DUMINICA SFINTILOR ROMANI – PREDICI, CUVINTE DUHOVNICESTI, CANTARI (audio, video). Sa cerem ajutorul sfintilor romani pentru vremurile grele prin care trecem!

16-06-2012 Sublinieri

Predică la Duminica a II-a după Rusalii (a Sfinților Români): Ierom. Teofan Popescu – MAN. PUTNA, 26 iunie 2011 despre nevoia de ajutor al sfintilor romani pentru vremurile grele prin care trecem si despre modelul sfintilor inchisorilor

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Cateheza Parintelui Mihail Stanciu la Duminica Sfintilor Romani (2010): “Ortodoxie si romanism”

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

***

Parintele Ioanichie Balan despre sfintii romani ai zilelor noastre:

Legaturi:

TROPARUL SFINTILOR ROMANI

IMAGINI DIN PARACLISUL SFINTILOR ROMANI AL MANASTIRII CRASNA (Prahova):


Categorii

Duminica Sfintilor Romani, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Ioanichie Balan, Parintele Mihail Stanciu, Parintele Teofan Popescu, Sfintii romani, VIDEO

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “DUMINICA SFINTILOR ROMANI – PREDICI, CUVINTE DUHOVNICESTI, CANTARI (audio, video). Sa cerem ajutorul sfintilor romani pentru vremurile grele prin care trecem!

  1. Off topic: as dori sa stiu cum pot sa va contactez in legatura cu preluarea fragmentara a unui material. Multumesc.

  2. Pingback: MAI POATE POPORUL ROMAN SA RODEASCA SFINTI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. S ar putea sa l mentionati si pe Sfantul Antipa de la Calapodesti ?

  4. Avem mare nevoie de Sfintii Romani! Numai ei ne mai pot ajuta in aceste vremuri. Roadele cailor omenesti, ale ignorantei dar si ale dusmaniei duse impotriva acestui popor sunt aproape gata de a fi culese. Sfintilor Romani mai ajutati-ne inca o data, aparati-ne, desi nu am urmat pilda vietilor voastre cum ar fi trebuit, desi am nesocotit ajutorul pe care Dumnezeu deja ni l-a oferit prin voi!

  5. Pe Sfinti,Scriptura ii numeste “prietenii apropiati ai Lui Dumnezeu”,pentru ale caror rugaciuni Dumnezeu se milostiveste de lume,sunt Slava intrupata a Lui Dumnezeu,adica BISERICA DUMNEZEULUI CELUI VIU,sau dupa cum mai spune Psalmistul:”Prin sfintii care sunt pe pamantul Lui,minunat a facut Domnul toata voia intru ei”(Ps.144,3.Se spune ca unii dintre sfinti sunt prin nastere alesi dar cei mai multi sunt prin devenire cu Lucrarea Duhului Sfant,care-i transforma,ii transfigureaza,ii umple de intelepciune,de cunostinta,de rabdare,de dragoste,de nadejde,de credinta;ii imbraca in haina de lumina(camasa de nunta)a virtutilor.Cu alte cuvinte Sfintenia,este plinatatea Sfantului Duh.Prin stradania de a face lucrator Harul Lui Dumnezeu in ei si in cei din jur,Sfintii sunt depaarte de bucuriile inselatoare si otravitoare ale acestei lumi,daruind celor din jur din preaplinul saraciei lor,pe Insusi Dumnezeu prin rugaciune si iubire fara sfarsit.
    Ideea de sfant nu se reduce la categoria pustnicilor,monahilor sau clerului.Domnul IIsus,ne-a chemat pe toti la desavarsire/dumnezeire.Numeroase sunt cazurile in care au fost trecute in randul Sfintilor atat persoane casatorite,barbati si femeii,cat si familii intregi,ex:Sf.Brancoveni si nu numai.Casatoria,nu este un impediment in calea sfintenie.Ea este una dintre Sfintele Taine si poate fi prin lucrarea virtutilor,un izvor de spor duhovnicesc.Sfintenia,se regaseste in toate categoriile sociale,profesiile,varstele.Sfintii sunt toti cei care si-au asumat responsabilitate Crucii Lui Hristos,lepadandu-se de sine si predandu-se voii Dumnezeiesti.
    Acolo,Sus,in Imparatia Lui Dumnezeu,Sfintii ne asculta rugaciunile,se intristeaza de necazurile si neputintele noastre,se bucura de reusitele noastre(pocainta),se roaga si mijlocesc pentru noi cand le cerem ajutorul.
    Indemnul Mantuitorului la sfintenie:”Fiti dar desavarsiti,precum Tatal Cel Ceresc desavarsit este”sau:”Cine ramane in Mine si Eu raman in el”ar trebui sa sa le avem in “toata petrecerea vietii”cu noi,gratie Intruparii Mantuitorului nostru IIsus Hristos.

    Si iata o descriere minunata a Cetelor de Sfinti impreuna cu Cel Care este pururea cu noi,Stapanul lumii,Dumnezeu din cartea maicute Taisia,scrisa chiar de mana ei sub indrumarea Pr.(pe atunci)Ioan de Kronstadt:
    “M-am vazut pe mine insumi intr-o pajiste acoperita de iarba verde,ingenunchind si rugandu-ma Lui Dumnezeu.In fata mea pajistea era marginita de o putere,iar mai incolo,cam la cincisprezece metri departare,curgea un rau.Pe malul celalalt se afla un oras mare,galagios,pe care,cum nu mai vazusem alt oras inainte,l-am luat drept Petersburg.Dintr-aacolo auzeam zarva-zgomote,strigate si vorbarie.Eram fericita ca trecusem de aceasta parte a raului,la pajistea singuratica,plina de pace.Cand deodata am inceput sa ma inalt de la pamant,fara sa-mi schimb asezarea-stateam tot in genunchi.Picioarele nu mi se indreptasera,desi acum nu se mai sprijineau pe pamant.Zburam tot mai sus;dar nu fara intrerupere.Din cand in cand mai coboram cate putin,apoi iar ma inaltam,pana cand in cele din urma,ajungand la mare inaltime,urcusul s-a oprit.
    M-am vazut in alta lume-in Cer dupa cum mi se parea mie.O dulceata de nespus imi umplea sufletulTotul era atat de plin de lumina,atat de minunat de frumos,cum nu-mi sta in putere sa-nfatisez prin cuvinte
    Aproape,langa mine,am vazut multime mare de fapturi omenesti,randuri-randuri,atat de multe incat nu le zaream capatul.Trupurile acestor fapturi erau toate deopotriva,dar nu grosolane si aspre cum sunt trupurile noastre pamantesti,ci stravezii si gingase,de parca ar fi fost imbinate din nori;atat de stravezii erau incat primul prin primul sir se stravedea urmatorul,si tot asa,pana la capatul indepartat al acestei fara de numar insiruiri.Doar culorile,sau mai bine zis nuantele acestor stravezii trupuri nu erau la fel.Unele bateau in galben,altelea in rosu,albastru,alb,si asa mai departe,insa toate erau stravezii si luminoase.
    Inaltandu-ma in acest chip de neanteles pentru mmine,am ajuns in fata primului sir,la capatul din dreapta al acestuia,si acolo m-am oprit.Inca mai eram asezata in genunchi,ca la rugaciune,caci in tot rastimpul acestei vedenii nu ma miscasem din loc;dar si asa ingenunchiata ,tot vedeam bine.
    Tot uitandu-ma asa la preaminunatele trupuri ale acestor fapturi,mi-am spus:Nu cumva acum sunt si eu ca ele?Dar nu,nu eram.Uitandu-ma la mine,am bagat de seama ca nici infatisarea nu mi se schimbase,nici asezarea.Eram tot in uniforma mea de scolarita,ingenunchiata in vazduh.In clipa cand m-am uitat la mine,mi-am aruncar fara sa vreau,ochii si in jos,si am vazut pamantul departe,departe.Zvonurile nedeslusite veneau dintr-acolo,un fel de suspine,de strigate,de rasete si macar ca totul n-a tinut decat o clipa,doar cat m-am privit pe mine insumi.cat despre acele fapturi sfinte,n-as putea sa spun daca erau sau nu imbracate.Tot ce pot sa spun e ca de-ar fi fost imbracate,vesmintele trebuie sa fi fost si ele straveziu,fara urma de grosime,fara nimic trupesc.
    Cum erau randuite sfintele fapturi,alcatuiau parca doua primele coruri.Lunga lor insiruire intinzandu-se pana hat,departe(ca mi se parea)era despartita in doua cete de un loc gol,stralucitor,ca un fel de coridor.Eu,cum am mai spus,eram asezata in fata primului sirag al cetei stangi,la capatul din dreapta al acestuia,astfel incat puteam sa vad si corul din dreapta precum si locul gol dintre ele.
    Cantau,cand pe rand,cand deodata,si cand prindeau sa cante,un val de mireama iesea din gura lor,ca tamaia intr-un vasaprins.Acest val nu se risipea,ci suia si se mladia in vazduh.Iar ce cantau,nu stiu,fara numai ca era frumos cat nu se poate spune.
    Stand la incepatura celor doua cete,dinaintea cararii dintre ele,vedeam limpede in departare.Parea ca odata cu departarea se vede si mai limedetot mai limpede.Mi-am spus ca acolo e chiar scaunul Lui Dumnezeu,Izvorul Luminii,ca acolo locuieste El ,Insusi.Nici nu mi-am ispravit bine gandul,ca am si vazut cum una dintre fapturi se apropie de mine si imi spune:”Vrei sa-L vezi pe Domnul?N-ai de ce sa mergi departe;este aici,imprejurul nostru;intodeauna e cu noi,intodeauna e langa tine”.Cine este acesta si cum de imi patrunde gandurile mai inainte sa mi le deslusesc eu insami?Nici acest gand n-a ramas tainuit:”Sunt Evanghelistul Matei!”Si nici n-a ispravit bine ca ,ca la dreapta mea,deodata,am dat fata cu Mantuitorul nostru Iisus Hristos[…..]”.
    (din cartea pe care o aveti afista:”Amurg in manastire”-Viata sfintei starete Taisia-scrisa de ea insasi)

  6. Pingback: PUSTNICII ROMANIEI. “Intre Cer si Pamant” (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: SIHASTRII NEVAZUTI AI BUCOVINEI/ Parintele Cleopa si parintele Ioanichie Balan despre pustnici [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: “Bucura-te, Ioanichie, mare facator de carti duhovnicesti!” PARINTELE IOANICHIE BALAN – IN CAUTAREA SFINTILOR -
  9. Pingback: Predici la DUMINICA SFINTILOR ROMANI. Cinstirea sfintilor inchisorilor. PREDICA PR. AMFILOHIE (2005): “Un crestinism lipsit de sfintenie e mort, flescait. Ne numim ortodocsi, dar suntem pagani dupa tinuta si dupa duh” -
  10. Pingback: Provocarea Parintelui Sturzu: Epistola către români/ PROTOS. HARITON NEGREA despre FRUMUSETEA UITATA A BLANDETII, “ODIHNA LUI HRISTOS”/ Tenorul Vlad Mirita despre relatia cu Hristos. Sfat catre tineri: SA CITEASCA DESPRE REZISTENTA ANTI-COMU
  11. Pingback: ZIUA SFINTILOR BRANCOVENI. Predica puternica (audio+text) de la PUTNA despre globalizare, distrugerea radacinilor si provocarea sfintilor români. “CAT COSTA UN SUFLET IN ZIUA DE AZI? NE VINDEM CREDINTA SI TARA PE CATIVA EURO” -
  12. Mai, stiu ca probabil undeva pe site-ul vostru este si acest interviu, dar eu nu l-am gasit. Probabil ca multi il stiu demult. Eu nu, si simt nevoia sa il impartasesc. Parintele Ioanichie e minunat! Cate lucruri formidabile si greu digerabile a spus el inca de atunci, din 1994…

    http://www.youtube.com/watch?v=pfxFJSox8tM

  13. 🙂 banuiam eu…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate