Zonele din Fukushima, EVACUATE PENTRU DECENII (=pentru… totdeauna)

22-08-2011 1 minut Sublinieri

Anumite zone din apropierea centralei nucleare avariate de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, vor rămâne evacuate “timp de mai multe decenii”, a anunţat presa japoneză astăzi, citând surse oficiale, relatează AFP, potrivit Mediafax. Premierul Naoto Kan, care a anunţat că va demisiona la sfârşitul lunii, va vizita regiunea sâmbătă, ca să prezinte scuze locuitorilor evacuaţi imediat după accidentul nuclear provocat de un violent cutremur urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie.

Cotidianul Yomiuri, citând o sursă guvernamentală neidentificată, a anunţat că, în zonele care se află pe o rază de trei kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi, accesul va rămâne interzis “pentru o lungă perioadă, poate câteva decenii”.

Guvernul ar putea achiziţiona anumite terenuri de la locuitori, ca să stocheze temporar pe ele deşeuri radioactive, inclusiv moloz şi noroi contaminat de la uzina atomică, a adăugat cel mai important cotidian japonez. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, nu a dezminţit aceste informaţii. “Nu pot să neg faptul că poate fi dificil pentru locuitorii anumitor regiuni să revină acasă după o lungă perioadă. Îmi pare foarte rău pentru acest lucru”, a spus el.

După izbucnirea celei mai grave crize nucleare de la cea de la Cernobîl, în urmă cu 25 de ani, autorităţile japoneze au decretat o zonă de evacuare obligatorie pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei.

Peste 85.000 de persoane trăiesc de peste cinci luni în centre de primire sau locuinţe din prefabricate, fără nicio certitudine că se vor putea întoarce cândva acasă. Analize recente efectuate de Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei au dezvăluit niveluri de cinci ori superioare limitei legale de 20 de milisievert pe an, în 15 dintre cele 50 de staţii de observare instalate în interiorul acestui perimetru. Operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat că emisiile radioactive au scăzut în mod simţitor de la accident şi că speră să poată coborî temperatura combustibilului nuclear sub 100 de grade Celsius, până în ianuarie.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Zonele din Fukushima, EVACUATE PENTRU DECENII (=pentru… totdeauna)

  1. Pingback: Fukushima: APA RADIOACTIVA SCURSA IN OCEAN
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare