STATUIA CRIMINALULUI DE RAZBOI HORTY – INAUGURATA IN CENTRUL BUDAPESTEI

3-11-2013 1 minut Sublinieri

horty

Câteva sute de manifestanţi de extremă-dreapta şi contra-manifestanţi antinazişti s-au adunat duminică în faţa unei biserici la Budapesta, unde a fost dezvelit un bust al regentului Miklos Horthy, care a fost aliatul lui Hitler în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Circa 500 de manifestanţi purtând stele galbene, în semn de protest la adresa persecuţiilor la care au fost supuşi evreii în timpul lui Horthy, au scandat “Bandă de nazişti!” la adresa sutelor de admiratori ai lui Miklos Horthy adunaţi în jurul bustului, relatează France Presse. La rândul lor, admiratorii lui Horthy, separaţi de contramanifestanţi printr-un cordon al poliţiei, scandau “Vivat Horthy!”.

Ceremonia de inaugurare a bustului a fost organizată de un pastor care are legături cu extrema-dreaptă ungară, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la semnarea acordului cu Germania nazistă, care a permis Ungariei să recupereze teritoriile pierdute în virtutea Tratatului de la Trianon din 1920.

Horthy, al cărui regim a supervizat primul val de deportări ale evreilor ungari în 1944, este respectat de unii ungari pentru lupta sa contra efemerei revoluţii comuniste din 1919, scrie AFP. “După mine, Horthy a fost un criminal de război, responsabil direct de moartea a 600.000 de evrei unguri”, a declarat un manifestant reporterului AFP prezent la faţa locului. Ceremonia de dezvelire a bustului “n-ar fi trebuit să fie organizată într-o biserică creştină”, a declarat acesta, indignat.

Marton Gyongyosi, deputat al partidului de extremă-dreapta Jobbik, l-a calificat, în timpul slujbei, pe Horthy drept “salvator naţional”, scrie agenţia ungară de presă MTI.

În cursul ultimilor ani, figura amiralului Horthy a cunoscut o oarecare reabilitare în Ungaria, unde au fost ridicate mai multe statui în onoarea sa, iar câteva străzi îi poartă numele, comentează France Presse. Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban a fost acuzat de adversarii săi că acceptă tacit această politică de reabilitare a lui Miklos Horthy.


Categorii

1. DIVERSE, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “STATUIA CRIMINALULUI DE RAZBOI HORTY – INAUGURATA IN CENTRUL BUDAPESTEI

  1. In sfarsit ! Bravo Serviciului (de’ar fi roman, ar fi chiar mandru) care-i impinge pe exaltati in zona gri_spre_negru. Caci nu-mi inchipui ca Germania ii va tine in brate peste orice limta, chiar daca Moscova nu crede in lacrimi.

  2. Pingback: Guvernul Orban se ia de gat cu BANCILE STRAINE/ Seful Parlamentului Ungariei despre MARSUL SPRE AUTONOMIE AL TINUTULUI SECUIESC - Recomandari
  3. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMÂN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video]
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare