ALERTA LA PARIS provocata de mai multe incidente armate/ TURCIA SANTAJEAZA: “Dacă doriți, în fiecare zi vom lăsa să treacă 15.000 de refugiați și vă va durea capul”/ ERDOGAN VORBESTE DESPRE RAZBOIUL DINTRE CRUCE SI SEMILUNA. “Europa se îndreaptă spre zilele care au premers al Doilea Război Mondial”

18-03-2017 3 minute Sublinieri

Focuri de armă s-au auzit, sâmbătă dimineață, în zona terminalului Sud de pe aeroportul Orly din Paris. Un bărbat a încercat să-i ia arma unui militar, iar acesta din urmă a deschis focul.

ACTUALIZARE 11:30 Poliția ar fi stabilit o legătură între incidentul de la aeroport și celălalt incident de securitate care a avut loc sâmbătă dimineața în capitala Franței, când un polițist a fost rănit prin împușcare de un individ, la Stains, în nordul regiunii pariziene.

Incidentul s-a petrecut la ora locală 6:55, când trei polițiști au încercat să controleze un vehicul. Șoferul a ieșit din mașină fără acte de identitate, era înarmat și a deschis focul asupra unuia dintre polițiști, potrivit BFM TV.  Unul dintre polițiști, o femeie, a fost rănită. Suspectul a fugit apoi la bordul autoturismului Clio, pe care l-a abandonat în Val de Marne. Ulterior, a furat un alt vehicul, care a fost găsit în parcarea de la aeroportul Orly.

Incidentul de pe aeroport a avut loc la ora 8:30.

ACTUALIZARE 11:27  Ultimele informaţii spun că suspectul reușise, de fapt, să smulgă arma unui militar, după care s-a ascuns într-un fast-food. A fost, însă, urmărit de forţele de ordine şi ucis înainte să apuce să folosească arma respectivă.

ACTUALIZARE 11:00 Aeroportul a fost evacuat, iar toate zborurile, suspendate. O echipă de genişti este în acest moment la faţa locului şi verifică terminalele, pentru a stabili dacă atacatorul avea asupra lui vreun dispozitiv exploziv.

ACTUALIZARE 11:55 Înaintea incidentului de pe aeroport, un bărbat a tras asupra unei patrule de poliţie în nordul Parisului, după care a fugit. Nu se ştie în acest moment dacă între cele două atacuri există vreo legătură.

ACTUALIZARE 10:50 Circulaţia metroului Orlyval, care leagă gările RER Antony (Hauts-de-Seine) şi aeroportul (Val-de-Marne), a fost suspendată ca măsură de precauţie. Traficul nu se va relua cel puţin până la prânz. În ceea ce privește graficul curselor de pe aeroportul Orly, acesta va rămâne perturbat pe întreaga durată a zilei, scrie presa franceză.

ACTUALIZARE 10:40 Unele avioane continuă să aterizeze pe aeroport, dar sunt ținute departe de aerogară.

Ministrul de interne se va deplasa la fața locului.

ACTUALIZARE 10:27 Agenția France-Presse transmite că suspectul care a fost împușcat este mort.


Bărbatul a fost imobilizat de forțele de ordine. Aeroportul este în curs de evacuare, ca măsură de precauție. Autoritățile se tem ca suspectul să nu aibă complici, transmite postul de televiziune BFM TV.

La fața locului au ajuns trupele speciale și echipe de geniști, pentru a se asigura că individul nu avea explozibili asupra lui.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 8:30 (9:30, ora României)

Poliția a anunțat pe contul de Twitter că o operațiune este în curs de desfășurare la Orly. Oamenii sunt sfătuiți să nu treacă de perimetrul de securitate și să respecte consemnele. „Vă sfătuim să evitați platforma aeroportuară”, arată polițiștii.

Franța este în continuare în stare de urgență, de la atentatele din noiembrie 2015. Președintele francez a cerut joi prelungirea cu trei luni a stării de urgență, după ce s-au înregistrat două incidente violente, în aceeași zi.  Un adolescent a deschis focul într-un liceu din Grasse, în sudul Franţei, şi a provocat rănirea a 14 persoane. Totuşi, procurorii spun că atacul lui nu a avut nicio legătură cu terorismul. Băiatul de 16 ani, fiul unui consilier local, şi-ar fi dorit să se răzbune pe colegii care îl hărţuiau.

A doua alertă de securitate de joi din Franţa a fost provocată de o grupare anarhistă din Grecia, care a trimis un colet explozibil la sediul FMI din Paris. O funcționară a fost rănită.

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a amenințat Uniunea Europeană cu ruperea acordului privind refugiații și cu trimiterea lunară a 15.000 de migranți în Europa, a informat vineri cotidianul Hurriyet, citat de EFE.

‘Avem un acord de readmisie. Dacă doriți, în fiecare zi vom lăsa să treacă 15.000 de refugiați și vă va durea capul’, a declarat Soylu la un eveniment care a avut loc joi seară la Ankara.

Turcia amenință constant Uniunea Europeană cu suspendarea acordului încheiat în martie 2016 prin care s-a angajat, în schimbul asistenței economice și a scutirii de vize pentru cetățenii turci, să primească refugiați care au reușit să ajungă din Turcia în Grecia. Amenințările s-au înmulțit după ce autorități regionale din Germania și Olanda au interzis desfășurarea pe teritoriile celor două națiuni europene a unor mitinguri la care urmau să participe miniștri turci aflați în campanie electorală în perspectiva referendumului din aprilie privind reforma constituțională care i-ar oferi președintelui turc Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite.

Soylu a declarat că, prin acțiunile sale, Europa intenționează să slăbească Turcia. ‘Olanda, Germania! Credeți că nu ne dăm seama? Ați primit Turcia în UE? Ne-ați ajutat să luptăm împotriva terorismului?’, s-a întrebat retoric Soylu.

Ce l-a apucat pe Erdoğan?

Faptul că e în campanie electorală pentru referendumul care va schimba Constituţia şi-i va consfinţi rolul de preşedinte absolut, ţinându-l la putere până în 2029, nu poate fi singura explicaţie.

Lipeşte tot mai des eticheta de “nazist” (înjurătura lui politică preferată) pe fruntea omologilor europeni, s-a angajat într-un război sinucigaş al vorbelor, de parcă cineva îi dictează – ca în jocul morbid al adolescenţilor, “Balena albastră” – să se anuleze ca lider frecventabil.

Dar oricât ar fi de impulsiv, preşedintele Turciei are totdeauna un plan. Abia astăzi am început să-l dibuiesc, după discursul din Anatolia, când – în mijlocul celor adunaţi să susţină viitoarea Constituţie – a vorbit votanţilor din diaspora:

“Faceţi nu doar trei, ci cinci copii! Locul în care trăiţi şi munciţi este  acum patria voastră, noua voastră ţară. Mizaţi pe ea. Deschideţi mai multe companii, înscrieţi copiii la şcoli mai bune, faceţi ca familia voastră să trăiască în cartiere mai bune, conduceţi cele mai bune maşini, locuiţi în casele cele mai frumoase. Asta pentru că voi sunteţi viitorul Europei! Va fi cel mai bun răspuns la trivialitatea, ostilitatea şi injustiţia care se desfăşoară împotriva voastră (…) Ei interzic vălul. Ne-am săturat! Unde e libertatea religiei, unde – libertatea conştiinţei? Să interzică kippa, dacă pot! Pot?! (…) Turcia pe care o visează ei e o ţară aservită, căreia îi pot da ordine!”.

Am citat copios, fiindcă Recep Tayyip Erdoğan, care vorbeşte ca Baiazid Fulgerul, nu trebuie scos din context. Iar nu tot ce spune e aripare politicianistă, fără miez de adevăr.

Cam în aceeaşi termeni a vorbit aseară, la o altă adunare electorală, introducând însă în discurs crucea şi semiluna: “Unde e libertatea religiei? Ei au pornit o luptă între cruce şi semilună! Nu e altă explicaţie decât asta. O spun răspicat: Europa se îndreaptă spre zilele care au premers al Doilea Război Mondial”.

Crucea şi semiluna – Sultanul defineşte taberele. Dacă referendumul din 16 aprilie îi va da puteri depline şi timp încă 12 ani – ceea ce e foarte posibil – va avea mijloacele de a-şi împlini marele vis: de lider al lumii musulmane.

Deşi pare, Erdoğan nu joacă deloc “Balena albastră”. Pe termen mediu e mai puţin interesat de relaţiile cu Uniunea Europeană (care oricum ţine Turcia la uşă de zeci de ani), chiar şi de relaţiile în cadrul NATO – în ambele cazuri având, deocamdată, destule arme de şantaj. Sultanul vrea să devină Calif al Islamului!    


Categorii

1. DIVERSE, Turcia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “ALERTA LA PARIS provocata de mai multe incidente armate/ TURCIA SANTAJEAZA: “Dacă doriți, în fiecare zi vom lăsa să treacă 15.000 de refugiați și vă va durea capul”/ ERDOGAN VORBESTE DESPRE RAZBOIUL DINTRE CRUCE SI SEMILUNA. “Europa se îndreaptă spre zilele care au premers al Doilea Război Mondial”

 1. Nu vă uitați la declarațiile lui Erdogan.
  Una zice și alta face.
  Politicienii sunt politicieni indiferent de nație.
  Are probleme mult prea grave acasă cu etnia kurdă pentru a risca a o reorientare a UE in problema independenței kurde.
  Și asta e doar un minim aspect. Pârghii sunt destule pentru a-l pune la punct. Stă cu sabia lui Damocles permanent deasupra capului.
  Nu e indispensabil.
  Dar repet…are un public pe care trebuie să-l țină permanent în priză cu veșnicele lui amenințări, semn de nesiguranță și tactică de manipulare.
  Suleiman de paie. Uitati-va cum a procedat cu pilotul turc care a doborât Suhoiul rus.

 2. @enkidu

  Chiar, cum?

  Sigur ca sunt declaratii, dar fac si ele parte dintr-o dinamica pe care o influenteaza. Oricum, e aproape mana cereasca Erdogan asta pentru europeni. O sa aiba ocazia si pretextul toti liderii care simt suflarea “populistilor” in ceafa sa se faca ei insisi populisti, nationalisti si protectionisti sub pretextul ca ne scapa de turci si de vildersi.

 3. Pingback: PROTESTE RUSIA, dupa dezvaluiri privind coruptia premierului Medved (Video)/ PAPA FRANCISC, INVITAT DE IOHANNIS IN ROMANIA/ EUROPA cu "RITMURI DIFERITE", consacrata la Roma/ Marine Le Pen prezice sfarsitul UE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare