PĂRINTELE EMIL JURCAN ia atitudine față de umilirea Bisericii și terfelirea poporului de către CONDUCĂTORI și MASS-MEDIA: “Fiţi cinstiţi cu poporul. Nu faceţi din boală o afacere! Nu vă îmbogăţiţi pe marginea suferinţei omului! Nu transformaţi poporul într-o turmă urmărită de poliţie, înfricoșată la televizor”

30-11-2020 Sublinieri

Pr. Emil Jurcan – Ganduri de Parinte, 28 Noiembrie 2020

Pilda dregatorului bogat si pazirea poruncilor.

O replica la politică, din partea Bisericii

„Aş pleca în gândul meu de la Evanghelia pe care o vom auzi: se apropie de Mântuitorul un tânăr bogat, totuşi preocupat de starea lui sufletească, şi Îi zice: Învăţătorule bune, ce să fac să moştenesc viaţa cea veşnică? Mântuitorul îl întreabă: De ce spui că sunt bun? Bun este Dumnezeu. Cu alte cuvinte: Simţi tu că Eu sunt Dumnezeu? Ai venit la Mine ca la Dumnezeu? Sau ai venit doar să mă întrebi, dintr-o curiozitate? Probabil că ai mai întrebat pe mulţi, dar ai fi vrut să vezi ce părere am şi Eu. Sau vrei, într-adevăr, să găseşti calea spre Cer. Îi dă răspuns Mântuitorul: Vinde toate, apoi vino după Mine! Vinde toate câte ai, vine toate câte eşti, câte ai fost tu până în momentul acesta – un om al materiei, al orizontalităţii, un om care ai crezut că materia poate să fie dumnezeul tău, că plăcerea este de fapt viaţa ta în definiţia ei. Nu este! Vinde toate, scapă de această mentalitate şi vino apoi şi stai cu Mine. Simţi tu oare starea Mea dumnezeiască, simţi tu divinul din Mine?

Probabil că această întrebare ar fi trebuit să i-o punem mai ales acum, în această atmosferă de pandemie: Doamne, ce să facem? Doamne, cum să facem? Îţi spunem Învăţător cei care nu avem prea multă credinţă, dar Îţi spunem Dumnezeu cei care credem mult; oricum, tot vrem să Te întrebăm ce să facem. Chiar dacă nu suntem grozav de credincioşi, tot avem nevoie de răspunsul Tău. Dumnezeu aşteaptă să Îl întrebăm. Până acum nu L-am întrebat. Să-L găsim – până acum nu L-am căutat. Dumnezeu aşteaptă să mergem la El, să venim la El, să-I cerem sfatul – n-am făcut-o, ne-am crezut noi deştepţi şi sfătoşi. Şi ne-am trezit că nu putem gestiona. E tot mai greu şi tot mai greu. Ne-ar fi dat Dumnezeu şi răspunsuri şi înţelepciunea Lui. Dacă L-am fi ascultat, poate că am fi fost singurul popor din Europa pentru care pandemia ar fi fost ceva accidental, cu foarte puţine cazuri. Dar trebuia să-L ascultăm. Am fi fost un popor sănătos dacă am fi ştiut să-I cerem Lui sfatul. Cu siguranţă ştim răspunsurile Lui, ştim ce sfaturi ne-ar fi dat El.

În primul rând, Dumnezeu ne-ar fi spus nouă, tuturor: <Fiţi cinstiţi între voi!> Iar conducătorilor le-ar fi spus mai tare, mai apăsat: <Fiţi cinstiţi cu poporul. Nu faceţi din boală o afacere!> Le-ar fi spus lucrul acesta. <Nu vă îmbogăţiţi pe marginea suferinţei omului!> În al doilea rând, le-ar fi spus tuturor, – şi celor care conduc, în primul rând: <Conştientizaţi poporul, maturizaţi-i, nu-i speriaţi. Nu-i transformaţi într-o turmă urmărită de poliţie, înfricată la televizor. Spuneţi-le că boala trece în momentul când au credinţă multă şi sunt optimişti, că imunitatea trupului se întăreşte în momentul în care omul zâmbeşte. Omul are puterea de a trece cu zâmbet, cu optimism peste tot. Când omul se roagă, capătă mai multă putere.> Ne-ar fi spus Dumnezeu: <Rugaţi-vă tot poporul! Învăţaţi sau reînvăţaţi să vă rugaţi. Rugaţi-vă! Ridicaţi mâinile voastre spre cer toţi. Şi cel mic, şi cel care stă în fruntea Ţării. Începeţi ziua cu Tatăl nostru. Începeţi-o şi sfârşiţi-o tot cu Tatăl nostru. Cereţi de la Tatăl Cel ceresc ajutor şi înţelepciune şi vă vor fi date.>

Şi apoi, mai concret, ne-ar fi spus Dumnezeu – şi aici vreau să dau răspunsul pe care eu, ca teolog, ca om al Bisericii, îl simt, pentru că tot timpul nouă ni s-a spus: Voi nu faceţi politică! Cu alte cuvinte, oricine din presă poate să tragă Biserica de urechi, dar Biserica să nu replice; Biserica să stea cuminte, să ia palme, că de-asta e Biserică, să întoarcă şi celăalt obraz. Adică tu poţi să te urci cu picioarele pe Biserică, Biserica trebuie să primească palme şi să zică mulţumesc. Nu! Biserica are un răspuns. Şi cu siguranţă că fiecare slujitor, fiecare om cuminte ştie exact care este răspunsul.

La replica <Oamenii se îmbolnăvesc de la moaşte>, Biserica ar fi trebuit să spună: <Nu de la moaşte! Dacă voi credeţi că ne înghesuim la moaşte şi la icoane, foarte bine, scoatem moaştele şi icoanele în cele mai mari pieţe şi oamenii şi de la balcoane să se închine, să se plece, să se roage. Vom face lucrul acesta pentru conştientizare.> Aşa ar fi trebuit să faceţi, nu să trimiteţi presa, pe neica nimeni, să filmeze două băbuţe care se ţin una de alta şi să spuneţi că e înghesuială şi de acolo se îmbolnăvesc. Nu de acolo s-au îmbolnăvit oamenii, nu de la moaşte, nu de la icoane, nu de la biserică. Ne-ar fi spus Dumnezeu: <Nu vă mai certaţi! Nu vă mai certaţi la televizor, nu vă mai certaţi prin parlament. Arătaţi urât, aşa de urât vă stă când vă tot certaţi şi vă acuzaţi. Sunteţi ca nişte ţaţe, vai ce urâţi sunteţi în momentul acela!> Tensiunea voastră devine apoi tensiunea noastră şi oamenii se îmbolnăvesc pentru că ascultă şi primesc tensiunea aceasta a voastră şi trupul lor capătă stres, oboseală, tensiune. Cearta noastră se repercutează asupra noastră negativ. Opriţi să vă certaţi, spuneţi-vă părerea frumos şi găsiţi cea mai bună variantă.> Asta ne-ar fi spus Dumnezeu. Şi ne-ar mai fi spus tuturor: <Iubiţi-vă Ţara şi neamul! Spuneţi-le românilor şi tuturor celor care trăiesc în Ţara aceasta că sunt frumoşi, că sunt deştepţi, că sunt cuminţi, că ei nu sunt hoţii Europei, nici cerşetorii Europei, nici urâţii Europei, ci sunt harnicii Europei, inteligenţii Europei şi că în Europa aceea occidentală mult-lăudată în care unii cântau cu inconştienţă „Vrem o ţară ca afară” – care afară? În acea Europă există hoţii mult mai mari, de miliarde şi miliarde de euro.> Adică nu noi suntem hoţii Europei. Dimpotrivă, suntem frumoşii spirituali ai Europei. Spuneţi lucrul acesta, făceţi-i pe oameni să zâmbească, să se simtă bine; ei sunt frumoşii spirituali ai Europei, pe primul loc în ceea ce priveşte spiritualitatea şi întâlnirea cu sacrul, cu Dumnezeu. Niciun popor nu este mai frumos ca acest neam. Şi apoi să ne educăm, să mergem la Dumnezeu.

<Opriţi-i– ar fi spus Dumnezeu – pe cei care vin cu sintagma „libertatea presei” [pentru a pretexta atacurile la adresa neamului propriu și a Bisericii – n.n.]. În numele aşa-zisei libertăţi a presei urâţesc neamul nostru, arunca atâtea cuvinte murdare. Asta nu e libertatea presei. Să murdăreşti un popor, o ţară întreagă, ducându-te la televizor sau scriind în mass-media sau să promovezi prin tot felul de site-uri de socializare, prin tot felul de reţele, cât de urâţi, cât de proşti… Opriţi-i! Poporul acesta este poporul lui Dumnezeu.

[…]

Mă întorc la ceea ce am început să vă spun. Un tânăr vine la Mântuitorul şi-i spune: Doamne, ce să fac? Şi Mântuitorul îi spune ce să facă. Din păcate, n-a primit. Din păcate, s-a dus îngândurat, pentru că era prea legate de averea lui, de pământul lui, de nimicul lui. S-ar putea ca ceea ce v-am spus eu acum să fie exact ca răspunsul Mântuitorului şi mulţi dintre voi veţi zice: nu, nu merge. Am întâlnit de mai multe ori, vorbind cu oamenii, răspunsul: <Aa, asta nu, asta e ideal, e vis, nu se poate; la români nu se poate.> Nu se poate dacă nu vrei! Dacă îl faci conştient pe popor, dacă îi spui: <Tu nu eşti un popor prost! Tu eşti un popor deştept. Hai să vedem cât eşti de înţelept! Tu eşti înţelept!> Şi oamenii vor începe să gândească în profunzime. Când stai cu ei şi-i priveşti în ochi şi le spui lucrul acesta, oamenii sunt receptivi. Eu simt că oamenii nu sunt răi, doar că atât au fost de hărţuiţi şi de asmuţiţi încât realmente au devenit răi. Asmuţiţi pe Biserică, asmuţiţi pe lucruri frumoase, asmuţiţi împotriva a ceea ce nu trebuiau să fie asmuţiţi. Tot timpul aceşti oameni, prin aceste mizerabile mass-media – pentru că chiar sunt mizerabile; îmi spunea cineva odată: – Părinte, nu mă interesează dacă dumneata le vorbeşti frumos, dacă dumneata faci lucruri frumoase la biserica ta. Pe mine, ca presă, mă interesează dacă te-au prins beat, dacă ţi s-a luat carnetul, cu alte cuvinte mă interesează doar ce este rău, pentru că doar aşa pot să fac rating. Şi-mi era prieten, îmi era apropiat respectivul. Şi am întrebat: – Chiar asta e mişcarea voastră?! Şi mi-a zis: -Da! Deci toată presa caută doar ce este şocant şi rău, mai ales acolo unde lucrurile sunt sensibile, unde este Biserica, unde este credinţa. Şi atunci prin ratingul pe care mi-l fac prin aceste ştiri, vând publicitatea mai scump, adică am mai mulţi bani. Totul se cifrează în bani. Şi am zis: Vai, dar ce rău am ajuns. Din păcate, aici suntem.

Mă întorc la ceea ce vă spuneam: haideţi să ne întoarcem să fim acei oameni ai frumosului, indiferent de bani; în primul rând să fim foarte interesaţi de suflet, de frumos. Să căutăm oamenii frumoşi. Şi să ne impunem punctele frumoase, adică să nu cedăm. Nu vă mai uitaţi la manipularea mass-media. Vă distruge. V-aţi îmbolnăvit mult privind toate ştirile acestea alarmiste. V-aţi îmbolnăvit. Să ştiţi că prima dată boala a intrat în mintea noastră şi apoi în trupul nostru. Şi există boala, sigur că toată lumea conştientă vine şi îmi zice că există boală, este, într-adevăr, o gripă; dar haideţi s-o tratăm altfel! Medicii să-şi facă datoria, atât cât pot ei face şi să-i suţinem. În al doilea rând, să-i oprim pe cei care ne tensionează, ne obosesc. Să le spunem politicienilor că noi nu mai vrem să ascultăm certuri. Vrem să vedem gânduri frumoase, propuneri interesante, dialog plăcut, care să odihnească, nu să obosească. Adică lucruri în care să văd o gândire profundă, nu un simplu slogan: <Dă-te jos să mă pun eu în locul tău!> – căci deocamdată doar atât am văzut, cu promisiuni mincinoase.

Am vrut astăzi să vă pun la suflet şi o gândire a unui om din Biserică. Cu alte cuvinte, să ştiţi că Biserica gândeşte, şi gândeşte profund. Biserica nu este una strict ceremonială, chemată să mai facă câte un parastas la mormântul eroilor sau la 1 Decembrie. Biserica are un cuvânt de spus.

Şi aş vrea să ne încurajăm unii pe alţii. Fără să jignim, dar să spunem. Să se ştie că avem o verticalitate. Şi, în primul rând, avem o credinţă. Îl ascultăm pe Dumnezeu. Îi ascultăm vocea pe care o simţim în conştiinţa noastră. Vocea lui Dumnezeu este conştiinţa noastră. Să încercăm să nu ne sufocăm această conştiinţă. Să fie conştiinţa lui Dumnezeu în conştiinţa noastră […]”.

Legaturi:

Parintele Emil Jurcan despre LUPTA IMPOTRIVA IMPARTASANIEI, ca inceput al razboiului total cu Biserica: “Lui Hristos nu poti sa-i pui conditii medicale. NU CEDATI! Daca astazi veti ceda povestea cu Lingurita si sa nu impartasiti, maine vor veni cu altceva. HRISTOS NU SE NEGOCIAZA! Asta inseamna SA AI FERMITATE, este momentul in care sa spui STOP!” (VIDEO, TEXT)

“Nu-i mai răbda, Sfinte Dimitrie! Nu-i mai răbda!” – STAREȚUL ANTIM DAVID MUSTRĂ CU ÎNDRĂZNEALĂ, la Trinitas TV (VIDEO, text): “Autoritățile şi-au cam întrecut măsura, şi la pelerinajul de la Iași şi la cel din Bucureşti. POATE VINA NOASTRĂ ESTE CĂ LE-AM DAT PREA MULT LOC SĂ SE BAGE ÎN SUFLETUL NOSTRU”

ÎPS TEODOSIE: “Frica de boală adâncește boala. Una e prudența și alta e frica. Dacă pierdem însă frica de Dumnezeu, atunci suntem pradă celui rău. SĂ-I IERTĂM ȘI PE CEI CARE NE-AU ÎNFRICOȘAT CU BOALA!”

PARINTELE DAN BADULESCU – cuvant fulminant la SFANTUL MINA: “Noi suntem intr-o perioada asemanatoare cu cea a instaurarii comunismului: DICTATURA SE MANIFESTA INTAI DISCRET. Atunci au venit tancurile sovietice, acum vine un virus”. BINELE CU FORTA si PREGATIREA DE (ALTFEL DE) MUCENICIE (video, text)

SĂ CONȘTIENTIZĂM MAREA MINCIUNĂ ÎN CARE SUNTEM PUȘI SĂ TRĂIM, SĂ NU O LĂSĂM SĂ INTRE ÎN SUFLETUL NOSTRU! Părintele Tudor Ciocan: “Sunt absolut convins c-o să pornească din nou un tăvălug împotriva creștinilor”

“Suntem trataţi ca o cireadă” – Pr. Tudor Ciocan despre UNIREA RELIGIILOR intru crezul comun secularist, IMPUNEREA PURTARII MASTII ORIUNDE, abuzul statului, PRIGOANA SI LEPADAREA INDIRECTE ALE CRESTINILOR: “La un moment dat trebuie să ne hotărâm când să punem punct şi unde spunem Pe aici nu se trece!”

CREȘTINUL ȘI BISERICA ÎN LUME ȘI ÎN FAȚA PUTERII LUMEȘTI

Părintele Tudor Ciocan despre REAUA-CREDINȚĂ A AUTORITĂȚILOR care au oprit accesul la moaștele Cuvioasei Parascheva: “TRUPUL SFINTEI ESTE ÎNCONJURAT CU PAZĂ. Am ajuns să fim vrăjmășiți de propriii noștri conducători. Pentru binele nostru! Am mai auzit placa asta! În ‘47, atunci a venit cu tancurile rusești” (AUDIO, TEXT)

Parintele Tudor Ciocan despre PERSECUTIA MASCATA A BISERICII IN NUMELE UNUI “INTERES SUPERIOR”, riscul dependentelor si al expunerii la informatii manipulatoare si LUPTA PENTRU APARAREA LIBERTATII SI A CREDINTEI IN DUMNEZEUL ADEVARAT: “Oricând ni se poate spune că noi suntem de vină pentru tot… Să țin cu dinții de Hristos, de Biserică, să țin cu dinții de libertatea mea, în primul rând cea interioară”

Părintele Tudor Ciocan despre BISERICA ÎN VREMEA NEFIRESCULUI. Între ÎNFRICOȘAREA indusă extrem de MASS-MEDIA, ascultarea de Biserică și FRICA DE DUMNEZEU. “Să nu vă gândiți că ne apropiem de sfârșitul încercărilor. De-abia a început lupta cu Biserica”

CEZARUL si BISERICA – IERI, AZI SI MAINE, intre protectie si PRIGOANA. Ganduri pastorale la sarbatoarea SFANTULUI IMPARAT CONSTANTIN CEL MARE: “El a impus libertatea religioasa, azi conducatorii politici europeni si autohtoni o batjocoresc, desfiintand-o”

VREMEA ADEVĂRULUI, VREMEA LIMPEZIRII – Interviu pentru “Familia ortodoxă” al PĂRINTELUI CIPRIAN GRĂDINARU DIN HULDENBERG: “Nu există ființă mai ușor de controlat decât cea cuprinsă de groază”. CUM SĂ SUPRAVIEȚUIM DUHOVNICEȘTE ÎN ZILELE CONFUZIEI ȘI PANICII? (prima parte)

“E cumplit când oameni din Biserică se vădesc robi ai logicii lumii, ai spaimei, şi devin propagandişti ai liniei „oficiale”, care nu urmăreşte decât să întărească controlul asupra individului”. VREMEA ADEVĂRULUI – continuarea interviului pentru “Familia ortodoxă” al PĂRINTELUI CIPRIAN GRĂDINARU din HULDENBERG (II)

PR. STELIAN COSTEA în dialog cu Pr. Valentin Berechet despre MAICA DOMNULUI și ÎNCERCĂRILE VREMURILOR “PANDEM(ON)ICE”. “Prefer să fiu înjurat, calomniat, insultat în această societate, dar să ştiu că e un bonus acolo în dobândirea vieţii veşnice. ÎN PRIMUL RÂND ASCULTĂM DE DUMNEZEU!”

Protos. Hrisostom de la Putna: “DE CE NE RUȘINĂM NOI SĂ NE ÎNCHINĂM LA ICOANE, CA ȘI CUM AR AVEA COVID SAU NE ÎNCHINĂM CU MASCA PUSĂ? Vrem să se sfințească masca atingându-se de icoană? OARE CHIAR N-AM ÎNȚELES NIMIC?! Credeți că lucrurile se vor opri aici? Credeți că nu vor urma alte și alte valuri de atacuri?” (VIDEO, TEXT)

Arhim. DUMITRU COBZARU – adevăruri grele despre semnificația PANDEMIEI: “Trăim semnele Sfârșitului Lumii. ÎNCEPE O PRIGOANĂ la alt nivel, MULT MAI PERFID, care nu ucide atât trupul, cât mai ales mintea, inima, sufletul. DIAVOLUL NE VREA MOARTEA CU ORICE PREȚ” (video, predica la SF. MARE MUCENIC DIMITRIE)

PS SEBASTIAN: “Ce am învățat în izolare?” – ADEVĂRURI INCOMODE DESPRE PANDEMIE și cu ce rămânem din ea. “Prea pare profitabil coronavirusul pentru păpușarii lumii, ca să-l mai declare vreodată mort! Cred că au prins gustul conducerii lumii cu noi în case… Și atunci: Pa, libertate și democrație”

PS MACARIE este “ALĂTURI CU TOATĂ INIMA de părintele arhiepiscop TEODOSIE DE LA TOMIS și de pelerinii de la Peștera Sfântului Apostol Andrei!”: “SĂ NU NE UITĂM ÎNAPOI, CI SĂ PRIVIM ÎNAINTE, LA ȚINTA HRISTOS!”


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Dregatorul bogat si Pazirea poruncilor, Pandemia Covid-19, Parintele Emil Jurcan, Portile Iadului, Prigoana impotriva crestinilor, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “PĂRINTELE EMIL JURCAN ia atitudine față de umilirea Bisericii și terfelirea poporului de către CONDUCĂTORI și MASS-MEDIA: “Fiţi cinstiţi cu poporul. Nu faceţi din boală o afacere! Nu vă îmbogăţiţi pe marginea suferinţei omului! Nu transformaţi poporul într-o turmă urmărită de poliţie, înfricoșată la televizor”

  1. Cu conducatorii nu ai ce vorbi pt ca ei sunt simpli subalterni ai stapanilor nevazuti. Singura posibilitate ca sa avem conducatori buni e sa ca biserica sa ii de diavolului pe toti conducatorii care slujesc strainilor si banului si altor dumnezei, nu poporului. Doar asa o sa se trezeasca din spaima mortii si o sa cedeze locul altora care nu mai au curaj sa insele poporul. Inselaciunea poporului e pacatul cel mai groaznic in fata lui HRistos. Mania Lui e fata de acesti conducatori care inseal poporul ca sa-si pastreze monopolul sub orice denumire (eficientism, terhnicratie, social democratie, liberalism social, economie deschisa, economie digitala, responsabilitate sociala…).
    Conducatorul suprem al tarii esteDUmnezeu si a mandatat Biserica, adica poporul, ceilalti de care ne milogim si in fata carora stam drepti sunt niste salariati (numiti temporar de popor), cine tradeaza sau e incompetent si nu conduce jerfelnic nu mai reprezinta pe nimeni si trebuie aruncat in focul gheenei.. Aruncati margaritare la porci daca va rugati pentru slujbasii diavolului.

  2. Pingback: SFANTUL APOSTOL ANDREI, abuzurile autorităților asupra Bisericii în pandemie și PUTEREA CREDINȚEI BIRUITOARE PRIN VEACURI. Părintele Tudor Ciocan: “Puterea lui Dumnezeu nu se manifestă aşa cum cred oamenii, în forţă militară sau în orga
  3. Pingback: Pr. Ioan Dumitriu: SĂ NU LUĂM DECIZII ÎN STARE DE PANICĂ sau sub manipularea propagandei, ALE CĂROR EFECTE LE VOM RESIMȚI ȘI LE VOM REGRETA MAI TÂRZIU! “Nu trebuie oare să fim prudenți la tot ce ni se oferă? Pentru că în vremuri de criz
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate