Ungaria IEFTINESTE gazele si curentul in timp ce Romania continua cu LIBERALIZAREA pretului la gaze

17-12-2012 2 minute Sublinieri

Ungaria va ieftini gazele naturale şi energia electrică livrate populaţiei cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2013, a anunţat şeful de cabinet al premierului ungar, Janos Lazar, transmite MTI, preluat de Agerpres.

Janos Lazar a precizat că decizia Guvernului este una definitivă şi că ea va viza aproximativ 3,8 milioane de familii. “Mai rămân de soluţionat doar câteva mici aspecte tehnice“, a declarat Lazar. Potrivit acestuia, în urma reducerii, fiecare familie va face economii anuale de aproximativ 100.000 de forinţi (350 de euro).

Oficialul ungar a mai indicat că reducerea va afecta doar companiile de distribuţie, care sunt toate companii multinaţionale occidentale. În plus, Executivul ungar lucrează, în prezent, la detaliile care să împiedice companiile energetice să transfere pierderile către consumatori.

Potrivit lui Janos Lazar, aproximativ 76% dintre cele patru milioane de gospodării ungare utilizează gaze naturale pentru încălzire şi, de aceea, reducerea preţului la gaze naturale va avea un impact şi asupra preţului serviciilor de termoficare. Lazar a subliniat că, în Germania, o familie cheltuie aproximativ 6% din salariul lunar pe utilităţi publice, în timp ce în Ungaria ponderea este de 20%.

Separat, Guvernul ungar a aprobat un acord, care prevede preluarea operaţiunilor din domeniul gazelor naturale pe care grupul german de utilităţi E.ON le are în Ungaria de către compania de stat Hungarian Electricity Works (MVM). Tranzacţia va creşte rolul Guvernului în aprovizionarea cu energie.

Avalanşa scumpirilor este declanşată cu câteva zile înainte de Anul Nou, 2013 fiind marcată de taxe, impozite şi tarife majorate. Guvernul şi-a anunţat intenţia de a aplica un calendar de creştere a preţului gazelor naturale din producţia internă chiar din prima zi a lui 2013. Vestea bună este că populaţia nu va urma acelaşi ritm galopant de creştere a preţurilor la gaze naturale din producţia internă, aşa cum este stabilit pentru firme.

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale. La ora actuală, între gazul autohton şi cel de import este o diferenţă notabilă de preţ, motiv pentru care România a convenit cu Comisia Europeană un calendar de liberalizare a pieţei gazelor naturale. Se face şi o favoare – prima majorare nu se aplică de la 1 decembrie, ci din prima zi a lui 2013.

La ora actuală, atât consumatorii casnici, cât şi firmele plătesc acelaşi preţ reglementat pentru gazele produse în România, respectiv 45,71 lei/MWh. Preţul final plătit de consumatori – populaţie şi firme – rezultă dintr-un coş format din gazele din producţia internă şi importuri, fiind mai favorabil, ca preţ final, pentru populaţie. Această diferenţă de preţ dintre gazul autohton şi cel din import a dus la declanşarea unei proceduri de infringement din partea Comisie Europene.

Program pe doi ani

Astfel, preţul gazelor din producţia internă destinate consumului în regim reglementat pentru populaţie şi producătorii de energie termică livrată consumatorilor casnici va creşte cu 19,448%, de la 45,71 lei/MWh la 54,6 lei/MWh, începând cu 1.10.2014. Prima majorare de preţ pentru populaţie va fi de la 1 iulie 2013, când preţul va creşte cu 6,1%, ajungând la 48,5 lei/MWh.

În cazul industriei, preţul gazului din producţia internă va suferi modificări mult mai dure, creşterea fiind de 242,8%, adică de aproape 2,5 ori mai mare faţă de preţul practicat în prezent. Prima etapă de majorare va fi la 1 ianuarie 2013, când preţul urcă la 49 lei/MWh, pentru ca să ajungă, la 1 octombrie 2014, la suma de 119 lei/MWh.

Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape integral de OMV Petrom şi Romgaz Mediaş.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Ungaria IEFTINESTE gazele si curentul in timp ce Romania continua cu LIBERALIZAREA pretului la gaze

 1. “Trebuie să avem curajul să ne ținem mintea în iadul în care ne aflăm fiecare dintre noi astăzi, aici și acum. Nu mă aflu în altă familie, în altă parohie, în altă țară, cu alt serviciu. Mă aflu în condițiile în care sunt – și în iadul astă în care sunt trebuie să-mi țin mintea, cu curaj, să nu deznădăjduiască, să știe că aici Îl pot afla pe Domnul.”

  “Contextul acesta negativ în care mă aflu poate deveni pozitiv numai în condițiile în care, donquijotește – în sensul propriu și duhovnicesc al cuvântului – în această „cârciumă”, în această „tavernă” împuțită, eu am curajul să văd în ceilalți cetățeni ai Împărăției, și să-L las pe Domnul să lucreze, să ne transforme cu adevărat în fii ai lui Dumnezeu. Nu se schimbă „taverna”, ci atmosfera în această tavernă se schimbă cu totul și ea devine antecamera Împărăției, nu antecamera iadului. Dar, pentru aceasta, TREBUIE SA FAC RABDARE AICI SI ACUM, IN ACEST CONTEXT,AL IADULUI PE CARE IL TRAIESC ZILNIC. Să nu încerc să evadez cu mintea mea, pentru că atunci ajung să trăiesc în universuri paralele, virtuale, create de dorințe și de proiecțiile minții mele, nu în realitate. Dumnezeu ne îndeamnă să fim, în primul rând, realiști.”

  “(…)creștinul trăiește într-un realism foarte pământesc. Trebuie să avem curajul să transfigurăm acest iad; nu noi, ci Domnul lucrând în noi și prin noi, chiar în acest iad. Iadul este foarte real, îl trăim în viața de zi cu zi: și lăuntric, prin scricăciunea omului vechi, cu patimile și cu neputințele lui, și în afară, prin relațiile defectuoase dintre oameni, care s-au strâmbat atât de mult și au devenit atât de potrivnice față de ce-a gândit Dumnezeu pentru om, că poți spune că sunt luciferice multe din principiile educației, vieții sociale, politicii, științei… TREBUIE SA AVEM CURAJUL SA RAMANEM AICI SI ACUM SI SA-L CHEMAM PE DUMNEZEU SA LUCREZE.”
  (Revista Familia Ortodoxa, decembrie 2012).

 2. 242,8% adio RO oriunde te-ai afla!

 3. Nimic nou sub Soare. Intotdeauna ungurii au fost mai uniti decat noi si si-au stiut mai bine interesele nationale, indiferent de grupuri de interese sau partide politice. La noi a fi patriot a ajuns sa fie ceva demodat, ciudat si deloc trendy. Am colegi de serviciu care declama oricand si oricui (chipurile din convingere – sau poate asa o fi!) aceste idei. Si asta se intampla in invatamantul superior, la o universitate de stat!

 4. Barack Obama face cadou Egiptului conform ceilor de la foxnews avioane de tip F-16 Romania trebuie in schimb sa le cumpere cu bani grei desii sunt fiare vechi luate la mana treia.Asa si in aceasta poveste va-ti lasat pacaliti de javrele masonice de la USL mana in mana cu occidentul iar acum avem de toate.Ii felicit pe unguri ca dau dovada ca tine cu tara,important este de ce dorm Romanii?

 5. Va rog, nu ii mai felicitati pe unguri deloc pentru ca si tara lor e controlata tot de multinationale, iar aceste multinationale nu se rusineaza de un gâgă din guvernul ungar cand propune ieftiniri la gaze umbland la profiturile distribuitorilor energetici corporatisti.
  Pur si simplu acesta este planul.

  Nu este nici o deosebire intre guvernul de la Budabranza si cel de la Bucuresci, amandoua sunt niste prezervative.
  Indicii economici ai fiecarei tari din UE sunt controlati de la Bruxel.
  Bruxelul de comanda, iar guvernele, prin marionetele aferente, executa planul.

  In timp ce Romaniei i se pun bete in roate si nisip in osii, Ungariei i se administreaza oxigen.
  Si, bineinteles, papusarii stau la adapost facand sa para ca vina pentru bunastare sau dezastru economic apartine guvernelor.
  De fapt planul este dezintegrarea economica, teritoriala si sociala a Romaniei, iar pentru aceasta este nevoie de o Ungarie stabila si relativ prospera care sa execute un plan impotriva Romaniei si Serbiei.

  Daca Romania ar fi lasata in pace, Ungaria si Austria la un loc ar reprezenta multimea vida din pt. de vedere economic, social, demografic, educational etc. in comparatie cu Romania.
  Noi reusim sa existam, cu toate piedicile si experimentele sadice care se fac pe noi si chiar suntem o natiune civilizata. Altii in locul nostru ar fi sucombat demult.

 6. Cosmin S@

  De acord! Sunt planuri foarte bine puse la punct de papusari si nu sunt noi deloc. Nici Ungaria nu e de capul ei si au ales sa o folosesca drept pivot pentru dezintegrarea economica si teritoriala a unor state vecine ei (cred ca si Slovacia este vizata). De asta i se “tolereaza” (cititi incurajeaza) multe atitudini extremiste si i se acorda niste avantaje. Criminalul trebuie motivat si platit.
  Eu, insa, nu scuz guvernele Romaniei din ’90 incoace, vandute toate! Nimeni nu ar fi putut sa-si duca planurile la indeplinire cu atata usurinta daca nu ar fi avut acesti slugoi in interiorul tarii.

 7. @dumitru, am si eu un coleg ( din fericire doar unul pt ca celorlalti nu le pasa) care considera patriotismul demodat si chiar milita acum un an pentru renuntarea la granite, unirea cu europa, sa dam dovada ca suntem “civilizati”, etc. L-am intrebat ceva in genul: “Daca simpatizezi atat de mult cu alte tari, spune-mi de ce ungaria nu renunta la granite, ba ar vrea chiar si o bucata din Romania?” Probabil oamenii astia, ca si romanii care dispretuiesc Romania, renegand trecutul, realizarile si tot ce a dat tara noastra bun, vazand doar raul de azi, dorind desfiintarea tarii, ori sunt naivi, ori sunt platiti.
  @bogdan, nu imi amintesc deloc ca basescu cu urdea si toata clica lor, care mai erau pe acolo, sa fi tinut cu tara. Daca stau bine sa ma gandesc, dupa ’89 nimeni nu a mai tinut cu tara ci doar cu buzunarul propriu. Doar ca in ultimii ani bunul simt a disparut cu totul iar jecmanirea tarii s-a facut pe fata, in zeflemea si cu ostentatie. Sa ne amintim de sperbele sali de sport de la sate? De publicitatea prezidentiala facuta exploatarii de la Rosia? De autostrazile la care se muncea din greu, atat de “din greu” incat niciodata nu se mai ajungea la final?
  Poate ca romanii au un defect major: uita prea repede.

 8. @ emanuela

  Da acord! Ungurii stiu ei ce stiu, iar dovada este ca toate guvernele lor de dupa 89, indiferent de culoarea politica, au mers pe aceeasi linie: cea a iredentismului. Si nu se poate ca asta sa fie o simpla coincidenta! Cineva, undeva, are niste informatii…

 9. După „strălucita” înțelepciune a guvernanților, companiile străine vin și acaparează resursele României, spre binele, fericirea și comfortul poporului. Da, cocenii de porumb nu-s buni de foc? Numaaa, gaz? La o adică, gazul e cam periculos. Poate să explodeze. Coceni și paie!

 10. Pingback: Nesimtire colonialista. CORPORATIILE ENERGIEI NU DAU INAPOI: GDF SUEZ critica intentia guvernului de TAXARE pe “MONOPOL NATURAL”, amenintand ca va transfera costurile asupra CONSUMATORILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 11. Pingback: CUM ISI BATE JOC UE DE NOI, VASALII "CU DREPTURI DEPLINE" - Razboi întru Cuvânt
 12. Pingback: UPDATE/ Proteste sindicale fata de scumpirea ucigasa a energiei: INDUSTRIA ROMANEASCA DISTRUSA DE FMI SI UE/ MASONUL REMUS BORZA a dat afara de la Hidroelectrica pana si femeile aflate in concedii de maternitate! TUPEUL HALUCINANT AL MASONULUI LUI PONTA:
 13. Pingback: Guvernul Orban se ia de gat cu BANCILE STRAINE/ Seful Parlamentului Ungariei despre MARSUL SPRE AUTONOMIE AL TINUTULUI SECUIESC - Recomandari
 14. Pingback: CE (MAI) ESTE DRAGOSTEA DE TARA ASTAZI? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare