“SĂ AVEM CURAJ SĂ VORBIM CU MAICA DOMNULUI, care COBOARĂ LA NOI, la problema și necazul tău și nu te lasă niciodată singur!”. Predica de la NICULA, la ADORMIREA MAICII DOMNULUI (2021), a Pr. Paul Isip: “Mă gândesc că în acest an și jumătate au murit atâția oameni singuri prin spitale, fără să mai vadă fața omului” (VIDEO, TEXT)

15-08-2021 Sublinieri

j

Protopop Paul Isip: „Să avem curaj să vorbim cu Maica Domnului” | Mănăstirea Nicula, Hram 2021

Cuvântul de învățătură al părintelui Paul Isip, protopop de Gherla, rostit sâmbătă, 14 august 2021, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la finalul slujbei Vecerniei cu Litie:

(extrase)

„[…] Dar ca unul care, de 25 de ani sunt pelerin la Mănăstirea Nicula, am învățat că la Nicula este greu să vorbești despre Maica Domnului, dar este ușor să vorbești cu Maica Domnului! Dacă m-aș întoarce în timp, când eram mai mic eram fascinat că poți să vorbești liber cu Maica Domnului, că poți să i te adresezi direct, cu cuvinte simple și să simți că Maica Domnului este foarte aproape de tine, să simți că ea poate să coboare la problema ta, la necazul tău, la gândul tău, fie el nesemnificativ.

Atunci când am ajuns să fiu seminarist și apoi student teolog, aveam să învăț mai minte despre fecioria ei, despre Întruparea lui Mesia în pântecele ei, despre măreția și cinstea pe care Dumnezeu i le-a oferit și mărturisesc că au fost momente când s-a căscat o prăpastie între mine si Maica Domnului, aceea pe care o percepeam foarte simplu atunci când eram copil, pentru că în fața măreției ei, poți să-ți vezi nimicnicia ta. Și pe urmă, când vorbești despre feciorie, despre nașterea Fiului lui Dumnezeu din pântecele ei preacurat, simți că toate acestea sunt taine, pe care mintea Domnului nu le poate cuprinde, mai ales la o vârstă fragedă, când ești nedesăvârșit. Însă dacă te rogi, dacă vorbești cu Maica Domnului, simți că prăpastia nu este de netrecut, și cu toate că măreția ei este una extraordinară, Maica Domnului coboară foarte aproape de noi, se smerește. Așa cum zice priceasna, înseamnă tot [suspinul], tot cuvântul pe care noi i-l adresăm, devine părtașă și este dispusă să se apropie chiar și atunci când poate nu avem probleme foarte mari, dar ca unor copii, Maica Domnului ne arată că poate să ne ofere sprijinul ei, fără niciun fel de condiționare.

[…]

Ce face Maica Domnului? Maica Domnului COBOARĂ la noi, să ne putem înțelege cu ea. (…) Maica Domnului primește să i ne adresăm direct, fără cuvinte meșteșugite și fără formulări savante. […] Dumnezeu a ales-o pe ea care să coboare la noi, așa cum Dumnezeu-Tatăl L-a coborât pe Fiul său în lume ca să ne mântuiască pe noi.

[…] Vă îndemn să aveți curaj să vorbiți cu Maica Domnului, pentru că nu trebuie să spuneți mult și veți vedea că Maica Domnului coboară! Vă aduceți aminte de nunta din Cana Galileii. Nu era cea mai mare problemă din univers că niște oameni au rămas fără vin. (…) Ea știa să coboare la oameni și să le simtă necazurile. Și când a simțit durerea problemei pe care ei o aveau atunci, le-a spus un cuvânt simplu: „Faceți tot ceea ce vă va spune!”. (…) Maica Domnului coboară la noi, pentru ca pe noi să ne ridice la ceea ce Dumnezeu așteaptă de la noi.

[…] Pe Maica Domnului o regăsim între oameni, coborând între ei, cu măreția pe care Dumnezeu i-a dat-o, ca pe oameni să-i ridice. Noi, în teologie, vorbim despre fecioria Maicii Domnului, despre nașterea ei mai presus de fire și că este Născătoare de Dumnezeu. Dar fiindcă ea coboară, au revendicat-o pe ea mamele creștine care mai nasc prunci, pentru că ea este temeiul mamelor care nasc. Și atunci când ne uităm la ea în icoană, o vedem cu Pruncul ei în brațe, Fiul lui Dumnezeu (…). Am văzut-o participând la nunta din cana Galileii și ea devine temei familiilor creștine, deși n-a cunoscut bărbat, ci sălășluirea lui Dumnezeu în pântecele ei s-a făcut de la Duhul Sfânt. Dar cu toate acestea coboară și devine model sau pildă pentru familiile creștine.

Mă gândesc că, la picioarele Crucii lui Hristos, pe toți i-a cuprins disperarea. Am văzut că cei mai mulți nici nu erau acolo, erau cuprinși de frică. Și mă gândesc că au murit atâția oameni în acest an și jumătate. Și drama nu este că au murit, că murim cu toții, mai devreme sau mai târziu, ci drama a fost că foarte mulți au murit singuri prin spitale, fără să mai vadă fața omului.

Atunci, noi cei care suntem astăzi la Nicula, arătăm, în primul rând, că nu ne este frică de moarte, dar mai mult decât atât, vorbim cu Maica lui Dumnezeu, care coboară în mijlocul nostru și știm că, fie că suntem mame sau familii creștine, fie că mâine vom muri, când vorbim cu Maica Domnului, nu suntem niciodată singuri; iar aceasta ne dă siguranță!

Și am să închei cuvântul meu cu trei strofe dintr-o priceasnă care, an de an, dă numele procesiunii noastre de la Gherla la Nicula:

`Vin cu toții tot cântând
Pe Preasfânta lăudând,
Vin să-i spună Maicii Sfinte
Ce necaz le stă înainte.

Vin să-i ceară ajutor
Pentru tot necazul lor,
Vin să-i facă prăznuire
La cinstita Adormire.

Iar Preasfânta ca o Mamă
Tot suspinul îl înseamnă
Si-L roagă cu glas duios
Pe iubitul Fiu Hristos.

Când venim să-i facem prăznuire Maicii Domnului, venim oferindu-i toate problemele noastre, iar Preasfânta ca o mamă, tot suspinul ia în seamă”.

Legături:

Stareta Macrina Vassopoulos: “MAICA DOMNULUI VREA SA-I VORBIM, SA-I SPUNEM UNA SI ALTA… Si Hristos vrea sa strigam la El, vrea sa-L chemam. El este Cel iubit si vrea ca toata dragostea noastra sa I-o dam Lui”

MAICA DOMNULUI ESTE AICI, NU SUNTEM SINGURI… “De atunci până astăzi şi pentru totdeauna, cine poate spune că nu are Mamă care să plângă pentru el?”

UNDE ESTE MAICA DOMNULUI? “Maica Domnului este printre fiii ei; ȘTERGE LACRIMILE, ALINĂ DURERILE, CULEGE RUGĂCIUNILE şi apoi le înalţă la Fiul ei”. “Aşa cum L-a purtat pe Fiul său, NE POARTĂ PE FIECARE ÎN PARTE” – Cuvinte audio miscatoare ale Preasfintitului Macarie despre SFANTA NOASTRA MAICUTA

SA ALERGAM LA MAICA DOMNULUI!

PARINTELE ARSENIE PAPACIOC: “Maica Domnului e suparata pe aceia care nu-i cer nimic”

Cuviosul Arsenie Papacioc despre iubirea Preacuratei pentru noi: “O, FERICITA INCREDERE! O, SCAPARE SIGURA! MAICA LUI DUMNEZEU ESTE MAICA MEA. SA NE ARATAM FII!”

MAICA DOMNULUI, IZVORUL PACII SI AL BUCURIEI NOASTRE. Slujbele hramului Manastirii Putna si marturii ale credinciosilor (VIDEO). Predica Staretului TADEI la Adormirea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu: “Ori de cate ori o cautam din inima pe Preasfanta Maica, ea este nelipsita. Ori de cate ori cadem catre ea din inima, ne este aproape ca sa ne ajute. Ea este neincetat si necontenit cu noi – dar noi o uitam”

ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Predici ale Sfantului Teofan Zavoratul. Cuvinte despre Maica Domnului ale parintilor ARSENIE PAPACIOC SI DUMITRU STANILOAE (audio)

IATA, MAMA NOASTRA! – IPS Iustinian Chira despre MAICA DOMNULUI

“Ii place Maicii Domnului ceea ce facem noi?” – MAICA DOMNULUI MEREU INDURERATA SI INLACRIMATA sau icoana desavarsita a “iubirii cu cruce”: “NU INTRAM IN RAI SINGURI, FARA CEILALTI! Dragostea nu inseamna confort, bunastare, inseamna suferinta, spirit de jertfa” – PREDICI SENSIBILE SI PUTERNICE la MANASTIREA NICULA (video, text)


Categorii

Adormirea Maicii Domnului, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Maica Domnului, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate