UPDATE – Uniunea Europeana interzice importurile alimentare din Japonia. Cum incearca TEPCO sa cumpere liniste si ce legatura este intre dezastrul provocat de tsunami si productia de la uzinele Dacia

6-04-2011 5 minute Sublinieri


UPDATE:

  • Hotnews:

UPDATE Fukushima: Tepco intentioneaza sa introduca azot in reactorul 1, pentru a evita o noua explozie

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, Tepco, intentioneaza sa introduca azot in reactorul 1, pentru a evita o posibila explozie cauzata de acumularea de hidrogen, a anuntat miercuri compania.

Expertii prezenti la fata locului sunt ingrijorati de faptul ca este in continua crestere cantitatea de hidrogen, fiind tot mai mare pericolul unei explozii in contact cu oxigenul din aer.

UPDATE 1 Pescarii din prefectura Ibaraki, una dintre marile exportatoare de produse din peste, si-au incetat activitatea dupa ce a fost gasit peste contaminat cu substante radioactive provenite de la centrala nucleara de la Fukushima, scrie Bloomberg.

Explozii de hidrogen au afectat deja grav exteriorul a doua dintre cele sase reactoare de la Daiichi Fukushima, fara a afecta insa interiorul instalatiilor, dupa cutremurul si tsunami-ul din 11 martie. “Avem de gand sa injectam azot in cladirea reactorului 1, deoarece este probabil sa se fi acumulat o cantitate mare de hidrogen”, a declarat un oficial TEPCO.  Aceasta operatiune ar putea fi desfasurata miercuri si ar trebui sa dureze mai multe zile, scrie AFP.

Noile temeri privind o explozie vin dupa ce Tepco a reusit miercuri dimineata sa colmateze o scurgere de apa puternic radioactiva care se varsa in Oceanul Pacific.

Fukushima: Fermierii japonezi infrunta riscul de a fi iradiati pentru a-si hrani vitele ramase in zona de evacuare

In ciuda riscurilor de a fi iradiati, fermierii japonezi se intorc in zona interzisa din jurul centralei nucleare de la Fukushima in incercarea de a-si salva animalele infometate, dar si modul lor de viata dinaintea accidentului nuclear, scrie AFP. Peste 10.000 de animale, in principal vite, au fost abandonate in momentul in care guvernul a dat ordinul de evacuare a 80.000 de persoane care locuiau pe o raza de 20 km in jurul centralei Fukushima Daiichi (Nr.1).

Hiroaki Hiruta a ascultat ordinul autoritatilor. Dar pana la un punct. In mod regulat, fermierul de 43 de ani revine in zona interzisa pentru a se intoarce in satul sau, unde isi hraneste vitele. “Animalele mele sunt ca o familie pentru mine. Este viata mea. Stiu ca nu ar trebui sa fac asta, dar nu pot accepta aceasta situatie”, explica el. Hiruta s-a intors deprimat dupa ultima sa vizita, de luni. “Am gasit cinci vaci moarte de foame in grajd. Nu ramasese decat pielea si oasele din ele”.

Aceasta soarta trista este probabil impartasita de numeroase vite, porci, gaini si alte animale de crescatorie care nu mai au apa si hrana. Este o adevarata drama pentru aceasta regiune inverzita din prefectura Fukushima, situata la aproximativ 250 km nord-est de Tokyo, care era renumita alta data pentru calitatea carnii de vita si a laptelui. Hiruta avea 130 de vaci Holstein in satul Naraha, situat la 14 km de centrala.

“Cand intru in grajd, vacile incepeau sa mugeasca. Mi se parea un apel disperat de ajutor. Trebuie sa le auzi ca sa intelegi”, povesteste el. “Cand plecam, imi spuneam ca era pentru ultima oara, si imi scoteam sapca si ma prosternam. Cred ca animalele ma intelegeau”. Pe drumul de intoarcere, trece prin Nahara, care a devenit un “oras fantoma”, si unde nu pot fi vazuti acum decat muncitorii in combinezoane albe care vin sau pleaca spre Fukushima Daiichi.

Autoritatile dau dovada de intelegere fata de fermierii care nu se supun ordinului de evacuare. “Le intelegem sentimentele si nu putem sa le cerem soldatilor sa-i evacueze cu forta”, spune Masahiro Oka, un oficial local. Ei au fost avertizati asupra riscurilor. Astfel, Mitsuhide Ikeda, in varsta de 49 de ani, a fost expus unei radiatii de cinci millisievert – de cinci ori mai mare decat nivelul maxim anual – in momentul in care s-a intors pentru cateva ore la ferma sa aflata la doar cinci kilometri de centrala nucleara. Ikeda nu a mai gasit insa motive sa revina si a doua oara: cele 32 de vite pe care le avea au disparut, fugind probabil pe campuri.

“Nu vreau sa ma gandesc in ce stare sunt. Mai ales cele mai tinere, care trebuiau hranite cu mana”, se ingrijoreaza el. Chiar daca le regaseste, Ikeda stie ca nu va putea sa vanda carnea, prea contaminata. Acum, se teme pentru supravietuirea fermei familiale cu o vechime de 130 de ani, unde traiau parintii sai, sotia sa si cei doi copii.

  • Realitatea.net:

Uniunea Europeană a interzis importurile alimentare din Japonia

Uniunea Europeană a interzis importurile de produse alimentare din Japonia, în urma temerilor cauzate de contaminarea cu substanţe radioactive, provenite de la centrala nucleară Fukushima. Uniunea Europeană a interzis orice import din Japonia, după ce guvernul de la Tokyo nu a putut face dovada că produsele exportate, nu sunt contaminate radioactiv. La rândul lor, China, Statele Unite şi Coreea de Sud au impus interdicţii parţiale, asupra produselor alimentare japoneze. Cu o economie bazată în mare parte pe export, Japonia se teme că situaţia de la Fukushima, va prelungi perioada de recesiune a ţării.

Japonia a reuşit să oprească scurgerea de apă puternică radioactivă de la Fukushima

Compania care operează centrala, TEPCO, a precizat că a injectat agenţi chimici care solidifică solul din apropiere de fisură, pe unde se scurgea apa contaminată. Scurgerea de apă puternic radioactivă în Oceanul Pacific, de la centrala nucleară japoneză Fukushima I, a fost oprită, au anunţat autorităţile. Compania care operează centrala, TEPCO, a precizat că a injectat agenţi chimici care solidifică solul din apropiere de fisură, pe unde se scurgea apa contaminată. TEPCO urmează, în continuare, să pompeze circa 11.500 de tone de apă slab radioactiv, pe care o va deversa în mare, din cauza lipsei spaţiului de stocare la centrală. Însă oficialii au dat asigurări că această apă nu prezintă un pericol important pentru sănătatea umană. Inginerii companiei s-au străduit să oprească scurgerea de când reactoarele Fukushima I au fost avariate de seismul din 11 martie, urmat de un tsunami.

Bilanţul oficial al seismului cu magnitudinea 9 şi tsunamiului care i-a urmat este de peste 12.00 de morţi, iar peste15.000 de persoane sunt date dispărute în continuare. Peste 80% dintre victime au fost identificate, iar cadavrele lor au fost returnate familiilor. Peste 161.000 de persoane din zona afectată de seism se află încă în centre de evacuare, potrivit oficialilor.

Persoanele care locuiesc în jurul centralei Fukushima primesc indemnizaţii de “consolare”

Operatorul centralei nucleare Fukushima (nord-estul Japoniei) a oferit indemnizaţii de “consolare” pentru zece oraşe vecine ai căror locuitori au fost evacuaţi, a anunţat marţi compania Tokyo Electric Power (TEPCO), relatează AFP. Una dintre municipalităţi a refuzat această donaţie de 20 de milioane de yeni (180.000 de euro), ceea ce reprezintă o dovadă a furiei tot mai mari a publicului faţă de compania TEPCO. Un purtător de cuvânt al municipalităţii Namie a declarat că oferta TEPCO a fost refuzată, “ceea ce ne lasă liberi să criticăm compania“.

“Populaţia locală depăşeşte 20.000 de locuitori şi fiecare rezident ar fi primit mai puţin de 1.000 de yeni (nouă euro). Această (sumă) nu le permite sinistraţilor să trăiască. Aproximativ 80.000 de persoane care locuiesc pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei avariate în cutremurul urmat de tsunami din 11 martie au fost obligate să evacueze zona, lăsând totul în urma lor.

Mulţi agricultori din prefectura Fukushima au fost nevoiţi să întrerupă comercializarea legumelor şi a laptelui din cauza nivelului ridicat de radioactivitate provenit de la patru dintre cele şase reactoare ale centralei nucleare. La peste trei săptămâni de la tsunami de 14 metri, situaţia rămâne problematică la centrala Fukushima Daiichi, atât timp cât circuitele de răcire a combustibilului nuclear nu vor fi reparate.

Reactoarele continuă să emită radiaţii în aer, sol şi mare, ameninţând să contamineze tot lanţul alimentar şi apa potabilă.

Producţia la Dacia ar putea fi oprită o săptămână, după Paşte, din cauza problemelor pe care le au unii furnizori de componente care se aprovizionează la rândul lor de la firme din Japonia. Acestea au dificultăţi în activitate în urma seismului urmat de tsunami. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, citat de corespondentul Mediafax.

“Există într-adevăr unele probleme cu aprovizionarea din partea unor furnizori de componente. Unii dintre furnizori au dat faliment, alţii au probleme în urma crizei prin care trecem. Cât priveşte Japonia, de aici s-ar putea să primim unele componente, dar indirect, adică să fie vorba de furnizori ai furnizorilor noştri”, au declarat pentru gândul reprezentanţii Dacia.

Vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, a declarat pentru Mediafax că există estimări potrivit cărora peste 600.000 de maşini nu se vor fabrica în Europa în acest an din cauza urmărilor catastrofei din Japonia. “Nici Dacia nu va fi ferită de aceste urmări ale catastrofei din Japonia. (…) Dacia a avut şi va avea şi anul acesta comenzi la nivelul anului trecut. Sunt firme furnizoare pentru Dacia, de componente pentru Dacia care nu primesc componentele din Japonia şi ca atare Dacia este nevoită să-şi adapteze programul de lucru pe următoarele luni. Măsura care se va lua după Paşte este doar prima dintr-o serie de măsuri care trebuie luate“, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Ion Iordache, citat de corespondentul Mediafax. El nu a dat detalii despre programul de lucru în următoarele luni.

“Pentru următoarele luni avem prevederi contractuale şi vom găsi răspuns la toate întrebările. Este obligatoriu să facem, până la finalul anului, maşinile pe care le-am prognozat pentru anul 2011. Asta înseamnă că în ultima parte a anului vom lucra foarte intens”, a arătat Iordache.

Prime de Paşte, 30% din salariul mediu brut

Iordache a menţionat că salariaţii Dacia vor primi de Paşte “prima tradiţională”, negociată în contractul colectiv de muncă, reprezentând 30% din salariul mediu brut. “Anul acesta suma brută este de 850 de lei. Se va primi o parte din suma netă, în jur de 600 – 650 de lei, şi impozitul va fi reţinut pe data de 10 a lunii viitoare. Oamenii sunt obişnuiţi cu această primă de Paşte, de vacanţă şi de Crăciun. Nemulţumiţi sau mulţumiţi este o negociere contractuală. Suma este mai mare ca anul trecut, nu cu mult, fiindcă impozitul este covârşitor”, a mai spus Iordache.

Mai mulţi producători auto au probleme de aprovizionare cu piese din cauza dezastrului natural din Japonia. Toyota a anunţat luni că suspendă activitatea fabricilor din America de Nord din cauza lipsei de piese auto produse în Japonia. Uzinele nipone ale companiei sunt închise de la mijlocul lunii martie, primele unităţi fiind oprite imediat după cutremur. General Motors, Honda şi Saab au anunţat de asemenea în ultima perioadă probleme de aprovizionare cu piese din cauza crizei din Japonia. Ford, care deţine în România uzina Automobile Craiova, a anunţat săptămâna trecută că închide temporar fabrica din Genk, Belgia, pentru a face economie de piese.


Categorii

1. DIVERSE, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “UPDATE – Uniunea Europeana interzice importurile alimentare din Japonia. Cum incearca TEPCO sa cumpere liniste si ce legatura este intre dezastrul provocat de tsunami si productia de la uzinele Dacia

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » JAPONIA: inca un cutremur zguduie arhipelagul nipon. Nelinisti in tarile vecine cu privire la scurgerile de apa radioactiva de la Fukushima
  2. Pingback: CERNOBAL – DUPA 25 DE ANI. Cronica dezastrului la emisiunea “In premiera” (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: 30 DE ANI DE LA CERNOBI. Reportaj din ”ZONA MORTII” (Video)/ Cum au reactionat autoritatile comuniste la dezastru? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare