update – Viktor Orban sfideaza Europa: NU ACCEPT SA FIM TRANSFORMATI IN COLONIE, NU VREM O EUROPA IN CARE SA FIM TUTELATI. Parlamentul European instituie un MECANISM DE SUPRAVEGHERE a statelor membre…

5-07-2013 8 minute Sublinieri

… Care va fi aplicat unor sarantoci slugarnici ca noi

hungary_orban_european_parliament

 

Parlamentul European a adoptat, pe 3 iulie, raportul deputatului Rui Tavares referitor la situaţia drepturilor fundamentale în Ungaria, cu 370 de voturi faţă de 249, şi 82 de abţineri. Rezoluţia, votată după o dezbatere tensionată în ajun, a fost susţinută de stânga şi liberali, în timp ce cea mai mare parte a dreptei a votat împotrivă, arată Népszabadság.

Raportul, consideră că “tendința sistemică și generală de a modifica în mod repetat cadrul constituțional și juridic în perioade de timp foarte scurte, precum și conținutul acestor modificări, sunt incompatibile” cu valorile europene.

El preconizează totuşi punerea în practică a unui mecanism independent pentru a “controla respectarea uniformă a drepturilor fundamentale în toate statele membre” şi cere Conferinţei preşedinţilor Parlamentului să examineze posibilitatea de a se recurge la articolul 7.1 din Tratatul privind Uniunea Europeană în cazul în care răspunsurile autorităţilor maghiare tot nu ar satisface exigenţele tratatului.

 • Jurnalul: 

Jobbik solicită referendum pentru ieşirea Ungariei din UE

Printr-o rezoluţie adoptată miercuri cu 370 de voturi pentru, 249 voturi împotrivă şi 82 abţineri, Parlamentul European cere autorităţilor ungare să înlăture din Constituţie acele prevederi care au fost deja declarate ca neconstituţionale de către Curtea Constituţională, să aplice recomandările Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, să asigure cea mai mare participare posibilă a tuturor părţilor la procesul constituţional şi să garanteze deplin independenţa sistemului juridic. Rezoluţia  mai cere Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European (preşedintele şi liderii grupurilor politice) să “evalueze dacă este oportun să se recurgă la mecanismele prevăzute de Tratat, inclusiv articolul 7.1”, dacă răspunsul autorităţilor maghiare “pare să nu respecte” valorile UE. Articolul 7.1 din Tratat ar da posibilitatea Consiliului de Miniştri să stabilească dacă există un risc clar de încălcare gravă a valorilor UE. El prevede suspendarea unor drepturi ale statului-membru în cazul unei încălcări grave a valorilor europene.

MSZP sprijină rezoluţia

Solicitările Parlamentului European au fost dezbătute de liderii principalelor formaţiuni politice din Ungaria în şedinţa Parlamentului ungar de joi. Preşedintele socialiştilor de la MSZP, Mesterhazy Attila, consideră că rezoluţia PE nu este îndreptată împotriva Ungariei, ci a premierului Orban. “Domnule premier nu sunteţi egal cu poporul maghiar, nici cu Ungaria. Nimeni nu atacă Ungaria şi poporul maghiar în UE. Criticată este doar guvernarea dumneavoastră. Vorbiţi de colonizare, dar oare nu am agreat asta încă de la acceptarea condiţiilor de aderare din 2003, îngrădind suveranitatea noastră? Nu mai vorbim de colonizare când cheltuim fondurile europene? Nu ne deranjează când cheltuim 97% din banii altor contribuabili europeni, dar ne supărăm când ni se cere respectarea anumitor valori democratice fundamentale. Scenariul ieşirii din UE vă obligă să spuneţi clar care este modelul Ungariei: Austria sau Azerbaidjan? Occidentul sau Orientul?”, a subliniat Mesterhazy.

Vona vrea ieşirea din UE

Preşedintele partidului de extremă-dreapta Jobbik, Vona Gabor, s-a declarat dezamăgit de atitudinea socialiştilor. “Raportul, dezbaterea şi votarea rezoluţiei în Parlamentul European este o comedie. Jobbik îşi exprimă dezaprobarea faţă de imixtiunile externe în politica internă a Ungariei. Nu putem tolera aşa ceva. Considerăm ca fiind inacceptabilă atitudinea dezgustătoare a partidelor de stânga din Ungaria, care au susţinut şi s-au bucurat pentru aprobarea acestei rezoluţii. E nevoie de stomac pentru aşa ceva, iar ei îl au. Ce e rău pentru Ungaria, e bine pentru cei de stânga. Această rezoluţie aduce prejudicii grave independenţei şi libertăţii Ungariei şi este în totalitate nedreaptă. Dar acesta nu e prejudiciul suprem cauzat de UE Ungariei. Aici nu vorbim despre apărarea drepturilor democratice, cum încearcă să arate cei de stânga, nici despre lupta împotriva scăderii cheltuielilor la întreţinere, cum o numesc cei de dreapta, este doar o luptă pentru putere”. 

“Păcăleala UE”

Vona consideră că a venit momentul ca cetăţenii ungari să decidă dacă mai vor Ungaria în Uniunea Europeană. “În faţa noastră se formează statele unite ale Europei. Aceasta nu este Uniunea Europeană gândită şi elaborată de membrii fondatori, nici cea cu care s-a păcălit poporul maghiar în 2003. Atunci ne-au promis că vom fi egali la masa Europei şi fiecare va aduce cu el ce are mai bun. Dar nu s-a întâmplat asta. Ungaria nu contează în comunitatea asta. Suntem un preş pentru picioarele europenilor. Ei au avut nevoie doar de încă o piaţă de desfacere pentru firmele europene, forţă de muncă ieftină şi un loc de depozitare a gunoiului. Ungaria se pierde tot mai mult în UE. Suntem martorii unui proces de colonizare. Maria Tereza spunea că oaia trebuie întâi hrănită si abia apoi tunsă. Ruşii au spus prima dată să le dăm oilor în cap, apoi să le hrănim şi să le tundem. Uniunea Europeană spune să nu dăm de mâncare oilor, direct să le tundem şi să le tăiem. În consecinţă, solicităm organizarea unui referendum pentru ieşirea Ungariei din UE. Cu experienţa ultimilor 10 ani, electoratul ungar este în măsură să meargă la vot şi să decidă dacă vrem să continuăm să călătorim în acest vapor în prag de scufundare”, a declarat Vona.

“Nu ne vindem ţara străinilor!”

În replică, premierul Viktor Orban a continuat să evoce o parte din motivele pentru care unii lideri europeni sunt supăraţi pe Ungaria şi o atacă pe toate căile posibile. “Vreau să subliniez că ne-am apărat ţara printr-o lege agrară, care interzice cetăţenilor străini să cumpere pământ în Ungaria. Amintesc aici şi faptul că am răscumpărat centralele hidro-electrice de la francezi, distribuţia de gaz de la germani, MOL-ul de la ruşi şi clubul Ferencvaros de la englezi. Rezoluţia adoptată permite Parlamentului European (PE) să îşi depăşească atribuţiile şi încalcă balanţa legislativă între UE şi statele membre. PE stabileşte abuziv noi criterii, introduce noi măsuri şi creează instituţii noi îngrădind astfel suveranitatea unui stat membru. Parlamentul European a depăşit limita şi a nesocotit legea de bază a UE. Ungaria reduce cheltuielile la întreţinere, iar acest lucru lezează interesele multinaţionalelor europene, care s-au îmbogăţit pe spatele familiilor maghiare. UE vrea să mărim preţurile la energie, noi le vom diminua în continuare. PE nu respectă statul de drept. Deputaţii de stânga care ne acuză azi sunt judecătorii care votează mâine”, a spus premierul ungar.

Ruperea UE- un cataclism

Orban a menţionat că problema Ungariei nu este Uniunea Europeană, ci forurile executive care o conduc. “UE are trei foruri executive: Parlamentul, Comisia şi Consiliul. Ungaria este atacată sistematic de toate cele trei foruri pentru refuzul de a mări cheltuielile de întreţinere pentru familiile maghiare. În toate cele trei foruri am transmis în scris că la toamnă vom diminua cu 10% cheltuielile la întreţinere, în ciuda opoziţiei lor. Concluzia este că Parlamentul European dăunează şi reprezintă un pericol pentru viitorul UE. Instituţia nu respectă nici o regulă şi, ca o veste bună pentru Jobbik, ea ar putea duce la scindarea UE. Ruperea UE ar însemna un cataclism, care ar duce milioane de oameni la înfometare pe cheltuiala altor milioane de europeni. Cât despre premisa că fondurile europene sunt nişte cadouri, vă anunţ că vorbim de ceea ce ni se cuvine nouă în baza contractului de aderare. Când vedeţi mesajul că această investiţie a fost realizată cu sprijinul UE, atunci să ştiţi că formal este adevărat, dar în realitate s-a realizat tot din banii dumneavoastră, pe care parţial i-aţi primit înapoi de la UE”, a încheiat Orban.

Viktor Orban, în Parlamentul European: “Nu voi accepta să îmi transformaţi ţara într-o colonie”!

Nesupunerea premierului ungar, Viktor Orban, continuă să dea mari bătăi de cap Uniunii Europene. Tentativele repetate ale Guvernului Orban de a modifica Constituţia sunt urmărite cu mare atenţie şi îngrijorare de liderii europeni.

Dar Viktor Orban a calificat raportul eurodeputatului portughez Rui Tavares, adoptat în iunie de comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, din Parlamentul European, ca fiind nedrept. Raportul Tavares cerea autorităţilor ungare, cu precădere, restaurarea deplină a statului de drept, respectarea independenţei justiţiei şi garantarea libertăţii de expresie, a libertăţii presei, a libertăţii cultelor religioase, a dreptului la proprietate, ca şi respectarea drepturilor minorităţilor.

“Nu îmi fac iluzii. Ştiu că socialiştii, liberalii şi verzii vor vota împotriva Ungariei, iar prietenii noştri ne vor fi alături. Am venit în faţa dumneavoastră să vă transmit respectul meu. Am depus sub forma unui memorandum răspunsul Guvernului ungar la jignirile grave care s-au adus ţării noastre. Sunteţi profund incorecţi faţă de Ungaria şi poporul maghiar. Folosiţi în mod public dubla măsură, nu recunoaşteţi, ne subestimaţi şi luaţi în derâdere munca maghiarilor de a-şi reînnoi patria, deşi am depus eforturi consistente şi am muncit din greu ca să depăşim falimentul din startul crizei economice. Am început de foarte de jos, economia Ungariei prăbuşindu-se încă dinainte de cea a Greciei”, le-a spus Orban europarlamentarilor.

“Ungaria se autofinanţează”

“Doar două ţări au reuşit să îşi plătească datoriile, Ungaria este una dintre acestea. Ţara noastră se autofinanţează deja din pieţele financiare, în timp ce datoria de stat şi şomajul sunt în continuă scădere. Noi nu vrem să trăim din banii altor contribuabili europeni, ci vrem să stăm pe picioarele noastre, prin propria noastră economie. Ungaria a lucrat mereu în contravântul Parlamentului European. Uniunea Europeană vrea să impună un sistem de monitorizare care ar aduce un stat membru sub tutela ei. Este o direcţie periculoasă. Eu am trăit soarta Europei Centrale. Ştiu ce înseamnă să nu fim propriii noştri stăpâni, fiindcă departe, într-o altă ţară, alţii decid soarta noastră. Ştiu ce înseamnă să trăim drept cetăţeni de rang inferior. Timp de decenii am suportat ca cei puternici să abuzeze de puterea lor. Noi ştim ce înseamnă ca independenţa şi libertatea ţării noastre să nu fie respectate. M-am aliat cu cei care luptau împotriva comunismului pentru a pune capăt unui astfel de regim şi niciodată să nu mai fim nevoiţi să retrăim astfel de lucruri”, a declarat Orban în cadrul discursului său, citat de Hirtv.

Doleanţe

“În consecinţă, am venit să vă transmit că noi maghiarii nu vrem o Europă în care ţările de succes sunt pedepsite în loc sa fie premiate, nu vrem o Europă în care majoritatea de două-treimi este condamnată, în loc să fie respectată. Nu vrem o Europă în care suntem ţinuţi sub tutelă, iar libertatea ne este îngrădită, în loc să fie asigurată. Nu vrem o Europă în care cel puternic abuzează de puterea sa. Nu vrem o Europă în care se foloseşte dubla măsură, unde doar cel mic trebuie să îl respecte pe cel mare. Astfel, noi ne vom lupta cu toţi cei care aplică dubla măsură, abuzează de puterea lor şi care vor să ne transforme în cetăţeni de rang inferior. Ne vom lupta şi cu cei care vor să transforme Uniunea Europeană într-un imperiu. Noi facem parte din acea categorie de milioane de oameni din Europa care nu susţin o supunere a Europei, ci pe cea a naţiunilor libere din Europa. Trăiască Uniunea Europeană a naţiunilor libere”, a mai spus Orban în cadrul discursului său.

Reacţii contra-Orban

Discursul lui Orban a generat replici tăioase. Şeful grupului social-democrat din PE, Hannes Swoboda, i-a reamintit premierului că, deşi prezintă un scenariu de succes, cetăţenii ungari continuă să părăsească ţara. “Ungaria este o ţară liberă, dar aşa a fost şi România împotriva căreia am demarat procedura de monitorizare”. Liberalul Gui Verhofstadt l-a acuzat pe premierul ungar că “lucrează împotriva Ungariei, în timp ce Parlamentul European apără democraţia maghiară. Premierul se poartă exemplar dacă luăm în considerare că de doi ani nu a mai zis nimic de naţionaliştii români şi slovaci”. Ulrike Lunacek susţine că modificarea Constituţiei a generat o atmosferă înfricoşătoare pentru minorităţile din Ungaria. “Peste tot încercaţi să renaşteţi regimul Horthy, atacând toate valorile europene de bază. Este nevoie de un nou mecanism de monitorizare”, a comentat Lunacek. Jaroslav Paska i-a reamintit premierului că “Uniunea Europeană nu poate tolera în interiorul ei un nou regim Lukaşenko sau de tip african”.

Reacţii pro-Orban

Au fost şi câteva luări de cuvânt pro-Orban, “Noi avem încredere în Ungaria. Ea este ţara libertăţii”, a spus Manfred Weber.“Dubla măsură este la ordinea de zi în Parlamentul European. Când Guvernul socialist a distrus Ungaria, aţi tăcut cu toţii, acum atacaţi Ungaria cu înverşunare”, a comentat europarlamentarul Antoni Legutko. “Eforturile Guvernului ungar ar trebui apreciate”, a adăugat Jaimer Mayor Oreja. “Respectarea statului de drept este o temă deosebit de importantă pentru toate instituţiile europene”, a subliniat Viviane Reding. Atmosfera în sală s-a încins la reacţia europarlamentarului Daniel Cohn-Bendit. Acesta a anunţat că el nu va permite nimănui să compare UE cu Uniunea Sovietică. “Ungurii ştiu totul mai bine, europenii sunt idioti, dar cum ajungem la Uniunea Sovietică?”

“Sunt pricipala tinta a atacurilor antisemite”

Replica lui Orban la atacurile venite din sală nu s-a lăsat aşteptată. “Există persoane cărora nu le place politica maghiară. Ei sunt banchierii, aflaţi în monopol, pe care o să îi impozităm în continuare, chiar dacă grupurilor de interese pe care le reprezentanţi nu le convine. Cât priveşte democraţia, vă reamintesc că din 1990, de când sunt alegeri libere, am câştigat, dar am şi pierdut alegeri. Aşa că nu avem nevoie de lecţii de democraţie de la nimeni. Cât priveşte antisemitismul din Ungaria, vă anunţ ca principala ţintă a atacurilor grupurilor radicale şi antisemite sunt chiar eu, în calitate de protector al comunităţii evreieşti din Ungaria. În tot mediul public, primul atacat sunt eu şi abia apoi compatrioţii evrei.

Nu cunoaşteţi istoria noastră. Îngrădirea libertăţii poporului maghiar nu au reuşit-o nici sovieticii, nici comuniştii. Dacă vorbim de drepturile minorităţilor, Constituţia defineşte clar căsătoria ca fiind între un bărbat şi o femeie, iar tradiţia asta este de 4.000 de ani. Comparaţia dintre Uniunea Europeană şi Uniunea Sovietică este chiar interesantă. Bruxelles versus Moscova. În mod cert, pe vremea Uniunii Sovietice eu nu aş fi putut să îmi spun părerea la Moscova. Dacă aş fi reuşit, probabil nu mai ajungeam acasă. Nu putem pune semnul egal între cele două entităţi, dar nici nu putem uita vremurile când soarta şi deciziile Ungariei nu au fost lăsate în mâinile maghiarilor. Aşa cum încercaţi dumneavoastră acum, aşa încercau unii atunci să ne apere pe noi de noi înşine. Vă transmit clar: maghiarii nu au nevoie să fie apăraţi de ei înşişi. Noi suntem un popor democratic şi iubitor de libertate. Fiecare decizie a Parlamentului este una de partid. Cea legată de Ungaria va fi una a partidelor de stânga. Cei care ne sunt procurori, vor juca şi rolul de judecători. Eu nu voi accepta niciodată să îmi transformaţi patria într-o colonie politică a Uniunii Europene. Ungaria este o ţară liberă”, a încheiat Orban, smulgând numeroase aplauze în sală.

Avertisment

Autorităţile ungare trebuie să corecteze urgent orice încălcare a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, în caz contrar, liderii Parlamentului European vor lua în considerare opţiunea de a cere Consiliului UE să verifice dacă există un risc clar de încălcare gravă, au avertizat miercuri, la Strasbourg, parlamentarii europeni. Aceştia au mai cerut crearea unui grup la nivel înalt care să monitorizeze respectarea valorilor europene în toate statele membre.

Nota noastra:

Asadar, Viktor Orban s-a dus, a tunat si s-a intors. Parlamentul European a votat si s-a mai facut un pas spre mecanismul de supraveghere al statelor membre. Care, insa, nu se va aplica Ungariei, ca doar aceasta are rolul ei si este foarte protejata de Germania. Ci, cel mai probabil, Romaniei.

Un indiciu: vestita Comisie de la Venetia nu a gasit nimic reprobabil in Constitutia Ungariei, inclusiv in ceea ce priveste pasajele legate de casatories si familie. Desi cele mai controversate schimbari nu la acel nivel au loc in Ungaria, ci la nivelul autocratiei orbaniste in plina desfasurare.

In schimb, aceeasi Comisie este mult mai atenta si cu “spirit critic” chiar si fata de Constitutia Revizuita a USL-ului, desi nu atenteaza cu nimic la “valorile europene”, ba dimpotriva…


Categorii

1. DIVERSE, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “update – Viktor Orban sfideaza Europa: NU ACCEPT SA FIM TRANSFORMATI IN COLONIE, NU VREM O EUROPA IN CARE SA FIM TUTELATI. Parlamentul European instituie un MECANISM DE SUPRAVEGHERE a statelor membre…

 1. Nu-mi vine sa cred ce declaratii bune legate de apararea tainei casatoriei si a independentei tarii sale a dat. Na, ca sa ne faca invidiosi ca nu avem si noi unul ca el (vreau sa spun adica, aparator al neamului romanesc).

 2. Pacat ca romanii nu sunt uniti…ca ungurii in grija de a-si apara tara lor, macar in aceeasi proportie si cu aceeeasi ravna si vigilenta in care sunt uniti altii ca sa le-o fure si destrame…!
  Si indraznesc sa-mi exprim o opinie personala (care a “rasarit” din mintea mea, de mai mult timp, si care poate fi evident si eronata), si anume ca ,”romanii” nu sunt uniti, unii cu altii, pentru ca mai intai de toate ei NU SUNT UNITI in cuget cu CEL care ii poate TINE uniti, si anume cu Hristos!
  Eu numai asa imi explic aceasta “lipsa de coeziune”…si aceasta “dezbinare” care exista intre noi.
  Daca romanii ar fi UNITI mai intai de toate “in cuget” cu Hristos Cel din Evanghelie, si de asemenea daca ar fi uniti si in IUBIRE tot cu Hristos, dar cu Cel din din POTIR, cu Cel Euharistic, atunci de la sine ar fi UNITI si in CUGET si opinii unii cu altii, dar si in IUBIRE FRRATEASCA unii cu altii, fara ca sa mai fie pozitionati in tabere politico-ideologice “concurente”…sau NEPASATORI fata de tara lor si viitorul ei…!
  Cea mai mare “PUTERE” pe care Dumnezeu ne-a dat-o noua romanilor ca sa ne “realizam” si “DEVENIM” si “mantuim” si chiar “DESAVARSIM” ca neam, si ca sa ne punem chiar si lumeste in valoare, intr-un mod intelept toate bogatiile si resursele naturale, care tot de El ne-au fost date, ESTE “Ortodoxia”!
  Noi nu avem ca neam un alt CHEAG deosebit al natiunii noastre, sau un alt “TONIC” social sau un alt “liant” si “ciment” etnic, sau o alta “energie” care sa ne ajute in existenta noastra, precum este gradul de “civilizatie” deosebit de inalta pe care o au alte popoare civilizate (spre exemplu Japonia) care “tine loc” de multe alte moduri de viata alternative si “solutii”… care “regleaza” disfunctiile din societatile acelor popoare…
  Ci noua, romanilor, ne-a dat Dumnezeu “ORTODOXIA”, care este mai mult si mai puternic si mai valoros decat orice alt BINE pe care il au alte popoare.
  Pentru noi, romanii, Ortodoxia este ca “O SURSA DE CURENT ELECTRIC”, care alimenteaza totul si care tine totul “in viata” si “in lucrare” in existenta neamului nostru romanesc, si daca aceasta “sursa de energie”, nu-i pretuita si valorificata, si cunoscuta si pusa in lucrare, atunci TOT CE TINE DE EA, si tot ceea cea ea putea alimenta si inrauri si influenta si impulsiona si intari si vindeca si regla si armoniza, SE DENATUREAZA…si se strica!
  Prin “Ortodoxie” poporul roman nu numai ca isi putea face ORDINE si randuiala in viata lui, si ideologica si culturala si statala, ci mai mult decat atat SE PUTEA chiar “DESAVARSI” si iinobila CA NEAM…
  Dar pentru ca Ortodoxia sa fie “FUNCTIONALA” este necesar ca SA FIE TRAITA si ca sa fie “traita”, mai intai TREBUIE SA FIE CUNOSCUTA “in detalii” si aplicata cu mare hotarare responsabila in viata poporului nostru, asa cum japonezii stiau si aplicau in detalii in Evul Mediu “Codul BUSHIDO”!…
  Dumnezeu a vrut sa nea dea un BINE ABSOLUT si o POSIBILITATE si “SANSA” de REALIZARE si DEVENIRE ca neam, nu mica ci MARE, DESAVARSITA si ABSOLUTA, dar a “conditionat” aceasta posibilitate si “sansa” cu o conditie, pe care eu, sarmanul o consider teribil de “riscanta” si asemanatoare, cu CONDITIA pe care Dumnezeu le-a pus-o in Rai Protoparintilor nostri de a nu manca din Fructele Pomului interzis, daca doreau sa traiasca etern!
  Si anume cred (dar poate cred…gresit) ca Dumnezeu NE-A LASAT pe noi romanii, SA NE JUCAM tot viitorul nostru si toata DEVENIREA noastra si fericirea si implinirea noastra “PE O SINGURA CARTE” si anume “pe cartea” Ortodoxiei”.
  Si daca NU NE JUCAM pana la capatul istoriei si al existentei noastre, adica pana la A Doua Venire a Lui Hristos, ACEASTA CARTE “a devenirii” noastre NU vom castiga nimic si nu vom realiza si dobandi NIMIC in lumea aceasta, ba mai mult decat atat VOM PIERDE si ceea ce am realizat si primit si dobandit pabna acum, si poate chiar totul, pierzandu-ne ca neam, si pierzanu-ne si TARA si Bogatiile ei pe care Cel de Sus ni le-a dat intr-un mod atat de generos si cu Mana Larga.
  Multi romani AU FALSA IMPRESIE ca ei “cunosc chipurile” ceva despre Credinta si “Legea” duhovniceasca a stramosilor lor, dar romanii de azi NU CUNOSC “Ortodoxia” ca stramosii lor, si nici nu o pretuiesc ca aceia, si nici nu stiu ca CUNOASTEREA si mai ales TRAIREA cu inima curata si evlavioasa a Ortodoxiei, a fost MAREA TAINA si Marele SECRET care au tinut in viata neamul romanesc, facandu-l sa devina “o enigma si un miracol” in randul celorlalte popoare ale omenirii.
  Mai grav este faptul ca de la o zi la alta se observa o IGNORANTA CRASA “crescanda” in poporul nostru fata de tot ceea ce este legat de viata Bisericeasca Ortodoxa, si de Crestinismul Ortodox, incepand de la “adevaratele randuieli” ale slujbelor, care nu sunt cunoscute, si care sunt NESOCOTITE si chiar “inlocuite” cu FALSE SUPERSTITII, de catre multi romani, si continuand cu NECUNOASTEREA Marilor ADEVARAURI DE CREDINTA ale CREZULUI Ortodox, care iarasi sunt confundate cu FALSE IDEI luate si preluate din doctrine STRAINE de Adevaratul Crestinism Ortodox!
  Si tocmai aici este MARELE NECAZ, care a dat peste neamul nostru, si anume ca romanii NU-SI CUNOSC “BINELE” pe care Dumnezeu l-a dat lor, si PUTEREA si “SECRETUL PUTERII” devenirii lor si al INTARIRII si IMPUTERNICIRII lor, si al SCAPARII LOR de necazuri si primejdii si CRIZE si SARACIE si framantari sociale…
  Si, mai mult decat atat la fel de trist este ca romanii au ajuns SA IA IN DERADERE si sa Batjocoreasca acest mare BINE si aceasta MARE PUTERE pe care Dumnezeu Cel din Ceruri le-a dat-o, cu o “satisfactie demonica”…hulind ceea ce trebuiau nu numai sa respecte si cinsteasca, ci chiar sa SLAVEASCA!
  Or, daca acest mare BINE si aceasta MARE sursa de energie si putere si viata, nu le pretuiesc, si mai ales NU LE CUNOSC, in amanuntime romanii, atunci toate “patimile” si “tarele” si “slabiciunile” acestui neam, pe care acest BINE si aceasta PUTERE le puteau vindeca, nu numai ca nu se vindeca, dar se si INTARESC si inmultesc, in mijlocul neamului nostru, SCHIMONOSINDU-I chipul poporului roman, si INJOSINDU-I acest “chip” de popor, in randul celorlalte popoare…
  Si daca ORTODOXIA nu-i traita de romani, NIMIC altceva IN LOCUL EI, nu mai poate face randuiala in viata romanilor, nici “educatia laica”, nici “copierea si aplicarea “tiparului” de civilizatie occidentala”, nici masurile politico-statatale, fiindca Spiritul acestui popor a fost creat de catre Creator sa fie compatibil “doar cu modul de existenta Ortodox”, si sa rezoneze” si functioneze si traiasca si implineasca la modul absolut si sublim doar cu Ortodoxia, adica SA-I PRIIASCA doar “modul de existenta” ortodox, intocmai precum unui “organism” bolnav sau ranit ii priieste doar o anumita GRUPA de sange, si nu toate. Tot asa si poporului roman ii priieste doar “SANGELE HARIC nevazut” al Ortodoxiei cu care este “compatibil”, subintelegandu-se, ca cu alte grupe de sange “ideologic” nu este compatibil…
  Asadar daca Ortodoxia ar fi CUNOSCUTA si mai ales traita la modul nu sublim, ci macar normal, ar SCHIMBA FATA si “CHIPUL” neamului nostru romanesc, si in afara de PACE si ARMONIE si Spiritualiate, l-ar inrauri si imbogati si innobila cu o existenta care s-ar dovedi si deosebit de frumoasa, si de “civilizata” si “productiva” si “creatoare”, intr-un cuvant “NOBILA” si demna de admirat si chiar de invidiat de alte neamuri…
  Asa cum Dumnezeu ne-a dat O tara BOGATA, ne-a dat si o POSIBILITATE extraordinara de bogata in modalitati de a fi fructificata, CU CARE sa punem TOTUL in valoare si care sa fie compatibila cu spiritul acestui popor si-aceasta este “ORTODOXIA”.
  Si daca aceasta “posibilitate” nu o pricepem si nu o PRETUIM (macar acum cand VEDEM ca alte “false” posibilitati si solutii “reocomandate” sau “impuse si bagate pe gat” de alte neamuri si imperii NU NE-ADUC NICI UN REZULTAT benefic si folositor pentru noi, romanii, si NU AU NICI O EFICIENTA in rezolvarea problemelor noastre, ba din contra isi dovedesc neputinta si ineficacitatea) ATUNCI nimic din ceea ce avem si ne-a fost dat de Cel De Sus, nu putem sa valorificam IN FOLOSUL NOSTRU, si al poporului nostru , ci altii, straini, vor valorifica in folosul lor si al neamurilor lor ceea ce fusese dat spre bucuria romanilor…
  Acesta este MARELE NECAZ al neamului romanesc DE AZI! si anume NEcunoasterea si nepretuirea” si nepunerea in valoare a “PUTERII” cu care poporul roman se putea si INCA se poate“intari” (daca ar vroi SA SE INTOARCA DIN TOATA INIMA LA Pretuirea si Cinstirea BINELUI si URMAREA Lui pe care ni l-a dat Dumnezeu)…in fata tuturor primejdiilor care ii pandesc fiinta si viitorul urmasilor sai ..
  Pacat…ca putini romani inteleg asta…
  Dumnezeu sa aiba MILA de noi toti!

 3. Pingback: Traian Basescu mai vrea doi ani de ROBIE FMI. Viktor Orban a cerut aceluiasi FMI sa-si INCHIDA REPREZENTANTA DE LA BUDAPESTA - Recomandari
 4. pai ce credea dl orban ca este ue, daca nu chiar o subordonare tutelara? ca doar a semnat si aderat la toate kestiile ue… ma si mir cat de naiv poate sa fie ,sa zica asa ceva… sau poate abia acum i-a venit mintea la cap… Nigel Farage avea dreptate. tot mai multe state cer o europa democrata, bazata pe colaborare, respect reciproc, prietenie, libera circulatie si comunitate economica, nu pe supunere neconditionata in fata unor politocrati bogati care isi fac jocurile in ue la fel cum fac ai nostri la noi

 5. Pingback: Seful extremistilor maghiari participa la tabara de vara JOBBIK de la GHEORGHENI. Reprezentantii secesionismului european isi dau mana cu neofascistii revizionisti - Recomandari
 6. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, IN 20 NU VA MAI EXISTA STAT ROMAN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare