TERORISM ECONOMIC sau PILDA DATORNICULUI NEMILOSTIV IN VARIANTA PONTA: cum strange guvernul de gat micii antrepenori, trecand cu vederea marea evaziune si corporatiile

3-11-2013 2 minute Sublinieri

the-parable-of-the-unmerciful-debtor-1

Ceea ce se întâmplă zilele acestea în economia românească este nici mai mult, nici mai puţin, decât terorism economic. Un genocid fiscal pe care guvernul, prin ministerul finanţelor, prin fisc, l-a declanşat la adresa economiei private româneşti.

Dacă sunteţi antreprenor, angajat la un antreprenor, ori pur şi simplu vă pasă de ce se întâmplă alături de dumneavoastră ştiţi despre ce vorbesc. Fiscul românesc s-a apucat de adunat birurile. Nimeni nu este scutit de prezumţia de vinovăţie. Sutele de mii de firme mici şi mijlocii din România sunt acoperiri pentru nişte infractori, evazionişti de ultimă speţă, al căror scop unic este să dea peste cap cifrele agreate, la o cafea în Palatul Victoria, de  alde Voinea, Chiţoiu şi Ponta. Zeci de mii de companii româneşti au primit zilele trecute, prin intermediul unei depeşe ANAF, un ultimatum categoric: „Banul sau viaţa!”.

Caz real. Un cunoscut, negru de supărare, răspunde ieri la telefon: „Doamnă, astăzi sunteţi al patrulea telefon pe care-l primesc de la Administraţia financiară. După al doilea, deja mi se poprise contul. Vă rog frumos, mă autodenunţ: sunt evazionist. Veniţi vă rog să vă preadau firma, cu tot cu cei 50 de angajaţi care sunt acum la uşa mea aşteptând salariile pe care tocmai mi le-aţi confiscat din cont. Nu-mi mai trebuie nimic, luaţi totul”.Omul sunase ore în şir la clienţi încercând să încaseze ceva din facturile restante primind acelaşi răspuns:

„Prietene, am 56 de lei în cont. Tocmai m-a vizitat ANAF-ul. Mai ai răbdare câteva săptămâni”. Precum o neuro-toxină injectată direct în coloana vertebrală, ucazul dat de la Palatul Victoria zilele trecute paralizează, de la oră la oră, o economie aflată în colaps. Nimeni nu plăteşte nimic de frica fiscului. Nu sunt bani de salarii, de furnizori, de utilităţi. Stop joc!

Una peste alta, la sute de mii de români, persoane fizice, au apărut la uşă portăreii. Amenzi de circulaţie, impozite pe nu mai ştiu ce, penalităţi la penalităţi. Orice creiţar datorat statului este infracţiune, cauză penală. Tremură babele după sobe, cu găinile strânse la piept, mai ceva ca pe vremea regalităţii când venea fiscul şi smulgea carpetele de pe pereţi după vreo partidă de poker nefericită a Domniei sale Carol al II-lea.

Filmul în care joacă antreprenorii români pare montat de un regizor retardat. Pe de o parte, oficial, avem creştere economică, businessul duduie. Domnul ministru Voinea vorbea de un deficit bugetar la nouă luni de 1,27%, de o creştere economică pentru 2013 de 2,2% şi de nu ştiu ce diferenţă minoră între încasările şi cheltuielile  la buget. Premierul Ponta anunţă măriri de salarii şi, imediat, îl ameninţă pe şeful ANAF că dacă nu aduce o grămadă de miliarde la buget zilele următoare îşi pierde funcţia. Plus că apar din  neant idei de impozite şi accize noi, majorări ale fiscalităţii şi alţi monştri de tipul acesta.

În acelaşi timp, sute de mii de români angajaţi la privat nu-şi vor primi salariile luna asta pentru că patronii lor n-au cum să-i plătească pe motiv că n-au bani în conturile golite de fisc. Nu există nicio logică în povestea asta.

Explicaţia mea este următoarea. Este pentru prima oară în istoria postdecembristă a României când economia ţării este condusă de un analist economic, de un inspector de fisc de carieră şi de un procuror. Mai exact, de un „de ce ne fură”, de un „cum ne fură” şi de un „cine ne fură”. Aproape că nu merită începută discuţia despre rolul statului în economie, contribuabili oneşti, criză, termene de plată reale de 120 de zile sau mai mult.

Singura speranţă este că la vârf au ajuns date trunchiate, că guvernanţii tobă de teorie s-au desprins puţin de realitate. Presupun că premierul Ponta a angajat nişte cheltuieli şi nişte promisiuni bugetare pe nişte cifre şi grafice prezentate de domnii Voinea şi Chiţoiu. La data x, să zicem, statul avea de încasat de la contribuabili y miliarde de euro. Bani electronici evident, pentru că atunci când au venit plăţile guvernanţii s-au trezit că de fapt cifrele de pe hârtie nu se regăsesc în cashul din trezorerie. Fără să-şi dea seama că aceasta este de fapt realitatea factuală a economiei româneşti, secătuită şi alienată după 5 ani de criză, domnul Ponta a înţeles din reflex că şmecheraşii aştia de antreprenori vor să înşele statul şi nu vor să plătească. Şi, fără prea mult discernământ, a pornit Jihadul asupra economiei, cu consecinţe pe care niciuna din cărţile citite de domnul ministru al bugetului Liviu Voinea nu le poate anticipa.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “TERORISM ECONOMIC sau PILDA DATORNICULUI NEMILOSTIV IN VARIANTA PONTA: cum strange guvernul de gat micii antrepenori, trecand cu vederea marea evaziune si corporatiile

  1. Zau, asa facea fiscul pe vremea regalitatii ? Autorul articolului sa se mai informeze. Anul 1938 a fost un varf al dezvoltarii economice a Romaniei, si era dat ca etalon chiar si pe vremea lui Ceausescu.
    Ca fura Carol al Ii-lea si camarila, e adevarat, dar tara era bogata si nu se simtea. Agricultura mergea exceptional, exportam grane in toata Europa, industria era in plina dezvoltare, bancile erau in general romanesti nu straine ca acum, exportam petrol, etc etc etc.

  2. Intru-totul de acord!
    Ne vor comunistii astia imputiti cu taxele pentru a-si plati datoriile facute tot de ei pe la institutiile mondiale, pentru a mai devaliza n-spe miliarde de la buget prin alocari (gen 20 lei un pix) la firmele clientelare politic sau pentru a plati milioanele de bugetari (aka, unchi, nepoti, cumetri, verisoare, consilieri la consultanti) frecatori de menta si plimbatori de acte a caror singur merit este ca sunt ruda cu x-ulescu.
    Desigur ca vor avea si cateva de milioane de sustinatori care le vor canta in struna ca scarbele astea de la privat (in fapt singurii care produc plus valoare si bani la buget) nu vor sa-si imparta venitul cu ei, de fapt cu statul care stat le arunca un mic, o bere si o punga de malai…dar ei se bucura, ca statul le da cat sa nu moara de foame…

  3. Pe de alta parte nu e toata vina doar la Ponta sau la guvernele trecute. Antreprenorul roman s-a complacut de 20 de ani sa amane tot timpul plata datoriilor fie catre stat fie catre alti furnizori bazandu-se pe inflatie ca-i va mai scadea din valoarea datoriilor. 99% dintre romanii cu firme au facut asa, intai si-au cumparat lor masina periculoasa si si-au facut vila si abia apoi s-au gandit sa mai plateasca si din datorii. Economia romaneasca privata merge pe rostogolirea datoriilor de la an la an de la luna la luna, si nu doar din vina statului ci si pentru aproape toti au vrut sa se intinda mai mult decat le era plapuma. Mai vin si scadente, ce sa-i faci… pana la urma toate se platesc.

  4. totul sa facut premeditat

  5. Nu am competente economice dar se stie ca exista o mare dezordine financiara ( evaziuni fiscale vs o multitudine de taxe si impozite ).

    Stiu cazuri concrete de mari evaziuni fiscale, de economisti care primesc aceste sarcini la angajare. Lasand la o parte facilitatile pt “investitorii corporatisti”. Patronii reprosaza statului numarul mare de taxe.

    S-a ajuns la situtia statului cu “atributii restranse”: colector de taxe si care nu mai poate plati bugetarii. Unii din cei ce colecteaza taxele, fac parte mafii economice locale si se implica in evaziuni. Cei care mai administreaza societati profitabile ale statului (manageri romani sau privati) produc pagube si “insolvente”.

    Statul trebuia sa inceapa cu marile corporatii, cu cei ce au pe mana resursele poporului roman. Din primele 100 societati care controleaza economia romaneasca, numai una este cu actionariat romanesc.

    Statul trebuia sa controleze politica supermarket-urilor care falimenteaza producatorul roman… DAR DE ASTIA NU TE PREA POTI ATINGE.

  6. Cum scria cineva „foarte grav si trist este faptul ca societatea nu are reactie de respingere si normalizare”… atata ne-am obisnuit cu abuzurile din partea statului incat de-acum avem impresia ca asa e normal sa fie.
    E normal ca orice persoana sa constituie un potential contravenient/infractor? E normal ca in loc sa fii apreciat pt crearea locurilor de munca, esti vanat de functionari publici corupti?
    Citeam recent despre cum Andrei Vîşinski, procurorul lui Stalin, cel care a revolutionat dreptul TOTALITAR isi incheia cuvantarile cerand „câinii turbaţi să fie lichidaţi până la unul”, dupa cum si Stalin a spus „compasiunea este o boala a cainilor”.
    Vîşinski spunea ca „trebuie să se pornească de la prezumţia de vinovăţie a acuzatului în locul celei de inocenţă, nefiind obligaţia procurorului de a aduce probe, ci a acuzatului de a aduce probe de nevinovăţie.”

  7. Teologia lui Jean Calvin (care nici nu a fost crestin, dar s-a pretins crestin) introduce “creditarea” – MAI EXACT CAMATA – ca principiu MORAL al relatiilor economice in lumea “crestina” apuseana.
    Principiul exista in lumea catoluica (formal nu era recunoscut, dar era tolerat). DIN ACEST MOMENT, CAMATARIA CU TOATE CONSECINTELE EI A DEVENIT NORMA INTERENATIONALA SI AZI MONDIALA.

  8. Apropos de unele afirmatii, destul de des intalnite in societatea noastra “romaneasca”, care denota mentalitatea “noastra” de sclavi, sau a chelului cu tichie de margaritar, am cateva observatii.

    Nu toti functionarii publici sunt corupti, unii isi fac doar datoria, cuvant strain pentru foarte multi asa-zisi “antreprenori”, pusi doar pe capatuiala pe spatele semenilor si ai statului (“statului” – adica al celor cu adevarat SIMPLI si onesti!).

    Nu toti antreprenorii “creeaza” locuri de munca, ci doar “gasesc oameni” care sa le faca treaba, pe care, dupa ce ca-i platesc cum ii platesc, nu le achita nici TAXELE catre stat (taxele la salariile cu care sunt incadrati).

    Majoritatea celor platiti de stat cunosc realitatea dureroasa in care ne scaldam CU TOTII. Atat cei de la stat, cat si cei din privat, atarna doar de un fir de ata, cu totii suntem DOAR la Mila Domnului. Toti muncim, de fapt, pentru Dumnezeu, Lui ii raspundem, Lui ii raportam, de fapt Lui ii declaram, nu Fiscului…
    Cine sustine pe cine, dragi frati? Sustine mediul privat pe bugetari si tot aparatul administrativ al statului? Dar “statul”, daca ar folosi banii cum trebuie, n-ar asigura niste servicii (aparare, ordine, sanatate, educatie), n-ar asigura un minim-necesar pentru cei nevoiasi si nu s-ar intoarce acesti bani din taxe, la bunii-platnici? Cu cine ne luptam, de fapt? De ce nu ne facem FIECARE datoria, pe bucatica noastra?

    ESTI ANTREPRENOR – fii cinstit. Cumva declari mai putin in acte decat in realitate si astfel reusesti sa te incadrezi in lege? Atunci macar respecta legea si plateste-ti taxele datorate la ce declari si nu te mai lamenta pentru ca trebuie “sa dai bani la stat”, pentru ca nu esti nici primul, nici singurul, nici ultimul. Ce s-ar intampla daca nimeni, asemenea tie, n-ar plati taxele si impozitele? Am sta fiecare cu arma sub perna si ar supravietui cel mai “tare”? Cei care inseala Fiscul, pe cine inseala, de fapt? Si se mai si plang pentru ca sunt “alergati” de Fisc! Ai fost imprudent, ai cumparat marfa pe care n-ai vandut-o si ai datorii pe care nu ai de unde sa le achiti – ai furnizori carora nu poti sa le achiti marfa sau serviciile – ei la randul lor nu pot sa-si achite furnizorii si tot asa, in lant. Sa ne gandim si la cele create de NOI. Eu nu prea pot sa cred ca nu se platesc facturile din cauza ca vine Fiscul sa colecteze datoriile ce se cuvin… Pt. platitorii de TVA, de anul asta a aparut TVA-ul la incasare, e o diferenta pentru cei inregistrati, fata de situatia cand TVAul se era datorat chiar la emiterea facturii. Si TVA-ul e 24%, nu 5.5 sau 0.75.

    ESTI BUGETAR, extra-bugetar etc.? Fa-ti treaba ca pentru Domnul, foloseste-ti prerogativele astfel incat sa aibe paine pe masa toti; nu fii pentru unul muma si pt altul, ciuma.

    Ne lamentam inutil si nu facem decat sa ne pornim o data in plus, unii impotriva altora, in loc sa ne straduim sa dam “Cezarului, ce e al Cezarului si Lui Dumnezeu, ce e al Lui Dumnezeu”.
    Daca vrem sa protestam fata de un lucru asupra caruia suntem siguri si avem dovezi, sa luam exemplu de la Pr. Vasile Laiu si GISC, care demonstreaza cu cifre, cu fapte situatia reala, protectia acordata companiilor straine de catre autoritatile romane (imi venea sa pun ghilimelele la “romane”!).

  9. offtopic:
    Afacerea prin care Romania a devenit prima tara din Europa ce si-a cedat PAVILIONUL. Riscurile si milioanele din spatele unui simbol

    Anul trecut, un grup de persoane pline de imaginatie s-au gandit sa vanda pavilionul de stat al Romaniei adica tricolorul care se arboreaza pe navele ce tin de statul roman. Greu de crezut, dar aceasta este o poveste adevarata.
    […]

    Ce credibilitate mai poate avea statul roman in momentul in care este prima tara care-si cedeaza prin contract atributiile pe care ar trebui sa si le exercite?!

    Curand vom avea srl-uri care sa ne apere granitele, firme private care sa ne colecteze taxele si, de ce nu, politicienii cu raspundere limitata.

  10. In completarea comentariului meu de la nr. 8, trebuie amintite, desigur, concomitent cu aceasta fuga dupa taxele datorate de micii antreprenori, scutirea de taxe si de penalitati acordate de mai marii Statului Roman cu prilejul marilor privatizari sau marilor datornici, de-a lungul timpului.

    Exemplu privatizarea Petrom: OMV, companie cu o productie de doar 14.000 barili pe zi, cumpara Petrom, o companie cu productie de 220.000 barili pe zi! Pestele mic inghite pestele cel mare cu aprox 700 mil USD, plus inca 800 mil USD investiti in companie pentru atingerea pragului de 51% capital social.
    Ce a urmat? Mii de disponibilizari, reducerea numarului de benzinarii, vanzare de imobile si terenuri, vanzari la fier vechi, depozite desfiintate, toate acestea, concomitent, desigur, cu cresteri continue de preturi la carburanti si bomboana pe coliva – ajutoare de stat si scutiri de taxe, plus lipsirea statului roman de ORICE parghii de control asupra companiei OMV si resurselor sale.
    De ex. Statul Roman s-a obligat sa despagubeasca O.M.V. pentru orice pretentii in legatura cu contaminarea istorica a mediului, dar nu mai putin de 50 milioane euro pe an. Unii specialisti petrolisti considera ca in perioada 2005-2010 Guvernele Romaniei au platit peste 1 miliard euro, reprezentand pretentii pe aceasta tema.

    Pentru toate acestea sunt documente oficiale, rapoarte SRI, rapoarte ale comisiilor de ancheta din Parlament si alte studii.

    http://www.luju.ro/dezvaluiri/musamalizari/exclusiv-raportul-comisiei-senatoriale-privind-anchetarea-privatizarii-petrom-a-oglindit-in-2007-toate-nelegalitatile-acest-document-nu-a-mai-fost-niciodata-pus-in-dezbatere-ci-ingropat-la-repezeala-inca-nu-e-tarziu-pentru-justitie-documente
    http://www.rgnpress.ro/rgn_11/images/stories/2011/01/PrivatizareaPetrom.pdf
    http://www.art-emis.ro/analize/1542-jaful-secolului-privatizarea-snp-petrom.html

  11. 70% l-au votat pe Ponta….

  12. Este un adevar spus bine in Evanghelie de Hristos:

    FIUL MINCIUNII = FIUL SATANEI.

    Minciuna nu are parte cu adevarul. Minciuna este rea, este lucrarea satanei.

    Ponta este FIUL MINCIUNII. De asta toate lucrurile lui sunt rele, sunt ticaloase.
    Fiul minciunii nu poate sa faca lucruri bune pentru ca minciuna si patimile i-au intunecat mintea.
    Cum se recunoaste omul lui Dumnezeu? Vazand dorinta de adevar din el. Adevarul, evlavia spre cele bune il arata pe omul bun, luminat si aparat de Dumnezeu….

  13. @ D:

    Nu l-au votat 70% pe el. O data ca atatea sunt mandatele, nu voturile, iar apoi romanii care au fost la vot (nu toti) au votat in proportia asta IMPOTRIVA lui Basescu si a PDL, si doar intr-o foarte mica masura, cu siguranta, pentru USL. Toti sunt fiii minciunii, doar ca orbirea partizanatului sau a angajamentelor politice, uneori fanatice, ne fac sa privim intr-o singura directie si sa ne facem ca raul a inceput de acum…

  14. Avem un guvern incompetent cu un prim ministru fara viziune si fara discernamant! Se lucreaza pompieristic acoperindu-se peticele care apar zi de zi, luandu-se decizii proaste.

    Propunere:
    Guvernul Hopa Ponta ar trebui sa ne impoziteze si aerul care il respiram.
    Si ar mai fi si impozit pe nr de pasi care il facem in fiecare zi!

  15. Pingback: O ECONOMIE INSTRAINATA: 5600 firme romanesti vs. peste 31.000 multinationale! GERMANIA – cel mai important “ANGAJATOR”/ 1 MAI CAPITALIST: Presa face CULTUL MUNCII LA “PRIVAT” si deplange “DEPENDENTA DE STAT” in pr
  16. Pingback: ANAF, ACUZATA DE SABOTAREA FIRMELOR PRIN “FORMULARUL 088″/ Agentia pune presiune pe micii contribuabili si este “blanda” cu MARII DATORINCI si cu MULTINATIONALELE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare