TORTURILE CIA – PENTAGON: un raport acuza complicitatea medicilor in producerea de “SUFERINTE GRAVE” detinutilor

4-11-2013 1 minut Sublinieri

guantanamo-cp-5050381-dfa10

Medici si alti profesionisti in domeniul sanatatii ar fi fost complici in aplicarea unor rele tratamente in inchisori apartinand Pentagonului si CIA, unde erau comise abuzuri, in dispretul obligatiilor lor etice, acuza un raport independent publicat luni, potrivit Mediafax. Concluziile raportului au fost catalogate ca “eronate” de catre CIA si “absurde” de catre Pentagon.

Studiul, efectuat pe o perioada de doi ani, intitulat “Etica abandonata: profesionalismul medical si abuzul asupra detinutilor in razboiul impotriva terorismului“, reclama o ancheta a Comisiei pentru Informatii din cadrul Senatului american.

“Departamentul Apararii si CIA au cerut in mod abuziv profesionistilor (lor) in domeniul sanatatii sa colaboreze la operatiuni de stoarcere de informatii si de securitate astfel incat au produs suferinte grave detinutilor”, se subliniaza in raport.

Intre aceste practici, studiul, efectuat de aproximativ 20 de experti juridici, medici si militari, releva “conceperea, participarea la si aplicarea torturii si unor tratamente crude, inumane si degradante” unor barbati aflati in detentie in inchisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau in inchisori secrete CIA.

“In numele Securitatii Nationale, militari au deturnat juramantul (lui Hipocrate), iar medici au fost transformati in agenti de informatii”, a denuntat doctorul Gerald Thomson, profesor in medicina la Universitatea Columbia.

Un coautor, Leonard Rubenstein, profesor in Dreptul sanatatii publice la Universitatea Johns-Hopkins, a citat alimentarea fortata a detinutilor aflati in greva foamei la Guantanamo, interogatorii in forta si simulari ale inecului practicate asupra unor suspecti de terorism in inchisori secrete apartinand CIA.

Medici sau infirmieri “legitimeaza aceste practici prin prezenta lor, sugerand ca sunt acceptabile din punct de vedere medical”, a declarat el, adaugand ca aceste abuzuri comise sub acoperire medicala “nu sunt in urma noastra in aceasta tara”.

Contactata de AFP, CIA a apreciat ca acest raport “contine inexactitati grave si concluzii eronate”. “Este important sa subliniem ca CIA nu mai are detinuti in detentie si ca presedintele Obama a pus capat programului de detentie si interogare printr-un decret in 2009”, a declarat directorul pentru comunicatii al CIA Dean Boyd.

Reactia Pentagonului este identica. Un purtator de cuvant, Todd Breasseale, a declarat pentru AFP ca “niciunul dintre critici nu a avut acces la detinuti, la rapoartele medicale ale acestora sau la proceduri” in inchisoarea militara de la Guantanamo. In schimb, el a salutat profesionalismul medicilor care munesc in centru de detentie militar “in conditii de mare stres” si care ofera “cele mai bune ingrijiri la care detinutii au avut vreodata acces”.


Categorii

1. DIVERSE, America, Inchisorile CIA, tortura

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “TORTURILE CIA – PENTAGON: un raport acuza complicitatea medicilor in producerea de “SUFERINTE GRAVE” detinutilor

  1. Pingback: Soldatii britanici au TORTURAT si UCIS civili irakieni - Recomandari
  2. Pingback: DE LA PITESTI LA ABU GHRAIB via EXPERIMENTUL STANFORD. Despre conditiile in care oamenii normali devin TORTIONARII FEROCI ai semenilor lor. In plus: observatii critice fata de proiectul ”REEDUCAREA DE LA PITESTI” realizat de CNSAS - Recomandari
  3. Pingback: GLOBALIZAREA NOULUI PITESTI. Scandal major in SUA, unde un raport despre TORTURILE CIA va fi dat publicitatii. Dosarul integral, de SASE MII de pagini, va ramane CLASIFICAT - Recomandari
  4. Pingback: update: TORTIONARII SI COMPLICII CIA – MAI PRESUS DE LEGE/ TORTURILE CIA – marturii de la prizoneri nevinovati. Guantanamo, dronele si INSTRUMENTALIZAREA ADEVARULUI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare