Va fi CANONIZAT părintele ARSENIE BOCA pe 28 noiembrie 2018?

11-06-2018 1 minut Sublinieri

 • EVZ: 

Arsenie Boca VA FI CANONIZAT! Care este numele de SFÂNT ales de mai-marii BOR

Colegul nostru Florian Bichir a anunțat duminică seară pe postul B1 TV că Părintele Arsenie Boca urmează să fie canonizat de Biserica Ortodoxă Română, prima celebrare a sa urmând să fie făcută pe 28 noiembrie 2018, cu doar câteva zile înainte de inaugurarea Catedralei Neamului. Data este aleasă simbolic, duhovnicul de la Prislop murind la 28 noiembrie 1989. Numele de sfânt va fi Sfântul Arsenie de la Prislop.

Procesul de canonizare a început în urmă cu peste doi ani, când Comisia a început să strângă informații despre munca și opera duhovnicului.

Florian Bichir nu a făcut întâmplător acest anunț, el fiind, alături de Romeo Petrașciuc și Raluca Toderel, coordonator al lucrării ”Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității”, trei cărți de documente inedite din arhivele CNSAS. Acestea au fost singurele volume cu valoarea științifică acceptate și cercetate de Comisie.

Raportul Comisiei de canonizare, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, va fi supus aprobării Sfântului Sinod în următoarea sa ședință.

ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă cu ARSENIE BOCA. Vestea care a „TREZIT” ROMÂNIA

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, a vorbit despre posibilitatea ca părintele Arsenia Boca să fie canonizat. Acesta a precizat că s-au făcut unele demersuri în acest sens, iar unul dintre cei mai iubiți duhovnici ar urma să devină “sfânt” cel mai probabil anul viitor.

„Este de remarcat faptul ca Biserica Ortodoxa Romana nu a avut niciodata o astfel de manifestare a pietatii credinciosilor fata de o personalitate bisericeasca.Anul viitor se vor implini 30 de ani de cand Parintele Arsenie a trecut la Domnul si de atunci si pana in ziua de astazi, pelerinajul la mormantul sau nu a incetat. Cinstirea pe care i-o acorda credinciosii Parintelui, cultul acesta spontan, a determinat Biserica sa inceapa procesul de canonizare prin cercetarea vietii si a lucrarilor minunate pe care Dumnezeu le-a implinit si le savarseste si azi prin alesul Sau.

La mormantul Parintelui Arsenie oamenii stau zilnic, ore in sir la rand, pentru a se ruga si se intorc acasa mangaiati, convertiti si ajutati, revenind mereu cu altii impreuna.

Cand Dumnezeu va randui “implinirea vremii” pentru canonizarea parintelui Arsenie si Biserica il va trece in randul sfintilor, numele se va schimba din „Parintele Arsenie Boca”, in cel de “Sfantul Arsenie”. In locul fotografiei cu chipul Parintelui, atat de multiplicata de doritorii de castig necinstit, va fi zugravita si aprobata de catre Sfantul Sinod icoana sa de sfant, cu chipul transfigurat prin lucrarea harului lui Dumnezeu.

Astfel, va disparea si obiectul acestei nefiresti uneltiri! Asa cum istoria nu creaza personalitati, ci doar le consemneaza, la fel, Biserica nu creaza sfinti, ci doar ii recunoaste. Nu Parintele Arsenie are nevoie de actul de canonizare al Bisericii, pentru ca sunt atatea semne ca Dumnezeu l-a randuit in ceata dreptilor, ci noi avem nevoie de ajutorul si mijlocirea alesilor Domnului, cei din ceruri! Se lucreaza pentru accelerarea recunoaterii sfinteniei parintelui Arsenie Boca si, in curand, se va intruni Comisia metropolitana intr-o sedinta de evaluare”, a afirmat IPS Laurenţiu intr-un interviu acordat presei locale, scrie Cancan.


Categorii

1. DIVERSE, IPS Laurentiu Streza, Parintele Arsenie Boca

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Va fi CANONIZAT părintele ARSENIE BOCA pe 28 noiembrie 2018?

 1. Ba chiar Biserica face sfinti. Ierarhia oficiala, pamanteasca a Bisericii este datoare sa ii recunoasca in faptele lor si in evlavia oamenilor. Imi pare tare rau ca IPS Laurentiu a folosit o astfel de exprimare, confuza, dar asta arata tuturor, chiar si lor, cum se privesc ei, ierarhii, pe ei insisi, chiar si atunci cand vor sa fie modesti. Sfinti in afara Bisericii nu exista, ci ei exista doar datorita Bisericii si numai in Biserica. Si, da, parintele Asenie are nevoie de recunoasterea oficiala a Bisericii, ca sa poata sa-i fie in continuare stalp. Acesta este nevoia sfintilor, ajutorul nostru si sprijinirea Bisericii.

 2. Exprimarea IPS Laurentiu este foarte potrivita. Ceea ce a vrut sa spuna este ca omul este sfintit deja de Dumnezeu nu Biserica il sfinteste printr-o procedura. Nu vad ce este confuz in treaba asta. Cu atat mai mult cu cat vor fi multi care vor spune ca BOR nu face decat sa profite de pietatea populara aratata pr Arsenie Boca pentru cine stie ce avantaje – niste mizerii.
  E foarte potrivit cum a abordat IPS Laurentiu.

 3. “omul este sfintit deja de Dumnezeu nu Biserica il sfinteste printr-o procedura” – asa este.
  Si Parintele Arsenie Sfant este!

  Dar mai sunt si altele…

 4. @Mircea
  Asa este, iar Biserica inseamna multimea credinciosilor, nu doar clerul, ori credinciosii l-au recunoscut deja ca fiind sfant.
  Foarte corect a spus IPS Laurentiu:
  “Asa cum istoria nu creaza personalitati, ci doar le consemneaza, la fel, Biserica nu creaza sfinti, ci doar ii recunoaste. Nu Parintele Arsenie are nevoie de actul de canonizare al Bisericii, pentru ca sunt atatea semne ca Dumnezeu l-a randuit in ceata dreptilor, ci noi avem nevoie de ajutorul si mijlocirea alesilor Domnului, cei din ceruri!”

 5. @ Mircea: bine.

 6. @Lucian: ma nedumeresti…

 7. @Lucian: … esti in acord cu un dezacord.

 8. @admin: site-ul si formularul de comentarii se misca foarte incet. Poate fi bitdefenderul meu de la birou, dar n-ar fi rau sa vedeti si voi, sunteti hackuiti, “mineaza” cineva criptomonede pe site-ul vostru…? Dupa potopul de linkuri catre site-uri cu rating dubios, n-ar fi de mirare…

 9. Părintele GHELASIE ŢEPEŞ despre ultima intalnile cu părintele Arsenie Boca: “Lumea l-a cunos­cut, şi eu nu”

  “Ultima întâlnire cu părintele a fost la mânăstire la Sâm­bă­ta, când a venit la în­mor­­mântarea Mitropoli­tu­lui Mladin. Era acolo, în mulţime, dar din păcate, eu nu l-am recunoscut. Eu mă aflam în grupul de studenţi care cântau în cor şi eram atent să fa­cem slujba frumoasă. Şi numa’ ce vine un moşne­guţ aşa, slăbuţ, cu oche­lari, se închină la Înaltul, la Mladin, şi se pune lângă mine, în cor, între studenţi. Şi mă tot întreba: “Da’ ăla cine e?”. “Episcopul saşilor”, zic. “Da’ ăla cine e?” “Epis­copul ungurilor”, zic. “Da’ ăla cine e?” Zic, “Nestor al Craiovei”. Bătrânelul se miră: “Ce-o îmbătrânit, mă!”. Cam aşa toată slujba. Mi-era şi ciudă pe el: “Cine-o hi şi moşul ăsta”, îmi ziceam, “de mă tul­bură în mijlocul slujbei şi nu pot să fiu atent?” Da’ nu era ciudă pătimaşă, că eu mă străduiam numa’ să fie slujba cât mai frumoa­să. Că până la urmă aşa a şi fost. La sfârşitul ei, numa’ ce se răspândeşte vorba că părintele Arsenie a fost la slujbă. Şi toată lumea dă, deodată, năvală pe mine, să le spui… ce-am vorbit eu cu părintele Arsenie Boca! Lumea l-a cunos­cut, şi eu nu. Era aşa de schimbat faţă de cum îl vă­zusem la Drăgănescu… Un om bătrân.”
  http://www.formula-as.ro/2015/1160/spiritualitate-39/parintele-ghelasie-tepes-staretul-manastirii-sf-mucenic-dimitrie-de-langa-sighisoara-parintele-arsenie-era-aspru-si-bun-la-fel-ca-domnul-iisus-19016

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare