Scrisoarea unui sfant catre noi sau… DE CARE LUPTA FUGIM MAI MULT SI MAI MULT?

18-11-2009 Sublinieri

normal_saint_lucas

“(…) Pentru prima data am simtit ca sufletul D-tale mi-e frate; si e un frate mai mic, care mi-a dezvaluit cu incredere o latura a sa pe care si-a descoperit-o uimit si nici nu stie daca o mai are: l-a strafulgerat o clipa, l-a zguduit – si el a ramas nehotarat, nesigur cu vechile-i suferinte si regrete, cu viata prinsa cu odgoane groase de lut, fiinta implantata adanc in minciuna, in care se zbate si se chinuie – si din adancuri tenebroase a zarit o clipa lumina de mai sus…

Aceasta constatare m-a determinat sa-ti scriu, sunt o multime de lucruri pe care ar trebui sa le faci pentru prima oara in viata D-tale, deoarece D-ta esti chemat sa te desavarsesti. De aceea ai suferit atatea lovituri, de aceea ai fost vaduvit de atatea lucruri, ai fost batjocorit, umilit, infrant, ca sa te poti smeri, sa inveti sa te smeresti. Retras in smerenie si in umilinta voita, vei incepe prin a cunoaste primii pasi de libertate. Constiinta se va usura brusc ca un arc. Sufletul iti va deveni simplu, inima sincera ca a unui copil. O, ce fericit vei fi daca vei reusi macar o data sa cunosti aceasta stare.

Dar pentru asta trebuie sa te lupti cu D-ta insuti ca un leu, sa-ti recunosti totul, si bine si rau, cu curaj, sa te lepezi de pacatele grele, sa te indepartezi de ce e murdar sau ce te-ar murdari prin cugetari sau fapte ca: razbunari, ponegriri, barfiri, ura, revolta etc. – toate fac primul rau noua insine si… mai putin obiectului urat. Acestuia poate sa-i faca si un bine, poate sa-l scuteasca de regrete, considerandu-si vina lichidata in fata urei ce i-o porti. Aici ma refer numai la drama D-tale familiala.

Indraznesc insa sa ma refer si la prieteni, fii atent, sufletul D-tale e derutat, credintele zdruncinate, o influenta rea iti poate strica; si nu uita ca cel mai bun prieten al omului ganditor este singuratatea, in ea te arati cum esti, cu ea meditezi, chibzuiesti, planuiesti, te umpli de spirit si intelepciune si drumul D-tale isi largeste treptat suprafata pe care o netezeste si o urmeaza intelepciunea. Nu face caz de cunostinta nimanui, orice om e un biet om, azi e asa, maine poate sa fie altfel, nu te increde in nimeni decat in Dumnezeu, pe care sa-l rogi ca un copil sa-ti dea putere, sanatate si pace sufleteasca. In momentul de fata D-tale nu-ti poate fi nimeni de folos, decat numai bunul Dumnezeu, caci ce om poate sa te iubeasca, cu toate slabiciunile si inegalitatile personale, in ceasul disperarii, cand nu mai stii ce vrei, nici ce-ti trebuie? (…)

Daniil Sandu Tudor de la Rarau


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Daniil Teodorescu (Sandu Tudor), Pocainta

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Scrisoarea unui sfant catre noi sau… DE CARE LUPTA FUGIM MAI MULT SI MAI MULT?

  1. “Cel ce se cunoaste indeajuns si se judeca pe sine nu are vreme sa ii judece pe ceilalti.”Din intelepciunea Mitropolitului Filaret al Moscovei si Sf.Arsenie din Paros care zicea”Lucreaza privegherea de sine si de voiesti sa fii castigat,tu si aproapele,priveste la greselile tale si nu la cele ale altora.Domnul ne spune:”NU JUDECATI,CA SA NU FITI JUDECATI”.De la Parintele Amfilohie Makris cuvint:”Cand inima ta nu il are pe Hristos,va cuprinde in locu-I,banii,avutii sau oameni.Ocrotirea lui Dumnezeu micsoreaza ispita.Nu neglija rugaciunea de seara.Roaga-te cu inflacarare,asemenea celor ce se duc la o praznuire.EI SUNT TREJI SI SIMT DOAR BUCURIE.Astfel,de vreme ce urmeaza sa vorbesti cu Mirele tau,nu asculta cand ispititorul iti graieste felurite lucruri pentru a te impiedica,caci stii ca exista cinva care iti poarta de grija.Un om se poate inalta deasupra pamntului cu doua aripi,una este SIMPLITATEA si alta este CURATIA INIMII.Trebuie sa fii simplu in lucrari si curat in cugete si simtiri.Cu o inima neprihanita il vei putea cauta pe Dumnezeu si cu simplitatea il vei gasi si te vei bucura.
    INIMA CURATA TRECE CU USURINTA PRIN PORTILE CERURILOR.” Sa ne ajute Dumnezeu sa cunoastem din vreme ispita si sa fugim la Picioarele Lui,rugandu-ne de ocrotire si mantuire.Amin!

  2. TIMPUL RUGULUI APRINS, cartea parintelui Andre Scrima a fost publicata de editura Humanitas in anul 1996, avand prefata semnata de dl.Andrei Plesu. Cartea este o rememorare a Antimului, a Grupului de la Antim, si a acelui care, citez, de la primul inceput, a insufletit si a calauzit,in felul lui inimitabil, cautarile si asteptarea celor ce descopereau Antimul: Sandu Tudor. Cu el, venea un stil; pentru el, se implinea un destin.
    sper din toata inima ca lectura cartii sa va aduca momente de bucurie. Doamne ajuta

  3. @ Florentina Radulescu:

    Din pacate, pr. Scrima, desi a facut parte din Rugul Aprins nu are o conceptie ortodoxa si noi NU recomandam aceasta carte si acest autor. Face parte din orientarea gnosticista (ca si dl. Plesu), promovand sincretismul religios, conceptia conform careia toate religiiile sunt egale si duc catre acelasi Dumnezeu, fiecare pe calea ei. Deci, sa fim cu mai mare grija!

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » IN PREGATIREA BUNEIVESTIRI: CUVINTE ALE CUVIOASEI MAICI ARSENIA SEBRIAKOVA (1833-1905): “Faca-se voia Ta in mine, Doamne, fie puterea Ta in mine, care biruieste toate!”
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » MAICA ARSENIA DESPRE ASUMAREA NEPUTINTELOR SI REFUZUL VISARII. “Unica iesire si linistire din orice tulburare si ispitire este smerenia”
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Maica Siluana Vlad: CINE SUNT EU SI UNDE INCEPE INTALNIREA CU DUMNEZEU?
  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Maica Siluana Vlad: LA CAPATUL DURERII E DUMNEZEU
  8. Pingback: SANDU TUDOR impotriva extremismelor politice si pentru trezirea crestina: "Nu slujim nici dreapta, nici stanga. Sa ne dezmeticim, cat mai e vreme!".
  9. Pingback: FUGA OMULUI DE SINE INSUSI. Mecanismele de aparare in fata… adevarului. Mic indrumar psiho-duhovnicesc de CERCETARE LAUNTRICA -
  10. @admin (:@ Florentina Radulescu)
    Dragi frați, nu cred că e potrivit să aruncăm o astfel de interdicție asupra părintelui Scrima. În definitiv, Scrima a fost un intelectual educat în occident, e natural ca el să fi fost influențat de duhul raționalist dar totuși nu s-a lepădat niciodată de trupul bisericii și, deși slujea într-o instituție catolică, nu a renunțat la ortodoxie când i-a fost propusă trecerea la romani (cum a făcut de curând și din propria inițiativă un intelectual mult mai îndoielnic, Bădiliță – ba chiar cu o vervă și un aplomb demn de schițele lui Caragiale). Și pe lângă asta, a reușit să scrie câteva lucrări deosebit de interesante, dintre care amintesc doar Antropologia apofatică.
    Hristos cheamă toți oamenii la mântuire, pentru baba lui Țuțea lucrurile par mai simple deci și parcursul ei către Hristos poate că este mai puțin sinuos, pentru niște intelectuali e puțin mai alambicat acest drum, important este ca ei să se situeze pe Cale, în Adevăr și astfel să guste Viața.
    Eu nu neg că există o influență … cel puțin îndoielnică a tuturor celor care au făcut parte din Colegiul Noua Europă, dar atât timp cât încă mai se declară ortodocși (cum e cazul lui Pleșu) cred că trebuie să ne purtăm mai atent cu ei. Doar și sfinții ne recomandau lecturarea filosofilor păgâni dar cu discernământ.

  11. @ Gopo:

    Nu retragem niciun cuvant. Scrima- ortodox? Doar cu numele. Asta conteaza sau ce erezii groaznice, grosolane, antihristice a propovaduit? Tocmai ca in Adevar nu s-a situat, ci a fost un sincretist notoriu, asumat si lipsit de echivoc, un declarat militant pentru egalitatea si unitatea religiilor… Of, complexele astea fata de elitismul intelectualist ne omoara…:(

  12. Pingback: PARINTELE DANIIL (SANDU TUDOR), MUCENICUL RUGULUI APRINS – 50 de ani de la plecarea muceniceasca la ceruri -
  13. Pingback: Sfantul Ioan de Kronstadt (†20 dec.): PRIVESTE MAI DES IN INIMA TA, COBOARA-TE IN ADANCUL EI! -
  14. Pingback: PARINTELE DANIIL DE LA RARAU – SANDU TUDOR. Pomenirea unui sfant al inchisorilor, staret isihast, carturar si imnograf neintrecut (17 noiembrie): “Omul zilelor noastre e un mare bolnav. Boala omului este in minte” -
  15. Pingback: SANDU TUDOR (Parintele Daniil de la Rarau): ”NU NE TREBUIE NICIO REFORMA. ORTODOXIA NU SE POATE SCHIMBA!”. Plus: Precizari si rectificari biografice -
  16. Pingback: 17 noiembrie – Pomenirea Parintelui Daniil (Sandu Tudor), sufletul MISCARII “RUGUL APRINS” DE LA MANASTIREA ANTIM. Reportaj “Memorialul durerii” (VIDEO) - Recomandari
  17. Pingback: FERICITUL MARTIR DANIIL TEODORESCU (SANDU TUDOR), creatorul “Rugului Aprins” de la Antim – biografia unui “NUNTAS AL CERULUI” (†17 nov. 1962, Aiud) -
  18. Pingback: Arhim. Mihail Stanciu despre SANDU TUDOR (CUVIOSUL DANIIL DE LA RARAU) – intelectualul isihast si nou mucenic al inchisorilor comuniste (†17 nov. 1962) -
  19. Pingback: Sandu Tudor (viitorul Fericit Martir Daniil): CARE ESTE CAUZA DURERII DIN CEASUL DE ACUM? | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: FERICITUL PARINTE DANIIL DE LA RARAU, lumanare aprinsa in sfesnic, ce a luminat pana departe: “Trebuie sa te biruiesti necontenit, sa te cresti duhovniceste cum creste un copil mic”. MARTURIA PARINTELUI PETRONIU | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate