ILIE SERBANESCU despre MINCIUNILE FMI si EXPERIMENTUL ROMANIA

23-10-2012 4 minute Sublinieri


“Perspective Economice Globale 2012” este un raport al Fondului Monetar Internaţional în care se arată că, la anul, România va fi din punct de vedere economic “cea mai tare din parcare” • Raportul FMI estimează că România ar putea înregistra în 2013 o creştere economică mai mare decât a Poloniei, singurul stat din UE care nu a intrat în recesiune

Fondul Monetar Internaţional a dat publicităţii un raport numit “Perspective Economice Globale 2012″, din care rezultă că economia României va fi o adevărată “campioană” în 2013. Mai mult decât atât, raportul FMI estimează că România ar putea înregistra în 2013 o creştere economică mai mare decât a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei. Cu alte cuvinte, la anul, România va fi unul dintre puternicii Europei Centrale şi de Est, iar asta în ciuda evidenţelor care demonstrează că, pe zi ce trece, economia românească se apropie tot mai mult de faliment.

Pe un ton optimist pe care ţi-l dă autoritatea de “profesionist” în ale finanţelor, reprezentanţii Fondului arată în raport că “pentru prima dată după 2008, România ar putea înregistra în 2013 o creştere economică mai mare decât cea a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei”, se arată în raportul Perspective Economice Globale 2012. Totodată, FMI a menţinut pentru România estimările de 0,9% pentru acest an şi de 2,5% pentru 2013. În privinţa Poloniei, FMI se aşteaptă ca economia acestei ţări să crească cu 2,4% în acest an şi cu 2,1% anul următor, după cum se arată în raport. Cu alte cuvinte, FMI a revizuit estimarea de creştere economică pentru cea mai mare ţară din estul UE, mai puternic decât cea pentru România.

Țara noastră a înregistrat ultima creştere mai mare decât Polonia în 2008, anul “exploziei” crizei financiare la nivel global. Atunci, economia românească a avut o creştere de 7,3%, faţă de creşterea de 5,1% în cazul polonezilor. Pentru România au urmat doi ani de contracţie, 6,6% în 2009 şi 1,6% în 2010, timp în care Polonia s-a menţinut pe creştere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, când România a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%. Dar faptul că România ar putea depăşi Polonia nu se datorează performanţeor economiei româneşti, ci scăderii ritmului de creştere al economiei poloneze. În raportul din aprilie, Fondul estima o majorare a PIB de 3,2% pentru Polonia şi 3% pentru România, revizuite apoi la 2,1% şi respectiv 2,5%. Economia Poloniei încetineşte din cauza crizei datoriilor din zona euro şi a măsurilor de control al cheltuielilor necesare pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% în 2013. În privinţa țărilor din regiune, pentru anul viitor, FMI estimează că creşterile vor fi de 2,3% pentru Slovacia, 2% în cazul Serbiei, 1,5% pentru Bulgaria, 1% Croaţia, respectiv 0,8% pentru Cehia și Ungaria.

Minciuni peste minciuni

Din anul 2009, de când România a intrat sub monitorizarea FMI, instituţia financiară a dat-o în bară de fiecare dată când a dat prognoze de creştere economică, cel puţin în ceea ce priveşte evoluţia României. Şi nu o dată, eroarea estimărilor a fost chiar de un procent şi întotdeauna în scădere. Ne putem întreba ce se va întâmpla la anul cu ţările din UE (fără România, care poate sta liniştită), având în vedere că pentru 2013, FMI estimează că economia europeană ar urma să crească cu 0,8%, iar cea a uniunii monetare, cu 0,2%. Mergând după logica FMI de calcul, pare evident faptul că, la anul, creşterea economică la nivelul UE ar putea fi chiar negativă.

„În mod deliberat cei de la FMI au tot prognozat de la ei nişte creşteri economice complet nerealiste care n-au existat şi pe care tot ei le-au revizuit în jos de opt ori, până acum. Asta nu e o dată. Nu au greşit o dată. Ci de opt ori. De ce de opt ori? Pentru că se împlinesc, la începutul anului viitor, patru ani de monitorizare a României şi cei de la FMI sunt obligaţi ca, din şase în şase luni, să facă revizuirea propriilor prognoze. Şi s-au împlinit de opt ori în şase luni. Şi au revizuit în jos, înainte de scadenţă, de opt ori propria prognoză. Ăsta e adevărul: când se termină o minciună, bagă alta”, a declarat, pentru ZIUAnews, analistul economic Ilie Şerbănescu.

Un experiment ratat pe nume “România”

Se ştie deja că economia românească nu va mai “dudui” niciodată, din simplul motiv că nu mai este “românească”, fiind aservită în totalitate companiilor străine. Inclusiv sectorul bancar aparţine capitalului privat străin în proporţie de 88%. Analistul Ilie Şerbănescu îi acuză pe cei de la FMI că au făcut, cel puţin în ceea ce priveşte România, un joc murdar.

Ei au făcut aici un experiment, experimentul a fost un eşec, iar pe cei de la FMI, în mare parte, nici nu-i interesa dacă reuşeşte sau nu. În mare parte au fost convinşi că va fi un eşec şi atunci, au tot prognozat din burtă nişte creşteri economice complet nerealiste. Iar numele experimentului este “Statul român, singurul vinovat”. Adică, experimentul este… statul e de vină, să plătească statul. Or, în România, dezechilibre existau, dezechilibre există, dar nu statul este vinovat. Nu e statul vinovat nici de deficitul extern imens, că nu statul importă şi nu statul exportă, ci sectorul privat, şi nici de consumul fără producţie, că nu statul produce, nu statul consumă. De lucrurile astea au fost de vină băncile, care au stimulat consumul prin credite fără acoperire. Dar, de plătit, pe ideea „e de vină statul”, a fost pus statul să plătească, adică nu s-a mişcat cursul, nu s-au mişcat preţurile şi atunci nu a mai rămas decât politica fiscal-bugetară, adică statul. Adică cine? Adică pensionarii, adică salariaţii şi contribuabilii. De ce s-a ridicat TVA-ul de la 19, la 24? Pentru ca să nu plătească băncile. Ăsta e experimentul. Experimentul e un dezastru, pentru că economia din România, indiferent că e străină – şi cu atât mai mult cu cât e străină -, economia e omorâtă deja pe zece ani de aici înainte. Deja cinci au trecut…”.

Cotizăm mai mult la FMI

Recent, a fost aprobată majorarea cotei de participare a României la Fondul Monetar Internaţional, cu aproape 4,2 miliarde de lei. Astfel, cota de participare a României la Fondul Monetar Internaţional se majorează de la 1.030,3 milioane DST (5,591 miliarde lei), la 1.811,4 milioane DST (9,829 miliarde lei).

Un DST – drepturi speciale de tragere, o monedă virtuală a FMI – valorează, potrivit cursului oficial anunţat de Banca Naţională a României, circa 5,42 lei. Unii analişti sunt de părere că această majorare a contribuţiei conduce la o relaţie mai bună între FMI şi România, la nivel declarativ, dar în mod concret, nu ne aduce niciun avantaj. “Dacă s-a decis să crească fondurile puse la dispoziţia Fondului Monetar, el fiind o casă de ajutor reciproc, ca tehnică, un mijloc colonialist, în mod automat, trebuie mărite şi contribuţiile. Nu numai România şi-a mărit contribuţia, ci toată lumea”, conchide Şerbănescu.

Bogdan Panţuru

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Articolele saptamanii, Criza mondiala, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “ILIE SERBANESCU despre MINCIUNILE FMI si EXPERIMENTUL ROMANIA

  1. buna chestia asta numita F.M.I.:
    un fel de C.A.R. care te imprumuta cu dublu pret: predai controlul si platesti si dobanda.
    in timpul asta, niste baieti progreseaza multilateral.

  2. Romanii sa se trezeasca sa nu mai stea cu impresia ca astia ne salveaza ei nu salveaza pe nimeni decat sa isi umple conturile ca in cazul argentinei cu colapsul economic tot din cauza FMI asa vom ajunge si noi.Acum inteleg de se maresc taxele si impozitele si preturile findca dam mai multi la hotii astia care ne subjuga cu acceptul ceilor care nu se trezesc.Auzi la francks tipul cu pantoful rupt ca el este mormon nu bea nu fumeaza nu bea cafea dar de ce nu spune ca este lacom dupa bani?

  3. http://www.cotidianul.ro/ungaria-denunta-santajul-si-dictatul-ue-orice-am-face-nu-e-suficient-197706/

    vedeti ce atitudine a luat Ungaria in relatia cu FMI.
    Nu imi plac ungurii, dar aici trebuie sa facem la fel ca ungurii fiindca au dreptate .Ungurii sunr impotriva FMI si UE. Pe cand Basescu sau orice alt conducator al nostru (politician) ar face asa?!

  4. FMI e un fel de Bancorex la scara mondiala: da credite proaste, are angajati prosti dar platiti boiereste dar urmeaza agenda de partid.

  5. Pingback: Vrajeala FMI, colonialismul abject al lui Gitenstein si imparteala prazii Romania. NI SE PREGATESTE A TREIA INDATORARE? [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Ilie Serbanescu: ROMANIA IN EXTINCTIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: ROMANIA: de 40 de ani COBAI IN LABORATORUL SOCIAL FMI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Ilie Serbanescu: PRIM-MINISTRUL ADEVARAT AL ROMANIEI RAMANE F.M.I./ Marioneta PONTA calca pe urmele lui Basescu in urmarea agendei anti-romanesti: ARE CA PRIORITATE IMPOZITAREA AGRICULTURII! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Alexandru Athanasiu: ROMANIA ESTE COBAIUL FMI! [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: FMI in Romania. Care e miza noii misiuni? ILIE SERBANESCU: "ESTE VIZITA IN COLONIE A AGENTILOR DE VANZARI VESTICI. Ponta, ca si Boc, lustruieste pantofii FMI!" - Razboi întru Cuvânt
  11. Pingback: [update] - CUM ISI BATE JOC UNIUNEA EUROPEANA DE NOI, VASALII "CU DREPTURI DEPLINE"... Egalitate, dar nu pentru catei! Pentru ce pacate platim si la ce sa ne asteptam? (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt
  12. Pingback: Ilie Serbanescu despre implicatiile unui NOU ACORD CU FMI. Recalcitranta Ungarie si obedienta Romanie: CINE E MAI PREGATIT PENTRU TERIBILELE VREMURI CE SE VOR PRECIPITA? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare