De ce NU avem nevoie de gazele de sist? DINU GIURESCU si MIRCEA DIACONU la Punctul de intalnire (VIDEO). Sacrificarea tarii pe altarul “ZEULUI INDEPENDENTEI ENERGETICE”

27-02-2014 5 minute Sublinieri


De ce NU avem nevoie de gazele de sist? DINU… de medialert

Acad. Dinu C. Giurescu si Mircea Diaconu la emisiunea Punctul de Intalnire (Antena 3/ 23.02.2014) – transcrierea interventiilor pe tema gazelor de sist

[D. Giurescu:] După câte s-au întâmplat, cetățeanul nu mai are încredere în stat, nu mai are încredere în viaţa politică, nu mai are încredere în parlament, s-a rupt această încredere şi n-are nici măcar cui să spună lucrurile acestea. Aici este partea cea mai dramatică a relaţiei între cetăţean şi viaţa politică a noastră; nimeni nu-i răspunde de ce avem nevoie de gazele de şist? Nimic! Asta se ignoră pur şi simplu!

Ni s-a spus că pentru independenţă energetică.

[D. Giurescu:] Da’ de unde..! Asta este o braşoavă! Asta este o braşoavă pentru că, indiferent cine exploatează, noi vom fi dependenţi… A, apropo de independenţa energetică, vreţi să-mi spuneţi, vă rog, Germania primeşte în fiecare zi, 365 de zile pe an, gaz rusesc. Şi-a pierdut Germania independenţa? Hai să fim serioşi.

[M. Diaconu:] Totul e o piaţă, domnule. E absurd asta.

Cu atât mai mult cu cât dependenţa României de gaz străin e de 27%, noi avem o independenţă de 73%. Avem resurse româneşti, avem în Marea Neagră…

[D. Giurescu:] De ce nu vrea nimeni dintre oficiali să vorbească de acest lucru? Care nici măcar nu era aici [în broşura „România puternică, program USL – n.n.], că se vorbea aici numai de hidrocarburi şi de exploatarea ţiţeiului din Marea Neagră.

Ba mai mult, s-a spus chiar în campania electorală că USL-ul nu va permite, este împotriva gazelor de şist.

[D. Giurescu:] Pe de altă parte, gazele astea de şist, şi vestul ţării şi sudul Dobrogei și Moldova de la jumătate spre sud sunt… Nu se poate! Ţăranul ăsta depinde de o bucăţică de pământ şi pe aia vor să instaleze o sondă de care noi, societatea, nu avem nevoie. Ăsta e punctul unul. Ăsta e punctul meu de vedere şi nimeni nu va putea să mi-l schimbe.

Şi nici măcar el, ţăranul, nu se bucură deloc, pentru că nu primeşte mai nimic!

[D. Giurescu:] Apropo de 3%, mă bucură şi pe mine că 3,5% este şi nu se poate nega că în agricultură s-au făcut încercări, se depun eforturi, trebuie să recunoaştem, este o treabă serioasă. Dar aceşti 3,5% nu se regăsesc în buzunarul cetăţeanului în niciun fel. Or fi economişti care să-mi explice că stai să vezi, că trebuie să ai această creştere, să fie câţiva ani în şir ca să simt şi eu. Dar deocamdată cetăţeanul zice: „Dom’le, lasă-mă cu 3%…”. Pe de altă parte, nimeni nu vorbeşte despre creşterea preţurilor. În programul ăsta USL se vorbeşte despre o fiscalitate raţională. S-au introdus peste 25 – alţii zic 30 şi ceva – de taxe noi. Tăcere absolută! Tăcere! Nu vorbesc nimic de chestia asta. Aceste şmecherii, ca să nu le spun altfel, oamenii le văd şi sunt profund nemulţumiţi şi vă mărturisesc, mă rănesc şi pe mine. Unde e, dom’le, onestitatea noastră?

Ceea ce vreţi dumneavoastră este ca temele sensibile să fie abordate tranşant, deschis, în faţa oamenilor, să nu mai fie ocolite. Şi gazele de şist, şi problema preţurilor, şi Roşia Montană, toate să fie dezbătute şi deciziile să fie luate în consultare cu oamenii.

[D. Giurescu:] Exact. Şi mai vreau ceva să vă spun, că nu ne aude nimeni: să nu mai fie parlamentul un simplu mecanism de adoptare a deciziilor guvernamentale.

[M Diaconu:] Despre asta este vorba. Parlamentul să nu fie o anexă a guvernării, aşa cum a fost în timpul guvernului Boc – Băsescu, chiar deranjant, nu aşa, nu ca-i anexă, deranj pur şi simplu. Şi apropo de gazele de şist şi independenţa energetică, să mă ierte Dumnezeu, putem să umplem toată ţara cu sonde, să fie funcţionale şi preţul gazelor va creşte, nu va scădea! Deci independenţa aia nu înseamnă că în buzunarul cetăţeanului, despre asta vorbim, gazul va fi mai ieftin. Absolut deloc! Exclus asta! Dimpotrivă! Cineva va face profit şi cu asta basta! Am fost de curând la Felix, la Oradea, unde mă tratez de şale, de cervicală şi mă gândeam… Erau foarte mulţi oameni în cărucioare şi cu enorme probleme şi toate sunt dureroase. Mai zic o dată: aceste probleme sunt cu dureri groaznice. Bun, deci ce înseamnă? Înseamnă ca toţi oamenii ăştia să dispară, să se ducă undeva şi să moară în dureri – nu? – netrataţi, ca să se ducă cineva să bage nişte sonde pe acolo şi să… ce?? Şi să ce? Şi să facă bani! 

Pe de altă parte, dacă discutăm de resurse, resursele naţiunii sunt multe: şi petrol, și tot ce vreţi. Dar e şi apa! Mi se pare și mai importantă apa!

Şi pădurile!

[M. Diaconu:] Şi pădurile! Fără apă se poate trăi? Nu! Fără petrol? Eu aş zice că fără petrol se poate trăi!

Sunt resurse neconvenţionale care…

[M Diaconu:] Eu vă spun că se poate trăi! Doamne, fereşte, dar se poate. Păi aceste gaze de şist înseamnă, ca metodologie, tehnologie, o injecţie de apă imensă, cantităţi uriaşe, în sol. De unde vin alea? Le aduce nu-ştiu-care firmă din America?

[D. Giurescu:] Nici vorbă!

[M. Diaconu:] Deci apa de aici! Ce înseamnă Moldova din zona de pe lângă Bârlad? Ştiţi ce uscăciune e acolo?

Cea mai mare pungă de sărăcie din Europa e acolo!

[M. Diaconu:] De uscăciune vreau să spun! Câte o fântână colo-colo… Deci puţina apă care mai este trebuie băgată acolo ca cineva să facă profit! Pentru Dumnezeu, suntem nebuni la cap?! Şi care este zeul? Zeul este, teoretic cel puţin, sau clamat, independenţa energetică…

România nu va deveni un “El Dorado” al energiei, chiar dacă va produce gaze de şist şi gaze naturale din Marea Neagră, pentru că în acelaşi timp scad rezervele convenţionale, a declarat marţi Vasile Iuga, managing parter PwC.

“Nici gazele de şist şi nici gazele din Marea Neagră nu vor schimba balanţa resurselor naturale. Nu vom deveni un El Dorado”, a afirmat reprezentantul companiei de audit şi consultanţă la ZF Power Summit.

OMV Petrom şi ExxonMobil au descoperit în 2012 un zăcământ de gaze în Marea Neagră, dar exploatarea nu este estimată să înceapă mai devereme de sfârşitul acestui deceniu.

Iuga a adăugat că ponderea importurilor va creşte până în 2018-2020, când este pregonozată începerea producţiei în Marea Neagră.

“Înainte de a ne fi mai bine s-ar putea să ne fie mai greu. (…) Trebuie să investim 3-4 miliarde euro pe an. De aceea este nevoie de o strategie energetică şi de implicarea sectorului de stat în această strategie”, a mai spus Iuga. Guvernul speră să reuşească să elaboreze o nouă strategie energetică în acest an, întrucât precedenta, din 2007, este depăşită.

Nota noastra:

Cand scopul este sa se justifice exploatarea gazelor de sist, suntem asurziti cu placa independentei energetice, a rezervelor imense, a “polului energetic” ce vom fi si a marelui avantaj economic si geopolitic pe care l-ar avea Romania. 

Cand scopul este sa fie mentinute sau scazute si mai mult taxele si redeventele, sa se recurga la subventii de stat si la conditii cat mai favorabile pentru companii, ni se explica, scortos, ca de fapt rezervele de gaze nu sunt chiar asa mari, ca sunt greu de exploatat, ca, vai, ce greu, ce chin si jale pentru bietii exploatatori, atat de fragili incat trebuie sprijiniti de stat care, brusc, devine interesant ca “investitor”, desi parca trebuia sa se care demult din economie (asa zice dogma neoliberala).

O dubla prostire pe fata, fara rusine, a industriei straine care vrea sa profite cat mai mult pe seama noastra si a resurselor noastre. 

 

 


Categorii

1. DIVERSE, DINU C. GIURESCU, Gazele de sist, Mircea Diaconu, Opinii, analize, Transcrieri-Redactari, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “De ce NU avem nevoie de gazele de sist? DINU GIURESCU si MIRCEA DIACONU la Punctul de intalnire (VIDEO). Sacrificarea tarii pe altarul “ZEULUI INDEPENDENTEI ENERGETICE”

  1. Va plangerii non-stop de politicieni, dar cand e vb sa-l sustineti pe unul de-al nostru… Tăcere! Si știți bine la cine ma refer…Ce mai vrem, ne meritam soarta!

  2. @ Matei D:
    Probabil ne confunzi, orbit de ura sau de altceva? Daca te referi la Iulian Capsali, mai cauta, inclusiv atacurile abjecte pe care ni le-am luat anume pentru asta de la slugile neosecuristilor infilitrate in blogosfera. Sau poate “al nostru” de care spui o fi altul, “al vostru”, oricare veti fi “voi”? Iar campanii politice nu facem, sorry.

  3. Exploatarea gazelor de sist aduce o serie de calamitati asupra celor care locuiesc in zona>
    – radioactivitate
    http://nazone.ro/2014/02/gazul-de-sist-contamineaza-radioactiv.html
    – epuizarea rezervelor de apa, pentru TOTDEAUNA
    http://nazone.ro/2013/04/tehnologia-gazelor-de-sist.html
    – malformatii genetice pentru noii nascuti
    http://nazone.ro/2014/02/riscuri-de-malformatii-congenitale-in.html
    – pericol de cutremure
    http://nazone.ro/2012/12/alerta-gazele-de-sist-deputat-european.html
    – deteriorarea infrastructurii rutiere prin traficul greu intens
    – pericol de cancer
    http://nazone.ro/2013/01/exploatarea-gazelor-de-sist-in-ue.html

    Profitul nostru, in schimb, ar fi ridicol de mic! Statele puternice din UE interzic la ele asa ceva, dar doresc sa se exploateze gazele de sist de la noi, in profitul lor!
    http://nazone.ro/2014/02/germania-va-autoriza-gazele-de-sist.html
    http://nazone.ro/2014/01/ue-evita-reglementarea-gazelor-de-sist.html

  4. In contextul LIBERALIZARII PRETULUI la gaze orice discutie despre independenta energetica si avantaje economice devine hilara.

    Daca vom avea (obligatoriu) aceleasi preturi ca si pe piata internationala ce rost mai are sa imi otravesc tara cand pot cumpara gaz din afara la exact acelasi pret.

  5. Pingback: Corelatie intre FRACTURAREA HIDRAULICA si riscul de nasteri de copii cu MALFORMATII/ Cum e afectata viata unei comunitati de INDUSTRIA GAZELOR DE SIST/ Conferinta-dezbatere “Cadrul legal pentru exploatarea resurselor neconventionale in Romania”
  6. Pingback: PUSTIIREA AGRICULTURII ROMANESTI PRIN GAZELE DE SIST. Reportaj anti-fracturare hidraulica la emisiunea VIATA SATULUI de pe TVR 1 [video] - Recomandari
  7. Pingback: Ministrul Mediului, Attila Korodi, despre GAZELE DE SIST: Daca comunitatile locale NU sunt favorabile, aceste proiecte industriale n-au nicio sansa [AUDIO]/ Basescu a schimbat placa: acum GAZELE DE SIST nu mai sunt necesare pentru INDEPENDENTA ENERGETICA
  8. Pingback: Ministrul Mediului, ATTILA KORODI, despre GAZELE DE SIST: Daca nu isi da acordul comunitatea locala, aceste proiecte industriale n-au nicio sansa [AUDIO]/ BASESCU a schimbat placa: acum GAZELE DE SIST nu mai sunt necesare pentru INDEPENDENTA ENERGETICA a
  9. Pingback: George Maior vrea proteste “CONFORME” pe tema GAZELOR DE SIST/ Presiunile STATULUI impotriva comunitatilor locale au efecte: REVOCAREA INTERDICTIEI EXPLORARII GAZELOR DE SIST DE CATRE UN CONSILIU LOCAL/ Reincep protestele anti-fracking/ “
  10. Pingback: DINU GIURESCU despre reintoarcerea atmosferei “deceniului intunecat” comunist: AMENTINTARE CONTINUA, O APASARE CARE DUCE LA CINISM [video] - Recomandari
  11. Pingback: Istoricul Dinu C. Giurescu despre starea Romaniei: “SUNTEM O NATIE INVRAJBITA, SARACITA, PREGATITA PENTRU LUPTA DE CLASA” (video) | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: ACADEMICIANUL DINU GIURESCU A MURIT. Ultimele sale interviuri, ultimele avertismente: "Suntem sub imperiul prabusirii noastre ca neam" (Video)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare