(VIDEO) REVOLUTIE IN ISRAEL? Proteste sociale CA NICIODATA IN CONDITIILE IN CARE ISRAEL PERFORMEAZA ECONOMIC/ In Marea Britanie, revolte stradale violente la Londra
Cel puţin 250.000 de israelieni au ieşit în stradă, în acest weekend, pentru a protesta faţă de costurile tot mai mari ale traiului de zi cu zi, scrie BBC. Cele mai ample proteste s-au desfăşurat la Tel Aviv, unde poliţia estimează că au participat 200.000 de oameni, şi în Ierusalim, unde ar fi fost alţi 30.000. Unii dintre protestatari au ales chiar să campeze în centrul oraşelor, pentru a participa la demonstraţii mai multe zile.
Într-una dintre cele mai mari manifestări din Israel din ultimii zeci de ani, demonstranţii cer membrilor guvernului să scadă costurile locuinţelor şi alimentelor. A fost cea de-a treia sâmbătă la rând în care israelienii au decis să iasă în stradă, cerându-şi drepturile. Cei mai mulţi dintre participanţi provin din clasa de mijloc, au un loc de muncă, dar salariile lor nu pot acoperi cheltuielile cu întreţinerea şi creşterea copiilor.“Muncim din greu, plătim taxe, e greu să trăieşti în ţara asta”
Israelienii s-au inspirat din protestele din Orientul Mijlociu, scrie BBC, cu deosebirea că ei nu cer schimbarea regimului, ci doar anumite acţiuni din partea guvernului. “E greu să trăieşti în ţara asta”, spune un student de 26 de ani. El a precizat că israelienii sunt obligaţi să facă serviciul militar, muncesc mult şi plătesc taxe mari, dar tot nu reuşesc să câştige suficienţi bani “cât să ajungă până la sfârşitul lunii”.
“Situaţia este imposibilă. Muncim foarte mult şi tot nu ne permitem o viaţă liniştită, mereu trebuie să luptăm”, spune un alt israelian, de 45 de ani.Baroch Ohen (33 de ani), unul dintre organizatorii manifestaţiilor, spune că este vorba despre o “revoluţie”. “Nu a mai fost aşa ceva de zeci de ani: atâţia oameni care să se adune, să mărşăluiască pe străzi şi să ceară schimbări”, spune Ohen.Netanyahu se va întâlni cu protestatarii
Creşterea economică a Israelului, de 4,5% pe an, este “oarecum sănătoasă”, notează BBC, iar în aceeaşi perioadă rata şomajului a scăzut de la 11 la 6 procente. Dar oamenii de rând spun că ei nu au simţit beneficiile de pe urma acestui lucru şi că inegalitatea socială, nedreptatea şi corupţia oficialilor sunt din ce în ce mai mari.
Purtătorul de cuvânt al primului-ministru Benjamin Netanyahu a declarat că acesta e conştient că trebuie să scadă costurile locuinţelor şi alimentelor şi că premierul se va întâlni cu mai mulţi oficiali pentru a discuta această problemă. “Să sperăm că demonstranţii ne vor ajuta să trecem în Parlament legislaţia care să ne permită să scădem preţurile”, a declarat purtătorul de cuvânt. Acesta a precizat, de asemenea, că Netanyahu “este pregătit” pentru o întâlnire cu protestatarii.

Bibi, dă-le ţara înapoi! (Lelia Munteanu)
“Dreptate socială, nu milă!”, “Tineri, vremea noastră a venit!”, “O generaţie întreagă cere un viitor!”, “Demisionaţi, Egiptul e aici!”, “Israelul e prea scump!”, “Poporul înaintea profitului!” (ăsta da, slogan, strigat pe Bulevardul Rothschild din Tel Aviv), “Dacă guvernul e împotriva oamenilor, oamenii se ridică împotriva guvernului!” , “Bibi, porcule, dă-ne ţara înapoi!”. De trei săptămâni, cetăţeni de toate vârstele, profesiile, culorile, orientările politice si religioase, ies cu sutele de mii in stradă. Tinerii şi-au aşezat corturi pe cel mai exclusivist bulevard din capitală (l-am invocat mai sus). “Dreptatea socială” pe care o clamează e ilustrată in revendicari cat se poate de concrete: micşorarea preţului locuinţelor, scăderea chiriilor, scăderea preţului benzinei, impozite mai mari pentru apartamentele de locuit transformate în birouri, impozite mai mari pentru apartamentele nelocuite, controlul statului asupra preţurilor la produsele de bază, ruperea cârdăşiei dintre taicuni (marii deţinători de capital) şi puterea politică. Episoadele de corupţie ale regimului Netanyahu sunt invocate zilnic. Niciodată în istoria Israelului un protest de asemenea amploare n-a mai avut loc. Atâţia oameni în stradă nu s-au strâns decât după Războiul de Yom Kippur şi la moartea lui Yitzhak Rabin. Dacă însă în 1974 şi în 1995 a fost vorba despre proteste politice, în iulie-august 2011 mulţimile afişează revendicări sociale.
Unora le-ar putea părea de neînţeles că, într-o ţară (una dintre puţinele) care n-a fost atinsă de criza economică, populaţia nu face ciocul mic. Ba mai mult, înspăimântată de spirala creşterii preţurilor, cere reforme economice.
“Observăm discuţiile despre criza datoriilor suverane din Europa, auzim de posibilitatea incapacităţii de plată în cazul SUA. Datoria mea supremă este să mă asigur că Israelul nu ajunge în această situaţie”, a declarat, pe la inceputul protestelor, ministrul lor de Finanţe, Yuval Steinitz (de formaţie filosof – un fel de Ialomiţianu, dar cultivat şi cuvântător). Deşi părea de neclintit, Steinitz a anulat totuşi proiectul de majorare a preţurilor la combustibil. Ponderat şi foarte diplomat, guvernatorul Băncii Centrale, Stanley Fischer, a declarat că manifestaţiile nu pot fi ignorate, deşi sunt surprinzătoare: “Dacă indicatorii economicii sunt motivul (protestelor) – economia e într-o stare foarte bună, cu cea ma mică rată a şomajului din 1987 încoace”. Şi a adăugat, conciliant: vom analiza, vom căuta soluţii etc. etc.
În fine, la jumătatea săptămânii trecute s-a exprimat şi premierul Netanyahu, explicit: “Un val populism mătura ţara”. Apoi s-a lansat într-un exerciţiu de temporizare (ăsta-i farmecul lui): e periculos să schimbăm acum paradigma economică, nu trebuie să ne pripim, guvernanţii trebuie să acţioneze responsabil… Măcar nu mai sugerează că protestele ar fi manipulate de Opoziţie, adică de stânga politică (primul ministru e ţinut la putere de o coaliţie de dreapta, extremă dreapta şi ultrareligioşi). Benjamin Netanyahu se află, într-adevăr în cea mai ingrată postură din toate mandatele sale (de ministru de Finanţe, ministru de Externe, de două ori premier). În septembrie, la Adunarea Generală ONU, palestinienii îşi vor cere ţara înapoi. Astăzi, în stradă, populaţia Israelului îşi cere şi ea ţara înapoi…

300 de oameni s-au adunat, sâmbătă seară, în cartierul Tottenham din Londra, în ceea ce se voia a fi un protest paşnic la adresa poliţiştilor care împuşcaseră mortal un localnic într-o operaţiune desfăşurată în această săptămână, scrie Daily Mail. Protestul a degenerat însă, odată cu lăsarea întunericului, într-o veritabilă luptă de stradă.
Violenţele au continuat pe tot parcursul nopţii, iar poliţia metropolitană din Londra încă se mai confrunta cu “grupuri infracţionale izolate” duminică dimineaţă. Se pare că incidentele au început când două maşini de poliţie parcate au fost atacate, incendiate şi mutate pe o arteră circulată. Autorităţile au ripostat, dar nu le-au putu face faţă protestatarilor “înarmaţi” cu sticle, artificii şi cocktailuri Molotov şi purtând glugi sau măşti pentru a nu putea fi identificaţi.
Demonstranţii au incendiat, apoi, un autobuz double-decker şi mai multe supermarket-uri. Flăcările s-au extins de la magazine la apartamentele de deasupra, dar se pare că locatarii acestora au reuşit să scape nevătămaţi. Imaginile filmate de martori arată cum tinerii profită de confuzie pentru a fura din magazine. Autorităţile au chemat întăriri care să încerce să-i calmeze pe protestatari, însă opt ofiţeri au fost răniţi, fiind transportaţi la spital. Până la urmă, liniştea a fost restabilită. Şeful poliţiei metropolitane, Stephen Watson, a descris evenimentele drept “o nenorocire” şi a promis că vor urma arestări. (…)
Legaturi:
- (video) PROTESTE FARA PRECEDENT IN ISRAEL: multimile au cerut dreptate sociala si statul-providenta
- Inca un test social media reusit: revolta spontana Twitter la Hollywood
- IMAGINEA ANARHIEI SI A VIOLENTEI COLECTIVE: cazul devastarilor si huliganismelor ce au cuprins orasul Vancouver dupa… un meci de hochei
2 Commentarii la “(VIDEO) REVOLUTIE IN ISRAEL? Proteste sociale CA NICIODATA IN CONDITIILE IN CARE ISRAEL PERFORMEAZA ECONOMIC/ In Marea Britanie, revolte stradale violente la Londra”