UE da LIBER la exploatarea GAZELOR DE SIST/ Lider PDL: PROTESTELE DIN PUNGESTI amplificate de activisti de mediu pentru BANI

14-01-2014 6 minute Sublinieri

Drill rig_550x300

Explorarea și exploatarea zăcămintelor de gaze de șist se va putea face în UE doar cu condiția respectării anumitoe condiții, cum ar fi publicarea în mod transparent a substanțelor chimice utilizate la fracturarea hidraulică și luarea de măsuri privind prevenirea contaminării surselor de apă ca urmare a lucrărilor de extracție. Însă va fi vorba exclusiv despre recomandări în acest sens care vor fi adoptate de Comisia Europeană, nu de norme cuprinse într-o directivă europeană cu caracter obligatoriu. Asta ca urmare a lobby-ului intens exercitat în acest sens de marile companii petroliere, dar și de unele state membre UE, cum ar fi Marea Britanie, premierul David Cameron trimițând chiar o scrisoare în acest sens Comisiei Europene.

Măsurile menționate mai sus sunt incluse într-un document al Comisiei Europene, consultat de Reuters.

Printre recomandările vizate de Comisia Europeană se mai numără chestiuni legate de evaluarea impactului asupra mediului al proiectelor de dezvoltare a zăcămintelor de gaze de șist, precum și de reducerea la minimum a arderilor de gaze de sondă și a cantităților de metan emise în atmosferă.

Se așteaptă ca acest set de recomandări să fie făcut public de către Executivul european către finalul lunii ianuarie, ca parte a pachetului legislativ privind politica europeană în domeniul energiei și schimbărilor climatice până în anul 2030.

Nu s-ar reduce dependența de importuri

Documentul consultat de Reuters mai menționează că gazele de șist ar putea juca un rol important în Europa ca alternativă la producția de energie electrică pe bază de cărbune, un combustibil de două ori mai polunat decât gazele, precum și pentru reducerea dependenței de importurile de gaze din Rusia.

Deși mai mici decât cele practicate în Asia, prețurile europene la gaze naturale sunt de trei până la patru ori mai mari decât cele din Statele Unite, ceea ce pune presiune pe industriile intens consumatoare de electricitate, cum ar fi cea a aluminiului sau industria chimică, se arată în documentul Comisiei.

Totodată, documentul reia comentarii anterioare ale Executivului european, potrivit cărora dezvoltarea gazelor de șist va avea un impact mult mai limitat în Europa, din cauza opoziției publice mult mai pronunțate decât în Statele Unite, dar și a diferențelor de structură geologică dintre cele două continente.

“În cel mai bun caz, gazele de șist ar putea ajuta la menținerea la un nivel stabil a dependenței UE de gazele de import, dependență care în prezent se apropie de 70%”, se afirmă în documentul citat.

Parlamentul European vroia norme obligatorii

În ultima parte a lunii decembrie a anului trecut, guvernele statelor membre UE s-au înțeles asupra unui proiect de acord privind reglementarea evaluării impactului asupra mediului al proiectelor de dezvoltare de resurse de petrol și gaze, eliminând menționarea separată și explicită a gazelor de șist, care anterior se dovedise a fi un obstacol în calea înțelegerii.

De asemenea, s-a ajuns la o înțelegere privind faptul că autoritățile europene vor emite exclusiv recomandări privind un set de bune practici pentru dezvoltatorii de hidrocarburi neconvenționale, nu și legislație obligatorie.

Asta însă după ce, în octombrie 2013, Parlamentul European a dat un prim vot pozitiv asupra unei propuneri de reglementare la nivel european prin care se înăspreau cerințele privind evaluările de mediu pentru proiectele de dezvoltare de hidrocarburi neconvenționale prin fracturare hidraulică.

Mai precis, se prevedea obligația de a se efectua o procedură completă, mai detaliată și complexă, de evaluare a impactului asupra mediului al proiectelor privind gazele de șist încă din etapa inițială de explorare, și nu doar în cea de exploatare, așa cum prevede legislația europeană de mediu în vigoare. Aceleași reguli mai dure ar fi urmat să se aplice și în cazul proiectelor legate de petrol sau cărbune, în cazul în care se folosește fracturarea hidraulică.

Ce mai conținea legislația inițială

Mai mult, evaluarea completă de mediu ar fi urmat să fie solicitată și pentru proiectele de gaze de șist care prevăd extragerea a mai puțin de 500.000 de metri cubi pe zi, care sunt exceptate în prezent de la această obligație, în condițiile în care cele mai multe proiecte de acest tip din Europa au estimări de producție zilnică sub respectivul prag.

În plus, se stabileau condiții mai dure privind despăgubirile și obligațiile de refacere în caz de daune de mediu și se instituiau reguli mai stricte pentru evitarea intrării în conflict de interese a persoanelor și instituțiilor însărcinate cu efectuarea evaluărilor de mediu pentru respectivele proiecte.

Noile reguli prevedeau că proiectele de dezvoltare de zăcăminte de hidrocarburi neconvenționale, precum și cele de infrastructură, trebuie să parcurgă proceduri de audit complexe, care să stabilească efectele directe și indirecte semnificative ale acestora asupra sănătății persoanelor, asupra florei, faunei și ecosistemelor, precum și a solului, apei și climei.

Legislația în vigoare prevede evaluări ale impactului asupra mediului, însă doar înainte de faza de exploatare. Propunerea votată în octombrie 2013 de către Parlamentul European prevedea însă un studiu complet de impact efectuat înainte de explorare, dat fiind că fracturarea hidraulică este deseori utilizată pentru a evalua potențialul comercial al zăcămintelor vizate.

Industria de petrol și gaze protestase

Nu în ultimul rând, se prevedeau măsuri de prevenire a conflictelor între interesele companiilor de petrol și gaze și cele ale persoanelor și instituțiilor care efectuează respectivele evaluări. Pe lângă calificare și experiență, auditorilor urma să li se ceară să dea dovadă de obiectivitate științifică, menținându-și independența atât față de companii, cât și față de înseși autoritățile de stat. De asemenea, orice proiect de dezvoltare a hidrocarburilor neconvenționale ar fi urmat să fie supus consultărilor publice, în deplină transparență.

Previzibil, industria de petrol și gaze s-a declarat atunci nemulțumită de noile reglementări.

„Acestea solicită studii de mediu complexe și de durată, efectuate într-o fază extrem de timpurie a etapei de explorare. Auditurile vor submina demersurile de dezvoltare a producției europene de hidrocarburi, fără să aducă nici un fel de beneficii suplimentare în ceea ce privește protecția mediului”, a declarat atunci directorul pentru afaceri europene al International Association of Oil & Gas Producers, cea mai puternică organizație de lobby a industriei, din care fac parte și giganții Chevron și ExxonMobil.

european-commission2-0909-370x229Comisia Europeană ar putea renunța la impunerea unor reguli stricte pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist. Proiectul se află pe masa CE. Autoritățile de la Bruxelles vor înlocui directivele europene, care impun reguli stricte, cu o recomandare, fără caracter obligatoriu, care va include un set de cerințe.

Comisia Europeană a luat decizia de a înlocui regulile stricte cu setul de cerințe fără caracter obligatoriu în urma mai multor reacții venite din partea unor state precum Marea Britanie, Polonia, România și Estonia, care doresc diversificarea resurselor de energie.

Potrivit proiectului de comunicare, aflat pe masa Comisiei, după cum scrie HotNews, CE va monitoriza modul în care au fost aplicate principiile propuse în recomandare. Un raport va fi prezentat Parlamentului European și Consiliului după 18 luni de la publicarea recomdandării în Jurnalul Oficial.

Setul de cerințe din recomandarea ce va înlocui regulile stricte 

În documentul citat sunt precizate cerințele care vor înlocui regulile stricte: înaintea acordării autorizațiilor pentru explorarea și exploatarea gazelor de șist, statele membre vor face o evaluare strategică de mediu; vor fi făcute evaluări ale risculului specifice exploatărilor, de subteran și de suprafață, pentru a se decide dacă într-o anumită zonă pot avea loc explorări și exploatări în condiții de siguranță; vor fi realizate analize de bază a apei, a aerului, a seismicității, pentru a monitoriza dacă au fost influențate ulterior de explorare sau exploatare; informarea populației cu privire la substanțele chimice folosite în fracturarea hidraulică și cu privire la potențialele riscuri; vor fi izolate sondele pentru a evita contaminarea din subteran; vor fi luate toate măsurile necesare pentru atenuarea efectelor negative ale emisiilor.

Cerințele, în aplicare, în termen de șase luni de la publicare

Statele membre trebuie să se asigure că societățile petroliere utilizează cele mai bune tehnici și practici din industria de prevenire, dar și că asigură transparență maximă asupra operațiunilor de explorare și exploatare. O altă recomandare este consultarea cetățenilor cu mult timp înainte de începerea operațiunilor. Statele membre sunt invitate să pună în aplicare cerințele în termen de șase luni de la publicare.

Producția gazelor de șist poate compensa scăderea producției de gaze convenționale din UE și ar putea acoperi 10% din necesarul până în 2035. La nivelul Uniunii există incertitudini cu privire la volumul exact al rezervelor recuperabile, însă în Europa sunt estimate la 16 trilioane de metri cubi.

978x0Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene Vaslui a Partidului Democrat Liberal (PDL), Ciprian Iftimoaei, a acuzat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că toate protestele organizate în comuna Pungeşti au avut în spate interese ascunse ale activiştilor de mediu din ţară. Liderul PDL susţine că toate aceste amănunte i-au fost oferite de localnici, în urma unei vizite făcute zilele trecute în satul Siliştea.

Ciprian Iftimoaei, fost prefect de Vaslui, a spus că a decis să meargă zilele trecute în comuna vasluiană pentru a sta de vorbă cu oamenii, tocmai pentru că situaţia din zonă s-a mai detensionat şi pentru ca cei de la PDL să nu fie acuzaţi că speculează politic manifestaţiile.

Liderul democrat liberal spune că a remarcat că situaţia s-a calmat în comună şi că oamenii s-ar fi resemnat cu ideea că Chevron îşi va continua lucrările de amplasare a sondei de explorare în zonă.

Iftimoaiei susţine că localnicii au spus delegaţiei PDL că toate protestele au fost amplificate de câteva asociaţii neguvernamentale care ar fi primit bani pentru aceste mitinguri. „Oamenii ne-au spus că sunt conştienţi că, atunci când au dărâmat gardul companiei Chevron (protestul de in 7 decembrie 2013-n.r.), au încălcat legea. Şi noi le-am explicat că a fost vorba de tulburare de posesie. Ei au recunoscut că toate protestele au fost amplificate de unii activişti şi au mai spus că, din ce ştiu ei, e vorba de nişte bani pe care aceşti activişti i-au primit pentru organizarea acelor proteste. Nu este treaba noastră să investigăm astfel de lucruri“, a declarat Ciprian Iftimoaei.

Oamenii vor să protesteze paşnic

Liderul PDL este de părere că oamenii din Pungeşti conştientizează faptul că ar fi fost manipulaţi, dar că, în acelaşi timp, refuză ca cei de la Chevron să foreze în zonă. „Este interesant faptul că oamenii intenţionează să solicite autorităţilor delimitarea unui perimetru special pentru a protesta în linişte. I-am asigurat pe oameni că suntem alături de protestele lor, atâta timp cât ele vor fi paşnice. Oricum, din punctul nostru de vedere, nu credem că ar trebui ca jandarmii să rămână în zonă“, a adăugat Iftimoaei.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

drill4all_8web_1

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, PUNGESTI, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “UE da LIBER la exploatarea GAZELOR DE SIST/ Lider PDL: PROTESTELE DIN PUNGESTI amplificate de activisti de mediu pentru BANI

  1. Englezii,si-au bagat nasul sa-i ajute pe fratii lor americani.Niciodata,companiile care exploateaza gazele de sist,nu vor face publice substantele folosite pentru fracturare.Sa fim seriosi,ei nu au facut acest lucru in America,pentru ca,acesta ar fi sfasitul.SUA se apropie de finalul drumului caci,in 2015,sefia economiei mondiale va fi a Chinei,iar in 2022,cand se va incheia procesul de modernizare a armatei,Rusia va fi lider.In privinta economiei,consecintele sunt legate intr-o prima masura,de participarea la FMI;fiecare tara,are o contributie la fond,egala cu ponderea PIB-ului sau in economia mondiala.Singura tara cu drept de veto,la Fondul Monetar,este SUA,iar China,in acest caz,ar putea sa emita pretentii.SUA cer europenilor sa peria o parte din esecurile si nereusitele lor,o parte din ineficienta lor.E clar ca Rusia crestina,e greu de stapanit,mult mai greu decat Turcia si atunci recurg la orice fel de nelegiuire pentru a o incercui;de la manifestatiile din Ukraina si pana la gazele de sist.Tari importante din UE,precum Franta si Germania se opun categoric exploatarii gazelor de sist,iar in acest sens au o legislatie clara,Daca,mai luam in discutie ca nicio sonda nu dureaza mai mult de cinci ani,adica sunt nerentabile,atunci care e rostul irosirii frumusetilor date de Dumnezeu?Doar visul de a stapani lumea,sau dorinta unui Guvern mondial,al unor segmente din SUA(ideologice).

  2. Groaznică înfrângere la Comisie. Minimum la care mă așteptam era o directivă cu obligații minimale care să completeze şi să reia unele dispoziţii ale directivelor de mediu deja existente. Faptul că se merge pe recomandări în loc de dispoziţii vorbşte de la sine. Probabil s-au avut în vedere proiectele de exploatare anunţate deja, unde România este un entuziast şef al unui pluton foarte subţire. Mă aşteptam să se încerce măcar o salvare a aparenţelor. De fapt, eram naiv de sigur de asta.

    Să vedem ce o ieşi şi din recomandările astea, care nu ar fi rău să fie extrem de detaliate, precise şi dure. Dar văzând cum merg lucrurile, eu unul nu-mi mai fac iluzii. Doamne, ajută!

  3. Pingback: ANRM: “INFORMARE” PRO-GAZE DE SIST IN BATAIE DE JOC FATA DE TARANII DIN VASLUI/ Miting la Pungesti/ Polonia si mitul gazelor de sist/ Olanda REDUCE exploatarile de gaze din cauza CUTREMURELOR. Acolo nu s-a mintit ca in cazul de la Izvoarele
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare