PASTILE CELOR IN NECAZURI sau CAND SAPTAMANA PATIMILOR INUNDA INVIEREA: Sute de gospodarii inundate, evacuari si disparuti in mai multe zone ale tarii/ ROMANII DIN TRANSNISTRIA: “Sa nu uitati de cei mai tristi ca voi!”
- Mediafax:
Zeci de gospodării şi terenuri agricole din mai multe localităţi ale judeţului Olt au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, cea mai afectată fiind localitatea Movileni, unde autorităţile au ridicat mai multe diguri din saci cu nisip pentru limitarea efectelor inundaţiilor.
UPDATE 14:51 Teleorman: Numărul persoanelor evacuate sau izolate în urma inundaţiilor a crescut în ultimele ore
Numărul persoanelor evacuate şi al celor izolate în urma inundaţiilor care afectează mai multe localităţi din Teleorman a crescut în ultimele ore, un bilanţ al ISU arătând că duminică la prânz peste o sută de persoane erau izolate din cauza apelor şi peste 60 fuseseră evacuate.
Potrivit celui mai recent raport dat publicităţii de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în ultimele ore numărul persoanelor care au fost evacuate din casele lor, fiind nevoite să plece la rude din locuinţele inundate a crescut de la 43 la 62 de persoane, iar numărul oamenilor care au rămas izolaţi din cauza viitorilor a ajuns la 103, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, potrivit aceluiaşi bilanţ, peste 700 de animale au fost evacuate. Astfel, conform datelor furnizate de ISU Teleorman, duminică la orele prânzului 38 de persoane erau izolate în comuna Tătărăştii de Jos, satul Obartu, iar alte 65 de persoane sunt izolate în satul Beuca, din comuna cu acelaşi nume.
Duminică, sunt în continuare inundate 305 curţi, 638 de anexe gospodăreşti, 65 de case şi o bază sportivă. Apele revărsate ale râurilor Teleorman, Câinelui şi ale pâraielor Tecuci şi Burdea au continuat să inunde sute de hectare de terenuri, păşuni şi pădure.
Astfel, cel mai nou bilanţ dat publicităţii de ISU Teleorman arată că au fost inundate în total 1.172 hectare de teren arabil, 493 hectare de păşuni şi fâneţe, 222 de hectare de păduri.
Potrivit documentului citat, viiturile au provocat pagube la infrastructura de transport, fiind afectate 37 de podeţe, peste 41 de kilometri de drumuri comunale şi peste cinci kilometri de drumuri judeţene. În cele mai multe dintre situaţii inundaţiile au fost provocate de revărsarea apelor în zone neîndiguite.
UPDATE 14:29 Prahova:Autorităţile iau în calcul evacuarea parţială a apei din barajul de la Paltinu, aproape plin
Autorităţile prahovene iau în calcul posibilitatea evacuării parţiale a unei cantităţi de apă din barajul de la Paltinu întrucât gradul de umplere a lacului de acumulare se apropie de limita maximă în urma ploilor, în această situaţie populaţia urmând să fie prevenită despre o eventuală viitură.
Potrivit datelor furnizate de Prefectura Prahova, duminică, gradul de umplere al barajului de la Paltinu, pe Valea Doftanei, se apropie de 94 la sută, o parte din apa acumulată în baraj fiind folosită pentru producerea de energie electrică, însă autorităţile nu exclud posibilitatea ca barajul să fie parţial golit, situaţie în care este posibilă producerea unor viituri pe Valea Doftanei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
“În acest moment, gradul de umplere al Barajului Paltinu se apropie de 94%. Apa în exces se evacuează prin uzinare pentru producerea de energie electrică (15 mc/s). Este analizată posibilitatea deschiderii parţiale a golirii de fund, dacă va fi necesară evacuarea unui debit suplimentar de 12 mc/s. În acest caz ISU va lua măsuri pentru prevenirea populaţiei de pe traseul unei eventuale viituri pe valea râului Doftana”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, duminică, de Prefectura Prahova.
Duminică, pentru judeţul Prahova a fost instituită o avertizate hidrologică cod roşu pentru râurile Teleajen şi Prahova, sectoarele aflate sub avertizare hidrologică fiind doar parţial îndiguite.
Potrivit celui mai recent bilanţ al Prefecturii Prahova, în ultimele 24 de ore ploile au provocat inundaţii şi alunecări de teren în 12 localităţi din acest judeţ.
Una dintre cele mai afectate localităţi este comuna Ceraşu unde, în urma unei alunecări de teren, circulaţia pe drumul comunal dintre satul Slon şi cătunul Rudari a fost întreruptă, 75 de familii rămânând izolate timp de aproximativ şase ore.
La ora transmiterii acestei ştiri, drumul a fost redat circulaţiei după ce autorităţile locale au intervenit cu un buldoexcavator în zonă.
De asemenea, 70 de curţi, beciuri, subsoluri, dar şi trei case au fost inundate în localităţile Câmpina, Breaza, Vălenii de Munte, Lipăneşti, Cornu, Valea Călugărească, Bărcăneşti, Puchenii Mari, Râfov şi Boldeşti Scăieni.
Potrivit Prefecturii, la nivelul judeţului Prahova există mai multe regiuni considerate „posibile puncte critice”, respectiv zone în care ape precum Prahova, Teleajen, Cricovul Dulce, Cricovul Sărat s-ar putea revărsa şi care sunt îndeaproape monitorizate de către autorităţile locale.
UPDATE 11:42 Zeci de gospodării din Prahova au fost inundate; printre zonele afectate, Ploieşti, Sinaia şi Breaza
Zeci de gospodării din mai multe localităţi prahovene au fost inundate în ultimele 24 de ore în urma precipitaţiilor abundente, printre zonele afectate fiind municipiile Ploieşti şi Câmpina, dar şi oraşele Sinaia şi Breaza, transmite corespondentul MEDIAFAX.
O locuinţă, 26 de gospodării şi un restaurant au fost inundate, în ultimele 24 de ore, din cauza ploilor torenţiale din judeţul Prahova.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei dintr-o casă care a fost inundată în oraşul Breaza şi din 26 de curţi inundate la Ploieşti, Câmpina, Sinaia, Bărcăneşti, Boldeşti Scăieni, Albeşti Paleologu, Pleaşa, Blejoi, Valea Călugărească, Corlăteşti, Puchenii Mari, Dumbrăveşti, Mărginenii de Jos.
De asemenea, apa a intrat în mai multe subsoluri şi beciuri din Sinaia, Lipăneşti, Tomşani, Măneciu, dar şi într-un restaurant şi în curtea interioară a acestuia din comuna Cornu.
Pompierii au mai intervenit pentru degajarea unui stâlp de înaltă tensiune care risca să cadă pe carosabil, pe drumul naţional 1 A Ploieşti – Braşov în localitatea Măneciu.
În urma inundaţiilor, în judeţul Prahova nu există persoane izolate şi nu a fost nevoie ca oameni sau animale să fie evacuaţi.
UPDATE 11:18 Zeci de localnici din Teleorman au fost evacuaţi sau sunt izolaţi din cauza inundaţiilor
Zeci de persoane din mai multe localităţi ale judeţului Teleorman au fost evacuate sau sunt izolate în urma inundaţiilor, ploile torenţiale şi apele revărsate ale unor râuri afectând peste 1.600 de hectare de terenuri şi păduri, zeci de podeţe, sute de curţi şi mai mulţi kilometri de drumuri.
În ultima perioadă, în judeţul Teleorman precipitaţiile au atins debite de peste 55 de litri pe metrul pătrat, iar cotele mai multor ape s-au apropiat foarte mult de maximele istorice înregistrate în anul 2005, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În urma revărsării apelor, dar şi a scurgerilor de pe versanţi au fost inundate localităţile Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca, Dideşti, Balaci, Dobroteşti, Siliştea-Gumeşti, unde apa a intrat în sute de gospodării din mai multe sate şi afectează peste 1.600 de hectare de terenuri arabile, fâneţe şi păduri, fiind nevoie ca zeci de persoane şi sute de animale să fie evacuate.
Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, duminică dimineaţă, ofiţerii şi subofiţerii care au intervenit cu bărci pneumatice salvaseră din calea apelor şase persoane, între care trei copii, şi evacuaseră alţi 43 de oameni care au fost nevoiţi să-şi părăsească gospodăriile inundate şi să plece la rude.
De asemenea, în urma inundaţiilor 34 de persoane sunt izolate în comuna Beuca, satul Beuca, după ce pârâul Burdea s-a revărsat într-o zonă neîndiguită dar şi din cauza inundaţiilor provocate de scurgerile de pe versanţi. În localităţile inundate peste 700 de animale au fost scoase din curţile şi anexele inundate şi duse în alte gospodării.
Bilanţul ISU Teleorman arată că duminică dimineaţă în comunele afectate sunt inundate 39 de case, 102 anexe gospodăreşti, 308 curţi şi o bază sportivă. Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de terenuri, fiind inundate 757 hectare de terenuri arabile, 625 hectare de păşuni şi fâneţe şi 232 hectare de pădure. Viiturile au colmatat peste 200 de fântâni şi au afectat 32 de podeţe şi aproape opt kilometri de drumuri.
Cele mai întinse suprafeţe de terenuri au fost inundate în comunele Tătărăştii de Sus şi Tătărăştii de Jos, ca urmare a revărsării apelor râului Teleorman. Cele mai multe curţi au fost inundate în comuna Ciolăneşti, unde râul Câinelui s-a revărsat într-o zonă neîndiguită.
La nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă riverane râurilor se menţin activate centrele operative cu activitate temporară, au fost luate măsuri pentru avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, au fost identificate locurile de refugiu, traseele de evacuare şi zonele de acordare a primului ajutor pentru persoanele ce ar putea fi surprinse de viituri, precum şi persoanele cu responsabilităţi în activitatea de evacuare.
La ora transmiterii acestei ştiri, zeci de ofiţeri şi subofiţeri ISU Teleorman, sprijiniţi de jandarmi şi poliţişti acţionează în teren în zonele cu situaţii de urgenţă.
UPDATE 10:59 – MAI: Peste 160 de persoane, evacuate din cauza inundaţiilor şi alunecărilor de teren
Peste 160 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, sâmbătă şi duminică, la 1.218 situaţii de urgenţă dintre care 111 misiuni ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme din judeţele aflate sub avertizări meteorologice.
Începând de sâmbătă şi până duminică la ora 7.00, 164 de persoane au fost evacuate din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren. Totodată peste 1.500 de animale au fost salvate din calea apelor.
Se acţionează şi în acest moment cu peste 600 de pompieri, jandarmi şi poliţişti pentru evacuarea apei din locuinţele afectate de inundaţii în special în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi pentru salvarea de vieţi omeneşti, bunuri şi animale, mai informează MAI.
Totodată, din cele 1.218 intervenţii, cele mai multe – 902 – au fost pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă. Echipajele de pompieri au intervenit, totodată şi pentru stingerea a 60 de incendii, precum şi în cazul a trei alunecări de teren.
De asemenea, în perioada menţionată, aeronavele Ministerului Afacerilor Interne au executat 10 misiuni umanitare. Patru dintre acestea au fost efectuate de SMURD Bucureşti, echipele medicale deplasându-se cu avionul şi două elicoptere la Galaţi, Moşeşti – Buzău, Craiova şi Târgu Mureş (ultimele două deplasări fiind efectuate cu avionul ). Alte trei astfel de acţiuni au fost realizate de către SMURD Iaşi (la Şipote, Moineşti şi Podul Iloaiei), două misiuni de către SMURD Târgu Mureş (ambele la Sibiu) şi una de către SMURD Constanţa (la Tulcea).
La acestă oră sunt în desfăşurare patru misiuni aeromedicale pentru transferul unor pacienţi din Slatina, Bacău, Alba-Iulia şi Deva, către spitale din Bucureşti, Tg. Mureş sau Cluj-Napoca.
Din dispoziţia viceprim-ministrului Gabriel Oprea, peste 25.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne asigură zilnic ordinea şi liniştea publică pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de Paşte.
Potrivit autorităţilor locale, zeci de curţi şi grădini din judeţ au fost inundate de apele revărsate ale unor pâraie, dar şi de apele scurse de pe versanţi, fiind de asemenea inundate drumurile comunale sau alte căi de acces, transmite corespondentul MEDIAFAX.
O echipă operativă formată din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt şi din reprezentanţi ai Prefecturii Olt a inventariat majoritatea zonelor unde apele au inundat terenuri şi curţi, autorităţile luând decizia ca în localitatea Movileni să intervină pentru a ridica mai multe diguri din saci de nisip şi să limiteze astfel efectele inundaţiilor.
“Avem afectate în judeţ 240 de curţi, 11 case şi zece podeţe. Am acţionat cu efective de la ISU, s-a intervenit prin crearea unor diguri din saci de nisip, prin motopompe pentru scoaterea apelor din curţile caselor şi suntem pe teren împreună cu toată lumea pentru a ţine sub control situaţia şi a evita orice pericol”, a declarat Emanuel Oproiu, subprefect de Olt.
Pârâul Dorofei a ieşit din matcă în dreptul localităţii Movileni, iar apele s-au revărsat în 65 de anexe gospodăreşti, fiind afectate de apele revărsate zece podeţe, 50 de hectare de teren arabil, o sută de hectare de păşuni şi zece hectare de păduri.
De asemenea, în satul Schitu au fost inundate 25 de hectare de teren arabil, în comuna Şerbăneşti apele au inundat 75 de curţi şi grădini ale localnicilor şi 650 de hectare de teren arabil, iar în comuna Valea Mare au fost inundate 75 de hectare de teren arabil.
Autorităţile au dispus asigurarea cu apă potabilă a zonelor în care fântânile publice au fost inundate şi nu mai pot fi folosite de către cetăţeni. În localitatea Potcoava-Icoana, apele pârâului Plapcea au inundat sute de hectare de teren arabil, ajungând şi la aproximativ 20 de gospodării.
Sâmbătă noapte, ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele ore, Administraţia Naţională “Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti – SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.
Potrivit sursei citate, această din urmă zonă nu este apărată de lucrări de îndiguire, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Române pentru protecţia populaţiei şi bunurilor, sub coordonarea prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu.
Ambele râuri se află la limita de tranzitare a digurilor şi pot apărea probleme chiar şi pe sectoarele îndiguite.
Avertizarea de cod roşu pe aceste sectoare este valabilă până duminică la ora 12.00.
Sectoare din râurile Teleorman şi Vedea se află sub cod roşu de inundaţii, PRELUNGIT până luni, după ce iniţial fusese anunţat până duminică la ora 12.00, informează Administraţia Naţională “Apele Române”. Codul a fost instituit şi pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în Teleorman.
UPDATE 14:00 Codul roşu de inundaţii, extins în Ialomiţa şi Prahova
Codul roşu de inundaţii instituit pe mai multe sectoarea ale unor râuri din Teleroman şi Olt a fost extins pentru localităţi din Ialomiţa şi Prahova, informează Administraţia Naţională “Apele Române”.
Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a instituit cod roşu local, până luni, la ora 12.00, pe Râul Câinelui, sectorul amonte SH Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Siliştea Gumeşti, Ciolăneşti, Necşeşti, Vârtoape, Călineşti şi Mavrodin.
De asemenea, râul Vedea sectorul SH Buzeşti – SH Văleni, judeţul Olt, se menţine sun cod roşu, mai ales ca zona nu este apărată de lucrări de îndiguire.
Sub atenta supraveghere a echipelor de la Apele Romane este şi râul Neajlov, la staţia Vadu Lat, unde există creşteri de debite şi niveluri şi riscul de inundare a mai multor terenuri agricole.
Totodată, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa instituie cod roşu local până la ora 24.00 pe următoarele sectoare, care sunt parţial îndiguite: râul Telejean, la staţia Moara Domnească, râul Prahova, la staţia Adâncata, aval de confluenţa cu râul Telejean, şi râul Ialomiţa, pe sectorul aval confluenţa cu râul Prahova, pana la staţia hidrometrică Cosereni (judeţele Prahova şi Ialomiţa).
Râurile se află la limita de tranzitare a digurilor şi pot apărea probleme chiar şi pe sectoarele îndiguite.
Codul roşu este instituit prevenitiv pentru localităţile menţionate mai sus, pentru ca autorităţile locale să fie vigilente în cazul în care s-ar impune, pe lângă monitorizare şi intervenţie, luarea unor măsuri suplimentare pentru populaţie, precum evacuarea oamenilor şi a bunurilor acestora.
În continuare, pot apărea probleme deosebite pe râurile mici, necadastrate, în toate judeţele aflate sub avertizare, precum şi din fenomenul de băltire, din cauza precipitaţiilor abundente, cu caracter local, din ultimele 24 h.
Echipele Apelor Române acţionează cu utilaje şi oameni, acordând suport autorităţilor locale şi ispectoratelor pentru situaţii de urgenţă. În sectoarele îndiguite, s-a impus întărirea liniilor de apărare cu saci şi monitorizarea foarte strictă pe sectoarele aflate sub avertizare. De asemenea, s-a dispus supraînălţarea digurilor cu saci, cu până la 30 cm, în vederea protejării localităţilor aflate sub avertizări.
UPDATE 11:20 Cod roşu prelungit pe Teleorman şi Vedea şi instituit pe Pârâul Câinelui
Codul roşu a fost PRELUNGIT până luni pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt, şi instituit pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în Teleorman, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Administraţiei “Apele Române”, Ana-Maria Agiu.
Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit, sâmbătă seară, cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Tătărăştii de Sus (sectorul este îndiguit şi mai există o gardă de apărare de 20 cm), Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti – SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.
Avertizearea va fi menţinută până luni şi a fost instituită în plus şi pe Pârârul Câinelui, afluent al Vedei, la staţia Vârtoapele.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ANAR, codul roşu este instituit în condiţiile în care aceste râuri se situează peste cota de pericol de peste 24 de ore. În zonele îndiguite, cursurile de apă se află la limita de tranzitare a digurilor.
Potrivit avertizărilor comunicate anterior de ANAR, până duminică la ora 18.00 este COD PORTOCALIU de inundaţii pe râurile: Coşuştea (judeţul Mehedinţi), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj), pe Olteţ amonte S.H. Oteteliş şi pe afluentul său Cerna (judeţul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Văleni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman şi pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Dâmbovnic şi pe Neajlov sector aval confluenţă Dâmbovnic – S.H. Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domnească, Cricovul Sărat şi pe râul Prahova aval de confluenţa cu Cricovul Sărat (judeţul Prahova).
Totodată, este COD GALBEN pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), Jiu – sector aval Sadu (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Lotru, Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Vedea aval S.H. Văleni şi pe celelalte râuri din bazinul Vedea şi pe Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Neajlov şi Sabar (judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), pe afluenţii Buzăului mijlociu şi inferior din judeţul Buzău şi pe Putna (judeţul Vrancea).
Ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele ore, Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR), prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, a instituit cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Tătărăştii de Sus (sectorul este îndiguit şi mai există o gardă de apărare de 20 cm), Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti – SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.
Această din urmă zonă nu este apărată de lucrări de îndiguire, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt intervenind cu suport tehnic al echipelor Apelor Române, pentru protecţia populaţiei şi bunurilor, sub coordonarea prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu.
Ambele râuri se află la limita de tranzitare a digurilor şi pot apărea probleme chiar şi pe sectoarele îndiguite.
Avertizarea de cod roşu pe aceste sectoare este valabilă până duminică la ora 12.00.
Codul roşu este instituit prevenitiv pentru localităţile menţionate, pentru ca autorităţile locale să fie vigilente în cazul în care s-ar impune, pe lângă monitorizare şi intervenţie, luarea unor măsuri suplimentare pentru populaţie, precum evacuarea oamenilor şi a bunurilor acestora.
În continuare, pot apărea probleme deosebite pe râurile mici, necadastrate, în toate judeţele aflate sub avertizare, precum şi din fenomenul de băltire, din cauza precipitaţiilor abundente, cu caracter local, din ultimele 24 de ore, mai arată ANAR.
Administraţia recomandă ca populaţia din aceste zone să ţină cont cu stricteţe de măsurile impuse de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Până duminică la ora 18.00 este cod portocaliu de inundaţii pe râurile: Coşuştea (judeţul Mehedinţi), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj), pe Olteţ amonte S.H. Oteteliş şi pe afluentul său Cerna (judeţul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Văleni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman şi pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Dâmbovnic şi pe Neajlov sector aval confluenţă Dâmbovnic – S.H. Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domnească, Cricovul Sărat şi pe râul Prahova aval de confluenţa cu Cricovul Sărat (judeţul Prahova).
Totodată, este cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), Jiu – sector aval Sadu (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Lotru, Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Vedea aval S.H. Văleni şi pe celelalte râuri din bazinul Vedea şi pe Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Neajlov şi Sabar (judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), pe afluenţii Buzăului mijlociu şi inferior din judeţul Buzău şi pe Putna (judeţul Vrancea).
Zeci de oameni din comuna dâmboviţeană Răscăieţi s-au luptat cu apele pentru a ajunge la slujba de înviere. Unii au fost căraţi în braţe, iar alţii au venit cu cizme pentru a lua lumină. Oamenii spun că Dumnezeu s-ar fi răzbunat pe ei chiar în noaptea de înviere.
Credincioşii s-au rugat toată ziua să se retragă apele pentru ca spre seară să poată ajunge la biserica. Şi apele s-au retras, dar nu în totalitate.
Oamenii cred că Dumnezeu i-a pus la încercare. Toţi cei care au venit la biserică au primit lumină, iar cei mai credincioşi au rămas şi la slujba de Înviere.
Profesorii de la Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol le urează românilor „Paşte Fericit!” şi îi îndeamnă să nu-i uite pe cei mai trişti ca ei. Cu toate că trăiesc vremuri tulburi şi sunt îngrijoraţi pentru soarta lor de mâine, românii din Transnistria încearcă să păstreze tradiţiile româneşti în orice împrejurare. Elevii şi profesorii de peste Prut au povestit, pentru gândul, cum are loc Paştele în Transnistria.
„Noi, profesorii din stânga Nistrului, le adresăm la toţi românii din ţară şi românilor de pretutindeni urări de bine, cu multă sănătate. Să întâmpine Paştele fericiţi, dar să nu uite de cei mai trişti ca ei. Şi să dea Domnul ca Paştele 2014 să le aducă numai bucurii şi fericire tuturor românilor din ţară”, transmite Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, românilor din stânga Nistrului.
În Tiraspol, românii respectă aceleaşi tradiţii ca în România. Vopsesc ouă, gătesc cozonac şi fac pască. La biserică nu merg foarte mult, pentru că în Tiraspol nu există lăcaşuri de cult unde slujba să se ţină în limba română. Cu toate acestea, sărbătoarea Paştelui nu diferă prea mult de tradiţia românească.
„Sfintele Sărbători de Paşti sunt aşteptate de noi aşa cum sunt aşteptate de toţi creştinii ortodocşi. Românii din Transnistria sărbătoresc Paştele la fel ca şi românii din România. Gospodinele coc cozonaci şi pască. Pasca se coace cu brânză, cozonacii după diferite reţete”, dezvăluie Raisa Pădurean, directorul adjunct de la Liceul ”Lucian Blaga” din Tiraspol, cum decurge Paştele în Transnistria.
După ce unii dintre ei merg la Slujba de Înviere, românii din Tiraspol întind masa de sărbătoare. Pentru copii există o tradiţie, care îi va ajuta să rămână sănătoşi tot anul, spun românii din Transnistria.
Tradiţia oului roşu şi oului alb
„Copiii înainte de a se aşeza la masă se spală pe obraji, luând apă dintr-un vas special, unde se pun două ouă, unul de culoare albă şi altul de culoare roşie. Oul roşu simbolizează sănătate, iar oul alb puritate, curăţenie sufletească. Părinţii, bunicii aruncă bani în vasul cu apă, ceea ce însemnă că le doresc celor mici bogaţie şi avuţie”, spune Raisa Pădurean.
În Transnistria, meniul de Paşte cuprinde, pe lângă bucatele tradiţionale, şi răcituri de cocoş. „La noi se face şi piftie de Paşte, dar din carne de cocoş, iar în mijloc punem ouă”, mai spune Raisa Pădurean. De pe masa de Paşte nu lipsesc nici ruladele şi cozonacii cu dulceaţă de trandafiri.
Iepuraşul nu vine la Tiraspol, pentru că nu există această tradiţie. „Dar noi facem cadouri copiilor, nepoţilor”, arată directoarea de la „Lucian Blaga”. În schimb, unele dintre datinile de la strămoşi se păstrează şi astăzi. ”La noi se păstrează tradiţia ca în ziua de Paşte să se cânte numai cântece pascale”, adaugă Raisa Pădurean.
Elev din Tiraspol: „Mama e un bucătar foarte bun”
Elevii de la Liceul “Lucian Blaga” le urează şi ei „Paşte Fericit!” românilor. „În fiecare an, mama găteşte bucatele cu multă bucurie, şi noi, cei de acasă aşteptăm cu nerăbdare, pentru că ea este un bucătar foarte bun. Tradiţional, pe masa de sărbătoare avem: piftia, pârjoalele, cozonaci, ouă roşii, pască, sarmale, salate”, mărturiseşte Ion Iova, elev în clasa a XII-a la Tiraspol, dar care locuieşte într-un sat situat la câţiva kilometri de Tiraspol.
Se aprinde focul la marginea satului
Băiatul spune că bucatele se pregătesc până sâmbătă seara. Excepţie fac ouăle, pe care toţi membrii familiei le vopsesc în roşu cu doar cu câteva ore înainte de Înviere. Una dintre tradiţiile ale cărei origine nu o mai ştie nimeni este aprinderea unui foc la marginea satului. „O tradiţie care se respectă mai la Nordul Transnistriei este arderea anvelopelor de automobile la marginea satului. Care este originea acestei tradiţii majoritatea, ca şi mine, nu ştie, însă”, mai arată Ion Iova.
Pentru colegul lui, Kolea Romanov, elev tot în clasa a XII-a, Sărbătoarea Paştelui înseamnă reunirea familiei. Chiar dacă slujbele se ţin în limba rusă, Kolea merge puţin şi la biserică.
„La biserică merge aproape toată familia, pentru a asista cât de puţin la slujba de Înviere. Un moment foarte emoţionant pentru mine, în timpul slujbei, este înconjuratul bisericii de 3 ori, apoi aducerea marii veşti, şi strigătul îmbucurător al preotului: ”Hristos a înviat!”, dar şi răspunsul mulţimii: ”Adevărat a înviat!”, mărturiseşte Kolea Romanov.
Şi în familia lui Kolea se păstrează tradiţia oului alb şi roşu.„ În dimineaţa de Paşti, fiecare membru al familiei îşi spală mâinile şi faţa cu apă în care sunt 2 ouă, unul roşu şi altul alb şi o monedă de argint, pentru a fi sănătoşi şi tari pe tot parcursul anului”, afirmă băiatul.
Românii din Tiraspol au avut zilele trecute emoţii mari după ce au primit vestea că Parlamentul din Transnistria a cerut oficial alipirea la Rusia. Ei au spus, într-o intervenţie pentru gândul, că în Transnistria „sunt condiţii foarte dure”. Prezent două zile la Bucureşti, directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, a spus că pe lângă sprijinul moral, românii ar trebui să-i sprijine şi financiar pe fraţii lor de peste Prut. „Am spus că bine ar fi să fie ajutate cele opt şcoli în limba română din Transnistria, nu numai moral, dar şi financiar, pentru că situaţia noastră este destul de complicată”, a declarat Ion Iovcev.
Nu e prima dată când românii din Transnistria cer ajutorul României. În luna martie, Gândul publica un apel emoţionant al românilor din Transnistria către România. Directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a redactat o SCRISOARE CĂTRE ROMÂNIA în numele elevilor, profesorilor şi părinţilor, scrisoare în care vorbea despre presiunile la care sunt supuşi românii din stânga Nistrului. „Lupta este inegală, de aceea avem nevoie de ajutorul românilor din ţară, avem nevoie să fim auziţi de însăşi Ţara! Sângele apă nu se face! Fiţi alături de noi!”, era apelul românilor din Tiraspol.
Concret, cum pot fi ajutati?
@ Cora:
Deocamdata, cu o lacrima, cu un suspin la rugaciune. Daca se face vreo colecta de ajutoare, vom anunta.