Pr. Mihai Valica: Interventie salutara pentru alternativa inechitabila

3-04-2009 Sublinieri
  mv1.jpg  

Am primit de la pr. Mihai Valica aceasta opinie publica fata de Interventia PF Daniel pe langa presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, in chestiunea pasapoartelor biometrice.

Noi adaugam ca preocuparile legate de asigurarea unui sistem alternativ de eliberare a documentelor de identitate trebuie sa se refere si la cartile de identitate, avand in vedere preconizata introducere, incepand cu 2011, a buletinelor biometrice cu cip RFID incorporat.

  pf12.jpg  

“Intervenția Prea Fericitului Patriarh Daniel este de maximă importanță în asemenea momente, când acțiunea de introducere a documentelor biometrice a creat multă tensiune și neliniște, a polarizat și polarizează încă pe unii cetăţeni ai României si în special pe unii credinciosi ai BOR, cu consecinte greu de prevăzut.

Dacă luăm în calcul și faptul că pe ansamblu, hotărârea Sinodului Sfintei Biserici Ortodoxe Române este în dezacord fată de pozițiile exprimate de Bisericile surori, care au fost confruntate cu această problemă, s-a interpretat de unii că această poziție singulară, reprezintă o ruptură în abordarea consensuală și unitară a problemelor la nivelul Bisericii Ortodoxe în general.

În plus de aceasta, când unii considerau că muțenia și slugărnicia față de puterea lumească a devenit starea de fapt a Bisericii Orotodoxe Române, apare intervenția PF Daniel, care infirmă aceste acuzații. Personal însă, consider că eliberarea documentelor de identitate fără cip pentru cei ce doresc acest lucru pe motive de conștiință religioasă, pentru cel mult un an cum se propune, nu este o rezolvare echitabilă, ci corect ar fi să se elibereze pe aceeași perioadă pe care sunt valabile cele care conțin datele personale biometrice pe cip. Avem peste 4 milioane de cetățeni români în afara granițelor plecați la muncă și aceștia nu pot face naveta să-și schimbe pașaportul nici chiar din an în an.

A cere valabilitatea pașapoartelor egală pentru toți este o atitudine de respect cu adevărat reală a conștiinței religioase a credinciosului și nicidecum să-i facă cineva doar un hatâr sau o favoare.

Vă rog, Prea Fericite Părinte Patriarh, ajutați să se simtă cetățeni egali în țara lor și cei care au alte convingeri față de introducerea actelor biometrice. A interveni cu autoritatea patriarhală în această problemă înseamnă, cred, că vă faceți datoria arhierească de a lupta împotriva nedreptății și a inegalității de orice fel și este semnul de recunoaștere a unei succesiuni apostolice depline, nu numai în har, ci și în acțiune.

Pr. Dr. Mihai Valică

ro-chip.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Opinii, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Pr. Mihai Valica: Interventie salutara pentru alternativa inechitabila

  1. Pingback: Patriarhul Daniel face apel la Roberta Anasatase pentru promulgarea amendamentelor BOR în cazul paşapoartelor biometrice « N-am cuvinte…
  2. Interventia este salutara.

    In sfarsit s-a gandit cineva si la romanii din afara tarii. Pana acum am auzit slabe opinii cu referire la cei din afara tarii. Adica romani erau considrati doar cei care locuiesc in tara, si de aici si DUREREA cand am citit ca pasaportul nu este un bun necesar. Uite ca pentru 4 milioane de romani este necesar. 4 milioane nu este o cifra considerabila?

    Mai mult de atat, daca ajungi in situatia sa apelezi in afara tarii la ambasada romana, e ca si cum te-ai intoarce inapoi in comunism, deoarece nu-si fac treaba eficient nici pana acum.

  3. Apa de ploaie ce a solicitat patriarhul, iar restul este linguseala noastra, crezanadu-ne mai vicleni decat Daniel. Aceste acte trebuie respinse si punct. Ce inseamna alternativa de un an ? Vom putea sa ne facem pasapoarte la nesfarsit, in fiecare an ? Ne-am poticnit toti la pasapoarte si prin asta ei incearca sa ne dea raspunsul la toate tipurile de acte cu cip. Nu mai tratati problema doar dpdv lumesc, precum insusi sinodul a dat un raspuns … foarte “europenizat”. Noi avem nevoie de parinti in fruntea bisericii, care sa tina cont de proorociile Sf. Parinti si sa nu ia in deradere cartea Apocalipsei. Prin asta ei savarsesc pacat impotriva Duhului Sfant. Hulesc cele sfinte. Nu e de negociat nimic aici, nici cu sinodul, nici cu statul. Trebuie un raspuns categoric la intrebarea : Sa fie acceptata introducerea actelor electronice in Romania ? DA sa fie DA, NU sa fie NU, caci ce-i mai mult e de la vrajmasul.

  4. Are dreptate pr Ieroslav, “Ce inseamna alternativa de un an ?”,..e foarte simplu, sa li se elibereze pasapoarte cu cip biometric celor care solicita asa ceva, iar pasapoartele vechi sa aiba aceeasi valabilitate, ca cele biometrice,..ori nu vorbim aceeasi limba,..ce o fi asa complicat. Doamne lumineaza ne si intareste ne, ca sa putem face fata urgiei ce v a sa vie!!!

  5. Doamne Ajuta …intr adevar este usor ambigua sau e de vina ignoranta mea …Termenii folositi nu sint prea clari.Ce sa intelegem din propuneri ?Cine sustine propunerea cu doar pentru un an ?De ce doar un an ?Si dupa un an ce?Ar fi bine ca PF Daniel sa sustina in continuare dreeptul PROPRIEI TURME LA actele pe care aceasta le doreste .Valabilitatea trebuie sa fie similara celor …nici nu stiu cum sa le spun.Intr adevar ar trebui ca orice act de identitate ce trezeste suspiciuni ortodoksului sa poata fi adaptat fara niciun impedimente ,mai ales in numele drepturilor cistigate dupa 89 ,la dreptul la libertatea de confesie.NIci nu imi pot inchipui cum pot unii sa gindeasca sa refuze dreptul unor oameni de respinge ceva ce distruge religia acestora.Macar in parada lor de drepturile omuluicei ce ne conduc trebuie nu sa tina cont ci sa RESPECTE vointa si demnitatea umana

  6. Pr. Ieroslav are dreptate. In Biserica Ortodoxa nu merg compromisurile si jumatatile de masura. Doamne ajuta!

  7. @ Jeepers Creepers 4

    Sa fim seriosi! Este prea tarziu ceea ce credeti Dvs.ca ar fi in drept a fi respectat : vointa si demnitatea umana! Reeducarea de la Pitesti, Aiud, Gherla, Targu Ocna, Jilava, Baia Sprie, Targsor, Canalul Dunarea Marea-Neagra in care, se muncea 20 de ore pe branci din 24, Ioan Ianolide a spus si specificat clar ca, reeducarea nu s-a limitat doar la ei ci, o data omologata (in puscariile romanesti) va continua si se va perpetua pentru ca, ai nostrii semeni dorm ‘somnul cel de moarte in care-i adancira barbarii de tirani’; unul ca Turcanu, Popic, Sepeanu, Zeller, Dumitrescu, Caller, Nicolski, Teohari Georgescu, Ana Pauker se vor multiplica si generaliza; or sa intram ‘in tura’ de-a valma tradati de politicieni, intelectuali, preoti (unii), ierarhi, IPS-titi pana la Prea(Ne)Fericiti care, canta cum li se joaca!

    Este DEJA prea tarziu! Fiecare pe barba lui, pe spinarea lui, pe turta lui! Dumnezeu sa-i/sa ne intareasca pentru a merge nu pana la sfarsit!

    Cei reeducati – cu exceptiile de rigoare – au fost transformati in monstri, bestii sadice, nebuni masochisti, in criminali ai disperarii; nici-unul dintre noi (care ati citit cartea) nu cred ca ar fi rezistat eroic si pana la capat in urma experimentului diabolic si inuman la care au fost supusi acesti oamneni! Suferinta lor a fost ‘tortura nuda, cruda, primara, incredibila’ si inimaginabila – spun eu!

    Insusi Pr.Calciu Dumitreasa a refuzat sa-si astearna in amanunt ororile la care a fost supus fiindca, il intorceau – din nou – pe dos, il umplea de oroare, de senzatia Iadului simtit si gandit de-acolo…cine nu invata din istoriile (istorisirile) celor de dinainte, risca sa cada in aceleasi greseli! Uite-asa, asistam pasivi (unii..), neputinciosi, saraciti, uluiti, prostiti cum ni se pregateste…infiintarea Iadului pe Pamant ca o pregustare a celui vesnic!

  8. Pingback: Linkurile zilei 3 Aprilie 2009 — NU cătuşelor electronice!
  9. Pr. Ieroslav are perfecta dreptate. Smecheria cu termenul de valabilitate de 1 an este o minciuna sfruntata. Se vor elibera foarte putine, la cativa, de ochii lumii, iar apoi nu se vor mai elibera intrucat se vor inscena smecheriile tipic securisto-comuniste, cu diversi indivizi pusi de ei sa masluiasca pasapoartele normale si se vor dovedi <>. Aici nu incape negot : DA sa fie DA iar NU sa fie NU , si ce e mai mult decat atat este de la cel rau ! La lupta !

  10. Doamne ajuta !

    nu as vrea sa fiu inteleasa gresit….
    s-a mai facut un pas …mic , dar s-a facut !
    ma gandesc la o comparatie, poate nu tocmai potrivita si anume
    Mantuirea este buna FOARTE insa , cu toate acestea, Insusi Dumnezeu nu forteaza vointa omului in aceasta alegere – Se da pe Sine, ii da repere, nuieluse , minuni, doar-doar va intelege , va vedea si va alege mantuirea !
    insa nu-l forteaza pe om – e la libera alegere, cum s-ar spune….
    asa si cu actele acestea
    noi, ortodocsii care intelegem ce inseamna acceptarea unui astfel de act biometric, nu avem dreptul sa fortam alegerea nimanui – oricat de bine intentionati am fi …
    chiar daca stim ca e bine sa refuzam acele acte biometrice
    asa incat , faptul ca vor exista doua alternative si anume : acte cu cip si acte fara cip nu cred ca e o solutie gresita
    in plus, daca retin bine, era o pilda : nu esti cinstit daca n-ai furat dintr-o camera in care … nu exista nimic !
    asa incat , alternativa – adica acte cu cip/ acte fara cip -nu va face decat sa cearna , sa descopere pe fiecare cum sta in incredintarea lui , cui vrea sa apartina : lui Dumnezeu sau lui mamona

    ii sunt recunoscatoare Parintelui Patriarh pentru acest pas inainte si ma rog sa-l intareasca Bunul Dumnezeu si sa-l stra-lumineze Maica Domnului in continuare, pentru ca inteleg ca acolo, sus, “pe culmi”, bat uraganele….asa cum spunea Sfantul Serafim Sobolev

    in plus, poate ar fi bine sa fie postata si parerea Parintelui nostru sfant si drag , Ilarion Argatu , referitor la semnul de pe frunte ….

    va rog pe toti sa ma iertati daca nu m-am facut inteleasa

    Maica Domnului cu noi !

  11. Am reluat cu atentie sporita acest articol al Pr. Mihai Valica si
    mi-a ramas intiparita in minte aceasta fraza: “…nu este o rezolvare echitabila , ci corect ar fi sa se elibereze pe aceeasi
    perioada pe care sunt valabile cele care contin datele personale
    biometrice pe cip”… Tocmai asta e … altfel , “Curat murdar!” ,
    cum zice Caragiale …

  12. Il respect pe pr. Valica, dar ce mare scofala a facut I.P. Fericitul. Momentul era la Sinod, cand DA trebuia sa fie Da si NU NU cum spune pr. Ieroslav. Ne tot entuziasmam de firimiturile cazute de la masa stapanului si ii pupam si mana, uitand ca stapanul este Hristos. Doamene ajuta.

  13. aveti dreptate D-na/ra Daniela. Momentul rezolvarii corecte ar fi fost la al Sinod…dar nu a fost..Am apreciat totusi ca PF Daniel a cerut un raspuns in urma interventiei, dar fara rezultat…

    Nu cerem ca Sf. Snod sa dea pasapoarte, ci doar sa santioneze moral actiunea inregimenatrii biometrice si sa intervina pentru varianta echitabila, ca guvernul sa nu faca discriminare in problema eliberarii pasapoartelor, privind timpul de valabilitate a lor.

    Post usor si Sfintele Pasti cu multe bucurii duhovnicesti!

    Pr. Mihai

  14. Sper să recunoașteti autorul…O.H.

    O meditație:

    “pentru evlavioşii intelectuali „neoconservatori”, cei care îl gândesc pe homo religiosus în termenii lui homo economicus, şi nu vice versa, terorismul tehnocratic nu-i terorism.

    Este libertate, democraţie, civilizaţie. În România, statul, mass media, intelectualii stângişti şi neoconservatorii se regăsesc de aceeaşi parte a baricadei în eforturile lor de legitimare a Sistemului. Fiecare, cu mijloacele lui, pune umărul la cristalizarea şi propagarea noii ideologii legată de tehnologie şi mondializarea capitalismului financiar sau/şi a „capitalsocialismului” (capitalismul de ultimă oră care privatizează profiturile şi socializează pierderile.) Noua ideologie are menirea să înlocuiască vechiul marxism, aruncat în derizoriu de „socialismul economist”, dar care îl continuă neschimbat în spirit. Regăsim aceleaşi mituri universaliste: Progresul, Munca, Siguranţa, Des/Creşterea economică, la care s-a adăugat, Mediul înconjurător (o reciclare a mitului Naturii).

    Aceaşi insistenţă obsesivă asupra discursului abstract în detrimentul realului concret. Aceeaşi ideologie a nimicului, acelaşi mecanism de justificare a distrugerii omului în numele Omului. Miturile universaliste nu mai convieţuiesc sub aripa protectoare a Istoriei ca în vechiul marxism. S-au regăsit sub umbrela Democraţiei, Tehnologiei şi a Societăţii globale, treimea ce alimentează fantasmele sociale ale „omul foarte nou” . Difuzată prin mass media, impusă prin sistemul universitar şi workshopurile sponsorizate de stat, marile corporaţii şi ONG-urile mondialiste, noua ideologie dictează adevărul în câmpul social, decide ce este bine şi ce este rău în sfera morală, redefineşte sau înlătură tradiţiile şi vechile identităţi (religioase, naţionale, individuale).

    În România a supravieţuit în virtutea inerţiei o „viaţă culturală”. Cultura în sensul ei tradiţional a pierdut însă „arma simbolică”. Formă goală, glăsuieşte prin voci castrate care nu au nimic important de spus. Influentă, creatoare de semnificaţii şi atitudini în plan social este doar puterea mediatică. Presa centrală şi televiziunile promovează „personalităţi” sub acoperire culturală: mediocrităţi mondene, „lideri de opinie” conformişti, păpuşile serviciilor secrete şi ai societăţilor oculte.

    Doar o clarviziune profetică, venită de la Sfântul Duh, ar putea demasca faţa necunoscută a terorismului tehnocratic impus de elite. Sfântul Duh, spre deosebire de „spiritul culturii”, al „naturii” sau „spiritul transistoric” al religiilor panteiste, lucrează „din afara” spre eliberarea noastră efectivă. Orice alt „spirit” din interiorul Sistemului, care se instalează ca referinţă universală, produce un discurs totalizator, sau de-a treptul totalitar. Nu face decât să ne înrobească prin „integrare”, oferindu-ne o libertate iluzorie (de exemplu, libertatea de care ne bucurăm în cyberspace).

    O astfel de „luciditate profetică” a avut părintele Iustin Pârvu, când s-a ridicat împotriva paşapoartelor biometrice. Capetele pătrate din presa românească au catalogat apelul bătrânului duhovnic drept „puseu penibil de panică apocaliptică”. Speriaţi de acuze, unii dintre creştinii care s-au pronunţat în mod public împotriva cipurilor, s-au retras pe poziţii defensive şi „raţionale”. Au adoptat un ton „moderat”, plin de „discernământ” caracteristic jocului în teren. În apelul său, părintele Iustin Pârvu a surprins din perspectivă escatologică momentul istoriei în care trăim („vremurile în care ne aflăm acum sunt premergătoare acestor profeţii”), a definit „exact” situaţia noastră reală („România a ajuns astăzi putregai”), a prezentat obiectivul („să rezidim neamul acesta” prin „a rezidi fiecare în parte sufletele noastre”) şi a indicat calea (Lupta este deschisă! Luptaţi până la capăt!) Ca să nu existe nici o îndoială asupra radicalităţii mesajului său, a exclus orice urmă de compromis („Să nu credeţi că putem sluji şi lui Dumnezeu şi lui mamona”).

    Apelul lui Iustin Pârvu este o mărturisire a numelui lui Dumnezeu în mijlocul noilor idoli şi un îndemn la eliberarea persoanei timpurilor noastre. Este un cuvânt viu care vrea să ne aprindă – „Am venit să aprind focul pe pământ”, spune Mântuitorul. Deocamdată, de aprins nu s-a aprins nimeni, doar s-au „energizat” ciberantropii însărcinaţi să menţină Ortodoxia în Sistem.

    Cine are urechi, să asculte…”

  15. Hristos a inviat! Sunt de acord cu cele spuse de pr. Valica si va spun sigur ca cel putin dumnealui a adresat apeluri nenumarate in parohia pe care o pastoreste…dar ceilati pastori? Au reactionat oare in spiritul dreptatii si al libertatii omului? De ce oare BOR nu a avut o alta atitudine, tot stau si ma intreb…Si vedeti dumneavoastra cum s-a mai produs o ruptura intre BOR si credinciosi…si cine castiga din acessta? “Oare cine?”, retoric vorbind. Eu spun ca ar fi mai bine sa ne rugam la Bunul Dumnezeu pentru luminarea noastra, a tuturor si sa avem incredere ca El ne va arata, ne va lumina pe cei ce incercam sa tinem calea cea dreapta . Numai bine!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate