ILIE SERBANESCU despre comparatiile intre Romania si Grecia in privinta datoriilor suverane si despre CE NE ASTEAPTA DIN PARTEA CREDITORILOR MONDIALI

22-08-2011 4 minute Sublinieri

“În mod firesc, românii se interesează de ceea ce se întâmplă în Grecia în măsura în care vor să întrezărească ceea ce li s-ar putea întâmpla lor înşile. Oficial, li se spune că cele două cazuri nu sunt comparabile. România are o datorie publică mult mai mică (vreo 40% din PIB, faţă de 150% din PIB în Grecia) şi, în plus, a şi declan­şat din timp ajustări, luând-o înaintea multor altor ţări europene prin programele de austeritate deja derulate.

Ce nu se spune oficial este că împrumuturile uriaşe antamate în cazul Greciei n-au fost pentru salvarea cumva a acestei ţări, ci a pielii şi profiturilor capitalurilor străine cu expunere pe Grecia, îndeosebi ale băncilor franceze şi germane, şi că miza extraordinară în cazul Greciei nu era nici măcar soarta euro, ci păstrarea mecanismului de subordonare a capitalismului ca sistem de către componenta cea mai agresivă şi cea mai puţin meritorie a acestuia, cea financiar-bancară.

Dacă nu se vota programul de austeritate şi Grecia intra în încetare de plăţi externe, o breşă majoră se crea în acest mecanism şi rânduielile actuale nu mai puteau rămâne aceleaşi. Practic, se stabilea o masă credală cu toţi creditorii Greciei şi aceştia îşi fixau ei înşişi cine şi cât să mai recupereze. Dar, evident, din ceea ce mai era de recuperat! Fiecare dintre creditori urma să înregistreze o anumită pierdere, în virtutea riscului asumat ca investitori. Votându-se programul de austeritate, mecanismul va continua să funcţioneze ca şi până acum: creditori publici (guverne şi instituţii precum FMI sau Comisia Europeană) angajează bani publici pe care îi pun, printr-un împrumut, la dispoziţia Greciei pentru ca aceasta să plătească investitorii financiari privaţi, urmând ca apoi, în timp, Grecia să ramburseze către statele şi instituţiile creditoare împrumutul contractat. Rambursări, evident, din strângerea curelei proprii, garant fiind programul de austeritate. Dacă se de­clara în încetare de plăţi, Grecia plă­tea ce era de plătit! Preluând împru­mutul, va plăti de cel puţin trei-patru ori mai mult, căci se includ acoperirea integrală a investitorilor financiar-bancari privaţi şi costul remunerării creditorilor publici occidentali.

Veştile proaste pentru români sunt trei.

Prima este că acest meca­nism operează deja în cazul României şi încă înaintea Greciei! Prin acordul cu FMI, statul român a fost obligat să se împrumute masiv de la FMI şi UE, dar numai în parte pentru rezolvarea problemelor de care era el responsabil, ci, în principal, pentru a aduce pe piaţă finanţare care s-o înlocuiască pe cea privată sistată în condiţiile crizei de către băncile străine din România. De peste doi ani, statul se îndatorează într-un ritm ameţitor spre întreţinerea indirectă a băncilor străine, care au ajuns astfel să prospere fără a mai credita economia reală. Băncile au prosperat, în timp ce economia a căzut şi statul a devenit mereu mai îndatorat, fără întoarcere.

A doua veste proastă este că România, înaintea Greciei, a fost ţara în care îndatorarea băgată pe gât statului a fost pusă de la început la plată în cârca salariaţilor, pensionarilor şi contribuabililor, prin reduceri de câştiguri, amputări de programe sociale şi majorări de impozite! De aceea, în materie de programe de austeritate, România se află cu un an (sau cu ani) înaintea altor ţări europene, care, deocamdată, ţin ajustările în stand by la nivelul îndatorării publice.

A treia – şi probabil cea mai proastă – veste este că, întrucât motivul pentru care s-a procedat de la început la aruncarea austerităţii asupra populaţiei era că onor capitalul străin nu prea mai avea ce să ia din România, perspectivele sunt dramatice. Finanţarea Greciei va continua susţinut de către capitalul internaţional, pentru că Grecia mai are sector public propriu şi, bineînţeles, şi insule. România şi-a vândut deja toate principalele active, inclusiv resursele lăsate de Dumnezeu românilor. Pe ceea ce i-a mai rămas statului român străinii mai mult de 2-3 miliarde euro nu dau! Ceea ce este o picătură faţă de o datorie pu­blică deja de aproape 50 miliarde euro. Iar sufletul românii şi p-ăsta l-au vândut! Aşa că străinii vor bloca curând finanţarea României, căci nu mai au ce să ia de aici! Iar ceea ce este de plătit nu are din ce altceva să fie plătit decât din reducerea nivelului de trai!”

Legaturi:

Si:

Asadar, asistam la inca o interventie europeana de ”salvare” a tarilor aflate in dificultate incepand cu Grecia. Salvare prin indatorare, fireste, si nu prin declararea falimentului sau incetarea platilor catre creditori. De aceea, se vorbeste despre un faliment controlat (selective default) al Greciei, care presupune un fel de recunoastere oficiala a incapacitatii de plata, dublata insa de acorduri de imprumut a tarii prin care aceasta se inglodeaza si mai mult in datorii si prin care se obliga sa returneze inapoi banii bancilor publice si private, dupa cum a aratat si presedintele N. Sarkozy.

Un acord care, de fapt, salveaza doua lucruri: bancile si mecanismul european al guvernantei economice. Imprumuturile sunt acordate Greciei tocmai pentru a isi putea plati datoriile si, cum acestea sunt acordate de noile institutii financiare europene, rezulta de aici un mai mare rol al acestora pe plan continental si o dependenta crescuta fata de UE. Este de notat ca deocamdata nu s-a fortat nota cu o solutie europeana de amploare: un buget comun european, o Trezorerie comuna, un minister al finantelor. Insa decizia de acum, de a creste rolul si atributiile Fondului european de stabilitate financiara, un fel de FMI european, merge exact in acest sens.

Iar consilierul guvernatorului Isarescu, dl Vasilescu, explica si consecintele acestei ”salvari”: presiunea foarte puternica ce va fi asupra Greciei pentru a aplica ”masurile de austeritate”.

(…) Crizele din Grecia, Italia si Spania sunt, asadar, provocate, de pe o zi pe alta (cum este cazul Italiei) doar cu acest scop – al edificarii Molohului European. Depinde de amploarea crizelor (si aici depinde de cat de serioasa este amenintarea adresata Italiei si Spaniei) de care au nevoie pentru a intelege ce vor eurocratii – doar o uniune fiscala sau un aranajament institutional european mult mai amplu si masiv, care va “rezolva” dintr-un foc doua probleme, atat problema datoriilor statelor nationale, cat si problema datoriilor sistemului bancar. Pentru ca noutatea crizei “italiene”, fata de cea greceasca, ar consta in faptul ca unii analisti (a se vedea articolul de mai sus de pe Trenduri, dar si opinia lui Ilie Serbanescu) considera ca de aceasta data sistemul bancar ar fi si mai grav afectat, ceea ce ar putea duce la schimbarea regulilor sistemului financiar-bancar, probabil in acel sens al macrokontrolului in stilul de care facea pomenire, recent, Mugur Isarescu. Si cine ar putea schimba aceste reguli, ne intrebam noi, daca nu tot Uniunea Europeana? De altfel, un astfel de scenariu il luam in considerare si cand se vorbea despre “armaghedonul grecesc. Pana una alta, insa, asa cum am vazut, UE se angajeaza sa sprijine sistemul bancar in fata crizei provocate de datoriile statelor, chiar si atunci cand vor avea ratingul scazut. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Articolele saptamanii, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, ILIE SERBANESCU, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “ILIE SERBANESCU despre comparatiile intre Romania si Grecia in privinta datoriilor suverane si despre CE NE ASTEAPTA DIN PARTEA CREDITORILOR MONDIALI

  1. Pare ca s-a strans latul la gat. Pe de o parte e impresionanta forta (politica si financiara) care se exercita asupra Romaniei, Greciei…etc (ma intreb, cum se va scrie anul 1989 in istoria de peste 100 de ani, daca mai exista viitorul asta).

    Exista vreo solutie reala, sau doar ‘vae victis’ si-atat.

  2. @ c2:

    Fireste ca nu va mai exista nici Romania (mai intai), nici lumea… ca doar de ce vorbim totusi de Antihrist si de sfarsitul lumii, iar nu doar de lucruri istorice oarecare care au mai fost…

  3. @admin:
    dar sfarsitul nimeni nu stie cand va veni:100, 200 de ani,5 ani… Ni se spune doar ca acesta abia este inceputul tuturor durerilor. Si ma intreb cum poate fi acesta doar “inceputul” avand in vedere baia de sange din al II-lea razboi mondial, copiii din Somalia care mor de foame, dezastrele provocate de cutremure… si abia suntem la inceput… 🙁

  4. E totusi foarte aproape, macar atat putem sa vedem, fara sa stie nimeni sa spuna anul si ziua… Si mai sunt si atatea profetii. Nu va lasa oricum Dumnezeu sa se lungeasca iadul de pe pamant, e scris ca va scurta acele zile… Desi pana acum, pentru a ne pregati si pocai noi, pentru rugaciunile multor sfinti, le-a prelungit. Dar cand incepe ce e mai rau, ne vom ruga sa se scurteze si sa vina moartea mai repede, nu ca acum, sa se indeparteze… Sa nu ne amagim. Cand e vorba despre al treilea si ultimul razboi mondial, sau de guvern mondial, e vorba si de sfarsit, de imparatia lui Antihrist, nu de altceva… Dar putini vor mai trai atunci, dupa razboi si dupa atatea si atatea nenorociri care pot fi, de fapt, mantuitoare…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/07/20/despre-epoca-lui-antihrist-si-revenirea-prorocului-ilie-ca-%E2%80%9Eal-doilea-inaintemergator-al-venirii-lui-hristos/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/06/07/2009/07/27/epistola-unui-sfant-contemporan-pregatiti-va-dragii-bunelului-pregatiti-va/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/25/cuv-seraphim-rose-este-mai-tarziu-decat-credem-va-mai-supravietui-credinta-noastra/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/10/09/a-doua-viziune-a-staretului-antonie-invataturi/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/06/17/din-cuvintele-prorocesti-ale-cuvioasei-schimonahii-macaria-curand-toate-vor-veni-una-dupa-alta-domnul-stie-cum-sa-i-ascunda-pe-ai-sai/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/05/11/parintele-dionisie-ignat-de-la-colciu-de-6-ani-impreuna-cu-sfintii-vremurile-din-urma-semne-sau-exagerari-i/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/06/07/parintele-dionisie-ignat-despre-vremurile-din-urma-si-antihrist-iii-sa-facem-rabdare-si-sa-ne-pregatim-mai-cu-seama-noi-poporul-roman/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/06/30/staretul-dionisie-ignat-o-sa-fie-schimbari-mari-conducatorii-omenirii-de-astazi-sunt-hotarati-sa-distruga-omul-ce-inseamna-al-optulea-veac/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/01/22/mi-e-frica-parinte-tare-n-as-vrea-sa-ajung-vremurile-acelea-ce-sa-fac-raspunsurile-si-viziunile-neinselatoare-descoperite-sfantului-lavrentie-din-cernigov/

  5. @Anonyma:

    Pai …tocmai, privind la ce este in urma noastra si la ce pulseaza astazi in venele omenirii, nu prea poti sa mai crezi ca vor trece sute de ani, ci doar sa dai Slava lui Dumnezeu ca mai apuci o zi inca linistita, si sa veghezi asupra ta sa nu care cumva sa vina furul sa te prinda nepregatit.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/05/19/arhimandritul-sofronie-saharov-%E2%80%9Etraim-in-vremurile-de-pe-urma-judecata-se-poate-petrece-si-acum-care-e-conditia-deosebirii-duhurilor/

    „Trăim în vremuri apocaliptice. Astăzi, pacea este un lucru foarte dificil. Sfârşitul va veni brusc, dar atunci va veni şi mântuirea”.

    „Trăim în vremurile de pe urmă. Judecata se poate petrece şi acum”.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/08/cuviosul-sofronie-saharov-despre-razboaie-si-oamenii-zdrobiti-ai-vremii-noastre-scriu-dintr-o-profunda-durere-a-sufletului-meu-si-nu-socoti-lucrul-acesta-a-fi-un-pesimism-nemoderat/

  6. Doamne ajuta
    Este foarte adevarat ca Mantitorul a spus ca ceasul celei de-a doua veniri numai Tatal il stie, dar a si deschis ochii multor profeti care ne-au aratat intr-un fel etapele ,
    Asta ca sa fiim trezi-vii si sa realizam cat mai devreme, ca nu mai avem timp Nu ne ramane decat sa ne pocaim si sa ne rugam la Bunul Dumnezeu ca sa ne dea doar cat putem sa ducem
    Se vede cu ochiul liber ca se strange funia linga par
    Pe de-o parte decaderea morala a omenirii si departarii ei de Dumnezeu,ba chiar al renegarii Lui cu ura si vehementa, iar pe de alta parte ,toate manevrele politice incepnd cu revolutia franceza iar daca stau bine si ma gandesc chir mai devreme incepand cu marea schisma, cu renasterea, cu iluminismul declansatorul experientelor sociale totalitare, asa numitele revoluti de eliberare si emancipare sociala,revolutiile de la 1848, Napoleon, independente statale, state ce vor pierde mai tarziu din suveranitate pentru a forma Statele unite ale Europei, desfintarea monarhiilor, alungarea regilor care erau unsii lui Dumnezeu lasand niste marionete constitutionale mimand actul princiar al guvernarii,caci ce mai pot fii astazi regii europeni,cu varianta autohtona fanariota si intaurare unei dinasti ce n-are nici o legatura cu Romania , cu eliberarea tiganilor din robie,ai caror urmasi ne incaleca tara
    Apoi primul razboi modial,din care a rezultat Fed, farimitarea europei si craparea unei usi prin care sa se strecoare posibilitate de-a experimenta comunismul si national socialismul avand drept scop,odata cu cel de-al doilea razboi mondial distrugerea ortdoxiei(grecia a scapat deocamdata datorita pozitiei sale in mediterana), autoepurarea poporului evreu si la sfarsit ca cireasa de pe tort recreera statului israel.si odata cu el posibilitate de reconstruire a templului lui solomon unde sa fie inscaunat antihristul
    Iar manevrele de astazi nu fac altceva decat sa ne pregateasca de razboi si de un control acerb al populatiei care sa-l faca pe antihrist sa “puna saua” pe singurul miliard de oameni ce ar supravietui celui de-al treilea rezboi mondial
    un plan pe care l-au urmarit cu cerbicie fratii nefartatelui de-a lungul a 2000 de ani imediat inaltarii Domnului la cer
    se simt acordurile finale ale milenarei simfoni
    iar pentru noi nu au ramas decat pocainta rugaciunea si nadejdea in Sfanta Treime si Maicuta Domnului

  7. Asadar credeti ca suntem generatia martora a Apocalipsei ?

    Cat despre a fi pregatit, cuvintele Scripturii sunt limpezi ‘de va fi cu putinta sa amageasca si pe cei ALESI’

  8. @ c2:

    Da, credem, nu fiindca avem noi vreo descoperire sau vreo parere subiectiva, ci fiindca au spus-o direct atatia parinti mari si contemporani noua.

  9. Pingback: Inca o mare lovitura pentru romanii saraci: TAIEREA SUBVENTIEI PENTRU CALDURA - INTRE EXPERIMENT SOCIAL SI CINICA ARMA ELECTORALA
  10. Pingback: GRECIA PROGRAMATA LA FALIMENT IN OCTOMBRIE. Deznodamantul anticipat al crizei?
  11. Oare sa se intample acum prin explozia cursului profetia lui Serbanescu?

    “Aşa că străinii vor bloca curând finanţarea României, căci nu mai au ce să ia de aici! Iar ceea ce este de plătit nu are din ce altceva să fie plătit decât din reducerea nivelului de trai!”

    Alta explicatie legata de saltul cursului in Romania dar si in Europa de Est nu ar fi decat fuga capitalului strain, adica bancile isi scot banii in afara.

  12. Pingback: CUM SI DE CE NI SE SCHIMBA RADICAL VIATA DE LA 1 OCTOMBRIE. Ce-i de facut?
  13. Are dreptate domnul Serbanescu !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare