VIOLENTE SI IN TURCIA. Erdogan – vizat de inca un scandal de coruptie

26-02-2014 2 minute Sublinieri

kadikoy_99046700

Proteste violente au loc în mai multe oraşe din Turcia, după izbucnirea scandalului de corupţie în care este implicat premierul Recep Erdogan. Mii de oameni au cerut demisia acestuia, după ce pe Internet a apărut o înregistrare audio în care şeful guvernului turc i-ar cere unuia dintre fiii săi să scape de o sumă mare de bani din locuinţa familiei. Confruntările cele mai dure au avut loc la Istanbul şi Ankara.

Mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Istanbul şi au cerut demisia premierului. Manifestanţii au atacat forţele de ordine cu pietre şi sticle incendiare. Pentru a dispersa mulţimea furioasă, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Demonstraţii violente împotriva şefului guvernului turc au fost şi în capitală, la Ankara.

Violenţele s-au produs după ce pe Internet a apărut o înregistrare audio, atribuită lui Recep Erdogan. În înregistrarea postată pe o reţea de socializare, se aude o voce care ar aparţine premierului Recep Tayip Erdogan. Aparent, acesta îi cere fiului său să scoată din casă o sumă mare de bani, pentru ca apoi să spună că au mai rămas 30 de milioane de euro, de care familia Erdogan trebuie să scape. Înregistrarea a apărut la două zile după ce partidul premierului turc a început campania pentru alegerile locale de luna viitoare.

Un oficial guvernamental susţine că înregistrările sunt, de fapt, un montaj al mai multor discuţii ale şefului guvernului de la Ankara. Premierul a ameninţat că îi va da în judecată pe autorii acestui montaj. 

Și premierul turc a susţinut că înregistrarea este falsă.

„Este un act de trădare faţă de premier şi Republica Turcă. Şi aş vrea să subliniez faptul că acesta nu este un atac împotriva lui Recep Tayyip Erdogan. Nu există acuzaţii la care să nu pot răspunde”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, premierul Turciei.

Opoziţia a cerut demisia lui Recep Erdogan. „Premierul Turciei, care este pătat de acuzaţiile de corupţie şi furt, trebuie să demisioneze imediat. Turcia nu poate progresa cu o astfel de povară”, a spus Haluk Kok, reprezentant al opoziției.

Părerile turcilor de rând sunt, însă, împărţite:

„Turcia este victima unei răzbunări interne. În privinţa autenticităţii, cred că totul este adevărat şi cred că Turcia merge pe un drum fără întoarcere”, a declarat un cetățean turc. „Nu cred că aceste înregistrări sunt autentice. Nu există nicio probă, nicio legătură, nimic. Oamenii dau vina unii pe alţii”, este de părere un altul.

Scandalul vine după un altul, la fel de răsunător, care a avut în centru tot membri ai guvernului turc. În urmă cu două luni, un om de afaceri, apropiat lui Recep Erdogan, şi fiii a trei miniştri au fost arestaţi. Ei sunt acuzaţi că au dat mită şi au trucat mai multe licitaţii pentru lucrări publice. De altfel, în urma acestui scandal, 350 de membri ai poliției din Ankara au fost schimbați.  

Pe de altă parte, proteste violente au avut loc la Istanbul și în weekend. Atunci, mii de oameni au ieşit pe străzi ca să denunţe noile măsuri anunţate de guvern, care sporesc cenzura şi restricţiile asupra Internetului.

Poliția turcă a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mai multe mii de protestatari scandând “hoțul Tayyip Erdogan” și “guvern – demisia” marți la Istanbul, în timp ce se extinde un scandal de corupție, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Protestul din cartierul Kadikoy intervine după ce premierul Recep Tayyip Erdogan a acuzat inamici politici de falsificarea înregistrării unei convorbiri telefonice ce sugerează că el și-a avertizat fiul să ascundă mari sume de bani după declanșarea anchetei asupra corupției.

Șeful guvernului turc și-a acuzat marți rivalii politici că au fabricat înregistrarea telefonică difuzată pe YouTube în care el discuta cu fiul său Bilal despre modalitățile de a se debarasa de o mare sumă de bani după declanșarea scandalului de corupție ce zguduie guvernul.

Înregistrarea, a cărei autenticitate nu a fost confirmată de surse independente, a provocat agitație întreaga noapte pe rețelele sociale, la câteva ore după ce două ziare i-au acuzat pe magistrații apropiați de confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen de a fi pus sub ascultare telefoanele a mii de persoane.


Categorii

1. DIVERSE, Turcia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “VIOLENTE SI IN TURCIA. Erdogan – vizat de inca un scandal de coruptie

 1. La cum vad eu lucrurile in Turcia, “baietii buni” il tot santajeaza pe Erdogan, prin diferite metode, si-i tot aminteste ca nu e decat o piesa de care se pot dispensa oricand, daca nu asculta directivele care vin. Mergans pe aceiasi logica, Erdogan poate fi folosit la invdarea Siriei,daca va fi cazul, dar foarte bine poate fi folosit si la invadarea Greciei, cand va fi cazul!
  Ce sa zic, in ultima vreme numai lucruri “bune” se intampla prin lume!

 2. S-ar putea sa fie implicarea Rusiei in afacerea asta. O palma data SUA si incasata de aliatul ei Turcia ca raspuns la evenimentele din Ucraina.

  Mi se pare de necrezut ca astfel de conversatii sa se faca telefonic cand se stie (vezi cazul Nuland) : convorbirile pot fi interceptate.

  Oricum, violentele nu-s de dorit, si este ingrijoratoare ideea “dinte pentru dinte …” avand in vedere ca sufera cei simpli, noi.

 3. Pingback: ERDOGAN, tot mai disperat? Premierul Turciei INTERZICE TWITTER - Recomandari
 4. Pingback: Cum a vrut TURCIA sa declanseze RAZBOIUL cu SIRIA. Inregistrare cu oficiali turci care au planificat o PROVOCARE MILITARA pentru a justifica ATACAREA SIRIEI/ ERDOGAN rezista surprinzator scandalurilor si CASTIGA ALEGERILE LOCALE - Recomandari
 5. Pingback: ERDOGAN – ALES PRESEDINTE AL TURCIEI DIN PRIMUL TUR. Premierul a promis “O NOUA TURCIE” care va “RENASTE DIN PROPRIA CENUSA” - Recomandari
 6. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA. Lege martiala instaurata/ Erdogan cere populatiei sa iasa in strada | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare