ULTIMA PRESCURA (Video) – film documentar. Disparitia vechilor traditii pascale romanesti in fata iuresului globalizarii
- Filme documentare: Ultima prescură. Paștele la români
Documentarul antropologic este filmat aproape integral într-un cătun al satului Bălnaca-Groşi, comuna Şuncuiuş, judeţul Bihor, iar personajul central pe Nana Veronică, o bătrână octogenară ce vieţuieşte de una singură în gospodăria proprie, în plină pustietate. Păstrătoare a tradițiilor arhaice, femeia de mult văduvă era aceea care a făcut prescura pentru biserica din satul Bălnaca vreo două decenii la rând. Acum, lipsită de puteri, nu se mai încumetă. Totuşi, pentru camera de filmare, va mai face odată acest lucru. Dar, în ceea ce o privește, va fi cu siguranţă „ultima prescură”.
Profitând de ocazia înregistrării ritualului mistic al coacerii prescurilor şi paştilor pentru sărbătoarea Învierii Domnului, autorul documentarului, Tudor Chirilă, investighează în amănunţime în Ultima prescură întreg universul cotidian al bătrânei, alcătuind un tablou al vieţii solitare a acesteia, viaţă mânată de un singur major imbold: credinţa. Ideea filmului este axată pe dispariţia dintre noi a ultimilor păstrători ai valorilor ancestrale ale poporului român prins în iureşul aneantizant al globalizării.
Filmul documentar Ultima prescură a fost realizat în colaborare cu Asociaţia Culturală ECOART din Oradea şi a obţinut o menţiune UCIN 2010 pentru documentar de lung-metraj. Face parte dintr-o suită de documentare antropologice de lung-metraj de tip „cine-verité”, avînd ca ţintă valea Crişului Repede, suită iniţiată cu câţiva ani în urmă de regizorul Tudor Chirilă. (Sursa: Bihon.ro)
- “DRUMUL CRUCILOR”. Dragostea unui irlandez pentru Romania satelor:“CULTURA TARANEASCA ARE NEVOIE DE AJUTOR, ESTE MACELARITA, TRADITIILE SUNT ABUZATE” (video)
- CRACIUNUL UNEI LUMI DISPARUTE. VALENTIN URITESCU: “Obiceiurile de Crăciun o să dispară şi noi vom rămâne cu viaţa asta virtuală”/ GRIGORE LESE: Degeaba sunt colindele in UNESCO daca nu se mai practica in Romania
- Grigore Lese despre colinda traditionala, autentica. “ASTAZI NU COLINDA NIMENI. Nu colinda, nu postesc, numai rele savarsesc, suduieste fiecare, si cel bun, ca si cel mare” (video)
- MIRCEA DIACONU in “Lumea credintei”: COLINDATI VOI INSIVA, CU TOT SUFLETUL! “Modul de viata românesc al civilizatiei rurale face parte din PATRIMONIUL IMATERIAL”
http://www.muzeul-etnografic.ro/ro/albume/foto/sarbatorile-de-pasti-de-odinioara
Vă introducem în atmosfera Sărbătorilor de Paști de odinioară, prin intermediul a șase fotografii realizate în anul 1928, în Lunca Cernii (Ținutul Pădurenilor) de către pictorul britanic Denis Galloway, colaborator al muzeului în acea vreme.
Imaginile surprind scene din Duminica Paștilor când credincioșii se adunau în curtea bisericii, ducând alimente rituale, acestea fiind sfințite de către preot și consumate în comun. Sărbătoarea oferea prilejul și pentru diferite obiceiuri, cum ar fi jocul satului, ciocnitul ouălor, aruncatul cu bani în ouă.