UNIUNEA EUROPEANA: PARADIS FISCAL PENTRU MULTINATIONALE

24-10-2015 3 minute Sublinieri

europeanman

Pentru a-şi spăla onoarea de politician după scandalul LuxLeaks, prin care se dovedea că firme multinaţionale, corporaţii şi companii de renume au primit avantaje fiscale incredibile în Ducatul Luxemburgului, pe vremea când era premier, Jean-Claude Juncker îşi arată acum intransigenţa de şef al executivului comunitar. Prea puţin convingător.

Comisia Europeană ne-a anunţat că a dat o lovitură unor companii multinaţionale. Le-a amendat cu sume între 30 şi 100 de milioane. Le-a acuzat că au beneficiat de avantaje fiscale şi ajutoare de stat din partea unor ţări membre ale UE. Ancheta Comisiei Europene a dezvăluit că două companii mari, Fiat şi Starbucks, au beneficiat de o reducere a taxelor în valoare de zeci de milioane de euro, graţie unor acorduri fiscale în Luxemburg şi în Olanda. Comisia a solicitat Olandei şi Luxemburgului să recupereze taxele neplătite de cele două companii (30 milioane de euro pentru fiecare dintre ele).

Totodată, Comisia Europeană a mai amendat cu 116 milioane de euro un cartel format din companii internaţionale importante care produceau componente pentru cititoare de DVD-uri. Din acest cartel care producea componente pentru computer fac parte companii importante precum Phillips, Lite-ON, Toshiba sau Sony. Potrivit legislaţiei comunitare, statele naţionale nu pot oferi unor companii, indiferent cât de celebre şi influente ar fi acestea, un avantaj de piaţă, pentru că se încalcă astfel principiul competitivităţii. “Nu ne vom opri aici şi vom continua să anchetăm cazuri similare în Irlanda, Luxemburg şi Belgia“, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Potrivit unor surse comunitare, alte investigaţii sunt în curs de desfăşurare. În afară de Fiat şi Starbucks, o serie de companii multinaţionale au fost luate în vizor de Comisie: Amazon, din nou în Luxemburg, şi Apple în Irlanda. De asemenea, Comisia face o anchetă asupra sistemului fiscal belgian. Luxemburgul, ţară care deţine actualmente preşedinţia semestrială a UE, stat membru în care a fost premier Juncker între 1995 şi 2013, sfidează decizia luată la Bruxelles. Autorităţile luxemburgheze au spus că nu împărtăşesc concluziile Comisiei în cazul companiei Fiat, declarând să îşi rezervă dreptul de a le contesta.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OCDE) a făcut o investigaţie timp de mai mulţi ani. Recent, OCDE a prezentat versiunea finală a planului de acţiune împotriva evaziunii fiscale comise de firme multinaţionale. Planul de măsuri al OCDE va intra în vigoare în 2016. Surse din OCDE au dezvăluit că raportul era chiar pe punctul de a fi stopat din cauza unui lobby extrem de puternic venit din partea corporaţiilor, în special a celor din America.

Un exemplu ilustrativ: peste 20% din investiţiile străine în China, ale unor mari companii americane, dar şi europene, provin din Insulele Mauritius, zonă considerată un paradis fiscal. Aceste zone nu sunt deloc cooperante cu UE în vederea anchetelor fiscale. Un alt exemplu, la fel de ilustrativ: în urma unei înţelegeri cu autorităţile din Luxemburg, McDonald’s a putut evita să plătească mai mult de un miliard de euro în fiecare an, timp de cinci ani. Exemplul negativ al Luxemburgului în materie fiscală a fost copiat rapid şi de alte state importante din UE.

Scandaluri ca LuxLeaks sau Starbucks scot la iveală mizeria corupţiei şi a încălcării flagrante a legislaţiei din tratatele europene. Azi aflăm că state membre UE, considerate etalon de bună purtare în spaţiul comunitar, au călcat în picioare normele europene, tinzând să devină în secret nişte paradisuri fiscale pentru corporaţii transnaţionale. Sunt cazuri clare de evaziune fiscală.

Toată această trişare a sistemelor de taxe şi impozite avantajează grupurile de interese din politică, dar se întoarce împotriva cetăţenilor europeni. Multinaţionalele finanţează, prin diverse firme intermediare, ascensiunea unor cariere de lideri politici, le sponsorizează campaniile electorale, transformând autoritatea politică în marionetă manevrată după o agendă nu a cetăţeanului, ci a intereselor comerciale private. Unele companii transnaţionale fac lobby asupra eurocraţilor de la Bruxelles să emită legi favorabile lor. Vorbim nu doar de corupţie politică, ci de instaurarea unei epoci în care suveranitatea politică şi economică a statelor europene a fost cedată nu atât instanţelor supranaţionale de la Bruxelles, cât mai ales companiilor transnaţionale.

În tot acest timp, bugetele statelor membre UE sunt văduvite de sume importante care puteau fi recoltate prin impunerea corectă de taxe. Vorbim de zeci de miliarde de euro pierduţi prin această evaziune fiscală, cu acordul şi complicitatea conducerii unor state membre UE.În perioada de austeritate, ajutoarele sociale şi investiţiile publice în beneficiul oamenilor simpli au fost sever reduse, 25% din populaţia UE a fost lăsată să ajungă la limita sărăciei, şomajul în rândul tinerilor a atins cifre record în spaţiul comunitar.

Cât de eficientă poate fi o anchetă a Comisiei Europene în jungla marină a rechinilor comerciali şi a balenelor transnaţionale care practică evaziunea fiscală cu complicitatea politicienilor din state membre? Cum poate fi interpretat tupeul Luxemburgului, care îl are pe Jean-Claude Juncker în fruntea executivului comunitar, ţară care deţine şi preşedinţia semestrială a UE, de a contesta ancheta Comisiei Europene? Tupeul Luxemburgului este afişat şi de Olanda. Finalmente, amenzile date de autorităţile de la Bruxelles, în urma unor astfel de investigaţii, nu sunt cumva infinitezimale raportate la uriaşele profituri făcute de marile multinaţionale evazioniste?

Cea mai plastică comparaţie pe marginea acestui eveniment a fost făcută de Fabio De Masi, un eurodeputat german din grupului GUE/NGL din Parlamentul European. Întrebat de site-ul Euractiv, cum apreciză amenzile date de Comisia Europeană companiilor evazioniste, europarlamentarul german a spus că ele nu sunt decât praf în ochii cetăţeanului european. Amenzile, a mai spus el, sunt ca vânzarea de indulgenţe date de către biserică în perioada medievală.

Eurodeputatul se referea desigur la acea perioadă neagră din istoria Europei când puteai avea la activ oricâte păcate capitale voiai. Era suficient să dai nişte bănuţi preoţilor, ca aceştia să îţi furnizeze imediat o indulgenţă papală, adică un fel de chitanţă prin care se certifica faptul că eşti pur şi că ai garantată intrarea în paradis. Acum plăteşti o amendă impusă de Comisie şi te poţi asigura că poţi să rămâi în paradisul fiscal clandestin din spaţiul comunitar.


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “UNIUNEA EUROPEANA: PARADIS FISCAL PENTRU MULTINATIONALE

  1. Pingback: “LOVITURA DE STAT” EUROCRATA DIN PORTUGALIA/ Comisia Europeana si principiul usii rotative: COMISARII, LOBYSTI AI MARILOR CORPORATII/ Sensul parteneriatelor trans-atlantice si trans-pacifice: EXTINDEREA MONOPOLURILOR CORPORATISTE | Cuvântul O
  2. Pingback: “LOVITURA DE STAT” EUROCRATA DIN PORTUGALIA/ Comisia Europeana si principiul usii rotative: COMISARII, LOBBYSTI AI MARILOR CORPORATII/ Sensul parteneriatelor trans-atlantice si trans-pacifice: EXTINDEREA MONOPOLURILOR CORPORATISTE | Cuvântul
  3. Pingback: “TEHNOCRATUL” GABRIEL BIRIS VREA IMPOZITAREA SUPRAVIETUIRII. Cum a devenit SARACUL lipsit de venituri SUSPECT FISCAL, cum este SANTAJAT cu SPITALUL si cine a venit cu ideea: UN AVOCAT ACTIONAR LA O FIRMA OFF-SHORE | Cuvântul Ortodox
  4. UE este paradis fiscal pentru multinationale si iad pentru Romania!
    România riscă să fie condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a transpus în legislaţia naţională directiva privind prevenirea spălării banilor. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în timpul preşedinţiei semestriale a României, în condiţiile în care, de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, nicio ţară membră nu a fost condamnată pentru acest motiv.
    “Așa cum am declarat și anterior, o condamnare de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru netranspunerea directivei privind spălarea banilor și implicit plata unor sancțiuni financiare nu mai poate fi evitată. Problema care se pune acum este doar de cuantum.”
    https://www.stiripesurse.ro/o-inevitabila-umilinta-istorica-guvernul-pastreaza-misterul-asupra-unei-discutii-decisive-de-la-bruxelles_1295537.html

    Oamenii spun adesea ca-n tari civilizate
    Este egalitate.
    […]
    Adevarat vorbeam
    Ca nu iubesc mandria si ca urasc pe lei,
    Ca voi egalitate, dar nu pentru catei. ”
    Aceasta intre noi adesea o vedem,
    Si numai cu cei mari egalitate vrem.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare