“TEHNOCRATUL” GABRIEL BIRIS VREA IMPOZITAREA SUPRAVIETUIRII. Cum a devenit SARACUL lipsit de venituri SUSPECT FISCAL, cum este SANTAJAT cu SPITALUL si cine a venit cu ideea: UN AVOCAT ACTIONAR LA O FIRMA OFF-SHORE

4-01-2016 16 minute Sublinieri

Biriş întreabă corect pînă la un punct: cum dracu’ trăiesc milioanele astea de oameni? Răspunsul e pervers: cîştigă pe ascuns, mănîncă pe ascuns şi nu plătesc taxele. Problema taxelor e scrisă mare şi lat inclusiv în rapoartele BNR: cel mai nedisciplinat e capitalul mediu şi mare PRIVAT. Adică, da, ăla de care s-a ocupat firma de consultanţă a vînătorului nostru de fantome.

Gabriel_biris_1_rsz

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, răspunde, într-o postare pe Facebook, la comentariile venite din partea cititorilor după interviul acordat Republica.ro.

În interviu, Biriș spunea că trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome”, după cum s-a exprimat noul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor.

O parte dintre aceste persoane ar putea fi „aduse la lumină” în acest an. În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum.

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.

Una dintre declarațiile lui Biriș care a stârnit multe comentarii din partea publicului a fost legată de persoanele fără venituri.

„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

Biriș se declară „consternat” de interpretarea dată răspunsurilor sale, cerându-și scuze celor ce s-au simțit ofensați de declarațiile lui. Oficialul de la Finanțe face câteva precizări, legate de articolul din Codul Fiscal care se referă la obligaţia persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.

„Am văzut valul de comentarii ridicat de răspunsurile la câteva întrebări, în urmă cu câteva zile. Sunt consternat de interpretarea dată răspunsurilor mele și îmi cer scuze tuturor celor care s-au simțit ofensați de cele spuse de mine. Simț nevoia să fac câteva precizări:

-prevederea respectivă de la art. 180 nu a fost introdusă de acest guvern (nu, nu o să vorbesc de greaua moștenire, ci de ce avem de făcut pentru a ajunge odată la o normalitate);

-prevederea respectivă nu se referă la șomeri și nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Să nu uităm, vorbim de plată contribuției de 5,5% la sănătate, plată în schimbul căreia adultul primește servicii medicale dacă are nevoie, servicii care altfel ar costa mult mai mult decât cei aproximativ 40 de lei pe lună ce ar trebui plătiți. Nu este vorba de un impozit aici, chiar dacă contribuția aceasta este în Codul fiscal”, explică Gabriel Biriș în postarea sa.

Proaspătul secretar de stat de la Finanțe le răspunde celor care critică modul de calcul al contribuției la sănătate, precizând că s-a numărat printre cei care nu au fost de acord cu calculul acestei contribuții la un venit minim.

„ Am criticat calculul acestei contribuții la un venit minim, considerând că nu așa trebuie rezolvată problema. Am și fost unul dintre susținătorii legii 209/2015 prin care s-au “aministiat” sumele cerute (legal) de anaf prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obținute de unii concetățeni. Am și atras atenția că păstrarea prevederii va genera același tip de probleme în viitor. Uite că le avem. O să mai avem și altele… ”, spune Biriș.

„Pe de altă parte, cred că înțelegem cu toții că sănătatea costă. Nu putem vorbi de servicii de sănătate decente fără medicamente, fără spitale și, mai nou, și fără medici și asistențe, că ne pleacă cu miile din țară în fiecare an (știu, este și foarte multă risipă și hoție, dar de această problemă se ocupă acum alții). Cine plătește? Dacă nu noi, atunci cine? Copiii noștri, pentru datoriile făcute de noi azi? ”, arată Biriș.

Secretarul de stat continuă exemplificând cu subfinanțarea sistemului de pensii. „Cred că este de datoria noastră să vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor și despre cum eliminăm cauzele care generează problemele și nu doar despre redus efectele. A se vedea și sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci când noi, “decrețeii” vom fi ieșit la pensie sistemul se va prăbuși în lipsa unor măsuri serioase încă de azi (trebuiau de ieri, dar asta e…)”, spune Biriș în postarea sa după interviul din Republica. […]/ integral pe republica.ro

Nu e doar prostie şi cinism, e o realitate, România e ruptă în cîteva insule. Pe una dintre insuliţe pur şi simplu nu există sărăcie, ce-i aşa de greu de înţeles? Domnul Biriş de exemplu, prins recent în hora tehnocrată – secretar de stat la Ministerul Finanţelor, a declarat practic că bănuieşte săracii că ţin banii în saltea. Biriş este consultant fiscal şi vedetă TV de ceva ani – e evident bun cunoscător al zonei business, în rest are un cinism din oficiu pentru tot ce nu e “de înţeles” fiscal. Nu a făcut decît să completeze raportul sumbru dat publicităţii de ONU în care se vorbea de o negare în masă a sărăciei la nivelul elitelor politice. Nu e doar atît: elitele din zona privată ignoră cu agresivitate – da, e posibil acest oximoron – sărăcia:

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină” (sursa)

„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

Biriş a revenit dînd-o pe Ponta, ceea ce e parţial adevărat – Ponta a semnalizat de multe ori stînga şi a făcut dreapta, iar dreapta hotărît anti-sărăcie stă în noul cod fiscal; dar acelaşi Ponta a mărit salariul minim şi a mai scăzut din TVA (a doua măsură fiind un megaajutor dat businessului, dar şi un ajutor pentru “consumatorii” care de fapt îşi chivernisesc tot pentru coşul minim.

Biriş întreabă corect pînă la un punct: cum dracu’ trăiesc milioanele astea de oameni? Răspunsul e pervers: cîştigă pe ascuns, mănîncă pe ascuns şi nu plătesc taxele. Problema taxelor e scrisă mare şi lat inclusiv în rapoartele BNR: cel mai nedisciplinat e capitalul mediu şi mare PRIVAT. Adică, da, ăla de care s-a ocupat firma de consultanţă a vînătorului nostru de fantome.

Gabriel Biriş vede fiscul precum eroii din filmul Ghost Busters/Vînătorii de fantome. Nu prin exorcizare sau prin educaţie scapi de fantome, ci printr-un aparat miraculos, de tip deratizare – anihilezi fantoma sau o iei într-o capsulă şi o bagi la închisoarea (săracilor?) fantomelor.

Tehnocraţia vinde această fantasmă: lupta cu primitivii săraci e o formă de deratizare. Din cînd în cînd viziunea Ghostbusters răbufneşte fie prin declaraţiile doamnei Dragu, fie prin unele de care-mi amintesc cu fiori, făcută de Valentin Lazea, unde deratizarea era prevăzută la sate. E evident că o taxare a sărăcimii, văzută ca o masă de infractori bogaţi şi evazionişti, nu rezolvă nimic din crizele sistemice. Dar pregăteşte mult mai bine o mînă de lucru ieftină cum vedea şi Dragu drept singură soluţie politică pentru meleagurile astea. N-au bani? Scoate-i la muncă pe nimic.

Intr-o societate fireasca, orice castig este impozitat. Intr-o societate haotica, asa cum este cea in care traim, orice castig este supraimpozitat. Si nu neaparat castigul, ci si bunurile. Spre exemplu, potrivit legislatiei in vigoare, imobilele sunt impozitate in functie de scopul utilizarii lor, nu de statutul proprietarului (persoana fizica sau juridica) fara a tine cont de o minima logica economica: activitatea PFA e descurajata de legiuitor, care a decis sa puna o presiune financiara mai mare pe acest contribuabil de buna credinta, apartinand clasei de mijloc.

Insa, oricat de absurde ar parea actualele reglementari, Guvernul Ciolos promite sa ridice miza. Secretarul de stat Gabriel Biris (candidat ARD/Forta Civica la alegerile parlamentare din  2012) anunta impozitul pe nimic. Sau, mai bine spus, impozitul pe supravietuire, pentru ca singura conditie necesara platii acestei dari e ca persoana sa fie vie.

Intr-un interviu acordat recent jurnalistilor de la Republica.ro, secretarul de stat de la Finante, avocatul Biris, sustine ca incepand cu 2016, toate persoanele, inclusiv cele fara niciun venit, sunt obligate sa plateasca lunar contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) reprezentand 5,5% din salariul minim pe economie. Pentru prima data, un membru al Guvernului trece peste limita constitutionala a prezumtiei de nevinovatie si acuza fiecare cetatean roman fara venit pentru mai mult de sase luni de evaziune fiscala.

“Cum poți să zici timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?”, se intreaba retoric domnul Gabriel Biris, incercand sa justifice o masura nu doar abuziva, dar si ilogica.

Da, evident ca exista in Romania persoane adulte care, pentru chiar mai mult de sase luni, poate pentru ani intregi, nu au realizat niciun venit. Cum au supravietuit? Cu greu. In alte cazuri, poate nici n-au supravietuit. Asa cum, cu siguranta, exista cetateni care practica evaziunea fiscala, inselandu-ne pe toti prin neplata contributiilor obligatorii. Nu e o analiza stiintifica, e o constatare de bun simt.

Problema de fond, pe care un avocat de succes precum domnul Biris m-as fi asteptat sa o sesizeze, tine de principiile democratiei. Sigur ca intr-o abordare sofista, poate chiar si-ntr-un regim fascist, solutia secretarului de stat Biris poate parea corecta. In fond, prin obligarea tuturor celor care declara ca nu obtin venituri la plata unor impozite, cei ce fac evaziune – un procent din totalul celor care sustin ca nu au niciun venit – vor fi scosi “la lumina”, cum ii place domnului Biris sa spuna, si fortati sa contribuie la buget. Simultan, insa, impotriva Constitutiei – vezi Art. 53, alin. 2, privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati – si pornind de la prezumtia de evaziune fiscala (a se citi prezumtia de vinovatie), Guvernul comite un abuz asumat fata de toti cei care intr-adevar nu realizeaza niciun venit. Oameni de buna credinta – trebuie sa acceptam ca exista, indiferent de procent, si aceasta categorie de cetateni -, pe care domnul Biris nu vrea sa ii creada.

Masura propusa de Ministerul de Finante poate fi eficienta. Dar eficienta extrema si democratia nu sunt intotdeauna compatibile. Ar fi prea simplu sa fie asa. Ar fi indeajuns de simplu ca orice amator de politica sa poata guverna cu succes. Balanta eficienta-democratie e foarte greu de mentinut. Regimurile dictatoriale, de exemplu, sunt deosebit de eficiente dar, precum domnul Biris, nu se-ncurca in mici drepturi cetatenesti.

Dar daca acceptam ca din nevoia disperata de eficienta, putem suprima unele drepturi sau libertati si putem ingnora procentul de victime colaterale – nevinovatii pusi la plata, doar pentru a-i taxa si pe vinovati – cred ca tocmai am identificat reteta perfecta anticoruptie: o condamnare cu executare – pedeapsa medie pentru infractiuni de coruptie, sa zicem, medie – pentru fiecare demnitar. Actual sau trecut. Viu, sa fie, ca platitorul de CASS. […]/ integral pe razvanzamfir.ro

Nu am intrat bine în noul an, că am fost asaltat pe Facebook, la telefon, dar și în comentariile (la diverse articole) de pe România Curată, cu întrebarea: ”Ai citit/auzit ASTA?”. Iar ”asta” e un fragment dintr-un interviu acordat pentru Republica.ro de noul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, legat de plata contribuțiilor la sistemul de sănătate a celor fără venituri declarate:

”Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome.”

Astăzi, văd că Ministerul Finanțelor și Gabriel Biriș, de asemenea, au trimis deja precizări presei în care arată că “declarațiile secretarului de stat din Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriș, au avut rolul de informare și nicidecum o notă de ironie la adresa șomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal”. Precizările astea sunt un semn în plus că nici domnul Biriș, și nici Ministerul Finanțelor nu au înțeles ce a stârnit iritarea publică, ba, mai mult, că nu prea au habar de realitățile vieții din România. Așadar, pentru domnul Biriș și pentru cei care au pus tâmpenia asta în Codul Fiscal, câteva note despre viața reală din România, din partea unei foste ”fantome”.

De la mijlocul anului 2009 și până la începutul lui 2011 (mai bine de un an și jumătate) am trăit în România aproape fără niciun venit (exceptând un mic contract, absolut aleatoriu, pe drepturi de autor, din care am câștigat undeva pe la 1.000 de lei/net, într-o lună). Nici n-am vânat, nici n-am săpat după rădăcini. Pur și simplu mi-am epuizat toate economiile făcute până atunci și am mai intrat și în datorii către părinți și prieteni. Și nu am fost singurul care a trăit astfel în ultimii ani, golindu-și conturile proprii, pe ale părinților ori pe credit de la prieteni. Desigur, s-ar pune întrebarea ”de ce n-am intrat în șomaj”? Răspunsul e legislația din România, unde companiile au alternativa de a oferi salarii 2-3 venituri lunare compensatorii (depinde de puterea de negociere a fiecăruia), contractele încheindu-se astfel ”de comun acord”, fără obligația companiilor de a intra în reorganizare/insolvență (procedură mai scumpă pentru firme decât plata compensatoriilor). Iar dacă primeai ”compensatorii” nu mai puteai intra în șomaj. În domeniul presei a fost și mai nasol, pentru că foarte mulți angajați aveau doar o parte din salariu pe cartea de muncă (de obicei la nivelul salariului minim), iar restul pe drepturi de autor. Majoritatea erau însă exclusiv pe drepturi de autor, iar protecția socială e aproape nulă în acest domeniu (asta pentru a înțelege de ce majoritatea au acceptat 2-3 compensatorii la suma întreagă – salariu și/sau drepturi de autor -, decât șomajul). E drept, în perioada fără venituri, am avut câteva oferte de muncă în domeniu, dar dublate de niște condiționări și compromisuri care le făceau inacceptabile.

Viața reală din România nu se încheie, însă, aici. Fără niciun venit declarat trăiesc și cei care muncesc ”la negru”. Întrebarea care se pune e, însă, cine e principalul responsabil pentru această situație: angajatorul sau angajatul? Cine face profit din situația asta, și cine acceptă o astfel de situație doar pentru a supraviețui? Că nu cei care muncesc ”la negru” se plimbă în 4×4 prin oraș ori își fac concedii în Ibiza sau Dubai, ci patronii care beneficiază de munca lor și, nu de puține ori, domnule Biriș, consultanții financiari care îi învață pe acești patroni cum să fenteze Fiscul – cred că, totuși, cu aceste din urmă situații sunteți destul de familiarizat.

[…]

Să mergem mai departe. O mare parte a cetățenilor care trăiesc ”fără niciun venit declarat” locuiesc în mediul rural. Dar asta nu pentru că țăranii nu ar vrea să-și declare veniturile și să le fiscalizeze, ci pentru că, în primul rând, nu pot să-și valorifice în mod legal produsele pe care le obțin. Nu pun în discuție Bucureștiul, ci orașe precum Clujul, Iașul, Timișoara, Brașov, Contanța (și altele asemenea) care au, fiecare în parte, mai multe super/hiper-marketuri și/sau mall-uri decât Viena. Și, spre deosebire de Viena, acestea sunt deschise și la sfârșit de săptămână. Fostele piețe agroalimentare sunt aprovizionate (mai mult sau mai puțin fiscalizat) tot cu produse din import, iar piețele volante sunt aproape inexistente sau aruncate în cartiere mărginașe și/sau în locuri cât mai puțin accesibile transportului în comun. Din portul Constanța pleacă, primăvara și toamna, vapor după vapor cu miei și berbecuți către țările arabe. Dacă vă întrebați de ce asemenea exporturi nu sunt fiscalizate, nu trebuie să urcați în munți, la fiecare stână în parte, ci doar să verificați mai cu atenție documentele de export. Că dacă n-au cumpărat cu acte în regulă mieii și berbecuții în cauză, nici n-ar avea de unde să aibă acte justificative să-i urce pe vapor! Și dacă vă mai întrebați ce se întâmplă cu laptele milioanelor de vaci și oi din gospodăriile țăranilor români, verificați în ce măsură marile fabrici de produse lactate din România colectează lapte de la aceștia și în ce măsură importă laptele prelucrat. Domnule Biriș, dacă tot sunteți pornit pe calcule, calculați câtă producție (de legume, fructe, lapte etc.) se pierde în mediul rural din simplul motiv că această producție nu are unde și cum să fie preluată, prelucrată, valorificată (implicit fiscalizată) și întrebați-vă ce a făcut concret statul pentru a schimba o asemenea stare a lucrurilor.

[…]

Domnule consultant financiar și secretar de stat Gabriel Biriș, doamnelor și domnilor de la Ministerul Finanțelor, cele de mai sus sunt doar câteva dintre motivele care au stârnit iritarea publică după interviul menționat. Declarația din interviu și precizările trimise astăzi presei dovedesc că habar nu aveți de situația reală din România. Habar nu aveți că, la modul cel mai real, chiar există persoane care nu au niciun fel de venituri în România și supraviețuiesc din economiile și veniturile altor membri ai familiei. Iar asta nu-i face contravenienți sau ”fantome”. Habar nu aveți că România are o legislație de doi bani în domeniul protecției drepturilor angajaților – de unde și situațiile în care acceptă venituri ”la negru” – și că dacă vreți să rezolvați problema asta, războiul e cu angajatorii, nu cu angajații. Habar nu aveți că Fiscul are nenumărate posibilități să-i execute pe cetățenii care nu și-au achitat contribuțiile sociale, dar acești cetățeni au șanse absolut minimale pentru a-și recupera respectivii bani de la angajatori sau foști angajatori (pentru a nu mai vorbi de situațiile absolut absurde de execuții ale Fiscului pentru venituri neîncasate). Habar nu aveți că sute de mii de țărani (poate chiar milioane – statisticile sunt la d-voastră) nu au unde și cum să-și valorifice produsele gospodăriilor lor, iar statul nu a făcut mai nimic pentru a-i ajuta în acest sens, ca să aibă și oamenii ăia ce venituri declara, în condițiile în care serviciile medicale din zonele rurale sunt ca și inexistente. Faptul că nu aveți habar de toate acestea, dar vă grăbiți să-i numiți ”fantome” pe toți cei care se află în asemenea situații, nu are cum să nu irite oamenii.

[…]/ integral pe romaniacurata.ro

Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a descoperit sub brad de Crăciun, un zăcământ de români netaxați. Absolventul nostru de Drept a făcut un calcul și i-a ieșit că 3 milioane de români nu au nici un venit, dar, totuși, trăiesc. Problema nu e că nu au venit, problema e de ce naiba mai trăiesc?

Legat de spusele lui Gabriel Biriș, aș avea două mirări.

Prima dintre ele: Gabriel Biriș descoperă cu uimire că niște milioane de oameni trăiesc în țara asta fără a avea nici un venit. Ei, bine, prima lui reacție nu este: “Wow, dar cum naiba trăiesc săracii oameni?”, “Oamenii ăștia au copii? Copiilor lor ce mănâncă, merg la școală?”, sau: “Dar de ce nu ies să dea în cap la drumul mare, de ce nu lansează revolte, revoluții?”. Nu, nicidecum. Prima sa reacție este: “Dacă au bani să mănânce cât să nu moară, înseamnă că au bani și pentru contribuțiile de sănătate”.

Dacă cinismul și prostia ar fi făcut un copil, acesta ar fi arătat exact ca discursul lui Gabriel Biriș.

A doua mirare vine din soluția pe care a găsit-o Biriș pentru a scoate din umbră aceste “fantome” neplătitoare de taxe: spitalul.

Biriș a povestit, cu tonul bătrânului înțelept care știe el o snoavă care se potrivește contextului, că mulți români care nu și-au plătit contribuția de sănătate la timp, nu au ce să facă și o plătesc în momentul în care merg la spital și văd că nu sunt asigurați.

După cum și băieții plâng câteodată, tot așa, și fantomele se îmbolnăvesc uneori. Ei bine, atunci când se îmbolnăvesc, trebuie să fii acolo, cu catastiful în brațe și să-i tai factură pentru viața de până atunci. Plătește, îi prinzi tubul de oxigen la bot. Nu plătește, pleci fluierând, trăgând tubul după tine ca Javier Bardem în “No Country for Old Men”.

Poate că la fel ar trebui să se facă și în domeniul siguranței: când sună unii la 112 că le ste jefuită casa, să trimită și adeverință de la ANAF că este cu taxele la zi! Altfel, canci poliție, să se apere singură “fantoma”, cu vecinii, cu soacra, cu maidanezii de la bloc.

„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp deșase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. (…) Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>.“

Ținta pe amărăștenii nefiscalizați

Declarațiile de mai sus (și altele de același gen, dintr-un interviu pentru republica.ro) îi aparțin lui Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe. Vasăzică, Biriș a identificat sursa majoră de evaziune fiscală care îngroapățara: sărăntocul care trăiește fără venituri. Adică nu fără venituri, ne luminează Biriș, ci fără să-și declare veniturile alea și fabuloase, și neimpozitate. Deci nu marile companii care fac o evaziune de milioane de euro (inclusiv prin importuri de legume și fructe de a ajuns România exportator de banane mai ceva decât Ecuador, Columbia și niște țări africane), nu bagabonții conectați politic care fac returnări ilegale de TVA tot de milioane de euro și nuțeparii care fură cu licitații trucate sunt responsabili de neîncasarea taxelor și impozitelor la buget, ci amărăștenii care muncesc cu ziua și nu declară sutele alea de lei oneroase primite lunar.

Promotorul plății taxelor la leuț are „Ltd“

Să zicem, însă, că Biriș are dreptate și toți ăia care nu au nici un venit declarat luni la rând sunt niște evazioniști veroși. Când se apucă public să-i pună la stâlpul infamiei fiscale, e musai că Biriș trebuie să fie o lumină moral-fiscală orbitoare. Păi, nu? Păi, sigur, că altfel ar fi un ipocrit pe care ar trebui să-l dăm afară de la Finanțe. Păi, să cercetăm. Din sumedenia de firme pe care le deține (împreună cu alți avocați de succes care-și plătesc taxele până la ultimul bănuț, firește), nouă ne-a atras atenția una. Este vorba de Fusilier Ltd. Adică Limited. Numele companiei apare într-o declarație de interese mai veche a lui Biriș (din 2010, mai precis), completată cu ocazia unei candidaturi pentru un fotoliu de deputat din partea partidului Forța Civică (înainte ca FC să devină partidul lui MRU). Să mai spunem că, până în acest moment, secretarul de stat Gabriel Biriș nu a depus o declarație de avere și una de interese (dar comunicatorii Ministerului de Finanțe ne-au asigurat că asta se va întâmpla în cel mult o săptămână; noi suntem pe fazăși așteptăm asta mai ceva ca venirea lui Moș Crăciun). (vezi facsimil)

Ltd“-ul este un off shore cipriot

Conform declarației de interese menționate, Biriș deține 25% din Fusilier Ltd în valoare de 1.000 de euro. Dar în ce țară o fi înregistrată firma asta? Declarația de interese nu ne ajută. Dar ne ajută Monitorul oficial, care ne dă toate datele: „FUSILIER LIMITED, societate înregistratăși funcționând valabil în conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social în Kolokotroni și Chrysorogiatisis, P.C. 3032, Limassol, Cipru, înregistrată în registrul de companii sub nr. HE 194597 din data de 17 martie 2007“. Tot Monitorul oficialne spune și că Fusilier Limited este „reprezentată de Gabriel Biriș, în calitate de împuternicit, conform hotărârii unanime a consiliului de administrație din data de 11.12.2007“.

Marea ipocrizie: off shore-ul nu plătește taxe în România

Așadar, mister lămurit: Fusilier Limited, deținută în proporție de 25% de Gabriel Biriș, este o societate off shore cipriotă. Adică o societate comercială folosită de băieții deștepți nu ca să facă evaziune fiscală, firește, ci doar ca să evite impozitele statului în care firma face afaceri. În cazul de față, Fusilier Limited era (în 2008) co-proprietar al unei firme românești (Trinoro Achiziții SRL). În cazul în care o firmă românească deținutăde un off shore are profit, acest profit se repartizează off shore-ului, adică acționarului/proprietarului firmei. Numai că off shore-ul nu plătește impozit pe profit în conformitate cu legea română (adică mult), ci foarte puțin, în conformitate cu legea statului în care a fost înființat (Cipru, în cazul nostru). Practic, statul român nu primește nici un impozit pe profit de la off shore. Nimic, zero. Taman invers decât la evazioniștii ăia rupți în cur pe care-i omoară Biriș: ăia cică nu plătesc impozite pentru că nu și-ar declara veniturile, dar off shore-ul lui Biriș declară venituri (din profit), însă nu plătește nimic statului român. Legal. Ei, vedeți? Asta se cheamă optimizare fiscală, nu evaziune.[…]/ integral pe kmkz.ro

Ministerul Finanţelor are un nou secretar de stat, printre alţii, un avocat pe numele lui Gabriel Biriş, un tehnocrat, cum ar veni. Şi ce face un tehnocrat ajuns din provincie în Calea Victoriei din Bucureşti? Dă un interviu în care spune, printre alte prostii:

“Cum poți să zici „am trăit fără nici un venit” timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome.”

[…] E bine că vreţi să combateţi evaziunea fiscală. În acest sens, intraţi Dvs., măi tâmpitule tehnocrat, pe saitul propriului minister şi depistaţi singur mai multe multinaţionale care au televiziuni, telefonie, benzinărie şi regie şi tot ce vrei, şi care raportează an de an profit 0 (zero) sau 0,… (zero, ceva). Astfel, aflaţi şi de ce sunteţi plătit de la buget, şi dacă mai puteţi şi aduce nişte fonduri dosite la suprafaţă, chiar că aţi învăţat ceva de la ieşirea de acum două luni din eprubetă.

Altfel, mi se pare cam greu să vă explic ce înseamnă oameni care nu au loc de muncă nu şase luni, dar chiar un an, chiar cinci, şapte ş.a.m.d.

Aflu de pe google că sunteţi din Târgu Jiu. Păi, atunci, măi domnule tehnocrat tâmpit, când ajungeţi acasă într-un weekend, vă recomand să porniţi cu maşina ministerului din oraşul reşedinţă de judeţ, spre Tismana, Baia de Aramă şi mai departe. Vă recomand sate: Celei, Valea Cernii, Apa Neagră, Bala, Rudina, Runcşor, Dâlma, Şovarna, Runcu, Studina, Dâlbociţa, Firizu… Ei bine, domnule tehnocrat idiot, în toate aceste sate 98 la sută din populaţie nu are venit, decât pensie de la CAP, rar de la stat, iar cei mai mulţi ajutorul social. Trăiesc din 10-15 găini crescute în curte, o capră cu trei iezi şi trei oi cu un miel. Vreţi să impozitaţi kilogramul de carne din curţile oamenilor? Nici Ceauşescu n-a reuşit. 1 (unu) la sută lucrează la şcoală sau la primărie. Vreţi Dvs., domnule tehnocrat tâmpit, să ştiţi cum trăiesc oamenii ăştia? La limita subzistenţei. Puţin mai prost decât în Evul Mediu.  […]/ integral pe bitpress.ro


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Corporatism, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la ““TEHNOCRATUL” GABRIEL BIRIS VREA IMPOZITAREA SUPRAVIETUIRII. Cum a devenit SARACUL lipsit de venituri SUSPECT FISCAL, cum este SANTAJAT cu SPITALUL si cine a venit cu ideea: UN AVOCAT ACTIONAR LA O FIRMA OFF-SHORE

  1. https://www.youtube.com/watch?v=2IJtBkXy7PI

    Miscarii care preced pecetluirea .E destul de evident.Fara alte tonuri mai luminoase.

  2. fratilor,guvernul asta e constituit din cei mai anti-nationali si anti-romani frustrati din cate am vazut..se vede de pe Andromeda ca sunt pusi de dusmanii neamului romanesc,si pusi in urma unei tragedii comandate de peste ocean..daca au fost in stare sa omoare 63 de oameni,ca sa dea jos un guvern (va aduceti aminte ( “au trebuit sa moara” -gura lui Iohannis..) , nu se vor da in laturi sa impoziteze si venitul inexistent..ce cretineti si feisbucii aia din strada..

  3. Pingback: UN CONSENS ANTI-SOCIAL SI ANTI-NATIONAL PERICULOS. Incalcarea fara mila a DREPTURILOR OMULUI prin SĂRĂCIREA AGRESIVĂ a României | Cuvântul Ortodox
  4. Un caz ipotetic (dar real!):
    O persoana munceste peste 30 de ani, are ceva economii puse deoparte pentru zile negre, are peste 55 de ani, nu mai are loc de munca, nimeni nu-l mai angajeaza, deci traieste din dobanda economiilor si salariul mizer al sotului / sotiei, isi plateste restul de vechime necesar pana la pensionare anticipata partial din aceste surse. Din acel salariu ,, decent?!” de 1100 se platesc facturi aprox. 600-700 lei (intretinere, curent, telefon, gaz, cablu, etc… tot ceea ce este necesar unui trai uman, nu de lux!), contributia la pensii a jumatatii ghinioniste 222 lei (posibil mai mult de anul acesta!), contributia la pensii a copilului care de asemenea nu are loc de munca, deci inca 222 lei, contributia la sanatate a copilului pentru ca e tanar si nu poti sa-l lasi fara asigurare, deci inca 60 lei. Total: 1104 lei (am pus cheltuielile cu facturile utilitatile la 600 lei).
    Jumatatea ghinionista si fara loc de munca a contribuit la sanatate peste 30 de ani si a avut norocul sa nu se imbolnaveasca. Mai obtine o dobanda de cativa zeci de lei din economiile stranse cu greu o viata. Nu beneficiaza de subventii la caldura ca tine cu dintii de banii de inmormantare pentru un parinte batran. Are deci mai mult de 3000 de lei in cont, este bogat, nu are dreptul la subventii!!! Nu a beneficiat niciodata de calitatea ,, umana” a sistemului de sanatate! Ca acesta familie sa poata sa mai manance ieftin si prost, primeste jumatate din pensia parintelui, care nici el nu o duce prea bine (a se citi – pensie de nimic!). Pentru ca in tara asta copii au ajuns sa fie ajutati de parinti, nu invers.
    Iar dl. avocat sustine ca romanii sunt evazionisti! Si mai pune un bir pe spinarea celui care de abia respira, strivit de multiplele gaselnite de jupuire. Nu pot sa-mi inchipui ca am ajuns sa platim numai pentru ca existam, pentru ca respiram, pentru ca indraznim sa mai traim pe lumea acesta rezervata numai celor cu sange albastru, proaspat descoperit dupa ’89!
    Din cate stiu dreptul la viata este prevazut in Constituitie! Nicaieri nu scrie ca dreptul la viata il ai numai daca platesti! Daca impozitele pe proprietati si venituri sunt oarecum logice, desi ilogica este taxarea egala pentru venituri diferite ca de la cer la pamant, taxa pe sanatate ma oripileaza. A conditiona actul medical, dreptul la viata, in functie de plata sau neplata unor taxe mi se pare crima. Si partea proasta este ca e si legalizata!
    Nici un avocat mai doxat nu sesizeaza aberatia aceasta? Chiar nimeni nu mai poate lua nici o masura? Chiar suntem condamnati la moarte pentru ca nu mai avem din ce trai, condamnati fiind sa platim, sa platim, sa platim…

  5. Biris declara, pe cand NU era in guvern, despre guvern, in Academia Catavencu:
    “Golanii în curtea școlii îi bat pe cei mici și le iau banii de buzunar și pachețelul. Se iau de cei puternici? Nu! Așa face și guvernul, ia de la cetățeni, doar nu o să se bată cu multinaționalele”.
    Mai spunea dumnealui prin 2011 ca “Am ajuns să ne fie frică să spunem că muncim: nu muncim, că munca-i scumpă”, vrând să argumenteze că evaziunea fiscală e mare pentru că povara fiscală pe locul de muncă e mare.
    Asta toamna, Codul Fiscal nu era bun. Acum spune ca prevederea respectiva face parte din modificarile la Codul Fiscal, la consultarile respective ale guvernului cu patronatele si (asa zisa) societatea civila participand si dumnealui. Dincolo de faptul ca vorbeste despre moralitate si fantome unul care scoate profitul din Romania prin off shore-uri, faptul ca acum linge unde a scuipat inainte, spune multe despre caracterul si interesele domnului Biris.

    In ce ne priveste, trebuie sa ne conformam/adaptam: daca aveti parinti/bunici care nu pot plati CASSul, ii puteti lua co-asigurati sau in intretinere – intrebati la departamentul de resurse umane de unde lucrati. E nevoie de o declaratie pe propria raspundere ca nu au venituri, copie de pe CI, si o declaratie completata de angajat. posibil sa trebuiasca si o adeverinta de la Fisc din localitatea unde co-asiguratii isi au domiciliul.

  6. @Dan
    Asta ma intreb si eu: unde sunt ortodocsii care ar avea, totusi, un cuvant de spus? De ce stau ascunsi si tac? De unde atata frica? De ce/cine?
    Cred ca trebuie sa devenim NOI mai vocali, ca nu face nimeni treaba in locul nostru 😉

  7. il cunosc pe individul asta.

    prin ani ’93 – ’96 Biris era sef de camin la Leu.

    ca sa obtii camera trebuia sa dai spaga.

    spaga era intermediata de sefii de palier si era impartita la seful de camin si la administrator ( era o babadie unsa cu toate alifiile ). acest musiu se avea bine cu madam sacâz de la administratie si imparteau frateste tot ce pica. cererea de camin trebuia sa fie semnata de amandoi: sef de camin si administrator – asa era procedura pe atunci.

    in vara lu ’94 trebuia sa facem practica in bucuresti si aveam dreptul la camera pe timpul verii… asta teoretic, practic trebuia sa dam spaga ca sa ne calificam pentru cerere, apoi urma circul cu taxa de protectie ( ni se spunea ca nu o sa mai putem avea camera in urmatorul an universitar )

    in vara lu ’96 am vrut sa rezerv o camera la etajul 9 pentru vara – eram la electronica si aveam dreptul la asta. ni s-a sugerat sa ungem osia ca sa nu scartie caruța, dar am refuzat.

    indemn pe toti electronistii din perioada aceea care cunosc “munca de caritate” a domnisorului Biris sa publice in online experienta lor personala si sper sa scapam de acest specimen nomenclaturist

  8. Pingback: Din gandirea tehnocrata. Ministrul Sanatatii crede ca NU MERITAM SERVICIILE MEDICALE existente si ne trimite sa “MUNCIM CA AFARA” | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: WINTER IS COMING. Avocatul Gh. Piperea despre GLOBALISMUL NEOLIBERAL, care “a avut ca rezultat hipsterii, emo kids-ii, abandonarea ideii de familie, propaganda LGBT, aberaţia “drepturilor” pedofililor şi ale altor dezaxaţi sexual”/ UN S
  10. Pingback: SARACII EUROPEI – TARA CU CEL MAI MARE ABANDON DE SUVERANITATE ECONOMICA DIN UE. 40% dintre români traiesc in mizerie | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: SARACANI (DE FITE?). 86% din salariile românilor sunt SUB NIVELUL CELUI MEDIU/ Despre ”PUTORILE CARE NU MUNCESC” (Starea Natiei – Dragos Patraru) | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: CIOLOS NU ARE BANI PENTRU BUGETARI, DAR ARE MEREU PENTRU… A AJUTA MULTINATIONALELE!/ Dispretul Julienocratilor pentru “pomanagii” si “trantori” sau URA DE CLASA folosita, din nou, ca vehicul electoral/ PREMIERUL CIOLOS PRIMES
  13. Pingback: 5 MILIOANE DE SARACI. Un fals paradox: ECONOMIA ROMÂNIEI “DUDUIE”, DAR SARACIA CRESTE/ Cat de ”convergenti” suntem in raport cu UNIUNEA EUROPEANA: salariile românilor sunt mult SUB medie, pe cand preturile sunt ALINIATE la media tarilor
  14. Secu-rusofilia pe intelesul tuturor

    In 2012, in campania electorala, Gabriel Biris a candidat din partea PDL intr-un colegiu din Capitala. La acea vreme a iesit un mini-scandal pe tema legaturilor sale de rudenie cu fostul securist Cornel Biris, fapt ce l-a facut pe acesta sa renunte sa mai continue cursa electorala.
    http://m.ziuanews.ro/stiri/v-rul-lui-dan-andronic-numit-de-ciolo-secretar-de-stat-la-ministerul-finan-elor-publice-359827

    “Cei doi indivizi care şi-au legat numele de distrugerea reţelei de ofiţeri şi referenţi avuţi de România în străinătate: Biriş Cornel şi Talpeş Ioan!”, a precizat Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul SIE.
    Dan Andronic, nepotul generalul Cornel Biriş, şi Anca Alexandrescu, fiica jurnalistului Horia Alexandrescu, au fost căsătoriţi în perioada când lucrau la “Evenimentul Zilei”.
    Anca Alexandrescu a fost coordonatorul departamentului de comunicare al Guvernului condus de Victor Ponta, postura pe care a deţinut-o şi în mandatul lui Adrian Năstase.
    http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/anca-alexandrescu-si-dan-andronic-suspectati-ca-au-fost-platiti-de-sie-133117

    Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, și Anca Alexandrescu, omul de comunicare al lui Dragnea, sunt cei care fac regulile după care joacă inclusiv miniștrii. “Îmi pare rău, dar trebuie aprobare de la Anca Alexandrescu pentru interviu”, spun miniștrii întrebați dacă sunt dispuși să ofere câteva declarații publice.
    https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-22466381-prizonier-guvern.htm

    Anca Alexandrescu, fosta sefa pe probleme de comunicare in Guvernul Ponta, a fost numita director PR in cadrul KMG Rompetrol! Anca Alexandrescu, fost consilier de stat pentru Guvernul Ponta, este noul director al departamentului de relatii publice din cadrul KMG Rompetrol
    https://www.comisarul.ro/articol/cutremur/sefa-de-cabinet-a-lui-nastase-si-ponta-a-_794262.html

    A se citi si ultimile doua comentarii de mai sus.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare