UKIP – partidul eurosceptic al lui NIGEL FARAGE a inregistrat un “SCOR ISTORIC” la alegerile locale din Marea Britanie/ Vizita europarlamentarului britanic din BULGARIA (VIDEO)

8-05-2013 4 minute Sublinieri

ukip-4

Partidul antieuropean UKIP a obţinut un scor “istoric” în alegerile locale parţiale din Marea Britanie, potrivit rezultatelor publicate vineri, amplificând şi mai mult presiunea asupra conservatorilor premierului David Cameron, afectaţi de politica lor de austeritate, relatează AFP, conform Mediafax.

Acest eşec al conservatorilor este însoţit totodată de un avans al opoziţiei laburiste, care este îngrijorată, şi ea, de ascensiunea UKIP.

Laburiştii au obţinut 538 de mandate, cu 291 în plus faţă de câte aveau anterior, din cele aproximativ 2.400 puse în joc, potrivit rezultatelor alegerilor, organizate în 40% dintre consiliile locale din ţară.

În cadrul acestui scrutin local cu valoare de test, cu doi ani şi jumătate înainte de alegerile generale, formaţiunea antieuropeană şi împotriva imigraţiei UKIP a confirmat că este un actor politic de neoprit în Marea Britanie. Ea a obţinut 147 de mandate de consilier, faţă de opt câte avea anterior. Ea a obţinut, în medie, 25% din voturile exprimate în circumscripţiile în care a prezentat candidaţi.

Este vorba despre “o schimbare de direcţie în politica britanică“, a declarat liderul UKIP, Nigel Farage, al cărui partid nu deţine niciun mandat în Parlamentul britanic, dar care are 12 deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru care au loc alegeri anul viitor.

Această ascensiune a UKIP a avut loc în detrimentul conservatorilor, care au pierdut 335 de mandate, dar care păstrează 1.116, plătind astfel preţul politicii lor de austeritate. Într-un eşec simbolic, ei au pierdut controlul asupra Consiliului din Oxfordshire, regiunea premierului.
“Este necesar să respectăm persoanele care au ales să susţină” UKIP, a declarat Cameron, care a calificat anterior acest partid drept un partid de “lunatici şi rasişti”. “Vom munci dur pentru a recuceri aceste voturi”, a dat el asigurări.

Partidul Laburist, favorit în sondaje de mai multe luni, şi-a exprimat satisfacţia faţă de “progresele reale” înregistrate joi, dar a recunoscut că “sunt încă multe de făcut”. Liderul laburiştilor, Ed Miliband, nu şi-a ascuns îngrijorarea, în urma scorului obţinut de UKIP. “Numeroşi oameni se întreabă cum putem ieşi din criza” economică, iar “acest lucru se reflectă în rezultatele” obţinute de partidul antieuropean.
În opinia lui John Curtice, profesor de politică la Universitatea Strathclyde (Scoţia), UKIP a realizat o “performanţă fenomenală”. “Acestea sunt nişte alegeri locale cu adevărat istorice, foarte diferite şi întru totul unice”, a apreciat el.

Partidul lui Nigel Farage se clasează al doilea, cu 24% din voturi, în urma unor alegeri legislative parţiale organizate la South Shields, în nordul Angliei, după demisia laburistului David Miliband, fost ministru de Externe şi fratele liderului partidului. El se clasează pe poziţia a treia după conservatori, în timp ce liberal-democraţii se clasează pe locul şapte.
“În 2009, ne-am clasat pe poziţia a doua în alegerile europene, iar toată lumea a spus ‘Bine jucat, Nigel, dar nu veţi obţine acelaşi scor în alegeri la nivel naţional’. Ei, bine, l-am obţinut”, a declarat pentru AFP Farage, deputat european.

“Eu cred că se pot întâmpla multe lucruri până la alegerile din 2015 (când sunt prevăzute alegeri legislative), dar dacă nu ni se oferă un referendum (asupra UE) şi dacă se deschid porţile Bulgariei şi României, creând un al doilea val de imigraţie, atunci numai Dumnezeu ştie ce se poate întâmpla”, a avertizat el, după care s-a dus să sărbătorească victoria la pub.

Totuşi, comentatorii politici subliniau că această ascensiune nu se va repeta, neapărat, în alegerile legislative, din cauza modului scrutinului.Într-un gest perceput drept o încercare de a atrage în ultimul moment alegători UKIP, Cameron a anunţat miercuri că intenţionează să prezinte un proiect de lege care să permită organizarea, după alegerile legislative, a unui referendum asupra menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE).Însă, în opinia lui Rob Ford, un specialist în UKIP la Universitatea din Manchester (vest), succesul acestui partid în alegerile locale este “obţinut în baza unor probleme interne, în particular imigraţia, şi nu a Uniunii Europene”. “Opţiunea pentru o linie mai intransigentă privind Europa nu este, deci, o soluţie” pentru contracararea ascensiunii partidului antieuropean, a apreciat el.

Marea Britanie are multă ploaie, mâncare proastă şi bărbaţi care se îmbată rău, cred bulgarii pe care liderul UKIP, Nigel Farage, i-a întâlnit în scurta sa vizită efectuată recent în Bulgaria unde ziariştii nu au ezitat deloc să îl înţepe pe cel care prezice o adevărată invazie a românilor şi bulgarilor în arhipelag. Vizita a fost făcută la sugestia jurnalistului Jonathan Rugman, de la Channel 4, care povesteşte în paginile tabloidului Daily Mirror cum l-a însoţit pe Farage prin Bulgaria.

“Liderul UKIP este convins că hoarde întregi de români şi bulgari vor invada în Marea Britanie atunci când restricţiile pe piaţa muncii vor fi ridicate anul viitor, aşa că de ce să nu vedem dacă are dreptate?“, îşi justifică jurnalistul invitaţia de vizita respectivele ţări. “Nu va veni nimeni aici din România, au mâncat tot transportul”, a glumit Nigel, aşa că vizita a fost stabilită pentru Bulgaria.

Prima oprire în Bulgaria a fost ghetoul ţigănesc Fakulteta, unde elegantul politician britanic şi jurnalistul de la Channel 4, însoţiţi de doi bodyguarzi bulgari voinici, au descins direct de la aeroport.

“Nu suntem obişnuiţi cu clima cu multe ploi”, le-a spus un bărbat, clătinând din cap. “Ne iubim ţara”, a adăugat el. Bărbatul a povestit că, deşi scormoneşte prin gunoaie după mâncare, iar familia sa riscă să fie bătută de skinheads, este mai bine decât în Marea Britanie.

Britanicii au fost apoi întâmpinaţi de politicianul şi liderul rom Ţvetelin Kancev, care a organizat o petrecere zgomotoasă în onoarea lui Nigel Farage, cu lăutari care i-au cântat liderului UKIP la ureche. “Noi credeam că sunteţi un fel de monstru cu trei capete”, a mărturisit Kancev. “Suntem bucuroşi să întâlnim o persoană zâmbitoare”, i-a declarat el liderului UKIP.

Se pregătesc deci romii bulgari să invadeze Marea Britanie? Kancev a reacţionat cu uimire: “Dar sunt britanici care violează şi molestează copii!”, a explicat el oaspeţilor, grăbindu-se să adauge că nu toţi. “Nu dumneavoastră, Shakespeare sau domnul Elton John”, i-a spus el lui Farage, care, după puţină muncă de convingere, a acceptat să danseze cu o blondă subţire, prezentă la petrecere, mai scrie cotidianul britanic, preluat de Agerpres.

Nigel Farage, notează Rugman, a fost în mod evident impresionat de un popor care se mândreşte cu identitatea sa naţională la fel de mult cum se mândreşte el. Dar poate – a reflectat ulterior liderul UKIP – aceşti oameni nu au auzit despre sistemul britanic de ajutoare sociale.

„Flămânzii și infractorii vor pleca primii”

A doua zi cei doi s-au întâlnit cu preotul Ivan Ivanov, care administrează un orfelinat cu peste o sută de copii. “Sunt sigur că odată ce barierele la intrare vor fi eliminate, o mulţime de oameni vor emigra”, a declarat părintele Ivan, adăugând că în primul val de imigranţi vor fi prezenţi cei flămânzi şi infractorii. 

Într-una dintre cele mai vechi pieţe din Sofia, o femeie în vârstă cu lacrimi în ochi le-a declarat celor doi că se teme de exodul unei generaţii. Cu toate acestea, puţin mai încolo, un tânăr şomer a declarat că va rămâne în ţară, deoarece prietenii sunt mai importanţi decât banii. Chiar prietenul lui Farage, europarlamentarul bulgar Slavi Binev, l-a sfătuit pe liderul UKIP să nu prezică o invazie. Bulgarii preferă clima mai însorită, i-a declarat el lui Farage. “Nici el nu ştie, nici eu nu ştiu,” a răspuns liderul UKIP despre un potenţial aflux de imigranţi.

În seara respectivă, Binev i-a invitat pe cei doi la cină la o cabană de vânătoare, unde britanicii le-au cunoscut pe Ivana şi Lazarina, două dansatoare care fuseseră la Londra, dar unde fuseseră atât de exploatate încât erau fericite că au revenit acasă.  “Ne-au tratat ca pe cetăţeni de categoria a doua”, a povestit Lazarina. “Vremea a fost rea, mâncarea proastă şi a început să îmi cadă părul”, a adăugat ea, subliniind totodată că bărbaţii britanici se îmbată rău.

Băgat în corzi de moderatoare

În ziua întoarcerii acasă, jurnalistul i-a aranjat liderului UKIP o apariţie la una dintre cele mai cunoscute emisiuni TV din Bulgaria. “Ar fi fost cea mai bună şansă ca Nigel să schimbe percepţia sa de monstru, însă prezentatoarea părea pornită să-l ciopârţească ea prima“, comentează Rugman. “Nu este adevărat că ţara voastră s-a dezvoltat … colonizând şi folosind forţă de muncă ieftină?” l-a întrebat ea, înainte de a-l interoga cu privire la originea francezo-hughenotă a numelui “Farage”.”Tu însuţi eşti fructul imigrării!”, l-a acuzat apoi prezentatoarea bulgară.

“Nu-i aşa că, fără imigranţi, femeilor din ţara dumneavoastră le-ar creşte mustăţi, pentru că v-aţi căsătorit cu verii primari?”, l-a întrebat apoi femeia pe politicianul rămas cu gura căscată.

În maşina spre aeroport, Rugman l-a întrebat pe Farage dacă vizita sa în Bulgaria i-a schimbat părerea despre potenţialul aflux de imigranţi. “Cred că reconfirmă punctul meu de vedere că suntem în pericol de a asista la un val migrator substanţial”, a răspuns el. “Nu prea l-am crezut”, mărturiseşte în încheierea articolului jurnalistul de la Channel Four.


Categorii

1. DIVERSE, NIGEL FARAGE, Uncategorized, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “UKIP – partidul eurosceptic al lui NIGEL FARAGE a inregistrat un “SCOR ISTORIC” la alegerile locale din Marea Britanie/ Vizita europarlamentarului britanic din BULGARIA (VIDEO)

  1. eh, si ce mare lucru o sa faca ROKIPul asta?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare