusa a corporatiilor OMG. Din acest punct de vedere – al suveranitatii alimentare a Romaniei – consideram ca ridicarea restrictiilor aduce atingere sigurantei nationale. Nu e posibil sa nu existe o capacitate de control a statului roman asupra acestei chestiuni, nu e admisibil ca o resursa primordiala, fundamentala, cum ar fi terenurile agricole, sa ajunga fara niciun fel de oprelisti pe mana strainilor care vor produce pentru nevoile si interesele lor! Aceasta resursa este mult mai importanta decat orice fel de fonduri am primi de la Uniunea Europeana, atat pentru ca acele fonduri oricum sunt, in prezent, mai mici decat contributiile noastre la bugetul european, cat si pentru ca fondurile se pot opri, insa cultivarea terenurilor este un dar de la Dumnezeu care, daca ne pastram pamanturile, nu le vindem si nici nu le stricam cu fracturarea hidraulica, ne va tine pana la sfarsitul lumii! Oare pentru aceasta mai-marii nostri nu au gandit si nici pus in aplicare, vreodata, o reala strategie legata de agricultura romaneasca? Special ca sa lase lucrurile si aici, ca si in alte domenii, sa se degradeze fara sprijin si implicare institutionala si, astfel, sa devina mai usoara vinderea pamanturilor catre straini?
Si inca ceva: nu e criminal faptul ca Romania e tinuta la portile Schengen in genunchi si umilita, ca in Marea Britanie se cere intr-un cor prelungirea restrictiilor privind romanii, iar noi nu suntem in stare nici macar sa punem niste oarecari conditii la vanzarea terenurilor?!
- ROMANIA, pe PRIMUL LOC intre tarile din Europa care AU CEDAT pamantul agricol (MULT SUBEVALUAT!) in MAINILE STRAINILOR
- Liga Producatorilor Agricoli: VOM AJUNGE SA CALCAM PE PAMANT STRAIN IN PROPRIA TARA
- Fermierii anunta DEZASTRU IN AGRICULTURA si denunta DISCRIMINAREA COMISIEI EUROPENE fata de agricultorii TARILOR RASARITENE
- RADIOGRAFIA UNUI MURIBUND: agricultura romaneasca si “STRATEGIA” SUBDEZVOLTARII. Pierdem pamantul, vitele si OAMENII
- NEOIOBAGIE IN SECOLUL XXI (II). Plus: in Vest, pamantul arabil este chestiune de SECURITATE NATIONALA. La noi, 1 milion de hectare sunt deja instrainate (Reportaj video – “IN PREMIERA”)
- SFARSITUL TARANULUI ROMAN prin distrugerea micii proprietati agricole. Cum se pune la cale, in forme mascate, EXPROPRIEREA TARANILOR in favoarea MARILOR LATIFUNDIARI (I)
- FENOMENUL ACAPARARII PAMANTULUI TARANILOR DE CORPORATII. Noi NU mai vrem pamant?
- Romania, EL DORADO al AGRICULTORILOR… europeni
***
Ma cuprinde tristetea si revolta cand vad ce greseli mari, cu consecinte grave asupra neamului, fac acesti dregatori vremelnici. Parca au fost hipnotizati de strainii de neam, nu alta…
“DA, DA, DA” zic la cam tot ce le cere strainul sa puna in aplicare in tarisoara lor. Poate ca au sarmanii de ei sentimente de inferioritate (consecinta propriei “valori” din forul interior) sau poate ca e vorba de incompetenta, sigur insa este macar vorba de acea “lipsa de anvergura” pe care ar trebui s-o aiba inaltii functionari ai statului, parlamentarii.
Acestia nu pricep ca in schimbul zaharelului cu “banutii pe care vi-i dam daca faceti cutare si cutare” ne ingenunchem ca neam cu propriile maini. Cine sa dispuna o evaluare economico-academica a oportunitatii acestor “bani din afara” in corelatie cu mai buna gestionare a banului public disponibil din sursele interne?
Explicabil, de altfel: viclenia vrajamsilor s-a tot perfectionat. Cine sa-i priceapa? Departatii de Dumnezeu? Acestora “li s-a umflat capul”. Nu, ei sunt convinsi ca “fac bine”, “lupta” pt binele poporului… Iar asta este o adevarata tragedie pt neamul acesta!
http://www.mediafax.ro/politic/senatul-a-respins-proiectul-de-lege-privind-rosia-montana-ilie-sarbu-cei-ce-au-dat-semnaturi-in-dosarul-rosia-nu-vor-avea-sarbatori-linistite-raportul-la-parchet-11705859
Trist, trist, trist, inca o lovitura puternica data acestei tarisoare, peste cativa zeci de ani vom cauta de munca la straini si asta la noi in tara, tot ce se scoate de pe pamantul asta pleaca afara si noi ramanem cu salariul minim… Trebuie ca s-a maniat tare Dumnezeu pe noi datorita pacatelor noastre!
SLUGI PE PAMANTURILE OASTRE PENTRU CARE SA VARSAT MULT SANGE
II DE PLANS FRATILORII DEPLANS DOAMNE MILUIESTE!
Noi nu mai existam ca tara ,suveranitatea noastra e la cota 0 de mult timp! Asta-i cireasa de pe marele tort din care s-au infruptat mai marii lumii!Toate profetiile se implinesc treptat,treptat…Pr Iustin spunea ceva de 12 luni….ne sateapta vremuri grele! Ne lepadam de pamanturi,ne lepadam de credinta,poate vom fi obligati sa fim slugile lor si obligati sa le marturisimsi credintele strambe ,pt un sat de porumb,etc.Doamne apara si pazeste!
Fratilor, mai usor intra camila prin urechile acului decat un bogat in imparatia lui Dumnezeu. Mai bine sarac si intr-o pozitie umila, decat bogat cu inima impietrita. Comoara noastra este in ceruri. Sa-i lasam pe cei morti suflteste sa stapaneasca pamanturile, iar noi sa ne vedem de lucrarea duhovniceasca. Post binecuvantat va doresc! Doamne ajuta!
@david
Greu tare de primit acest îndemn.. care ar părea corect pe formă.
Măcar să ne doară, pentru că suntem în faţa unui pericol real de a deveni indiferenţi, insensibili, aşa cum de la un punct încolo, nici durerea nu o mai simţi. Şi să vedem dacă nu cumva renunţăm acum să luptăm pentru pâinea aproapelui şi nu cumva să ajungem să uităm de duhovnicie când noi înşine vom fi cei lipsiţi. Iertaţi-mă! Doamne, ajută!
Doamne ajuta !
am ajuns aici din ingaduinta lui Dumnezeu in Care nu este nedreptate
am renuntat singuri, de mult timp, la comorile cu care ne-a inzestrat Bunul Dumnezeu
acum altii desarvarsesc lucrarea noastra (oare preocuparile noastre nu se invartesc din ce in ce mai mult in preajma banului, castigului ?)
iata ca avem ocazia sa “castigam” – trista situatie !
asa ca sa incepem sa-L iubim pe Dumnezeu implinind cat mai riguros poruncile Lui si nu ne va lasa
Dumnezeu este Tatal nostru bun , nu vitreg – nu ne va lasa !
in Predica de pe munte Dumnezeu ne spune ca cei blanzi vor mosteni pamantul
nu altii …
suntem blanzi? avem puterile sufletesti impacate inlauntrul nostru ?
daca nu, sa incepem sa mergem pe calea asta (a sinceritatii si impacarii desarvarsite)
si Dumnezeu isi va tine promisiunea cu noi pentru ca El este Adevarul
Bunul Dumnezeu sa ne ajute sa ducem Crucea noastra, a poporului roman, ingreunata cu o noua povara !
E bine! In curand romanii or sa ajunga sa planga fostele CAP-uri si toata aceasta tradare burgheza va duce la reinfiintarea PCR. In curand romanii vor defila cu steaguri comuniste spre oftica legiunii.
@w:
Va distreaza sa scrieti ”la misto” pe astfel de teme?
Legea vinzarii de terenuri strainilor se aplica mai peste tot in UE. DE exemplu in Grecia sau in Mare Britanie. CU toate astea paminturile au ramas intr-o masura destul de mare in proprietatea cetatenilor acelei tari.
Problema cea mare este pretul pamintului, calitatea acestuia si saracia taranilor locali.
NU se inghesuie prea multi sa cumpere teren agricol in Grecia, teren rosu, pietros si cu mare nevoie de irigatii, in contrast cu cernoziomul noastru din Baragan. Sau in Anglia unde preturile la terenurile agricole sint printre cele mai mari din UE si de vre-o 10 ori mai mari decit in Romania. Si unde terenurile sint mai mult pasuni decit terenuri agrare. In timp ce in Franta, tara cu teren agricol comparabil in calitate cu cel al Romaniei, fermierii francezi au beneficiat de subsidii UE de vre-o 50 de ani incoace, produsele lor (vinul de exemplu) si-au asigurat nise bune de piata, presteaza o agricultura cu utilaje moderne si in general au avut parte de o protectie din partea statului francez care depaseste capacitatea de imaginatie a taranului roman apropo de cum ar putea sa-l ajute statul roman. Pe scurt, producatorii locali, sau chiar firme mari dar LOCALE erau deja nu doar in posesia pamintului, dar posesia era una solida si nu bazata pe agricultura de subzistenta si pe absenteismul proprietarilor de pamint, ca la noi. Asa ca impactul acestei legi cuplat cu prostia, slabiciunea si mai ales tradarea celor care decid pe un astfel de fond va avea implicatii ….genocidale. Preturile la produsele agrare sint deja foarte mari in Romania. iar veniturile sint deja foarte mici. Nici nu vreau sa ma gindesc….