(VIDEO) ANARHIA DEMENTA DIN MAREA BRITANIE – EXPERIMENT SOCIAL? S-a ajuns, pe langa vandalisme, la JEFUIREA, BATAIA SI DEZBRACAREA OAMENILOR PE STRADA… Politia a fost complice prin pasivitate. PRIN HAOS SPRE ORDINE?

11-08-2011 23 minute Sublinieri

“EXERCITIUL” ANARHIEI BRITANICE SE VA MULTIPLICA IN EUROPA?

SUNTEM LASATI DELIBERAT IN VID DE AUTORITATE, LA MANA HULIGANILOR SI INFRACTORILOR, PENTRU A CERE SI MAI MULTA… ORDINE SI SECURITATE?

live-revolte-stradale-violente-marea-britanie

“Parca se cere o…. dictatura”.

O sora (“Petra”) aflata in centrul evenimentelor, in orasul Birmingham, ne-a oferit urmatorele relatari:

Fiind total desprinsa in ultimile zile de tot ce inseamna stiri la zi si neuintandu-ma la TV si pe deasupra invirtindu-ma intru-un mediu in care si altii ca si mine isi vad de “teza” lor si cam atit…. m-am trezit ieri in centrul Birmingham-ului fara sa inteleg de ce politia blocase strazile de acces in principal spre statia de tren (New Street Station).

Strazile erau pline de adolescenti, in marea lor majoritate negri, care ascultau muzica la casti, dansau, rideau aiurea, zbierau si pareau foarte excitati asa cum sint cei foarte tineri cind sint in grup mare si cind cred ei ca se intimpla ceva. N-am vazut decit unul sau doua magazine sparte. Politia era masata doar in centru si nu facea absolut nimic. Doar statea si….se uita.

La intoarcere, am intrat intr-un supermarket tot din centru. Am fost blocata acolo pentru vreo juma’ de ora pentru ca un grup de adolescenti cu cagule pe cap, jerpeliti si cu niste bate in maini incepusera sa sparga magazinul de fructe din fata Tesco. Politia era in apropiere. Nimeni insa n-a intervenit. Au spart au furat niste fructe si au plecat. Alte grupuri mici de adolescenti alergau de colo si pareau ca ceea ce le da directie era comunicarea prin telefon. Va dati seama ca n-am mai stat si am plecat.

O prietena care locuieste in centru mi-a spus astazi ca la ei in bloc au intrat un grup de d-astia care au inceput sa loveasca cu picioarele inusi si sa sara in lift. Liftul s-a stricat si ei au fost dati afara in suturi de citiva dintre locatari (barbati). Erau insa cu totii uimiti de reactia acestor ….copii la pubertate. Rideau si se comportau fara vreo logica anume ca si cum ar fi fost beti sau drogati fara sa fie neaparat asa (chestia cu drogurile e mai greu de verificat). Multi se mira p-aici de ciudatenia asa-zisei revolte, parca ar fi o rascoala fara cap si fara coada, fara motiv, fara tinta, doar distrugere de dragul distrugerii, a unor …. adolescenti. este cit se poate de ciudat. Si eu si altii am observat ca politia nu a intervenit. Nici cu gaze, nici cu scutieri, nici cu cai nici cu nimic….ca si cum nu ar fi vrut sa faca nimic care sa provoace vreo reactie inca si mai mare(?!). Nu stiu…. cert este ca azi noapte am auzit niste explozii in zona in care locuiesc eu, departe de centru si aproape de universitate.

Oare chiar asa, nu se pot tine in frau niste adolescenti cretinizati de jocurile pe calculator si imbecilizati de droguri?


(…)

“ce anume i-a facut pe manifestantii aia atat de violenti”? Nimic. Aproape nimic. Nici nu au nevoie de vreun motiv. Si nici nu sint manifestanti. Asta este chestia cea mai ciudata. Pina acum personajele astea tinere cu creierii facuti pilaf, apareau doar la manifestatii organizate. Ei erau capusele care se agatau de un pretext, care insemna in general un meeting pasnic (in marea majoritatea a cazurilor) si care stirneau haos. Fara sa aiba ceva in comun cu revendicarile manifestantilor, fara sa le pese de fapt de ele, fara sa fie cooptati intr-un fel la cauza acestora, se “bagau in seama”. Asta se intimpla in Grecia de fiecare data si in general mai peste tot in lume. Ei sint factorul X, necontrolat si dement.

Diferenta este ca acum nu au mai avut nevoie de un pretext organizat, ci pur si simplu s-au agatat de umbra unui pretext pe principiul: Au pus unii foc in Londra…deci, hai si noi, ba!

Pe mine altceva ma deranjeaza. Din observatiile mele si ale altora, in ciuda declaratiilor belicoase din media, politia nu prea face nimic. Si ar putea sa faca foarte multe.

(…)

Nu stiu daca asa ar trebui sa se comporte politia, adica sa nu intervina practic deloc si doar sa faca act de prezenta! Eu nu prea cred. O prietena de-a mea era sa fie jefuita astazi de o banda de huligani la intrarea in bloc (ea stind in centru). Noroc cu taximetristul care a intervenit. Si toti erau niste mucosi cu cosuri. Dar cu bite.

Si i-am mai auzit si pe altii care spun ca politistii NU FAC NIMIC sau aproape nimic, in ciuda a ceeace se spune in presa. Adica pina acuma puteau sa foloseasca o gramada de chestii din dotare gen gaze lacrimogene. Si inca ceva, populatia nu este de partea dementilor astia. Adica chiar nu vad de ce politia ar fi asa de scrupuloasa acum. Peste tot se spune, pina si in mass-media ca toate astea n-au nici un sens decit jaful pur si simplu.

Poate nu sint coerenta in explicatii dar ma revolta atitudinea celor care ar fi putut sa faca ceva aici. nu vreau s-o dau pe teoria conspiratiei dar din punctul meu de vedere atitudinea politiei este mai mult decit ciudata!
vezi si: http://www.youtube.com/watch?v=yfIXI8ANRSk&feature=related

(…)

DE ASCULTAT
http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9560000/9560646.stm

N-am idee daca ceea ce se spune aici nu este “facut”. Eu am o indoiala asupra acestui material pentru ca dupa ce vorbeste cu un politist la citeva secunde reporterul vorbeste cu niste huligani tineri care spun pur si simplu ca: voi fura pina cind ma vor aresta; ca “fac in fiecare zi chestia asta pina cind ma prind”; si “chiar daca ma prind n-o sa-mi faca nimic pentru ca…..asta este prima mea incalcare a legii, inchisorile sint pline”,” facem chestia asta pentru ca guvernul nu ne poate opri”, este o oportunitate”, lucurile pe care le-am furat sint scumpe” etc… Apropierea in timp intre declaratiile politistului si ale huliganilor arata ca sint apropiati si in spatiu. Ma cam indoiesc ca se apucau aia sa spuna chestiile astea sub nasul politistului, sau nu stiu…..

Ce ma izbeste la toata afacerea asta este ca declaratiile tinerilor sint foarte pline de miez de fapt: ele toate indica faptul ca daca ar fi o mina forte, un guvern de mina forte, o interventie drastica, un control mai mare, lucrurile astea nu s-ar intimpla. Ei spun: ne vom opri cind se va interveni in forta. Parca se cere o…. dictatura. D-asta spun ca materialul asta s-ar putea sa fie real ….sau nu….dar transmite niste mesaje care intr-un fel incep sa explice inactivitatea politiei si exagerarea de catre mass-media a anumitor aspecte ale revoltei…

… si totul pe fondul crahului de la burse…

Situatia din Londra pare a fi de-a dreptul dramatica. Pe langa masini si magazine incendiate, huliganii au inceput sa atace si oamenii aflati in drum spre casa. Pe Internet au aparut imagini in care acestia sunt obligati sa se dezbrace in plina strada.

Haos la Londra. Violentele au cuprins Bristol si Liverpool. Premierul Cameron si-a intrerupt vacanta

In imagini pot fi vazuti atat tineri, cat si femei complet goale.

Pe Twitter au aparut numeroase mesaje care descriu violentele de pe strazile din Londra si Birmingham, dar si umilinta la care sunt supusi cetatenii.

Huligani VS. Politie. Londra n-a mai trait momente atat de violente de la Al Doilea Razboi Mondial

Bandele de tineri din Birmingham, Bristol si Liverpool au iesit pe strazi sa se lupte cu politia.

Premierul David Cameron si-a scurtat concediul in Toscana si s-a intors de urgenta in capitala.

Ministrul de interne Theresa May, surprinsa si ea in vacanta de valul de violente, a anuntat ca au fost arestate pana acum peste 300 de persoane, printre care si un baiat de 11 ani.

Imaginile care au ridicat Marea Britanie in picioare. Ce pateste un adolescent prins de huligani

  • EvZ:

Violențele din Marea Britanie: Premierul David Cameron vrea să scoată armata pe străzi | VIDEO

Premierul britanic David Cameron a afirmat în această dimineață, în faţa Parlamentului reunit în sesiune extraordinară pe tema violenţelor care au zguduit ţara în ultimele zile, că ar putea lua în calcul intervenţia armatei, dacă incidentele vor continua.

UPDATE 15.00. Premierul recunoaște că poliția a aplicat o tactică greșită în cazul gestionării violențelor izbucnite în mai multe orașe.

UPDATE 14.45. Cameron a anunțat că peste 1.200 de persoane au fost arestate în orașele afectate de violențe.

UPDATE 14.25. Premierul a precizat că poliția va fi împuternicită să ceară suspecților să își scoată cagulele de pe față. De asemenea, polițiștii, al căror număr a fost suplimentat, vor rămâne pe străzile Londrei în acest week-end.

Cameron spune că guvernul încearcă să vadă dacă este posibil să îi oprească pe cei care vor să se organizeze, în vederea comiterii de infracțiuni,  prin intermediul site-urilor de socializare.

Poliţia va face tot ceea ce este necesar pentru a restaura ordinea, iar tribunalele vor rămâne deschise pentru a-i judeca pe cei vinovaţi de violenţe, a afirmat Cameron, relatează Agerpres.

Valul de violențe, nejustificat

Premierul britanic a calificat drept ”de nejustificat” valul de violenţe care a cuprins ţara şi a menţionat că numărul de poliţişti din Londra va rămâne la 16.000 de agenţi şi pe perioada acestui sfârşit de săptămână.

Cameron a anunţat că va autoriza poliţia să solicite suspecţilor de acte de violenţă să-şi dea jos măştile de pe faţă sau cagulele. ”Nu este vorba de politică, ci de furt”, a spus Cameron.

Șeful guvernului de la Londra a anunţat că orice persoană a cărui casă sau afacere a fost distrusă în timpul violenţelor poate cere să fie despăgubită potrivit legii privind răscoalele (Riot Act), chiar şi în condiţiile în care casa sau afacerea respectivă nu erau asigurate, informează Reuters.

Violenţele i-au determinat pe premierul britanic, David Cameron, dar şi pe ministrul de Interne, Theresa May, să-şi scurteze vacanţa în Italia, cei doi programând marţi o reuniune de urgenţă cu serviciile de intervenţie, iar pentru azi a fost convocat parlamentul în ședință extraordinară.

Revoltele din Marea Britanie anunţă eşecul statului centralizat | VIDEOInternaţional

Absenţa unor lideri locali puternici determină poliţia să se bazeze doar pe susţinerea guvernamentală în combaterea violenţelor.

Cei care urmăresc din exterior evenimentele din ultimele zile ar putea presupune, pe bună dreptate, că oraşele britanice sunt conduse, în prezent, de poliţie şi de ministrul de interne, Theresa May. “Poate că există consilii municipale şi , în Londra, un primar ales, dar nicăieri nu par să deţină controlul”, scrie cotidianul britanic “The Câţiva tineri sustrag produse electronice dintr-un magazin din BirminghamGuardian”. Liderii locali “nu au o putere reală, în linia întâi sunt poliţiştii şi în spatele lor, doar puterea centrală a statului”, adaugă publicaţia citată.

Vid de autoritate

Izbucnirea unor incidente violente la Londra şi, ulterior, răspândirea acestora în mai multe oraşe au generat o reacţie exagerată la nivel central, în opinia jurnaliştilor britanici. “Miniştrii şi liderii opoziţiei s-au întors rapid din vacanţă, parlamentul a fost convocat şi evenimentele sportive, anulate. Dacă miniştrii ar fi vrut să inducă panică în rândul populaţiei, cu greu ar fi putut face asta mai bine. Sub nivelul lor nu există decât un vid de autoritate şi de responsabilitate“, scrie editorialistul Simon Jenkins, de la “The Guardian”.

În oraşe precum New York sau Barcelona, într-o situaţie de genul celei din Londra, controlul ar fi fost preluat de primari puternici şi influenţi. În Marea Britanie însă, când ministrul de interne, Theresa May, a anunţat ce va face pentru stoparea revoltelor, nici măcar nu a pronunţat numele vreunui lider local, remarcă Jenkins. Nici primarul Londrei, Boris Johnson, nu a fost menţionat de Theresa May. “În mod clar, ea era şeful şi nu a avut nicio intenţie să împartă autoritatea cu altcineva”, spune editorialistul, potrivit căruia Marea Britanie şi-a creat imaginea de “stat poliţienesc”.

Loialitate faţă de partid, nu faţă de comunitate

La New York sau Chicago, unde revoltele sunt ca şi inexistente, cetăţenii nu cer neapărat ajutor la poliţie atunci când au probleme, ci la liderii comunităţii – aleşi sau autoimpuşi. Orice s-ar întâmpla, un accident rutier, o crimă etc., liderii locali îşi fac apariţia şi se implică în rezolvarea problemelor. Asta spre deosebire de liderii locali britanici, care, potrivit lui Simon Jenkins, sunt selectaţi după un singur criteriu: loialitatea faţă de partid, nu faţă de comunitate. Ca dovadă că totul se face de la centru, premierul britanic, David Cameron, şi nu primarul Londrei s-a aflat ieri în centrul atenţiei. Autorităţile nu vor permite unei “culturi a fricii” să pună stăpânire pe străzi, a spus Cameron.

El a anunţat totodată că poliţia va avea, de acum înainte, la dispoziţie tunuri cu apă, o premieră pentru Marea Britanie. Tunurile cu apă, care până acum erau rezervate pentru Irlanda de Nord, unde au loc frecvent violenţe politico-religioase, vor fi disponibile în caz de necesitate, în interval de 24 de ore. Premierul britanic a subliniat, din nou, faptul că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a readuce ordinea pe străzi.


„SPECTATORI”. Poliţiştii îşi trag sufletul pe o stradă din Londra
FOTO: REUTERS

1.000 de persoane
au fost arestate la Londra şi în celelalte oraşe afectate de valul de violenţe

 

SUPRAVEGHERE

Camerele video şi ordinea publică

Potrivit unor estimări vehiculate în presă, peste 4 milioane de camere de supraveghere ar împânzi teritoriul Marii Britanii. Instalate cu scopul declarat de a reduce numărul infracţiunilor, acestea s-au dovedit ineficiente. Cel mult un dosar penal este soluţionat anual la 1.000 de camere amplasate în Londra, potrivit unui raport al Poliţiei Metropolitane, dat publicităţii acum doi ani.

De monitorizare nu a scăpat nici fosta locuinţă din Londra a celebrului scriitor George Orwell, viziunea lui despre societatea în care oamenii sunt spionaţi de computere şi camere video devenind, practic, realitate. Peste 30 de astfel de camere au fost instalate în apropierea locuinţei lui Orwell, a dezvăluit, în 2007, publicaţia “Evening Standard”.

  • Adevarul:

FOTO Primul român căzut victimă huliganilor din Londra

Un tânăr român a căzut victimă huliganilor din Londra care au devastat cartiere întregi din oraş, în ultimele cinci zile. Românul a fost jefuit în plină stradă de un grup de indivizi din capitala britanică, a relatat corespondentul Realitatea TV, aflat la Londra.

George Covaci locuieşte la Londra şi a ieşit la cumpărături sâmbătă seară. Abia ieşise din magazinul de unde făcuse piaţa când a fost asaltat de cinci bărbaţi îmbrăcaţi cu hanorace şi cu glugi pe cap. Ei i-au luat telefonul mobil, banii şi cumpărăturile.

Numele unui alt român a mai făcut înconjurul presei, lăudat fiind pentru gestul său. Adrian a salvat o femeie poloneză în vârstă de 32 de ani, din Londra, care striga după ajutor de la fereastra apartamentului inundat de fumul provenit de la incendiul declanşat în clădire de huliganii londonezi.

După ce a fost publicată fotografia în care femeia sare de la etaj, în timp ce în spatele său se observă flăcări, poliţia britanică a dezvăluit atât datele persoanei salvare, cât şi a salvatorului. Este vorba de Monika Konczyk, o tânără poloneză în vârstă de 32 ani şi de un român, cunoscut doar ca Adrian, informează “The Guardian”. Cu toate că românul a vrut să fie cunoscut ca salvatorul fetei, acesta a declarat: “Suntem vecini. Nimeni nu este erou”. Citeşte mai multe aici


Click pe imagini pentru fotogalerie!

Premierul David Cameron a dispus, marţi, ca numărul poliţiştilor care patrulează străzile londoneze să crească de la 6.000 la 16.000, iar joi urmează să fie aduse tunuri de apă pentru dispersarea mulţimii. Măsurile luate până în prezent nu au generat, însă, domolirea vandalizărilor. Începând de sâmbătă, poliţia britanică a arestat 820 de persoane, iar 279 de suspecţi au fost puşi sub acuzare, informează CNN. Instanţele au introdus ture de noapte.

Este proasta educaţie a tinerilor unul dintre motivele evenimentelor anarhice din Anglia, sau doar slaba natură umană?

Evenimentele din ultimele zile din Anglia ne pun in fata unor întrebări importante: Este proasta educaţie a tinerilor unul dintre motivele evenimentelor anarhice din Anglia, sau doar slaba natură umană? Cât de dificil, sau facil, este să măsori frustrările unei generaţii de tineri, frustrări adunate în timp, peste care s-au aşezat şi alte probleme sociale?

Cum poate fi măsurată responsabilitatea de a fi părinte? Vrând, nevrând, statul englez a creat o cultură a nemuncii, pe care englezii care muncesc o condamnă vehement şi sistematic.

Mulţi dintre tinerii care au ieşit pe străzi zilele trecute sunt minori, pentru care răspund părinţii. Iar a răspunde înseamnă a fi responsabili. Deci, cine sunt vinovaţii, părinţii sau copiii? Greu de spus. La nivelul acesta, oarecum marginal social integrat forţat, valori comune, ca drepturile omului, sunt folosite pentru a-şi justifica uneori comportamente antisociale.

Dean Edgar, expat, scrie în editorialul său „Şomaj, taxe mari, tensiuni rasiale. Prostii! Majoritatea celor implicaţi în răzmeriţe sunt angajaţi sau trăiesc bine-mersi de pe urma ajutoarelor de stat”:

„Ceea ce m-a consternat şi mai mult a fost faptul că anumite secţiuni ale mass-mediei şi societăţii învinuiesc poliţia şi guvernul pentru acţiunile jefuitorilor. Locuri de muncă insuficiente, taxe mari, tensiuni rasiale, etc. etc. – acestea sunt prostii! Consider că majoritatea celor implicaţi în răzmeriţe trăiesc bine-mersi de pe urma ajutoarelor de stat, sau sunt angajaţi. La fel de şocant a fost răspunsul Ministrului de interne, Teresa May, care nu a permis folosirea tunurilor cu apă pentru eliberarea străzilor. Deci este ok să foloseşti tunuri cu apă, gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene în Irlanda de Nord, dar nu în Anglia. De ce nu? Motivaţia domniei sale a fost următoarea: din cauza riscului pentru sănătate şi siguranţa cetăţenilor. Am ajuns în troaca de porci; suntem atât de obsedati să fim corecţi din punct de vedere politic, încât ne-am pierdut bunul simţ”.

  • Gandul:

ANGLIA SUB ASEDIU. Revoltele “de shopping” şi psihologia tinerilor jefuitori: Nu ne-am adunat pentru o cauză, doar spargem un magazin” O analiză publicată de The Guardian

“E foarte posibil să-ţi vezi acţiunile remodelate într-o cauză nobilă dacă ai fura pâine sau lapte. Dar nu merge când şuteşti treninguri şi laptopuri”, scriu jurnaliştii britanicii.Luptele de stradă, jafurile şi incendierile din cartierele londoneze au scos la suprafaţă lucruri despre tinerii britanici şi societatea în care trăiesc, la care mulţi nu s-au gândit până acum, arată o analiză publicată de The Guardian.

Stânga radicală din Marea Britanie consideră că revoltele sunt nihiliste, nu par să aibă motivaţii politice şi nici vreun motor social sau care să ţină de comunitate. “Nu ne-am adunat pentru o cauză, doar mergem să spargem Foot Locker (magazin de articole sportive)“, a recunoscut sincer o femeie din cartierul londonez Hackney.

“E foarte posibil să-ţi vezi acţiunile remodelate într-o cauză nobilă dacă ai fura pâine sau lapte. Dar nu merge când şuteşti treninguri şi laptopuri”, scrie jurnalista britanică Zoe Williams.Preferinţele de consum ale acestor tineri revoltaţi arată că revoltele sunt mai degrabă unele “de shopping”, iar acest lucru este nemaivăzut până acum. O violenţă din partea autorităţilor, care a provocat un urlet de protest – acest lucru este un scenariu vechi de când lumea, însă mulţimi care se deplasează de la un mall la altul, încercând să evite pe cât se poate confruntarea cu poliţia este ceva cu totul nou, scrie publicaţia britanică.

Nihilismul nu mai pare principala caracteristică a acestor revolte, după ce priveşti lucrurile din acest punct de vedere: “Cum poţi să nu mai crezi în lege şi ordine, într-un univers moral, în cooperare, în sensul existenţei, şi totuşi să crezi în hainele sport? Cum poţi dispreţui cultura, dar totuşi să vrei o plasmă ca cele de la agenţiile de pariuri?”.

Totuşi, chiar dacă nu au o agendă politică, revoltele au o explicaţie politică. Conservatorii susţin sus şi tare că e vorba despre “criminalitate pură”, fără nici un alt scop mai înalt. O perspectivă mai autoritariană arată că e vorba despre o generaţie cu un sentiment fals de îndreptăţire, creat de sistemul de justiţie care a creat o cultură a victimelor şi a dat dovadă de indulgenţă. E vorba despre nişte oameni care nu întreabă ce pot face pentru ei înşişi, ci ce ar fi trebuit să facă alţii pentru ei.

O altă viziune este aceea că reacţia este una umană, faţă de brutalitate şi de sărăcie, după cum s-a arătat în alt editorial, din The Independent: “Este o umilire repetată, aceea de a fi continuu deposedat într-o societate bogată. Cetăţenii tineri, inteligenţi, din ghetouri caută o explicaţie pentru faptul că sunt mereu la capătul negru al Angliei, condamnaţi la un întuneric unde umanitatea lor nu este socotită demnă nici măcar de ajutor”.

Undeva la mijloc se află o altă explicaţie: asta se întâmplă când oamenii nu au nimic şi când li se bagă sub nas tot timpul lucruri pe care nu şi le permit. “Societăţile consumeriste se bazează pe abilitatea de a participa la ele. Consumatorul de acum s-a născut din program de muncă mai scurt, salarii mai mari şi disponibilitatea creditului. Ei par că atacă magazinele care vând lucruri pe care le-ar consuma în mod normal. Deci poate că se revoltă împotriva unui sistem care le neagă recompensele, pentru că nu şi le permit”. Tinerii revoltaţi de la Londra nu atacă magazine de lux cu mărci străine, ca Tiffany’s sau Gucci, remarcă analiza citată.

“În esenţă, se întâmplă ceva asemănător unei revolte din puşcărie: nu se ştie cum, din unitatea de izolare emană un zvon că cineva a fost rănit într-un fel sau altul. Va apărea o formă de furie morală care se materializează în răzbunare egoistă. Nu există vreun scop mai înalt, e vorba doar de un volum mare de oameni cu un trecut marcat de comportament impulsiv, care trăiesc o aventură gigantică”, crede psihologul criminalist Kay Nooney.

Citeşte şi: Povestea incredibilă a doi părinţi despărţiţi de fiica lor muribundă în vârstă de doar o lună. “Suntem pe muchie de cuţit”

Un alt profesor criminalist, John Pitts, spune că mulţi dintre cei implicaţi în revolte “vin din zone cu venituri joase şi şomaj ridicat, iar cei mai mulţi nu au un viitor legitim. Apare o întrebare socială cu privire la tinerii care nu mai au nimic de pierdut”.

Mulţi tineri se bazează, poate, pe ideea că nu vor merge la închisoare pentru o pereche de pantaloni sport, în contextul în care mai multe şcoli de corecţie au fost închise, iar retorica reducerii populaţiei din penitenciare îi duce pe mulţi cu gândul că nu vor mai face închisoare.

Un alt aspect nou apărut în societatea britanică îi priveşte pe imigranţi. Un mesaj de pe Twitter anunţa că proprietarii turci de magazine din Dalston au ieşit cu bâtele de baseball să-şi apere bunurile. Un mesaj ironic a venit rapid în replică: “Ai naibii imigranţi. Cum vin ei aici, să ne apere cartierele şi comunităţile”.

Paradoxul care a scos în faţă aceste evenimente este că nu doar marile lanţuri de magazine au fost sparte, ci au fost atacate şi micile chioşcuri de la colţ de stradă, care nu au bunurile asigurate.

“Când un lanţ de magazine este atacat, protecţia pe care i-o asigură aspectul corporatist ne face să nu răspundem emoţional, deşi dezaprobăm nerespectarea legii şi ordinii. Când un magazin de cartier este distrus, totuşi fărădelegea are o victimă şi ne simţim dezgustaţi. Nu mai contează bunurile care au fost furate, ci oamenii din spatele bunurilor”, este concluzia analizei din The Guardian.

O teorie şocantă referitoare la MOTIVUL ANARHIEI. Ce “CRIZĂ” ar fi lovit Marea Britanie

Portalul economic FT Alphaville al celor de la Financial Times vine cu o teorie surprinzătoare despre motivul violenţelor din Anglia, scrie Business Insider.

Astfel, se pare că noile tehnici folosite de poliţişti ar fi dus la o criză de droguri în ţară, iar baronii drogurilor şi-ar folosi influenţa asupra narcomanilor pentru a se răzbuna pe autorităţi.

Totul a pornit de la un articol publicat în cotidianul scoţian Scotsman, care relata că poliţiştii din Marea Britanie folosesc noi tehnici pentru a-i prinde pe dealerii de droguri.Chiar în cursul săpămânii trecute, autorităţile au găsit o cantitate record de cocaină în oraşul Southampton, descoperire care vine să suţină teoria enunţată mai sus.

Ce se întâmplă când nu mai sunt droguri

Se pare că tactica poliţiştilor a fost atât de bună încât este posibil ca unor dependenţi de heroină, privaţi de drog, să le fie fie pusă viaţa în pericol, scrie Business Insider, citând The Guardian.

Bloggerii care scriu despre lumea drogurilor au început să vorbească despre o “secetă” de heroină. Mai mult, un ONG care se ocupă de contracararea drogurilor a publicat chiar un document legat de lipsa de heroină.

Business Insider scrie că, dacă nu sunt droguri, apar două probleme: clienţii nu mai au marfă, iar furnizorii nu mai au bani.

Citeşte şi: Un scriitor îi apără pe anarhişti. Cum încearcă jurnaliştii BBC să-l scoată de pe post. VIDEO

“Asta înseamnă un număr considerabil de oameni enervaţi. Clienţii sunt obligaţi să comită infracţiuni pentru a avea bani să-şi cumpere droguri, iar dealerii sunt forţaţi să renunţe la ‘jobul’ lor şi să recurgă la ceva şi mai periculos”, notează sursa.

Bărbatul de la care au pornit revoltele ar fi fost un traficant de droguri

Ba mai mult, un jurnalist de la Euro Tribune notează că este posibil ca Mark Duggan, omul de la care au pornit violenţele din Anglia, să fi fost un mare traficant de droguri.

Astfel, este posibil ca revoltele din Tottenham, începute ca un protest paşnic al familiei şi prietenilor lui Duggan la adresa poliţiştilor care l-au împuşcat mortal, să fi fost alimentate de alţi traficanţi, care să vrea să le dea poliţiştilor o lecţie.

Deşi aceasta nu este decât o ipoteză, ea ar trebui luată în considerare, susţine sursa citată. Asta deşi varianta de mai sus elimină posibilitatea ca revoltele să fi pornit pur şi simplu dintr-o îngrijorare a membrilor societăţii faţă de abuzurile autorităţilor.

Citeşte şi: Ce păţesc trei anarhişti din Manchester când se întâlnesc cu şapte poliţişti

Adepţii Jihadului sunt îndemnaţi să profite de violenţele de la Londra şi să incite la declanşarea unui protest similar cu cele din ţările arabe. PLUS: infiltrarea pe Facebook şi Twitter

Mesaje postate pe mai multe forumuri care fac apel la Jihad (războiul sfânt) îi incită pe partizanii lor să profite de violenţele urbane din Marea Britanie pentru a-şi împlini cauza, potrivit grupului american de informaţii SITE, transmite AFP.

Unele dintre aceste mesaje fac apel la incitarea participanţilor la violenţe să-şi continue acţiunile, prin intermediul reţelelor de socializare, pentru a genera în Marea Britanie o mişcare de protest similară celor înregistrate în mai multe ţări arabe, potrivit SITE, care monitorizează site-urile islamiste.

Un mesaj postat miercuri pe site-ul Shumukh al-Islam îi sfătuieşte pe jihadişti să se “infiltreze în forumurile britanice, pe Facebook şi Twitter“, cu sloganuri eficiente precum “Suntem toţi Mark Duggan“, o referire la bărbatul împuşcat de poliţia londoneză, al cărui deces a fost la originea violenţelor.

“Ceea ce se întâmplă în prezent la Londra este o ocazie pentru mujahedini să se mişte şi să schimbe liniile foarte uşor”, scrie Abu al-Harith al-Qandahari, conform traducerii SITE, citate de Mediafax.

“Mujahedinii trebuie să înceapă să recruteze, pentru că este o ocazie foarte preţioasă, şi trebuie să se pregătească, deoarece poliţia britanică se străduieşte să pună capăt revoltelor“, continuă el.

Mai multe mesaje postate pe forumuri jihadiste fac apel la cei care vorbesc engleză să difuzeze sloganuri ostile Guvernului britanic. Unul dintre ele aminteşte să se folosească un cuvânt-cheie, #uk (pentru United Kingdom) pe Twitter, pentru a fi citite de cât mai multe persoane.

Pe forumul Ansar al-Mujahedeen, militanţii dau link-uri către principalele cluburi de fotbal engleze, precum Manchester United sau Arsenal, pentru ca sloganurile să fie postate acolo, potrivit SITE.

Poliţia britanică a arestat peste o mie de persoane în cursul celor patru nopţi de violenţe care au afectat iniţial Londra, apoi mai multe oraşe mari, conform bilanţului furnizat miercuri de forţele de ordine.

REVOLTE LA LONDRA. Se cere închiderea serviciului Blackberry de mesagerie instant prin care se organizează protestatarii

Mulţi locuitori din Londra au cerut, marţi, să fie închis serviciul Blackberry Messenger (BBM), care se pare că a jucat un rol cheie în revoltele din capitala Marii Britanii, scrie Daily Mail. Jurnalistul Mike Butcher, specializat pe tehnologie, spune că este “incredibil” că serviciul BBM nu a fost încă dezactivat.
Mesajele trimise pe Blackberry, alături de cele împărtăşite pe Twitter, ar fi dus la înmulţirea locurilor în care au loc proteste şi ar fi scos pe străzi sute de tineri care au distrus cartierele din Londra. “Telefoanele mobile au devenit adevărate arme, datorită capacităţii lor de a împărtăşi informaţii. BBM este un serviciu criptat, foarte sigur, rapid, ieftin şi uşor prin care anarhiştii pot schimba mesaje”, a declarat Butcher. Firma Blackberry Marea Britanie a scris, pe Twitter, că le va ajuta autorităţile în investigaţia lor, dar a negat că are de gând să suspende serviciul de mesagerie instant.

Revoltele de la Londra au fost organizate prin telefon? Aceasta este întrebarea la care încearcă poliţia britanică să răspundă, după ce un strateg media din Londra a prezentat rolul BlackBerry Messenger, cunoscut drept BBM, în organizarea violenţelor din capitala Regatului Unit.

Citeşte şi:
BBC, somat de public să nu îi mai numească “protestatari” pe autorii violenţelor de la Londra

Iniţial, poliţia a verificat reţelele de socializare Twitter şi Facebook pentru a descoperi identitatea participanţilor şi a organizatorilor revoltelor de la Londra, scrie “The Guardian“. Strategul media Jonathan Akwue a prezentat, între timp, pe blogul său, despre legătura dintre mesajele trimise de pe telefoanele BlackBerry, cunoscute ca BBM-uri, şi protestele violente din ultimele trei zile.

Coşmarul timişorenilor de la Londra: „Ne aşteptăm la orice. Dacă e să se întâmple, nu vom scăpa!”

Poliţia metropolitană susţine că mesajele gratuite BlackBerry au contribuit la adunarea manifestanţilor în revolta din cartierul londonez Tottenham. Producătorul telefoanelor mobile BlackBerry, Research in Motion, a transmis, luni, un comunicat în care anunţă că va ajuta poliţia britanică să descopere rolul BMM-urilor în organizarea protestelor.

De ce au ales manifestanţii londonezi BBM-urile?

Jonathan Akwue a explicat că BBM a fost adoptat deoarece este un sistem de mesagerie instantanee devenit popular pentru că este rapid, gratuit şi, spre deosebire de Twitter sau Facebook, este privat.

Britanicul a atras atenţia că nu este prima dată când comunicaţiile private de pe BBM, care nu sunt uşor interceptate de poliţie, au legătură cu infracţionalitatea.

Potrivit “The Telegraph“, acest tip de mesaj a fost folosit şi de Mark Duggan, tânărul împuşcat de poliţie al cărui deces se află la originea violenţelor. “Agenţii mă urmăresc”, i-a scris el prietenei sale.

Chiar un ofiţer de poliţie, intervievat de BBC, a declarat că mijloacele online sunt responsabile pentru violenţele de duminică, dar nu a nominalizat un anumit serviciu de comunicaţie.

“Toată lumea din toate părţile Londrei veniţi în inima Londrei (centru) OXFORD CIRCUS!!, Magazine vor fi sparte aşa că veniţi şi luaţi (marfă gratis!!!)”, se arată într-un astfel de mesaj transmis pe BBM, scrie “The Guardian“.

Confruntările violente au loc de trei zile pe străzile Londrei şi au pornit de la moartea lui Mark Duggan – un tânăr de 29 de ani şi tatăl a patru copii care a fost împuşcat sâmbătă de poliţiştii din Tottenham. Acest incident a declanşat furia mulţimii care a devastat mai multe zone din capitala Regatului Unit, distrugând magazine şi incendiind clădiri şi maşini.

  • EvZ:

Twitter refuză să suspende conturile utilizatorilor care protestează

Twitter, site-ul de socializare utlizat de cei care protestează în aceste zile în mai multe orașe ale Marii Britanii, a refuzat cererea celor de la Scotland Yard de a suspenda unele conturi ale utilizatorilor, invocând ”libertatea de exprimare”, relatează RIA Novosti.

Așa cum s-a întâmplat în cazul revoltelor din Africa de Nord, protestatarii britanici au ales să comunice și să se coordoneze prin intermediul plaformelor social media, în special prin Facebook și Twitter.

Scotland Yard-ul, care încearcă să dea de urma celor care s-au mobilizat pe Internet, a cerut conducerii Twitter să blocheze conturile protestatarilor, pe motiv că aceștia incită la violență.

Răspunsul celor de la Twitter a fost unul negativ, fiind amintită declarația fondatorului acestui site de socializare, Biz Stone, conform căreia ”libertatea de exprimare este esențială”.

”Scopul nostru este acela de a conecta oamenii, rapid, oriunde este important pentru ei. Nu suntem de acord cu lucrurile pe care acești oameni le postează în aceste zile pe Twitter, însă noi fluidizăm informația, indiferent de opinia pe care o avem față de conținutul ei”, se spune în refuzul celor de la Twitter.

Copii de nouă ani, fotografiați furând alcool din magazinele devastate

Cel mai tânăr participant la violenţele din Marea Britanie, un băiat în vârstă de 11 ani, a fost adus miercuri de mama sa la tribunal, după ce a furat dintr-un magazin spart de o bandă, relatează Daily Express în ediţia electronică de joi.

Tânărul, îmbrăcat la costum şi având două telefoane mobile, a recunoscut că a furat un tomberon în valoare de 50 de lire sterline (57 de euro). Aflat la cea de-a doua apariţie în faţa tribunalului în mai puţin de o săptămână, băiatul figurează printre primii participanţi la violenţe aduşi în justiţie.

Printre cei aduşi în instanţă mai figurează un angajat al unei şcoli, un poştaş, un angajat al unei organizaţii caritabile şi un salvamar, care a izbucnit în plâns când a fost trimis la închisoare.

Băiatul de 11 ani, adus cu forţa la tribunal de mama şi mătuşa lui, făcea parte dintr-o bandă de 30 de persoane din Romford, Essex, care a jefuit un magazin în contextul violenţelor din Londra.

“Pe fondul violenţelor serioase, poliţia a văzut tineri apropiindu-se de magazine şi jefuindu-le”, a declarat procurorul Steven Davies. “Ei au văzut că (magazinul) Debenhams avea vitrinele sparte şi l-au văzut pe acuzat intrând, luând un tomberon de 50 de lire şi fugind cu el”. El a fost prins de ofiţeri, cărora le-a spus că l-a “luat pentru a-l da unui prieten“, a afirmat Davies.

Mama lui a declarat că a vrut să-l ţină în siguranţă pentru a nu avea probleme, a declarat avocatul apărării, Vicky Thompson. Băiatul, care nu poate fi nominalizat din motive de vârstă, a recunoscut furtul. El a fost eliberat pe cauţiune cu condiţia să se întâlnească cu specialişti pe problemele tinerilor de trei ori pe săptămână şi să nu părăsească locuinţa fără o rudă adultă.

  • ProTV: 

Fiica unor milionari, printre huliganii care au furat si devastat Londra. Cum au reactionat parintii

Luptele s-au mutat la Manchester. GALERIE FOTO cu cele mai grave incidente din ultimii 30 de ani

Londonezii au avut parte, in sfarsit, de o noapte linistita, in schimb Manchester a fost scena celor mai grave incidente din ultimii 30 de ani.

Magazine jefuite, batai intre tineri, politisti si masini incendiate, asa arata marti seara al treilea oras ca marime al tarii si ultimul cuprins de valul de violente.

47 de persoane au fost arestate, iar politia a reusit sa restabileasca ordinea abia in zori.

Incidente au fost si in Birgmingham, unde 130 de oameni au fost retinuti doar in cursul zilei de marti.

Fortele de ordine au invadat strazile din marile orase pentru a pune capat revoltelor. Numai in Londra au fost 16.000 de jandarmi si politisti.

Tot la Londra sute de locuitori s-au organizat in noaptea de marti spre miercuri in grupuri de autoaparare, pe strazile din capitala britanica, afectata de patru zile de violente.

La Southall, in vestul Londrei, sute de adepti ai religiei sikh, dintre care unii purtau costume traditionale, s-au adunat marti seara in fata templului lor, dupa zvonuri potrivit carora acesta ar putea deveni tinta violentelor. Ei au organizat patrule pe motociclete si supravegheau gara locala pentru a observa eventuala sosire a unor persoane care vor sa declanseze violente.

La Enfield, arondisment din nordul Londrei puternic afectat de tulburarile din noptile precedente, circa 200 de locuitori patrulau prin cartier pentru a supraveghea strazile.

O inregistare video realizata de un amator si difuzata miercuri arata un grup de circa 100 de persoane care scandau “Anglia, Anglia, Anglia”, pe o strada din Enfield.

Grupul a avut anterior o altercatie cu un tanar care avea o crosa de hochei, dar situatia s-a calmat cand majoritatea multimii a facut apel la calm.

Un numar similar de suporteri de fotbal s-au adunat la periferia Eltham, unde se zvonea de asemenea ca vor veni persoane care urmau sa declanseze violente.

Este un cartier de muncitori albi si suntem aici pentru a proteja comunitatea noastra“, a declarat un tanar pentru The Guardian.

Suntem aici pentru a ajuta politia. Mama mea este terifiata de ce a vazut la televizor in ultimele trei zile si am decis ca aici nu se va intampla asa ceva“, a adaugat el.

In cartierele Hackney si Kentish Town, din nordul Londrei, mai multi comercianti, majoritatea turci, faceau de garda in fata magazinelor lor, unii avand arme improvizate.

Bilantul victimelor din Anglia a crescut la 3. Londonezii s-au organizat in grupuri de autoaparare

Marea Britanie ramane in stare de alerta, dupa cele mai grave incidente de strada din ultimele decenii. Daca la Londra situatia a fost ceva mai calma, in alte orase s-au inregistrat iarasi lupte intre bande de tineri si fortele de ordine.

Din pacate a crescut si bilantul victimelor. Trei barbati au murit la Birmingham, dupa ce au fost loviti in plin de masina unor scandalagii care fugeau de politistii.

Victimele faceau parte din cordoanele de veghe infiintate de localnici ca sa-si protejeze casele si magazinele de hoti.

In a patra noapte de violente, haosul a mai pus stapanire pe un oras britanic. Metropola industriala Manchester a fost scena celor mai grave incidente care s-au petrecut acolo in ultimii 30 de ani.

Din fericire, daca putem spune asa, tinerii s-au concentrat pe furtul de haine si electronice, asa ca nu s-au mai repetat incendii devastatoare ca cele din capitala.

Politia a reusit sa restabileasca ordinea in zori, dupa ce a arestat 47 de turbulenti. Violente s-au inregistrat si in alte orase: Nottingham, Bristol si Liverpool.

La Londra, locuitorii cartierelor afectate de explozia de violenta, au spus “Destul” si s-au organizat in patrule civile, ca sa-i ajute pe politisti.

Oamenii s-au anuntat toata noaptea unii pe altii, daca apareau grupuri de huligani, in cartierele lor.

Un alt pas spre normalitate s-a facut cand localnicii s-au folosit de retelele de socializare, exact ca huliganii, si s-au adunat inarmati cu maturi si galeti sa stranga mizeria de pe strazi.

In schimb, primarul Londrei, intors din vacanta mult prea tarziu pentru gustul localnicilor, a fost primit cu huiduieli.

Puse la zid pentru reactia intarziata si anemica, autoritatile sustin ca cel putin acum situatia este sub control si ca zecile mii de politisti vor ramane pe strazi si in zilele urmatoare.

Violenţele şi jafurile declanşate la sfârşitul săptămânii trecute au continuat la Londra şi s-au extins, în noaptea de luni spre marţi, la oraşele Birmingham (centru), Liverpool (nord-vest) şi Bristol (sud-vest). Scotland Yard a anunţat că a mobilizat 1.700 de poliţişti suplimentari pentru a face faţă celor mai grave incidente produse în capitala britanică în ultimii ani.

Marţi, Scotland Yard a precizat că 334 de persoane – între care un băiat de 11 ani – au fost arestate de la începutul incidentelor. Dintre acestea, 69 au fost puse sub acuzare pentru incidentele produse în zona Londrei. Cel puţin 35 de poliţişti au fost răniţi la sfârşitul săptămânii trecute.

Mai multe imobile erau în flăcări la Croydon, Peckham şi Lewisham, în sudul Londrei, în timp ce grupuri de persoane care comiteau jafuri se răspândeau pe străzile Hackney, Clapham, Camden şi Ealing.

La restaurantul Ledbury, din Notting Hill, vandalii au luate telefoane mobile ale clienţilor şi bani din casierie, precum şi veselă.

Sute de poliţişti au intervenit pentru a combate violenţele la Hackney, la câţiva kilometri de Stratford, în estul Londrei, unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice din 2012.

“Sunt tulburări importante într-un număr de cartiere din Londra. Prin urmare, numeroşi poliţişti sunt mobilizaţi, dar le cer părinţilor să înceapă să-şi contacteze copiii pentru a-i întreba unde sunt“, a declarat comandantul poliţiei, Tim Godwin.

În provincie, poliţia din West Midlands a confirmat arestarea a 87 de tineri care, în centrul oraşului Birmingham, spărgeau geamurile magazinelor şi comiteau jafuri. Poliţia a mai precizat că un comisariat din Birmingham a fost incendiat.

La Liverpool, poliţia locală a anunţat de asemenea că se confruntă cu scene de violenţă, în special cu incendierea mai multor maşini. “Nici o violenţă nu va fi tolerată pe străzile din Liverpool şi am luat măsuri rapide şi ferme pentru a răspunde”, a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei, Andy Ward.

Violenţele l-au determinat pe premierul britanic, David Cameron, să-şi scurteze vacanţa în Toscana (Italia), pentru a reveni de urgenţă în capitală. Ministrul de Interne, Theresa May, a fost de asemenea nevoită să-şi întrerupă vacanţa.

Premierul va avea o reuniune de urgenţă marţi cu serviciile de intervenţie şi va discuta cu ministrul de Interne şi comandantul poliţiei, a anunţat Cabinetul său într-un scurt comunicat.

Primele tulburări în capitală au izbucnit în urma unei manifestaţii, sâmbătă seara, pentru a cere dreptate după moartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, ucis joi într-un schimb de focuri cu poliţia în Tottenham (nordul Londrei).

Vicepremierul Nick Clegg, care s-a deplasat la Tottenham luni, a condamnat un “val de violenţă gratuită” care nu are “absolut nimic de-a face cu moartea lui Mark Duggan”, tată a patru copii.

O comisie de control independentă a demarat o anchetă privind circumstanţele decesului lui Mark Duggan. Rezultatele expertizei balistice sunt aşteptate marţi.

UPDATE 15.00. Primul mort în urma violenţelor de la Londra

Un bărbat în vârstă de 26 de ani, împuşcat într-o maşină luni seara, în timpul revoltelor de la Londra, a decedat, a anunţat marţi poliţia, citată de AFP, preluată de Mediafax.

Acesta este primul mort de la începutul violenţelor din capitala britanică, la acest sfârşit de săptămână.

Victima, care nu a fost identificată, a fost descoperită într-o maşină luni, în jurul orei 21.15 (23.15 ora României), în cartierul Croydon (sud), unde mai multe clădiri au fost incendiate în timpul violenţelor, a precizat poliţia într-un comunicat. Bărbatul a fost “spitalizat în stare gravă”.

Doi tineri, care se aflau la faţa locului cu obiecte furate, au fost arestaţi, potrivit acestui comunicat.

Violenţele şi jafurile de la Londra s-au extins, în noaptea de luni spre marţi, la oraşele Birmingham (centru) şi Liverpool (nord-vest). Poliţia din West Midlands a confirmat arestarea a 87 de tineri care, în centrul oraşului Birmingham, spărgeau geamurile magazinelor şi comiteau jafuri, potrivit Mediafax.

Poliţia a mai precizat că un comisariat din Birmingham a fost incendiat.

La Liverpool, poliţia locală a anunţat de asemenea că se confruntă cu scene de violenţă, în special cu incendierea mai multor maşini. “Nici o violenţă nu va fi tolerată pe străzile din Liverpool şi am luat măsuri rapide şi ferme pentru a răspunde”, a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei, Andy Ward.

Violenţele, care au afectat la sfârşitul săptămânii trecute mai multe cartiere multietnice din Londra, au continuat în noaptea de luni spre marţi, determinându-l pe premierul britanic, David Cameron, să-şi scurteze vacanţa în Toscana (Italia), pentru a reveni de urgenţă în capitală.

Premierul va avea o reuniune de urgenţă marţi cu serviciile de intervenţie şi va discuta cu ministrul de Interne şi comandantul poliţiei, a anunţat Cabinetul său într-un scurt comunicat.

Acestea sunt cele mai grave incidente produse în capitala britanică în ultimii ani.

Scotland Yard a anunţat că a mobilizat 1.700 de poliţişti suplimentari pentru a face faţă situaţiei.

În total, 215 persoane – între care un băiat de 11 ani – au fost arestate de la începutul incidentelor, a declarat luni ministrul de Interne, Theresa May, care a fost de asemenea nevoită să-şi întrerupă vacanţa.

Primele tulburări au izbucnit în urma unei manifestaţii, sâmbătă seara, pentru a cere dreptate după moartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, ucis joi într-un schimb de focuri cu poliţia în Tottenham (nordul Londrei).

Numărul poliţiştilor mobilizaţi la Londra va fi suplimentat, de la 6.000 la 16.000, a anunţat, marţi, premierul britanic, David Cameron, care a declarat că autorităţile “vor face tot ce este necesar pentru a restabili ordinea”, relatează BBC News Online.

El a anunţat şi convocarea Parlamentului britanic în sesiune extraordinară pentru o dezbatere privind revoltele de stradă din ultimele zile. “Desigur că vom face tot ceea ce este necesar pentru a reinstaura ordinea pe străzile britanice, astfel încât acestea să fie sigure pentru cei care respectă legea”, a spus el.

Cameron a adăugat că revoltele reprezintă “criminalitate, pur şi simplu”, care trebuie “confruntată şi învinsă” şi a precizat că toate concediile poliţiştilor din Londra au fost anulate, iar forţele de ordine din capitală vor fi suplimentate.

Veţi simţi întreaga forţă a legii. Şi, dacă sunteţi suficient de mari ca să comiteţi aceste infracţiuni, atunci sunteţi destul de mari ca să vă confruntaţi şi cu pedeapsa“, a adăugat premierul britanic.

Potrivit Sky News, Cameron şi-a întrerupt vacanţa în Toscana şi a revenit în Marea Britanie pentru a prezida o reuniune a comitetului de urgenţă Cobra şi a discuta cu comandanţii poliţiei.

Forţele de ordine încearcă de mai multe zile să pună capăt celor mai violente revolte înregistrate în ultimele decenii, în cursul cărora grupuri de tineri au spart ferestre, au jefuit magazine şi au incendiat clădiri. Mai mult de 450 de persoane au fost reţinute la Londra începând de sâmbătă, trei dintre acestea fiind bănuite de tentativă de asasinare a unor ofiţeri de poliţie.

Legaturi:


Categorii

Cuvantul cititorului, Era Big Brother, Inscenari, facaturi, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “(VIDEO) ANARHIA DEMENTA DIN MAREA BRITANIE – EXPERIMENT SOCIAL? S-a ajuns, pe langa vandalisme, la JEFUIREA, BATAIA SI DEZBRACAREA OAMENILOR PE STRADA… Politia a fost complice prin pasivitate. PRIN HAOS SPRE ORDINE?

  1. O prietena ce lucreaza in Londra mi-a spus urmatoarele, dupa ce am intrebat-o daca e chiar asa cum se relateaza in mass-media, cum ca ar fi haos samd:
    “Si noi tot de la stiri am auzit, daca iti vine sa crezi! Deocamdata prin zona unde locuim noi nu e nimic! Dar speram sa inceteze. Unde sunt multi negri la un loc e jale”
    (Mi-a scris asa scurt pt ca a facut-o de pe telefon)

    Doar niste intrebari: ce anume i-a facut pe manifestantii aia atat de violenti (pt ca din imagini si declaratii asta reiese), care e sursa cifrelor, ce motive am avea sa ne indoim de corectitudinea datelor prezentate si ce interese ar fi pentru a se prezenta deformat realitatea (pt ca e posibil si asta… aceleasi imagini prezentate din mai multe unghiuri, pe un anume fond sonor si eventual cu un comentariu “adecvat” creaza alta impresie – si e cunoscut apetitul presei pentru senzational si pt stiri care vand, care aduc rating etc. si daca mai punem in balanta si cine detine o mare parte din trusturile de presa, s-ar putea sa vedem ca se inclina intr-o parte)?

  2. de intimplat chiar se intimpla. Adica nu este doar o facatura mass-media. Dupa cite tocmai am auzit de la colegi care locuiesc aproape de centru, astazi era mai multa politie comasata in centrul Birmingham-ului si magazinele se inchideau deja la 12 p.m.Se pare ca se asteapta si alte incidente. Deja vad ca aici s-au golit birourile si lumea a inceput sa plece acasa mai devreme pe motivul asta.
    Probabil se exagereaza amploarea pentru ca astfel de violente sint de fapt sporadice si ele nu au cuprins, Slava Domnului, intreg orasul (sau toate orasele), cel putin nu inca.

    @Florin M. “ce anume i-a facut pe manifestantii aia atat de violenti”? Nimic. Aproape nimic. Nici nu au nevoie de vre-un motiv. Si nici nu sint manifestanti. Asta este chestia cea mai ciudata. Pina acum personajele astea tinere cu creierii facuti pilaf, apareau doar la manifestatii organizate. EI erau capusele care se agatau de un pretext, care insemna in general un meeting pasnic (in marea majoritatea a cazurilor)si care stirneau haos. Fara sa aiba ceva in comun cu revendicarile manifestantilor, fara sa le pese de fapt de ele, fara fie co-optati intr-un fel la cauza acestora, se “bagau in seama”. Asta se intimpla in Grecia de fiecare data si in general mai peste tot in lume. Ei sint factorul X, necontrolat si dement.

    Diferenta este ca acum nu au mai avut nevoie de un pretext organizat, ci pur si simplu s-au agatat de umbra unui pretext pe principiul: Au pus unii foc in Londra…deci, hai si noi, ba!

    Pe mine altceva ma deranjeaza. Din observatiile mele si ale altora, in ciuda declaratiilor belicoase din media, politia nu prea face nimic. Si ar putea sa faca foarte multe.

    Cineva spunea ca asta-i un oras fara lege si ordine.

  3. Asemenea “manifestatii” au avut loc si in Franta, in general in cartierele cu locuinte sociale locuite de imigranti din Africa, tot pentru ca unul de-al lor a fost ucis de politie.
    Politia nu ucide niciodata negri sau arabi, doar asa, de placere…de obicei cel ucis este un delicvent care nu raspunde somatiilor.
    Ca politia nu mai intervine acum in forta, este normal, pentru ca interventia in forta ar amplifica distrugerile.
    Anormal este ca atacurile violente continua…fara niciun sens…

  4. PS: Cei de la securitatea campusului ne-au sfatuit sa plecam acasa, mai ales cei care stau in centru.

  5. Nu stiu daca asa ar trebui sa se comporte politia, adica sa nu intervina practic deloc si doar sa faca act de prezenta! Eu nu prea cred. O prietena de-a mea era sa fie jefuita astazi de o banda de huligani la intrarea in bloc (ea stind in centru). Noroc cu taximetristul care a intervenit. Si toti erau niste mucosi cu cosuri.Dar cu bite.

    Si i-am mai auzit si pe altii care spun ca politistii NU FAC NIMIC sau aproape nimic, in ciuda a ceeace se spune in presa. Adica pina acuma puteau sa foloseasca o gramada de chestii din dotare gen gaze lacrimogene. Si inca ceva, populatia nu este de partea dementilor astia. Adica chiar nu vad de ce politia ar fi asa de scrupuloasa acum. Peste tot se spune, pina si in mass-media ca toate astea n-au nici un sens decit jaful pur si simplu.

    Poate nu sint coerenta in explicatii dar ma revolta atitudinea celor care ar fi putut sa faca ceva aici. nu vreau s-o dau pe teoria conspiratiei dar din punctul meu de vedere atitudinea politiei este mai mult decit ciudata!
    vezi si:http://www.youtube.com/watch?v=yfIXI8ANRSk&feature=related

  6. Anglia este ţara cu cel mai mare număr de camere de supraveghere din lume, din câte se ştie. Cu cât creşte numărul camerelor de supraveghere instalate pe străzi şi în diferite instituţii, cu atât creşte exponenţial şi numărul infracţiunilor. Curios, nu-i aşa?
    “Potrivit unor estimări vehiculate în presă, peste 4 milioane de camere de supraveghere ar împânzi teritoriul Marii Britanii”. Şi cu toate acestea, mulţi români se înghesuie să mearga îm continuare în UK la studii sau la muncă pentru a putea fi şi bine suptavegeaţi în timp ce desfăşoară aceste activităţi. Cam de neînţeles …

  7. @petra,
    despre “personajele astea tinere cu creierii facuti pilaf” – unde au (am) ajuns, unde s-a ajuns!
    ce nivel scazut de bun simt, de credinta, de morala si ce nivel ridicat al pacatului, pacat care este de fapt LEGEA nescrisa, motiv de a trai.

  8. Discutam cu niste colegi apropo de ce se intimpla aici si am cazut de acord asupra unui singur lucru:implicatiile si relevanta evenimentelor este pe foarte multe nivele.

    In primul rind avem de-a face cu o revolta ciudata a unor tineri care nu depasesc virta pubertatii. De ce? Explicatiile ar fi multe: incepind cu educatia permisiva care interzice parintilor sa-si “articuleze” copiii si pina la toata cultura zdrobitoare a televizorului, calcultorului, a lipsei de interactiune sociala, a lipsei de educatie solida din scolile publice, etc. Sigur eu vorbesc intr-o formula laica. Cauza ultima insa este fantastica indepartare de Dumnezeu, nu a actualei generatii, ci a multor generatii care le-au precedat: a bunicilor care au incetat sa se mai duca la biserici (chiar la cele anglicane, asa cum erau ele), a parintilor care, sa nu uitam, au format o alta generatie “rebela” flower- power si hippy. Asa ca nu este intimplator ca evenimentele astea sint legate de tineri: ei sint oglinda trecutului si prezentului, sint roadele unei istorii si a unei societati (nu numai cea britanica) care s-a laicizat, care a promovat cultul individualismului, al afluentei fara limite si mai ales al visarii, al iluziilor, pe principiul “how to become rich and famous”.Intr-un fel Dumnezeu ne-a pus in fata oglinda trecutului dar si al viitorului. Foarte multe dintre comentariile pe care le-am auzit astazi faceau referire exact la problema asta: pai daca asta este media tineretului, ce fel de viitor o sa aiba societatea asta?. Si comentariile veneau de la niste oameni, la rindul lor inca tineri (pina in 40 de ani).

    In al doilea rind avem atitudinea autoritatilor: este foarte clar ca ele puteau sa intervina si inca eficient. Ceea ce au reusit sa faca a fost sa se umple de ridicol, inghetati in fata unor adolescenti organizati doar dupa principiul animaleleor din jugla: prada e aici, hai si noi! Dar animale cu telefoane mobile, totusi. De ce n-au facut-o? Scuza cum ca nu se dorea sa se escaladeze conflictul, sa nu se creeze mai multe victime, sau, suprema timpenie, “sa nu se intimple ce s-a intimplat in Orientul Mijlociu”, sint rizibile si n-am sa detaliez asupra lor. Este clar ca mesajul a ajuns la destinatie: ditamai statul britanic, ditamai forta de politie nu a putut sa faca fata unor adolescenti sariti de pe fix.Sau a facut fata cu greu, in orice caz si cu muuuulte forte politienesti.

    In al treilea rind, implicatiile inter-rasiale si inter-religioase. Adica multiculturalismul.
    Am observat ca ati dat si voi pe site cite ceva despre indemnul la Jihad-ul sfint, etc.
    Aseara am aflat si eu de moartea celor 3 din Birmingham, care au fost calcati deliberat de o masina condusa de huligani. Ceea ce mi-a atras atentia insa a fost ca cei trei omoriti erau de origine pakistaneza si musulmani. Si chiar ma gindeam ca asta s-ar putea sa duca la o noua escaladare a conflictului, ca masiva comunitate pakistaneza si musulmana din Birmingham, cea mai mare s-ar putea sa aiba o reactie neasteptata. De multa vreme m-am lamurit de fantasticul butoi de pulbere pe care il reprezinta pakistanezii musulmani in Marea Britanie. Dintre toate natiile, chiar mai mult decit cei de origine africana, comunitatea asta mi se pare ca detinind potentialul cel mai mare de a crea probleme. Foarte mari. Motive: sint cei mai multi si mai ales, dar mai ales, sint foarte prost integrati din punct de vedere mental: au dezvoltat un foarte puternic sentiment anti-britanic, anti-occidental, pro-musulman arogant (de genul noi sintem curati si fara vicii, fata de englezii astia betivi si cu femeile lor curve). Da, economic o duc bine, da, isi dau copiii la scoala, dar asta nu-i face sa fie mai integrati. Au dezvoltat o mentalitate de ghetto, suprapusa peste o uriasa aroganta de tip etnic(care vine dintr-un complex de inferioritate- fostii colonizati ajunsi sa-si domine fostii stapini).

    ASta este marea diferenta, despre care nu se vorbeste deloc, din motive de political correctness aplicata selectiv, intre imigratia non-europeana (pakistaneza in principal) si cea est-europeana. Toata latratura presei britanice apropo de tiganii romani (care apropo si ei sint de orgine indiana- pakistaneza)sau de “instalatorul polonez” sint doar false probleme, praf aruncat in ochii locuitorilor britanici, pentru a le deturna atentia de la reala problema care este sub ochii lor si cu care se confrunta zi de zi.

    Nu este inimplator ca astfel de revolte au izbucnit mai ales in zone unde exista o concentratie de imigranti ( in principal negri si nu numai).

  9. As vrea sa spun cateva cuvinte ca una care traiesc de multi ani in occident si am vazut cateva astfel de manifestatii ale tinerilor din cartierele “sociale” cum se numesc in Franta.
    Sigur ca este facil sa punem totul pe seama unei “facaturi”, din pacate nu este asa…
    Ca sa dau un exemplu din Romania, asemanator desi mai putin nociv (inca), copiii tiganilor nu merg la scoala, sau merg “pe sarite”, nu gasesc nici serviciu pentru ca sunt prea tineri sau nu au nicio meserie, parintii lor nu lucreaza nici ei, sau lucreaza ca zilieri (la negru) si au si ajutor social de la primarie, etc. Cam asa este cu acesti tineri, in majoritate de origine africana, negrii sau arabi, carora nu le place scoala, nici munca, si nici parintilor lor nu prea le place…asa ca se regasesc oarecum izolati de societate, cu mijloace de trai precare, intr-o lume care ofera multe tentatii, si nu le trebuie decat “o scanteie” ca sa se dezlantuie.
    Politia sigur ca ar putea interveni in forta maxima, doar ca apar organizatiile pentru “drepturile omului” care tipa ca nu este democratic ca acesti tineri sa fie bruscati, si asa mai departe…
    In occident se stie ca sunt camere de luat vederi in principalele zone si nimeni, atat timp cat isi vede de treaba, nu are de suferit. Aceste camere ar fi ilegale sau suspecte, daca ar fi montate in intimitatea cetatenilor…Atat timp cat sunt montate in spatii publice cred ca este chiar foarte bine, pentru ca in ziua de azi delincventa in strada (violente, furturi, violuri) a ajuns la cote maxime, mai ales pe inserat.
    Acesti tineri debusolati au o energie neconsumata, pentru ca nu invata, nu muncesc, pe care si-o descarca contra societatii in care refuza sa se integreze…
    Repet, este acelasi lucru cu problema tiganilor care nu vor sa invete, nu vor sa munceasca, dar terorizeaza populatii si cartiere, plangandu-se in acelasi timp ca “nu au drepturi”…

  10. @antuza,
    si tu chiar crezi ca in Romania esti mai putin supravegheat?! Eu nu prea cred.:)

  11. @ Antuza:

    V-am ruga fara polemici care pot ascunde unele judecati si referiri aluzive negative personale pentru alegerile sau neputintele fiecaruia; va rugam, mai ales acum, la sfarsit de post, sa nu ne ispitim unii pe altii. Mila este mai mare decat dreptatea (proprie). Nu stie nimeni viata si contextul fiecaruia si nu este corect sa ne amestecam unde nu am fost solicitati si unde am putea rani. Mai degraba sa ne rugam cu dragoste pentru fiecare. Pentru nimeni nu e si nu va fi usor, oriunde s-ar gasi. In orice caz, ca principiu reiteram ideea de a nu personaliza discutiile care nu sunt menite a fi de ordin personal.

    Iertati-ne!

  12. admin,

    ai dreptate.
    Pe oricine am supărat îmi cer iertare.

  13. @ antuza
    Dumnezeu este pretutindeni, chiar si acolo unde suntem supravegheati…Roaga-te ca sa nu ne dezicem de el ca si Petru, oriunde am fi. Caci faptul ca tu esti in Romania nu te “apara” de antihrist, dupa cum nici pe noi, cei care suntem in alte tari nu ne “vinde” acestuia…Din toate colturile lumii vor fi mantuiti si ne-mantuiti, nu stim noi cine si cum…
    Sa ne rugam ca toti oamenii, de oriunde ar fi, sa se mantuiasca !

  14. Tuturor femeilor si Mamelor, femei iubitoare de Maicuta Sfanta va doresc ca Maicuta sa isi verse mila peste voi, rugaciune la Fiul Sau pentru iubirea si rabdarea voastra.
    Pace de la Domnul, sanatate si bucurii ascunse.

    Nu lasa Maicuta
    Sa pierim pe cale
    Ca totii suntem
    Fii lacrimilor Tale.

    Cu drag petru

  15. @antuza- Chiar nu m-am suparat! Nu, pe bune!!!Nici nu trebuia sa-i stergeti comentariul. Are dreptate….pina la un punct!

    Ce vroiam sa spun este ca la ora actuala tocmai datorita globalizarii, deja practicile de supraveghere s-au raspindit peste tot, si s-ar putea ca in Romania sa fim mult mai supravegheati decit prin alte parti (eu stiu sigur si pe pielea mea, verificat si inca de ani buni). Ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca esti spionat la fiecare pas de vecini curiosi ( insensul prost al cuvintului) care se preteaza fara nici o plata si fara nici un motiv la “supravegheri” si care, cind ti-e lumea mai draga iti fac un pocinog, declarind nu stiu ce nu stiu cui!

  16. Ok, despre plecarea din tara sau (ne)intoarcerea in tara, (dar fara referiri personale la vietile altor comentatori fara ingaduinta lor), se poate discuta cand va fi un astfel de subiect (re)lansat printr-un articol aici. Nu e nicio problema. Dupa post, s-ar putea sa avem ceva, dintr-un interviu. Asa cum am mai avut. Dar daca se va ajunge la atacuri, fie ele si mascate, sa se stie de acum ca nu se vor ingadui. Oricum, din capul locului spunem, dupa experienta (chiar si mai recenta) unor astfel de dialoguri este ca e foarte greu sa se ajunga la un dialog ziditor, in care fiecare sa-l asculte si pe celalalt si sa nu ramana blocat in “certitudinile” lui dogmatice. E tare greu de inteles ca “fiecare om este o alta mantuire” (P. Rafail) – in sens de randuiala si traseu de viata prin care Dumnezeu il aduce spre voia Sa. Si unele chiar sunt foarte incurcate. Si oricum, inainte de a scrie despre pacatele altor categorii (in care nu intram noi), sa ne cercetam BINE si SINCER ce motivatii adanci avem, in ce duh scriem, cu ce fel de ravna, cu ce scop. http://www.razbointrucuvant.net/files/Cuvinte_duhovnicesti_predici_si_conferinte/Parintele_Cleopa/1Cleopa.mp3 Altfel, infruntarea indreptatirilor de fiecare tabara e atat de previzibila si de obositoare… Dar nu intram acum…

    Daca se poate reveni la cazul Anglia si la explicatiile “revoltelor”, am fi recunoscatori.

  17. petra,

    ai dreptate.

    admin,

    si tu ai dreptate.

    Bine ar fi totuşi să nu ne pripim în a-i bănui pe oameni de lucruri la care ei nici nu s-au gândit, şi să punem pe seama lor fapte pe care nu le-au făcut, şi să-i judecăm astfel atât de categoric. Aşadar să nu facem procese de intenţie fără a avea şi o bază reală. Să nu inventăm tot felul de scenarii şi nu ştiu ce dedesubturi, sau scopuri sau motivaţii ascunse, pentru că ne putem înşela total. Putem astfel să rănim fără rost oameni care au fost bine intenţionaţi, chiar dacă poate au greşit în modul în care au abordat problema, sau care pur şi simplu au alt punct de vedere.

  18. Ceea ce se intampla in Anglia,nu este chiar asa intamplator,cum multi sunt inclinati sa creada.”Materialul” este manevrat,chemat,agitat,psihoza este declansata de “invizibili”,specialisti in astfel de situatii.
    Foarte asemanator cu alte cazuri…
    Revoltele se desfasoara “spontan”,in mari orase,se filmeaza in nestire scene de haos,dar politistii sunt fie relaxati,fie dezorientati! Mai ramane sa apara si Regina cu o boneta frigiana pe cap si sa-i roage pe “kids” sa fie cuminti si sa se duca acasa…

  19. apropo de procesele de intentie de care vorbea antuza, ar fi interesanta o dezbatere apropo de: unde se termina realitatea si unde incepe patologicul unor idei de genul complot, urmarire, conspiratie….nu numai la nivel general dar si personal. Cind, cum si daca puteam sa facem diferenta intre o manifestare patologica de supra -suspiciune si un caz real? Si cit de greu este sa mai faci astfel de diferente in contextul lumii noastre?

  20. @petra
    O boala,un virus(chiar si informatic !) este recunoscut printr-un anumit pattern ale carui simptome s-au manifestat si s-au facut cunoscute anterior.Exista diferente,insa esentialul si mobilul acestui “patern” sunt aceleasi:manipularea lumii pentru “schimbare”.
    Dupa acest soi de zavere urmeaza totdeauna o “schimbare” care se dovedeste o halta care duce lumea intr-o directie stiuta,dar care este considerata ireala,”manifestare patologica de supra-suspiciune”…
    Diferenta ar fi ca aceasta ultima,”patologica”,nu are corespondente intuibile si partial vizibile in realitate.Daca suntem cinstiti in Fata Lui Dumnezeu(atat cat poate firea cea ticaloasa si cazuta),le putem cunoaste:unii 5%,altii 10%,altii 30%…
    Cunoasterea adevarata vine de la Dumnezeu,nu de la oameni si instrumentele lor(mass-media,ohoho!).Acestea din urma amesteca totdeauna adevarul cu minciuna,nu spun niciodata “adevarul adevarat”.

  21. asta e ,,mineraliada ” lor ! sminteala cuprinde lumea, asa zis ,,civilizata ! ‘ bleah !

  22. Pingback: (video) VIOLENTE LA MADRID: proteste fata de vizita Papei Benedict
  23. Pingback: SFARSITUL DEMOCRATIEI, AL EUROPEI SI AL SUA? Suntem pregatiti tot mai intens cu mesaje despre sfarsitul ordinii actuale a lumii prin criza economica, haosul revoltelor si razboiul mondial
  24. Pingback: "LONDON IST UBERALL": Hamburg (Germania), marcat de violente anarhice. A SOSIT TIMPUL RECOLTEI FRUCTELOR MANIEI?
  25. Pingback: REVOLUTIA GLOBALA? Protestele de pe Wall Street au luat amploare. PE RETELELE SOCIALE SE FACE APEL LA MISCARI STRADALE GLOBALE PE 15 OCTOMBRIE 2011
  26. Pingback: AGENTI PROVOCATORI infiltrati printre studentii care au protestat la Londra (VIDEO)
  27. Pingback: “ANARHIA” CONTROLATA – PRETEXT PENTRU INSTITUIREA STARII DE NECESITATE SAU PENTRU REPRESIUNI (in perspectiva)? - Razboi întru Cuvânt
  28. Pingback: GRUPURILE DE DIVERSIUNE PRIN VIOLENTA SI VANDALISM – arma identica a regimurilor Ceausescu, Iliescu, Basescu (VIDEO). PIATA UNIVERSITATII – 1990-2012 - Razboi întru Cuvânt
  29. Pingback: PROTESTELE VIOLENTE DIN GRECIA: dovada ca incendiile din Atena au fost opera AGENTILOR PROVOCATORI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: Probleme in “raiul” suedez. VIOLENTELE ZGUDUIE STOCKHOLM SI SE EXTIND SI IN ALTE ORASE (video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare